У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕРНОПІЛЬСЬКА АКАДЕМІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

ТЕРНОПІЛЬСЬКА АКАДЕМІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

ГОЛОМША Наталія Євгенівна

УДК 338.436.32.6

Організаційно-економічні основи формування ринку молока

та молочної продукції

(на матеріалах молокопродуктового підкомплексу АПК Тернопільської області)

Спеціальність 08.07.02 - Економіка сільського

господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ТЕРНОПІЛЬ - 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі аграрного менеджменту і права Тернопільської академії народного господарства Міністерства освіти і науки України протягом 1996-2000рр.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

академік АН ВШ України

Дудар Тарас Григорович,

Тернопільська академія народного господарства,

завідувач кафедри аграрного менеджменту і права

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Галанець Василь Григорович,

Львівський державний аграрний університет, завідувач кафедри менеджменту і права

кандидат економічних наук, доцент,

Сухай Ольга Євгенівна,

Львівський національний університет ім. Івана Франка, доцент кафедри економіки підприємства

Провідна установа: Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, кафедра менеджменту і маркетингу, м.Київ

Захист відбудеться “_27_”_лютого__ 2001 року о _11_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 58.082.01 в Тернопільській академії народного господарства Міністерства освіти і науки України за адресою: 46000, м.Тернопіль, вул.Львівська, 11.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Тернопільської академії народного господарства Міністерства освіти і науки України за адресою: 46000, м.Тернопіль, вул.Львівська, 11.

Автореферат розісланий “_25_”__січня___ 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої

ради Д 58.082.01 Задорожний З.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Агропромисловий комплекс України перебуває в перехідному періоді до ринку, який характеризується кризовими явищами, що охопили всі сфери виробництва. Особливо вони відчутні в молокопродуктовому підкомплексі, який посідає важливе місце в продовольчому підкомплексі країни.

Внаслідок відсутності науково-обґрунтованої програми переходу АПК до ринкових відносин, порушення диспаритету цін на сільськогосподарську та промислову продукцію та ряду інших причин в молокопродуктовому підкомплексі намітився спад виробництва. Так, з 1990 по 1998 рік валове виробництво молока в Україні зменшилося з 24,5 млн. т до 13,8 млн. т, тобто на 43,1%. Середньорічне поголів'я корів за цей період скоротилося на 30,3%, а їх продуктивність – знизилась на 22,5%.

Зменшення валового виробництва молока, погіршення його заготівлі, ускладнення взаємовідносин між сільськогосподарськими та переробними підприємствами призвели до спаду виробництва молочної продукції і скорочення щорічного споживання молока та молокопродуктів в розрахунку на душу населення. В 1998 році в Україні цей показник становив 213 кг на душу населення, що на 44% нижче від науково-обґрунтованої норми.

Вихід із кризового становища, яке склалося, можливий лише за умови прискорення ринкових реформ в АПК, зокрема в молокопродуктовому підкомплексі.

Процеси ринкового реформування економіки України почались відносно недавно, тому дана тема ще не знайшла належного висвітлення в науковій літературі і практичному житті АПК. Не дивлячись на це, значної уваги заслуговують роботи по даній проблемі Андрійчука В.Г., Більського Б.В., Бойка В.І., Березівського П.С., Галанця В.Г., Дудара Т.Г., Дусановського С.Л., Зимовця В.Н., Коткова В.П., Коржинського М.П., Саблука П.Т., Стельмащука А.М., Шпичака О.М. та інших вітчизняних та зарубіжних вчених, які в тій чи іншій мірі досліджували проблеми розвитку продовольчого ринку в цілому, та ринку молока і молокопродуктів зокрема.

Теоретичною і прикладною наукою опрацьовано ряд підходів до формування ринкових відносин в молокопродуктовому підкомплексі АПК. Однак окремі питання досліджуваної проблеми розроблені недостатньо, зокрема потребують удосконалення міжгалузеві відносини у системі виробництва і переробки молока, питання раціонального ціноутворення та організації маркетингової діяльності в молокопродуктовому підкомплексі.

Ефективний розвиток молокопродуктового підкомплексу можливий лише в умовах злагодженої роботи всіх підприємств, пов'язаних з виробництвом, заготівлею, переробкою і доведенням до споживачів молока і молокопродуктів. Саме тому питання наукового обґрунтування організації та ефективного функціонування ринку молока та молокопродукції є досить актуальним на сучасному етапі.

Вирішення цих питань особливо важливе для Західного регіону України і Тернопільської області зокрема. Адже тут для виробництва і переробки молока створено науково-виробничий потенціал, при використанні якого можна забезпечити власні потреби та потреби інших регіонів України. Значимість і новизна вивчення цих питань обумовили актуальність даного дослідження і вибір теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснювалось відповідно до теми науково-дослідних робіт кафедри аграрного менеджменту і права Тернопільської академії народного господарства "Удосконалення управління виробництвом і економічних відносин АПК в умовах переходу до ринкової економіки".

Участь здобувача у виконанні науково-дослідних робіт з даної тематики відображена у звітах кафедри аграрного менеджменту і права Тернопільської академії народного господарства, а саме нею проведено комплексний аналіз факторів, які впливають на економічну ефективність молочного скотарства, обгрунтовані перспективи розвитку ринку молока та молокопродуктів Тернопільської області.

Мета і задачі дослідження. Основною метою дослідження є розробка теоретичних і практичних аспектів ефективного розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК, вдосконалення його організаційно-економічної структури, вивчення основних тенденцій розвитку ринку молока та молочних продуктів для визначення резервів і наукового обґрунтування шляхів підвищення економічної ефективності виробництва і переробки сировини в умовах розвитку ринкових відносин.

Мета дослідження полягає в обґрунтуванні основних напрямків формування ринку молока та молокопродуктів Тернопільської області і розвитку ринкових механізмів його функціонування.

У відповідності з метою дисертації визначені такі основні задачі:

· розглянути особливості формування ринку молока та молокопродуктів Тернопільської області в сучасних умовах;

· проаналізувати і узагальнити тенденції розвитку виробництва і споживання молока та молочних продуктів;

· дослідити взаємовідносини партнерів на ринку молока та молокопродуктів Тернопільської області;

· провести комплексний аналіз факторів, які впливають на ефективність молочного скотарства;

· обгрунтувати перспективи розвитку ринку молока та молокопродуктів Тернопільської області.;

· розробити пропозиції по удосконаленню окремих елементів ринкових взаємовідносин в молокопродуктовому підкомплексі;

· обґрунтувати основні напрямки підвищення конкурентноздатності молочної продукції.

Об'єктом дослідження є економічне середовище, структура та система економічних відносин в молокопродуктовому підкомплексі АПК Тернопільської області.

Предметом дослідження є процеси формування та розвитку ринку молока і молочної продукції, механізми його регулювання в сучасних умовах трансформації економічних відносин.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали законодавчі акти Верховної Ради України, рішення Кабінету Міністрів України та Укази Президента України стосовно реформування агропромислового комплексу та формування ринку продовольства. У роботі використано монографії, журнальні публікації вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів з проблем організації ринку молока та молочних продуктів, розвитку молокопродуктового підкомплексу, матеріали конференцій і нарад, періодичні видання. Враховано рекомендації керівників і спеціалістів АПК.

При написанні дисертації були використанні фактичні матеріали Міністерства аграрної політики України, Головного управління сільського господарства і продовольства Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільського обласного управління статистики.

Основою методики дослідження є комплексний підхід до питання ринку молока та молочних продуктів.

У процесі розробки поставлених у роботі завдань використовувались відповідні методи дослідження, зокрема:

- аналізу і синтезу - для деталізації об'єкта дослідження шляхом розчленування його на окремі складові частини;

- монографічний - для детального вивчення рівня виробництва та переробки молока в регіоні, взаємовідносин між партнерами на ринку молока та молочної продукції;

- різноманітні прийоми статистичного методу, а саме: порівняння - для зіставлення фактичних даних звітного та попередніх років; групування - для встановлення залежності економічної ефективності виробництва молока від продуктивності корів; кореляційно-регресійний аналіз - для визначення і кількісної оцінки зв'язку між показниками досліджуваного об'єкта; середніх і відносних величин - для визначення рівня економічної ефективності виробництва молока;

- розрахунково-конструктивний - при визначенні окремих показників на перспективу;

- економіко-математичний - для оптимізації товарних потоків молока в досліджуваному регіоні.

Наукова новизна одержаних результатів. Полягає у проведенні комплексної оцінки функціонування ринку молока і молокопродуктів та обгрунтуванні концептуальних підходів і механізмів його вдосконалення в Тернопільській області в умовах економічних перетворень.

У процесі дослідження одержані такі наукові результати:

- досліджено особливості та специфіку ринку молока і молокопродуктів та враховуючи досвід розвинутих країн з ринковою економікою обґрунтовано основні принципи функціонування молочного ринку в Україні;

- проаналізовано конкурентне середовище на регіональному ринку молока і молочної продукції та викладено нові погляди на проблему монополізму в молокопродуктовому підкомплексі;

- вперше проведено комплексний аналіз ринку молока та молокопродуктів в Тернопільській області, який включає виробництво молока, формування його товарних ресурсів, переробку, збут та споживання молочних продуктів і на основі цього обґрунтовано основні чинники стабілізації виробництва молока та продуктів його переробки в досліджуваному регіоні;

- запропоновано методику прогнозування потреби у молоці та можливості її забезпечення, побудовану на концепції повного самозабезпечення регіону молоком та молочними продуктами;

- удосконалено методику перевірки якості молочної сировини та схему визначення закупівельної ціни на молоко, яка передбачає премії за його високу якість;

- розроблено схему організації та управління маркетингом регіонального молокопродуктового підкомплексу, яка передбачає оптимізацію сільськогосподарського виробництва в регіоні, оптимізацію структури переробки молока та оптимізацію сировинних зон;

- запропоновано нову систему взаємовідносин та взаєморозрахунків між сільськогосподарськими товаровиробниками, молокопереробними та торговими підприємствами, де взаємні розрахунки будуть здійснюватися не по стадіях відтворювального процесу, а за кінцевими результатами, залежно від виробничого вкладення.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в процесі дисертаційного дослідження наукові результати сприятимуть прискоренню формування ринкових відносин в молокопродуктовому підкомплексі АПК та вдосконаленню взаємовідносин між партнерами і виробничо-економічної структури ринку молока та молочної продукції Тернопільської області та інших областей України.

Результати дослідження використовувалися при створенні дочірного сільськогосподарського підприємства “Пролісок” при Лановецькому колективному підприємстві з переробки молока. Запропонована методика перевірки якості молочної сировини взята за основу для формування закупівельних цін на молоко на перспективу в підприємствах асоціації “Тернопільмолпром”. (Довідка про впровадження № 30-105 від 14.09.2000р.)

Теоретичні та методологічні положення дисертаційного дослідження використовуються в курсах лекцій для студентів інституту аграрного бізнесу Тернопільської академії народного господарства з дисциплін "Економіка виробництва та переробки сільськогосподарської продукції", "Маркетинг в АПК". (Довідка про впровадження № 126-02/901 від 28.11.2000р.)

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача. З врахуванням особливостей перехідної економіки вперше проведено комплексне дослідження всіх складових ринку молока і молокопродуктів Тернопільської області. Наукові розробки сприятимуть забезпеченню його ефективного функціонування.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження доповідались на регіональній науково-практичній конференції "Ефективність реформування аграрної сфери і шляхи раціонального використання природних ресурсів Поділля" (м.Тернопіль, 1996 р.), на міжнародній науково-практичній конференції "Методологія економіко-статистичного дослідження в умовах ринку" (м.Тернопіль, 1997 р.), на щорічних звітних наукових конференціях викладачів та аспірантів Тернопільської академії народного господарства, на наукових та методичних семінарах кафедри аграрного менеджменту і права, а також висвітлювались в публікаціях у відкритій пресі.

Публікації. Результати дослідження опубліковано у 8 наукових працях, в тому числі 5 - у фахових виданнях, загальним обсягом 2,35 др.арк., з яких особисто автору належить 2,0 др.арк.

Обсяг і структура роботи. Логіка і структура роботи визначена метою та основними задачами дослідження. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (167 позицій), 4 додатків. Робота загальним обсягом 160 сторінок основного тексту містить 32 таблиці, 10 рисунків, які розміщені на 23 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми дослідження, визначена мета та основні завдання, об'єкт дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі "Теоретичні основи формування ринку молока та молокопродуктів" - розкрито сутність, методичні та методологічні основи дослідження ринку молока та молочної продукції.

На основі огляду літературних джерел вітчизняних та зарубіжних вчених та аналізу практичної діяльності з питань досліджуваної проблеми встановлено, що ринок молока та молокопродуктів – це сукупність обмінних відносин, за допомогою яких здійснюється виробництво, реалізація, споживання молока та продуктів його переробки. Основними категоріями, що характеризують ринок молока та молокопродуктів, є попит і пропозиція, які реалізуються у процесі купівлі-продажу молока та молочних продуктів через оптову та роздрібну торгівлю (Рис.1). Попит на молочному ринку формується під впливом демографічних, економічних, вартісних факторів, тобто він залежить від кількості населення, розподілу його доходів, якості і вартості товарів, товарного асортименту, реклами. Пропозиція залежить від природних (клімат, родючість грунтів, рельєф), організаційно-економічних (розвиток інфраструктури ринку, форми організації виробництва, грошова та кредитно-податкова політика держави, взаємовідносини сільськогосподарських товаровиробників та переробних підприємств) і технологічних (догляд за тваринами, їх повноцінна годівля, технологія зберігання та переробки молочної сировини) факторів.

Ринок молока та молокопродуктів є складовою продовольчого ринку України, причому органічно вплетеною в його структуру. Дослідження особливостей ринку молока та молочної продукції дозволило виявити його специфічні риси: постійність функціонування, сезонність виробництва, здатність замінити інші ринкові системи.

Встановлено, що організація та характер економічних відносин при адміністративно-командній системі не сприяли гармонійному та пропорційному розвитку молокопродуктового підкомплексу, нарощуванню обсягів виробництва молока. Обґрунтована необхідність переходу до ринкових відносин.

Враховуючи досвід розвинутих ринкових країн (США, країни ЄС) визначено основні принципи функціонування ринку молока та молокопродукції в Україні.

Значна увага приділена дослідженню проблем монополізму на ринку молока та молочної продукції. Дослідження конкурентного середовища на регіональному ринку молока та молочної продукції дає підстави стверджувати, що на ньому відсутні ринкові структури, що характеризуються ознаками чистої монополії. Домінуюче положення підприємств молочної промисловості заключається перш за все у монопсонії по відношенню до сільськогосподарських товаровиробників. Розглянувши взаємозв'язок між обсягом виробництва, витратами та прибутком встановлено, що у період спаду виробництва молока і нестабільності забезпечення молочної промисловості сировиною молокопереробні підприємства не можуть отримувати монопольний прибуток. Тому питання монополізму молокопереробних підприємств відходить на другий план, а головне завдання – зупинка спаду та стабілізація виробництва молока та молочної продукції, створення сприятливого макросередовища для ефективного виробництва і здійснення інвестицій.

На основі використання методологічних підходів у роботі розглянуто методичні засади дослідження регіонального ринку молока та молочної продукції, а також механізмів його регулювання: комплексний підхід до питання формування ринку молока та молокопродуктів, який дозволяє виявити вплив факторів та умов на кінцеві результати, підхід до ринку як до цілісності, поєднання державного регулювання та ринкового саморегулювання, формування механізму ціноутворення.

В другому розділі "Сучасний стан ринку молока та молокопродуктів у Тернопільській області" - здійснено економічний аналіз рівня виробництва, продажу, споживання молока та молочної продукції в досліджуваному регіоні.

Встановлено, що за останні 8 років валове виробництво молока у всіх категоріях господарств Тернопільської області зменшилося на 33,5%, поголів'я корів скоротилося на 24,9%, а їх продуктивність знизилась на 11%. Характерним є переміщення економічної активності у виробництві молока з господарств суспільного сектора в особисті підсобні господарства населення. Так, з 1990 по 1998 рік в господарствах приватного сектора поголів'я корів зросло на 11,4%, їх продуктивність збільшилась на 15,3%, а обсяг виробленого молока – на 27%, в той час як у господарствах суспільного сектору вищевказані показники відповідно зменшились: поголів'я корів – на 55,2%, їх продуктивність на 38,6% та валове виробництво молока – 74,1%.

Аналізуючи економічну ефективність виробництва молока встановлено, що її динаміка та рівень не забезпечують дієву мотивацію розвитку молочного скотарства, галузь залишається збитковою.

Дослідження показали, що на ринку молока та молокопродукції Тернопільської області відбувається диверсифікація каналів реалізації молока сільськогосподарськими товаровиробниками: зменшується частка молока проданого заготівельним організаціям і одночасно зростає реалізація молока населенню, на місцевих ринках, за бартерними угодами, оскільки ціна по цих каналах вища від закупівельної.

Скорочення валового виробництва молока, загальне зменшення заготівель молока і надходження його до ринкових ресурсів привело до зменшення виробництва молочної продукції в досліджуваному регіоні. Так, за останні 8 років виробництво тваринного масла зменшилось на 71,7%, продукції з незбираного молока – на 73%, сиру твердого – на 38,3%, сиру плавленого 49,2%. Виробничі потужності молокопереробних підприємств регіону завантажені менше, ніж наполовину.

Негативні тенденції у розвитку молочного скотарства та молочної промисловості Тернопільської області знайшли своє відображення у рівні споживання молока та молочних продуктів жителями регіону. У 1998 році у розрахунку на душу населення в області було спожито 316,2 кг молока та молокопродуктів (у перерахунку на молоко), що на 18,9% менше від науково-обгрунтованої норми. Встановлено, що на регіональному ринку молока та молочної продукції проходить поступове зниження платоспроможного попиту населення на продукти тваринного походження, погіршується структура харчування.

Аналіз цін на молоко та молочну продукцію показав, що відбувається трансформація структури затрат на всіх стадіях виробництва, переробки, реалізації молока і молочної продукції, цінова дискримінація по відношенню до сільського господарства, що появляється у зменшенні долі сільськогосподарських виробників у кінцевій ціні споживання та перерозподілі прибутків на користь переробних та торговельних підприємств. Така ситуація вимагає певної зміни орієнтирів та відношення до АПК і сільського господарства зокрема. Необхідна дієва держава підтримка сільськогосподарських товаровиробників шляхом введення у продовольчому комплексі АПК і зокрема молокопродуктовому підкомплексі пільгового оподаткування з метою зниження роздрібних цін на молоко та молочну продукцію, стимулювання платоспроможного попиту населення.

У третьому розділі "Перспективи розвитку ринку молока та молокопродукції у Тернопільській області" - зроблено прогноз регіональних обсягів виробництва, споживання, попиту та пропозиції молока у Тернопільській області, розглядаються тенденції розвитку регіонального молочного ринку, обґрунтовані напрями вдосконалення взаємовідносин між основними учасниками ринку, конкретні підходи з організації маркетингу у регіональному молокопродуктовому підкомплексі.

Керуючись концепцією повного самозабезпечення регіону молоком та молокопродуктами, запропонована методика прогнозування потреби у молоці та можливості її забезпечення.

Оскільки ринок молока та молокопродуктів є складовою споживчого ринку, то прогнозування потреби у молоці здійснюється на основі прогнозування чисельності населення. Використавши методологічний підхід вчених Інституту аграрної економіки УААН, перспективна середньорічна чисельність населення розраховується демографічним методом, за формулою 1.

(1)

де W – середньорічний коефіцієнт зміни чисельності населення у базовому періоді;

Xn – кінцевий рівень динамічного ряду;

X1 – початковий рівень динамічного ряду;

n – кількість років у базовому періоді;

m – кількість років у періоді, що прогнозується;

Sm – чисельність населення на прогнозну дату;

S0 – чисельність населення на вихідну дату.

Фонд споживання обчислюється як добуток науково-обгрунтованої норми споживання молока (380 кг в рік на душу населення) на перспективну чисельність населення.

Враховуючи витрати у сільськогосподарському виробництві, які визначаються за середнім відсотком встановленого рівня, прогнозується виробництво молока в регіоні.

Так як в окремих районах досліджуваного регіону в розрахунку на 100 жителів припадає неоднакова кількість корів, при самозабезпеченості молоком регіону в цілому, в одних районах його вироблятиметься з надлишком, в інших – у недостатніх обсягах.

Розрахунок районних обсягів попиту або пропозиції визначається як різниця виробництва і суми витратних статей. Проведені за даною методикою розрахунки прогнозованого рівня виробництва та споживання молока по районах Тернопільської області на 2005 рік (табл.1) показали, що в цілому область зможе забезпечити власну потребу в молоці при збереженні нинішнього поголів'я корів та підвищення їх середньорічної продуктивності до 2492 кг. При цьому рівень виробництва молока не задовольнятиме потребу у Чортківському, Бережанському, Заліщицькому, Борщівському, Тернопільському районах і звичайно м.Тернопіль. В усіх інших районах виробництво молока перевищуватиме потребу в ньому. Отже, ринковий перерозподіл молока відбуватиметься на міжрайонному рівні.

Таблиця 1

Прогнозний рівень виробництва, споживання, попиту та пропозиції молока по районах Тернопільської області на 2005 рік

Райони Чисельність Припадає корів Молоко, тис.т.

населення, тис.чол.. на 100 чол., гол. вироб-ництво Фонд спожи-вання витрати в сільгосп-виробництві пропозиція (+), попит (-)

Бережанський 45,1 17,6 19,7 17,1 4,5 -1,9

Борщівський 74,4 19,5 36,1 28,3 8,3 -0,5

Бучацький 67,2 22,2 37,1 25,5 8,5 +3,1

Гусятинський 65,9 23,5 38,6 25,0 8,9 +4,7

Заліщицький 53,7 19,0 25,4 20,4 5,8 -0,8

Збаразький 59,3 28,5 42,1 22,6 9,7 +9,8

Зборівський 46,8 31,4 36,9 17,8 8,5 +10,6

Козівський 41,0 27,8 28,4 15,6 6,4 +6,4

Кременецький 75,1 22,3 41,9 28,6 9,6 +3,7

Лановецький 31,8 38,7 30,7 12,1 7,1 +11,5

Монастириський 34,3 28,0 23,9 13,0 5,5 +5,4

Підволочиський 45,1 33,7 37,9 17,1 8,6 +12,2

Підгаєцький 22,7 28,2 15,9 8,6 3,6 +3,7

Теребовлянський 70,7 27,2 47,8 26,9 11,0 +9,9

Тернопільський 64,2 19,5 31,2 24,4 7,1 -0,3

Чортківський 80,7 17,5 35,1 30,7 8,1 -3,7

Шумський 35,8 42,7 38,1 13,6 8,8 +15,7

м. Тернопіль 237,0 0,1 0,6 90,0 0,1 -89,5

Всього по області 1150,8 19,8 567,4 437,3 130,1 0,0

З використанням пакетів прикладних програм лінійного програмування Lina (транспортний симплекс) в роботі розраховано оптимальні міжрайонні товарні потоки молока у Тернопільській області.

Здійснено прогноз можливостей Тернопільської області у постачанні молока та молочних продуктів за межі регіону. Так, якщо на Тернопільщині буде відновлено поголів'я корів та зросте їх продуктивність до рівня 1990 року, то крім задоволення внутрішніх потреб, у 2005 році область зможе запропонувати в інші регіони України 181,6 тис.т. молока та молокопродуктів.

Економічні відносини підприємств по виробництву, переробці, реалізації молока та молокопродукції необхідно формувати таким чином, щоб забезпечити поєднання інтересів всіх ланок молокопродуктового підкомплексу. Основою взаємозв'язку між сільськогосподарським товаровиробником та переробним підприємством вважаємо якість молока як сировини. Враховуючи досвід економічно розвинутих країн, в роботі запропоновано методику перевірки якості молочної сировини, систему її стандартизації та схему визначення закупівельної ціни на молоко.

Для вдосконалення економічних взаємовідносин та зближення економічних інтересів підприємств молокопродуктового підкомплексу запропоновано створювати регіональні агропромислові асоціації. Інтегруючою ланкою тут повинні стати молокопереробні підприємства, більшість яких у результаті проведеної приватизації перетворились в акціонерні товариства відкритого типу. Крім них, в асоціацію ввійдуть сільськогосподарські товаровиробники, підприємства торгівлі та громадського харчування (Рис.2).

Асоціація функціонуватиме на основі договору про спільну діяльність, де визначаються обов'язки сторін, встановлюється порядок розподілу виручки від реалізації молочної продукції. Тут застосовується новий методичний підхід в організації економічних відносин між учасниками – молочна продукція до стадії її реалізації є власністю сільськогосподарських товаровиробників, а взаємні розрахунки здійснюються не по стадіях відтворювального процесу, а за кінцевими результатами, залежно від виробничого вкладення. Розподіл доходів між учасниками асоціації здійснюватиметься по встановлених співвідношеннях дольової участі у виручці від реалізації продукції відповідно з реальними затратами. Розрахунки показали, що найбільш оптимальне співвідношення затрат для розподілу доходів між учасниками асоціації може бути представлене таким чином: сільськогосподарське виробництво – 63%, переробка – 20%, торгівля – 16%, утримання адміністрації асоціації – 1%.

Для досконалого вивчення потреб населення у молокопродуктах та найповнішого їх задоволення, поєднання інтересів споживачів та підприємств-виробників необхідно використовувати маркетинг. У дисертації запропонована блок схема алгоритму управління маркетингом регіонального молокопродуктового підкомплексу, яка передбачає оптимізацію сільськогосподарського виробництва у регіоні, оптимізацію структури переробки молока та оптимізацію сировинних зон (рис.3)

Тільки за таких умов будуть поєднані інтереси всіх учасників регіонального ринку молока та молочної продукції не тільки на стадії реалізації продукції, але й на стадії визначення характери і масштабів її виробництва, шляхів рентабельного використання виробничих потужностей підприємств, визначення взаємовигідних умов просування продукції з врахуванням максимального задоволення потреб кінцевих споживачів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведені теоретичні узагальнення і обґрунтований концептуальний підхід до формування ринку молока та молокопродуктів у регіоні. Це проявилося у розробці методичних засад дослідження регіонального молочного ринку, теоретичних і практичних аспектів ефективного розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК, вдосконалення його організаційно-економічної структури, визначенні резервів і науковому обґрунтуванні шляхів підвищення економічної ефективності виробництва і переробки сировини в умовах розвитку ринкових відносин, які можуть бути використані регіональними органами управління та учасниками молокопродуктового підкомплексу в своїй діяльності.

Виконане наукове дослідження дозволяє сформулювати певні висновки та пропозиції, основні з яких зводяться до наступного:

1. Проведений аналіз сучасного стану ринку молока та молочної продукції в досліджуваному регіоні переконливо доводить, що виробництво молока та молокопродуктів має тут значне природно-ресурсне та достатнє інфраструктурне підгрунття для свого розвитку. Проте, у результаті дії як зовнішніх, так і внутрішніх факторів, потенціал регіонального ринку використовується неефективно.

Оптимальне вирішення означених суперечностей в розвитку молокопродуктового підкомплексу можливе на основі врахування специфіки його функціонування при розробці адекватних сучасним умовам організаційно-економічних механізмів регулювання розвитку ринку молока та молочної продукції.

2. Дослідження особливостей формування ринкових відносин в молокопродуктовому підкомплексі АПК і специфіки функціонування ринку молока та молочної продукції доводить необхідність паралельного застосування і комбінування методів ринкового саморегулювання та державного регулювання розвитку та функціонування молочного ринку.

3. Необхідна державна підтримка галузей, які в умовах перехідного періоду не можуть пристосуватись до функціонування ринкового механізму. До них відноситься сільське господарство в цілому та молочне скотарство зокрема. Встановлення обґрунтованого рівня цін і дотацій на молоко, які покрили б витрати сільськогосподарських виробників дозволить здійснити розширене відтворення в галузі. Державні інвестиції в молочне скотарство викличуть позитивний мультиплікаційний ефект і дозволять, при ефективній організації закупівель, значно покращити ситуацію в молочній промисловості. В міру зростання доходів населення бюджетні дотації доцільно зменшувати.

4. З метою стимулювання платоспроможного попиту населення на молоко та молочні продукти необхідно відмінити ПДВ на цю групу товарів і ввести єдину пільгову ставку 4-5%. Це дозволить знизити роздрібні ціна на молокопродукти на 20-30%, що викликало б, на нашу думку, як мінімум аналогічне збільшення споживання молока та продуктів його переробки.

5. По мірі виходу з кризи та стабілізації ринкових відносин споживання молока та молочної продукції буде зростати швидкими темпами, що підтверджується досвідом країн Центральної Європи. В роботі обгрунтована методика прогнозування потреби регіону в молоці та можливості її забезпечення, побудована на концепції повного самозабезпечення регіону молоком і молочними продуктами, а також на її основі здійснено прогноз на 2005 рік для Тернопільської області. Для самозабезпечення Тернопільщини молоком необхідно довести його виробництво до 567,3 тис.т. При цьому в одних районах його вироблятиметься з надлишком (Шумський, Лановецький та Підволочиський райони), а в інших – в недостатніх обсягах (Чортківський, Бережанський, Заліщицький, Тернопільський і м.Тернопіль).

Запропонована модель оптимізації товарних потоків молока дозволить здійснити оптимальний міжрайонний перерозподіл молока в досліджуваному регіоні.

6. Регіональним органам влади необхідно здійснювати комплекс ефективних заходів по забезпеченню нормального відтворювального процесу в молочному скотарстві та молочній промисловості і створювати всі умови для зацікавленості переробних підприємств в інвестиціях. Інвестиційна активність у молокопродуктовому підкомплексі повинна бути зміщена у сировинні зони та направлена на технічне переозброєння і реконструкцію діючих підприємств. Підприємствам молочної промисловості необхідно зберегти наявні виробничі потужності, впроваджувати сучасні прогресивні технології, розширювати асортимент виробництва продукції.

7. Вимагає перегляду і чинна недосконала схема стандартизації молока. Для цього доцільно використати досвід економічно розвинутих країн, де якість молока оцінюють не тільки за вмістом жиру, але й білка, бактерій, соматичних клітин. Необхідно посилити державні вимоги до якості молока, яке поступає на промислову переробку, відповідно до світових стандартів та ввести державну багаторівневу систему сертифікації продовольства, що дозволить комплексно оцінювати вироблену молочну продукцію. На рівні переробних підприємств, з метою покращення якості молочної сировини, необхідно диференціювати закупівельні ціни залежно від якісних показників (вміст бактерій та соматичних клітин, вміст жирів та білків, тощо). Це дозволить підвищити якість молочної продукції і відкриває можливості для ширшого виходу на міжнародний ринок.

8. З метою поєднання інтересів всіх суб'єктів ринку молока та молокопродукції сільськогосподарським товаровиробникам, молокопереробним підприємствам та торгівельним організаціям потрібно активніше йти на створення корпоративних, кооперативних та асоційованих структур та інших об'єднань. Враховуючи особливості молокопродуктового підкомплексу найбільш ефективною формою таких об'єднань на регіональному рівні повинні стати асоціації, які б об'єднали підприємства з виробництва і переробки молока та реалізації молочної продукції.

Поява подібних формувань дозволить створити додаткові стимули щодо перерозподілу чистого доходу молокопереробних підприємств на користь постачальників сировини, а також внесе суттєвий елемент конкуренції у взаємовідносини переробних підприємств.

9. Підприємствам молочної промисловості за рахунок власних коштів і залучених інвестицій необхідно створювати у своїх сировинних зонах розгалужену виробничу інфраструктуру з метою залучення сировинних ресурсів з особистих підсобних господарств населення, будувати нові та реконструювати старі сільські сепараторні пункти. Сільськогосподарським підприємствам також потрібно шукати нові форми горизонтальної інтеграції з особистими приватними господарствами населення, які могли б у перспективі сприяти взаємному ефективному розвитку.

10. З метою досконалого вивчення потреб населення у молокопродуктах та найповнішого їх задоволення, поєднання інтересів споживачів та підприємств-виробників необхідно використовувати маркетинг, який дозволяє з одного боку, орієнтувати виробників на задоволення існуючих і потенційних потреб споживачів, а з другого – формувати і стимулювати попит. Запропонована блок-схема алгоритму управління маркетингом регіонального молокопродуктового підкомплексу передбачає оптимізацію сільськогосподарського виробництва, оптимізацію структури переробки молока та оптимізацію сировинних зон. Тільки за таких умов, на наш погляд, будуть поєднані інтереси сільськогосподарських товаровиробників, підприємств молокопереробної промисловості і торгівлі не тільки на стадії реалізації продукції, але й на стадії визначення характеру і обсягів її виробництва, шляхів ефективного використання виробничих потужностей підприємств, визначення взаємовигідних умов просування продукції з врахуванням повного задоволення потреб споживачів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Голомша Н.Є. Молокопродуктовий підкомплекс в перехідний період до ринку.// Економіка АПК.- 1998.- №7.- с.22-24.

2. Дудар Т.Г., Голомша Н.Є. Послаблення монополізму в молокопродуктовому підкомплексі.// Економіка АПК.-1998.- №12.- с.14-17. (Автору належить 0,2 др.арк.) Особистий внесок здобувача: дослідження конкуренції на регіональному ринку молока та молочної продукції.

3. Голомша Н.Є. Формування каналів просування продукції на ринку молока та молокопродуктів.// Вісник Тернопільської академії народного господарства.- 1998.- № 4.- с.168-170.

4. Голомша Н.Є. Удосконалення механізму інтеграції підприємств у молокопродуктовому підкомплексі АПК.// Вісник Тернопільської академії народного господарства.- 1999.-№ 6.- с.203-205.

5. Голомша Н.Є. Формування ринку молока та молокопродукції в регіоні.// Регіональні аспекти розвитку і розміщення продуктивних сил України. Тернопіль: Економічна думка.- 1998.- с.52-55.

6. Дудар Т.Г., Голомша Н.Є. Маркетингові підходи до формування регіонального ринку молока та молокопродуктів.// Збірник наукових праць ТАНГ. Випуск 2./ Науковий керівник д.е.н., проф. Фаріон І.Д.- 1998. (Автору належить 0,25 др.арк.) Особистий внесок здобувача: розглянуто особливості маркетингової діяльності в молокопродуктовому підкомплексі.

7. Дудар Т.Г., Голомша Н.Є. Деякі аспекти державного регулювання виробництва молока і формування його ринку.// Матеріали міжнародної наукової конференції "Методологія економічно-статистичного дослідження в умовах ринку".- Тернопіль.- 1997.- с.68-69. (Автору належить 0,2 др.арк.) Особистий внесок здобувача: визначено основні завдання державного регулювання на молочному ринку.

8. Дудар Т.Г., Голомша Н.Є. Економічні умови формування ринку молока на Тернопільщині.// Матеріали науково-практичної конференції "Ефективність реформування аграрної сфери і шляхи раціонального використання природних ресурсів Поділля".- Тернопіль.- 1996.- с.34-36. (Автору належить 0,1 др.арк.) Особистий внесок здобувача: визначено особливості формування ринку молока на Тернопільщині.

АНОТАЦІЇ

Голомша Н.Є. Організаційно-економічні основи формування ринку молока та молочної продукції (на матеріалах молокопродуктового підкомплексу АПК Тернопільської області).- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02.- Економіка сільського господарства і АПК.- Тернопільська академія народного господарства Міністерства освіти і науки України, Тернопіль, 2001.

Дисертація присвячена питанням організації та функціонування ринку молока та молочної продукції. У роботі на матеріалах Тернопільської області проведено аналіз і здійснено оцінку сучасного стану ринкових відносин у молокопродуктовому підкомплексі, розроблено пропозиції щодо їх удосконалення.

Розроблено методологічні положення щодо економічної оцінки стану і пропозицій розвитку регіонального молочного ринку. Запропоновано заходи по удосконаленню взаємовідносин між підприємствами молокопродуктового підкомплексу АПК.

Ключові слова: молокопродуктовий підкомплекс, ринок молока та молочної продукції, регулювання ринку, економічні відносини, попит, пропозиція, асоціація по виробництву, переробці та реалізації молока, маркетинг.

Голомша Н.Е. Организационно-экономические основы форми-рования рынка молока и молочной продукции (на материалах молочнопродуктового подкомплекса АПК Тернопольской области).- Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 - Экономика сельского хозяйства и АПК. - Тернопольская академия народного хозяйства Министерства образования и науки Украины, Тернополь, 2001.

Диссертация посвящена вопросам организации и функционирования рынка молока и молочной продукции. В работе на материалах Тернопольской области проведён анализ и осуществлено оценку существующих рыночных отношений в молочнопродуктовом подкомплексе, разработаны предложения по их усовершенствованию.

На основе проведенного в работе анализа свойств и специфики молочного рынка с учётом опыта развитых стран с рыночной экономикой обоснованы основные принципы функционирования рынка молока и молочной продукции в Украине.

Проведено исследование конкуренции на региональном рынке молока и молочной продукции и обоснованы новые взгляды на проблему монополизма в молочнопродуктовом подкомплексе.

На основе использования методологических подходов в работе обоснована методика исследования регионального рынка молока и молочной продукции, а также механизмов его регулирования: комплексный подход к вопросу формирования молочного рынка; сочетание государственного регулирования и рыночного саморегулирования; формирование механизма ценообразования.

Проведён комплексный анализ рынка молока и молочной продукции в Тернопольской области, в частности анализ производства молока и его экономической эффективности, формирования товарных ресурсов молока, производства молочной продукции, потребления молока и молокопродуктов населением региона, ценообразования в молочнопродуктовом подкомплексе.

В диссертации рассмотрены тенденции развития регионального рынка молока и молочной продукции на перспективу. На основе концепции полного самообеспечения региона молоком и молочными продуктами обоснована методика прогнозирования потребности молока и возможности её обеспечения. С использованием предложенной методики сделано прогноз региональных объёмов производства, потребления, спроса и предложения молока в исследуемом регионе, а также рассчитано оптимальные межрайонные товарные потоки молока в Тернопольской области.

Разработана система мер по совершенствованию экономических отношений предприятий молочнопродуктового подкомплекса. Учитывая опыт развитых рыночных стран предложена методика проверки качества молочного сырья, система его стандартизации, а также схема определения закупочной цены на молоко.

Обоснована необходимость интеграции сельскохозяйственных товаропроизводителей, молокоперерабатывающих и торговых предприятий для сближения их экономических интересов. В частности предложено создание региональных агропромышленных ассоциаций, в которых используется новый методический подход в организации экономических отношений между участниками: зависимость дохода от конечных результатов и производственного вложения.

В диссертации разработаны методические подходы по организации маркетинга в молочнопродуктовом подкомплексе, в частности предложена блок-схема алгоритма управления маркетингом регионального молочнопродуктового подкомплекса, которая включает оптимизацию сельскохозяйственного производства в регионе, оптимизацию структуры переработки молока и оптимизацию сырьевых зон.

Ключевые слова: молочнопродуктовый подкомплекс, рынок молока и молочной продукции, регулирование рынка, экономические отношения, спрос, предложение, ассоциация по производству, переработке и реализации молока, маркетинг.

Holomsha N.J. Organizational and economic fundamentals of the market of dairy products and milk (on the base of dairy-producing sub-complex of the Agrarian-Industrial complex in Ternopil region). - Manuscript.

The dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Economics by specialty 08.07.02 - Economics of Agriculture and Agrarian-Industrial Complex.- Ternopil Academy of National Economy, Ministry of Education and Science of Ukraine, 2001.

The dissertation is devoted to some problems of organization and functioning of the market of dairy products and milk. In the research an attempt to analyze and evaluate the present state of market relations in dairy-producing sub-complex has been done, some proposals for its improving have been worked out.

Some methodological statements of economic evaluation of the state of market and proposals for developing of regional dairy and milk market have been done.

Some measures for improving interrelations between enterprises of dairy-producing sub-complex of the Agrarian- Industrial Complex have been proposed.

Key words: dairy-producing sub-complex, dairy products and milk market, market regulation, economic relations, demand, supply, association of producing, processing and selling of milk, marketing.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

БІОЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛЮЩА ЗВИЧАЙНОГО (hEDERA HELIX L.) ТА ЙОГО ФОРМ В УМОВАХ ЗАХОДУ УКРАЇНИ - Автореферат - 23 Стр.
МАСИВНІ ЗІРКИ В ГАЛАКТИКАХ З АКТИВНИМ ЗОРЕУТВОРЕННЯМ І ЇХНЯ ВЗАЄМОДІЯ З МІЖЗОРЯНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ - Автореферат - 50 Стр.
ОЦІНКА ТА ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ НА РЕКЛАМНУ ДІЯЛЬНІСТЬ В СИСТЕМІ МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 25 Стр.
ПРАВОВІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ( ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ ) - Автореферат - 23 Стр.
Розвиток історії педагогіки в Україні (історіографічний аспект) - Автореферат - 55 Стр.
ОБЛІК І АНАЛІЗ МАРКЕТИНГОВОЇ ТА ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ (на прикладі підприємств хіміко-фармацевтичної промисловості України) - Автореферат - 29 Стр.
Продуктивність, обмін речовин та морфологічні показники органів травлення у молодняку свиней при згодовуванні мацеробациліну - Автореферат - 24 Стр.