У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КОЦ ГРИГОРІЙ ПАВЛОВИЧ

УДК 658.562

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Спеціальність 08.06.02 - підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

 

Науковий керівник - кандидат економічних наук, професор

Дікань Лариса Василівна

Харківський державний економічний університет, завідуюча кафедрою аудиту та оподаткування

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Одінцова Галина Сергіївна

Українська Академія державного управління при Президентові України (Харківський філіал), завідуюча кафедрою державного управління та менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Азаренкова Галина Михайлівна

Харківська державна академія міського господарства, доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Провідна установа - Інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), відділ проблем управління виробництвом

Захист відбудеться “31” травня 2001 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий 27 квітня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

В умовах переходу до ринку успіх кожного конкретного товаровиробника оцінюється за рівнем ефективності виробництва, обумовленої в першу чергу ступенем задоволення потреб суспільства з найменшими витратами. При цьому в даний час визначальною характеристикою, яка формує суспільні потреби, стає якість продукції. Це пов'язано з тим, що якість продукції в умовах конкуренції є головним стимулом придбання продукції, одним з факторів її конкурентоспроможності.

Стан справ в області управління якістю для підприємств України не можна визначити як задовільний. Розвиток експортних відносин показав, що продукція вітчизняних підприємств є неконкурентоспроможною на світовому ринку саме по якості. У цьому зв'язку набуває особливого значення проблема розробки та впровадження дійових методів управління витратами на забезпечення якості продукції.

Теоретико-методологічні й економіко-організаційні аспекти управління витратами на забезпечення якості продукції відображені в роботах провідних вітчизняних і зарубіжних вчених економістів: І. Ансоффа, Л. Водачека, З. Ш. Гейлера, А.В. Гличева, Д. Джуран, Л.В. Дікань, Ю.Б. Іванова, Д.С. Демиденко, В.Е. Ластовецького, Л.А. Матвєєва, В.Ю. Огвоздіна, Г.С. Одінцової, В.В. Окрепілова, В.С. Пономаренка, О.І. Пушкаря, В.М. Соколенко, С.А. Стукова, А. Субето, А. Фейгенбаума, З.Ю. Хамдамова, Д. Харрінгтона, А. Яруговой та ін.

Актуальність теми. Вивчення та аналіз опублікованих за даною проблематикою матеріалів методологічних концепцій, методичних підходів та практичних розробок дозволили зробити висновок про те, що питання пошуку й формування концептуальних і методичних підходів до вирішення задачі ефективного управління витратами на забезпечення якості продукції недостатньо розроблені як у науковому, так і в організаційно-практичному аспекті, особливо для умов трансформаційної економіки.

Об'єктивна необхідність подальшого поглиблення теоретичних досліджень і методичних розробок пов'язана з удосконаленням методів планування, обліку витрат на забезпечення якості продукції, організаційної структури управління якістю, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи пов'язана з науковими дослідженнями Харківського державного економічного університету; окремі пропозиції та дисертаційні дослідження стали частиною роботи, яка була виконана в рамках госпдоговору “Питання удосконалення внутрішнього аудиту та оцінки фінансового стану підприємства” (номер державної реєстрації 0199U003643) і держбюджетної науково-дослідної роботи “Узагальнення досвіду проведення антимонопольної політики в розвинених країнах” (номер державної реєстрації 0196U003140). У рамках даних робіт автором досліджені теоретичні аспекти понять “якість”, “забезпечення якості продукції”, “витрати на забезпечення якості продукції”, проведений аналіз організаційної структури управління в системі забезпечення якості продукції, основ управління витратами на забезпечення якості.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка методичних підходів і практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління витратами на забезпечення якості продукції.

Для досягнення поставленої мети було вирішено такі задачі:

проведення теоретичного аналізу понять “якість”, “система забезпечення якості”, “витрати на забезпечення якості продукції”;

аналіз існуючих класифікацій витрат на якість продукції та організаційної структури управління в системі забезпечення якості продукції;

виявлення особливостей забезпечення якості продукції та їх впливу на ефективність виробництва;

дослідження методів вирішення задачі підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості продукції;

аналіз відповідності стану елементів та організації діяльності комплексної системи управління якістю продукції вимогам ISO серії 9000;

обґрунтування необхідності маркетингового підходу до управління якістю продукції;

розробка методичних підходів та рекомендацій щодо аналізу, планування та обліку витрат на забезпечення якості продукції.

Об'єкт дослідження - діяльність вітчизняних промислових підприємств по забезпеченню якості продукції.

Предмет дослідження - процес управління витратами на забезпечення якості промислової продукції.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є положення сучасної економічної теорії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері управління витратами на забезпечення якості. Для досягнення поставленої в роботі мети було використано такі методи дослідження: теоретичного узагальнення та порівняння - для уточнення понятійного апарату управління витратами на забезпечення якості продукції; статистичного аналізу - для проведення аналізу емпіричних даних і дослідження тенденцій розвитку промислового виробництва та особливостей забезпечення якості продукції в умовах трансформаційної економіки; графічного аналізу - для наукового відображення фактичних даних, які пов'язані з витратами на забезпечення якості промислової продукції; системного підходу формалізації та економіко-математичного моделювання - для обґрунтування і розробки основних шляхів підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості продукції.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні документи з економічних питань, офіційні статистичні матеріали по Україні, статистична звітність Харківського обласного управління статистики, звітно-статистичні дані промислових підприємств м. Харкова.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у такому:

вперше розроблено методику планування та обліку витрат на забезпечення якості продукції за допомогою використання фінансової моделі виробництва і розподілу витрат на основні й супутні;

уточнено поняття “витрати на забезпечення якості промислової продукції” як витрат, що виникають у процесі функціонування системи забезпечення якості продукції;

теоретично обґрунтовано і запропоновано удосконалену класифікацію витрат на забезпечення якості продукції шляхом уведення в розгляд понять “функціонально-основні” та “функціонально-супутні” витрати на якість;

конкретизовано маркетинговий підхід до управління якістю на основі комплексної системи організації виробництва, поставок сировини та збуту продукції;

подальший розвиток отримав методичний підхід до аналізу витрат на якість одиниці продукції на основі прогнозної факторної моделі витрат та її наочного відображення;

розроблено рекомендації щодо створення організаційної структури управління групами якості та мотивації персоналу підприємства до підвищення якості продукції за рахунок встановлення змінної частини фонду заробітної плати в залежності від рівня якості продукції.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи й обґрунтовані теоретичні положення, викладені в дисертації, доведені до рівня практичних рекомендацій і можуть бути використані суб'єктами господарювання з метою підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості продукції.

Застосування факторної моделі витрат на забезпечення якості, механізму визначення витрат на забезпечення якості продукції і методичного підходу до оцінки витрат на якість продукції сприяє ефективному використанню ресурсів на формування високої якості продукції.

Розроблені методичні рекомендації щодо активізації людського фактора дозволяють ефективніше використовувати творчий потенціал робітників для підвищення якості продукції.

Наукові результати дисертаційної роботи, які мають прикладний характер, знайшли практичне застосування на ряді машинобудівних підприємств м. Харкова, що підтверджено відповідними актами і довідками. Розроблені схеми взаємодії структурних підрозділів підприємства при випуску нової і модернізації продукції, яка вже випускається, та організаційної структури служб маркетингу підприємства взяті за основу в практичній діяльності відповідних служб ЗАТ “Південкабель”; запропонований підхід до оцінки витрат на якість продукції прийнятий до використання у практичній діяльності ВАТ “Укрелектромаш”; методичні рекомендації щодо активізації людського фактора в діяльності по забезпеченню якості продукції - в АТ “Світло шахтаря”.

Особистий внесок здобувача в роботах, які виконані у співавторстві (№1,7 за списком опублікованих робіт за темою дисертації, який подано на с. 15 автореферату) полягає в такому: досліджено особливості управління витратами на забезпечення якості; розкрито природу функціональних витрат на якість продукції.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження оприлюднено на Другій міжнародній науково-практичній конференції молодих економістів (Харків, 1997 р.); IV науково-практичній конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (Харків, 2000 р.).

Публікації. Результати дисертації опубліковані в одній монографії, 8 статтях у наукових журналах і збірниках наукових праць, що визнані ВАК України фаховими з економіки. Загальний обсяг - 2,82 ум.-друк. арк., особисто автору належить 2,69 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 134 найменувань. Робота викладена на 185 сторінках машинописного тексту, в тому числі 32 таблиці займають 18 сторінок, 30 рисунків - 13 сторінок, список використаних джерел - 10 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації - 144 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і задачі дослідження, розкрито наукову новизну й практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі - “Теоретичні основи управління витратами на забезпечення якості продукції” - розкрито сутність поняття “витрати на забезпечення якості продукції”; проаналізовано існуючі системи класифікації витрат на якість і запропоновано удосконалену класифікацію; вивчено досвід в області організаційних систем управління якістю; розглянуто основи управління витратами на забезпечення якості.

Проведені теоретичні дослідження показали, що існують як зовнішні, так і внутрішні причини, що викликали підвищену увагу до витрат на якість та дали початок розвитку окремих підходів у даній сфері. Мета цих підходів - визначення планової та фактичної величини, а в кінцевому підсумку - оптимізація виробничих витрат на якість продукції у функціональному розрізі. Разом з тим невирішені теоретичні проблеми, пов'язані з якістю продукції, відображаються і на практиці, що обумовлено складністю визначення терміна “витрати на забезпечення якості продукції”. Оскільки виробничі процеси в більшій чи меншій мірі стосуються якості, то важко відрізняти витрати на забезпечення якості від інших витрат. На багатьох підприємствах бухгалтерський відділ не відокремлює ці витрати, тому що фінансовий контроль не передбачає їх аналіз.

В дисертації показано, що однією з ключових ланок у вирішенні поставленої задачі є система забезпечення якості, що реалізує свої ніким більше не виконувані функції. Це дозволяє зробити висновок про те, що витрати на забезпечення якості продукції являють собою узагальнений показник, який відбиває ефективність роботи підприємства в цілому. Іншими словами, витрати на забезпечення якості продукції - це витрати, які виникають у процесі функціонування системи забезпечення якості продукції. В залежності від системи забезпечення якості продукції буде змінюватися і порядок розрахунку узагальненого показника витрат на забезпечення якості продукції. Одним з основних питань, що сприяють більш повному розумінню сутності витрат на забезпечення якості, є розгляд класифікації витрат на якість продукції.

Узагальнення існуючих класифікацій витрат на якість продукції дозволило запропонувати у дисертації вдосконалену класифікацію, в основу якої покладений розподіл витрат на основні та супутні шляхом уточнення функціональних статей витрат і уведення понять “функціонально-основні” та “функціонально-супутні” витрати на якість (рис. 1).

 

Функціонально-основні витрати на якість продукції - це витрати на здійснення внутрівиробничої діяльності з підтримки і поліпшення досягнутої якості продукції і витрати (збитки), що виникають як наслідок невідповідності якості продукції встановленим вимогам.

Функціонально-супутні витрати на якість продукції - це витрати, що виникають як наслідок функціонально-основних витрат на якість продукції.

Запропонована класифікація, на думку автора, сприятиме удосконаленню організації обліку, визначенню, аналізу й оцінці витрат на забезпечення якості продукції.

На основі узагальнення досвіду в області організаційних структур управління якістю та з урахуванням основних принципів побудови систем управління для цілей поліпшення організаційної структури управління в системі забезпечення якості продукції теоретично обґрунтована та вдосконалена схема взаємодії структурних підрозділів підприємства при випуску нової і модернізації продукції, яка вже випускається. Аналіз основ управління витратами на забезпечення якості дозволив обґрунтувати основні шляхи підвищення їх ефективності. До них входять:

вдосконалення маркетингового підходу до управління якістю;

моделювання витрат на забезпечення якості продукції;

організація обліку, визначення та оцінка витрат на забезпечення якості продукції.

У другому розділі - “Дослідження забезпечення якості продукції промислових підприємств” - проаналізовано тенденції та особливості розвитку економіки забезпечення якості продукції; виявлено фактори зниження якості промислової продукції; проведено аналіз відповідності стану елементів і організації діяльності комплексної системи управління якості продукції (КС УЯП) вимогам ISO серії 9000.

Аналіз розвитку промислового виробництва в Україні показав, що, з одного боку, недостатній рівень забезпечення якості промислової продукції негативно впливає на рентабельність виробництва, а з іншого - низький ступінь завантаженості виробництва, незадовільні умови праці, відтік висококваліфікованих фахівців позначаються на якості продукції. Так, у цілому по Україні в 1999 році з різних галузей промисловості звільнилося 102914 чол., з них лише 10986 чол. (10,67% ), які займали робочі місця, що не потребують професійної підготовки. У той же час за станом на 01.01.2000р. попит на висококваліфікованих фахівців у цілому по Україні для підприємств промисловості склав 23507 чол.

Одним з джерел, що підтверджує сказане і дозволяє оцінити рівень забезпечення якості продукції та комплектуючих, які випускаються безпосередньо підприємством, є аналіз даних претензійної роботи. З табл. 1 видно, що в цілому по АТ “Світло шахтаря” у період з 1997 по 1999 рр. спостерігалося зменшення кількості отриманих претензій і позовів, що свідчить про зростання якості продукції підприємства. Разом з тим збільшується сумарний обсяг направлених претензій і позовів, що свідчить про зниження якості продукції суміжників. У цілому ж такий стан справ негативно позначився на тенденціях рентабельності товарної продукції підприємства (рис. ).

Проведений у роботі аналіз показав, що серед причин зниження якості продукції основними є:

зниження інноваційної активності. Так, в середньому за рік у 90-ті роки вироблялося 460 найменувань нової техніки, в той час як у 80-ті роки - 650 найменувань;

стан технологічного устаткування та оснащення (табл. 2). Говорячи про вікову структуру устаткування, необхідно зазначити, що основна його частина фізично і морально зношена. Наприклад, у ВАТ “ХЗТД” більша частина устаткування (73,2%) старше десяти років, з якої більше 25% припадає на устаткування старше двадцяти років;

Таблиця 1 Дані про претензійну роботу по АТ “Світло шахтаря”, тис. грн.

Показник 1997р. 1998р. 1999р. Відхилення 1997/1998рр. (+, -) Відхилення 1998/1999рр. (+, -)

Направлено претензій 4381 3875 19589 - 506 + 15714

Направлено позовів 0,6 - 11,5 - 0,6 + 11,5

Стягнуто за позовами, претензіями 2063 642 4367,7 - 1421 + 3725,7

Отримано претензій 2392 1053 434,3 - 1339 - 618,7

Отримано позовів 20 68 - + 48 - 68

Стягнуто з підприємства 56 130 255 + 74 + 125

Штраф, пеня сплачені 71 53 12,9 - 18 - 36,1

Штраф, пеня одержані 489 154 167,2 - 335 + 13,2

зменшення обсягів власних коштів підприємств, що тісно пов'язано з фінансовими результатами господарської діяльності. Так, наприклад, з семи досліджених підприємств за період, який аналізувався, чотири були збитковими. Серед них ВАТ “ХТЗ”, ВАТ “ХЗТД”, ДП “ХЕМЗ” і ВАТ “Укрелектромаш”.

Таблиця 2 Стан технологічного устаткування по підприємствах, що аналізуються

Підприємство Питома вага устаткування, що не забезпечує точних характеристик, %

1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р.

ВАТ “Турбоатом” 30,2 28,4 39,6 1,2

ВАТ “ХТЗ” 11,6 10,0 9,8 11,8

АТ “ХАРП” 2,2 1,9 2,5 28,7

ВАТ “ХЗТД” 13,0 12,0 14,1 1,9

АТ “Верстатозавод” 1,5 1,7 2,0 9,3

ВАТ “Укрелектромаш” 4,2 4,3 5,7 4,1

ДП “ХЕМЗ” 12,3 13,5 16,7 18,4

Аналіз відповідності стану елементів та організації діяльності КС УЯП вимогам ISO серії 9000 показав, що в даний час до елементів, які повністю відповідають вимогам ISO серії 9000, слід віднести політику в галузі якості, управління виробництвом, якість у процесі виробництва, заходи коригувального впливу, реєстрацію даних про якість, підготовку кадрів. Результати аналізу свідчать про необхідність розробки маркетингового підходу до управління якістю та удосконалюванню системи обліку і визначення витрат на забезпечення якості.

У третьому розділі – “Шляхи підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості продукції” - конкретизовано маркетинговий підхід до управління якістю; уточнено факторну модель витрат на забезпечення якості; розроблено методику визначення витрат на забезпечення якості продукції, а також методичний підхід до оцінки витрат на якість продукції і методичні рекомендації щодо активізації людського фактора в діяльності по забезпеченню якості продукції.

Для вирішення задачі підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості в дисертації доведена необхідність застосування маркетингового підходу до вирішення задач управління якістю. Даний підхід ґрунтується на комплексній системі організації виробництва, поставок сировини і збуту продукції, що орієнтована на задоволення потреб конкретних споживачів і одержання підприємством прибутку; запропонована організаційна структура служби маркетингу підприємства.

Характерною рисою цього підходу є системність і комплексність, за рахунок об'єднання:

управління якістю сфери виробництва товару, що є важливим елементом з погляду конкурентоспроможності товару;

управління якістю сфери поставок, тому що від якісної сировини в остаточному підсумку залежить і якість продукції;

управління якістю збутової діяльності.

Такий підхід дозволяє врахувати фінансові інтереси як споживача, так і підприємства.

Основним елементом управління даного підходу є неузгодженість між попитом та пропозицією, яка виявляється при комплексному вивченні ринку, що є основою для прийняття конкретних рішень щодо управління якістю, в тому числі й відповідними витратами.

Зважаючи на те, що найбільш ефективним інструментом планування є методи економічного прогнозування, в роботі уточнена факторна модель витрат на забезпечення якості продукції. В цій моделі витрати на одиницю продукції визначеної якості представлені у вигляді факторного добутку сукупності властивостей даної продукції на величину витрат на одиницю властивості.

Застосування такого підходу обумовлено необхідністю обліку найбільшого числа різних властивостей, що в сукупності і відбивають деяку якість продукції. Цей підхід не вимагає обов'язкового вибору якоїсь найбільш значущої групи властивостей (факторів). Для більш наочного представлення моделі запропонована її графічна інтерпретація (рис. 3).

У сукупності така модель витрат на підвищення якості продукції (графоаналітична модель), з одного боку, дозволяє наочно подати процес формування витрат на якість, а з іншого - ефективно впливати на процес управління витратами. Дана модель дозволяє зв'язати воєдино витрати на якість продукції з визначеними параметрами якості. Знаючи характер цього зв'язку, можна не тільки моделювати, а й планувати витрати на підвищення якості продукції.

Проте головні труднощі в плануванні витрат на забезпечення якості продукції полягають у визначенні їх змісту та складу. Це обумовлено: по-перше, складністю виділення витрат на забезпечення якості із загальної сукупності витрат, необхідних для виробництва продукції; по-друге, необхідністю проведення погоджених дій щодо забезпечення якості згідно з основними положеннями міжнародних стандартів; по-третє, недостатньою науково-методичною розробкою цих положень у вітчизняній практиці.

Приклади з господарської практики показують, що без комплексного вирішення економічних питань якості витрати на виготовлення продукції зростають у більшій мірі, ніж підвищується її якість.

У дисертації обґрунтована і розроблена методика визначення витрат на якість продукції, виходячи з розподілу їх на основні та супутні, а також методичний підхід до оцінки витрат на забезпечення якості продукції. З цією метою фінансова модель виробництва подана у формі, що дозволяє одночасно формувати фінансові баланси в їх взаємозв'язку: баланс за основною діяльністю, грошовий баланс, баланс фінансових результатів (прибуток/збиток).

Основу методики складає положення про те, що погіршення якості продукції та обумовлені цим незаплановані витрати на якість продукції не повинні погіршувати заплановані фінансові показники підприємства. Це означає, що незалежно від досягнутої якості продукції фактичні активи не можуть бути менше, ніж заплановані, а зменшення власних джерел фінансування має компенсуватися позиченими коштами. Як базові елементи для оцінки витрат на якість продукції обрані основна заробітна плата виконавців і амортизаційні відрахування активної частини основних виробничих фондів, що сприяє найбільш точній оцінці витрат на якість продукції та управлінню ними.

Слід зазначити, що побудова ефективної системи управління витратами на забезпечення якості продукції неможлива без участі людини. У роботі розроблені рекомендації щодо активізації людського фактора в діяльності по забезпеченню якості продукції. Їх суть полягає в обґрунтуванні організаційної структури управління групами якості (рис. 4) і створенні мотиваційних умов оплати праці, що засновані на корегуванні величини максимально можливої змінної частини фонду заробітної плати в залежності від рівня якості продукції (формула 1):

, (1)

де ЗЧФЗ - змінна частина фонду заробітної плати;

- максимально можлива змінна частина фонду заробітної плати;

- сума зменшення змінної частини фонду заробітної плати.

Суму зменшення змінної частини фонду заробітної плати кожної з груп якості можна визначити за формулою:

, (2)

, (3)

де - нормований показник погіршення якості продукції за -ою властивістю; =0 - якість продукції найбільш висока; =1 - якість продукції найгірша.

При визначенні показника погіршення якості продукції мають брати участь усі групи якості підприємства, що виключить можливість необ'єктивної оцінки.

Отримані таким чином сумарні величини зменшення змінної частини фонду заробітної плати, завдяки їхній диференціації по властивостях, що відбиває якість продукції, зацікавлює усіх працівників не тільки у забезпеченні, а й у підвищенні якості продукції, яка випускається.

ВИСНОВКИ

1. Дослідження функціонування промислового виробництва і його основних проблем показало, що якість продукції стає найважливішою у діяльності підприємств. Тому існує не тільки необхідність економічної оцінки якості продукції, якості праці й інших факторів виробництва, а й управління ними і в першу чергу витратами на забезпечення якості продукції.

2. Теоретичне узагальнення основ сутності і значення витрат на забезпечення якості продукції дозволили автору зробити висновок про те, що витрати на забезпечення якості продукції - це витрати, які виникають у процесі функціонування системи забезпечення якості продукції.

3. Виходячи з того, що класифікація витрат на якість продукції - одна з головних задач, від вірного вирішення якої залежить визначення їх складу і вимог до організації обліку, аналізу та оцінки, у роботі запропоновано удосконалену класифікацію витрат на якість продукції, в основу якої покладений поділ витрат на основні та супутні.

4. На основі вивчення досвіду в області організаційних структур управління якістю та з урахуванням основних принципів побудови систем управління для поліпшення організаційної структури управління в системі забезпечення якості продукції теоретично обґрунтована й удосконалена схема взаємодії структурних підрозділів підприємства при випуску нової і модернізації продукції, що вже випускається.

5. Аналіз відповідності стану елементів і організації діяльності КС УЯП вимогам ISO серії 9000 підтвердив висновки про необхідність розробки маркетингового підходу до управління якістю та вдосконалювання системи обліку і визначення витрат на забезпечення якості.

6. З метою підвищення ефективності управління витратами на забезпечення якості в роботі обґрунтований і конкретизований маркетинговий підхід до управління якістю у вигляді комплексної системи організації виробництва, поставок сировини і збуту продукції, орієнтованої на задоволення потреб конкретних споживачів та одержання прибутку підприємством, розроблена організаційна структура служби маркетингу підприємства.

7. Зважаючи на те, що найбільш ефективним інструментом планування є методи економічного прогнозування, основу яких складають моделі досліджуваного процесу, в роботі уточнена факторна модель витрат на забезпечення якості продукції. Для більш наочного подання моделі запропонована її графічна інтерпретація. У сукупності така модель витрат на підвищення якості продукції (графоаналітична модель), з одного боку, дозволяє наочно представити процес формування витрат на якість, а з іншого - ефективно впливати на процес управління витратами, тому що графічна інтерпретація сприяє своєчасному виявленню росту витрат і зниженню окремих показників якості продукції.

8. Кожний елемент витрат на забезпечення якості продукції повинен бути адресований тим конкретним реєстрам існуючого обліку, що містять ці витрати. Однак важко однозначно відокремити витрати на забезпечення якості продукції від інших витрат на виробництво продукції. З цією метою в роботі вдосконалено методику визначення витрат на якість продукції, основу якої складає розподіл витрат на якість на основні та супутні, і методичний підхід до оцінки витрат на забезпечення якості продукції.

9. Побудова ефективної системи управління витратами на забезпечення якості продукції неможлива без участі людини. Для цих цілей у роботі розроблені рекомендації щодо активізації людського фактора в діяльності по забезпеченню якості продукції. Їх суть полягає в обґрунтуванні організаційної структури управління групами якості та в створенні мотиваційних умов оплати праці, що засновані на коректуванні величини максимально можливої змінної частини фонду заробітної плати в залежності від рівня якості продукції. У той же час при визначенні показника погіршення якості продукції беруть участь усі групи якості підприємства, що виключає можливість необ'єктивної їхньої оцінки.

Теоретичні основи управління витратами на забезпечення якості продукції, розроблені в дисертації, можуть бути використані в учбовому процесі навчальних закладів III-IV рівнів акредитації для підготовки фахівців в галузі економіки підприємства і менеджменту. Розроблені підходи та рекомендації управління витратами на забезпечення якості продукції можуть бути використані в практичній діяльності промислових підприємств з урахуванням їх специфіки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Дикань Л.В., Коц Г.П. Методы управления затратами на предприятиях (зарубежный опыт) // Вісник ХДЕУ. - 1998. - №3(7) - С. 70-75.

2. Коц Г.П. Классификация затрат на обеспечение качества продукции // Вісник ХДЕУ. - 1998. - № 4(8). - С. 61-63.

3. Коц Г.П. К вопросу об организации учета затрат на качество // Вісник ХДЕУ. - 1999. - № 1(9). - С. 66-68.

4. Коц Г.П. Роль кадров и основные направления их деятельности по обеспечению управления качеством промышленной продукции // Вісник ХДЕУ. - 1999. - №3(11). - С. 87-90.

5. Коц Г.П. Организационно-структурная активизация человеческого фактора при обеспечении управления качеством продукции // Регіональні перспективи. - 2000. - №6(13). - С. 50-53.

6. Коц Г.П. Інформаційне забезпечення управління якістю промислової продукції // Зб. наук. праць, “Економіка: проблеми теорії та практики”. - 2000. - Вип. 40. - С. 70-76.

7. Современные проблемы предпринимательской деятельности / Коц Г.П. 3.2. Природа функциональных затрат на качество продукции. - С. 100-109; 3.5. Динамика структуры затрат на производство. - С. 131-142. Под общ. ред. проф. Дикань Л. В. - Харьков: Гриф. - 2000. - 386 с.

8. Г.П. Коц. Моделирование затрат в системе управления обеспечением качества продукции. // Научно-технич. сб. Сер.: Экономические науки. - К.: Техніка. - 2001. - Вып. 28.-С.39-42.

9.Коц Г.П. Основные этапы определения и элементы оценки затрат на обеспечение качества продукции // Зб. наук. праць, “Економіка: проблеми теорії та практики”. - 2001. - Вип. 74. - С.55-58.

АНОТАЦІЯ

Коц Г.П. Управління витратами на забезпечення якості промислової продукції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - підприємництво, менеджмент і маркетинг. - Харківський державний економічний університет, Харків, 2001.

Дисертаційне дослідження присвячено розробці теоретичних основ, методичних підходів і рекомендацій щодо вдосконалення управління витратами на забезпечення якості продукції. Досліджено та уточнено теоретичну сутність поняття “витрати на забезпечення якості продукції”; запропоновано класифікацію витрат на забезпечення якості продукції; удосконалено схему взаємодії структурних підрозділів при випуску нової і модернізації продукції, яка вже випускається. Детально проаналізовано тенденцію сучасного розвитку промислового виробництва в Україні; розкрито фактори, що впливають на якість продукції. Конкретизовано маркетинговий підхід управління якістю; уточнено факторну модель витрат на забезпечення якості продукції, запропоновано методичний підхід до оцінки витрат на забезпечення якість продукції; запропоновано рекомендації щодо активізації людського фактора в діяльності по забезпеченню якості продукції.

Ключові слова: якість; витрати на забезпечення якості; функціонально-основні, функціонально-супутні витрати; маркетинговий підхід; факторна модель; мотивація персоналу.

АНОТАЦИЯ

Коц Г.П. Управление затратами на обеспечение качества промышленной продукции. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2001.

Диссертационное исследование посвящено разработке теоретических основ, методических подходов и рекомендаций по совершенствованию управления затратами на обеспечение качества продукции. Исследована и уточнена теоретическая сущность понятия “затраты на обеспечение качества продукции”, предложена классификация затрат на обеспечение качества продукции.

На основе изучения опыта в области организационных структур управления качеством и с учетом основных принципов построения систем управления для улучшения организационной структуры управления в системе обеспечения качества продукции теоретически обоснована и усовершенствована схема взаимодействия структурных подразделений предприятия при выпуске новой и модернизации выпускаемой продукции. Наряду с этим анализ основ управления затратами на обеспечение качества позволил обосновать основные пути повышения эффективности управления затратами на обеспечение качества продукции, которые включают в себя: разработку маркетингового подхода управления качеством, моделирование затрат на обеспечение качества продукции, организацию учета, определения и оценки затрат на обеспечение качества продукции.

Детально проанализирована тенденция современного развития промышленного производства в Украине; раскрыты факторы, влияющие на качество продукции.

Для решения задачи повышения эффективности управления затратами на обеспечение качества продукции обоснован и конкретизирован маркетинговый подход к управлению качеством и предложена организационная структура службы маркетинга предприятия исходя из того, что маркетинг - это система управления на основе информации о требованиях рынка.

Ввиду того, что наиболее эффективным инструментом планирования являются методы экономического прогнозирования, основу которых составляют модели изучаемого процесса, в работе уточнена факторная модель затрат на обеспечение качества продукции.

Для более наглядного представления предложена графическая интерпретация модели. В совокупности такая модель затрат на повышение качества продукции (графоаналитическая модель), с одной стороны, позволяет наглядно представить процесс формирования затрат на качество, а с другой - эффективно влиять на процесс управления затратами, так как графическая интерпретация способствует своевременному выявлению роста затрат и снижению отдельных показателей качества продукции.

В то же время сложно однозначно отделить затраты на обеспечение качества продукции от других затрат на производство продукции. С этой целью в работе разработана методика определения затрат на обеспечение качества продукции, основу которой составляет деление затрат на основные и сопутствующие, и методический подход к оценке затрат на обеспечение качества продукции.

Вместе с тем построение эффективной системы управления затратами на обеспечение качества продукции невозможно без участия человека. Для этих целей разработаны рекомендации по активизации человеческого фактора, суть которых заключается в обосновании организационной структуры управления группами качества и корректировке заработной платы соответствующих групп качества.

Разработанные подходы и рекомендации по повышению эффективности управления затратами на обеспечение качества продукции могут быть использованы в практической деятельности промышленных предприятий с учетом их специфики.

Ключевые слова: качество; затраты на обеспечение качества; функционально-основные, функционально-сопутствующие затраты; маркетинговый подход; факторная модель; мотивация персонала.

SUMMARY

Kots G.P. Management of costs to ensure production quality. - Manuscript.

The present thesis is to compete for the scientific degree of the Candidate of Economic Science in specialty 08.06.02 - entrepreneurship, management and marketing. - Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2001.

The thesis is devoted to the development of theoretical fundamentals, methodic approaches and recommendations in order to increase efficiency of management of costs to ensure production quality. The theoretical essence of the concept “costs to ensure production quality” is researched and refined; costs to ensure production quality is introduced; the scheme of integration of structural subdivisions during the process of manufacturing of new products and upgrading the already existing ones, is improved, the tendency of the modern development of industrial production in Ukraine is analyzed in details; the factors which influence the production quality, are defined. The marketing approach to quality management is made specific; the factor model of costs to ensure the production quality is defined more accurately; methodic approach to estimation of costs to ensure production quality is introduced; recommendations aimed at encouraging the input of human element into the activity performed in order to ensure production quality.

Keywords: quality; costs to ensure production quality; functionally-common, functionally-accompanying; marketing approach; factor model; personnel incentive.

КОЦ ГРИГОРІЙ ПАВЛОВИЧ

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ

ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Спеціальність 08.06.02 - підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Понікаров В.Д.

Підписано до друку Формат 60х90 1/16.

Папір ТАТRА. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим. Зам. № . Безкоштовно

Видавництво ХДЕУ, 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а