У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ТЕХНІКУМ

Національна академія наук України

Міністерство освіти і науки України

Міжнародний науково – навчальний центр

інформаційних технологій та систем

ДЖУЛІЙ Лариса Василівна

УДК 338.22.021

РОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ ТА МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ

ФІНАНСОВО–ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

08.03.02 – економіко – математичне моделювання

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2001

Дисертацiєю є рукопис.

Робота виконана в Науково-виробничій корпорaцiї "Київський iнститут автоматики", Державний комітет промполітики України.

Науковий керiвник доктор технiчних наук, професор

Козлик Григорій Олександрович,

заступник генерального директора

НВК "Київський iнститут автоматики"

Офiцiйнi опоненти: доктор економічних наук, професор

Костіна Ніна Іванівна,

Академія державної податкової служби України,

кандидат економічних наук

Бобер Катерина Анатоліївна,

Міжнародний науково – навчальний центр

інформаційних технологій та систем, Національна

академія наук України і Міністерство освіти і

науки України, старший науковий співробітник.

 

Провiдна установа Київський національний економічний університет

Міністерства освіти і науки України (м.Київ)

Захист вiдбудеться 26 червня 2001 р. о 14 год. на засiданнi спецiалiзованої вченої ради К 26.171.01 у Міжнародному науково-навчальному центрі інформаційних технологій та систем НАН України і Міністерства освіти і науки України за адресою:

03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

З дисертацiєю можна ознайомитись у бібліотеці Кібернетичного центру НАН України, 03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

Автореферат розiсланий 22 травня 2001 р.

Учений секретар

спецiалiзованої вченої ради РЕВІН В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

За сучасних економічних умов виникають і отримують розвиток принципово нові організаційно-правові форми господарювання, змінюється система економічних відносин з державою, власником, господарськими партнерами. При цьому виникає необхідність цілеспрямованого функціонування економіко-виробничої системи зі складною внутрішньою структурою, що забезпечується відповідною зміною форм та методів управління економікою підприємства.

Актуальність теми. Для вибору раціональних варіантів управління підприємством необхідно прогнозувати можливі ситуації, впливати на них, спрямовуючи його господарську діяльність на досягнення поставленої мети. Але оскільки в будь-якому господарському чи технологічному процесі завжди є фінансовий аспект, то, впливаючи на фінансову діяльність, можна впливати на функціонування всього підприємства, яке слід розглядати з точки зору системного аналізу. Адже виробництво продукції, ресурсне забезпечення виробничого процесу, вибір технологій, реалізація продукції з урахуванням кон’юнктури ринку, залучення інвестицій - це взаємопов’язані елементи економіко-виробничої системи. Виконувати раціональне управління всією економіко-виробничою системою з урахуванням змін кожного виду елементів, вирішення конфліктних ситуацій без застосування економіко-математичного інструментарію неможливо.

На сучасному етапі розвитку економіки виникає потреба раціонального управління виробничим підприємством, прогнозування та планування показників оцінки виробничої діяльності. З цією метою проаналізовані математичні моделі фінансового стану підприємства, кругообігу коштів і руху їхніх джерел.

Слід зазначити, що в усіх випадках математичного моделювання не досягнуто математичного узагальнення перетворень, які б цілісно формалізували ефективність діяльності підприємства. Кожна з моделей вирішує певне завдання і не може бути зорієнтованою на комплексне розв'язання поставленої проблеми.

Тому виникла необхідність розробки математичних моделей, які б давали можливість спрогнозувати і спланувати діяльність підприємства за її всіма напрямками і видами, науково-обгрунтовано приймати управлінські рішення для успішного керування діяльністю підприємства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Представлені в дисертації дослідження проводилися в рамках держбюджетної науково–технічної програми НВК "Київський iнститут автоматики": “Розробка систем автоматизації енергозберігаючих технологій електро-, тепло- і водопостачання підприємств промисловості та комунального господарства” (1997 – 2000), “Проведення інформаційно – аналітичного моніторингу економічного стану галузей промисловості” (1998 – 1999).

Мета й задачі дослідження. Метою дослідження є розробка методики визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємства і розробки прямого аналітичного методу дослідження та опрацювання планових та управлінських рішень на базі розв’язку матричних ігор типу mn з нульовою сумою. Відповідно до поставленої мети були визначені такі задачі дослідження:

1. Аналіз методів дослідження й опрацювання планових та управлінських рішень і методів розв’язування матричних ігор і відомих економіко-математичних моделей.

2. Розробка математичної моделі ефективності прогнозування фінансового стану підприємства з використанням кількісних оцінок факторних ознак.

3. Розробка математичної моделі дослідження й опрацювання планових та управлінських рішень.

4. Розробка методу визначення опорних планів та інтегрованого показника ефективності.

5. Розробка прямого методу дослідження й опрацювання управлінських рішень на основі розв’язку матричних ігор типу nn з нульовою сумою.

6. Узагальнення прямого методу на випадок розв’язку матричних ігор типу mn з нульовою сумою.

7. Дослідження та розв’язування економіко-виробничих задач з використанням розроблених методик.

8. Розробка алгоритмів прогнозування, дослідження, опрацювання планових і управлінських рішень.

9. Упровадження в промисловість комплексу програмного забезпечення автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві.

Об’єкт дослідження - фінансова система підприємств.

Предмет дослідження - фінансово–господарська діяльність підприємства змішаної форми власності.

Методи дослідження- методи математичного моделювання та прогнозування, теорія ймовірності, теорія ігор, роботи вітчизняних і зарубіжних авторів в області дослідження економіки перехідного періоду і формування ринкових відносин.

Наукова новизна одержаних результатів.

1.

Методика визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємства, яка забезпечує визначення лінійної функції плану та оцінку адекватності лінійної функції плану вхідним даним; визначення оптимального плану на заданій множині факторних ознак; визначення ефективності альтернативного плану.

2.

Прямий метод дослідження й опрацювання планових та управлінських рішень у виробництві, перевага якого порівняно з діючими засобами ігрових розв’язків полягає не тільки в простоті використовуваного апарату обчислень та істотного скорочення їхнього обсягу, але й можливості більш повного дослідження оптимальних стратегій. Ця можливість забезпечується тим, що розробленим методом установлюються всі крайні точки множини оптимальних змішаних стратегій.

3.

Математична модель ефективності прогнозування фінансового стану підприємства.

4.

Математична модель дослідження і опрацювання планових та управлінських рішень.

5.

Алгоритми програмної підтримки автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві.

Розроблені методи та моделі дозволять підвищити ефективність і достовірність прогнозування та прийняття управлінських рішень у виробництві, а алгоритми та програмні засоби орієнтовані на їх автоматизацію.

Практичне значення одержаних результатів. Дослідження виконувалися з урахуванням подальшої практичної реалізації. Результати досліджень містять основу системи програмної підтримки автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві.

Розроблені засоби дають можливість забезпечити наступне: визначення лінійної функції плану; оцінку адекватності лінійної функції плану вхідним даним; визначення оптимального плану на заданій множині факторних ознак; визначення ефективності альтернативного плану; визначення абсолютних оптимальних стратегій та оптимальних стратегій; мінімум витрат часу користувачем при моделюванні економіко-виробничих процесів та вирішенні конфліктних ситуацій; підвищення достовірності планування виробничих процесів.

Основні результати дисертації впроваджені на підприємствах “УКРТЕЛЕКОМ”(Хмельницький), ТОВ “Гамма” (Хмельницький), а також використовуються в навчальному процесі Хмельницького економічного технікуму Київського національного торговельно–економічного університету.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійною науковою працею. Особистий внесок автора полягає в розробці методики визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємтва; визначення оптимального плану на заданій множині факторних ознак; прямого методу дослідження й розробки планових та управлінських рішень у виробництві, математичних моделей ефективності прогнозування та дослідження й опрацювання планових та управлінських рішень, алгоритмізації програмної підтримки.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідалися, обговорювалися та отримали схвалення на III Міжнародній науково–практичній конференції “Системи обліку в Україні: трансформація до міжнародної практики” (Хмельницький, 2000); науково-технічній конференції “Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах” (Хмельницький, 2000); міжвузівській науковій конференції молодих учених та студентів (Київ, ДАЛПУ, 2000); Міжнародній конференції “Гуманітарні науки на рубежі третього тисячоліття: досягнення, проблеми, перспективи” (Хмельницький, 2000).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 друкованих праць, у тому числі 7 статей в українських наукових виданнях і в 2 тезах збірників матеріалів конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів, висновку та додатків, її повний зміст - 204 сторінки. Основний зміст викладено на 156 сторінках, 3 додатках на 40 сторінках; містить 7 рисунків, 23 таблиць, включає 112 найменувань вітчизняної та зарубіжної літератури на 8 сторінках.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі стисло обгрунтована актуальність її тематики, окреслені об’єкт та предмет досліджень, сформульовані мета й задачі, визначена наукова новизна та практична цінність одержаних результатів, а також відомості про апробацію й структуру роботи.

У першому розділі проведено аналіз проблем фінансової стабільності підприємств, відомих математичних моделей та методів оптимізації фінансово-господарських рішень, методів розв’язування матричних ігор та їх застосування в економічних розрахунках. Дослідження проблем фінансової стабільності підприємств та аналіз методів розробки управлінських рішень показали, що сучасні математичні моделі зорієнтовані лише на певне завдання або функцію, вони не містять комплексного вирішення поставленої проблеми, відсутній прямий аналітичний метод розв’язування матричних ігор, наявність такого методу сприяло б не тільки удосконаленню і розвитку загальної теорії ігор і дозволило б відповісти на багато нез’ясованих до цього часу питань, але й значно розширило б економіко-математичний апарат дослідження економічних і управлінських задач. Тому однією із задач, яка потребує вирішення, є розробка засобів алгоритмічної та програмної підтримки прогнозування, дослідження й розробки планових і управлінських рішень.

У першому розділі сформульовані також задачі, які розв'язуються в наступних розділах.

У другому розділі розроблена методика визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємства. Розглянемо суть даної методики. Нехай за даними анкетування фахівців одержана матриця плану заходів розміром m x n. Потрібно знайти лінійну функцію плану виду

Z = a x + ax +…+ax=, (1)

що найбільше збігається з вихідними експертними оцінками. Як відомо, рівняння (1) визначає в просторі деяку гіперплощину. За ідеального збігу числових значень експертних оцінок факторних ознак плану еталонний план зобразився б на площині єдиною точкою з гіпераплікатою . Проте думки експертів не співпадають, і тому кожному рядку матриці на площині (1) буде відповідати деяка точка з аплікатою , тобто сукупність точок, що не збігаються з точкою еталонного плану і розкиданих поблизу неї випадково. Тоді відхилення k-Z носять випадковий характер.

Критерієм згоди шуканої функції (1) із вхідними даними приймемо такий набір коефіцієнтів {a,a,...,a}, що задовольняє методу найменших квадратів:

, (2)

де k - значення функції плану в точці оптимуму (x*,x*,... ,x*), x* - еталонні значення чинників X, z - значення функції системи в точці (x,x,... ,x). Урахування умови (2) для обчислення коефіцієнтів лінійної моделі плану призводить до системи так званих m умовних рівнянь з n невідомими, що перетвориться потім у систему n нормальних рівнянь із n невідомими a

Цими рівняннями в просторі визначається гіперпряма опорних планів. З формули (4) випливає, що всякий план, змінні якого задовольняють тотожність

, (5)

вважається опорним. Умова (5) є необхідною умовою того, що запропонований план є опорним.

Надалі в усіх випадках будемо допускати k=1 і функцію плану (гіперпряму опорних планів) визначати системою рівнянь

, (6) Функцію плану (6) досліджено на адекватність вхідним даним за критерієм Фішера, виходячи з нерівності . Якщо нерівність не виконана, то замість лінійної моделі (1) треба підібрати алгебраїчну функцію вищого порядку. Розроблено метод визначення опорних планів, визначення багатокритеріального оптимального (еталонного) плану. Необхідною й достатньою умовою допустимості запропонованого плану на прийнятій множині факторних ознак є виконання нерівностей

(7) Існує незліченна множина планів, що задовольняють нерівності (7). На цій множині опорними планами назвемо такі, змінні котрих тотожно задовольняють рівняння гіперпрямої (6) , так що

. (8)

Розглянемо підхід до визначення опорних планів. Позначимо дві будь-які точки експертних оцінок на гіперплощині планів по різні боки від гіперпрямої (6) так, що

На рисунку. показані дві множини таких точок для евклідового простору

Рисунок. Опорні точки плану

Тоді, очевидно, опорні плани зобразяться зліченою множиною точок , , …, перетину гіперпрямих із гіперпрямою LM планів. На рисунку таких точок шість. Щоб знайти координати точок A, B, ..., G, тобто множину опорних планів , , …, , необхідно виконати наступні операції:

- отримати лінійну модель функції плану (6) і матрицю плану mхn;

- для i-го рядка (i=) знайти послідовність значень функції плану (6) в точках експертних оцінок, різниці і модуля різниць . Отримані різниці різних знаків і відповідають точкам площини плану (6) по різні боки від гіперпрямої допустимих (або опорних) планів (див. рисунок). Послідовними наближеннями знаходимо точки

, , ..., ;

- точний опорний план, обумовлений експертною парою (r,s), знаходимо за відомими формулами поділу відрізку в даному відношенні .

На множині отриманих опорних планів за обраним критерієм оптимізації встановлюємо еталонний (оптимальний) план, що відповідає вихідним експертним оцінкам. У випадку задання двох і більше критеріїв одержимо багатокритеріальну модель оптимального плану. Як критерій оптимізації приймається сума координат опорного плану, що тотожно задовольняє рівнянням (6), тобто , де - кодовані значення, а еталонним (оптимальним) планом - той з опорних планів, що задовольняє умові .

Число будемо називати багатовимірним критерієм оптимальності.

Еталонний план призначений виконувати роль деякої загальноприйнятої норми, або стандарту, що регламентує й оптимізує в цілому удосконалення фінансово–господарської діяльності підприємства. Еталонний план розробляється для конкретної категорії підприємств і заданого рівня ієрархії. Еталонний план, що рекомендується з ряду об'єктивних причин, наприклад, за умов недофінансування, не завжди може бути виконаний у повному обсязі. Ті або інші відхилення від еталону, відповідно, ставлять задачу про порівняння практично виконуваного плану з його теоретичним стандартом. Задача порівняння об'єктів (у даному випадку еталонного й альтернативного планів) звичайно вирішується, виходячи з поняття ефективності цих об'єктів.

Розроблено метод оцінки ефективності альтернативних планів. Якщо - критерій оптимальності опорного плану з номером i, - критерій оптимальності еталонного плану, то є приріст критерію оптимальності плану i. В такому випадку величиною можна охарактеризувати зміну ефективності при використанні якогось опорного плану замість еталонного. Отже, для ефективності опорного плану одержимо формулу . Функція ефективності перетворюється до вигляду

і може бути використана для оцінки ефективності будь-якого альтернативного плану, не обов'язково опорного.

Розроблена методика оцінки ефективності прогнозування фінансово – господарської діяльності підприємства теоретично обґрунтована і на відміну від існуючого способу рангових оцінок ураховує на моделі функції ефективності плану адитивність його факторних ознак (змінних плану). Введено поняття опорного плану. Наведений метод розрахунку опорних планів, що задовольняють одержаній лінійній функції плану. Введено поняття багатовимірного критерію оптимальності для розрахунку еталонного плану на множині опорних планів.

Запропонований метод оцінки ефективності альтернативного плану може бути рекомендований для практичного використання. Дано математичне визначення функції ефективності плану, її аналітичне вираження й геометричний зміст. Метод оцінки ефективності альтернативних планів забезпечить заданий рівень фінансово-господарської діяльності підприємства.

Запропонована методика оцінки ефективності прогнозування фінансово-господарської діяльності підприємства дає змогу розв’язати наступні задачі: визначити лінійну функцію плану; оцінити адекватність лінійної функції плану результуючим даним; визначити оптимальний план на заданій множині факторних ознак; визначити еталонні значення показників плану; визначити ефективність альтернативного плану, її застосування можливе на підприємствах з різними формами власності, в різних галузях народного господарства.

Запропонований метод до пошуку оптимальних планів проведення заходів щодо організації діяльності підприємства дає змогу перейти до створення алгоритму оптимізації та його реалізації як підсистеми комплексу математичних моделей обліку, контролю та керування повсякденною фінансово-господарською діяльністю підприємств. Внаслідок цього підрозділи матимуть відповідний методологічний апарат, який дасть їм змогу планувати та вкладати ресурси в той чи інший захід, спираючись не на інтуїтивне рішення керівників підрозділів, а на сучасну методику та висновки науковців і спеціалістів-експертів. Цінність запропонованих моделей та методів полягає в тому, що без внесення змін їх можна застосовувати для виконання розрахунків у таких важливих галузях як енергетика, машинобудування та ін.

У третьому розділі розроблено економіко-математичний апарат дослідження й розробки планових та управлінських рішень на базі теорії ігор.

Розроблений прямий аналітичний метод розв’язування матричних ігор, який зв’язує оцінку гри й оптимальні стратегії учасників з елементами платіжної матриці. Проведено аналіз застосування прямого методу при дослідженні питань теорії матричних ігор із нульовою сумою та розв’язуванні економіко-господарських задач.

Суть запропонованого методу визначення оптимальних змішаних стратегій викладемо стосовно до гри без сідлових точок із платіжною матрицею

.

 

Суттєво зазначити, що за критерієм мінімаксу оптимальні стратегії (14) можуть бути не єдиними в грі , на множині можливих оптимальних змішаних стратегій завжди є єдина пара для якої не тільки виконується умова (15), але має місце рівність матриць

. (17)

Розв’язок матричної гри який задовольняє рівності (17), будемо називати абсолютним розв’язком, а відповідні стратегії абсолютними оптимальними змішаними стратегіями. Для неабсолютних стратегій завжди має місце властивість (15), але не рівність (17).

У загальному випадку гри для обчислення абсолютних оптимальних стратегій прямим методом необхідно виконати наступні дії:

- записати визначник А платіжної матриці i=, j=;

- обчислити визначник А платіжної матриці ;

- обчислити n визначників та n визначників ;

- знайти суми , ;

- виконати контроль їх обчислення за умовою ;

- обчислити оптимальні стратегії:

, ;

- обчислити ціну гри .

Проведено узагальнення прямого методу на випадок розв’язку матричних ігор типу mn з нульовою сумою. Нехай i=, j=–можливі стратегії гравців щодо матриці А= розміром , . Припустимо, для визначеності, . Тоді виграшу, що максимізується, першого учасника на його m стратегіях другий учасник може протипоставити таке ж саме число стратегій, що мінімізує виграш першого учасника. Питання полягає тільки в тому, щоб знайти саме ті m стратегій із n стратегій другого гравця, на перетині яких із m стратегіями першого досягається розв’язок гри.

Геометрична інтепретація гри з платіжною матрицею , свідчить, що її виконання припустимо замінити іграми розміром . На одній з підматриць вихідної матриці А одержимо шуканий розв’язок даної гри в змішаних оптимальних стратегіях обох гравців. Таким чином, для обчислення оптимальних стратегій у загальному випадку гри необхідно виконати наступні дії:

-

знайти число підматриць матриці ;

-

з отриманих підматриць відібрати тільки ті, ціна гри яких задовольняє нерівності, що обмежують ціну гри вихідної платіжної матриці;

-

на допустимих (за ціною гри) підматрицях прямим методом обчислити відповідні оптимальні змішані стратегії і ціни ігор на цих підматрицях;

-

на множині знайдених стратегій і цін вибираємо розв’язок, що відповідає мінімальній ціні. Перевіряємо цей розв’язок за достатньою умовою оптимальності (15);

-

якщо умова (15) виконана, то оптимальні стратегії вихідної

-

гри; якщо вона не виконана, досліджуємо наступну пару.

Запропонований метод розв’язку матричних ігор з нульовою сумою може бути з успіхом застосований у задачах про призначення персоналу, що належать до типу задач по розподілу трудових ресурсів, при конкурентній боротьбі за ринки збуту виробленої фірмами продукції, у різного роду задачах розподілу ресурсів, у сільськогосподарському виробництві, яке характеризується станом конфлікту з погодними умовами.

Застосування прямого методу сприяє не тільки удосконаленню й розвитку загальної теорії ігор і дозволяє відповісти на багато нез’ясованих до цього часу питань, але й значно розширює економіко-математичний апарат дослідження економічних і управлінських задач. Перевага прямого методу перед використовуваними в даний час засобами розв’язку матричних ігор із нульовою сумою полягає не тільки в простоті його практичної реалізації. Явні аналітичні вираження оптимальних стратегій через елементи платіжної матриці дають можливість більш глибокого й системного вивчення матричних ігор типу mn і побудови більш простих теорій інших ігор, що близькі до матричних.

Застосування їх в економіці дає можливість одержати розрахунки для обгрунтованої поведінки органів управління й планування за нових умов капіталізації виробничих відносин і бізнесу. Використання цих методів у міжнародних економічних відношеннях може надати допомогу в розробці оптимальних стратегій двохсторонніх і багатосторонніх відносин України з сусідніми державами при вирішенні конкретних питань торгівлі, в розробці спільних проектів інвестування, оскільки вони реалізують найбільш простий і ефективний підхід до розв'язання подібних питань.

У четвертому розділі на основі запропонованих математичних моделей розроблені алгоритми прогнозування, дослідження й опрацювання планових і управлінських рішень. Розроблені алгоритми є основою для створення програмних засобів.

Викладені принципи побудови системи, архітектура програмного та інформаційного забезпечення. Оцінка надійності засобів програмної підтримки прогнозування, дослідження й розробки планових і управлінських рішень показала, що в процесі відлагодження комплексу програм керуючої системи програмної підтримки безвідмовність програмного забезпечення змінюється за експоненціальним законом. Отримані оцінки розрахунку надійності є задовільними для практичної реалізації.

Практичне використання прямого методу розв’язання матричних ігор за критерієм ефективності за ціною гри не тільки дає однозначне рішення поставленої задачі, але й дозволяє деталізувати рекомендації керівництву на вибір стратегій, при забезпеченні стабільного прибутку.

Практичне використання методики оцінки ефективності прогнозування фінансово-господарської діяльності підприємства враховує на моделі функції ефективності плану адитивність його факторних ознак (змінних плану), забезпечує заданий рівень фінансово-господарської діяльності підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі вирішена науково-економічна задача, що має важливе народногосподарське значення – прогнозування, дослідження й розробка оптимальних планових і управлінських рішень. Проведено дослідження методів оптимізації управлінських рішень, здійснено аналіз проблем фінансової стабільності підприємств і розроблено

- методику визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємства;

- прямий аналітичний метод дослідження й розробки планових та управлінських рішень на базі розв’язку матричних ігор типу mn з нульовою сумою.

Отримані результати підвищують достовірність та ефективність прогнозування фінансового стану підприємств, розв’язок матричних ігор за критерієм ефективності за ціною гри не тільки дає однозначне рішення поставленої задачі, але й дозволяє деталізувати рекомендації керівництву на вибір стратегій, при забезпеченні стабільного прибутку.

1. Розроблені такі математичні моделі: математична модель ефективності прогнозування фінансового стану підприємств з використанням кількісних оцінок факторних ознак; математична модель дослідження й розробки планових та управлінських рішень на базі теорії матричних ігор. Використання запропонованих моделей ураховує зміни, що відбуваються в економічній і фінансовій сферах, їх застосування необхідне на підприємствах з різними формами власності, в різних галузях народного господарства, а також для удосконалення бюджетної системи України.

2. На основі запропонованих математичних моделей розроблено

- метод визначення опорних планів та інтегрованого показника ефективності, застосування якого надасть змогу вирішити наступні задачі: визначити оптимальний план на заданій множині факторних ознак; визначити еталонні значення показників плану; визначити ефективність запропонованого плану заходів; надасть змогу планувати і вкладати кошти й ресурси в той чи інший захід, спираючись не на інтуїтивне рішення керівників підрозділів, а на сучасну методику та висновки науковців і спеціалістів-експертів;

- прямий аналітичний метод розв’язання матричних ігор, застосування якого сприяє не тільки удосконаленню і розвитку загальної теорії ігор, і дозволяє відповісти на багато нез’ясованих до цього часу питань, але й значно розширює економіко-математичний апарат дослідження економічних і управлінських задач.

3. Розроблено алгоритми прогнозування, дослідження та формування планових і управлінських рішень.

4. Запропонована структура програмного забезпечення процесу автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві дозволяє нарощувати функціональні можливості шляхом підключення розроблених модулів, без зміни її моделі, і є застосовною для розробки програмних засобів під інші типи системного програмного забезпечення персональних комп’ютерів.

5. Розроблено програмне забезпечення процесу автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві та впроваджено в промисловості.

Основні положення дисертації опубліковані в таких працях:

1.

Джулій В.М., Джулій Л.В. Автоматизація методу прогнозування прибутку діяльності підприємства //Вісник Технологічного університету Поділля. - 2000. - №3.- С. 165-168.

2.

Козлик Г.О., Джулій Л.В. Прямий метод розв’язку матричних ігор типу з нульовою сумою //Вісник Технологічного університету Поділля. - 2000.-№ 4.-С. 147-153.

3.

Джулій Л.В. Метод розв’язку матричних ігор типу з нульовою сумою за допомогою визначників //Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. - 2001.– №4. – С.18-24.

4.

Джулій Л.В. Аналіз методів розв’язування матричих ігор та їх застосування в економіко-господарських розрахунках //Вісник Технологічного університету Поділля.-2000. - №.5.-С.172-173.

5.

Козлик Г.О., Джулій Л.В. Метод розрахунку ефективності плану заходів удосконалення бухгалтерського обліку діяльності підприємства //Вісник Технологічного університету Поділля. - 2000.-№6.- С.191-196.

6.

Джулій В.М., Джулій Л.В., Савенко О.С. Дослідження та аналіз питань теорії матричних ігор із нульовою сумою з використанням прямого методу //Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах.-2000.-№3.-С.121-125.

7.

Джулій В.М., Гурницька Л.Я., Джулій Л.В. Алгоритм оптимізації бухгалтерсього обліку діяльності підприємств //Автоматизація виробничих процесів.-2000.-№1.-С.33-40.

8.

Григорчук О.М., Джулій Л.В. Аналіз проблем проектування структур баз даних //Тези доповідей наук. конф. молодих вчених та студентів.- К.: КДУТД, 2000.- Т.1.-С.89.

9.

Савенко О.С., Дем’яненко В.І., Джулій Л.В. Програмне забезпечення автоматизації прогнозування прибутку підприємства //Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах: Зб. наук. пр.– 2000.-№7.- С.41-43.

Особистий внесок. Усі результати, наведені в дисертаційній роботі, належать дисертанту й отримані ним особисто.

У публікаціях особисто здобувачем виконано: в [1] розроблено метод прогнозування прибутку діяльності підприємства, що базується на поданні функції належності за допомогою трапеції; в [2] розроблено прямий метод розв’язку матричних ігор із нульовою сумою; в [3] розроблено метод розв’язку матричних ігор типу з нульовою сумою за допомогою визначників, представлено новий підхід до розв’язання оптимальних змішаних стратегій матричних ігор типу з нульовою сумою; в [4] проведено аналіз відомих методів розв’язування матричних ігор, показана необхідність розробки прямого аналітичного методу розв’язування матричних ігор; в [5] розроблено метод розрахунку ефективності плану заходів удосконалення бухгалтерського обліку діяльності підприємства; в [6] проведено дослідження та аналіз питань теорії матричних ігор із нульовою сумою з використанням прямого методу, показано, що порівняно з відомими прямий метод розв’язування як новий обчислювальний метод, для реалізації якого розроблено відповідне алгоритмічне та програмне забезпечення; в [7] розроблено алгоритм оптимізації бухгалтерського обліку діяльності підприємства; в [8] проведено аналіз проблем проектування структур баз даних, поставлено задачі, вирішення яких дозволить здійснити оптимальне динамічне керування розміщенням даних у функціонуючій системі; в [9] розроблена структура програмного забезпечення, що дозволяє автоматизувати прогнозування прибутку діяльності підприємства.

Джулій Л.В. Розробка моделей та методів дослідження фінансово – господарської діяльності підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністью 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. - Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН України та Міністерства освіти і науки України, Київ, 2001.

Дисертацію присвячено питанням розробки методів та засобів дослідження фінансово – господарської діяльності підприємства.

У дисертації розроблено методику визначення ефективності прогнозування фінансового стану підприємства, яка забезпечує визначення лінійної функції плану, оцінку адекватності лінійної функції плану вхідним даним, визначення оптимального плану на заданій множині факторних ознак, визначення ефективності альтернативного плану та прямий аналітичний метод дослідження й розробки планових та управлінських рішень на базі розв’язку матричних ігор типу mn із нульовою сумою, перевага якого порівняно з діючими засобами ігрових розв’язків полягає не тільки в простоті використовуваного апарату обчислень та істотного скорочення їхнього обсягу, але і можливості більш повного дослідження оптимальних стратегій.

Розроблені алгоритми програмної підтримки автоматизації розробки управлінських рішень у виробництві.

Розроблені методики, алгоритми та програмні засоби, орієнтовані на автоматизацію, дозволять підвищити ефективність і достовірність прогнозування та прийняття управлінських рішень у виробництві.

Ключові слова: багатокритеріальний еталонний план, оптимальний план, опорний план, функція ефективності плану, інтегрований показник, прямий метод, абсолютні оптимальні змішані стратегії, межові точки.

 

Джулий Л.В. Разработка моделей и методов исследования финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – економико-математическое моделиро-вание. -Международный научно – учебный центр информационных технологий и систем НАН Украины и Министерства образования и науки Украины, Киев, 2001.

Диссертация посвящена вопросам разработки методов и средств исследования финансово-хозяйственной деятельности предприятия.

Цель диссертационной работы – разработка новых математических моделей и эффективных экономико-математических методов исследования и выработки плановых и управленческих решений на основании анализа современных экономико-математических моделей, эффективности их практического применения.

Для поиска рациональных вариантов управления предприятием в современных сложных экономических условиях необходимо прогнозировать возможные ситуации, оказывать на них влияние, направляя деятельность предприятия на достижение поставленной цели. Поскольку в каждом хозяйственном или технологическом процессе всегда есть финансовый аспект, то, влияя на финансовую деятельность, можно влиять на функционирование предприятия в целом, что необходимо рассматривать с точки зрения системного анализа. Производство продукции, ресурсное обеспечение производственного процесса, подбор технологии, реализация продукции с учетом коньюнктуры рынка, привлечение инвестиций – это взаимосвязанные элементы экономико-производственной системы. Осуществлять рациональное управление всей экономико-производственной системой с учетом изменений каждого вида элементов, разрешение конфликтных ситуаций без применения экономико-математического инструментария невозможно.

На современном этапе развития экономики возникает необходимость рационального управления производственным предприятием, прогнозирования и планирования показателей оценки производственной деятельности. С этой целью сделан анализ математических моделей финансового состояния предприятия, обращения средств и их источников. Необходимо отметить, что во всех случаях математического моделирования не достигнуто математического обобщения преобразований, какие целостно формализовали бы эффективность деятельности предприятия. Каждая из моделей решает определенное задание и не может быть ориентированной на комплексное решение поставленной проблемы.

Поэтому возникла необходимость разработки таких математических моделей, какие дают возможность спрогнозировать и спланировать деятельность предприятия за всеми ее направлениями и видами, научно обоснованно принимать управленческие решения для успешного руководства деятельностью предприятия.

Получены такие научные результаты:

-

методика определения эффективности прогнозирования финансового состояния предприятия, которая обеспечивает определение линейной функции плана; оценку адекватности линейной функции плана входным данным; определение оптимального плана на заданном множестве факторных признаков; определение эффективности альтернативного плана;

-

прямой метод исследования и выработки плановых и управленческих решений в производстве, преимущество которого в сравнении с действующими средствами игровых решений состоит не только в простоте используемого аппарата вычислений и существенного сокращения их объема, но и возможности более полного исследования оптимальных стратегий. Эта возможность обеспечивается тем, что разработанным методом устанавливаются все крайние точки множества оптимальных смешанных стратегий;

-

математическая модель эффективности прогнозирования финансового состояния предприятия;

-

математическая модель исследования и выработки плановых и управленческих решений;

-

алгоритмы программной поддержки автоматизации разработки управленческих решений в производстве.

Разработанные методики, алгоритмы и программные средства ориентированы на автоматизацию и позволяют повысить эффективность и достоверность прогнозирования и принятия управленческих решений в производстве.

Ключевые слова: многокритериальный эталонный план, оптимальній план, опорный план, функция эффективности плана, интегрированный показатель, прямой метод, абсолютные оптимальные смешанные стратегии, граничные точки.

Dzuliy L.V. The elaboration of models and methods of investigation the financial - economic activity of the enterprise. – Manuscript.

Dissertation for receiving the scientific degree of candidate of economic sciences. Speciality 08.03.02 – economic – mathematical model. The International scientific – educational centre of informational technologies and systems of the National Academy of Sciences of Ukraine and the Ministry of education and science of Ukraine, Kyiv, 2001.

The dissertation is devoted to the questions of the elaboration of the methods and means of investigation the financial – economic activity of the enterprise.

The method of definition of the efficiency of forecasting the financial state of the enterprise, which helps to state the linear function of the plan, the estimation of this function’s adequacy to the entering data, is developed in the dissertation. Also the definition of the optimum plan on the given set of factor indications, the determination of the efficiency of the alternative plan and the direct analytical method of investigation and elaboration of planning and managerial solutions on the basis of matrix games like mn with the zero sum, which advantages over the acting means of game solutions are not only the simplicity of the used means of counts and the essential reduction of their volumes, but also the possibility of the more full research of the optimum strategies, are given in this dissertation.

The algorithms of programme support of automation of development of administrative solutions on production are elaborated here.

The developed methods, algorithms and programme means are oriented towards the automation; they let increase the efficiency and reliability of forecasting and making the managerial solutions in production.

The key words: the multicriteria standard plan, the optimum plan, the basic plan, the function of the efficiency of the plan, the integrated parameter, the direct method, the absolute optimum mixed strategies, boundary points.

Підп. до друку 17.05.2001. Формат 60х64/16. Папір офс. Офс.друк.

Ум.друк.арк. 0,93. Ум. фарбо-відб. 1,16. Обл.- вид.арк. 1,0

Зам. 138. Тираж 100 прим.

Редакційно – видавничий відділ з поліграфічною дільницею

Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України

03680 МСП Київ 187, проспект Академіка Глушкова, 40






Наступні 7 робіт по вашій темі:

інститут смЕртної кари в україні (міжнАродно-правовий та історико-соціальний аспекти) - Автореферат - 26 Стр.
ІСТОРИКО-ПРАВОВІ ЗАПИСКИ УКРАЇНСЬКОГО ДВОРЯНСТВА (КІНЦЯ ХVІІІ – ПОЧ. ХІХ СТ.) ЯК ПАМ’ЯТКИ ІСТОРИЧНОЇ ДУМКИ - Автореферат - 32 Стр.
Зміни мікроекології кишечнику за дії оксалатів металів та корекція спричинених ними порушень (Експериментальне дослідження) - Автореферат - 24 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОДІЇ ВЧИТЕЛЯ І УЧНІВ МОЛОДШИХ КЛАСІВ ПРИ РОЗВ’ЯЗАННІ “ВАЖКИХ” МИСЛЕННЄВИХ ЗАДАЧ - Автореферат - 20 Стр.
СТАН ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ, ЯКІ ПОСТІЙНО МЕШКАЮТЬ В ЗОНІ ТРИВАЛОЇ ДІЇ МАЛИХ ДОЗ РАДІАЦІЇ - Автореферат - 27 Стр.
ФІЗИКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ОТРИМАННЯ МОНОКРИСТАЛІВ ПОТРІЙНИХ ОКСИДІВ З ЕФЕКТИВНИМИ ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ - Ba(1-x)SrxNb2O6, La3Ga5SiO14, Li6GdB3O9 - Автореферат - 46 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - Автореферат - 25 Стр.