У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фінансування соціальної сфери

Фінансування соціальної сфери

Загальні основи фінансування соціальної сфери

Основним документом, згідно з яким фінансують бюджетні заклади та установи соціальної сфери, є кошторис доходів і ви-датків, форма якого затверджується Міністерством фінансів України.

Кошторис доходів і видатків бюджетних установ — це основний фінансовий документ цих установ, у якому визначаються обсяг і спрямування коштів для виконання ними своїх функцій.

Кошторис бюджетних установ складається з двох частин: загального і спеціального фондів.

Загальний фонд — це головна складова кошторису. В ньому містяться дані про надходження із загального фонду бюджету та розподіл видатків за кодами економічної класифікації.

Раніше, до 1998 p., використовувалися статті витрат, які відрізнялися в кошторисах різних бюджетних установ. Тепер для всіх бюджетних установ згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 1997 р. (із відповідними змінами у наступні роки) використовується єдиний кошторис доходів і видатків.

Спеціальний фонд — це друга складова кошторису, в якому містяться дані про надходження зі спеціального фонду бюджету та їх розподіл згідно з кодами економічної класифікації.

Специфіка формування спеціального фонду полягає в тому, що до нього передусім включаються суми коштів, зароблених соціокультурними організаціями (як й іншими бюджетними установами) самостійно, насамперед за рахунок надання платних послуг. В умовах скорочення державних видатків на утримання соціокультурних галузей України в 90-х роках XX — на початку XXI ст. спеціальні кошти відіграють важливу роль у стабілізації функціонування освіти, охорони здоров'я та інших галузей соціокультурної сфери.

До основних кодів видатків кошторису (згідно з економічною класифікацією) належать (згідно з наказом Державного казначейства від 4 листопада 2004 р. № 194) такі.

Оплата праці працівників бюджетних установ (код 1110)

Ця категорія включає оплату праці всіх працівників бюджет-них установ (організацій) та/або залучених за трудовими угода-ми згідно з установленими посадовими окладами, ставками або розцінками. Величина оплати праці відображається без нараху-вань на фонд оплати праці, які обліковуються за кодом 1120. До цієї категорії також належить установлена чинним законодав-ством одноразова грошова допомога у зв'язку з виходом на пенсію. Ця категорія включає такі складові:

§ Код 1111 — заробітна плата за встановленими окладами, ставками або розцінками всіх штатних працівників; оплата праці за трудовими угодами; надбавка за вислугу років; доплата за ранг, надбавки та доплати обов'язкового характеру (оплати нічних змін, позаурочних годин, за науковий ступінь, за використання в роботі знання іноземних мов тощо); надбавки, що мають стимулюючий характер; премії (всі види преміальних виплат); щомісячна довічна плата науковцям; матеріальна допомога, в тому числі у разі нещасного випадку, хвороби, оздоровлення та в інших випадках за рішенням адміністрації установи відповідно до чинного законодавства.

§ Код 1112 — грошове утримання військовослужбовців, зокрема основні та додаткові види грошового утримання військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ.

§ Код 1120 — нарахування на заробітну плату. Ця категорія включає нарахування бюджетних установ (організацій) на фонд оплати праці бюджетних установ, утому числі:

- збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, розмір і порядок сплати якого визначено Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997р.№400/97-ВР;

- збір на обов'язкове соціальне страхування, включаючи збір на обов'язкове медичне страхування, обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття та збори на інші види страхування, передбачені законодавством.

§ Код 1130 — придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки.

До цієї категорії належать оплата поточних видатків, оплата послуг, придбання всіх предметів і матеріалів (за винятком необоротних активів), вартість яких без податку на додану вартість (ПДВ) не перевищує 1000 грн. та строк експлуатації яких не перевищує 365 календарних днів із дати їх придбання.

Ця категорія включає закупівлю матеріалів, канцелярського приладдя, предметів для поточних потреб установи чи організації, обладнання, продуктів харчування, медикаментів та перев'язувальних матеріалів, довідкових, офіційних та періодичних видань тощо.

Сюди також належать видатки на придбання товарів та послуг, що надаються безкоштовно або за зниженими цінами як у звичайному порядку, так і за особливих обставин (наприклад, після стихійного лиха) відповідно до чинного законодавства, у тому числі витрати на товари, що надаються працівникам, включаючи державні закупівлі продовольства та обмундирування для Збройних Сил. Видатки, пов'язані з оплатою тари, доставкою матеріалів тощо враховуються за кодом придбання зазначеного матеріалу в разі, коли це обумовлено угодою про поставку.

До цієї категорії належать такі складові:

§ Код 1131 — предмети, матеріали, обладнання та інвентар — придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, включаючи канцелярське, креслярське, письмове приладдя і матеріали, пакувальний матеріал, папір, картон; придбання та виготовлення бухгалтерських, статистичних бланків, відомостей, а також класних журналів, бланків дипломів, свідоцтв, медалей, нагрудних знаків, грамот, посвідчень, іншої документації бюджетних установ та організацій.

Сюди належать також придбання або передплата періодичних, довідкових, інформаційних видань, а також придбання підручників та книг (крім бібліотечних фондів).

До цієї категорії належать видатки на придбання матеріалів та інвентарю для господарських цілей: щіток, мастики, мию-чих засобів, електричних лампочок тощо; видатки на прання і санітарно-гігієнічне обслуговування контингентів (військовослужбовців строкової служби, мешканців будинків-інтернатів та ін.), які обслуговуються медичними, соціально-реабілітаційними закладами та мають постійний характер.

За зазначеним кодом здійснюється оплата таких видатків: придбання матеріалів, комплектуючих і дрібних деталей для ремонту виробничого і невиробничого обладнання та для проведення інших господарських робіт власними силами установи (шпалери, руберойд, цемент тощо); придбання малоцінних предметів (фізкультурний та спортивний інвентар, калькулятори, іграшки для дитячих установ тощо); придбання розрізнених меблів (столів, стільців, шаф, тумбочок тощо), жалюзі, ролетів, металевих ґрат тощо; придбання витратних та інших матеріалів до комп'ютерної техніки та оргтехніки (кабельних коробів-ка-белеводів, монтажних та комутаційних панелей, розеток, конекторів-з'еднувачів, дискет, магнітних стрічок, оптичних дисків, картриджів, тонерів тощо), швидкозношуваних предметів; придбання матеріалів і предметів для науково-дослідних робіт, випробувань, навчальних цілей: реактивів, хімікатів, спеціаль-ного посуду, дрібного обладнання, тканин, насіння тощо; придбання хімікатів та біопрепаратів для оброблення лісових насаджень та рибопосадкового матеріалу тощо; придбання добрив; придбання квіткової продукції для участі в урочистих подіях, державних святах, для ритуальних послуг; сувенірів; новорічних дитячих подарунків; придбання мінеральної води (крім мінеральної води для лікувальних цілей); придбання ґрунту для клумб, однолітніх озеленювальних насаджень, рослин, квітів для оформлення клумб, які не передбачають придбання необоротних активів; придбання фарби, лаків, вапна, піску, бітуму, щебеню, технічної солі для благоустрою територій міст, сіл, селищ, районів; придбання багаторічних насаджень віком до одного року; придбання тварин для вирощування та відгодівлі; придбання тварин для станцій переливання крові та науково-дослідних установ і корму для них; придбання корму для собак та інших тварин, не передбачених штатами.

Сюди також належать аптечки та їх поповнення, якщо установа не має медичного кабінету чи пункту, та видатки на придбання медикаментів, медичних матеріалів, медичного інвентарю, які використовуються медичними навчальними закладами у навчальному процесі.

До цієї категорії належать видатки на придбання і виготовлення рекламних буклетів, візитних карток, запрошень, що мають разовий характер; карт, схем, макетів, плакатів, стендів, що носять тимчасовий характер (наприклад, для організацій виставок, конференцій), інших матеріалів і предметів.

§ Код 1132 — медикаменти та перев'язувальні матеріали — медикаменти, аптечки та їх поповнення у випадку наявності медичного кабінету чи пункту, медиковідновлювальні засоби, бактеріологічні препарати, ендопротези, діагностичні тести та перев'язувальні матеріали для лікувально-профілактичних і лікувально-ветеринарних закладів, а також для будинків-інтернатів, санаторіїв, профілакторіїв тощо; вітаміни, вакцини, сироватки, дезінфекційні засоби, плівка для рентгенівських знімків, матеріали для проведення аналізів, оплата донорів, кров для переливання, дрібний медичний інвентар (термометри, ланцети, пінцети, голки, шприци, супінатори та інше дрібне медичне обладнання), слухові апарати тощо; витрати на придбання безкоштовних ліків, видатки на лікування військовослужбовців строкової служби системи відповідних силових міністерств та відомств (лікування інших військовослужбовців — тільки за окремим розпорядженням відповідних силових міністерств та відомств).

§ Код 1133 — продукти харчування, а саме: видатки на продукти харчування (включаючи оплату продукції, одержану від підсобних господарств) у лікувально-профілактичних закладах, будинках-інтернатах, загальноосвітніх навчальних закладах, дитячих будинках, дитячих дошкільних установах, профтехучилищах, вищих закладах освіти та інших установах і організаціях згідно з чинним законодавством, а також видатки на безкоштовне дитяче харчування дітей до двох років із малозабезпечених сімей; видатки на спецхарчування осіб, що працюють у шкідливих умовах, продовольчі пайки тощо. За цим самим кодом обліковуються компенсаційні виплати за всі види харчування , передбачені законодавством.

§ Код 1134 — м'який інвентар та обмундирування. Це постільна білизна та білизна, спецодяг, усі види обмундирування, спортивна форма (у тому числі спортивне взуття), захисний одяг, захисне та спеціальне взуття, штори та фіранки; компенсація за речове забезпечення відповідно до затверджених нормативів; одяг та м'який інвентар (або компенсація за нього) дітям-сиротам, які залишилися без опіки батьків.

§ Код 1135 — оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів (у тому числі видатки на утримання транспорту, видатки з доставки працівників


Сторінки: 1 2 3