У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут Проблем виховання АПН України

Інститут проблем виховання АПН України

Болотіна Вікторія Юріївна

УДК 37.035

Моральне виховання старшокласників

у процесі вивчення зарубіжної літератури

в загальноосвітній школі

13.00.07 – теорія і методика виховання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ - 2001

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДЖЕННЯ

Актуальність проблеми. Проголошення державної незалежності викликало значні зміни в житті українського народу, переоцінку й оновлення усіх сфер його діяльності, зокрема, у пошуку нових засобів виховання підростаючого покоління.

За останні роки зросла потреба піднести моральне виховання особистості на якісно новий рівень, посилити його результативність. Тому особливого значення набувають у наш час такі категорії морального виховання, як "моральна культура", "моральна потреба", "моральна рефлексія". Однією з важливих умов багатства моральних потреб, почуттів та переживань є інтелектуальний розвиток людини.

Неоціненний вплив на людину, її душу має художня література. Значущість гуманітарних знань, прилучення підростаючого покоління до художніх шедеврів літератур різних народів, виховання у молоді духовно-естетичних потреб та формування прагнення пізнати здобуті народами світу духовні цінності зумовили необхідність перегляду структури і змісту шкільної літературної освіти.

У викладанні зарубіжної літератури набула актуальності естетико-гуманістична сутність художніх творів, загальнолюдські цінності, закладені в них. У зв’язку з цим курс зарубіжної літератури позбавляється літературних догм і підпорядковується меті збагачення знань і уявлень учнів про світ та людину.

Дослідження проблеми морального виховання старшокласників засобами художньої літератури грунтується на фундаментальних дослідженнях в галузі морального ставлення до навколишнього світу, концептуальних положеннях морального виховання.

Концепція дослідження. Проблему морального виховання старшокласників розглядаємо як цілеспрямований процес морального розвитку особистості в системі навчальної діяльності на матеріалі художньої літератури. Центральною ідеєю концепції дослідження є положення про те, що моральне виховання як інтегральне явище відображає органічний взаємозв’язок вищих моральних цінностей.

Аналіз стану дослідженості питань морального виховання старшокласників свідчить про постійну увагу вчених різних галузей знань до питань моралі і моральності на методологічному, теоретичному та практичному рівнях.

Так, на методологічному рівні проблема відображена в працях античних філософів (Арістотель, Платон, Сократ), представників класичної філософії (Г.В.Ф. Гегель, І. Кант, Л.Фейєрбах), української філософії (Г.С. Сковорода, Я. Козельський, П.Д. Юркевич). Проблеми моральності вивчалися й сучасними філософами (С.Ф. Анісімов, О.І. Левицька, О.Г. Дробницький, А.І. Титаренко, Г.М. Філонов, О.П. Целікова, І.В. Бичко, В.Г. Табачковський, Т.І. Ящук).

Формування моральної свідомості та почуттів стало об'єктом вивчення психологів (І.Д.Бех, М.Й.Боришевський, О.І. Гришанова, Л.І. Божович, В.0.Крутецький, А.Г. Ковальов, Г.С. Костюк, Л.В. Долинська, Н.В. Чепелєва, Д.Ф. Ніколенко, О.В. Скрипченко).

У працях О.Д. Ярмоленка, І.В. Бужиної, З.І. Васильєвої, М.М. Аплетаєва, Р.К. Атаманова розглядаються окремі аспекти морального виховання в процесі навчання.

Педагогічні теорії обгрунтовані в роботах О. Сухомлинської, О.М.Олексюк, Л.М.Ващенко, І.А. Зязюна, Б.С. Кобзаря, І.С. Мар'єнка, Г.М.Мальковської, М.Д. Ярмаченка, Н.0. Ткачової, Є.В.Бондаревської, І.Ф.Свадковського та ін.

Методичні поради знаходимо в дослідженнях Н.Й. Волошиної, Т.Є. Буженко, Н.Ю. Не-вярович, О.В. Слоньовської, в яких віддзеркалені проблеми морального виховання школярів у процесі вивчення літератури.

Моральне виховання є об'єктом дослідження і сучасних зарубіжних вчених (П. Еббс, Л.Рейд, В. Штейн, Є.Уілсон, Є. Сторр, Р. Гіпсон). Ця проблема знайшла відображення і в ряді теоретичних журналів “Рідна школа” , “Зарубіжна література”, “Філологічні науки”, “Всесвітня література” та ін.

Між тим, аналіз наукових праць показує, що проблема морального виховання учнів у процесі вивчення зарубіжної літератури набуває нової якості в сучасних умовах. У дослідженнях в галузі морального виховання, головним чином, ставляться проблеми морального просвітництва учнів, тоді як у процесі вивчення літератури школярі повинні отримувати не тільки знання, а й формувати моральні погляди, переконання, накопичувати досвід моральних вчинків. У деяких дослідженнях не приділяється належної уваги змісту, етико-педагогічним основам формування моральної свідомості й почуттів старшокласників у процесі вивчення художніх творів. Не завжди питання формування моральної свідомості та почуттів розглядаються з урахуванням особливостей, притаманних пізнавальній діяльності, спрямованих на формування в учнів моральних переконань. У результаті залишається не вирішеною проблема переведення системи світоглядних поглядів та переконань у систему моральної рефлексії. Звідси рівень моральної вихованості старшокласників не відповідає сучасним вимогам. Частина старшокласників однобічно або неправильно розкриває зміст моральних понять, порушує моральні норми, не відчуває потреби у самовихованні цінних моральних якостей. Тому слід зазначити, що у моральному вихованні старшокласників не повною мірою використовуються можливості літератури як навчального предмету та як виду мистецтва. Все це переконує в актуальності проблеми і визначає вибір теми дисертації: “Моральне виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури в загальноосвітній школі".

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами

Дослідження виконано відповідно до тематичного плану наукових досліджень Запорізького обласного інституту післядипломної освіти (“Педагогіка і психологія формування творчої особистості”), а тема дисертації затверджена на засіданні науково-методичної ради Запорізького ОІПО (протокол № 2 від 14.04.1999) і узгоджена в раді з Координації наукових досліджень в Україні в галузі педагогіки і психології (протокол № 5 від 14.06.1999).

Мета полягає у визначенні, теоретичному обгрунтуванні й експериментальній апробації педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласників засобами зарубіжної літератури.

Для реалізації поставленої мети маємо розв’язати такі завдання:

-

проаналізувати теорію і практику вирішення питання морального виховання старшокласників;

-

обгрунтувати цілісну модель прикладного дослідження з морального виховання старшокласників;

-

визначити критерії моральної вихованості учнів старшого шкільного віку;

-

розробити діагностичні методики з виявлення динаміки моральної вихованості старшокласників;

-

апробувати та довести ефективність розробленої педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласників.

Об'єкт дослідження: моральне виховання старшокласників засобами зарубіжної літератури.

Предмет дослідження: зміст, форми, методи процесу морального виховання старшокласників засобами зарубіжної літератури.

Гіпотеза дослідження: ефективність процесу морального виховання старшокласників засобами зарубіжної літератури значно підвищується, якщо:

-

зміст літературного матеріалу буде добиратись за критеріями морально-естетичної значущості, емоційності, з найповнішим використанням різних засобів формування моральності особистості;

-

забезпечуватиметься система формування моральних понять та ціннісних орієнтацій;

-

вивчення літературних творів відбуватиметься на основі активних форм занять;

-

у процесі морального виховання систематично здійснюватиметься педагогічне керівництво моральним самовихованням старшокласників;

-

особистість вчителя літератури сприйматиметься як взірець єдності слова і справи, моральних переконань та поведінки;

-

буде зроблено вдалий відбір і узагальнення фактів морального та естетичного характеру, здійснюватиметься проекція цих ідеалів на сучасність, визначатиметься місце понять честі, доброти, справедливості та їх антиподів у системі моральних цінностей нашого часу.

Методи наукового дослідження:

1. Теоретичні: вивчення й аналіз філософської, психолого-педагогічної та методичної літератури з теми дослідження; теоретичний аналіз діючих програм та підручників із зарубіжної літератури з метою виявлення в них морального змісту; теоретичне узагальнення педагогічного досвіду.

2. Емпіричні: констатуючий експеримент; формуючий експеримент; спостереження; бесіди з педагогами та школярами; аналіз уроків учителів; анкетування вчителів і учнів; аналіз творчих робіт учнів.

Методологічною основою дослідження є документи про українську державу, освіту і виховання (Акт проголошення незалежності України, Декларація про державний суверенітет України, Закон України про освіту, Державна національна програма “Освіта” (“Україна ХХІ століття”); філософські положення про сутність процесу виховання як специфічної форми суспільної діяльності; концептуальні висновки щодо співвідношення біологічного і соціального у вихованні, діалектичної єдності людини і середовища, теорії і практики у формуванні особистості.

Теоретична основа дисертаційного дослідження грунтується на сучасних педагогічних концепціях виховання (І. Бех, І. Зязюн, О. Сухомлинська); результатах інноваційних міждисциплінарних досліджень, що поєднують педагогічні, психологічні й методичні аспекти виховання.

Робота над дисертацією проводилася впродовж трьох етапів. На першому етапі, підготовчому (1997-98), мав місце аналіз теоретичних положень проблеми моральної вихованості старшокласників у контексті творів зарубіжної літератури, який дав змогу зосередити увагу на здобутках вітчизняної та світової педагогіки з проблеми, що вивчалася.

На другому етапі (1998-99) проведено констатуючий експеримент та проаналізовано результати початкової діагностики експериментальної програми морального виховання на уроках і в позаурочній діяльності із зарубіжної літератури.

На третьому етапі (1999-2000) здійснювалось впровадження й перевірка запропонованої педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласників у процесі вивчення художніх творів зарубіжної літератури.

Наукова новизна дослідження полягає у науковому обгрунтуванні педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласників засобами зарубіжної літератури; у визначенні засобів підвищення ефективності процесу морального виховання старшокласників за допомогою запропонованих педагогічних технологій; у розробці критеріїв моральної вихованості старшокласників.

Теоретичне значення дослідження полягає у здійсненні спроби узагальнити поняття “моральне виховання” на рівні гуманітарного знання; у визначенні педагогічної сутності морально-виховного потенціалу творів зарубіжної літератури; в теоретично та експериментально обгрунтованій педагогічній моделі розвитку моральних якостей старшокласників, виявленні динаміки сформованості цих якостей у школярів старших класів.

Практичне значення дослідження полягає у розробці конкретних методичних рекомендацій з морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури, у визначенні ефективних засобів роботи над текстами, що забезпечує засвоєння молоддю виховного потенціалу художніх творів у загальноосвітній школі. Результати дослідження можна використовувати для конкретизації цілей, удосконалення планування й організації процесу морального виховання старшокласників під час вивчення зарубіжної літератури. Матеріали дослідження можуть бути використані вчителями загальноосвітніх шкіл, студентами вищих навчальних закладів, Інститутом удосконалення вчителів під час проведення курсів для вчителів зарубіжної літератури.

Особистий внесок автора полягає в обгрунтуванні педагогічної моделі розвитку моральних якостей учнів старшого шкільного віку; у визначенні науково-методичних рекомендацій до позаурочної навчально-виховної діяльності; у розробці технологій педагогічного забезпечення формування моральних потреб особистості старшокласника.

Базою дослідження та зібрання первинної інформації були середні загальноосвітні школи № 12, 14, гімназія № 5 м. Мелітополя, середня загальноосвітня школа № 2 с. Костянтинівка.

Вірогідність результатів дослідження забезпечується теоретичною обгрунтованістю вихідних позицій, адекватних його меті й завданням, кількісним і якісним аналізом емпіричних даних, що засвідчили ефективність обраних методів впливу на процес перетворення моральних норм у регулятор поведінки старшокласників.

Апробація і впровадження результатів дослідження здійснювалися шляхом публікацій журнальних статей і тез у міжвузівських збірниках. Автором розроблено методичні рекомендації, що застосовуються у навчально-виховному процесі гімназії №5 м. Мелітополя. Про висновки і результати дослідження доповідалося в Запорізькому обласному інституті післядипломної освіти.

Публікації: основний зміст дисертації висвітлено у 11 публікаціях, з яких 11 одноосібних, 8 у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура дисертації: робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації 171 сторінка машинописного тексту, з них 157 сторінок основного тексту. В тексті вміщено 7 таблиць, 2 схеми, 1 діаграма. Список використаних джерел містить 194 назви.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дослідження, викладено основні методологічні положення, що складають теоретичну основу дослідження; проаналізовано наукову літературу з проблеми морального виховання, визначено об'єкт, предмет, мету, завдання, гіпотезу, розкрито теоретичну та практичну значущість, наукову новизну дисертаційної роботи.

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури” подається історико-генетичний аналіз проблем моралі та моральності, розглядаються філософський, педагогічний, психологічний аспекти проблеми морального виховання особистості старшокласника, розкривається суть та характер морального виховання старшокласника на основі сучасного етико-філософського знання та специфічної соціокультурної ситуації сьогодення, обгрунтовується значущість літератури у вихованні моральних цінностей, норм, моральних стосунків, аналізується виховний потенціал навчальних програм та підручників із зарубіжної літератури.

Філософський аналіз проблеми свідчить про те, що на всіх етапах розвитку людського суспільства моральне виховання було в епіцентрі уваги. В етичних поглядах античних філософів наявна думка про те, що найбільшою цінністю і привілеєм людини є право на щасливе життя (Арістотель, Сократ). Сократ вищою моральною цінністю вважав справедливість, Платон – внутрішнє удосконалення. Важливий внесок у розуміння суті морального виховання внесли Конфуцій, А. Шопенгауер, Ф. Ніцше. На двох основних ідеях – безумовної самоцінності людської особистості й обов’язку – базується етична система І. Канта. Прообрази українського морального ідеалу пов’язані з образом святості, образом Святої Русі.

Духовні витоки моралі глибоко розкриті у вченні Г.С. Сковороди про духовний світ людини, про правду, справедливість, щастя і волю, “філософію серця”. “Філософія серця” знайшла своє продовження і подальшу розробку в релігійно-моральній концепції П.Д. Юркевича.

На основі філософського аналізу досліджуваної проблеми виявлено сутність процесу виховання, яка визначається засвоєнням особистістю старшокласника морального досвіду людства, переведенням загальнолюдських і національних моральних цінностей в особистісні ціннісні орієнтири.

Специфіка процесу морального виховання старшокласників обумовлена особливостями старшого шкільного віку, який характеризується як перехід від дитинства до юнацтва (“нова соціальна ситуація розвитку” за Л.С. Виготським), коли домінують мотиви діяльності, пов’язані з життєвим самовизначенням. Дослідники відзначають певну суперечливість моральної свідомості юнацтва, автономність його моралі, тобто орієнтацію на власні переконання (І.С. Кон, Т.М. Ти-таренко), наявність у певної частини молоді морального інфантилізму. Саме аксіологіний аспект сприйняття художніх творів, в якому найяскравіше представлені етичні категорії, дозволяє формувати оцінне ставлення до цих категорій, моральну потребу наслідувати ці моральні норми та принципи у повсякденному житті.

Для обгрунтування специфіки морального виховання старшокласників засобами літератури важливе значення має питання взаємозв’язку етичного та естетичного в моральному вихованні особистості. Тісний взаємозв’язок компонентів етичного та естетичного у творі мистецтва посилює його вплив на світ людських думок та почуттів, що надає значних можливостей для морального виховання особистості старшокласника.

Ідеальним зразком втілення морального досвіду людства є література. Зарубіжна література як мистецтво слова має не лише пізнавальне, а й виховне значення. Методологічним підгрунтям визначення літератури як одного з ефективних засобів морального виховання особистості є положення про те, що в ній представлені у всій багатозначності й багатогранності моральні конфлікти епох, цивілізацій, моральні еталони почуттів та моральної поведінки людей. Опоетизований образ моральності - це одна з форм існування моралі в суспільстві. Проте специфічна особливість літератури як навчального предмету полягає у тому, що морально-етичні поняття та почуття відображаються у художніх творах не як певна система знань, і без поглибленої роботи під керівництвом вчителя можуть не стати надбанням молодої людини. Саме тому необхідно вести цілеспрямовану роботу з розкриття поетики морального образу, відображеного в літературі.

Статус зарубіжної літератури у сучасній загальноосвітній школі виявляється не досить високим, тому доцільно спробувати привернути увагу старшокласників до шкільного курсу цієї літератури, зокрема, через підручник. Підвищення вимог з метою прилучення учнів до здобутків зарубіжної літератури викликало проблему створення нових методичних посібників для вчителів, які б допомогли їм зорієнтуватися у великій кількості нововведених творів.

В останні роки у зв'язку з цілями та функціями зарубіжної літератури як навчального предмету певною мірою вдосконалено типові програми із зарубіжної літератури. Зокрема, впорядковано анотації художніх творів з посиленням уваги до морально-естетичного аспекту літератури, накреслено деякі міжпредметні зв'язки, проведено певне скорочення матеріалу, що вивчається, переглянуто списки творів для позакласного читання.

Водночас діючі програми із зарубіжної літератури ще недостатньо конкретно орієнтують вчителя на необхідність уведення чіткої системи морального виховання учнів у процес навчання. Різним є ступінь орієнтації на моральні проблеми у різних темах, відсутні рекомендації з конкретного використання етичної інформації у процесі засвоєння змісту навчального матеріалу. У програмах недостатньо чітко відокремлено коло морально-етичних проблем, які доцільно розглядати під час аналізу того чи іншого твору або спадщини письменника в цілому.

Зважаючи на це, удосконалення підручників із зарубіжної літератури в плані посилення їх впливу на моральне виховання учнівської молоді має відбуватися у двох напрямах: удосконалення змісту навчального матеріалу, насичення його моральними ідеями та за рахунок кращих методичних вирішень реалізації цього процесу. Для цього, насамперед, необхідно досягти поглиблення моральної інтерпретації навчального матеріалу із зарубіжної літератури без його принципової перебудови. Чітке визначення завдань морального розвитку старшокласників, характер та обсяг моральних цінностей, які мають бути засвоєні ними, сприятиме моральній рефлексії.

Можливість посилити виховний вплив під час вивчення зарубіжної літератури надає урок, який є основною формою навчально-виховного процесу. Між тим, у вирішенні проблеми морального виховання на уроці зарубіжної літератури є суттєві недоліки, зумовлені недостатньою теоретичною підготовкою вчителів до здійснення морального виховання у процесі уроку.

Результати аналізу усних відповідей опитування старшокласників показали, що школярі, розкриваючи зміст моральних понять, не підкріплюють їх прикладами з творів художньої літератури. Частина старшокласників (19%), що має моральні знання, не використовує їх у повсякденному житті, в них відсутні навички моральної поведінки. На основі експерименту і встановлення рівня моральної вихованості учнів старших класів нами розроблено програму морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури.

Ця програма складена з урахуванням розподілу учнів на умовні групи. До першої ми відносимо старшокласників, знання моральних норм яких реалізуються в їх поведінці. До другої групи належать ті учні старшого шкільного віку, знання яких не завжди співпадають з їх реальною поведінкою; до третьої групи відносимо старшокласників, у яких знання не співпадають з їх поведінкою.

У процесі дослідницької роботи було встановлено, що учні, з якими цілеспрямовано і систематично проводилася робота з виховання моральних переконань і почуттів, стали на вищий ступінь моральних вчинків і моральної поведінки.

Значною мірою стимулює моральний розвиток старшокласників взаємозв'язок урочної та позаурочної роботи. Позаурочні заняття надають значних можливостей для переходу від обговорення етичних проблем до перевірки практичного засвоєння учнями моральних знань, що отримані на уроці.

Аналіз питання свідчить, що запорука успіху усієї виховної роботи з формування у старшокласників моральних переконань у процесі вивчення зарубіжної літератури - в охопленні якомога більшого числа учнів дорученнями у межах позаурочної роботи, залученні їх до цілеспрямованої, систематичної діяльності у класі і школі, поза школою.

Як показав констатуючий зріз, загальний відсоток старшокласників, які беруть участь у позаурочній роботі із зарубіжної літератури, є недостатньо високим (28 %). Проведене дослідження свідчить, що причина малого охоплення старшокласників позаурочною роботою до початку експерименту полягає у низькій моральній підготовці школярів, яка здійснюється здебільшого безсистемно, носить однобічний характер, відстає від рівня можливостей, інтересів, естетичних і духовних потреб старшокласників.

Зважаючи на цей факт, ефективність процесу морального виховання старшокласників на позаурочних заняттях із зарубіжної літератури значно підвищиться, якщо вчитель буде дотримуватись наступних умов:

- спиратиметься на позитивні вікові потреби та інтереси, що створюють "ефект актуальності";

- забезпечить емоційну насиченість занять, організує спільні колективні зусилля та переживання, що об'єднують їх учасників;

- створить в колективі атмосферу емоційно-вольової напруги, що веде до успіху;

- створить атмосферу доброзичливого взаєморозуміння.

У другому розділі дослідження “Активізація процесу морального виховання старшокласників у навчальній та позаурочній діяльності із зарубіжної літератури” розглядаються основні умови формування моральної свідомості та поведінки старшокласників на уроках та у позаурочній діяльності із зарубіжної літератури, розкривається роль міжпредметних зв’язків у формуванні моральних переконань старшокласників у процесі вивчення зарубіжної та української літератур, обгрунтовується необхідність педагогічного керівництва процесом морального самовиховання, розглядаються сучасні підходи до визначення ролі особистості вчителя зарубіжної літератури у моральному вихованні учнів старшого шкільного віку.

Одним із шляхів підвищення ефективності морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури є використання активних форм занять. Уроки-диспути на етичні теми значно активізують інтелектуальну та емоційну діяльності старшокласників в їх оцінці ситуації, що ставить літературного героя перед проблемою морального вибору. Форма дискусії розкриває перед вчителем природну картину становлення почуттів, світосприймання кожного учня. У такий спосіб знання перетворюються на переконання.

Не менш важлива роль у процесі навчальної та позаурочної діяльності із зарубіжної літератури в старших класах надається проведенню семінарських занять, які потребують від учнів мобілізації всіх моральних та інтелектуальних сил для того, щоб брати участь в їх роботі.

Одним з провідних факторів, що стимулює моральний розвиток старшокласників, є використання суміжних мистецтв, що підвищує можливості емоційного впливу літератури на учнів. Співставляючи твори художньої літератури з фільмами, ілюстраціями, картинами, створеними на їх основі, учні конкретніше уявляють внутрішній світ образів, ідейний задум авторів. Як показало проведене дослідження, результативність та ефективність застосування суміжних мистецтв у процесі вивчення зарубіжної літератури може зумовлювати тільки певна система класних і особливо позаурочних занять.

Однією із специфічних проблем методики викладання зарубіжної літератури є формування уявлення учнів про загальнолюдське та національне в письменствах різних народів. Великі можливості у розв’язанні цієї проблеми відкриває взаємозв’язане вивчення зарубіжної та української літератур, зокрема, введення у шкільну практику елементів історико-типологічного та історико-генетичного зіставлення. Особливу увагу слід приділити принципу пріоритету загальнолюдських цінностей. Пропонуючи до розгляду типологічні подібності, вчитель літератури не лише працює над поглибленням вивчення про типовість персонажів, а й спонукає старшокласників до осмислення важливих морально-етичних проблем, усвідомлення загальнолюдських ціннісних орієнтацій.

Процес морального виховання старшокласників не може бути ізольованим від процесу морального самовиховання. Моральне виховання і моральне самовиховання - діалектично взаємозв'язані сторони єдиного процесу формування особистості, кожна з яких має свої специфічні особливості.

Необхідними умовами ефективного використання художньої літератури у самовихованні школярів є: визначення на літературному матеріалі ролі морального самовиховання у формуванні особистості; розкриття літературними засобами морального образу сучасної людини; проведення аналізу художніх творів, спираючись на моральний досвід учнів; цілеспрямоване використання емоційної природи слова художнього твору.

Проведене дослідження свідчить, що можливості зарубіжної літератури ще не в повній мірі використовуються у моральному самовихованні. Немає достатньо повної розробки методики керівництва моральним самовихованням учнів у процесі вивчення зарубіжної літератури; програмовий матеріал на уроках спрямовується на самовиховання безсистемно; з боку окремих вчителів спостерігається недооцінка впливу художньої літератури на процес самовиховання старшокласників; основна маса учнів, міркуючи про самовиховання у процесі аналізу літературних образів, без керівництва вчителів не переходить до морального самовиховання.

З метою активізації морального самовиховання старшокласників у процесі навчальної та позаурочної діяльності із зарубіжної літератури розроблено критерії моральної вихованості учнів старшого шкільного віку; визначено основні види діяльності, що сприяють формуванню моральних якостей особистості старшокласника за розробленою нами програмою. У процесі опитувань, спостережень за поведінкою учнів експериментальних класів ми отримали дані про те, які цінні якості набуті та закріплені в старшокласників під час вивчення зарубіжної літератури, які негативні моральні якості їм не вдалося ліквідувати, які негативні якості виявилися в цілому по класах на початку і у кінці нашого експерименту.

Виходячи із завдань морального виховання та самовиховання школярів, визначено критерії моральної вихованості старшокласника, які розкривають характер ставлення до оточуючих людей, суспільства, колективу.

1.

Якості особистості, які характеризують ставлення до інших людей: ввічливість, чуйність, тактовність, уважність, чемність; до себе: вимогливість, повага, самокритика, самовладання, вміння керувати своєю поведінкою, здатність до розвитку позитивних якостей, викорінювання негативних якостей, почуття власної гідності.

2.

До суспільства: сумлінна праця та навчання, вміння ставити інтереси суспільства вище за особисті, нетерпимість до порушень суспільного добробуту, вибір професії співвідносно з потребами суспільства.

3.

До колективу: повага до колективу, прагнення до єдності особистих та колективних цілей, почуття особистої відповідальності за колектив, його справи, зацікавленість у колективних успіхах, ініціативність.

Порівняльний аналіз результатів експерименту виявив зміни в рівнях розвитку моральних якостей в експериментальних і контрольних класах.

Таблиця 1

Результати визначення рівня розвитку моральних якостей старшокласників (у %)

Рівні розвитку моральних якостей | Результати констатуючого зрізу | Результати формуючого експерименту

в експериментальних класах | в контрольних класах

Високий | 3 | 43 | 30

Середній | 28 | 51 | 48

Низький | 69 | 6 | 22

Отже, підсумкові дані математичної обробки результатів дослідження підтвердили ефективність запропонованої педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури.

Експериментально доведено, що підвищенню рівня моральної вихованості старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури сприяє правильна організація педагогічного керівництва процесом самовиховання учнів. Роль вчителя у педагогічному керівництві самовихованням учнів - це роль порадника та наставника. Не вдаючись до категоричних розпоряджень та наказів, не ставлячи авторитарних вимог, учитель має вміти спрямувати учнів на самовиховання, кваліфіковано порадити їх батькам, як краще організувати цю роботу за певною системою.

Бесіди з учнями і вчителями зарубіжної літератури довели, що до проведення формуючого експерименту систематично працювали над удосконаленням своїх моральних якостей в основному кращі учні, а через два роки над собою регулярно працювала більшість старшокласників, тобто 78,6% від загальної кількості школярів. Підсумовуючи додатковий матеріал, відображений у творах та анкетах, ми отримали дані, які свідчать про підвищення рівня моральної вихованості старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури та цілеспрямовану роботу над собою.

Формування морального образу старшокласника відбувається не тільки через систему виховання і навчання, а й під безпосереднім впливом особистості вчителя. Поведінка вчителя літератури, його ідейні та моральні переконання, ерудиція служать зразком для учня.

У процесі нашого дослідження було встановлено, що успіх роботи вчителів у здійсненні морального впливу на старшокласників залежить не тільки від теоретичної підготовки вчителя зарубіжної літератури, а й вміння вміло застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності. Ми переконалися із шкільної практики, що не завжди великий професіоналізм учителя сприяє успішному здійсненню виховного процесу. Вчитель, який досконально знає навчальний матеріал, але не має відповідних навичок щодо його викладання, не вміє знайти спільної мови у спілкуванні з учнями, не зможе повністю реалізувати свої можливості з морального виховання.

В основі виявлення рівня ціннісних орієнтацій вчителів були враховані дані анкетного опитування, інтерв'ю, атестації, які показали, що рівень майстерності, практичної діяльності вчителя зарубіжної літератури знаходиться у прямій залежності від його моральних якостей та переконань.

Для підвищення ефективності роботи з морального самовиховання вчитель літератури має: 1) визначити моральні якості, через які він не може якісно виконувати свій професійній обов'язок, не має необхідного авторитету серед учнів, батьків, колег; 2) чітко усвідомити і уявити зміст якостей, які необхідні у процесі педагогічної діяльності; 3) чітко уявити форми, методи, прийоми морального самовиховання співвідносно з новими досягненнями педагогічної та психологічної науки; 4) усвідомити необхідність роботи з морального самовдосконалення, самокритично оцінювати свої моральні якості, мотиви поведінки, вчинки.

Узагальнення результатів дослідження дає підстави для наступних висновків:

1.

На основі теоретико-методологічного аналізу проблеми морального виховання старшокласників обгрунтовано педагогічну сутність процесу морального виховання особистості, яка полягає у цілеспрямованій динамічній взаємодії вихователя і вихованця, у ході якої в різноманітних видах діяльності здійснюється самореалізація, самоствердження вихованця, формується його особистість. Обгрунтування специфіки морального виховання старшокласників засобами зарубіжної літератури засвідчило необхідність взаємозв’язку філософського, психологічного, педагогічного аспектів у дослідженій проблемі.

2.

Основними завданнями організації морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури є: врахування специфіки морально-етичного впливу літератури і мистецтва на учнів, використання ефективних методів і прийомів навчання і виховання, залучення старшокласників до самоорганізації і самовиховання.

3.

Науково обгрунтовано педагогічну модель розвитку моральних якостей старшокласників, що передбачає становлення стійких моральних переконань упродовж наступних етапів: отримання моральних знань => формування моральних потреб => моральна рефлексія.

4.

Педагогічними умовами активізації процесу морального виховання старшокласників є використання різноманітних форм занять: уроків-диспутів, які пробуджують глибоку особистісну зацікавленість учнів до моральних проблем, поставлених у творі; семінарських занять, які дають можливість вчителю виявити рівень вміння учнів переконливо аргументувати та відстоювати свою точку зору з обговорюваних моральних питань; систематичне і цілеспрямоване використання суміжних з літературою мистецтв, що підвищує пізнавально-виховний потенціал уроків і позакласних занять із зарубіжної літератури.

5.

Визначено критерії моральної вихованості старшокласників, що розкривають характер ставлення підростаючої особистості до оточуючих людей (ввічливість, чуйність, тактовність, уважність, чемність); до суспільства (сумлінна праця та навчання, вміння ставити інтереси суспільства вище за особисті, нетерпимість до порушень суспільного добробуту, вибір професії співвідносно з потребами суспільства); до колективу (повага до колективу, прагнення до єдності особистих та колективних цілей, почуття особистої відповідальності за колектив, його справи ,зацікавленість у колективних успіхах, ініціативність).

6.

Розроблено діагностичні методики з виявлення динаміки моральної вихованості старшокласників, метою яких є співставлення фактичної поведінки старшокласника із створеною моделлю моральної поведінки, що дозволяє зробити об’єктивний висновок про його моральний розвиток.

7.

Апробована педагогічна модель розвитку моральних якостей старшокласника. Результати визначення рівнів розвитку моральних якостей старшокласників після проведення формуючого експерименту підтвердили ефективність запропонованої педагогічної моделі розвитку моральних якостей старшокласника в процесі вивчення зарубіжної літератури.

Своїм дослідженням ми не претендували на розкриття всіх умов і факторів, що сприяють активізації процесу морального виховання старшокласників, проте знайдені недоліки і накреслені шляхи їх подолання відкривають нові можливості вдосконалення кожного компонента процесу морального виховання учнів старших класів окремо.

Основні положення дисертації викладено у публікаціях:

1. Болотіна В.Ю. Активізація методів формування та діагностування вихованості школярів в процесі вивчення зарубіжної літератури // Наукові записки / Зб. наук. праць. - К.: Національний пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова, 1999. - Ч. 3. - С. 14-21.

2. Болотіна В.Ю. Реалізація творчого потенціалу вчителя літератури в процесі морального виховання школярів // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки / Зб. наук. праць. - Київ – Запоріжжя: Ін-т педагогіки і психології проф. освіти АПН України, 1999. – Вип. 13. - С. 112-117.

3. Болотіна В.Ю. Моральне самовиховання учнівської обдарованої молоді засобами зарубіжної літератури // Вісник Луганського держ. пед. ун-ту ім. Т.Шевченка / Зб. наук. праць. – Луганськ, 1999.- Ч. 2. - С. 146-153.

4. Болотіна В. Ю. Моральні цінності підростаючого покоління // Цінності освіти і виховання / Наук. метод. зб. / За заг. ред. О.В. Сухомлинської. - К.: АПН України, 1997. – С. 19-21.

5. Болотина В.Ю. Психолого-педагогические аспекты нравственного воспитания школьников в процессе изучения зарубежной литературы // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки / Зб. наук. праць. - Київ – Запоріжжя: Ін-т педагогіки і психології проф. освіти, 2000. – Вип. 18. - С. 67-75.

6. Болотіна В.Ю. Навчально-виховна довершеність уроку зарубіжної літератури як результат творчої самореалізації вчителя // Творча особистість вчителя: проблеми теорії та практики / Зб. наук. праць. - К.: Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова, 2000. – С. 215-222.

7. Болотіна В.Ю. Творчий підхід до морального виховання учнів у процесі позакласної роботи із зарубіжної літератури // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки / Зб. наук. праць. - Київ – Запоріжжя: Ін-т педагогіки і психології проф. освіти АПН України, 2000. – Вип. 17. - С. 164-167.

8. Болотіна В.Ю. Учбові програми та підручники із зарубіжної літератури та їх морально-виховний потенціал // Психолого-педагогічне забезпечення навчально-професійної діяльності / Зб. наук. праць. – Запоріжжя: Запорізький обласний ІВВ, 1998. - С. 26-30.

9. Болотіна В.Ю. Теоретичні основи морального виховання учнівської молоді в сучасних умовах // Учебно-воспитательный процесс в вузе и школе: пути его развития и усовершенствования / Зб. праць Міжнар. наук.-практ. конф. – Ровно: АПН України, Рівненський економ.-гуман. ін-т; педаг. ін-т ім. Дьордя Бешенеї, 1999. – Ч. 3 - С. 90-93.

10. Болотина В. Ю. Семинарские занятия и их роль в активизации процесса обучения й воспитания старшеклассников // Активизация учебной деятельности школьников / Материалы Всеукр. научно.-практ. конф. - Кривой Рог: Криворожский пед. ин-т, 1995, - С. 140-142.

11. Болотіна В.Ю. Моральне виховання учнів у процесі вивчення літератури в школах нового типу // Підготовка педагогічних кадрів і діяльність закладів нового типу в системі національної освіти: досвід і перспективи розвитку / Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. – Чернівці: “Прут”, 1998. – С. 355-359.

Болотіна В. Ю. Моральне виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 - теорія та методика виховання. - Інститут проблем виховання АПН України. – Київ, 2000.

Дисертацію присвячено питанню активізації процесу морального виховання учнів старших класів під час вивчення зарубіжної літератури, пошуку шляхів удосконалення навчально-виховної діяльності старшокласників. Теоретично обгрунтовано, що цілеспрямована робота з формування та розвитку в старшокласників морально цінних якостей на уроках та позаурочних заняттях із зарубіжної літератури сприяє виробленню в них стійких моральних переконань. Робота з морального виховання старшокласників у процесі вивчення зарубіжної літератури буде плідною, якщо учні не тільки отримають, а й реалізують засвоєні моральні знання у своїх вчинках, виявлять прагнення до морального самовдосконалення засобами самовиховання. Експериментально підтверджена ефективність використання активних форм навчально-виховної діяльності й міжпредметних зв'язків у процесі вивчення зарубіжної літератури старшокласниками.

Ключові слова: моральне виховання, самовиховання, педагогічна модель, активні форми, міжпредметні зв'язки, старшокласники, зарубіжна література.

Болотина В. Ю. Нравственное воспитание старшеклассников в процессе изучения зарубежной литературы. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 - теория и методика воспитания. - Институт проблем воспитания АПН Украины. – Киев, 2000.

Диссертация посвящена вопросу активизации процесса нравственного воспитания старшеклассников в процессе изучения зарубежной литературы в старших классах общеобразовательной школы, поиску путей усовершенствования учебно-воспитательной деятельности старшеклассников. Теоретически обусловлено, что целенаправленная работа по формированию и развитию у школьников нравственно ценных качеств на уроках и внеурочных занятиях по зарубежной литературе способствует формированию у них стойких нравственных убеждений.

Работа по нравственному воспитанию старшеклассников в процессе изучения зарубежной литературы будет плодотворной, если ученики не только получат, но и реализуют усвоенные нравственные знания в своих поступках, проявят стремление к нравственному самоусовершенствованию посредством самовоспитания.

Внеурочные занятия представляют большие возможности для перехода от обсуждения нравственных проблем к проверке практического усвоения учащимися нравственных знаний, полученных на уроке, что способствует более интенсивному развитию личности старшеклассника при условии массового охвата занятиями учащихся, постоянной и логичной ее связи с урочной работой.

Важным средством активизации нравственного воспитания старшеклассников является использование разнообразных форм занятий по литературе: уроков-диспутов, возбуждающих глубокую личную заинтересованность учеников в нравственных проблемах, поставленных в произведении; семинарских занятий, дающих возможность учителю определить уровень умения учащихся убедительно аргументировать и отстаивать свою точку зрения в обсуждении нравственных проблем; систематическое и целенаправленное использование смежных с литературой искусств, повышающих воспитательно-познавательный потенциал уроков и внеурочных занятий по зарубежной литературе, приобщающих учащихся к миру прекрасного и способствующих на этой основе более интенсивному формированию их нравственного облика. Экспериментально доказана эффективность использования активных форм учебно-воспитательной деятельности и межпредметных связей в процессе изучения зарубежной литературы старшеклассниками. Осуществление межпредметных связей зарубежной и украинской литератур способствует более интенсивному формированию у старшеклассников нравственных понятий и убеждений, содействует повышению уровня их нравственной воспитанности.

В диссертации определены критерии нравственной воспитанности старшеклассников в процессе изучения зарубежной литературы на основе сопоставления фактического поведения школьника с созданной моделью поведения, в результате которого можно сделать объективный вывод о его продвижении в нравственном развитии. Критерии нравственной воспитанности и развития личности старшеклассника в процесс изучения зарубежной литературы должны включать не только результат этого развития, но и мотивы, цели, способы его достижения. Результаты исследования свидетельствуют о том, что наиболее объективным критерием нравственной воспитанности старшеклассника является его отношение к окружающей действительности, к людям, общественной работе.

Обнаруженные в ходе исследования недостатки и отмеченные пути их устранения открывают новые возможности совершенствования каждой стороны процесса нравственного воспитания учащихся в отдельности.

Ключевые слова: нравственное воспитание, самовоспитание, педагогическая модель, активные формы, межпредметные связи, старшеклассники, зарубежная литература.

Bolotina V.Y. Moral Education of Senior Pupils in the Process of Learning Foreign Literature. - Manuscript.

The thesis for the Candidate of Science (Pedagogics), speciality 13.00.07 - Theory and Methodology of Education. - Kiev Institute of Educational Problems. - Kiev, 2000.

The dissertation is devoted to the problem of active introduction of moral education while learning foreign literature by senior pupils, search of effective methods of pupils educational activity. It was theoretically revealed that purposeful work, concerned the formation and development of senior pupils' valuable moral qualities at the lessons and extracurricular classes, promotes production of pupils' durable moral persuasions. The work, headed for senior pupils' moral education while learning foreign literature will be successful, if pupils not only realize moral knowledge, mastered by them, but also show their striving for self-education. The effectiveness of active forms in educational activity and the interconnection of subjects while learning foreign literature by senior pupils were experimentally proved.

Key words: moral education, self - education, pedagogical model, active forms, the interconnection of subjects, senior pupils, foreign literature.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАУКОВІ ОСНОВИ ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИХ ІНГІБІТОРІВ НІТРИФІКАЦІЇ - Автореферат - 57 Стр.
Хронічні інфекційні запальні захворювання чоловічих статевих органів (імунопатогенез, діагностика, лікування) - Автореферат - 39 Стр.
УМОВИ ФОРМУВАННЯ І СТРАТЕГІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПОШКОДЖЕННЯ ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ З ГОСТРОЮ ЛІМФОБЛАСТНОЮ ЛЕЙКЕМІЄЮ В ПРОЦЕСІ ПРОТОКОЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ - Автореферат - 24 Стр.
Візуалізація просторово-часових електричних параметрів шкіри для виявлення їх характерних змін - Автореферат - 19 Стр.
Язичництво У КОНТЕКСТІ СТАНОВЛЕННЯ НАРОДНОГО ХРИСТИЯНСТВА В кИЇВСЬКІЙ рУСІ (ДРУГА ПОЛОВИНА іх - СЕРЕДИНА хііі СТОЛІТЬ) - Автореферат - 23 Стр.
Особливості ортопедичного лікування ДефектIв зубних рядIВ ПРИ частковIЙ адентії - Автореферат - 29 Стр.