У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут аграрної економіки

Інститут аграрної економіки

Української академії аграрних наук

Бондар Валерій Петрович

УДК 631.162:658.5

Аналіз бухгалтерського балансу

та прогнозування діяльності підприємства

(на матеріалах хлібокомбінатів м. Києва)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Дисертаційна робота виконана в Інституті аграрної економіки Української академії аграрних наук.

Науковий керівник – доктор економічних наук, академік УААН,

професор, заслужений діяч науки і техніки України, Саблук Петро Трохимович,

директор Інституту аграрної економіки УААН.

Офіційні опоненти – доктор економічних наук Сопко Василь Васильович, Київський національний економічний університет, професор кафедри бухгалтерського обліку в промисловості–

кандидат економічних наук Жук Валерій Миколайович, Інститут аграрної економіки УААН, завідувач відділом обліку і аудиту

Провідна установа – Житомирський інженерно-технологічний інститут, кафедра бухгалтерського обліку і аудиту Міністерства освіти України

Захист відбудеться “ 13 ” червня 2001 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К26.350.02 в Інституті аграрної економіки УААН, 03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв оборони, 10, конференц-зал, 3 поверх.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Інституту аграрної економіки УААН за адресою: 03127,м. Київ-127, вул. Героїв оборони, 10.

Автореферат розіслано “ 11 ” травня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради,

кандидат економічних наук Пулім В.А.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Перехід економіки України на ринкові відносини спричинив потребу у вирішенні нових задач, що стоять перед бухгалтерським обліком та економічним аналізом діяльності підприємств. В сучасних умовах облік та аналіз як функції управління повинні озброїти менеджерів такими знаннями, які дозволять їм підтримувати конкурентну позицію підприємства на необхідному рівні, управляти використанням можливостей підприємства. Саме на цьому базується потреба в дослідженні методологічних засад балансового узагальнення та вирішенні проблем удосконалення економічного аналізу в напрямку повнішого використання можливостей балансу, виявлення на основі аналізу тенденцій і закономірностей поведінки показників діяльності підприємства в майбутньому.

Проблемам балансового узагальнення та використання інформації балансу в економічному аналізі вчені приділяли значну увагу. Вагомий вклад в їх вирішення внесли Г.А. Бахчисарайцев, Ф.Ф. Бутинець, Дж. Дзаппа, М.С. Лунський, О.П. Рудановський, В.В. Сопко, Л.В. Чижевська, С.А. Щенков та інші вчені. Основну увагу в їх працях було приділено обґрунтуванню поняття балансу як форми звітності для використання її інформації зовнішніми користувачами. Потреби внутрішніх користувачів інформації балансу та можливості їх задоволення майже не досліджувалися.

Методологічні засади економічного аналізу та можливості прогнозування показників діяльності підприємства розкрито в наукових працях А.Д. Шеремета, М.І. Баканова, В.К. Савчука, Герасименка Г.П., Бернстайна Л.А., Карлберга Конрада, Томаса Ричарда, Е. Хелферта, інших вчених.

Проте, як показали дослідження, розробку методики аналізу бухгалтерського балансу та прогнозування поведінки його статей лише розпочато. Зарубіжний, як і вітчизняний, досвід аналізу балансу засвідчує, що основним його завданням лишається оцінка можливостей залучення капіталу зовнішніх інвесторів. Вчені розглядали баланс в різних аспектах: як власне прийом бухгалтерського обліку; як підсумок облікових процедур та форму фінансової звітності (інформаційну модель економіки підприємства); як властивість урівноваженої системи. По суті це був розвиток думок про бухгалтерський баланс як складову бухгалтерської процедури. І лише в XX столітті погляди на балансове узагальнення змінено. Увагу вчених було сконцентровано на тому, що відображувані в бухгалтерському обліку об'єкти мають економічний зміст та правовий режим свого функціонування, інші характеристики, які обов'язково повинні відображатися в балансі.

Необхідність повнішої реалізації інформаційного потенціалу бухгалтерського балансу в економічному аналізі зовнішніми і внутрішніми його користувачами визначили значимість досліджуваних в дисертації проблем та обумовили вибір теми і вирішуванні задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася у відповідності з науково-технічною програмою Інституту аграрної економіки УААН “Трансформування організаційно-економічних відносин до соціально орієнтованих умов АПК”.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та організаційно-практичні проблеми вдосконалення економічного аналізу та короткострокового прогнозування діяльності підприємства на основі даних бухгалтерського балансу.

Об'єктом дослідження виступають хлібокомбінати м. Києва.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка системи комплексного аналізу бухгалтерського балансу і короткострокового прогнозування основних економічних показників підприємства для забезпечення ефективного управління програмами його діяльності.

У відповідності з поставленою метою, в дисертації обгрунтована необхідність вирішення наступних завдань:

- виявити сутність бухгалтерського балансу як інформаційної моделі економіки підприємства та можливості її використання для аналізу і прогнозу діяльності підприємства;

- розробити методику приведення у зіставлений вид інформації при горизонтальному та вертикальному аналізі балансу за ряд звітних періодів;

- виявити можливості нових прийомів визначення тенденцій поведінки економічних показників;

- удосконалити схему економічної діяльності підприємства, використовуючи можливості активного і пасивного прогнозування;

- узгодити методику активного та пасивного прогнозування діяльності підприємств з можливістю порівняння та прогнозування показників різних за структурою підприємств але однієї галузі;

- розробити алгоритм визначення впливу факторів щодо ефективних організаційно-технічних заходів та досягнення мети активного прогнозу.

В процесі дисертаційного дослідження використовувалися різні методи: порівняння, абстрактно-логічні, індукції, дедукції, економіко-статистичні та інші загально-наукові методи.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в наступному:

- уточнено зміст балансового узагальнення як процесу пізнання відображуваних дій і подій в господарській практиці, що дозволило виявити нові інформаційні можливості балансу;

- розроблені і науково обгрунтовані методи виявлення згладжених тенденцій показників бухгалтерського балансу;

- розроблено систему комплексного аналізу та короткострокового прогнозування діяльності підприємства, що дозволяє на базі опрацьованого алгоритму та програмного забезпечення до нього ефективно управляти процесами відтворення на рівні підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому, що створено можливість практичного використання комплексного економічного аналізу, прогнозування та оперативного планування діяльності підприємств, застосування нових методів аналізу та прогнозу, які дозволяють більш ефективно управляти виробництвом.

Особистий внесок здобувача полягає у виявленні нових якостей бухгалтерського балансу як інформаційної моделі економіки підприємства, в розробці прийомів аналізу балансу, прогнозування поведінки окремих його статей, розробці і застосуванні на основі одержаних даних комплексної методики прогнозування діяльності підприємства, схеми оперативного планування виробничої його програми та алгоритму діяльності системи управління, що спирається на методи активного і пасивного прогнозу та метод зворотного зв'язку.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідались на науково-практичних конференціях у 1999 р. та 2000 р., на першій науково-практичній конференції “Международное и межрегиональное экономическое сотрудничество в Черноморском бассейне” в м. Феодосія (17-19 червня 1999 р.) та впроваджені на хлібокомбінатах міста Києва № 1, № 6 та № 10 з розробкою відповідного програмного забезпечення.

Наукові публікації. Основний зміст дисертації відображено в дев'яти статтях, які видані у наукових фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженого ВАК України.

Структура і обсяг дисертації визначається метою та завданням дослідження. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, включає 44 таблиці – 46 ст., 5 рисунків – 5 ст., 7 додатків на 54 сторінках. Бібліографічний список містить 152 найменування. Дисертаційна робота викладена на 268 сторінках.

Основні положення дисертації та результати дисертаційної роботи.

У розділі 1 дисертаційної роботи “Бухгалтерський баланс як джерело інформації аналізу і прогнозування діяльності підприємства” розглянуто теоретико-методологічну сутність балансу та аспекти його адаптації до потреб користувачів бухгалтерської інформації. Досліджено основоположні концепції аналізу балансу підприємства та прогнозування його діяльності.

Проаналізувавши основні теоретичні погляди на сутність бухгалтерського балансу, зроблено висновок, що на поглиблення розуміння цієї категорії впливало багато чинників: розвиток теорії і практики використання бухгалтерських рахунків; удосконалення оцінки, подвійного запису, виявлення нових класифікаційних ознак активів та ознак, що характеризують процеси відтворення; посилення вимог менеджменту щодо обліково-аналітичного його забезпечення. Вирішальним чинником у розумінні потреб його удосконалення залишався вплив зовнішнього середовища.

Проведені дослідження розвитку балансового узагальнення, який відбувався в

різних країнах світу протягом останніх двох століть показують, що зміни форм бухгалтерського балансу, виділення окремих розділів, перегляд структури статей активу і пасиву балансу були підпорядковані потребам зовнішніх користувачів бухгалтерської інформації. В наукових працях бухгалтерський баланс здебільшого розглядається як форма звітності про фінансовий та майновий стан підприємства. Із 85 проаналізованих підходів, тлумачень та визначень бухгалтерського балансу можна виділити лише два таких, що засвідчують про можливості використання інформації балансу для управління економікою конкретного підприємства.

Реформування бухгалтерського обліку, яке здійснюється відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України 28 жовтня 1998 р. № 1706 Програми, спрямовано на створення умов входження України в світове економічне середовище. Воно супроводжується суттєвими змінами методологічних засад діючої раніше національної системи рахівництва. Обов'язковість застосування всіма підприємницькими структурами нового плану рахунків та інструкції до нього призвела до суттєвих змін в бухгалтерському обліку. Змінено і форму бухгалтерського балансу. Якісний аналіз запроваджених нових форм фінансової звітності засвідчив їх ускладнення.

Позитивними наслідками здійснених заходів щодо реалізації Програми реформування бухгалтерського обліку є прийняття і застосування положень, які дозволяють точніше уявляти реальну вартість активів підприємства (чисту вартість господарських засобів), детальніше бачити структуру пасиву балансу. Але вони спрямовані на задоволення потреб зовнішніх користувачів бухгалтерської інформації. Аналітичність інформації активу балансу внаслідок злиття статей II та III розділів попередньої форми балансу стала недостатньою. В балансі відсутня інформація про вартість земельних ділянок, прав на землю, про вартість орендованих земель. Відсутність такої інформації в балансі не дозволяє об'єктивно бачити ресурсний потенціал підприємства.

Занадто узагальненою є інформація першого розділу активу балансу і особливо таких його статей як основні засоби та нематеріальні активи. Якісний аналіз інформації цього розділу балансу в Німеччині, Польщі, Франції, в інших країнах дозволяє зробити висновок про різні підходи щодо його побудови. В балансах перелічених країн таку інформацію розкривають більш детально.

Потреба в детальнішому розкритті окремих розділів і статей активу балансу є актуальною. Дослідження засвідчили, що існує повна можливість на підставі аналізу статей бухгалтерського балансу прогнозувати показники діяльності підприємства в майбутньому. Це позначає, що удосконалення форми 1 "Бухгалтерський баланс" не повинно ігнорувати запити внутрішніх користувачів його інформації.

Формулюючи основоположні концепції аналізу балансу та прогнозування діяльності підприємства, ми виходили з того, що підвищення якості планування, включаючи організацію оперативного планування, складає основу ефективного управління бізнесом і повністю залежить від якості методів прогнозів, які за певними класифікаційними ознаками поділено на чотири групи: інтуїтивні, індикативні, нормативні та методи зворотного зв'язку.

Основна гіпотеза дослідження спирається на його мету і полягає в необхідності розробки системи управління модернізуємим виробництвом. Така система функціонує на основі безперервного проведення аналізу виробничо-фінансової діяльності підприємства та прогнозування її показників. Вона має за мету забезпечити підтримання на високому рівні власної конкурентної позиції.

Концепція безперервного комплексного аналізу діяльності підприємства на основі даних бухгалтерського балансу передбачає і короткострокове її прогнозування як основи оперативного планування, використання можливостей ЕОМ та застосування прийомів вертикального і горизонтального аналізу.

Вертикальний і горизонтальний аналіз балансу перед їх проведенням потребують відповідної підготовки інформації, яка полягає в тому, що дані балансу використовуються у вигляді питомої ваги (вертикальний аналіз) і досліджуються за декілька звітних періодів (горизонтальний аналіз). В дисертації розглянуто питання організації проведення аналізу, вивчено можливості застосування прийомів експоненційного згладжування, одиничних рівнянь, множинних рівнянь, інших економіко-статистичних методів.

В розділі 2 дисертаційної роботи “Методика комплексного аналізу балансу та прогнозування його елементів” розглянуті питання застосування методичних прийомів аналізу шляхом зіставлення статей бухгалтерського балансу та дослідження закономірностей поведінки показників відсоткової їх структури, зведення показників у зіставлений вид за ряд періодів. Розкриті також питання розрахунку оціночних показників виробничої та фінансової діяльності підприємства. На основі застосованих методів аналізу балансу розроблено алгоритм пасивного короткострокового прогнозування, визначено його результати, проведено аналіз точності пасивного прогнозу.

Найбільш актуальною для аналізу діяльності на основі інформації бухгалтерського балансу є методика горизонтального і вертикального аналізу (табл. №1) та пов'язане з нею вирішення проблеми зіставленості вихідної інформації при горизонтальному аналізі. Такий аналіз проведено за сім періодів. Зіставлення проводилося за допомогою обчислення базових темпів росту абсолютних величин – К1, базових темпів росту відсоткових величин – К2 та частки від ділення першої величини на другу (К3 = К1/К2). Ця величина для кожного періоду окремо є постійною – для ІІ-го періоду вона становить 0,863, для ІІІ-го – 0,923. Для всіх статей балансу у конкретному періоді вона постійна (const).

В подальшому, частка від ділення абсолютних величин статей балансу кожного із періодів на базові темпи росту відносних величин, притаманних даному періоду, дає змогу отримати нові перерозподілені абсолютні величини балансу. Причому відсоткова структура статей таких балансів по всім аналізуємим періодам є тотожна базовій при незмінній валюті балансу.

Таблиця 1

ЗАКОНОМІРНОСТІ ЗМІН СТАТЕЙ РЕАЛЬНОГО БАЛАНСУ ЗА ПЕРІОДАМИ

№ п/п Найменування показника Код статті Період № 1 (базовий) Період № 2 (варіант №2) Період № 3 (варіант №3) Період № 2 (варіант №2) Період № 3 (варіант №3)

Величина показника Величина показника Коефіцієнт змін Величина показника Коефіцієнт змін Величина показника Величина показника

Абс. % Абс. % К1 К2 К3 Абс % К1 К2 К3 Абс Кол. 15/К2 % Абс Кол. 18/К2 %

А 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

АКТИВ

1 Основні засоби - 58 39,72 58 46,03 1,0 1,159 0,8628 58 43,01 1,0 1,083 0,923 58 50,04 39,78 58 53,55 39,72

2 Виробничі запаси - 61 41,78 41 32,54 0,672 0,7788 0,8628 49,85 36,97 0,817 0,885 0,923 41 52,64 41,78 49,85 56,33 41,78

3 Інші поточні активи - 27 18,5 27 21,43 1,0 1,1584 0,863 27 20,02 1,0 1,082 0,924 27 23,31 18,5 27 24,95 18,5

БАЛАНС 146 100,0 126 100,0 2,672 3,0962 0,863 134,85 100,0 2,817 3,05 0,923 126 125,99 100,0 134,85 134,83 100,0

ПАСИВ

4 Власний Капітал - 60 41,09 60 47,62 1,0 1,159 0,8628 60 44,5 1,0 1,083 0,923 60 51,77 41,08 60 55,4 41,09

5 Прибуток - 18,8 12,88 5,85 4,64 0,311 0,36 0,863 11,6 8,6 0,617 0,668 0,923 5,85 16,25 12,89 11,6 17,36 12,87

6 Інші пасиви - 67,2 46,03 60,15 47,74 0,895 1,037 0,863 63,25 46,9 0,941 1,019 0,923 60,15 58 46,03 63,25 62,07 46,04

БАЛАНС 146 100,0 126 100 2,206 2,556 0,863 134,85 100,0 2,558 2,77 0,923 126 126,02 100 134,85 134,83 100,0

Р(1)вк = 18,8 * 100 % = 31,3 % Р(3)вк = 11,6 * 100 % = 19,3 % РN(2)вк = 16,25 * 100 % = 31,4 %.

60 60 51,77

Р(2)вк = 5,85 * 100 % = 9,75 % РN(3)вк = 17,36 * 100 % = 31,3 %

60 55,4

В ході горизонтального аналізу одержано об'єктивну теоретичну основу, що потребує визначення періоду, який доцільно прийняти за базисний і дозволяє виявити тенденції поведінки статей балансу.

В дослідженні ми виходили з припущення, що за базовий період потрібно приймати усі періоди почергово і, таким чином, зіставляти всі періоди з усіма попередніми. Виконання цього завдання дозволило виявити принципово новий метод визначення тенденцій економічних показників за ряд періодів (табл. № 2).

Якщо цю закономірність відобразити графічно (рис. 1), то ми одержимо коридор, що характеризує згладжену тенденцію розвитку модельованої статті (розділу) балансу у часі. У цьому коридорі, що утворений максимальною та мінімальною створюючими кривими, завжди знаходиться також і крива, що характеризує вихідний варіант балансу. Таким чином, ми одержуємо чисту тенденцію поведінки показника, що дозволяє її екстраполювати.

Отже, нами вперше одержано упорядкований коридор статистичних величин (кожної статті балансу та їх підсумків по розділах), який дозволяє, як ми далі побачимо, точніше апроксиміювати тенденцію статистичних величин, ніж традиційні методи, які відомі в статистиці.

Корисною властивістю цього коридору є те, що цепні темпи росту по періодам приведення є однаковими для кожного з періодів окремо.

Продовження підготовки до аналізу визначено оціночними коефіцієнтами, також підрахованими після приведення вихідної інформації по періодах почергово один до одного та динамікою основних показників діяльності хлібокомбінату № 1. Тут головну роль відіграють тенденції, тобто не сам аналізуємий стан, а прогноз.

Завдяки виконанню другого етапу роботи, розроблена нова методика виявлення та згладжування тенденцій поведінки статей бухгалтерського балансу у часі, що підвищує якість прогнозу.

Комплексність аналізу, який використовується у роботі, включає в себе застосування методів пасивного та активного прогнозу, які недостатньо використовуються у плануванні діяльності підприємства.

Виконання цього етапу роботи побудовано на висновках проте що:

·

не знайдені універсальні методи прогнозування, тому кожний випадок потреби у прогнозах повинен бути задоволеним спеціально розробленою методикою;

· всі існуючі методи прогнозування можна розглядати як: інтуїтивні, пасивні, активні та зворотного зв'язку.

Перелічені методи розроблено в дисертаційній роботі і включено до схеми економічної діяльності підприємства.

Одержані результати дозволили удосконалити схему економічної діяльності підприємства, в яку органічно включені як пасивний проноз показників діяльності, заснований на тенденціях минулого часу, так і активний, заснований на бажанні власників підприємства досягти кращих результатів діяльності. Ця схема заснована

на тому, що на різницю між показниками пасивного та активного прогнозів, розробляються певні заходи, аналізуються причини неспівпадання активних і пасивних прогнозів, та регулюється їх різниця для досягнення мети.

Наступний етап роботи полягав у детальній розробці методів пасивного прогнозу, для яких підготовлено коридор згладжених даних при виконанні 1-го та 2-го етапів (рис. 1). У цьому коридорі чітко виділяється крива вихідних даних. Результати прогнозу зроблені 3ма способами:

1. Добуток середнього цепного темпу росту на абсолютні показники (статті) аналізуємого балансу (нетрадиційний спосіб);

2. Добуток кінцевого цепного темпу росту на абсолютні показники (статті) аналізуємого балансу (нетрадиційний спосіб);

3. Традиційний шлях пасивного прогнозування показників за допомогою використання тенденцій полягає в тому, що розвиток показника у реальному вигляді моделюється за допомогою кореляційно-регресійного рівняння, у якого фактором впливу є час (рис. 1):

у = а0 + а1t; у = а0 + а1t + а2t2; та ін.,

де у – середньоарифметичне значення прогнозованої статті балансу в абсолютних величинах (тис. грн);

t – показник часу у номерах періодів (t = 1, 2 ... Т).

Другий спосіб пасивного прогнозування заснований на використанні згладжених тенденцій, приклад яких показано у табл. 2 та на рис. 1. Тут на ми запропоновано ковзний короткостроковий прогноз статей балансу на 1 та 2 періоди

(квартали). Вихідні дані бухгалтерських балансів свідчать про те, що ситуація з тенденціями, отже з величинами показників змінюється не поступово, а різко, тому як дійовий і корисний для управління можливий тільки короткостроковий пасивний прогноз.

Аналіз точності обох методів прогнозу (традиційного та за згладженими методами) показав, що результати прогнозу, виконані традиційними методами, є менш точними, ніж результати прогнозу за алгоритмом, запропонованим у роботі.

Третій розділ дисертації – “Прогнозування діяльності підприємства” присвячено питанням методики активного прогнозування. Розглядаються процедури комплексного використання результатів короткострокового ковзного аналізу, методів пасивного та активного прогнозу із застосуванням економіко-статистичного моделювання і ЕОМ. Враховуючи аналітичні та прогнозні оцінки зміни статей, розділів та валюти балансу хлібокомбінату №1, в дисертації обґрунтовуються напрямки заходів щодо перспектив його розвитку.

Методика активного прогнозу взаємопов'язана із схемою економічної діяльності підприємства, власники і менеджери якого бажають досягти кращих результатів. Вона може бути зорієнтованою на показники програми розвитку підприємства або на показники іншого підприємства. В дисертації методика активного прогнозу розроблена з орієнтацією на показники діяльності хлібокомбінату №12, які були кращими порівняно з показниками інших хлібокомбінатів м. Києва. Такий вибір підприємства зроблено на підставі аналізу динаміки валюти балансу, його розділів та статей 9 хлібокомбінатів міста. Крім того, оцінюючи тенденції у змінах 13 важливих показників виробничо-фінансової діяльності хлібокомбінату №12 та порівнюючи їх з показниками хлібокомбінату №1, помітно суттєвий вплив на їх параметри тенденцій змін окремих статей балансу на обох підприємствах.

Детальний аналіз показав, що хлібокомбінат № 1, щоб досягти показників хлібокомбінату № 12 і таким чином виправдати активний прогноз, повинен розробити організаційно-технічні заходи, які б дозволили йому:

- підвищити продуктивність праці, збільшити виручку, валюту балансу, питому вагу грошових коштів (ст. 260... 290) та позикового капіталу, вартість основних фондів (стаття 010);

- збільшити базові темпи росту виручки, продуктивності праці, грошових коштів;

- зменшити питому вагу статті 750, дебіторської (ст. 170-240) та кредиторської (ст.630-720) заборгованості та витрат у незавершеному виробництві;

- зменшити базові темпи росту короткострокових пасивів (ст.750), дебіторської та кредиторської заборгованостей, рівня незавершених витрат.

Для моделювання прибутку необхідно використовувати не один, а два показники – собівартість і виручку, тому що потужність підприємства вимірюється (за прийнятою у роботі методикою) двома показниками: обсягом реалізованої продукції (виручкою) і рівнем собівартості цієї продукції.

Звідси випливає, що набір факторів обох моделей повинен бути однаковим, забезпечувати найбільшу точність моделі і ідентифікаційні можливості факторів.

З метою узгодження результатів пасивного і активного прогнозів здобувачем побудовано кореляційно-регресійні моделі виручки та рівня собівартості за 8й період, що дозволило за її допомогою визначити, на яку величину треба змінити фактори впливу для того, щоб прибуток збільшився на потрібну величину. Крім того одержано більшу точність та ідентифікаційну якість моделі. Свідченням є те, що точність економіко-статистичних моделей вимірювалась традиційним коефіцієнтом множинної кореляції (R) і середньою лінійною помилкою моделі:

DЕi = (уф,і – yр,і)/yф,і * 100 .

Ідентифікаційні можливості кожного фактора моделі обумовлені одним: відповідністю знака при цьому факторі економічному змісту моделі.

За моделями виручки і рівнем собівартості можна зробити такі висновки:

- знаки при деяких факторах обох моделей не відповідають економічному змісту модельованого показника, тобто не є ідентифікованими;

- обидві моделі дають високу точність розрахунку, тобто сукупна дія цих факторів моделей дає потрібний результат.

Раніше, при виконанні п'ятого етапу роботи ми дійшли висновку про те, що прикладом для хлібокомбінату №1 можуть бути показники діяльності хлібокомбінату № 12, у першу чергу виручка і рівень витрат. Але до досягнень таких показників треба крокувати етапами.

Тому наступний етап роботи полягав у розробці початкових заходів підприємства при визначенні шляхів досягнення величин показників, які є результатами активного прогнозу.

Для того, щоб досягти величини виручки хлібокомбінату № 12 у 8-му періоді, хлібокомбінату №1 потрібно збільшити свою виручку на 80% (7739,5 – 4297,8):4297,8 х 100.

Цього можна досягти трьома шляхами: побудувати нове виробництво, об'єднати два хлібокомбінати в один, впровадити принципово іншу (продуктивнішу) технологію виробництва.

Розроблення подібних заходів, тобто складання бізнес-планів, виходить за межі нашої роботи. Тому ми мусимо зупинитись на розробці першочергових заходів для підвищення виручки хлібокомбінату № 1, наприклад, на 500,0 тис. грн. Це реальна величина підвищення, яка мала місце у восьмому періоді (4297,8 – 3760,1 = 537,7 тис. грн.). Тобто активний прогноз дозволив нам поставити за мету підвищити виручку на 500 тис. грн.

Для цього потрібно за моделлю виручки (табл. 3) зменшити виробничі запаси (Х3), дебіторську заборгованість (Х4), збільшити джерела власних коштів (Х5), кредиторську заборгованість (Х6), залишивши основні засоби (Х1) і незавершені капітальні вкладення (Х2) на тому ж рівні (IV кв. 1998 р.), тому що знаки при коефіцієнтах регресії цих показників не ідентифіковані (табл. 3). Підсумок за рівнянням (табл. 3, кол. 10) перевищує попереднє значення виручки на задану величину збільшення – 500,0 тис. грн. (4953,136 – 4453,15 = 499,986 тис. грн.).

Для того, щоб запобігти можливим неточностям прогнозів виручки та рівня собівартості, зробленим на період, більший ніж один квартал, у роботі запропоновано заснування постійно діючої системи комплексного ковзного аналізу і короткострокового прогнозування діяльності підприємства (рис. 2), яка повинна діяти з кроком у один квартал на основі методик, що викладені вище.

Розроблений алгоритм кількісного вирахування величини факторів для організаційно-технічних заходів по досягненню показників активного прогнозу покладено в основу схеми, за якою здійснюють планування діяльності підприємства.

Підсумком роботи є блок-схема алгоритму дії системи комплексного ковзного короткострокового аналізу і прогнозу основних показників діяльності підприємства в цілому. Загальна ідея цієї схеми (рис.2) полягає у тому, що кожне підприємство повинно постійно модернізувати свою діяльність, щоб підтримувати потрібну конкурентну позицію.

Висновки

1. Дослідження сутності та проблем розвитку балансового узагальнення підтвердили виняткову важливість бухгалтерського балансу як інформаційної моделі економіки підприємства. Проте удосконалення балансу було спрямовано на задоволення потреб зовнішніх користувачів його інформації. Інтереси внутрішніх користувачів в зв'язку з недостатньою розробленістю прийомів аналізу балансу для потреб підприємства та з традиційним його розумінням як форми фінансової звітності не враховувалися.

2. Ефективне використання в економічному аналізі та управлінні діяльністю підприємства інформації балансу передбачає глибоке розуміння його сутності та пов'язаної з цим будови. Дослідження даної проблеми дає підставу для наступного його тлумачення. Балансове узагальнення як елемент методу бухгалтерського обліку – це процес систематизації облікових даних, який потребує високого рівня абстракції у розумінні відображуваних об'єктів. Він здійснюється шляхом виявлення найбільш загальних ознак, властивостей, співвідношень, тенденцій поведінки окремих об'єктів обліку та їх груп з метою встановлення взаємозв'язків між змінами в їх складі та результатами виробничо-фінансової діяльності підприємства.

3. Окремі зміни в змісті і будові балансу, які внесено під час реформи бухгалтерського обліку в Україні, можна оцінити позитивно. Проте з'явилися нові питання що потребують свого вирішення:

·

необхідно деталізувати інформацію I розділу активу балансу, яка характеризує основні засоби та нематеріальні активи;

· стала реальною потреба підвищити аналітичність інформації II розділу активу балансу в зв'язку з об'єднанням II та III розділів раніше застосованої його форми;

·

актуальною є необхідність відображати в балансі вартість власних та орендованих ділянок землі, права на землю. Вирішення цих питань при застосуванні прогресивних прийомів аналізу балансу та прогнозування поведінки його статей сприятиме підсиленню впливу обліку та економічного аналізу на ефективність управління діяльністю підприємства;

4. Бухгалтерський баланс є своєрідним і складним об'єктом економічного аналізу і науковці мало приділяють йому уваги. Особливо недостатньо досліджується динаміка статей балансу методами горизонтального та вертикального аналізу. В дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення проблеми побудови системи комплексного аналізу і короткострокового прогнозування важливіших показників діяльності підприємства. В основі такого вирішення проблеми лежать прийоми аналітичного розпізнавання, діагнозу та прогнозу поведінки складових балансу, а також застосування економіко-математичної моделі, яку розроблено в процесі дослідження.

5. Для економічного моделювання основних показників діяльності виробничого підприємства з використанням факторів “першочергового впливу” необхідний вертикальний та горизонтальний аналіз його бухгалтерського балансу. Він дозволяє виявити згладжені тенденції статей балансу та корисні властивості відсоткових таблиць, які полягають у тому, що частка (К3) від ділення базисних темпів росту абсолютних величин (К1) на базисні темпи росту відсоткових величин (К2) є величиною постійною для кожного періоду часу окремо (К3 = К1/К2 = const).

Приховані властивості відсоткових таблиць дають змогу привести бухгалтерські баланси за різні періоди часу у зіставлений у часі вид, що виражається в тотожності відсоткової структури їх статей (розділів) та оціночних коефіцієнтів.

6. Приведення бухгалтерських балансів у зіставлений вид за всі досліджувані періоди часу до кожного з них почергово створює згладжену в часі тенденцію кожної статті цих балансів, що має однакові для кожного випадку приведення цепні темпи росту та коефіцієнти варіації абсолютних величин по окремих періодах і дає точний прогноз.

7. Схема економічної діяльності виробничого підприємства завдяки включенню до неї методів пасивного та активного прогнозування основних показників його діяльності дозволяє не тільки підрахувати різницю між пасивно прогнозованими і бажаними (заданими власниками) величинами цих показників, але і розробити алгоритм її узгодження.

8. Активне прогнозування основних показників діяльності виробничого підприємства складається з кількох етапів:

·

орієнтовний вибір цілі власниками;

· аналіз діяльності;

· визначення величини розходження між результатами активного та пасивного прогнозу;

· розробка організаційно-технічних заходів щодо ліквідації величини розход-ження між активним та пасивним прогнозом та досягнення мети власників.

9. Розроблений алгоритм дії системи комплексного ковзного аналізу та короткострокового прогнозування діяльності підприємства може бути віднесений до алгоритмів прогнозування методом зворотного зв'язку. Впровадження у виробництво системи комплексного ковзного аналізу та короткострокового прогнозування основних показників діяльності виробничого підприємства значно збільшує точність прогнозу, підвищує ефективність використання комплексного аналізу в системі управління підприємством.

Список опублікованих праць здобувача за темою дисертації

1. Бондарь В., Михельс В., Курганов Р. Оптимизация управления производством на основе аудиторского анализа.–К.:”Бухгалтерский учет и аудит”, 1998, №9.–с.18-20.

2. Бондарь В.П. Проблема сопоставимости разновременной информации при анализе производственно-финансовой деятельности./ Экономические инновации: сб. научных работ. – Одесса: НАН Украины, Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований, 1999. сб. 4. – с. 243-244.

3. Бондар В.П. Загальна схема управління оптимізацією виробничої діяльності підприємства./Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин (збірник наукових праць), вип. 5. – К.: КНУБА, 1999. – с. 98-103.

4. Бондар В.П. Зіставлення при вертикальному та горизонтальному аналізі бухгалтерських звітів/Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин (збірник наукових праць), вип. 6/ - К.: КНУБА, 1999. – с. 107-111.

5. Міхельс В., Бондар В. Феноменальні властивості процентних таблиць бухгалтер-ської та статистичної звітності. – К.: “Банківська справа”, 1999, № 4. – с. 41-47.

6. Бондар В.П. Схема економічної діяльності підприємства з урахуванням методів пасивного та активного прогнозу/Строительное производство (Межведомственный научно-технический сборник), вып. 40. – К.: Научно-исследовательский институт строительного производства, 1999. – с. 125-128

7. Бондар В.П. Ковзна система аналізу і планування/Строительное производство (Межведомственный научно-технический сборник), вып. 41. – К.: Научно-исследовательский институт строительного производства, 2000. – с. 76-80

8. Бондар В.П., Дудка К.П., Жук В.М., Жук Н.Л. Рекомендації та практичний приклад заповнення форм річної звітності за 2000 рік сільськогосподарськими підприємствами. – К.: ІАЕ, УААН, 2000. – 84с.

9. Бондар В.П. Баланс як джерело інформації аналізу та прогнозу діяльності підприємства/Економіка АПК.-2001.-№ с._____.

Анотація

Бондар В.П. Аналіз бухгалтерського балансу та прогнозування діяльності підприємства (на матеріалах хлібокомбінатів м. Києва) – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Інститут аграрної економіки Української академії аграрних наук, Київ, 2001.

В дисертації досліджено потенційні можливості інформації бухгалтерського балансу як економічної моделі підприємства. Встановлено факт недостатнього її використання для потреб внутрішньогосподарського управління результативністю діяльності, внесено пропозиції по удосконаленню балансу.

На підставі нового підходу в аналізі бухгалтерської звітності розроблені методи короткострокового пасивного прогнозування, які спираються на універсальні прийоми згладжування вихідних даних балансів за певний проміжок часу (горизонтальний аналіз) та виявлені в процесі дослідження тенденції поведінки показників діяльності (статей балансу та ін. показників).

Методи короткострокового пасивного прогнозування поєднані з методами активного прогнозування. Розроблені спеціальні методи по вибору еталону для досягнення кращих економічних показників в майбутньому, досліджено алгоритм дії системи комплексного аналізу і короткострокового прогнозування діяльності підприємства, який може бути віднесено до алгоритмів прогнозування методом зворотного зв'язку. На базі створеного алгоритму дисертантом розроблено програмне забезпечення з впровадженням на підприємствах.

Основні результати дослідження оприлюднені в дев'яти публікаціях, пройшли апробацію на наукових конференціях та рекомендуються до впровадження в консалтингових фірмах і на підприємствах.

Ключові слова: бухгалтерський баланс, згладжування тенденцій, цепні темпи росту, пасивний та активний прогнози, аналіз-прогноз, комплексний аналіз, короткостроковий прогноз.

Аннотация

Бондарь В.П. Анализ бухгалтерского баланса и прогнозирование деятельности предприятия (на материалах хлебокомбинатов г. Киева) - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Институт аграрной экономики Украинской академии аграрных наук, Киев, 2001.

В диссертации исследованы потенциальные возможности информации бухгалтерского баланса как экономической модели предприятия. Установлен факт недостаточного ее использования для внутрихозяйственного управления результативностью деятельности, внесены предложения по усовершенствованию баланса.

На основании нового подхода в анализе бухгалтерской отчетности разработаны методы краткосрочного пассивного прогнозирования, которые опираются на универсальные приемы сглаживания исходных данных балансов за определенный период времени (горизонтальный анализ) и выявленные в процессе исследования тенденции поведения показателей деятельности (статей баланса и др. показателей).

Методы краткосрочного пассивного прогнозирования сочетаются с методами активного прогнозирования. Разработаны специальные методы по выбору эталона для достижения лучших экономических показателей в будущем, исследован алгоритм действия системы комплексного анализа и краткосрочного прогнозирования деятельности предприятия, который может быть отнесен к алгоритмам прогнозирования методом обратной связи. На базе составленного алгоритма диссертантом разработано программное обеспечение с внедрением его на предприятиях.

Основные результаты исследования опубликованы в девяти публикациях, прошли апробацию на научных конференциях и рекомендуются к внедрению в консалтинговых фирмах и на предприятиях.

Ключевые слова: бухгалтерский баланс, сглаживание тенденций, цепные темпы роста, пассивный и активный прогнозы, анализ-прогноз, комплексный анализ, краткосрочный прогноз.

Annotation

V. Bondar. Analysis of balance sheet and prognoses of enterprise activity (on the basis of materials of bread industrial complexes of Kyiv) - Manuscript.

The dissertation on acquiring a scientific degree of economic sciences candidate on specialty 08.06.04 - accounting, analysis and audit. - Institute of agrarian economy of Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Kyiv, 2001.

The potential possibilities of accounting balance information, as the economic model of enterprise, are elaborated in this dissertation. The fact of its insufficient usage for the needs of inter-economic management of the productivity of activity is stated, the propositions on improvement of balance are included.

On the basis of a new approach in the analyses of accounting the new methods of passive short-term forecasting are elaborated, which are based on the universal methods of smoothing the target accounting reports for a certain period of time (horizontal analysis) and revealing, thus, flattened tendencies of activity parameters (articles of balance and other parameters).

The methods of passive short-term forecast are combined with these of active forecast. Special methods are developed to choose the model for achieving better economic results in the future, the algorithm of appropriate system of complex analysis action and short-term forecast of an enterprise work is researched, which can be referred to the algorithms of forecasting by means of reverse connection. On the basis of new algorithm the dissertator has worked out the software with its implementation at enterprises.

The basic results of work are discussed and made public in nine publications, have passed approbation at scientific conferences and are recommended for introduction in consulting companies and at enterprises.

Key words: balance sheet, smoothing of the tendencies, chain growth rates, passive and active forecast, analyses-forecast, complex analysis, short-term forecast.

Підписано до друку 07.05.2001. Формат 60х90/16.

Ум.друк.арк. 0,9. Обл.-вид.арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. 32.

Видавництво “Науковий світ”

Свідоцтво ДК №249 від 16.11.2000 р.

03150, м. Київ-150, вул. Горького, 51, оф. 1211

227-01-89, 419-38-44