У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Тернопільська академія народного господарства

Драч Світлана Василівна

УДК 65.012..637

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВ

(НА ПРИКЛАДІ М`ЯСОКОМБІНАТІВ УКРАЇНИ)

Спеціальність 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Тернопіль - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічного аналізу Тернопільської академії народного господарства Міністерства освіти і науки.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Шкарабан Степан Іванович,

Тернопільська академія народного господарства,

завідувач кафедри економічного аналізу

 

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор

Рудницький Василь Степанович,

Львівська комерційна академія

Укоопспілки, завідувач кафедри аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Хорунжак Надія Михайлівна,

Тернопільська академія народного господарства,

доцент кафедри економіки та аналізу

невиробничої сфери

Провідна установа Київський національний аграрний університет,

кафедра бухгалтерського обліку та аудиту,

Міністерство освіти і науки України, м.Київ

Захист відбудеться “24“ травня 2001 р. о 11 год. на засіданні спеціалізованої вченої Ради Д.58.082.01 в Тернопільській академії народного господарства за адресою: 46004, м.Тернопіль, вул.Львівська № 11, ауд.№ 1300.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Тернопільської академії народного господарства за адресою: м.Тернопіль, вул.Львівська № 11.

Автореферат розісланий “23“ квітня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент З.В.Задорожний

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. М`ясна галузь переробної промисловості є однією з вагомих галузей української економіки. Її ефективний розвиток безпосередньо спрямований на задоволення життєво необхідних потреб населення у м`ясопродуктах, забезпечення швидкого грошового обігу, значних валютних надходжень, формування експортного потенціалу держави. Сьогодні підприємства м`ясної галузі потребують суттєвого реформування структури управління господарською діяльністю. При цьому велике значення має визначення мінімальної величини виробничих запасів на м`ясокомбінатах, оскільки матеріальні витрати на цих підприємствах займають найбільшу питому вагу. Оптимізація виробничих запасів - один із головних факторів виходу м`ясокомбінатів із кризового стану. Це зумовлює необхідність по-новому визначити роль, місце і зміст економічного аналізу виробничих запасів, обґрунтувати його методологію в системі управління. Адже в ринкових відносинах у вигіднішому положенні виявляються ті підприємства, котрі вміють краще аналізувати виробничу ситуацію і приймати ефективні рішення (в тому числі й щодо оптимізації виробничих запасів), швидше адаптуватися до змін кон`юнктури.

У цих умовах висуваються нові вимоги до організації економічної інформації, до методики аналізу виробничих запасів із застосуванням економіко-математичних методів.

Розвитку теорії та практики економічного аналізу виробничих запасів, забезпеченню його інформаційної бази сприяли праці таких зарубіжних вчених-аналітиків, як: А.Ф.Аксененка, С.Б.Барнгольц, Л.А.Бернстайн, М.В.Козлова, Ж.Рішара, Н.А.Русака, В.І.Стражева, А.Д.Шеремета та інших. Серед вітчизняних учених ця проблема знайшла відображення в працях В.П.Завгороднього, І.І.Каракоза, Б.М.Литвина, Є.В.Мниха, П.Я.Поповича, І.Д.Фаріона, Р.В.Федоровича, М.Г.Чумаченка, С.І.Шкарабана та інших.

Однак ряд проблем організації та методики економічного аналізу виробничих запасів потребують подальших досліджень та наукових розробок. Дослідження на м`ясокомбінатах України показали, що аналіз виробничих запасів проводиться переважно на базі підсумків роботи за звітний період. Внаслідок цього резерви виявляються із запізненням, а результати аналізу не можуть бути своєчасно і ефективно використані. Застосування економіко-математичних прийомів аналізу виробничого процесу на досліджуваних підприємствах практично відсутнє.

В умовах ринкової економіки необхідно здійснювати прогнозування змін показників діяльності м`ясокомбінатів, а також глибше вивчати невикористані резерви. У цьому зв`язку важливим є застосування математичних моделей, на основі яких можна розраховувати очікувані результати по всіх параметрах функціонування підприємства.

Складність економічних зв`язків, підвищення ритму виробництва вимагають орієнтації економічного аналізу виробничих запасів на його оперативність, тобто здійснення аналітичних досліджень у ході виробничого процесу. За результатами аналізу керівники різних рівнів матимуть оперативну інформацію про факти відхилень результатів діяльності об`єкта, що досліджується, від бажаного стану, про характер і причини відхилень.

Прийняття ефективних рішень щодо використання виробничих запасів можливе тільки за умови швидкої обробки потоків інформації за допомогою комп`ютерної техніки.

Тому виникає необхідність критичної оцінки існуючої практики економічного аналізу виробничих запасів, розробки економіко-математичних методів прогнозування, підвищення ролі оперативного економічного аналізу в системі управління, застосування комп`ютерів, створення на цій основі автоматизованих систем управління виробничими запасами. Саме науково-теоретична та практична значимість цих проблем зумовили вибір теми та цільове спрямування дисертаційного дослідження, визначити його мету та головні завдання.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри економічного аналізу Тернопільської академії народного господарства за темою “Організація оперативного економічного аналізу діяльності підприємств і об`єднань в умовах ринкової економіки” (рішення кафедри від 12 жовтня 2000 р. № 2).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є виявлення передумов, теоретичне та практичне обґрунтування удосконалення організації і методики аналізу виробничих запасів та раціональна організація обчислювальних робіт на м`ясокомбінатах в сучасних умовах господарювання.

Досягнення поставленої мети зумовило постановку і вирішення наступних наукових та практичних задач:

- дослідити особливості економіки м`ясокомбінатів, шляхи вдосконалення структури управління ними;

- уточнити класифікацію та методи оцінки виробничих запасів з урахуванням галузевих особливостей м`ясокомбінатів;

- проаналізувати організаційний аспект та діючу систему бухгалтерського обліку як одного із видів інформаційного забезпечення економічного аналізу виробничих запасів;

- запропонувати раціональну схему організації економічного аналізу виробничих запасів;

- розробити систему показників та методику економічного аналізу виробничих запасів;

- запропонувати методику оперативного економічного аналізу виробничих запасів;

- визначити основні напрямки прогнозованого аналізу виробничих запасів та

розробити його методику.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом дослідження обрано рух виробничих запасів м’ясокомбінатів. Дослідження проводилися на ВАТ “Шепетівський м`ясокомбінат”, ВАТ “Хмельницькм`ясо”, ВАТ “Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат” ВАТ “Новоград-Волинський м`ясокомбінат” та ВАТ “Тернопільський м`ясокомбінат”. Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти аналізу виробничих запасів на цих м’ясокомбінатах.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі використовується дедуктивний та індуктивний методи дослідження. В основі наукового дослідження використано такі способи: порівняння показників в динаміці та з результатами різних підприємств однієї галузі, розробка системи узагальнюючих і часткових показників, групування, порівняння відносних величин, а також економіко-математичне моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна роботи полягає у розгорнутому концептуальному системному підході до економічного аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах, зокрема:

- дістало подальший розвиток визначення економічної категорії “виробничі запаси”;

- на основі наукового узагальнення діючої класифікації виробничих запасів запропоновано її зміни та визначено доцільність групування запасів на м`ясокомбінатах;

- узагальнено практичні аспекти діючої методики обліку виробничих запасів та

обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення носіїв облікової інформації про виробничі запаси;

- розроблено систему показників економічного аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів;

- обґрунтовано необхідність вдосконалення бухгалтерського обліку запасів відповідно до Національних стандартів для одержання більш об`єктивної інформації;

- удосконалено методологічні та організаційні основи економічного аналізу

виробничих запасів на м`ясокомбінатах;

- запропоновано нову схему організації автоматизованих робочих місць у холодильному цеху та складі м`ясокомбінату;

- вперше запропоновано модифіковану щодо сучасних потреб методику оперативного та прогнозного аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах.

Запропонований у роботі підхід створює науково-обґрунтоване комплексне методично-інформаційне забезпечення для потенційних користувачів аналітичної інформації стосовно виробничих запасів і допомагає підприємствам м`ясної галузі здійснювати ефективне управління виробничими запасами в умовах динамічного ринкового середовища.

Практичне значення одержаних результатів полягає в уточненні та розробці науково-методичних і конкретно-прикладних положень щодо вдосконалення аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів в умовах економічного реформування.

Запропоновану модель економічного аналізу виробничих запасів м`ясокомбінату як підсистеми його комплексного аналізу можна використати, щоб організувати такий аналіз на підприємствах м`ясної галузі України з метою забезпечення їх необхідною аналітичною інформацією стосовно виробничих запасів, складання заходів щодо їх оптимізації.

Результати проведеного дослідження можуть бути використані при запровадженні на м`ясокомбінатах національного нормативу бухгалтерського обліку № 9 “Запаси”, а також в процесі реформування аналізу виробничих запасів.

Матеріали дисертації можна застосовувати в навчальному процесі, зокрема, для читання курсів економічного аналізу, бухгалтерського обліку. Розроблені положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Хмельницького інституту економіки і підприємництва.

Запропоновані в дисертаційному дослідженні рекомендації та пропозиції щодо організації аналізу виробничих запасів ухвалені до впровадження в практичну діяльність ВАТ “Шепетівський м`ясокомбінат” та ВАТ “Тернопільський м`ясокомбінат”, що підтверджується відповідними довідками цих підприємств.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати викладені в дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Окремі пропозиції, розроблені дисертантом, були оприлюднені й одержали схвальні оцінки на науково-практичних конференціях, зокрема:

- всеукраїнській науково-практичній конференції “Підприємництво на Хмельниччині: історія і сучасність” (м.Хмельницький, 1998 р.);

- всеукраїнській науково-практичній конференції “Становлення і розвиток

підприємництва в Україні” (м.Хмельницький, 1999 р.);

- ІІ Міжнародній конференції “Стратегічний маркетинг та інноваційний менеджмент: теорія та практика, проблеми підготовки фахівців” (м.Київ, 2000 р.);

- науково-практичній конференції “Реформування агропромислового комплексу України: проблеми теорії та практики” (м.Запоріжжя, 2000 р.).

Публікації. За результатами наукових досліджень опубліковано 2 статті у наукових журналах, 3 статті – у збірниках наукових праць, 2 статті – у матеріалах і тезах конференцій загальним обсягом 2,3 друкованого аркуша.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 179 сторінках, складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел у кількості 198 найменувань, має 18 таблиць, 24 рисунки, 14 додатків, які розміщені на 62 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету та завдання, предмет, об`єкт та методику дослідження, викладено наукову новизну й практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Характеристика виробничих запасів, їх класифікація та оцінка” розглянуто особливості функціонування м`ясокомбінатів України. Зазначено що, на виробничі процеси м`ясокомбінатів постійно впливають різні фактори, пов`язані з діяльністю сільськогосподарських підприємств, транспорту, підприємств торгівлі, з податковою політикою тощо. Науково-обґрунтоване внутрішньогосподарське планування не може передбачити всієї динаміки господарської діяльності: непередбачене прискорення науково-технічного прогресу, зміна погодних умов, які впливають на відгодівлю худоби та інше. Якщо причинно-наслідкові зв`язки цього впливу не виявлятимуться, то це може спричинити перешкоди на шляху виконання поставлених завдань.

У цьому розділі досліджено економічний зміст виробничих запасів, склад та їх класифікацію на підприємствах м`ясної галузі; проблеми правильного вибору методів оцінки та їх впливу на собівартість готової продукції, на прибуток та фінансовий стан м`ясокомбінатів. Обґрунтовано взаємозв`язок виробничих запасів із виробничим процесом.

У дисертації зроблено висновок, що суттєвий вплив на класифікацію виробничих запасів мають технологічні особливості діяльності м`ясокомбінатів і основна з них - наявність тісного взаємозв`язку і взаємозалежності між окремими стадіями виробництва (первинна та вторинна переробки).

Проведені в дисертації дослідження показують, що взаємозв`язок виробництва з виробничими запасами забезпечується двома взаємодоповнюючими видами управлінської діяльності – стратегічне управління, що пов`язане з розвитком майбутнього потенціалу підприємства, і оперативне управління, яке реалізує наявний потенціал.

Зазначено, що діючі класифікаційні ознаки виробничих запасів не відповідають повною мірою вимогам сучасного виробництва. Проблема класифікації виробничих запасів м`ясокомбінатів виникає внаслідок того, що підприємства цієї галузі комплексно займаються первинною та вторинною переробками сировини. Тому одні і ті ж виробничі запаси первинної переробки є основними, а для виробництва у вторинній переробці водночас допоміжними. Провести чітку межу за традиційною методикою між ними складно, оскільки всі запаси пов`язані з виробничим процесом.

Дотримуючись основних вимог Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 9 “Запаси”, автором у роботі уточнено класифікацію виробничих запасів м`ясокомбінатів з урахуванням специфіки м`ясної галузі.

Проведені дослідження показують: важливою проблемою є питання застосування методів оцінки вибуття виробничих запасів.

На об`єктах дослідження - м`ясокомбінатах, не приділяється достатньої уваги вибору оптимального методу оцінки, впливу останнього на визначення вартості виробничих запасів.

У першому розділі також розглянуто методи оцінки вибуття виробничих запасів, які застосовуються міжнародною практикою та, починаючи з 2000 року, запроваджені в Україні:

-

метод ідентифікованої собівартості, який застосовується при відпуску запасів для виконання спеціальних замовлень. Конкретна ідентифікація означає, що облік витрат і розрахунок собівартості здійснюється за кожною відповідною одиницею запасів. Застосування цього методу на м`ясокомбінатах є недоцільним, виходячи із специфіки цієї галузі;

-

метод нормативних витрат, який базується на застосуванні норм витрат на одиницю продукції, яка виготовляється підприємством з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей та діючих цін. При застосуванні цього методу можуть виникнути наднормативні

виробничі витрати, які відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 16 “Витрати” не включаються до собівартості виготовленої готової продукції, а списуються на собівартість реалізованої продукції. Практичне застосування цього методу у м`ясній галузі можливе, але в умовах нестабільності цін є недоцільним;

-

метод собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФO). Оцінка запасів за цим методом ґрунтується на припущенні, що запаси використовуються у тій послідовності, у якій вони надходили на підприємство, тобто запаси, які надійшли першими відпускаються (продаються) першими;

-

метод собівартості останніх за часом надходження запасів (ЛІФO). Оцінка запасів заснована на припущенні, що запаси використовуються у послідовності, що є протилежною їхньому надходженню на підприємство, тобто запаси, які надійшли останніми відпускаються (продаються) першими;

-

метод середньозваженої собівартості. Оцінка здійснюється за кожною одиницею запасів шляхом розподілу сумарної вартості залишку таких запасів на початок звітного місяця і вартості запасів, отриманих у звітному місяці, на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця й отриманих протягом місяця.

На наш погляд, доцільним буде використання на м`ясокомбінатах методу середньозваженої собівартості.

Правильний вибір методу оцінки вибуття виробничих запасів та відображення в обліку їх первинної вартості (фактичної собівартості) є найскладнішою проблемою методології нової системи бухгалтерського обліку.

Із розвитком ринкових відносин змінюються вимоги щодо економічного аналізу виробничих запасів, розширюються поставлені перед ним завдання. Застосування чіткої класифікації та оцінки виробничих запасів сприятиме ефективному управлінню, своєчасному виявленню відхилень, запобіганню псування виробничих запасів, зменшенню наднормативних залишків, зниженню собівартості продукції, збільшенню прибутку підприємства.

У другому розділі “Організація та методика економічного аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів” обґрунтовано напрями вдосконалення організації та методику економічного аналізу виробничих запасів підприємств м`ясної галузі. Їх практичне використання створює необхідні умови для раціонального управління і контролю за станом виробничих запасів м`ясокомбінатів.

У роботі пропонується власна система показників аналізу виробничих запасів: необхідно користуватися методом системного підходу, основним принципом якого є розгляд об`єкта управління як системи, котра включає в себе велику кількість підсистем. Такий підхід науково обґрунтований автором у дисертаційному дослідженні.

М`ясокомбінати є складною соціально-економічною системою, що включає в себе цехи, виробничі дільниці, відділи та інші служби, які необхідно розглядати як підсистеми нижчого рівня. У сукупності вся система функціонує у тісному взаємозв`язку всіх її підсистем, підпорядкованих єдиній цільовій функції – підвищенню ефективності виробництва, якості продукції, оптимізації виробничих запасів. Однак кожна підсистема забезпечує виконання одного, лише їй властивого завдання. Тому важливим моментом є підпорядкування часткових, локальних завдань окремих підсистем загальній остаточній меті системи. Це передбачає існування тісного взаємозв`язку між частковими і узагальнюючими показниками аналізу виробничих запасів.

У наведеній системі показників визначені такі, що можуть бути використані на всіх рівнях управління підприємством, і показники, що відображають особливості діяльності окремих структурних підрозділів. Вказано також періодичність аналізу показників. Виділено показники, котрі можуть бути використані для оперативного аналізу виробничих запасів: одні показники можуть застосовуватися для проведення економічного аналізу щоденно, інші подекадно, деякі місячно та квартально. За всіма показниками, незалежно від пропонованої періодичності, проводиться також аналіз наростаючим підсумком за місяць, квартал, рік.

Автором зроблено висновок, що зміст економічного аналізу виробничих запасів (його глибина і повнота врахування всіх чинників, які впливають на виробничі запаси) значною мірою визначається станом інформаційного забезпечення. Проблеми, що виникли в організації та методиці економічного аналізу виробничих запасів, пов`язані із відсутністю чітко налагодженої інформаційної системи на м`ясокомбінатах.

Перед м`ясокомбінатами щоденно постають питання раціонального використання матеріальних ресурсів, зниження собівартості готової продукції, оптимізації виробничих запасів. Для їх вирішення необхідна оперативна, об`єктивна й зрозуміла інформація. Таку можливість надає функціонування інформаційної системи з використанням мережі комп`ютерів. Внутрішньогосподарський облік дозволяє прогнозувати та відображати в облікових реєстрах економічні явища на визначену дату. В умовах комп`ютеризації робочих місць облік забезпечує необхідну оперативність, утворюється інформаційна база для прийняття управлінських рішень до настання критичних моментів і для прогнозування економічних явищ.

Проведене дослідження показує, що м`ясокомбінати повинні застосовувати таку систему обліку і аналізу виробничих запасів: вона забезпечує сучасні потреби для управління цими підприємствами. Всі зміни в ході реформ бухгалтерського обліку і економічного аналізу повинні вводитися паралельно з формуванням відповідних передумов, які відображають певний етап еволюції ринкової системи управління. Це, в свою чергу, забезпечить послідовність розвитку системи бухгалтерського обліку і економічного аналізу.

У дисертації дається оцінка організації економічного аналізу виробничих запасів, розроблена також модель економічного аналізу виробничих запасів, яка складається з п`яти основних блоків: аналіз формування виробничих запасів; аналіз структури виробничих запасів; аналіз використання виробничих запасів; аналіз відхилень від нормативів; виявлення резервів.

У роботі подано структуру інформаційної системи оперативного економічного аналізу виробничих запасів (рис.1), а також запропоновано розподіл аналітичних функцій між виконавцями у проведенні економічного аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах. Розроблена інформаційна система дозволяє скоротити потік інформації, зосередити увагу керівника на важливіших питаннях.

Автоматизоване

робоче місце працівника Перелік назв постачальників, довідник

відділу матеріально- угод про надходження виробничих запасів

технічного забезпечення

Автоматизоване Первинні документи про надходження вироб-

робоче місце завідувача ничих запасів; оперативний масив "Надход-

складу ження матеріалів на склад"; ліміт складських

запасів і відпуску матеріальних запасів зі скла-

ду у виробництво; оперативний масив "Залиш-

Інформаційна ки виробничих запасів на кінець дня"

система

 

Змінно-добові завдання на випуск продукції,

лімітно-забірні карти; машинограма-відомість

надходження виробничих запасів у цех; сиг-

Автоматизоване нальні вимоги на додатковий відпуск матеріа-

робоче місце бухгалтера лів у зв`язку із змінами і відхиленнями норм;

цеху щозмінний реєстр на заміну виробничих за-

пасів; норми витрат виробничих запасів на

виробництво одиниці продукції; нормативні

карти; відомість відхилень від норм витрат ви-

робничих запасів; рапорт зміни про випуск

готової продукції

Автоматизоване робоче

місце бухгалтера з обліку Оперативні дані розрахунків із постачальни-

матеріальних цінностей ками за придбані виробничі запаси

 

Рис.1. Структура інформаційної системи економічного аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах

Визначено основні завдання економічного аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів:

- вивчення стану виробничих запасів, виявлення неходових запасів та неліквідів;

- виявлення ритмічності поставок сировини і матеріалів;

- вивчення попиту споживачів на продукти харчування;

- запровадження економіко-математичних методів і автоматизованих робочих місць у внутрішньогосподарське планування й облік виробничих запасів;

- виявлення внутрішньогосподарських матеріальних резервів та запобігання утворенню наднормативних запасів.

У дисертації запропоновано також удосконалення методики економічного аналізу виробничих запасів.

При проведенні аналізу виробничих запасів за традиційною методикою майже не надається значення впливу методів оцінки на економічні показники м`ясокомбінату, без чого неможливо аналізувати виробничі запаси як підприємства, так і галузі в цілому й прогнозувати їх оптимальну величину.

Третій розділ “Удосконалення економічного аналізу виробничих запасів” присвячено розробці організаційних та методичних пропозицій щодо вдосконалення економічного аналізу виробничих запасів.

Для того, щоб приймати рішення з питань управління в динамічних ринкових ситуаціях адміністрації потрібна своєчасна, оперативна і аналітична інформація про наявність виробничих запасів, витрати, доходи і результати діяльності підприємства. У цьому зв`язку виникає потреба створення та організації такого внутрішньогосподарського обліку, котрий, як частина бухгалтерського обліку, виконував би завдання, пов`язані з управлінням не тільки підприємством в цілому, а і його внутрішніми підрозділами. Важливою передумовою організації внутрішньогосподарського обліку є організація автоматизованих робочих місць з обліку й аналізу виробничих запасів.

Безпосередній зв’язок оперативного аналізу з управлінням вимагає своєчасного його проведення. Тому автоматизація обробки аналітичної інформації на сучасному етапі стає необхідною.

Дослідження показали, що питання раціональної організації процесу аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів вирішені недостатньо. Гостро відчувається потреба його удосконалення з урахуванням галузевих особливостей і впровадження комп`ютерної техніки для створення системи автоматизованої обробки даних.

У роботі запропоновано блок-схему автоматизованого робочого місця бухгалтера (рис.2), використання якої сприятиме ефективному проведенню аналізу виробничих запасів у холодильному цеху м`ясокомбінату.

За блок-схемою (рис.2) передбачається вирішення таких взаємопов`язаних завдань:

- облік наявності і руху готової продукції (м`яса і субпродуктів);

- розрахунок природних втрат м`ясопрoдуктів на етапі охолодження та замороження відповідно до затверджених норм;

- облік реалізованої м`ясопродукції;

- облік внутрішньовиробничого обороту - передача основної сировини (м`яса) в ковбасний цех для вторинної переробки;

- контроль наявності та руху виробничих запасів первинної переробки;

- аналіз стану виробничих запасів первинної переробки.

На автоматизованому робочому місці бухгалтера холодильного цеху вирішуються питання обліку сировини на етапах первинної та вторинної переробок:

-

надходження основної сировини (худоби);

-

реалізація готової продукції (м`яса) стороннім підприємствам;

- відпуск іншим цехам для подальшої переробки.

На цьому етапі можливе вирішення питання обліку основної сировини, незавершеного виробництва та частини готової продукції.

Для вирішення проблеми обліку основних та допоміжних матеріалів запропоновано автоматизоване робоче місце з обліку та аналізу виробничих запасів на складі м`ясокомбінату. При розробці автоматизованого робочого місця працівника складу передбачається вирішення таких взаємопов`язаних завдань:

-

облік наявності основних та допоміжних матеріалів;

-

облік надходження матеріалів;

-

облік відпуску матеріалів цехам;

-

облік продажу понаднормативних залишків матеріалів;

-

контроль наявності і руху матеріалів;

- аналіз стану основних та допоміжних матеріалів.

У дисертації розроблено та запропоновано методику оперативного економічного аналізу стану виробничих запасів та їх витрачання. Практична реалізація ефективного управління виробничими запасами можлива впровадженням розробленої методики оперативного економічного аналізу. Розв`язання цих задач за допомогою комп`ютерної техніки дасть можливість підвищити якість управління виробничими запасами на всіх етапах виробництва. Це дозволить знизити собівартість, підвищити якість продукції м`ясокомбінатів.

В умовах ринкових відносин виникає необхідність проведення економічного аналізу з метою прогнозування на певний період.

Мета прогнозного аналізу виробничих запасів – виявлення найстійкіших закономірностей і тенденцій у попередньому періоді, прогнозування на їх основі показників на перспективу, вибір альтернатив розвитку, розробка практичних рекомендацій для визначення найкращого варіанту розвитку м`ясокомбінату.

Перспективний аналіз виробничих запасів передбачає одержання необхідної інформації, її опрацювання, оцінку, визначення перспектив та ймовірності реалізації прогнозу.

Розроблено етапи і методику прогнозування виробничих запасів та економіко-математичну модель їх сезонних коливань за допомогою комп`ютерної програми Exсel, що можуть успішно застосовуватися на м`ясокомбінатах.

Реалізація викладених пропозицій у практичній діяльності м`ясокомбінатів значно підвищить рівень економічного аналізу виробничих запасів. Це сприятиме поліпшенню фінансового стану підприємств, збільшенню виробництва м`ясопродуктів та повнішому задоволенню в них потреб населення України.

ВИСНОВКИ

Узагальнюючи результати теоретичної, практичної та експериментальної роботи щодо вдосконалення методики економічного аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах відповідно до вимог нових умов господарювання, автором сформульовані такі висновки і пропозиції:

1. При вдосконаленні аналізу виробничих запасів на м`ясокомбінатах необхідно враховувати галузеві особливості, що суттєво впливають на зміст і організацію аналізу виробничих запасів, а саме:

- тісний зв`язок виробництва з виконанням договірних зобов`язань сільськогосподарськими підприємствами за обсягами, видами і термінами поставок тварин;

- сезонність і масовість виробництва;

- безперервність виробничого процесу;

- широку номенклатуру продукції, що виробляється з одного виду сировини і необхідність її комплексного використання.

2. При вивченні методологічних питань організації аналізу виробничих запасів важливе значення має визначення економічної суті поняття “виробничі запаси”. Запропонована в дисертації науково-обґрунтована класифікація та оцінка виробничих запасів із врахуванням специфіки м`ясокомбінатів дає можливість їх мінімізувати, виключити з обороту такі, що непередбачено технологією виробництва. Оптимізація виробничих запасів зумовила зниження собівартості готової продукції та незавершеного виробництва, що поліпшує платоспроможність м`ясокомбінатів, забезпечує безперервність виробництва, прискорює оборотність запасів.

3. Вибір методу обліку виробничих запасів та їх оцінка повинні здійснюватись як з урахуванням набутого вітчизняного досвіду так і досвіду зарубіжних країн. Зокрема, заслуговує на увагу запровадження на м`ясокомбінатах оцінки виробничих запасів при їх вибутті за методом середньозваженої величини. Такий метод дає можливість оптимізувати виробничі запаси.

4. Суттєвий вплив на удосконалення обліку виробничих запасів має запровадження в практику господарської діяльності м`ясокомбінатів засобів сучасної обчислювальної техніки і відповідного програмного забезпечення. Це сприятиме створенню автоматизованих робочих місць бухгалтера на різних рівнях руху економічної інформації, що, на нашу думку, є найбільш раціональним способом збору і обробки даних про виробничі запаси та надає обліковій інформації значно більшої аналітичної оперативності.

5. Для м`ясної галузі переробної промисловості характерний нетривалий технологічний процес виробництва готової продукції. Це змушує аналізувати більшу кількість економічних показників в коротший проміжок часу, ніж в інших галузях промисловості. Розроблена в дисертації система показників аналізу виробничих запасів, яка поділена на чотири основні групи, є диференційованою відносно двох рівнів управління – для м`ясокомбінатів і його внутрішніх підрозділів (цехів, дільниць), з урахуванням сучасних потреб управління відповідними підрозділами і можливостей одержання необхідної вихідної інформації.

Запропонована нами класифікація показників аналізу виробничих запасів може стати корисною в процесі аналітичного дослідження виробничих запасів м`ясокомбінатів.

6. Вважаємо, що запропонована нами методика аналізу сезонних коливань наявності виробничих запасів дає можливість порівнювати рівень ритмічності кожного постачальника окремо не тільки у звітному періоді, але і в попередньому, визначати тенденції виконання внутрішньовиробничих завдань.

7. Ринкові методи господарювання передбачають підвищення відповідальності за виконання договорів поставок тварин сільськогосподарськими виробниками на м`ясокомбінати і своєчасний розрахунок останніх за прийняту сировину. В зв`язку з цим суттєво зросла актуальність вдосконалення комп`ютерного обліку приймання худоби і птиці, а також проведення розрахунків за неї.

Існуючий спосіб складання первинних документів в організації бухгалтерського обліку на м`ясокомбінатах – процес трудомісткий і недосконалий. Це пов`язано з тим, що м`ясокомбінати щоденно здійснюють операції з декількома десятками постачальників.

Згідно єдиних правил, м`ясокомбінати зобов`язані здійснювати розрахунки за прийняту худобу і птицю не пізніше наступного дня після приймання і забою. Своєчасні розрахунки зі здавальниками проводити важко, оскільки м`ясокомбінати переробляють худобу в дві зміни, а бухгалтерії підприємств і банківські установи – в одну зміну.

Запропонований нами автоматизований облік приймання, розрахунків за здану сировину, а також облік сировини у холодильному цеху та матеріалів – на складі, дає змогу автоматично отримувати результат при будь-якій зміні вхідних даних.

8. В умовах ринкових відносин важливого значення набуває оперативний економічний аналіз, тому що своєчасно одержувана аналітична інформація має вирішальний вплив на результати управління. Розв`язання задач оперативного економічного аналізу виробничих запасів за допомогою комп`ютерів дає можливість підвищити якість оперативного управління не лише в процесі їх витрачання, але й на всіх інших етапах – моделювання, нормування, забезпечення.

9. Вважаємо, що запропонована нами методика перспективного аналізу виробничих запасів та економіко-математична модель їх сезонних коливань може використовуватись в управлінні виробничими запасами підприємств м`ясної галузі переробної промисловості.

10. Впровадження результатів дослідження у практику роботи м`ясокомбінатів дозволить спеціалістам володіти економічною інформацією, яка відображає стан виробничих запасів, що буде сприяти ефективному прогнозуванню та прийняттю обґрунтованих управлінських рішень з метою оптимізації виробничих запасів і одержання високих результатів господарювання. Це сприятиме збільшенню виробництва м`ясопродуктів та повнішому задоволенню потреб населення України в них.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Драч С.В. Виробничі запаси: міжнародні стандарти і оподаткування // Вісник бухгалтера і аудитора, 1999. - № 8. – С.23-26.

2.

Драч С.В. Загальні принципи аналізу виробничих запасів підприємств // Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України / Збірник наукових праць. – Тернопіль: Тернопільська академія народного господарства, 1998. – С.339-343.

3.

Драч С.В. Класифікація виробничих запасів на підприємствах переробної промисловості // Наукові записки. – Тернопіль: Тернопільська академія народного господарства, 1999. – С.131-135.

4.

Драч С.В. Облік виробничих запасів на основі застосування технологій рішення комплексів завдань по автоматизованих робочих місцях бухгалтера // Вісник Технологічного університету Поділля. Серія: економічні науки. – Хмельницький: Технологічний університет Поділля, 1999. – С.61-64.

5.

Драч С.В. Перспективний аналіз виробничих запасів // Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України / Збірник наукових праць. – Тернопіль: Тернопільська академія народного господарства, 2000. – С.347-350.

6.

Драч С.В. Взаємозв`язок виробничих запасів з виробництвом і суспільством // Становлення і розвиток підприємництва в Україні / Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Хмельницький, 1999. – С.209-214.

7.

Драч С.В. Організація економічного аналізу виробничих запасів // Маркетинг в Україні / ІІ Міжнародна конференція “Стратегічний маркетинг та інноваційний менеджмент: теорія та практика, проблеми підготовки фахівців”. Випуск 4. - м.Київ, 26-27 жовтня 2000 р. - С.30-31.

Анотація

Драч С.В. Економічний аналіз виробничих запасів підприємств (на прикладі м’ясокомбінатів України). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит.- Тернопільська академія народного господарства. - Тернопіль, 2001 р.

Захищається рукопис кандидатської дисертації, яка містить теоретичні, методичні та практичні питання вдосконалення обліку та економічного аналізу виробничих запасів м`ясокомбінатів. Виходячи з вимог ринкових відносин, в дисертації доводиться необхідність удосконалення системи обліку та аналізу виробничих запасів підприємств м`ясної галузі переробної промисловості. Запропоновано зміни у діючій класифікації виробничих запасів, які повніше враховують специфіку м`ясокомбінатів та сприяють раціональній побудові обліково-аналітичної системи. Внесено рекомендації щодо організації автоматизованих робочих місць у холодильному цеху та складі м`ясокомбінату. Вперше запропоновано модифіковану до сучасних потреб методику оперативного та прогнозного аналізу виробничих запасів. Розглянуті напрямки вдосконалення і запропоновані методичні процедури економічного аналізу виробничих запасів дозволять підвищити ефективність управління ними. Основні результати дослідження ухвалені до впровадження в діяльність досліджуваних підприємств.

Ключові слова: виробничі запаси, класифікація, організація, методика, оперативний аналіз, прогнозний аналіз, облік, автоматизоване робоче місце бухгалтера.

Аннотация

Драч С.В. Экономический анализ производственных запасов предприятий (на примере мясокомбинатов Украины). - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. - Бухгалтерский учёт, анализ и аудит.- Тернопольская академия народного хозяйства. - Тернополь, 2001 г.

Защищается рукопись кандидатской диссертации, которая содержит теоретические, методические и практические вопросы относительно усовершенствования учета и экономического анализа производственных запасов на мясокомбинатах Украины. В диссертации предложено изменения действующей классификации производственных запасов, которые наиболее полно учитывают специфику мясокомбинатов и содействуют рациональному построению учетно-аналитической системы. Автором обоснована необходимость усовершенствования бухгалтерского учета запасов в соответствии с требованиями Национальных стандартов с целью получения более объективной информации. Рекомендовано новую схему организации учета и анализа в холодильном цехе и на складе с использованием автоматизированного рабочего места. Впервые предложено методику оперативного и перспективного анализа производственных запасов. Рассмотренные направления совершенствования и методические процедуры экономического анализа производственных запасов разрешат повысить эффективность управления ими. Основные результаты исследования утверждены к внедрению в деятельность исследуемых предприятий.

Ключевые слова: производственные запасы, классификация, организация, методика, оперативный анализ, прогнозный анализ, учет, автоматизированное рабочее место бухгалтера.

Annotation

Svitlana Drach. Economical Analysis of Manufacturing stores of Enterprises (based on the example of Meat-packing Factories). – Manuscript.

Dissertation for acquisition of Candidate of Economic Sciences Degree in Specialty 08.06.04. – Accounting, Analysis and Auditing. Ternopil Academy of National Economy, 2001.

Candidate Scientific Paper presents theoretical, methodical and practical problems for improving economical analysis of manufacturing stores at Meat-packing enterprises of western part of Ukraine.

Meat-processing industry in our country needs attention not only because it supplies Ukrainian population with meat by-products, but also because these products can be exchanged for foreign currency to the former CIS countries with the aim of stabilizing the monitory system in Ukraine. In both cases the interest of our country to increasing effective production of meat by-products grows from year to year.

It results not only in increase of the number of cattle, and not only in improvement of cattle-breeding culture and implementation of progressive technologies for it, but also improvement of the whole complex of manufacturing relationships in Agro industrial Complex. One of the problems that deal with the increase of meat by-products production in our country is the problem of improvement the economical analysis for manufacturing stores which take up about 90% of specific gravity in manufacturing stores at meat-packing enterprises. The existing economical analysis of manufacturing stores does not meet modern requirements. The domestic progressive methods of economical analysis for manufacturing stores as well as foreign works are not used practically, the computers are not used also.

Radical economical changes require considerable improvements in management of meat-processing industry. The effective managerial decisions on optimization of manufacturing stores can be possible in conditions of rational systems of accounting and economical analysis of manufacturing stores, upon which depends the quality and effectiveness of informational provisions to the Department.

That is the reason why the given scientific research that aims at improvement of existing system of accounting and analysis of manufacturing stores at meat-packing plants, is of great importance for the industry in general and for enterprises in particular.

The most considerable achievements are the following:

·

There was determined a definition for economical category “manufacturing stores” and theoretically grounded its interrelations with production.

· There were generalized the practical aspects of existing methods of manufacturing stores recording and grounded the propositions concerning improvement of carriers of recording information on manufacturing stores.

· There was proposed a classification of indexes of economical analysis for meat-packing enterprises’ manufacturing stores.

· There was proposed to improve accounting for manufacturing stores according to the national standards.

· There was distinguished methodological and organizational basis for economical analysis of manufacturing stores at meat-packing enterprises.

· There were distinguished the ways of usage of accounting and analytical information for refrigerator department and the warehouse of the meat-packing factory.

· There was proposed a method for operative and prognosive analysis of manufacturing stores at meat-packing factories.

The practical meaning for obtained results lies in usage of ideas presented in the given dissertation for meat-packing enterprises operations. The implementation of described in the dissertation ideas can be further developed in other scientific investigations. The achieved results may also be used in implementation of national accounting standards № 9 “Stores” at the meat-packing enterprises as well as in the process of reforming the analysis of manufacturing stores.

The recommendations and proposals on organization of analysis of manufacturing stores proposed in the Dissertation, are approved for JSC “Shepetivskiy Meat-Packing Plant”.

The investigated items of the given Dissertation are being used in the educational process at Khmelnitskiy private Institute of Business and Khmelnitskiy Institute of Economics and Entrepreneurship.

The main ideas of the Dissertation have found their reflection in scientific works published in magazines “Visnyk Buhgaltera and Audytora”, “Herald of Technological University of Podillya”, “Marketing in Ukraine” and “Scientific Notes”.

Based on the results of investigation 7 scientific works were published which covered total number of 2,3 printed pages.

Key words: manufacturing stores, classification, organization, methodology, economical analysis, accounting, automated office of an accountant.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГРАДОВИХ ПРОЦЕСІВ І ОСОБЛИВОСТІ ЇХ МЕЗОСТРУКТУРИ ЗА ДАНИМИ РАДІОЛОКАЦІЙНИХ ВИМІРЮВАНЬ У ПІВНІЧНОМУ ПРИЧОРНОМОР`Ї - Автореферат - 18 Стр.
ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КЕРУВАННЯ ТОЧНІСТЮ ТА ЯКІСТЮ ОБРОБКИ ПРИ ПРЕЦІЗІЙНОМУ РОЗТОЧУВАННІ - Автореферат - 47 Стр.
МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ОСНОВІ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ЧАСОВИХ РЯДІВ - Автореферат - 24 Стр.
Організація навчальної діяльності учнів на уроках рідної (української) мови - Автореферат - 46 Стр.
СУМІСНА ДІЯ ІОНІЗУЮЧОЇ РАДІАЦІЇ ТА ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ФІБРОБЛАСТИ МИШЕЙ В КУЛЬТУРІ - Автореферат - 24 Стр.
МЕТОДИ ПОБУДОВИ ЕКСПЕРТНИХ СИСТЕМ З АСОЦІАТИВНИМИ МОДЕЛЯМИ ПОДАННЯ ЗНАНЬ - Автореферат - 19 Стр.
Підвищення ефективності використання сучасного генофонду свиней великої білої породи при чистопородному розведенні, схрещуванні та гібридизації - Автореферат - 25 Стр.