У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.04

H.A. Невдаха, асистент

Кіровоградський національний технічний університет

Фінансовий аналіз як складова аналізу господарської діяльності підприємства

У статті досліджено на основі вітчизняних та зарубіжних наукових джерел роль та місце фінансового аналізу в аналізі господарської діяльності підприємства. Розглянуті основні групи користувачів аналітичним матеріалом та їх інформаційні потреби.

фінансовий аналіз, аналіз господарської діяльності підприємства, зовнішній фінансовий аналіз, внутрішній аналіз, управлінський, внутрішньогосподарський аналіз

У наш час суттєво розширюються права підприємств у галузі фінансово- економічної діяльності та значно зростає роль фінансового аналізу, суть якого полягає в оцінці й прогнозуванні фінансового стану підприємства.

Існують різноманітні погляди науковців щодо сутності, змісту, принципів та методів оцінки фінансового аналізу, але залишаються невирішеними проблеми щодо структуризації фінансового аналізу як науки. Тому, на наш погляд, важливим є розкриття місця та ролі фінансового аналізу в аналізі господарської діяльності підприємства за результатами вивчення наукових джерел та власного дослідження. У вітчизняних та зарубіжних науковців не має єдиної думки щодо користувачів аналітичним матеріалом, джерел інформації та основного змісту фінансового аналізу. Метою статті є дослідити на основі вивчення наукових джерел місце та роль фінансового аналізу в аналізі господарської діяльності підприємства, розглянути основні групи користувачів аналітичним матеріалом та їх інформаційні потреби.

С.К. Татура, А.Д. Шеремет досліджуючи появу економічного аналізу діяльності підприємств відмічають, що основою для організації наукової, гласної системи вивчення економіки підприємства та початком розробки конкретної економічної дисципліни - аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств, стала відміна комерційної таємниці, яка виникла у період націоналізації підприємств (кінець 1917 р.). В цих умовах велике значення приділялося правильності складання балансу та реальності відображених в ньому даних. На початку 40-х років з'являються наукові праці (В.І. Ганштака, М.І. Баканова та ін.) присвячені аналізу господарської діяльності не лише в окремих галузях, а й економічної діяльності в цілому, а також відбувається перехід від аналізу загальних показників роботи підприємства до внутрішньогосподарського аналізу. На початку 70-х років виходять перші книги з теорії аналізу господарської діяльності (М.І. Баканова, А.Д. Шеремета, 1.1. Каракоза, Н.В. Дембинського та ін.) [10, С.15].

На першому етапі розвитку, в умовах централізованої планової економіки, економічний аналіз (аналіз господарської діяльності) не виходив за рамки балансу і рахунків прибутків і збитків [10, С.9].

В кінці 80-х років, в умовах започаткування ринкових відносин, знімаються централізовано встановлені обмеження та, на думку В.В.Ковальова, великого значення набуває ефективне управління фінансовими ресурсами, адже від того наскільки ефективно вони трансформуються в основні і оборотні засоби, а також в засоби стимулювання праці, залежить фінансове становище підприємства [З, С.19].

А.Д. Шеремет, Є.В. Нєгашев відзначають, що в умовах приведення форм бухгалтерського обліку та звітності у відповідність до вимог міжнародних стандартів (кінець 90-х років), стало необхідним використання нової методики фінансового аналізу для обґрунтування вибору ділових партнерів, визначення фінансової стійкості, оцінки ділової активності та ефективності підприємницької діяльності [14, С.7].

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено застосування двох підсистем бухгалтерського обліку - фінансового та внутрішньогосподарського, що є передумовою поділу аналізу на фінансовий (зовнішній) та внутрішньогосподарський.

Н.П. Шморгун відзначає, що нова економічна політика, нові суб'єкти господарської діяльності, новий зв'язок господарських відносин між ними, нові користувачі фінансової звітності сприяли створенню такого елемента аналітичної роботи як фінансовий аналіз [17, С.8].

Фінансовий аналіз як складову загального, повного, всебічного аналізу господарської діяльності, що охоплює два взаємопов'язаних розділи: фінансовий та управлінський аналіз, досліджують в своїх працях Є.В. Мних, О.О. Шеремет, М.Д. Білик, А.Д. Шеремет, Є.В. Нєгашев, Г.О. Крамаренко, С.Я. Салига, Д.В. Шиян, Н.М. Селезньова, О.П. Іонова, В.В. Ковальов. Зокрема фінансовий та управлінський аналізи поділяють на внутрішній та зовнішній в залежності від користувачів аналітичним матеріалом та джерел інформації [З, С.26; 4, С.6; 6 С.51; 9 С.60; 11, С.12; 12, С.13; 14, С.12; 15, С.11; 16 С.7].

Є.В. Мних розглядає поділ фінансового аналізу на зовнішній та внутрішній фінансовий аналіз, управлінський аналіз - на внутрішній техніко-економічний аналіз та внутрішній фінансовий аналіз. Інформаційна база внутрішнього управлінського аналізу досить багата і охоплює нормативну, облікову, планову, звітно-статистичну та зовнішню публічну інформацію, а також дані спеціальних обстежень, опитування спеціалістів, преси та інше. Для фінансового аналізу інформаційною базою є дані публічної фінансової звітності та рекламний аналітичний матеріал [6, С.50].

О.О. Шеремет поділяє фінансовий аналіз на зовнішній та внутрішній фінансовий аналіз, а управлінський аналіз на внутрішній фінансовий аналіз та внутрішній за даними управлінського обліку. Аналітичні показники зовнішнього фінансового аналізу розраховуються за даними публічної звітності підприємства і за даними ринку цінних паперів [15, С.11].

А.Д. Шеремет, Є.В. Нєгашев фінансовий аналіз поділяють на зовнішній фінансовий аналіз та внутрішньогосподарський фінансовий аналіз; управлінський - на внутрішньогосподарський фінансовий аналіз та внутрішньогосподарський виробничий аналіз [14, С.13].

Г.О. Крамаренко, С.Я. Салига до фінансового аналізу відносять лише зовнішній фінансовий аналіз, а управлінський аналіз поділяють на внутрішньогосподарський виробничий аналіз та внутрішньогосподарський фінансовий аналіз [4, С.6; 12, С.13].

М.Д.Білик фінансовий аналіз поділяє на зовнішній та внутрішній фінансовий аналіз, а управлінський - на внутрішній фінансовий аналіз та внутрішній виробничий аналіз [11, С.13].

Д.В. Шиян фінансовий аналіз поділяє на зовнішній та внутрішній, а управлінський (господарський) - на зовнішній і внутрішній. Зовнішній аналіз базується на інформації з публічних джерел чи вільно поширюваної підприємством.


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Нормативне забезпечення автоматизації внутрішнього фінансового контролю: світовий досвід - Стаття - 12 Стр.
Сутність та значення фінансових результатів в системі розвитку господарської діяльності промислових підприємств - Стаття - 10 Стр.
В статті розглянуто питання формування ефективних механізмів фінансового забезпечення інвестиційного потенціалу місцевих бюджетів - Стаття - 11 Стр.
Фінансові аспекти державно-приватного партнерства у сфері житлово-комунального господарства - Стаття - 11 Стр.
Ресурси підприємств кооперативної торгівлі: теоретичні проблеми трактування змісту категорій і методології аналізу - Стаття - 11 Стр.
Фінансова структура підприємства - основа для організації системи бухгалтерського обліку - Стаття - 8 Стр.
Удосконалення діючих механізмів фінансового забезпечення соціально-культурної сфери - Стаття - 12 Стр.