У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.01

Верланов О.Ю., Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

Методологічні проблеми оцінки фінансового стану підприємств

Розглянуто значення аналізу фінансового стану підприємств та основні недоліки сучасної практики його проведення. Визначено головні компоненти методології аналізу фінансового стану. Досліджено проблеми дефініції та побудови впорядкованої системи показників оцінки. Окреслено шляхи подальших наукових пошуків.

The importance of analysis of the financial condition of enterprises and basic lacks of modern analytical practice is examined. The main methodology components of analysis of the financial condition are presented. The problems of definition and construction of the well-organized system offinancial indicators are explored. The ways of subsequent scientific searches are outlined.Значення теоретичних досліджень у галузі фінансового аналізу і у тому числі аналізу фінансового стану для забезпечення ефективної діяльності вітчизняних підприємств визначається декількома обставинами:

по-перше, трансформаційною кризою, в умовах якої здійснюється діяльність. Її ознаки добре відомі та мають відношення не тільки до суто економічних відносин (інфляція, скорочення обігових коштів, викривлення співвідношень цін, застарілість технологій та виробничого потенціалу, низька продуктивність тощо). Суттєвий вплив мають й інституційні аспекти економіки, у тому числі те, що відноситься до приватної власності, дотримання умов контрактів, рентоорієнтованої поведінки і т.д.;

по-друге, відсутністю у вітчизняній практиці критичної маси необхідного досвіду фінансового аналізу. Це частково пов'язано з тим, що й досі можна вести мову про недоліки вітчизняної школи фінансового менеджменту та аналізу. Ознакою цього є чисельні спроби перенесення на поле вітчизняних потреб досягнень західної, у першу чергу, та російської фінансової науки.

З огляду на це проблематика методології фінансового аналізу представляється актуальною.

На жаль, вітчизняна практика не використовує фінансовий аналіз належним чином. Це, на нашу думку, пояснюється декількома обставинами: 1) власне фінансові аспекти господарської діяльності представляються досить складними для розуміння без спеціальної фахової підготовки; 2) традиційно в країні наготувалося достатньо кадрів-фінансистів для використання на підприємствах; 3) значний обсяг тіньової економіки в країні передбачає наявність прихованої конфіденційної інформації, до якої має доступ обмежене коло осіб і яка не може бути об'єктом формального фінансового аналізу; 4) у вітчизняній практиці, незважаючи на зусилля Міністерства фінансів, досі відсутні сталі традиції й відпрацьовані методи проведення аналізу; 5) кожен акт фінансового аналізу представляє собою переважно комплекс унікальних дій, що відноситься і до особливостей підприємства, і до його поточного стану, і до специфічних інтересів замовників аналізу, і, нарешті, до професійних якостей та досвіду аналітика.

Отже, такий важливий інструмент підвищення ефективності господарської діяльності як фінансовий аналіз не виконує свого призначення. Це є одним з чинників того, що фінансовий стан вітчизняних підприємств, що демонструють фінансові показники їх діяльності, свідчать про суттєві недоліки фінансового менеджменту (таблиця).

З таблиці видно, що в економіці в цілому та по окремих її секторах спостерігаються певні вади фінансового стану підприємства. Порівняльний аналіз фінансових показників дозволяє побачити, що найнижчим показником швидкої ліквідності характеризується сільське господарство. До того ж йому притаманний великий розрив між поточною та швидкою ліквідністю.

Значна невідповідність у відношеннях заборгованості до активів та до власного капіталу по промисловості відображає недоліки структури пасивів, а саме те, що значна частка припадає на кредиторську заборгованість. Це, у свою чергу, може означати високий ризик фінансово- господарської діяльності. Погіршує ситуацію й зростання частки запасів у складі оборотних коштів.

Причинами недосконалого фінансового стану може бути доволі широке коло чинників: від слабких культурно-історичних традицій фінансового менеджменту до власне трансформаційної кризи, що супроводжується суттєвими структурними змінами. Втім, аналіз наявних публікацій з проблематики аналізу фінансового стану дозволяє дійти висновку про недосконалість методології як основи формування методики його проведення.

Українські науковці не дуже активно працюють у напрямку розвитку методології аналізу фінансового стану. Аналізуючи публікації з даної проблематики [5; 6; 13], можна побачити, що наявні методики, навіть коли вони ґрунтуються на досвіді розвинутих країн, характеризуються такими недоліками:

є досить громіздкими, що ускладнює проведення цілісного аналізу й отримання однозначного судження про фінансовий стан підприємства;

не дають узагальненого уявлення про фінансовий стан підприємства;

розглядають лише окремі аспекти фінансового стану, котрі не об'єднані загальною концепцією;

дають суперечливі результати внаслідок розбіжностей у методиках проведення розрахунків окремих показників або методичної нечіткості рекомендації.

Отже, мета статті постає у тому, щоб запропонувати основні методологічні принципи формування науково обґрунтованої методики оцінки фінансового стану підприємства.

Повертаючись до вдосконалення методології фінансового аналізу, визначимо головні її компоненти. З точки зору звичайної логіки, що продиктована вивченням практичного досвіду, можна, не претендуючи на вичерпність переліку, назвати меншою мірою шість взаємопов'язаних основних компонент аналізу фінансового стану, що забезпечують побудову обґрунтованої методики його виконання (рис. 1).

Як видно з рис. 1, до складу компонент методології, що має певну ієрархію, включено:

1. Визначення поняття фінансового стану. Для формування методологічної основи аналізу дефініція поняття має особливо важливе значення. Це пояснюється тим, що усі інші питання методології мають ґрунтуватися саме на чіткому уявленні про фінансово-економічну сутність об'єкта аналізу.

Нормативні документи Міністерства фінансів України так визначають сутність фінансового аналізу: "Фінансовий аналіз діяльності підприємства - комплексне вивчення фінансового стану підприємства з метою оцінки досягнутих фінансових результатів, що проводиться за допомогою методів фінансового аналізу за даними бухгалтерської (фінансової) звітності підприємства" [2]. Його результативною складовою є аналіз фінансового стану підприємств.

Можна


Сторінки: 1 2 3 4