У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.6

О.В. Жовніренко, аспірант

НУБІЇ7 України, м. Київ

Механізм фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах

У статті визначені блоки та елементи механізму фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах, показаний їх логічний зв'язок. Запропонована схема та виділені для кожного етапу особливості процесу фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах, механізм фінансового контролю, система фінансового контролю, форми і методи контролю

Фінансовий контроль є важливим фактором успішного рішення задач впровадження та розвитку ринкових відносин. Він сприяє додержанню та закріпленню законності, правопорядку, державної, договірної та виконавчої дисципліни. Добре організований та системно - функціонуючий контроль формує у працівників усіх ланок управління високий професіоналізм, компетентність, оперативність прийняття рішень та їх виконання, що гарантує ймовірність позитивно результативної фінансово - господарської діяльності підприємства.

Результативність та ефективність фінансового контролю залежать від багатьох факторів та умов. В зв'язку з цим розглянемо поняття «механізм фінансового контролю сільськогосподарських підприємств» з метою системного узагальнення основних елементів та сторін фінансового контролю суб'єкта господарювання.

Актуальність теми полягає у сучасній необхідності створення досконалої системи фінансового контролю в Україні для забезпечення фінансової дисципліни під час проведення реформування сільського господарства, що може стати запорукою ефективності намічених реформ у державі.

Аналіз основних досліджень та публікацій. Питання фінансового контролю досліджувалось значною кількістю фахівців, серед яких особливо необхідно виділити: Василика О.Д., Єпіфанова А.О., Кириленко О.П. Такі українські науковці, як Калюга Є.В., Мельничук В., Стефанюк І.Б., Шевчук В.О., даній темі присвятили чимало своїх статей і видань. Взагалі ступінь вивчення теми фінансового контролю в Україні ще не досить високий, деякі питання висвітлені неповно і мають неоднозначне трактування.

Мета дослідження. Висвітлення сутності механізму фінансового контролю та визначення особливостей процесу фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах.

Предметом дослідження роботи є механізм фінансового контролю як елемент системи управління фінансами.

Виклад основного матеріалу. Механізм фінансового контролю сільськогосподарських підприємств по своїй сутності відноситься до організаційно - економічних механізмів. Ми дотримуємося точки зору, що під механізмом фінансового контролю сільськогосподарських підприємств слід розуміти сукупність методів та процедур, затверджених керівництвом для забезпечення функціонування діяльності підприємства.

Відносно до сфери фінансового контролю суб'єкта господарювання слід уточнити цей підхід на основі наступних положень.

Механізм фінансового контролю підприємства слід відрізняти від інших елементів постійного апарату теорії фінансового контролю, оскільки: поняття фінансового контролю сільськогосподарських підприємств розкриває мету та особливості цієї форми контролю;

процес фінансового контролю означає послідовність етапів та процедур в процесі здійснення контролю на підприємстві;

система фінансового контролю визначає суб'єкти та об'єкти, форми і методи контролю на підприємстві;

механізм фінансового контролю визначає, яким чином реалізується системний підхід при організації та проведенні фінансового контролю.

Структурно систему фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах можна представити наступним чином:

суб'єкти та об'єкти фінансового контролю; форми і методи фінансового контролю.

В цьому разі форми і методи фінансового контролю виступають в якості відносин, що пов'язують суб'єкти та об'єкти фінансового контролю (рис. 1).

Механізм фінансового контролю представляє собою уособлене поняття по відношенню до поняття системи фінансового контролю, оскільки включає окрім елементів системи, елементи інфраструктури, а також врахування цілей, як ключового елементу «налаштування» роботи механізму (рис.2).

Таким чином, сукупність елементів фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах включає в себе:

цілі та завдання внутрішнього фінансового контролю;

суб'єкти фінансового контролю (власників, керівників, фінансових менеджерів, головних бухгалтерів);

об'єкти фінансового контролю: параметри фінансових операцій та фінансових відносин;

нормативно - правове забезпечення, що включає: загальне фінансове законодавство, внутрішнє правове забезпечення підприємства (наказ про облікову політику, інші накази та розпорядження, форми договорів);

методичне забезпечення, що включає в себе наступні методики: визначення податкової бази та розрахунку податків, розрахунку вартості підприємства, оцінки фінансової стійкості підприємства, розрахунку показників, що характеризують фінансовий стан підприємства;

інформаційне забезпечення, яке включає: результати фінансового моніторингу, результати аудиторських перевірок, інформацію про середньогалузеві фінансові нормативи рентабельності сільськогосподарської продукції, ціни на сільськогосподарську продукцію, ставки банківських кредитів для аграріїв;

управлінській регламент, що визначає форми та методи фінансового контролю, які застосовуються на сільськогосподарських підприємствах, а також правила прийняття рішень по всім основним питанням, що пов'язані з фінансовим контролем.

Виділені елементи механізму фінансового контролю на аграрному підприємстві представляють собою логічне ціле оскільки:

цілі та завдання фінансового контролю на підприємстві визначаються суб'єктами фінансового контролю;

вид суб'єкта фінансового контролю на підприємстві визначає форму фінансового контролю, а об'єкт та завдання фінансового контролю на підприємстві визначають методи фінансового контролю;

результативність фінансового контролю на підприємстві визначається наявністю нормативно - правової бази фінансового контролю, її повнотою;

якість фінансового контролю на сільськогосподарському підприємстві визначається методичним та інформаційним забезпеченням фінансового контролю;

порядок проведення фінансового контролю на підприємстві визначається управлінським регламентом, який визначає процедурні питання, пов'язані з проведенням фінансового контролю на підприємстві.

Схематично, механізм фінансового контролю на підприємстві ми пропонуємо представити наступним чином (рис.З.).

Наведена структура механізму фінансового контролю на аграрному підприємстві:

відображає системний підхід до розгляду фінансового контролю на підприємстві;

визначає взаємозв'язок та взаємозалежність елементів та блоків механізму фінансового контролю на підприємстві;

дозволяє розробити науково обгрунтовані пропозиції по розвитку і удосконаленню фінансового контролю на сільськогосподарських підприємствах.

Тобто, коротко механізм фінансового контролю на підприємстві можна визначити як сукупність методів та процедур, встановлених керівництвом для організації фінансового контролю на сільськогосподарському підприємстві.

Окремо зупинимося на управлінському регламенті фінансового контролю на сільськогосподарському підприємстві. Важливість цього блоку механізму відображена на рис. З і визначається тим, що управлінський регламент визначає не лише процедуру проведення фінансового контролю


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Фінансовий аналіз як складова аналізу господарської діяльності підприємства - Стаття - 16 Стр.
Нормативне забезпечення автоматизації внутрішнього фінансового контролю: світовий досвід - Стаття - 12 Стр.
Сутність та значення фінансових результатів в системі розвитку господарської діяльності промислових підприємств - Стаття - 10 Стр.
В статті розглянуто питання формування ефективних механізмів фінансового забезпечення інвестиційного потенціалу місцевих бюджетів - Стаття - 11 Стр.
Фінансові аспекти державно-приватного партнерства у сфері житлово-комунального господарства - Стаття - 11 Стр.
Ресурси підприємств кооперативної торгівлі: теоретичні проблеми трактування змісту категорій і методології аналізу - Стаття - 11 Стр.
Фінансова структура підприємства - основа для організації системи бухгалтерського обліку - Стаття - 8 Стр.