У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.47

С. В. ОСАДЧУК

ФІНАНСОВА ТА БЮДЖЕТНА САМОДОСТАТНІСТЬ ТЕРИТОРІЇ

Досліджено поняття фінансової та бюджетної самодостатності територій, визначено відповідні критерії. Наведено дані опитування по Одеській області, що стосуються самодостатності територій та надані пропозиції щодо її посилення.

Notion of financial and budgetary self-sufficiency of territory is explored, the proper criteria of efficiency are definite. Data are given on questioning of village soviets of the Odessa region in relation to independence of territorial budgets and presented suggestions on their improvement.

Самодостатні та потужні територіальні громади є основою місцевого і регіонального розвитку будь-якої країни. Це також є ознакою якісного й ефективного місцевого самоврядування.

В Україні "право територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення" гарантується Конституцією. Так, у ст. 140 зазначено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади - мешканців села чи добровільного об'єднання в сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Основні принципи самостійності та самоврядності територіальних громад закладені в Європейській хартії місцевого самоврядування, що ратифікована Україною в 1997 р. З моменту ратифікації зазначеної Хартії пройшло вже 10 років, але значна кількість положень цього документу в Україні повною мірою ще не реалізовані. Незважаючи на проголошений принцип самостійності територіальних громад України, реальних механізмів забезпечення цієї самостійності вкрай недостатньо.

Якщо проаналізувати зазначені принципи Європейської хартії місцевого самоврядування з точки зору того, як вони виконуються Україною, то висновок буде не на користь Україні. Зокрема, принцип організаційної автономії органів місцевого самоврядування визначається можливістю зазначених органів самостійно формувати власну структуру за рахунок коштів місцевих бюджетів. На сьогодні в Україні цього не має. Принципи фінансової та правової автономії визначають право та реальну можливість територіальних громад самостійно формувати місцевий бюджет і створювати необхідну для цього власну нормативно-правову базу.

Підходи до визначення самодостатності територій розглядались в працях С. Двоєносенка, Б. Заблоцького, В. Карпінського, В. Мамонової. Ці дослідження є значним внеском у теорію та методологію державного управління регіональним розвитком. Однак підходи до визначення самодостатності залишаються не достатньо дослідженими.

Місцеві бюджети концентрують потоки бюджетних коштів певного регіону. Через них здійснюється перерозподіл коштів з метою виконання бюджетних зобов'язань, визначених законодавством, зокрема надання соціальних послуг населенню. Від того, настільки стабільним і ефективним є процес формування і виконання бюджету, від наповненості дохідної частини місцевих бюджетів залежить розвиток соціальної сфери і місцевого господарства.

Важливим моментом залишається вдосконалення фінансової політики регіону, від реалізації якої залежить значна кількість показників економічної безпеки. Концентрація значних фінансових ресурсів у місцевих бюджетах України дозволить органам виконавчої влади регіонів мати фінансову базу для реалізації своїх повноважень і сформує основу для забезпечення бюджетної безпеки регіону.

Серед найбільш важливих проблем слід виділити аналіз бюджетно-податкової збалансованості та фінансових пропорцій на регіональному та місцевому рівнях. Тому розробка заходів щодо зміцнення бюджетної бази та вдосконалення бюджетно-податкової політики повинна базуватись на аналізі фінансових потоків.

У контексті розгляду даного питання важливим є визначення сутності поняття самодостатності.

Питання економічної самодостатності регіону розглянуто Б. Заблоцьким [1] з позицій неспроможності господарського механізму забезпечити мінімально необхідний рівень економічного і соціального саморозвитку регіонів. Спробуємо розглянути фінансову та бюджетну самодостатність регіону.

На наш погляд, поняття фінансової та бюджетної самодостатності означають дещо різні економічні явища. Якщо поняття фінансової самодостатності території включає сукупність усіх фінансових ресурсів, то бюджетна складова є частиною цих ресурсів.

Питання збалансованості фінансової системи території розглянуто В. Карпінським [2], який вбачає її в досягненні такого стану, за якого можна вести мову про повну самозабезпеченість і самовідтворення, а також перспектив незалежного розвитку. Йдеться про ситуацію, за якої потреби конкретної території відповідають її можливостям.

На наш погляд, визначення поняття фінансової самодостатності пов'язане з формуванням податкової бази, з неподатковими доходами, з можливістю здійснення запозичень на фінансових ринках для бюджетних цілей. Фінансова самодостатність визначається інвестиційною привабливістю приватного сектора та перспективами його розвитку. Фінансова самодостатність передбачає можливість вирішення фінансових питань громади за рахунок ефективного використання наявних фінансових ресурсів: формування та використання коштів місцевих бюджетів, функціонування підприємств комунальної власності, залучення додаткових фінансових ресурсів.

Складовою фінансової самодостатності є бюджетна самодостатність. Запорукою бюджетної самодостатності території є ефективне функціонування суб'єктів господарської діяльності. На наш погляд, такі інструменти бюджетного регулювання, як дотації, субвенції, субсидії в умовах становлення ринкових відносин можуть використовуватись лише для забезпечення відповідних соціальних стандартів і нормативів по кожній території, а не для підтримки виробництва. Так, в Україні за 2006 р. понад 34 % підприємств працювали збитково. У нашій країні всі адміністративні утворення (рівень області та АРК) є дотаційні (крім м. Київ). На підставі цього можна констатувати, що механізм стимулювання виробництва як основа самодостатності бюджету регіону в даний час не діє ефективно. Це призводить до неможливості вирішення місцевих проблем.

Установлено, що самодостатність місцевих бюджетів слід розглядати через результативну ознаку, тобто через обсяг мобілізованих доходів бюджету. Сутність самодостатності бюджетної системи регіону полягає в тому, що власні та закріплені доходи бюджету повинні забезпечити повною мірою необхідні видатки за умови, що потреби території відповідають її можливостям та існує наявність перспектив розвитку.

Зазначено, що бюджетна самодостатність вимагає проведення такої національної і регіональної бюджетної політики, яка б стимулювала економічну


Сторінки: 1 2 3 4