У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

РЕФЕРАТ

на тему:

Експрес-аналіз фінансового стану підприємства

План

1. Особливості розрахунку фінансових показників

2. Основні розділи методики

3. Дослідження структури і динаміки фінансового стану

4. Показники оцінки майнового стану

5. Аналіз фінансової стійкості підприємства

6. Відносні показники фінансового стану

7. Список літератури

Особливості розрахунку фінансових показників

Фінансова оцінка підприємств передбачає розрахунок понад 40 відповідних показників за різними напрямами господарської діяльності підприємства. Отримані внаслідок такої оцінки великі масиви значень показників фактично не дають змогу зробити остаточний висновок, тому що:—

по-перше, кожний показник, крім його значення у цифровому вираженні, має ще й значення вагомості, яке у традиційній формі подання матеріалу відсутнє;—

по-друге, для визначення співвідношення вагомості різних показників інвестора потрібно ці співвідношення зафіксувати і здійснити відповідні розрахунки;

- по-третє, визначення вагомості показника в цілому є досить складною і дуже відповідальною процедурою у системі оцінки, тому для її виконання залучаються спеціально підготовлені експерти.

Основні розділи методики

Методика включає такі блоки аналізу:*

Загальну оцінку фінансового стану і його зміни за звітний період.*

Аналіз фінансової стійкості підприємства.*

Аналіз ліквідності балансу, ділової активності та платоспроможності підприємства.

Порівняльний аналітичний баланс і показники фінансової стійкості відбивають сутність фінансового стану. Ліквідність балансу характеризує зовнішні прояви фінансового стану.

Майновий та фінансовий стан підприємства, взаємозалежні нераціональна структура майна, його неякісний склад можуть призвести до погіршення фінансового положення, і навпаки. Так, невиправдане "омертвляння" засобів у неходових товарах, дебіторській заборгованості може вплинути на своєчасність поточних платежів, а невиправдане зростання позикових коштів — призвести до необхідності скоротити майно підприємства для розрахунків із кредиторами.

Безпосередньо з аналітичного балансу можна одержати ряд найважливіших характеристик фінансового стану підприємства:—

загальну вартість майна підприємства = валюті балансу;—

вартість іммобілізованих активів (тобто основних та інших поза оборотних засобів підсумку розділу 1 активу балансу;—

вартість мобільних (оборотних) засобів — сумі підсумків розділів 2 і 3 активи балансу;—

вартість матеріальних оборотних коштів — підсумку розділу 2 активу балансу;—

величина дебіторської заборгованості (включаючи аванси, видані постачальникам і підрядникам);—

сума вільних коштів (включаючи цінні папери і короткострокові фінансові вкладення);—

вартість власного капіталу;—

величина позикового капіталу;—

величина довгострокових кредитів і позик, призначених для формування основних засобів і інших поза оборотних активів;—

величина короткострокових кредитів і позик, призначених для формування оборотних активів;—

величина кредиторської заборгованості.

Горизонтальний (динамічний) аналіз цих показників дозволяє встановити їхні абсолютні збільшення і темпи росту, що важливо для характеристики фінансового стану.

Не менше значення для оцінки фінансового стану має і вертикальний (структурний) аналіз активу і пасиву балансу, метою якого є обчислення питомої ваги нетто. Доцільність проведення вертикального аналізу зумовлюється тим, що:—

перехід до відносних показників дозволяє проводити порівняння діяльності різних підприємств;—

відносні показники певною мірою згладжують вплив інфляційних процесів.

Дослідження структури і динаміки фінансового стану

Рекомендується досліджувати структуру і динаміку фінансового стану підприємства за допомогою порівняльного аналітичного балансу. Він виходить з вихідного балансу шляхом доповнення його показниками структури, динаміки вкладень і джерел коштів підприємства за звітний період. Порівняльний баланс фактично включає показники горизонтального і вертикального аналізу.

Усі показники порівняльного балансу можна розбити на три групи:*

Показники структури балансу.*

Показники динаміки балансу.*

Показники структурної динаміки балансу.

Порівнюючи структури змін в активі і пасиві, можна зробити висновок про те, через які джерела, в основному, був приплив нових засобів і в які активи ці нові засоби, в основному, вкладені.

Критеріями змін у майновому стані підприємств виступають також і такі показники, як частка активної частини основних засобів, коефіцієнт придатності, питома вага дебіторської заборгованості тощо.

Показники оцінки майнового стану

До показників оцінки майнового стану належать:

Сума господарських засобів, що знаходяться в розпорядженні підприємства. Цей показник дає узагальнену вартісну оцінку активів, що перебувають на балансі підприємства. Це облікова оцінка, що не збігається із сумарною ринковою оцінкою активів підприємства. Зростання цього показника свідчить про нарощування майнового потенціалу підприємства.

Частка активної частини основних засобів. Відповідно до нормативних документів під цим розуміють машини, устаткування, транспортні засоби. Зростання цього показника в динаміці, зазвичай, розцінюється як сприятлива тенденція.

Коефіцієнт зносу. Показник характеризує частку вартості основних засобів, що залишилася до списання на витрати в наступних періодах. Доповненням цього показника до 100 % (чи одиниці) є коефіцієнт придатності.

Коефіцієнт відновлення показує, яку частину від наявних на кінець звітного періоду основних засобів складають нові основні засоби.

Коефіцієнт вибуття показує, яка частина основних засобів, з якими підприємство почало діяльність у звітному періоді, вибула через старіння і з інших причин.

Аналіз фінансової стійкості підприємства

Після загальної характеристики фінансового стану і його зміни за звітний період наступним важливим завданням є дослідження показників фінансової стійкості підприємства. Відповідь на питання про те, які показники відбивають сутність фінансової стійкості, пов'язана, насамперед, з балансовою моделлю, що має такий вигляд:

Таким чином, співвідношення вартості матеріальних оборотних коштів, величин власних і позикових джерел їх формування визначає стійкість фінансового стану підприємства. Забезпеченість запасів і витрат джерелами їх формування є сутністю фінансової стійкості, тоді як платоспроможність виступає її зовнішнім проявом.

Для характеристики джерел формування запасів і витрат використовується кілька показників, що відбивають різний ступінь охоплення різних видів джерел:*

Наявність власних оборотних коштів дорівнює різниці величини джерел власних коштів і величині основних засобів і вкладень:

(постійного) капіталу підприємства. Власний капітал і довгострокові кредити і позики є стабільними джерелами фінансування діяльності підприємства. Обидва напрямки фінансової стійкості випливають із загальної формули стійкості, тобто з умови: ^ + 2 < Іс + КТ, яка означає, що вкладення капіталу в основні засоби і матеріальні запаси не повинні перевищувати величини перманентного капіталу.

У ході аналізу для характеристики різних аспектів фінансового стану застосовуються як абсолютні показники, так і фінансові коефіцієнти, що являють собою відносні показники фінансового стану.

Відносні показники фінансового стану

Відносні показники фінансового стану поділяються на:*

Коефіцієнти розподілу. Вони застосовуються в тих випадках, коли вимагається визначити, яку частину той чи інший абсолютний показник фінансового стану складає від підсумку його групи абсолютних показників. Ці коефіцієнти та їхні зміни за звітний період відіграють велику роль у ході попереднього ознайомлення з фінансовим станом за порівняльним аналітичним нетто.*

Коефіцієнти координації. Вони використовуються для вираження відносин різних, власне кажучи, абсолютних показників фінансового стану.

Найчастіше пропонується надлишкова кількість показників. Для точної і повної характеристики фінансового стану підприємства і тенденцій його зміни досить порівняно невеликої кількості фінансових коефіцієнтів. Важливо лише, щоб кожний з цих показників відбивав найбільш істотні сторони фінансового стану.

Найбільш повна класифікація відносних показників фінансового стану подана нижче.

Класифікація фінансових коефіцієнтів за економічним змістом

Система відносних фінансових коефіцієнтів за економічним змістом може бути поділена на ряд характерних груп:

1. Показники оцінки рентабельності підприємства.

2. Оцінка ефективності управління:

Відносні фінансові показники можуть бути виражені як у відсотках, так і в коефіцієнтах. Показники ділової активності наочніше представляти в коефіцієнтах. Середня вартість активів і пасивів за період (наприклад, за рік), розраховується як середня хронологічна за місячними чи квартальними даними, а якщо в розпорядженні фінансового аналітика є лише річний баланс, то застосовується спрощений прийом: середня із суми даних на початок і кінець року.

4. Оцінка ринкової стійкості:

4.4. Коефіцієнт маневреності дорівнює відношенню власних оборотних коштів підприємства до загальної величини джерел власних коштів. Він показує, яка частина власних коштів підприємства знаходиться в мобільній формі, що дозволяє відносно вільно маневрувати цими коштами. Високі значення коефіцієнта маневреності позитивно характеризують фінансовий стан, однак яких-небудь сталих у практиці нормальних значень показника не існує. Іноді рекомендується 0,5.

4.5. Одним з головних відносних показників стійкості фінансового стану є коефіцієнт забезпеченості власними засобами (Д0)9 який дорівнює відношенню величини власних оборотних коштів до вартості запасів і витрат підприємства. Його нормальне значення на основі статистичних усереднень має такий вигляд:

4.6. Важливу характеристику структури засобів підприємства дає коефіцієнт майна виробничого призначення, що дорівнює відношенню суми вартостей (взятих у балансі) основних засобів, капітальних вкладень, устаткування, виробничих запасів і незавершеного виробництва до підсумку балансу (Кп. ім). На основі даних господарської практики нормальним вважається таке обмеження показника:

4.7. Для характеристики структури джерел коштів використовується коефіцієнт довгострокового залучення позикових засобів, який дорівнює відношенню величини довгострокових кредитів і позикових засобів до суми джерел власних засобів під-іриємства і довгострокових кредитів і позик.

4.8. Коефіцієнт короткострокової заборгованості виражає частку короткострокових зобов'язань підприємства в загальній сумі зобов'язань.

4.9. Коефіцієнт автономії джерел формування запасів і витрат показує частку власних оборотних коштів у загальній сумі основних джерел формування запасів і витрат.

4.10. Коефіцієнт кредиторської заборгованості й інших пасивів виражає частку кредиторської заборгованості й інших пасивів у загальній сумі зобов'язань підприємства.

5. Оцінка ліквідності активів підприємства:

Три відносних показники ліквідності розрізняються набором ліквідних засобів, розглянутих як покриття короткострокових зобов'язань.

6.1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (КОЛ) дорівнює відношенню величини найбільш ліквідних активів до суми найбільш термінових зобов'язань і короткострокових пасивів. Кал показує, яку частину короткострокової заборгованості підприємство зможе погасити найближчим часом. Нормальне обмеження цього показника таке:

Коефіцієнт абсолютної ліквідності характеризує платоспроможність підприємства на дату складання балансу.

5.2. Для обчислення коефіцієнта критичної


Сторінки: 1 2