У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

ФАРАТ ОЛЕКСАНДРА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 334.732.2

ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ КРЕДИТНИХ СПІЛОК В УКРАЇНІ

Спеціальність: 08.02.03 - організація управління, планування та регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівському національному університеті імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України.

Н а у к о в и й к е р і в н и к - Яцура Володимир Васильович, кандидат економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Львівського національного університету імені Івана Франка.

О ф і ц і й н і о п о н е н т и :

Кузьмін Олег Євгенович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва національного університету “Львівська політехніка”;

Оленчик Андрій Ярославович, кандидат економічних наук, консультант Світового банку з питань фінансового сектора.

П р о в і д н а у с т а н о в а - Тернопільська академія народного господарства.

Захист відбудеться 14 вересня 2001 р. о 13 годині 30 хвилин на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.35.051.01 Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: 79008, м.Львів, пр.Свободи, 18, аудиторія 115.

З дисертацією можна ознайомитись у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: м.Львів, вул.Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий 3 серпня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Панчишин С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми та ступінь розробленості проблеми. Трансформаційні процеси, що зумовлюють перехід України до соціально зорієнтованої ринкової системи, вимагають формування нового, науково обгрунтованого механізму функціонування фінансово-кредитних інституцій, які беруть участь у залученні зовнішніх та внутрішніх коштів для кредитування підприємництва та забезпечення ефективних методів його розвитку. А це потребує раціонального вирішення питань з організації, регулювання і управління діяльністю кредитно-кооперативаних установ, зокрема кредитних спілок.

Існування застарілої законодавчої бази, відсутність чітких правових норм контролю за процесом функціонування кредитних спілок та ряд інших чинників призвели до появи в Україні кредитних спілок різної орієнтації, що свідчить про відсутність єдиної української національної моделі кредитної спілки.

До того ж, на даному етапі розвитку кредитної кооперації виникло чимало проблем в організації діяльності кредитних спілок, які пов’язані з недосконалістю існуючої системи мікрокредитування, непрогнозованістю і непередбачуваністю розвитку багатьох суспільно-економічних процесів, відсутністю чітких орієнтирів при досягненні фінансової стабільності та необхідністю запровадження сучасної системи управлінського обліку, недостатньою економічною грамотністю і психологічною непідготовленістю широкого загалу людей до ринкового ведення бізнесу, невідрегульованістю і нестабільністю законодавчої та нормативної бази розвитку підприємництва.

Та, незважаючи на багатогранний проблемний спектр функціонування кредитних спілок, ідея їх створення як громадських самоврядних організацій, головною метою яких є фінансовий та соціальний захист своїх членів шляхом залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування, залишається актуальною при вирішенні багатьох стратегічних проблем суспільного розвитку України, і, зокрема, формування відкритого громадянського суспільства. Цей аспект є надзвичайно важливим, оскільки свідоме розуміння громадянами кінцевих цілей самодопомоги через взаємодопомогу, сприяє процесу заповнення кредитними спілками власної ніші на фінансовому ринку, що веде, у свою чергу, до відродження підприємництва, яке, в цілому, позитивно впливає на розвиток соціально-економічних процесів в Україні.

Актуальність даної проблематики підтверджує і той факт, що кредитна кооперація як певна суспільно-фінансова інституція стала дійсно глобальним явищем: вона існує більш як у 100 країнах світу, нараховує майже 900 тис. фінансово-кредитних установ, які об’єднують понад 500 млн. осіб, хоча і мають різні назви: народний банк, товариство взаємного кредиту, кредитне товариство, ощадно-позичкове товариство (спілка, асоціація), фінансовий кооператив, сільська каса, каса взаємодопомоги тощо.1

Наведені дані яскраво ілюструють як велику різноманітність форм і значні масштаби розвитку світової кредитної кооперації, так і недостатньо якісну і кількісну характеристику вітчизняної кредитно-кооперативної системи. Хоча в Україні на даний момент склалась ситуація, яка, при порівнянні з минулорічними тенденціями, дозволяє констатувати збільшення як кількості членів кредитних спілок, так і розмірів їхніх активів. За даними Національної асоціації кредитних спілок, в Україні діє 86 кредитних спілки, які працюють у 21 області. Кількість їх членів зросла з 58830 осіб у 1999 році до 68390 осіб у 2000 році, відповідно і збільшились активи - від 10,8 млн. грн. до 14,8 млн. Обсяг величини резервного фонду кредитних спілок у 2000 році складав 700 тис. грн., що у 1,5 рази більше, ніж наприкінці 1999 року. Питома вага кредитів, спрямованих на розвиток приватного підприємництва, становить 70 % від усієї суми кредитних ресурсів спілок.2

Сьогодні до проблем діяльності кредитних спілок звертаються дедалі більше українських вчених, які аналізують суть та закономірності розвитку кооперації, розробляючи при цьому серйозні наукові дослідження.

Різноманітним аспектам наукових розробок з питань функціонування кредитних спілок присвячені праці таких українських вчених як Аліман М., Бекешкіної І., Виноградова В., Гончаренка В., Дзюбика С., Драгомирецької І., Зіновчука В., Злупка С., Кузьміна О., Марочко В., Морозова А., Оленчика А., Пантелеймоненка А., Пришляка Я., Якименка М. та інших.

Вагомий внесок у дослідження проблем кредитно-кооперативного руху в Україні зробили також такі вчені та спеціалісти-практики української діаспори як Балюх М., Бігун Р., Качор А., Моргун О., Плешкевич О., Саленко О. та інші. Питанням виникнення кредитно-кооперативної ідеї та аналізу діяльності перших кооперативів присвячені праці Витановича І., Галкіна В., Голубчикова С., Дронова В., Зассена І., Макаренка А., Пажитнова К., Пекарського В., Темірбулатова А., Туган-Барановського М. та інших.

Найчастіше питання, які пов’язані із розглядом проблем становлення кредитних спілок в Україні, висвітлюються на сторінках таких наукових часописів як “Економіка України” та “Фінанси України”. Різноманітні актуальні питання розвитку кредитних спілок піднімаються на сторінках таких газет як “Діло”, “Бізнес”, “Влада і політика”, “Фінансова Україна” та ін. Уже декілька років виходить у світ спеціалізоване періодичне видання Національної асоціації кредитних спілок України, яке повністю присвячене аналізу діяльності та розвитку кредитних спілок як у світі, так і в Україні.

На даному етапі економічних перетворень виникає необхідність у проведенні глибокого наукового аналізу відродження та закономірностей сучасного розвитку кредитно-кооперативного руху саме в Україні, враховуючи і використовуючи при цьому і світовий досвід діяльності кредитних спілок. Особливо актуальною стає розробка таких організаційно-управлінських та економіко-правових механізмів функціонування кредитних спілок, втілення яких у практику розвитку кредитної кооперації в Україні сприяло б формуванню цивілізованих ринкових відносин, безпосередньо впливало б на підвищення ефективності діяльності цих структур, дозволило б успішно вирішувати назрілі соціальні проблеми розвитку нашого суспільства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. За результатами дослідження були підготовлені і подані пропозиції до розробки окремих тем навчального курсу “Управління інвестиціями”, який був розроблений і прочитаний на економічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є теоретичний аналіз діючого організаційно-економічного механізму функціонування кредитних спілок в Україні та пошук практичних шляхів його вдосконалення.

Визначення цієї мети зумовило постановку і вирішення таких завдань дослідження:

- визначення теоретичного змісту поняття “кредитна спілка” і його місця в системі інших економічних понять та категорій;

- з’ясування історико-теоретичних проблем дослідження закономірностей розвитку кредитно-кооперативного руху в Україні та українській діаспорі;

- обгрунтування необхідності і можливостей використання світового досвіду діяльності кредитних спілок в умовах функціонування перехідної економіки України;

- оцінка місця і значення кредитних спілок у фінансово-економічній системі України;

- побудова оптимальної національної моделі управління кредитними спілками;

- визначення основних напрямів вдосконалення організаційно-управлінського та економіко-правового механізмів функціонування кредитних спілок;

- розробка науково-методичних підходів та підготовка практичних рекомендацій щодо формування сприятливого середовища, яке необхідне для активізації кредитно-кооперативного руху в Україні.

Предметом дисертаційного дослідження є теоретичний аналіз закономірностей розвитку кредитно-кооперативного руху, і, зокрема, організаційно-економічного механізму функціонування кредитних спілок в Україні.

Об’єктами досліджень є українська кредитна кооперація у цілому, і, кредитні спілки України, зокрема.

Теоретико-методологічною базою дисертаційної роботи стали наукові концепції і теоретичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених і практиків-організаторів кредитно-кооперативного руху з питань теоретичного і практичного забезпечення ефективності діяльності кредитних спілок як в Україні, та і за кордоном. У процесі проведення дослідження використано сучасні підходи і методи з теорії управління, економічної теорії та теорії фінансів, окремі теоретичні положення таких наук як соціологія, політологія, менеджмент і маркетинг.

Інформаційно-аналітичне забезпечення виконання роботи здійснювалось на основі використання матеріалів української Світової Кооперативної Ради, Канадської програми розвитку кредитних спілок в Україні, Національної асоціації кредитних спілок України, а також конкретних аналітично-довідкових матеріалів, які стосувались діяльності ряду кредитних спілок міста Львова (“Анісія”, “Львівська”, “Фенікс”).

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що:

- визначені і сформульовані основні організаційно-економічні принципи виникнення, становлення і розвитку світової кооперації, українського кредитно-кооперативного руху, які мають важливе теоретичне і організаційно-практичне значення для формування сприятливого середовища, яке необхідне для активізації діяльності кредитних спілок в Україні;

- уточнено зміст та розкрита функціональна характеристика поняття “кредитна спілка” і визначено при цьому його місце в системі інших понять та категорій, що дозволяють поглибити сучасний рівень наукового пізнання з питань розвитку кредитної кооперації;

- запропонована автором схема класифікації кредитних спілок як важливих і специфічних суспільно-економічних інституцій в Україні надає змогу по-новому підійти до оцінки їх значення у сучасному суспільному розвитку;

- вперше теоретично обгрунтована побудова оптимальної національної організаційно-управлінської моделі функціонування кредитних спілок в умовах ринкового реформування соціально-економічної системи України, яка враховує необхідність гармонійного поєднання організаційно-управлінських, фінансово-економічних, соціально-правових та морально-етичних аспектів її функціонування;

- узагальнено сучасний досвід організаційно-економічних засад функціонування кредитних спілок в Україні і, на цій основі, запропоновано ряд пріоритетних положень щодо подальшого вдосконалення фінансово-економічного механізму їх діяльності в умовах ринкового реформування;

- проаналізовано соціальні, економічні, правові, морально-етичні та організаційно-управлінські аспекти діяльності сучасних кредитних спілок, що дозволило автору зробити ряд практичних висновків і запропонувати рекомендації щодо підвищення ефективності їх функціонування в умовах трансформації економічної системи України;

- визначено конкретні соціальні, економічні, морально-етичні та правові орієнтири щодо посилення впливу кредитних спілок на формування в Україні цивілізованих засад відкритого громадянського суспільства, на створення позитивного іміджу такому соціально-економічному феномену як кредитна кооперація.

Теоретичне та практичне значення роботи полягає у застосуванні методології системного підходу до аналізу функціонування кредитних спілок як цілісної складної соціально-економічної системи в умовах розбудови національної економіки, у розробц і формулюванні конкретних практичних висновків і рекомендацій щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму подальшого розвитку кредитної кооперації в Україні.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідалися на засіданнях та наукових семінарах кафедр економіки підприємства і менеджменту Львівського національного університету імені Івана Франка, коледжу “Західноукраїнський колегіум”. Окремі положення роботи отримали схвалення у процесі їх обговорення на міжнародному семестрі “Інтереко” – “Кредитні спілки: проблеми становлення і розвитку в Україні” (м. Трускавець, 1995), Міжнародному літньому економічному семестрі “Інтереко” – “Теорія і практика підприємництва: проблеми вивчення та економічної просвіти в Україні” (м. Трускавець, 1996), звітних наукових конференціях Львівського національного університету імені Івана Франка (Львів, 1999-2000). Результати дослідження також апробовувалися під час проведення науково-практичних конференцій, які проводила Національна асоціація кредитних спілок України спільно з кредитною спілкою “Львівська” у 1997-1998 рр. під гаслом “Кооперативний рух: вчора, сьогодні, завтра”. За результатами роботи конференції дисертантка була нагороджена дипломами І та ІІ ступеня.

Отримані автором результати апробовувались у процесі проведення ним просвітницько-консультаційної та організаційної роботи у таких кредитних спілках Львова як “Анісія”, “Львівська”, “Фенікс”, а також використовувались у навчальному процесі при підготовці фахівців з економіки та менеджменту у Львівському національному університеті імені Івана Франка та коледжі “Західноукраїнський колегіум”.

Публікації. По темі дисертаційного дослідження опубліковано 6 праць загальним обсягом 2,5 д.а., зокрема: 4 статті у фахових наукових журналах та 2 статті у матеріалах конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Основний зміст дисертації викладено на 151 сторінці машинописного тексту. Він містить 3 таблиці та 7 рисунків. Крім цього в роботі подано список використаних літературних джерел (161 назва) та 12 додатків, в тому числі одна карта.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обгрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і задачі дослідження, подано коротку анотацію нових наукових положень та визначено їх практичне значення, подано інформацію про апробацію результатів дослідження.

У першому розділі дисертації - Теоретичні проблеми дослідження закономірностей розвитку кредитно-кооперативного руху в Україні - розкрито соціально-економічний механізм виникнення і становлення кредитної кооперації, проаналізовано в історичному розрізі організаційно-економічні основи зародження і розвитку українського кредитно-кооперативного руху та світовий досвід діяльності кредитних спілок.

Дисертант виходить з того, що процес формування ринкового середовища як нової моделі економіки в Україні сприяє створенню нових суб’єктів підприємницької діяльності, а також розширенню їх прав у здійсненні власної економічної політики. У цьому плані важливим виступає становлення такої фінансової структури, яка б стимулювала розвиток приватного сектора, позитивно впливала на соціальне життя населення, посилюючи його економічну стабільність та матеріальний добробут.

Практичні напрацювання економічно розвинутих країн у сфері малого та середнього бізнесу та власний історичний досвід засвідчують ефективність функціонування таких специфічних суспільно-економічних утворень як кредитні спілки. Вони можуть стати важливим інструментом структурних перетворень української економічної системи у ХХІ - му столітті. Тому, з розвитком процесу формування кредитних спілок та розширення їх цільової та функціональної спрямованості, важливість цих фінансових структур, особливо, на мікрорівні, постійно зростає.

Проте, процес активізації кредитно-кооперативного руху в Україні потребує вагомої підтримки з боку розвинутих держав, зокрема, Америки, Канади, у вирішенні проблем щодо вдосконалення роботи в майбутньому роботи вітчизняних регіональних центрів кредитних спілок, які можуть стати добрим підгурунтям міцної всеукраїнської системи кредитівок. Також вважаємо, що проблеми такого рівня, як структурна побудова кредитної системи, необхідно вирішувати, орієнтуючись на більш досвідчені у цьому плані країни, з подібними внутрішніми процесами, наприклад, на Польщу та інші країни колишнього соціалістичного табору.

Багатоваріантність підходів до кредитної політики в різних країнах, яка виявляється при вивченні теорії кооперації, властива також і підходам до створення теоретичної бази для відродження в Україні найрізноманітніших форм кооперативної самодопомоги міського та сільського населення. Кожна форма, кожен вид кооперативної системи має своє цілеспрямування і при цьому може мати різні суспільні ефекти на різних рівнях їх застосування.

Тому подальше осмислення кооперативних ідей, їх теоретичне і практичне обґрунтування на нових етапах розвитку кредитно-кооперативного руху в українському середовищі, повинне базуватись на історичних передумовах цього процесу, оскільки історія появи кооперативних організацій бере свій початок ще з середини ХІХ століття.

Втім, сьогодні виникає ряд невирішених питань державного рівня щодо діяльності кредитних спілок. Це, насамперед, відсутність відповідної законодавчої бази, яка б гарантувала створення сприятливих умов щодо організації кредитних спілок, а, отже, виникає необхідність глибокого аналізу причин ситуації, що склалася, для подолання негативних явищ у діяльності кредитних спілок у сучасних умовах розвитку української економіки.

Зокрема, у другому розділі дисертаційного дослідження - Організаційно-економічні засади діяльності кредитних спілок в Україні - детально розглянуті організаційно-економічні передумови та засади діяльності кредитних спілок в Україні на сучасному етапі. Враховуючи особливості передумов, стану і перспектив розвитку кредитних спілок дисертантом встановлено місце цих неприбуткових соціально-фінансових структур у системі суспільних відносин як, по-перше, важливого інструменту кредитування, соціального захисту населення; по-друге, надійного способу реального підвищення добробуту; по-третє, інтенсифікатора розвитку підприємництва в умовах формування ринкового середовища.

Узагальнюючи практичний досвід діяльності кредитних спілок, у роботі обґрунтовано необхідність та доцільність створення єдиної в Україні організаційно-управлінської національної моделі. З цією метою проведено ґрунтовне дослідження внутрішнього середовища кредитної спілки, зокрема, її цілей, завдань, структури управління і фінансових принципів. Аналіз цих аспектів показав, що рівень організації такої моделі залежить від:

1) гармонійності дотримання принципу взаємодії системних елементів внутрішнього середовища кредитної спілки;

2) узгодженості між діями власне ініціаторів організації й органів державної влади та управління.

Такий підхід, на наш погляд, ґрунтується на використанні принципу універсальності моделі функціонування кредитних спілок. Він дозволяє конкретній кредитній спілці, підпорядковуючись загальним законам роботи організацій, одночасно керуватись своїми специфічними принципами, які знаходять своє відображення у соціальному спрямуванні, організаційній структурі та економічному механізмі діяльності кредитних спілок.

Зокрема, ці моменти можна прослідкувати на основі рисунку 1, де подано порівняльну характеристику кредитних спілок та інших фінансових установ.

Рисунок 1. Порівняльна характеристика кредитних спілок та інших фінансових установ

КРЕДИТНІ СПІЛКИІНШІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ1. ЦІЛІ ДІЯЛЬНОСТІ | фінансовий та соціальний захист членів шляхом залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування, а не для отримання прибутку | отримання прибутку від наданих послуг | 2. ОСНОВНІ ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ | прийом внесків від членів спілки; надання позик членам спілки та іншим кредитним спілкам; проведення навчальних семінарів; проведення культурно-масових заходів тощо | залучення коштів на депозитні рахунки; випуск та продаж цінних паперів; операції з надання кредитів; формування резервів; одержання позичок на міжбанківському ринку тощо | 3. ПРАВА ЗАСНОВНИКІВ | не мають жодних виключних прав щодо членів, які вступають у спілку пізніше | засновники установи визначаються одноразово в момент їх створення, їх склад може бути змінений лише в результаті спеціальних юридичних процедур, засновники мають виключні управлінські та майнові права | 4. ПРАВО ГОЛОСУ | кожен член має один голос (таким чином немає можливості одноосібно контролювати кредитну спілку) | розподіл голосів - пропорційно кількості акцій у власника | 5. СФЕРА НАДАННЯ ПОСЛУГ | послуги надаються лише своїм членам | коло клієнтів не обмежується і є довільним | 6. ХАРАКТЕРИСТИКА ВЛАСНИКІВ І КЛІЄНТІВ | члени кредитної спілки є одночасно і власниками, і клієнтами | власниками є невелика група людей, що контролює капітал, клієнти не мають можливості впливати на рішення власників | 7. ХАРАКТЕРИСТИКА ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ | фінансові ресурси є обмеженими | фінансові ресурси є достатніми для задоволення потреб усіх клієнтів | 8. ПРОЦЕДУРА НАДАННЯ ПОСЛУГ | спрощена процедура відповідно до потреб кожного клієнта (члена) | жорстка процедура, для кожного клієнта є однаковою згідно встановлених норм і правил |

Виходячи з існуючого поділу кредитних спілок залежно від напрямку їх діяльності, встановлено, що в багатофункціональному процесі роботи цих небанківських інститутів взаємодіють дві основні сфери людського буття, матеріальна і моральна, що свідчить про продуктивність загальної економічної сторони кредитних спілок та про необхідність подальшого розширення їх мережі у фінансово-економічних системах країн з ринковою формою господарювання.

Але є ще ряд важливих проблем, які слід вирішити при формуванні української моделі кредитної спілки. Про це свідчать дані Табл. 1.

Таблиця 1

Позитиви та недоліки формування української моделі кредитної спілки

Позитиви | Недоліки | 1. Існування нормативно-правової бази діяльності кредитних спілок в Україні (Указ Президента, Положення правління НБУ).

2. Неприбутковий статус.

3. Справжня кооперативна природа.

4. Потужна діяльність окремих кредитних спілок.

5. Наявність та діяльність НАКСУ з добре сформоваю інфраструктурою.

6. Достатньо інтенсивна зарубіжна технічна допомога у розвитку українських кредитних спілок.

| 1. Недосконалість наявної нормативно-правової бази діяльності кредитних спілок.

2. Фінансова слабкість більшості кредитних спілок (обмеженість фінансових ресурсів).

3. Кредитна спілка - єдиний вид кредитного кооперативу в Україні.

4. Мала загальна чисельність кредитних спілок та їх членів.

5. Недосконалість механізмів нормативного регулювання (процедури, положення, методики, інструкції) та єдиних стандартів операційної діяльності кредитної спілки

6. Відсутність належної державної підтримки розвитку кредитних спілок. |

Виходячи зі специфіки дії фінансово-господарських механізмів діяльності кредитних спілок, у цьому розділі також виділено пріоритетні положення, які слід вважати вихідною основою для прийняття ефективних рішень щодо подальшого вдосконалення фінансово-економічного механізму, як важливої підсистеми у комплексній системі управління конкретної кредитної спілки. Це – залучення коштів (механізми нарахування відсотків по внесках), надання кредитів (стягнення плати за позички), проведення соціально-громадських заходів.

Власне, у третьому розділі дисертаційного дослідження - Формування сприятливого середовища для активізації діяльності кредитних спілок в Україні - розкриті основні економіко-правові аспекти підвищення ефективності діяльності кредитних спілок в сучасних умовах, а також визначені напрями використання їх організаційно-фінансового потенціалу для вирішення окремих соціально-економічних проблем в Україні.

Не маючи поки що відповідного статусу в Україні, кредитні спілки зарекомендували себе як впливовий соціальний інструмент, який викликає велику довіру у населення при здійсненні операцій з акумуляції та залучення коштів. Ця ніша на українському фінансовому ринку певний час заповнювалась комерційними банками, які поступово втратили інтерес до дрібного клієнта.

З іншого боку, кредитні спілки не завжди спроможні надавати великі кредити. Це пояснюється порівняно незначним періодом їх функціонування в незалежній Україні, а, отже, невеликою кількістю членів кредитних спілок та кредитних ресурсів в оборотах цих організацій. Про це свідчать дані діаграми (див. рисунок 2).1

Рисунок 2. Динаміка розвитку кредитних спілок України

Примітка.

Джерело: розраховано на основі даних НАКСУ та Вісника кредитних спілок, 1999-2000 рр.

У цілому, для підвищення ефективності функціонування кредитних спілок в Україні, на нинішньому етапі, на думку дисертанта необхідним є врегулювання кредитних відносин у таких напрямах:

в економічному аспекті актуальним є відпрацювання економічної моделі діяльності кредитних спілок, вдосконалення системи мікрокредитування, ведення активної кадрової політики, розроблення стандартів фінансової стабільності, правильний розподіл ризиків між членами кредитної спілки, створення автоматизованої системи бухгалтерського обліку і звітності кредитних спілок, введення системи страхування фондів спілки, формування необхідної соціальної та ринкової інфраструктури;

у правовому аспекті першочерговими є вдосконалення нормативної бази для забезпечення діяльності кредитних спілок, а саме термінове ухвалення Закону Верховної Ради України “Про кредитні спілки”, введення системи пільгового оподаткування діяльності кредитної спілки, забезпечення діяльності кредитних спілок державною підтримкою, введення ефективних механізмів контролю за виконанням норм відрахувань у резервний фонд спілки.

Підвищення ефективності діяльності кредитних спілок на всіх його етапах (залучення капіталу учасників, аналіз і вибір об’єкта інвестування, видача кредиту, повернення кредитів), дасть реальну можливість формування сприятливого середовища для динамічного розвитку кредитних спілок України, що вимагає розуміння, наполегливої і відданої праці, сильної віри в перспективу кредитного руху, прояву ініціативи не лише активістів, а й усіх свідомих громадян України. Тільки із поступовим і невідкладним вирішенням вказаних проблем кредитні спілки зможуть повноцінно виконувати всі свої функції і тим самим сприяти переходу соціально-економічної системи на вищий щабель свого розвитку.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і нове вирішення засад вдосконалення організаційно-економічного механізму функціонування кредитних спілок в Україні. Автором поставлено і вирішено ряд досі недостатньо опрацьованих проблем дослідження теоретичних закономірностей розвитку кредитно-кооперативного руху в Україні, організаційно-економічних засад діяльності кредитних спілок, що дало підставу розкрити основні економіко-правові аспекти підвищення ефективності діяльності кредитних спілок в Україні, визначити напрями використання їх організаційно-фінансового потенціалу і зробити такі висновки:

1. В умовах ринкової трансформації вагомого значення набуває створення активно діючих механізмів стимулювання розвитку приватного сектора в країні. Історико-теоретичний аналіз виникнення і поширення кредитно-кооперативного руху в Україні та світі показав, що, найефективнішими у підтримці становлення та розвитку підприємництва виявились кредитні спілки як домінуючий вид кооперативних установ та як надійний соціально-економічний інструмент регулювання господарсько-фінансових відносин на мікрорівні.

2. У результаті непослідовної та суперечливої економічної політики уряду, в Україні склалася ситуація, яка характеризується фактичною відсутністю для громадян забезпечення з боку держави належного рівня життя й соціального захисту, зі значною деформацією кооперативного світогляду широких верств населення. Для подолання цих дисбалансів потрібні:

- здійснення державою підтримки і стимулювання приватного сектора економіки за посередництвом активно функціонуючих кооперативних структур, зокрема, кредитних спілок;

- створення економічно виважених, оптимальних умов для раціонального кооперативного самозахисту населення від фальсифікованих суб’єктів підприємницької діяльності;

- формування на загальнодемократичних принципах кооперативного сектора як потенційного фінансового механізму для відродження підприємництва в Україні.

3. При організації діяльності кредитних спілок та активізації кредитно-кооперативного руху в нашій державі, доцільно брати до уваги ефективність застосування конкретних форм і методів кооперативного кредитування у різних країнах світу, а також можливість їх застосування до кредитних спілок в умовах перехідної економіки України, зважаючи при цьому на характерні особливості розвитку традицій кредитних спілок у кожній країні зокрема та враховуючи специфіку національного законодавства.

4. Вивчення особливостей функціонування кредитних спілок на основі соціальних та територіальних ознак дозволило виділити два типи українських кредитних спілок залежно від напрямку їх діяльності: перший - спілки соціального напрямку, другий - спілки ринкового напрямку. Такий поділ свідчить про багатогранність впливу кредитних структур на основні сфери людського буття: матеріальну та моральну.

5. Комплексне оцінювання передумов, стану і перспектив розвитку кредитних спілок в Україні дало підстави аргументувати тенденційну залежність успішності економічної діяльності в інвестиційній та інноваційній сферах від рівня розвитку кредитних спілок, що пояснюється раціоналізацією залучення ресурсів кредитних структур до системи фінансового забезпечення відтворювальних процесів.

6. З метою створення максимально ефективної системи фінансової самодопомоги сільського та міського населення в Україні, необхідно виробити власну національну модель кредитної спілки.

Для формування найоптимальнішої організаційно-управлінської моделі кредитної спілки необхідно:

- проводити активну кадрову політику як у внутрішньому середовищі кредитних спілок, так і серед населення в цілому;

- виробити нормативно-правовий документ, який регламентував би чітке формулювання основних організаційних та економічних засад всієї діяльності кредитних спілок, а також визначав би межі втручання держави у їх внутрішню політику;

- визначити найсприятливіше соціальне середовище для реалізації органічної та прийнятної щодо свого розвитку ідеї кредитної спілки.

7. Формування в Україні єдиної нової управлінської моделі функціонування кредитних спілок відкриває можливість для проведення економічних експериментів, які передбачають застосування нових підходів до розробки ефективних фінансово-господарських механізмів регулювання діяльності кредитної спілки.

8. Результати проведеного аналізу господарського розвитку кредитних спілок підтвердили існування в Україні значної кількості псевдокредитних спілок і допомогли встановити причини поширення цього явища, перманентними з яких є відсутність належного контролю та реєстрації кредитних спілок, уникнення проведення реальних заходів щодо припинення діяльності псевдокредитних спілок.

9. Підвищення ефективності діяльності кредитних спілок як неприбуткових фінансових організацій вимагає вирішення важливих завдань, пов’язаних із стабілізацією економіко-правових аспектів діяльності кредитних спілок, а саме: вдосконалення системи мікрокредитування та страхування фондів кредитних спілок; створення автоматизованої системи бухгалтерської звітності; формування необхідної інфраструктури; введення ефективних механізмів контролю за діяльністю кредитних спілок.

10. На основі зробленої оцінки дії економіко-господарських механізмів функціонування кредитних спілок встановлено, що найголовнішими гальмівними чинниками при досягненні ефективності процесу діяльності кредитних спілок на всіх його етапах, є проблеми законодавчого забезпечення гарантій функціонування кредитних спілок. Встановлення цивілізаційних норм Закону “Про кредитні спілки” дали б змогу використати потенціал кредитних спілок як фінансових посередників.

11. Виходячи з домінантних ознак, які характеризують фінансово-економічну природу кредитних спілок, встановлено їх місце в системі суспільних відносин, що пояснюється пріоритетністю соціальної сфери у соціально-економічному прогресі при визначенні нових потреб, попиту на певні товари та послуги. З цієї точки зору кредитні спілки виступають альтернативним засобом поліпшення життєвого рівня населення шляхом скорочення витрат, організаціями взаємодопомоги громадян та дрібних підприємців, формою економічного самозахисту та самодопомоги населення в умовах ринку, засобом активізації громадського та економічного життя, поширення ідеї взаємодопомоги та кооперації, економіки та демократії.

12. Тенденції аналізу розвитку кредитних спілок в Україні показали, що найбільш поширений кредитний рух на заході країни, зокрема у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Тернопільській областях. Дослідження закономірностей розповсюдження кредитних спілок за територіально-масштабними рівнями, дало можливість встановити їх фактичну відсутність на сільському рівні, для якого створення агропромислових чи фермерських кредитних спілок є найбільш необхідним.

13. Формування сприятливого середовища для вдосконалення важливих аспектів функціонування кредитних спілок вимагає активного використання організаційно-фінансового потенціалу кредитних спілок. Велике значення при цьому має держава, яка повинна: регулювати прагнення членів кредитних спілок, контролювати державний вплив на кредитні спілки; створити максимально сприятливі умови для соціального і духовного розвитку громадян.

14. Щоб процес розвитку кредитних спілок сприяв отриманню позитивних результатів, необхідно відпрацювати всі організаційно-економічні механізми його функціонування, а правову і економічну систему наблизити до певного рівня стабілізації.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Фарат О.В. Необхідність створення підприємницьких структур в Україні та проблеми підготовки кадрів для них // Теорія і практика підприємництва: проблеми вивчення та економічної просвіти в Україні: Матеріали міжнародного літнього семестру “ Інтереко “, Трускавець, 29 липня - 21 серпня 1996 року. - Львів, 1997. - С.108-111 (0,4 д.а.).

2. Фарат О.В. Розвиток кредитних спілок в Україні: використання світового досвіду та перспективи розвитку // Економіка України: минуле, сучасне, майбутнє. Збірник доповідей і повідомлень Восьмої наукової сесії Економічної комісії НТШ, Березень, 1997. - С.94-97 (0,2 д.а.).

3.Фарат О.В. Кредитна кооперація в Україні кінця XIX - початку XX ст. // Економіка України: сучасні проблеми та перспективи розвитку. Збірник наукових статей учасників Всеукраїнської студентсько - аспірантської наукової конференції, присвяченої 30-річчю економічного факультету Львівського держуніверситету ім. І.Франка. - Львів, 1997. - С.68-70 (0,3 д.а.).

4.Фарат О.В. Відродження української кредитної кооперації в умовах становлення ринкових відносин // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник ЛДУ ім. І. Франка, Центр ринкознавства “Інтереко”. - Львів, 1997. - С.63-65 (0,2 д.а.).

5. Фарат О.В. Кооперативна природа кредитних спілок // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. Вісник ДУ “Львівська політехніка”. Збірник науково-прикладних праць, № 6. - Львів, 1999. - С.8-11 (0,3 д.а.).

6. Фарат О.В. Використання світового досвіду діяльності кредитних спілок для активізації кредитно-кооперативного руху в Україні. // Трансформаційні економічні системи в Україні. Науковий збірник / За ред. З.Г.Ватаманюка. - Львів: Інтереко, 2000. - С.32-39 (1,1 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Фарат О.В. Вдосконалення організаційно-економічного механізму функціонування кредитних спілок в Україні. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 - організація управління, планування іи регулювання економікою. - Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, 2001.

Дисертація досліджує теоретичні та практичні питання процесу функціонування кредитних спілок в Україні. У роботі проаналізовано фундаментальні основи виникнення і розвитку кредитної кооперації, встановлено місце і значення кредитних спілок у фінансово-економічній системі України та обгрунтовано необхідність формування єдиної національної організаційно-управлінської моделі функціонування кредитної спілки.

На підставі аналізу економіко-правових аспектів діяльності кредитних спілок, запропоновано основні шляхи їх вдосконалення. Зокрема, способи вирішення соціально-економічних проблем у перехідній економіці України за допомогою використання організаційно-фінансового потенціалу кредитних спілок.

Ключові слова: кредит, кредитна спілка, кредитно-кооперативний рух, система мікрокредитування, модель, позичка, заощадження, функціонування, ефективність.

АННОТАЦИЯ

Фарат О.В. Усовершенствование организационно-экономического механизма функционирования кредитных союзов в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.02.03 – организация управления, планирования и регулирования экономикой. – Львовский национальный университет имени Ивана Франко, Львов, 2001.

Диссертация исследует теоретические и практические вопросы процесса функционирования кредитных союзов в Украине.

В работе раскрыто социально-экономический механизм возникновения и становления кредитной кооперации, проанализировано в историческом аспекте организационно-экономические основы зарождения и развития украинского кредитно-кооперативного движения, а также мировой опыт деятельности кредитных союзов. Также детально рассмотрены организационно-экономические предпосылки и основы деятельности кредитных союзов в Украине в современных условиях.

Учитывая особенности предпосылок, состояния и перспективы развития кредитных союзов установлено место этих неприбыльных социально-финансовых структур в системе общественных отношений как, во-первых, важного инструмента кредитирования; во-вторых, способа надежного реального повышения благосостояния; в-третьих, интенсификатора развития предпринимательства в условиях формирования рыночной среды.

Обобщая практический опыт деятельности кредитных союзов, в работе обоснована необходимость создания единой в Украине организационно-управленческой национальной модели кредитного союза. С этой целью проведено основательное исследование внутренней среды кредитного союза, в частности, ее целей, заданий, структуры управления и финансовых принципов.

На основе оценки действия экономико-хозяйственных механизмов функционирования кредитных союзов, уровня снабжения квалифицированными кадрами и учитывая специфику развития кредитных союзов, определено, что самыми главными тормозящими факторами при достижении эффективности процесса есть недостаточное обеспечения гарантий функционирования кредитных союзов.

На основании анализа экономико-правовых аспектов деятельности кредитных союзов, предложено основные пути их усовершенствования. В частности, решение социально-экономических проблем в переходной экономике Украины с помощью использования организационно-экономического потенциала кредитных союзов, а также усовершенствование их системы микрокредитирования, страхование фондов, создание автоматизированной системы бухгалтерской отчетности, формирование инфраструктуры, использование эффективных механизмов контроля за деятельностью кредитных союзов, предоставление льгот при налогообложении деятельности кредитных союзов, обеспечение их государственной поддержкой.

В работе определено также место кредитных союзов в системе общественных отношений, где они выступают альтернативным способом улучшения жизненного уровня населения путем сокращения затрат организациями взаимопомощи граждан и мелких предпринимателей, формой экономической самозащиты населения в условиях рынка, средством активизации общественной экономической жизни и распространения идеи взаимопомощи и кооперации, экономики и демократии.

Ключевые слова: кредит, кредитный союз, кредитно-кооперативное движение, система микрокредитирования, модель, ссуда, сбережение, функционирование, эффективность.

ANNOTATION

Farat O.V. Improvement of organizationally-economical mechanism of credit union’s activity in Ukraine. – Manuscript.

Dissertation is written seeking for science degree of Master of Economics, specialіty 08.02.03 – organization of management, planning and regulation of economic. – L’viv National university named after Ivan Franko, L’viv, 2001.

Dissertation is studying theoretical and practical problems in the process of credit union’s activity in Ukraine. There have been analyzed fundamental basis of appearance and development of credit cooperation, determined the place and importance of credit unions in financial-economical system of Ukraine and motivated the necessity of forming of united national organizationally-coordinating model of functioning of credit union.

After analyzing of legal-economical aspects of credit union’s activity, there has been suggested the basic ways of their improvement. In particular, the ways of solution of social-economical problems in transitional Ukrainian economic with the help of organizational-financial potential of credit unions.

Key words: credit, credit union, credit-cooperative movement, system of microcrediting, model, loan, saving, functioning, efficiency.

Підп. до друку 23.07.01. Формат 60х84/16. Папір друк. Друк. офсет.

Умовн. друк. арк. 1,0. Тираж 100 прим. Хам. 241.

Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка

79000, м.Львів, вул. Д.Дорошенка, 41






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ТА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ НА БАЗІ ІНТЕРНЕТ-ТЕХНОЛОГІЙ (НА ПРИКЛАДІ МЕДИЧНИХ ВУЗІВ) - Автореферат - 22 Стр.
РОЛЬ КАЛЬЦІЄВИХ І КАЛІЄВИХ КАНАЛІВ У СИГНАЛЬНИХ ФУНКЦІЯХ НЕРВОВИХ КЛІТИН - Автореферат - 50 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМП'ЮТЕРНИХ НАВЧАЛЬНИХ КУРСІВ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ - Автореферат - 29 Стр.
ЕСТЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИКИ - Автореферат - 26 Стр.
ВПЛИВ ВІТАМІНІЗАЦІЇ НА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ ЖЕРЕБНИХ КОБИЛ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ ЇХ ЛОШАТ - Автореферат - 22 Стр.
КОМПЛЕКСНА КОРЕКЦІЯ ПЕРЕБІГУ АТЕРОСКЛЕРОЗУ ІЗ ВКЛЮЧЕННЯМ КВЕРЦЕТИНУ ТА ПРЕПАРАТУ ЕХІНАЦЕЇ - Автореферат - 29 Стр.
ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНА ОЦІНКА ПРОДУКТІВ БДЖІЛЬНИЦТВА, ОДЕРЖАНИХ В РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ РАЙОНАХ Полісся ЖИТОМИРщини - Автореферат - 24 Стр.