У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

міністерство внутрішніх справ україни

АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Аветисян Вадим Георгійович

УДК 614. 841

УДОСКОНАЛЕННЯ РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ НА ПОЖЕЖІ

зА РАХУНОК ВИКОРИСТАННЯ ПНЕВМОГУМОВОГО

ПОЖЕЖНО - ТЕХНІЧНОГО оЗБРОЄННЯ

21.06.02. - Пожежна безпека

Автореферат дисертації па здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків - 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Академії пожежної безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України.

Науковий керівник: кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Стрілець Віктор Маркович, Академія пожежної безпеки України МВС України (м. Харків), професор кафедри організації служби та підготовки.

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор Прохач Едуард Юхимович, Харківська філія державного підприємства “Екоцентр - 43”, МО України (м. Харків), заступник директора з наукової роботи;

кандидат технічних наук Єлізаров Валерій Вікторович, Український науково - дослідний інститут пожежної безпеки МВС України (м. Київ), начальник відділу.

Провідна установа: Севастопольський військово-морський інститут ім. П.С. Нахімова, МО України, кафедра живучості, водолазних та суднопідйомних робіт (м. Севастополь).

Захист відбудеться "22" лютого 2001 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64. 707. 01 в Академії пожежної безпеки України, МВС України, м. Харків вул. Чернишевського, 94.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Академії пожежної безпеки України МВС України, м. Харків, вул. Чернишевського, 94

Автореферат розісланий 20 січня 2001 року

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Кривцова В.І.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. На пожежників поряд із ліквідацією вогнища пожежі лягає й основне навантаження з організації і проведення рятувальних робіт в різних умовах. Основним фактором, який визначає успіх рятувальних операцій, є час їх виконання. Однак, засоби та способи, якими озброєні пожежні підрозділи майже зовсім непридатні для вилучення людей з-під уламків зруйнованих конструкцій.

Останнім часом у підрозділи пожежної охорони почали надходити пожежна техніка та озброєння, при створенні яких враховані не тільки можливості поліпшення технічних характеристик, але і зміни в технології гасіння пожеж та проведення рятувальних робіт. Прикладом такого озброєння є розглянуте в роботі пневмогумове пожежно - технічне озброєння (ПГ ПТО), призначене для вилучення людей з-під уламків будівельних конструкцій, що можуть з'являтися в результаті впливу пожежі.

Існуючі прийоми застосування ПГ ПТО не дозволяють розкрити повною мірою їх тактичних можливостей. У зв’язку з цим актуальною є робота щодо розробки методу застосування ПГ ПТО на пожежі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана у рамках програм науково - дослідницьких робіт, заданих Головним управлінням Державної пожежної охорони МВС України Розробка рекомендацій по підвищенню ефективності підготовки пожежних (державний реєстраційний № 196U01705) і Розробка рекомендацій по підвищенню ефективності бойової діяльності особового складу пожежної охорони (державний реєстраційний № 0100U002054).

Мета дослідження - скорочення часу рятувальних робіт на пожежі за рахунок підвищення ефективності використання ПГ ПТО.

Завдання дослідження полягають у

- аналізі дій особового складу підрозділів Державної пожежної охорони та особливостей використання різних засобів механізації на заключному етапі загального технологічного процесу пожежогасіння;

- розробці графічної моделі проведення робіт із порятунку постраждалих з-під уламків зруйнованих внаслідок пожежі об'єктів;

- визначенні залежності між основними робочими параметрами ПГ ПТО, які необхідно враховувати під час проведення рятувальних робіт;

- розробці комплексу організаційно - технічних рекомендацій по застосуванню ПГ ПТО;

- оцінці ефективності розроблених рекомендацій використання ПГ ПТО на етапі ліквідації наслідків пожежі.

Наукова новизна отриманих результатів. Запропонована графічна модель рятування постраждалих з-під зруйнованих конструкцій, у якій на підставі застосування методів експертних оцінок конкретизовані операції і умови, що потребують свого рішення на етапі ліквідації наслідків пожежі; отримані аналітичні залежності висоти підйому конструкції ПГ ПТО круглої і прямокутної форм від його розмірів, тиску повітря, що подається у середину ПГ ПТО і маси вантажу; обгрунтована багатофакторна залежність між основними робочими параметрами ПГ ПТО прямокутної форми: висоти підйому конструкції, його розмірів, тиску повітря, що подається у середину ПГ ПТО і маси вантажу; розроблено метод застосування ПГ ПТО на заключному етапі загального технологічного процесу пожежогасіння, відмінною рисою якого є орієнтація на використання отриманих залежностей керівниками підрозділів пожежної охорони.

Практична цінність отриманих результатів. Рекомендації по використанню ПГ ПТО на пожежі впроваджені в підрозділи Управління державної пожежної охорони УМВС в Харківській області, а також в навчальний процес в Академії пожежної безпеки України.

Особистий внесок автора. Автору належать: обгрунтування графічної моделі проведення рятувальних робіт по вилученню постраждалих з-під зруйнованих конструкцій; вивід аналітичних залежностей висоти підйому конструкцій ПГ ПТО круглої і прямокутної форм від його розмірів, тиску повітря, що подається у середину ПГ ПТО і маси вантажу; одержання багатофакторної залежності між основними робочими параметрами ПГ ПТО; розробка методу застосування ПГ ПТО на етапі ліквідації наслідків пожежі і відповідних практичних рекомендацій з підготовки пожежників.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційної роботи доповідались на: 50-й Ювілейній науково-технічній конференції “Підвищення ефективності будівництва” (ХГТУБА, м. Харків, 1995 р.); науково-практичній конференції “Проблеми пожежної безпеки”(Укр. НДІПБ МВС України, 1995 р., ЧІПБ МВС України, м. Черкаси, 1999 р.); XIII і XIV Всеросійських науково-практичних конференціях “Пожежна безпека” (ВНДІПО МВС РФ, м. Москва, 1995 і 1997 р.); науково-практичній конференції “Безпека підприємств у надзвичайних ситуаціях” (КМУЦА , м. Київ, 1998 р.); міжнародній конференції “Надзвичайні ситуації: попередження і ліквідація наслідків” (Чорноморський економічний союз, м. Харків, 2000 р.).

Дисертаційна робота в цілому обговорювалася на обєднаному семінарі кафедр організації служби та підготовки та оперативно-тактичної кафедри (2000 р.), науково-технічних семінарах Академії пожежної безпеки України (1994 - 2000 р. р.).

Публікації. Основні результати роботи опубліковані в 7 наукових статтях, із котрих 5 у виданнях, що рекомендовані ВАК України.

Структура й об'єм роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури і 3 - х додатків. Робота містить 165 сторінок в тому числі 113 сторінок основного тексту включає 46 малюнків, 43 таблиці, список літератури складається із 104 джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі проведено огляд літературних та статистичних джерел з питань ліквідації пожеж та проведення рятувальних робіт. Проведено стислий огляд прийомів та способів ведення рятувальних робіт пожежниками при рятуванні постраждалих з-під уламків зруйнованих в наслідок пожежі будинків. Визначено, що завдання рятування людей із зруйнованих будинків пожежними почали розглядатися порівняно давно. до кінця 70-х років в роботах Є.П.Міхно, М.П. Цивільова Н.Д., Тараканова, А.Н. Чулкіна, В.В Овчіннікова розглядалися питання технології проведення рятувальних робіт на зруйнованих будинках та використання засобів механізації.

Значний внесок в розробку питань удосконалення рятувальних робіт на зруйнованих внаслідок пожежі будинках останнім часом зробили С.П. Чумак, Р.А. Дурнєв, М.А. Шахмарьян, Б.И. Чернічко, Н.А. Махутов, В.І. Ларіонов, А.І. Овсянік, А.Г.Чіріков, В.М. Стрілець, О.І Хіннікяйнен, О.О. Братков, В.В Овчінніков. Вони пропонують скорочення часу рятувальних робіт за рахунок поліпшення організації їх проведення, використання більш досконалої техніки та обладнання, скорочення часу виконання попередніх дій (сповіщення про пожежу, часу прибуття на місце пожежі, приведення сил та засобів у готовність до дій тощо), поліпшенню існуючих та винаходу нових технологій проведення рятувальних робіт.

Однак питання скорочення часу рятувальних робіт за рахунок розширення тактичних можливостей засобів малої механізації, зокрема пневмогумового пожежно - технічного озброєння ПГ ПТО залишились не розглянутими. Тому виникає необхідність удосконалення рятування людей на пожежі із зруйнованих будинків та споруд за рахунок розробки методів використання ПГ ПТО.

Аналіз всього комплексу можливих рятувальних робіт на зруйнованих внаслідок пожежі будинках дозволяє запропонувати графічну модель, яка представлена на рис. 1. На якій відображаються дії особового складу та керівника гасіння пожежі

Рис. 1. Графічна модель виконання робіт по вилученню постраждалого

з-під уламків

Графічна модель передбачає виконання наступних операцій:

0-1-2-3-4 - попередні дії пожежників: розвідка, приведення засобів механізації до готовності, охолодження конструкцій, які розбираються та перехід до рятувальних заходів;

2, 4 - події, що відбивають виявлення постраждалого та вибір керівником гасіння пожежі (КГП) способу доступу до постраждалого у завалі і відповідно необхідних засобів механізації;

4-5-8 - підготовка місця та виконання доступу до постраждалого за допомогою піднімального крану;

4-6-8 - підготовка місця та виконання доступу до постраждалого за допомогою ПГ ПТО;

4-7-8 - підготовка місця та виконання доступу до постраждалого за допомогою інших засобів механізації;

4-8 - розбирання завалу вручну;

4-9 - ситуація, коли доступ до постраждалого вільний, але він блокований;

8-13 - ситуація, коли доступ до постраждалого вільний і він не блокований;

8 - доступ до постраждалого зроблений і КГП оцінює ситуацію;

8-9 - перехід до деблокування;

8-13 - перехід до завершальних операцій;

9 - вибір КГП способу деблокування і відповідних засобів механізації;

9-10-12 - підготовка місця та деблокування постраждалого за допомогою ПГ ПТО;

9-11-12 - підготовка місця та деблокування постраждалого за допомогою інших засобів механізації;

9-12 - деблокування постраждалого вручну;

12 - оцінка КГП якості деблокування постраждалого;

12 - 9 - поновлення робіт із деблокування;

12-13 - перехід до завершальних операцій;

13-14 - надання невідкладної медичної допомоги постраждалому;

14-15 - витягання постраждалого із завалу;

15-16 - транспортування постраждалого до медичного пункту.

Очевидним є те, що скорочення часу рятувальних робіт можна досягти за рахунок виключення повторного виконання робіт по виготовленню доступу та деблокуванню постраждалого (рис.1) в наслідок невірного вибору засобів механізації або методів їх використання, в першу чергу ПГ ПТО. Для цього потрібно знати можливі співвідношення висоти підйому вантажу від його маси, тиску повітря всередині оболонки ПГ ПТО, а також розмірів ПГ ПТО. Таким чином, виникає необхідність розробки формалізованих рекомендацій на використання ПГ ПТО, отриманих за допомогою залежності

, (1)

де Н - висота підйому конструкції, м;

q - тиск повітря в середині ПГ ПТО, Па;

m - маса конструкції, що піднімається, кг;

a - лінійний розмір ПГ ПТО, м.

У другому розділі проведено обгрунтування методу використання ПГ ПТО. Визначено склад основних показників, які характеризують роботу ПГ ПТО. До них віднесено вантажопідйомність, висоту та час підйому. Показано, що найбільш важливим показником в роботі ПГ ПТО, який впливає на тактику його застосування, є висота підйому. Можливу

висоту підйому вантажів різної маси надано на підставі вирішення аналітичних залежностей. Для їх виводу ПГ ПТО було представлено у вигляді оболонки прямокутної та круглої форм з жорстко затиснутими кінцями .

На рисунку 2 представлено схему навантаження ПГ ПТО прямокутної форми. Оскільки принцип роботи ПГ ПТО засновано на зміні об’єму оболонки під впливом тиску повітря q, яке подається в середину оболонки ПГ ПТО, на зовнішню поверхню оболонки діє сила G, яка дорівнює масі вантажу і направлена у протилежний бік тиску q. У місці зіткнення оболонки з вантажем виникає зона контакту розміром 2b 2b.

Прийнято, що вона має форму, близьку до прямокутника і змінює свої розміри в залежності від підйому вантажу від 4а2 до 0. Під впливом тиску q виконується робота по переміщенню серединної поверхні оболонки ПГ ПТО. З умов рівноваги записано наступне рівняння

. (2)

Звідки

, (3)

де w0 - переміщення оболонки в центрі зони контакту, м.;

E - модуль пругкості матеріалу оболонки ПГ ПТО, Па;

h - товщина оболонки ПГ ПТО, м

Показано, що висота підйому вантажу ПГ ПТО визначається наступним чином

, (4)

а лінійний розмір зони контакту ПГ ПТО з вантажем як

. (5)

Для ПГ ПТО круглої форми величина переміщення серединної поверхні визначається з рівняння

, (6)

, (7)

де v - коефіцієнт Пуассона.

Звідки

, (8)

де w0 у рівнянні (8) визначається методом ітерацій.

Висота підйому вантажу ПГ ПТО круглої форми визначено наступним чином

, (9)

лінійний розмір зони контакту r0 ПГ ПТО круглої форми з вантажем визначено як

. (10)

Для перевірки отриманих аналітичних залежностей було заплановано та проведено натурний повнофакторний експеримент з використанням запатентованого ПГ ПТО марки АСП. Експериментальні дані було підвергнуто регресійному аналізу, в результаті якого отримані рівняння виду:

. (11)

Графіки, які побудовано за даними рівняннями дають наглядне

уявлення про можливості ПГ ПТО (рис.3).

Рис. 3. Графік залежності висоти підйому вантажу ПГ ПТО АСП-10 від маси вантажу та тиску повітря

Оцінка аналітичних залежностей висоти підйому вантажу Н (4) від розглянутих характеристик пневмопідіймача для ПГ ПТО, що мають квадратну форму, проводилася в точках плану повнофакторного експерименту. Порівняння результатів обчислення висоти підйому вантажу Н з отриманими у результаті експериментальних досліджень оцінками відповідних середніх значень робилося при підйомі ПГ ПТО, який має розміри (0,60,6) м2, плит перекриття масою від 1100 кг до 7400 кг.

Аналіз статистичних оцінок (рис. 4) показав, що результати, які отримано аналітичним шляхом, досить точно описують реальну роботу ПГ ПТО у дуже вузькому діапазоні тисків ( у розглянутому вище випадку від 0,2 до 0,35 МПа). Проте, він є піддіапазоном регламентованого технічною документацією діапазону. Тому, для визначення висоти підйому зруйнованих у наслідок пожежі конструкцій в залежності від їхньої маси, тиску повітря що подається і розмірів ПГ ПТО для існуючих зразків розглянутого озброєння, доцільно скористатися результатами експериментів У той же час, аналітичні залежності (4) і (9) можуть використовуватися як для орієнтованої оцінки ефективності застосування створюваних зразків ПГ ПТО відповідної форми, так і, головним чином, для обгрунтування практичних рекомендацій по використанню розглянутого пожежно-технічного озброєння

Рис. 4. Статистичний аналіз експериментальних і аналітичних

результатів

У третьому розділі надаються рекомендації щодо найбільш доцільного використання ПГ ПТО, підготовки особового та керівного складу пожежної охорони до проведення рятувальних робіт за допомогою ПГ ПТО. Основними з яких є:

- для запобігання механічних ушкоджень оболонки при підйомі конструкцій які мають виступаючі частини у вигляді дроту, арматури і т.ін., необхідно використовувати різні трапи та захисні підкладки;

- для збільшення висоти можна використовувати декілька (як правило два) зразки ПГ ПТО, покладених один на другий. При цьому верхній зразок повинен бути менше нижнього;

- при значенні q qдоп. висота підйому вантажу повинна бути мінімально можливою для того, щоб уникнути руйнації оболонки ПГ ПТО;

- при підйомі конструкції зазор між ПГ ПТО і конструкцією повинен бути мінімальним.

Для оцінки ефективності розроблених рекомендацій була розроблена імітаційна модель. Вибір характерних рис моделі обґрунтовувався з погляду статистичних показників діяльності особового складу, що відбивають кількість і час виконання окремих операцій на зруйнованих будинках (рис. 1) з тим, щоб представити у цифровому вигляді функціонування системи “пожежний - пожежа (наслідки пожежі) - засоби механізації ” при виконанні бойової роботи, що являє собою послідовність завдань, які виконує особовий склад та використовує різні засоби механізації.

Аналіз моделі, наведеної на рисунку 1, показав, що для нормальної роботи імітаційної моделі необхідно мати різноманітні вихідні дані, у першу чергу, розподіли часу виконання окремих операцій. Для цього були використані вираження:

(12)

де B(p, q) - функція;

t min, t max, p, q - параметри розподілу, розрахунок яких було виконано на підставі експертних оцінок.

 

Результати імітаційного моделювання при різному рівні компетентності (k) КГП та особового складу показали, що, коли весь комплекс рятувальних робіт по витяганню постраждалого із завалу буде виконуватися бездоганно правильно (k=1), математичне очікування часу витягання постраждалого складатиме 256 хвилин, а ймовірність того, що постраждалого витягнуть швидше ніж за 240 хвилин, (час розвитку “синдрому здавлювання”) - 0,6. Якщо рятувальні роботи проводить досвідчений КГП, який покладається на свій досвід (k = 0,9), то математичне очікування часу складатиме 279 хвилин, а ймовірність - 0,52. Коли рятувальні роботи проводить недосвідчений КГП (k = 0,4), час складатиме 336 хвилин, ймовірність - 0,35. У випадку проведення рятувальних робіт недосвідченим керівником, що має у своєму розпорядженні розроблений метод використання ПГ ПТО, (k = 0,7), час складе 313 хвилин при ймовірності 0,43.

Для підготовки особового складу підрозділів пожежної охорони до застосування ПГ ПТО запропоновано рекомендації, в яких основна увага приділяється технічній підготовці та удосконаленню якості виконання технологічних операцій з розглянутим пожежно - технічним озброєнням.

ВИСНОВКИ

1.У роботі показано, що для порятунку постраждалих, що блоковані великогабаритними і важкими елементами будинків і споруджень, конструкцій, завалених у результаті пожежі, доцільно використовувати пневмогумове пожежно-технічне озброєння, методи застосування якого, однак, не були розроблені.

2. Рішення актуальної для пожежної охорони наукової задачі - скорочення часу рятувальних робіт на заключному етапі загального технологічного процесу пожежегасіння - забезпечує наступна сукупність нових наукових результатів: графічна модель проведення рятувальних робіт по витяганню постраждалих з-під зруйнованих внаслідок пожежі конструкцій, в якій, використовуючи методи експертних оцінок, конкретизовані операції й умови, що вимагають свого рішення на етапі ліквідації наслідків пожежі; аналітичні залежності висоти підйому конструкції пневмогумовим ПТО круглої і прямокутної форм від його розмірів, тиску повітря що подається у середину ПГ ПТО і маси вантажу, в основу виводу яких, покладено уявлення ПГ ПТО у вигляді оболонки, яка складається з рівномірно навантажених мембран, жорстко затиснених по контуру; багатофакторні залежністі для запатентованого зразка конкретного розміру ПГ ПТО між основними робочими параметрами, у яких у результаті використання методів теорії планування експерименту якісні дані про характер їхньої взаємодії доповнюються кількісними оцінками; метод застосування ПГ ПТО на етапі ліквідації наслідків пожежі, відмінною рисою якого є орієнтація на використання отриманих залежностей керівниками підрозділів пожежної охорони, що не мають достатнього досвіду проведення рятувальних робіт на зруйнованих об'єктах.

3. Перевірка достовірності запропонованих аналітичних залежностей висоти підйому конструкції ПГ ПТО круглої і прямокутної форм від його розмірів, тиску повітря, що подається у середину ПГ ПТО і маси вантажу, яка була виконана шляхом порівняння апріорних даних з отриманими в ході натурних експериментів на запатентованому зразку, показала, що з 5 % рівнем значимості можна говорити про збіг результатів. Це підтверджує працездатність отриманих аналітичних залежностей. Перевірка ефективності розроблених рекомендацій по застосуванню ПГ ПТО виконана шляхом імітаційного моделювання, вихідними даними для якого використовувалися експертні оцінки, дозволяє очікувати, наприклад, скорочення часу витягання постраждалого з-під завалів у ході ліквідації наслідків пожежі в середньому на 20 - 25 хвилин, збільшивши при цьому імовірність його витягу за час, що дозволяє уникнути “синдрому здавлювання” майже на 10%.

4.

Скорочення часу ліквідації наслідків пожежі з використанням ПГ ПТО найбільш ефективно в даний час може бути досягнуте за рахунок оснащення основних та спеціальних пожежних автомобілів технічної служби комплектами ПГ ПТО, що складаються із зразків, принаймні, трьох типорозмірів, джерела стиснутого повітря і сполучних рукавів, а також додаткового устаткування (клинів, розпорок, тросів і т.д.); підготовки керівного й особового складу до роботи з ПГ ПТО в різних умовах відповідно до розроблених рекомендацій, а також із використанням отриманих таблиць; впровадження розроблених рекомендацій і таблиць щодо використання ПГ ПТО в керівні документи, які регламентують підготовку і роботу особового складу на пожежі.

 

список публікацій за темою дисертації

1.

Аветисян В.Г. Влияние пятна контакта пневмоподъемника с опорными поверхностями на подъем груза // Проблемы пожарной безопасности: Сб. науч. тр. - Вып. 7. - Харьков: ХИПБ, 2000. - С. 7-9.

2.

Аветисян В.Г. Оценка тактических возможностей пневмоподъемников // Вестник Харьковского государственного автомобильно-дорожного университета: Сб. науч. тр. - Вып.11. - Харьков: ХГАДТУ, 2000.- С. 35-37.

3.

Аветисян В.Г., Дадашев И.Ф., Хянникяйнен А.И. Некоторые правила поиска и деблокировки пострадавших при обрушении зданий и сооружений. Научный вестник строительства: Сб. науч. тр. - Вып.2/98. - Харьков: ХГТУСА, 1998. - С.131 - 134.

4.

Стрелец В.М., Аветисян В.Г. Имитационное моделирование аварийно - спасательных работ // Системи обробки інформації: Сб. науч. тр. - Вып. 2 (6). - Харьков: НАНУ, ПАНИ, ХВУ, 1999. - С. 78-82.

5.

Аветисян В.Г, Дадашев И.Ф., Сенчихин Ю.Н., Гузенко В.А. Экспериментальное определение рабочих параметров пневмоподъемников //Коммунальное хозяйство городов: Сб. науч. тр. - Вып. 22. - Киев: Техника, 2000. - С. 260-262.

6.

Аветисян В.Г., Чучковский В.Н. Анализ методов обоснования штатной численности боевых расчетов пожарной техники //Проблемы пожарной безопасности: Сб. науч. тр. - Вып. 1. - Киев:, 1995. - С.39.

7.

Патент 41418 Российской Федерации, Пневматический домкрат (подъемная подушка). Аветисян В.Г., Кузнецов Г.Ф, Семенова Г.Г; заявлен 22.04.92; опубл. 22.04.95 Бюллетень Полезные модели. Промышленные образцы, №6.-41с.

8.

Аветисян В.Г., Голендер В.А., Палюх В.Г. Подъемное комбинированное устройство для проведения аварийно-спасательных работ //Проблемы пожарной безопасности: Сб. науч. тр. Вып. 1. - Киев: , 1995. - С.152 - 153.

9.

Аветисян В.Г., Стрелец В.М.. Ковалев П.А. Особенности подготовки газодымозащитников для эвакуации людей при пожаре с этажей здания //Материалы 13 - й Всерос. науч. - прак. конф. - М.: ВНИИПО МВД России, 1995. - С.84

10.

Аветисян В.Г., Палюх В.Г., Хянникяйнен А.И. Некоторые результаты исследования влияния параметров пневмоподушек на их работоспособность//Материалы 14 - й Всерос. науч. - прак. конф. - М.: ВНИИПО МВД России, 1997 ч.2. - С.213 - 215

11.

Аветисян В.Г., Голендер В.А., Волобуев А.В., Сенчихин Ю.Н. Исследование влияния параметров пневмоподушек на тактику их применения //Материалы Всеукр. науч. - прак. конф. Безпека підприємств у надзвичайних ситуаціях. - Киев: КМУГА, 1998. - С.66.

12.

Аветисян В.Г., Дадашев И.Ф., Сенчихин Ю.Н., Хянникяйнен А.И. Спасательная подготовка пожарных //Материалы Всеукр. науч. - прак. конф. Безпека підприємств у надзвичайних ситуаціях. - Киев: КМУГА, 1998. - С.76.

13.

Стрелец В.М., Аветисян В.Г. Пути повышения эффективности аварийно-спасательных работ //Материалы международной науч. прак. конф. Чрезвычайные ситуации: предупреждение и ликвидация последствий. - Харьков: ОЧЭС, 2000. - С.30-32.

15.Аветисян В.Г., Палюх В.Г.. Сыровой В.В, Хянникяйнен А.И. Приемы работы с аварийно-спасательным инструментом. Методическое пособие для курсантов по специальности “Пожарная безопасность”. - Харьков: ХИПБ, 1997. - 55с

Анотація

Аветисян В.Г. Удосконалення рятувальних робіт на пожежі за рахунок використання пневмогумового пожежно - технічного озброєння. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук за спеціальністю 21.06.02 - пожежна безпека; Академія пожежної безпеки України, МВС України Харків, 2000.

Дисертаційну роботу присвячено розробці методів використання пневмогумового пожежно - технічного озброєння для порятунку постраждалих з-під уламків зруйновних в наслідок пожежі будинків. Розроблено графічну модель виконання рятувальних робіт на зруйнованих будинках, отримано аналітичні залежності основного параметру, що характеризує роботу ПГ ПТО від факторів, які впливають на їх роботу. На підставі аналітичних залежностей розроблено рекомендації по використанню ПГ ПТО. Адекватність аналітичних залежностей була підтверджена експериментально. Встановлено, що ймовірність збігу результатів дорівнює 0,95. Проведено оцінку ефективності розроблених рекомендацій. Основні результати роботи знайшли застосування при підготовці пожежників до проведення рятувальних робіт з використанням ПГ ПТО.

Ключові слова: пожежа, постраждалий, графічна модель, пластина, оболонка, імітаційне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Аветисян В.Г. Совершенствование спасательных работ на пожаре за счет использования пневморезинового пожарно - технического вооружения. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 21.06.02 - пожарная безопасность; Академия пожарной безопасности Украины, МВД Украины, Харьков, 2000.

Диссертационная работа посвящена разработке методов использования пневморезинового пожарно - технического вооружения для спасения пострадавших из-под обломков разрушенных вследствие пожара зданий и сооружений. Разработана графическая модель выполнения спасательных работ на разрушенных зданиях и сооружениях. Данная графическая модель позволяет качественные характеристики отдельных операций по спасению людей из завалов дополнить количественными оценками. в работе определен основной параметр, характеризующий работу ПР ПТВ - высота подъема груза. При этом диапазон значений высоты, который интересует спасателей, находится между значениями 0,25 м, выше которого из-под приподнятого груза можно сразу вытащить пострадавшего, и 0,05 м, когда для извлечения пострадавшего необходимо применять дополнительные технические средства (домкраты, лебёдки и т.д.).

Высота подъёма груза Н и время его подъёма t, будут зависеть от массы груза G, давления воздуха, подаваемого в оболочку, q (МПа) и его размеров a, ПР ПТВ. В технических характеристиках приведены максимальные значения высоты подъёма груза и массы, а также нормированное значение давления воздуха, подаваемого в ПР ПТВ. Их недостаточно для руководителя тушения пожара. Во - первых, потому, что сочетание основных параметров Н , t и влияющих факторов G, q, a получено для однозначно определенных условий работы, а, во - вторых, в практике проведения работ на разрушенных зданиях не всегда удается получить сочетание влияющих факторов на основные рабочие параметры в полной мере отвечающие техническим характеристикам ПР ПТВ. Показано, что для успешной работы необходимо знать возможные их сочетания и влияние на основные показатели. При этом они должны быть определены заранее. Кроме того, необходимо знать поведение ПР ПТВ в экстремальных условиях эксплуатации. В работе получены аналитические зависимости основного параметра (высоты подъема груза Н), характеризующего работу ПР ПТВ, от факторов, которые влияют на его работу. На основании аналитических зависимостей разработаны рекомендации по использованию ПР ПТВ. Адекватность аналитических зависимостей была подтверждена экспериментально. Установлено, что вероятность совпадения результатов равна 0,95. Проведена оценка эффективности разработанных рекомендаций при помощи имитационного моделирования, исходные данные для которого получены с помощью экспертных оценок. Полученные результаты позволяют ожидать сокращения времени извлечения пострадавшего из завала в среднем на 20 минут, что почти на 10% уменьшит вероятность развития у него “синдрома сдавливания”.

Сокращение времени ликвидации последствий пожара с использованием ПР ПТВ наиболее эффективно в настоящее время может быть достигнуто за счет оснащения пожарных автомобилей технической службы комплектами ПР ПТВ, состоящими из образцов по крайней мере трех типоразмеров, источника сжатого воздуха и соединительных рукавов, а также дополнительного оборудования (клиньев, распорок, тросов и т. д.); подготовки руководящего состава к работе с ПР ПТВ в различных условиях в соответствии с разработанными рекомендациями, а также с использованием полученных таблиц; внедрению разработанных рекомендаций и таблиц по использованию ПР ПТВ в руководящие документы, регламентирующие подготовку и работу личного состава на пожаре.

Основные результаты работы нашли применение в виде рекомендаций, как при подготовке пожарных к проведению спасательных работ с использованием ПР ПТВ, так и при непосредственном применении их на пожаре .

Ключевые слова: пожар, пострадавший, графическая модель, пластина, оболочка, имитационное моделирование.

SUMMARY

Avetisyan V.G. Improvement of rescue work at a fire with pneumatic fire equipment. - Manuscript.

Dissertation paper for a master’s degree on specialty 21.06.02. - Fire Safety, Fire Safety Academy of Ukraine, Kharkov, 2000.

The paper is dedicated to development of methods of an air bags application to rescue victims from under debris of buildings rained as a result of a fire. A graphic model of conducting of rescue work rained buildings has been developed , besides, analytical dependencies of the main parameter characterizing the functioning of an air bags and influencing its work have been obtained. On the basis of the analytical dependencies, recommendations as to the air bags application have been made. The efficiency of analytical dependencies was proved experimentally with the possibility of coincidence of results approaching 0,95. The evaluation of the developed recommendations has been made. The main results of the paper are in current use at fire - men’s training for conducting of rescue work with air bags application.

Key words: fire, injured, graphic model, plate, shell, imitations modeling.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФІНАНСОВА ДУМКА ЗАХОДУ: генеза та еволюція - Автореферат - 42 Стр.
КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ВІТАЛЬНОСТІ ЗУБІВ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ НЕЗНІМНИХ КОНСТРУКЦІЙ ЗУБНИХ ПРОТЕЗІВ - Автореферат - 24 Стр.
ПРИРОДА НАЦІОНАЛЬНОГО МІФУ: ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Автореферат - 25 Стр.
АКIМЕНКО Вiталiй Володимирович МОДЕЛІ Й СИСТЕМИ АНАЛІЗУ I ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕХНОГЕННОГО ЗАБРУДНЕННЯ ПРИГРАНИЧНОГО ШАРУ АТМОСФЕРИ - Автореферат - 36 Стр.
МЕНЕДЖМЕНТ ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВ ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 20 Стр.
ІМПРЕСІОНАЛЬНІ МОДУСИ ЛЮДСЬКОЇ ПРИСУТНОСТІ. ФІЛОСОФСЬКО-КУЛЬТУРОЛОГІЧНЕ ОСМИСЛЕННЯ - Автореферат - 28 Стр.
РОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ І АЛГОРИТМІВ ДИАГНОСТУВАННЯ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ ЛОКАЛЬНИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МЕРЕЖРОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ І АЛГОРИТМІВ ДИАГНОСТУВАННЯ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ ЛОКАЛЬНИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МЕРЕЖ - Автореферат - 23 Стр.