У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 658

УДК 658.153 (477) Р.В. Скалюк, асп.

Хмельницький національний університет

Сутність та значення фінансових результатів в системі розвитку господарської діяльності промислових підприємств

Стаття присвячена дослідженню змісту фінансового результату, визначенню його місця та ролі в економічному розвитку господарської діяльності промислових підприємств. Проаналізовано значимість показника фінансового результату для реалізації комплексної системи цілей підприємства. Запропоновано авторське бачення сутності категорій результативності господарської діяльності та фінансового результату підприємства.

фінансовий результат, прибуток, збиток, доходи, витрати, власний капітал, результативність, розвиток діяльності підприємства, потенціал

Актуальність теми дослідження. Позитивне значення фінансового результату є основним джерелом фінансування господарської діяльності промислових підприємств. Адже саме від величини цього показника залежить рівень платоспроможності, результативності та прибутковості господарської діяльності, можливості економічного розвитку підприємства, підвищення рівня його конкурентоспроможності. Тому, дослідження сутності категорії фінансового результату, його взаємозв'язку та взаємодії з іншими економічними показниками, впливу на рівень результативності господарської діяльності та динаміку потенціалу економічного зростання та розвитку підприємства представляють суттєву наукову цінність.

Постановка проблеми. Ринкові умови господарської діяльності вимагають від суб'єктів господарювання забезпечення стійкого економічного розвитку, врахування особливостей ринкової кон'юнктури, результативного ведення господарського процесу, зростання рівня самофінансування та інноваційного удосконалення діяльності промислових підприємств. В таких умовах, проблема дослідження діалектики категорії фінансового результату та формування на цій основі стійких передумов для зростання прибутковості, конкурентоспроможності та забезпечення стабільного розвитку господарської діяльності підприємства в довгостроковій перспективі диктує наукову необхідність та практичну цінність іі вирішення.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Дослідженням теоретичних засад категорії фінансового результату займалася значна кількість зарубіжних та вітчизняних вчених: А. Дайле [6], В. Ковалев, В. Юров, І. Бланк [2], І. Мелушова [4], М. Войнаренко [5], Н. Власова [4], О. Будько [3]. Незважаючи на значну кількість наукових напрацювань з досліджуваного питання, деякі проблемні моменти потребують більш детального їх вивчення та вирішення.

Постановка завдання. Мета статті полягає в тому, щоб забезпечити правильне розуміння сутності категорії фінансового результату та запропонувати власне визначення даного поняття. Дослідити роль та значення фінансового результату, його взаємозв'язок з іншими ключовими економічними показниками в системі розвитку господарської діяльності підприємства. Оцінити важливість показника фінансового результату для забезпечення оптимізації результативності, платоспроможності, сталого економічного зростання та розвитку суб'єкта господарювання.

Виклад основного матеріалу дослідження. При опрацюванні наукової літератури та й в практичній діяльності бухгалтерів та економістів часто можна спостерігати ототожнення понять (підміну понять) фінансового результату та прибутку підприємства. Така проблема є менш значною, коли під поняттям фінансового результату розуміють прибуток, за умов прибуткового ведення господарської діяльності суб'єктом господарювання. Проте, коли поняття прибуток вважають ширшим за своїм змістом, ніж категорію фінансових результатів - такі факти викликають сумнів на предмет їх достовірності та відповідності науковим теоріям та методичним положенням бухгалтерського обліку. Виходячи з таких передумов, перед автором постає завдання щодо розмежування категорій прибутку та фінансового результату, забезпечення правильного (достовірного) розуміння їхнього змісту.

У праці [4, с. 6, 25] автори наголошують на тому, що поняття прибуток за своєю сутністю є ширшим порівняно з категорією фінансові результати. Така позиція обґрунтовується наступними доказами:

а) фінансові результати є «не ідентичними» показнику чистого прибутку [4, с. 25] ;

б) «фінансові результати асоціюються з показниками прибутку» [4, с. 6];

в) категорія прибутку «кількісно визначається неоднозначно», що не дозволяє ототожнити прибуток та фінансові результати підприємства [4, с. 22];

г) визначені на основі бухгалтерських даних фінансові результати не можуть надати «адекватну поточному положенню інформацію» [4, с. 25];

д) прибуток може бути об'єктом тактичного та стратегічного управління, тоді як «фінансові результати є інструментом тактичного та оперативного управління й контролю» [4, с. 25].

Виходячи з такого інформаційного забезпечення, картина змістовного наповнення сутності понять прибуток та фінансові результати, як на нас, є дещо викривленою та недостовірною. Адже, слід чітко розмежувати та визначити різницю між зазначеними категоріями для правильного розуміння сутності та алгоритму обчислення даних показників користувачами інформації.

На наше переконання, категорія фінансового результату є ширшою порівняно з категорією прибутку. Це перш за все пояснюється тим, що показник прибутку є однією із двох форм (прибуток та збиток) відображення фінансового результату господарської діяльності підприємства. Прибуток характеризує позитивне (додатне) значення фінансового результату (фінансовий результат із знаком «+»), що свідчить про високу результативність господарської діяльності, ефективне використання капіталу, а також виступає в якості своєрідної винагороди за ризик та непередбачуваність (невизначеність) комерційної діяльності підприємства.

Виходячи із слушної думки, наведеної у роботі [5, с. 13-14] про те, що поняття результативності є значно ширшим за своїм змістом, ніж поняття ефективності, під результативністю господарської діяльності підприємства ми розуміємо узагальнену характеристику, яка відображає:

а) ефективність використання наявної ресурсної бази;

б) якість прийнятих управлінських рішень;

в) реалізацію потенціалу економічного росту та розвитку господарської діяльності підприємства. Відмітимо, що поняття результативності знаходить своє кількісне вираження у показнику фінансового результату (чистого прибутку (збитку)) господарської діяльності підприємства.

Негативне (від'ємне) значення категорії фінансового результату (фінансовий результат зі знаком «-») знаходить своє відображення у показнику збитку, який свідчать про низький рівень або відсутність результативності господарської діяльності, неефективне управління ресурсним, виробничим та економічним потенціалами підприємства, невміле використання наявного капіталу, низьку якість роботи менеджменту підприємства тощо. На рисунку 1 відобразимо наше розуміння сутності категорії фінансового результату.

Дозволимо собі не погодитися із положенням авторів досліджуваної роботи про те,


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

В статті розглянуто питання формування ефективних механізмів фінансового забезпечення інвестиційного потенціалу місцевих бюджетів - Стаття - 11 Стр.
Фінансові аспекти державно-приватного партнерства у сфері житлово-комунального господарства - Стаття - 11 Стр.
Ресурси підприємств кооперативної торгівлі: теоретичні проблеми трактування змісту категорій і методології аналізу - Стаття - 11 Стр.
Фінансова структура підприємства - основа для організації системи бухгалтерського обліку - Стаття - 8 Стр.
Удосконалення діючих механізмів фінансового забезпечення соціально-культурної сфери - Стаття - 12 Стр.
Фінансовий механізм регулювання виробництва екологічно чистої аграрної продукції - Стаття - 11 Стр.
Джерела фінансового забезпечення інноваційної діяльності та механізми їх залучення - Стаття - 11 Стр.