У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.44

О.Є. Висока, аспірант

Кіровоградський національний технічний університет

Особливості діяльності підприємств міського пасажирського транспорту та їх вплив на формування фінансових результатів

У статті розглянуто особливості діяльності підприємств міського пасажирського транспорту. Визначено та обґрунтовано шляхи впливу специфіки організаційно-технологічного процесу здійснення пасажирських перевезень на порядок формування доходів, витрат та результатів діяльності, підприємства міського пасажирського транспорту, особливості діяльності, споживачі транспортних послуг, фінансові результати

Економічний і соціальний розвиток міста залежить від роботи міського пасажирського транспорту, важливе значення якого полягає у наданні комплексу послуг по переміщенню населення, задовольняючи їх потреби у культурно-побутових та трудових поїздках.

Основна мета діяльності підприємств міського пасажирського транспорту полягає в отриманні найбільш вигідних економічних та вагомих соціальних результатів внаслідок надання транспортних послуг.

Але, зважаючи на низьку платоспроможність населення, високу собівартість автомобільних перевезень, недостатнє державне фінансування, транспортні підприємства не завжди отримують бажаний фінансовий результат, який визначається різницею між сумою одержаних доходів від основної та інших видів діяльності та витратами на його функціонування.

Особливості діяльності підприємств міського пасажирського транспорту, які пов'язані зі специфікою технологічного процесу надання транспортних послуг здійснюють значний вплив на склад і структуру експлуатаційних витрат транспорту, на формування доходів, що надає категорії фінансових результатів особливо важливого значення.

Вагомий внесок у розвиток економіки автомобільного транспорту зробили такі вчені-економісти як В. П. Бичков [1], В.В. Величко [2], I.A. Дмитрієв [3], О.М. Жарова [3], О.С. Засуха [4] та ін. Але окремі питання формування фінансових результатів, на які значним чином впливають галузеві особливості підприємства залишаються невирішеними та потребують подальшого вивчення.

Таким чином, метою статті є дослідження особливостей діяльності підприємств міського пасажирського транспорту та визначення їх впливу на формування фінансових результатів.

Важливою особливістю автотранспортних підприємств є своєрідний характер створюваної продукції. Саме специфіка форми продукту виробництва суттєво відрізняє їх від інших галузей економіки. На підприємствах міського пасажирського транспорту процеси виробництва та споживання продукції поєднані, в той час як у виробничій сфері вони розділені між собою у часі.

Автомобільний транспорт не створює нового речового продукту який би міг бути відокремлений від процесу виробництва і брав би участь у господарському обігу в речовому вираженні як товар. Тому, результатом виробничого процесу в даному випадку є зміна місцезнаходження пасажирів у просторі та часі. Характерною особливістю новоствореного продукту автомобільного транспорту, який виступає у вигляді транспортних послуг з переміщення пасажирів є його споживання лише протягом виробничого процесу, тобто часу виконання транспортом своєї основної функції. Виходячи з цього, транспортні послуги виступають на ринку як товар в тому випадку, якщо вони є об'єктом купівлі-продажу [1, С.10].

Дослідження специфіки єдиного технологічного процесу виробництва автомобільного транспорту дозволило виділити основні відмінні риси транспортної послуги як товару від товару, який має речовий зміст (рис. 1.).

Здійснюючи практичну діяльність підприємства міського пасажирського транспорту перш за все орієнтуються на обсяг транспортної продукції та фінансові результати виробничо-господарської діяльності. Кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства залежить від рівня доходів та витрат. В умовах ринкових відносин дохід являється економічним результатом, який одержав громадське визнання через механізм ринкового попиту та пропозиції [З, С.132].

Економічна сутність доходу автотранспортного підприємства полягає в тому, що являє собою грошовий еквівалент виробленої та реалізованої продукції, первісну

форму реалізації власності та економічної відповідальності підприємства перед «економічним середовищем.

Виходячи з цього, значний вплив на доходи автотранспортних підприємств здійснює попит на транспортні послуги, що має певні особливості, які полягають у зміні його інтенсивності залежно від дня тижня та часу доби. У результаті цього транспортні засоби можуть бути надмірно завантаженими, а тому зростає вірогідність, що не всі пасажири сплатять за проїзд. Також унаслідок зменшення інтенсивності попиту провізні можливості автомобільного транспорту виявляються недостатньо використаними, що призводить до невиправданого збільшення експлуатаційних витрат. Це відбувається внаслідок того, що рухомий склад працює на лінії навіть в міжпіковий час, коли коефіцієнт його завантаження, як правило, не перевищує 15-20%. Дане явище суперечить теорії формування ринкової ціни, що визначається як рівновага попиту і пропозиції. За такої ситуації зменшити пропозицію транспортної послуги неможливо, оскільки призначення міського пасажирського транспорту полягає у задоволенні потреб населення в трудових та культурно-побутових переміщеннях незалежно від часу доби. Відповідно до цього, споживачем транспортної послуги буде не окремий пасажир, а держава загалом [4, С.38].

Необхідно зазначити, що особливості діяльності підприємств міського пасажирського транспорту в певній мірі визначаються їх відносинами із споживачами транспортних послуг, які наведені на рис. 2.

Безпосередніми споживачами транспортних послуг є пасажири, тому характер їх поведінки здійснює значний вплив на результати діяльності підприємств міського пасажирського транспорту.

Іншим споживачем є орган виконавчої влади міста, який виступає в ролі замовника транспортного обслуговування на певній території та придбаває на основі довгострокового договору комплекс послуг, пов'язаних з перевезенням пасажирів.

Оскільки перевезення пасажирів є одним із соціально-значущих видів економічної діяльності, тому органи виконавчої влади постійно контролюють і достатньо жорстко регулюють діяльність підприємств міського пасажирського транспорту. Передусім цей контроль поширюється на рівень транспортного тарифу, що значно впливає на величину доходу від основної діяльності автотранспортних підприємств. Крім цього, регулюється також характер та якість наданих транспортних послуг, що обмежує самостійність автотранспортних підприємств у прийнятті рішень, адекватних існуючим умовам ринкової економіки [5, С.81].

Дохід від основної діяльності підприємств міського пасажирського


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Інноваційна сфера Німеччини: тенденції розвитку та шляхи використання прогресивного досвіду для України - Стаття - 8 Стр.
Інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану підприємства в рамках бухгалтерського обліку - Стаття - 7 Стр.
Механізм фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах - Стаття - 8 Стр.
Фінансовий аналіз як складова аналізу господарської діяльності підприємства - Стаття - 16 Стр.
Нормативне забезпечення автоматизації внутрішнього фінансового контролю: світовий досвід - Стаття - 12 Стр.
Сутність та значення фінансових результатів в системі розвитку господарської діяльності промислових підприємств - Стаття - 10 Стр.
В статті розглянуто питання формування ефективних механізмів фінансового забезпечення інвестиційного потенціалу місцевих бюджетів - Стаття - 11 Стр.