У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

КРАВЧЕНКО ІРИНА ЮРІЇВНА

УДК: 338.24:336.2

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ МЕХАНІЗМ
ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРА

Спеціальність: 08.02.03 – організація управління, планування і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Міжнародному Інституті Менеджменту (МІМ-Київ).

Науковий керівник – доктор економічних наук, Гольцберг Макс Абрамович,
Міжнародний Інститут Менеджменту (МІМ-Київ), проректор з навчальної та наукової роботи, зав. кафедри фінансів

Офіційні опоненти:

Бакаєв Л.О. – доктор економічних наук, заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин Національної академії наук України

Щукін Б.М. – кандидат економічних наук, державний експерт Апарату Ради національної безпеки і оборони України

Провідна установа – Українська академія державного управління при Президентові України, кафедра економічної політики (м.Київ)

Захист відбудеться 17 cічня 2002 року о 14 годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д.26.801.01 по захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук при Науково-дослідному інституті Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України за адресою: 01103, м.Київ, бул.Дружби Народів, 28, 5-й поверх, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись в науковій бібліотеці НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Автореферат розісланий 15 грудня 2001 року.

Вчений секретар Спеціалізованої

вченої ради А.В.Базилюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Перехід України до ринкових відносин супроводжується трансформацією командно-адміністративної системи господарювання. Важливе значення у цьому процесі набуває реформування системи державного регулювання економікою у напрямку побудови ринкової соціально-орієнтованої економіки. Становлення і розвиток форм та методів державного регулювання, масштабів втручання держави в економічні процеси знаходяться в центрі уваги вітчизняної економічної науки.

Успішне державне регулювання процесу подальшого реформування національної економіки неможливе без наявності комплексної та достовірної фінансової інформації про функціонування її основних секторів і ланок, що створюють національний продукт та забезпечують основну питому вагу бюджетних надходжень. Такі найважливіші масиви інформації формуються відповідними державними регулюючими органами в результаті синтезу та аналітичних опрацювань нормативно регламентованих даних податкового і бухгалтерського обліку.

Звичайно, прийняття адекватних і раціональних макроекономічних фінансових рішень можливе лише тоді, коли вихідна інформаційна база є цілісною, достовірною і несуперечною. Разом з тим, ці умови на практиці часто не дотримуються. Найбільш суттєва неспівставленість податкових і фінансових звітів спостерігається при аналізі такого найважливішого показника як прибуток. І для цього є певні передумови.

Починаючи з 2000 року, відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України”, всі підприємства повинні складати та подавати до органів статистики фінансову звітність згідно з Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Одночасно, відповідно до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”, підприємства повинні складати і подавати до Державної податкової адміністрації податкову звітність у вигляді декларації про прибуток підприємств. Якщо зіставити показники обсягу прибутку до оподаткування українських підприємств за податковою декларацією і за фінансовою звітністю, вони суттєво відрізняються; такі відмінності можуть досягати 250%.

Незбіг наведених показників було б, можливо, не дуже суттєвим з точки зору держави, якщо в Україні не існувало б підприємства у формі відкритих акціонерних товариств, які мають оприлюднювати фінансову звітність і, базуючись на якій, акціонери, кредитори, держава формують своє враження про прибутковість підприємства. Акціонерні товариства зацікавлені у максимальному рівні прибутку, бо це є передумовою залучення інвестицій до підприємства; але ці ж підприємства зацікавлені і у зменшенні прибутку, що підлягає оподаткуванню, бо це призводить до зменшення витрат на податки.

Таким чином, з метою контролю з боку держави, захисту прав акціонерів існує необхідність у визначенні реальних прибутків до оподаткування. Державні органи управління повинні мати зрозумілий, науково обгрунтований в реаліях України механізм та методику узгодження фінансової та податкової звітності. Разом з тим, у вітчизняній економічній науці ці питання ще не знайшли відповідного відображення. На їх рішення спрямоване дане дослідження.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Матеріали дисертаційного дослідження були використані в процесі виконання науково-дослідних робіт Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України у 2000 році, зокрема за темами:

14-00 “Аналіз стану і тенденції розвитку приватизованих підприємств, пропозиції щодо підвищення ефективності їх функціонування”
(№ 0100U003641);

50-00 “Розробка пропозиції щодо вдосконалення механізму приватизації
в Україні” (№ 0100U003639).

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичного забезпечення розрахунків щодо формування масиву даних про об`єкт оподаткування, узгодженого з фінансовим результатом, яка підвищує об`єктивність визначення бази оподаткування прибутку та обгрунтованість розрахунків фінансових показників при складанні Державного бюджету України.

Відповідно до мети дослідження в процесі виконання роботи були поставлені та вирішені наступні завдання:

·

обгрунтовано принципи державного регулювання в перехідному періоді та сформовано основні механізми державного фінансового регулювання діяльності корпоративного сектора;

·

визначено місце та роль податкових інструментів у системі регулювання економічних інтересів, стан податкової системи України та її вплив на розвиток економіки;

·

розроблено схему формування джерел утримання податків на підприємстві з урахуванням останніх змін податкового законодавства;

·

досліджено світовий досвід та виявлено можливості використання у практиці України існуючих механізмів державного фінансового регулювання щодо узгодження показників прибутку за різною звітністю підприємств;

·

проаналізовано та систематизовано методичні відмінності між визнанням у фінансовій і податковій звітності доходів та витрат;

·

розроблено організацію та науково-методичні засади узгодження показника прибутку підприємств за даними звіту про фінансові результати та за податковою декларацією з метою підвищення об`єктивності інформації про базу оподаткування та фінансові потоки.

Предметом дослідження є організація і методи узгодження показника прибутку за фінансовою звітністю підприємства та прибутку, що підлягає оподаткуванню, відповідно до податкової декларації.

Об`єктом дослідження у роботі виступає корпоративний сектор України, що охоплює недержавні підприємства, організаційно-правовою формою яких є акціонерне товариство.

Теоретичну та методичну основу дисертаційної роботи складають ключові положення економічної теорії, в тому числі наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, присвячені питанням визначення ролі та місця держави в економічному житті та обгрунтування необхідності державного регулювання економікою.

У роботі використані сучасні методи дослідження економічних процесів, зокрема такі, як: системний аналіз, економіко-статистичні методи опрацювання інформації, монографічні, логічного узагальнення результатів, експертні методи аналізу тощо.

Інформаційну основу дисертаційної роботи склали законодавчі та нормативні документи, правила, які регламентують порядок функціонування підприємств корпоративного сектора, їхні взаємовідносини з іншими підприємствами в Україні і за кордоном, права власності та оподаткування, складання фінансової звітності, а також дані державної статистики, що характеризують рівень фінансового стану акціонерних товариств в нашій державі, баланси і звіти, які публікувалися у відкритій пресі.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження. Наукова новизна виконаної дисертаційної роботи полягає у системно-структурному дослідженні теоретичних та практичних аспектів механізму державного фінансового регулювання. Найбільш значні результати, які було досягнуто і які складають наукову новизну роботи, полягають у наступному:

§

обгрунтовано необхідність узгодження фінансової і податкової звітності при формуванні бази оподаткування як головної умови підвищення ефективності дії податкового законодавства і поліпшення об`єктивності розкриття інформації у фінансовій звітності. Запропоновано застосувати практику світового досвіду щодо узгодження показників результатів діяльності за різною звітністю з урахуванням особливостей їх визначення в Україні;

§

запропоновано зміни до порядку визначення бази оподаткування прибутку підприємств, який, на відміну від існуючої практики нарахування податкової амортизації та визначення валових доходів за правилом “першої події”, передбачає впровадження лінійного методу нарахування амортизації необоротних активів, а також застосування принципу визнання валових доходів і валових витрат методом нарахування. Застосування цих принципів при складанні податкової звітності дозволить оптимізувати податкове навантаження та наблизити показники результатів діяльності за різною звітністю, а також спростити роботу працівників фінансових відділів підприємств;

§

уточнено порядок розрахунку податку на прибуток, який передбачає введення нарахувань на заробітну плату, що прийняті в зв`язку зі створенням у 2001 році Державних фондів України на соціальне страхування. Запропонований порядок дозволяє гармонізувати та узгодити норми діючого податкового законодавства;

§

виявлено та систематизовано причини неузгодженості правил визначення показника прибутку до оподаткування за податковим законодавством України і Національними положеннями бухгалтерського обліку, які призводять до викривлення інформації для розрахунку макроекономічних показників прибутковості підприємств та формування статей Державного бюджету України;

§

розроблена і доведена до рівня методичних рекомендацій методика узгодження показників прибутку підприємств корпоративного сектора за даними звіту про фінансові результати та за податковою декларацією, суть якої полягає у коригуванні на основі виявлених розбіжностей інформацій у фінансовій і податковій звітності про доходи і витрати. Застосування цієї методики підвищує об`єктивність інформації про результати діяльності підприємств;

§

запропоновано ввести нову систему звітності у вигляді Додатків до декларації про прибуток підприємства та до звіту про фінансові результати, що передбачають систематизацію кількісних розбіжностей за звітний період між даними бухгалтерського та податкового обліку про доходи і витрати. Подання підприємствами даної форми звітності до Державної податкової адміністрації та до органу Державної статистики надасть можливість на державному рівні мати об`єктивну базу даних про фінансові потоки, прибутковість підприємств і підвищити обгрунтованість розрахунків фінансових показників при складанні Державного бюджету України.

Практичне значення одержаних результатів. Основні результати роботи доведені до рівня конкретних методичних рекомендацій щодо узгодження прибутку за фінансовою звітністю підприємств корпоративного сектора України з прибутком, що підлягає оподаткуванню, за податковою декларацією, і які знайшли застосування в практичній роботі Головного управління оподаткування прибутку та відрахувань до цільових фондів Головної Податкової Адміністрації України, на підприємстві ВАТ “Легмаш”, що підтверджується актами впроваджень.

Результати наукових досліджень використані відділом проблем реформування відносин власності, антимонопольної політики і розвитку підприємництва НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України при розробці методичних рекомендацій та аналізу фінансового стану і тенденцій розвитку стратегічно важливих підприємств та підприємств-монополістів.

Основні положення і висновки дисертаційного дослідження використані в навчальному процесі Міжнародного Інституту Менеджменту (МІМ-Київ) під час викладання курсів “Податкова система України”, “Податкове планування”, “Фінансовий еккаунтинг”, “Аналіз фінансової звітності”, при проведенні практичних занять та написанні курсових, магістерських робіт, у розробці методичного забезпечення по фінансових дисциплінах.

Апробація результатів досліджень. Основні положення дисертаційної роботи апробовано автором на Міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік”, яка була організована Житомирським інженерно-технологічним інститутом та Санкт-Петербурзьким торговельно-економічним інститутом (Житомир, 2000), а також на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми розвитку бухгалтерського обліку в умовах реформування економіки України”, яка була організована Полтавським кооперативним інститутом, Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку України, Федерацією професійних бухгалтерів і аудиторів України, Київським національний економічним університетом, Київським національним торговельно-економічним університетом, Міжнародним інститутом менеджменту (Полтава, 2001).

Особистий внесок здобувача. Всі роботи за результатами дисертаційного дослідження написані одноосібно, без співавторів та мають наукове і практичне значення.

Публікації за результатами дослідження. Основні ідеї, положення та результати досліджень висвітлені у 8 опублікованих роботах, в тому числі 5 робіт у наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій складає 5,1 д.а. та є одноосібними.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації 171 сторінка, у тому числі на 57 сторінках розміщені 14 таблиць,
8 рисунків, 7 додатків і список використаних джерел із 165 найменувань.

Основні положення дисертаційної роботи

Методологічною основою дисертаційного дослідження є концептуальні положення економічної теорії, спрямовані на подальший її розвиток у конкретних умовах функціонування державного регулювання – в період переходу до ринкових відносин. Узагальнення теоретичних основ державного регулювання показало, що існує велика кількість форм і методів впливу на економіку. До основних елементів державного регулювання та методів їх реалізації відносяться наступні.

Організаційно-правове перетворення структури управління і форм власності здійснюється шляхом створення передумов для функціонування підприємств різних організаційно-правових форм. Державне регулювання реалізується через податкову систему, державні інвестиції, державні закупки, державні кредити, випуск державних цінних паперів, дотації, субсидії, субвенції. Через фіксовані, обмежені, заставні ціни, умови ціноутворення, контроль за дотриманням умов ціноутворення монополістами існує цінове регулювання з боку держави. Така форма державного регулювання як грошово-кредитна здійснюється через кредитні стелі, операції на відкритому ринку, норми резервування, облікові ставки, емісію, валютний курс. Структурно-інвестиційне регулювання держава впроваджує через державні капіталовкладення, галузеві норми та нормативи, норми амортизації, державне замовлення, стандарти якості, створення сприятливого клімату. Встановлення граничних рівнів цін, граничних рівнів рентабельності, декларування зміни цін, контроль за додержанням умов антимонопольного законодавства, дослідження і виявлення штучно створених бар’єрів для вступу господарчих суб’єктів на ринки здійснюється державою з метою антимонопольного регулювання. Соціальні відносини регулюються з боку держави соціально-економічними нормами та нормативами, індексуванням доходів населення, встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, системою пенсій, стипендій, допомог. Шляхом введення ліцензій, квот, санкцій, штрафів здійснюється адміністративне регулювання державою.

В роботі особливу увагу приділено характеристиці сучасного стану податкової системи України як найбільш впливовому, єдино гнучкому регулятору взаємовідносин між підприємницькими структурами, громадянами, з одного боку, та державою – з іншого. Розглянуто структуру податкових надходжень до бюджету за останні роки, з чого можна констатувати, що податкова система України базується на чотирьох основних податках: на додану вартість, на прибуток підприємств, акцизному зборі та на податку на доходи громадян; питома вага яких у консолідованому бюджеті України у 2000 році відповідно складала 19,22%; 15,67%; 4,57% та 12,98%.

Виходячи з того, що за останні роки відбулися значні зміни в податковому законодавстві України та створені у 2001 році нові Державні фонди соціального страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності та нещасного випадку на виробництві, до яких суб`єктами ринку здійснюється відрахування, в роботі розроблена схема формування джерел утримання податків на підприємстві (рис.1). За допомогою запропонованої схеми, на відміну від вже існуючих, є можливість мати більш детальне уявлення про механізм визначення прибутку відповідно до податкових вимог.

У роботі встановлено, що з метою створення єдиних правил складання фінансової звітності, які є обов`язковими для всіх підприємств, здійснюється державне регулювання фінансової звітності в Україні та є одним з механізмів державного фінансового регулювання діяльності підприємств і організацій. Найбільші повноваження з цього питання належать Міністерству фінансів України, яке затверджує Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Метою такої звітності є забезпечення загальних інформаційних потреб широкого кола користувачів, які покладаються на неї як на основне джерело фінансової інформації під час прийняття економічних рішень щодо придбання, продажу та володіння цінними паперами; участі в капіталі підприємства; оцінки якості управління; оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов`язання; забезпеченості зобов`язань підприємства; визнання сум дивідендів, що підлягають розподілу; регулювання діяльності підприємства; інших рішень. Проведені в роботі дослідження доводять, що головною метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результат діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Даючи характеристику зарубіжному досвіду державного фінансового регулювання щодо механізму організації та методики узгодження результатів діяльності за різною звітністю на прикладі США та Російської Федерації виявлено можливість його застосування в Україні. Для цього були проаналізовані і визначені положення Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” та Національних стандартів бухгалтерського обліку, в яких саме виявляються відмінності в розрахунках прибутку підприємств за звітний період, тобто в правилах визнання доходу, витрат та амортизації необоротних активів. Завдяки проведеному аналізу законодавчих актів України виявлені та систематизовані вірогідні кількісні та часові відмінності між статтями доходів підприємства у фінансовій та податковій звітності (табл. 1).

Розглянуто питання використання різних методичних підходів до визнання та оцінки витрат підприємства за звітний період з метою формування результатів діяльності у фінансовій і податковій звітності. За допомогою аналізу даних методик

Рис. 1. Формування джерел утримання податків на підприємстві.

Таблиця 1

Кількісні та часові відмінності між статтями доходів підприємства
у фінансовій і податковій звітності

Стаття доходу підприємства | Визнання доходу у звітності:

фінансовій | податковій

Сума отриманих авансів за про-дук-цію, відвантаження якої відбу-деться у на-ступному звітному періоді | Не визнається до-ходом | Включається до складу валових доходів

Сума відвантаженої про-дукції по-купцям в раху-нок поперед-ньої опла-ти, яка була отримана під-приємст-вом у поперед-ньому звітному пері-оді | Визнається доходом | Не включається до складу валових доходів

Сума отриманих диві-дендів від володіння кор-поративними пра-вами нерезидентів України | Визнається дохо-дом під час нара-хування дивідендів | Включається до складу валових доходів на дату фактичного надходження

Сума доходів, що відно-сяться до пільгового режиму оподатку-вання | Визнається доходом | Не включається до складу валових доходів

Реалізація товарів, послуг пов`я-заним особам | Визнається до-ходом за досто-вірною оцінкою | Включається до складу валових доходів за цінами не нижче за звичайні

Реалізація товарів, послуг за бар-терним контрактом | Визнається до-ходом за досто-вірною оцінкою під час відванта-ження това-рів | Включається до складу валових доходів за прави-лом “першої події” за ціна-ми не нижче за звичайні

Реалізація основних фон-дів ви-роб-ничого призна-чення гру-пи 1 | Визнається до-ходом виручка від реалі-зації об`єкту | Включається до складу ва-лових доходів сума переви-щення ви-ручки від реаліза-ції над балансо-вою вартіс-тю об`єкту

Реалізація основних фон-дів вироб-ничого призна-чення групи 2 і 3 | Визнається до-ходом виручка від реалі-зації об`єкту | Не включається до складу валових доходів

Дохід від реалізації основних фондів неви-робничого призна-чення | Визнається до-хо-дом виручка від реалі-зації об`єкту | Визнається доходом вируч-ка від реалізації об`єкту за правилом “першої події”

Дохід від позитивних курсових різниць за дебі-торською забор-говані-стю та від`ємних курсо-вих різниць за кредитор-ською забор-гова-ністю в іноземній валюті | Визнається доходом | Включається до складу ва-лових доходів, але за умов відображен-ня забор-го-ваності у податковому обліку

визначені вірогідні кількісні та часові відмінності між статтями витрат підприємства у звіті про фінансові результати та у податковій декларації (табл. 2).

Суттєво поліпшити ефективність податкової політики як елементу державного фінансового регулювання неможливо без внесення змін до законодавчих актів, тому у роботі запропоновано внести зміни до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” шляхом скасування правила “першої події” для часу визначення валових доходів і валових витрат звітного періоду та впровадження принципів нарахування та відповідності доходів і витрат, що застосовуються при

Таблиця 2

Кількісні та часові відмінності між статтями витрат підприємства
у фінансовій і податковій звітності

Стаття витрат підприємства | Визнання витрат у звітності:

фінансовій | податковій

Сума витрат на відряд-ження працівників під-приємства | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат, але не більше розмірів норм податкового законодавства

Сума представницьких витрат | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат, але не більше 2% оподаткованого прибутку за попередній звітний період

Сума витрат на благо-дійні внески | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат, але не більше 4% оподаткова-ного прибутку за попередній звітний період

Сума витрат на навчан-ня працівників підпри-ємства | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат, але не більше 2% фонду оплати праці звітного періоду

Сума витрат на штра-фи, пені, неустойки | Сума фактичних витрат | Не включається до складу валових витрат

Сума витрат на поліп-шення основних засо-бів | Сума фактичних витрат на поточний ремонт основних засобів | Сума фактичних витрат, але не більше 5% сукупної балансової вартості груп основних фондів на початок звітного року

Сума амортизаційних відрахувань необорот-них активів | Сума амортизаційних відра-ху-вань за мето-дом, прийнятим на підприємстві, на всі види основних засобів | Сума податкової амортизації лише на основні фонди виробни-чого при-значення

Сума витрат на страхування | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат за винят-ком страхування життя фізичних осіб, обов`язко-вість якого не передбачена законо-давством, або страхування сторонніх фізичних чи юридичних осіб

Сума витрат на ство-рен-ня резерву на гаран-тійне обслуговування | Розмір витрат визна-чається підприємст-вом самостійно | Не включається до складу валових витрат

Сума витрат на гаран-тійне обслуговування | Сума фактичних витрат з урахуванням створеного резерву під такі послуги | Сума фактичних витрат, але не більше 10% від сукупної вартості таких товарів, що були продані, та по яких не закінчився строк гарантійно-го обслуговування

Сума витрат на створен-ня резерву безнадійних боргів | Розмір витрат визна-чається підприємст-вом самостійно | Не включається до складу валових витрат

Сума витрат на списан-ня безнадійних боргів | Сума фактичних витрат з урахуванням створеного резерву під такі борги | Сума безнадійної заборгованості стосовно якої закінчився строк позовної давності та у разі, коли відповідні заходи щодо стягнення таких боргів не призвели до пози-тивного наслідку

Продовження табл.2

Стаття витрат підприємства | Визнання витрат у звітності:

фінансовій | податковій

Сума витрат від від`ємних курсових різниць за дебіторською заборговані-стю та позитивних курсових різниць за кредиторською заборгованістю в іноземній валюті | Визнається витратами | Включається до складу вало-вих витрат, але за умов відоб-раження такої заборгованості в іноземній валюті у податко-вому обліку

Сума авансових платежів постачаль-никам | Не визнається витратами | Включається до складу валових витрат

Сума витрат від уцінки товарно-матеріальних цінностей | Визнається витратами звітного періоду | Не включається до складу валових витрат, а впливає на коригування відомості балансової вартості товарно-матеріальних цінностей

Сума витрат на оплату праці та сума внесків на соціальні заходи | Сума фактичних витрат | Сума фактичних витрат, але з обмеженнями податкового законодавства

Сума витрат на утримання та експлуа-тацію легкових автомобілів та примі-щень житлового фонду | Сума фактичних витрат | Включається до складу вало-вих витрат лише для підпри-ємств, основною діяльністю яких є надання послуг за такими основними фондами

Сума витрат від проведення бартер-них операцій | Сума собівартості відвантажених товарів в рахунок бартерного контракту | Включається до складу валових витрат лише при здійсненні заключної операції за бартерним контрактом

Сума витрат при реалізації основних виробничого призначення групи 1 | Сума залишкової вартості об`єкта | Сума перевищення балансової вартості об`єкта над вируч-кою від реалізації

Сума витрат при реалізації основних виробничого призначення групи 2 і 3 | Сума залишкової вартості об`єкта | Не визнаються валові витрати

Сума витрат при реалізації основних засобів невиробничого призначення | Сума залишкової вартості об`єкта | Сума витрат, пов`язана з придбанням таких основних засобів

складанні фінансової звітності. Втілення запропонованих заходів дозволить оптимізувати податкове навантаження на суб`єкти ринку, наблизити показники прибутку за різною звітністю та значно зменшити обсяг роботи працівників фінансових служб на підприємстві.

З метою закріплення за амортизацією ролі активного фінансового інструмента для збільшення інвестиційних ресурсів в Україні впроваджено розмежування і відокремлення на законодавчому рівні функцій амортизації: “податкової” – для визнання частини прибутку, що підлягає оподаткуванню, та “економічної” – для об`єктивного визначення витрат основного капіталу. Нарахування амортизації необоротних активів жорстко регламентовано податковим законодавством: визначено чіткий перелік витрат підприємства, що підлягає амортизації; проведено розподіл таких витрат по групах; встановлені норми амортизації для кожної групи основних фондів у розрахунку на календарний квартал. Податкова амортизація, по-суті, - це пільга для підприємств, які інвестують свій капітал у розширення виробництва, придбання основних засобів і підтримання їх у належному стані.
З метою складання фінансової звітності підприємствам України надано право самостійно провадити амортизаційну політику, що дає змогу визначати термін експлуатації основних засобів і обирати метод нарахування амортизації згідно з власними економічними інтересами.

Для вдосконалення законодавчого поля запропоновано скасувати існуючий порядок нарахування амортизації основних фондів з метою визначення бази оподаткування податком на прибуток підприємств та застосування лінійного методу нарахування амортизації основних виробничих засобів з метою більш реального визначення суми амортизації у податковому обліку та наближення показників балансової вартості основних фондів за різною звітністю, що суттєво зменшить трудомісткість робіт по даних розрахунках на підприємствах.

Розглянуті в роботі відмінності між методологіями визнання та оцінки доходу, витрат, амортизаційних відрахувань необоротних активів за даними бухгалтерського та податкового обліку є досить суттєвими і призводять до наступних наслідків: виникають різниці у визначенні активів, зобов`язань, статей доходів і витрат у бухгалтерському і податковому обліку, і в результаті – відмінності між показниками прибутку до оподаткування за різною звітністю. Таким чином, різні кількісні значення прибутку (збитку) підприємства у фінансовій і податковій звітності існують з причини неспівпадіння часу та оцінки статей, які беруть участь при формуванні результатів діяльності за звітний період.

В роботі зазначається, що суттєво поліпшити ефективність державного фінансового регулювання діяльності корпоративного сектора України може вирішення питання розробки механізму узгодження показника прибутку у звіті про фінансові результати та у декларації про прибуток підприємств. Дана проблема розв`язується за допомогою методики, загальний принцип якої полягає у трансформації значення прибутку за фінансовою звітністю до прибутку, що підлягає оподаткуванню, методом коригувань першого на суму доходів, витрат та амортизації необоротних активів, які збільшують або зменшують базу оподаткування з податку на прибуток підприємств (рис. 2).

Розроблена методика полягає в поступовому заповненні таблиць узгодження прибутку підприємства за даними фінансової звітності з прибутком, що підлягає оподаткуванню, за податковою декларацією, вихідною інформацією для яких слугують дані бухгалтерського та податкового обліку підприємств.

На теперішній час в Україні діє біля 36 тисяч акціонерних товариств в різних галузях економіки; в них нараховуються до 19 мільйонів акціонерів, одним з яких є держава. Акціонерні товариства як господарська структура ринкової економіки найбільшою мірою відповідає економічній природі людини та інтересам держави в силу своєї спроможності до швидкої регенерації в перехідних господарських системах.

Впровадження розробленої методики було здійснено на 11 підприємствах корпоративного сектора України різних галузей; в роботі наведені розрахунки узгодження для одного з них – машинобудівельного підприємства ВАТ “Легмаш”. За підсумками 2000 року фінансовий результат даного підприємства склав збиток в розмірі 160,0 тис.грн.; а за даними декларації про прибуток – збиток в розмірі
90,8 тис.грн.(табл.3); тобто відмінність між наведеними показниками складає 57%.

Таблиця 3

Узгодження показника прибутку ВАТ “Легмаш” за даними фінансової
та податкової звітності за 2000 рік

Показник | Код рядка | Сума,
тис.грн.

Прибуток (збиток) звітного періоду до оподаткування | 010 | (160,0)

Збільшення (зменшення) доходів відповідно до податкового законодавства | 020 | 511,3

Збільшення (зменшення) витрат відповідно до податкового законодавства | 030 | 414,0

Прибуток (збиток), отриманий з врахуванням коригувань | 040 | (62,7)

Сума податкових збитків попередніх звітних періодів, яка підлягає врахуванню у звітному періоді | 050 | 28,1

Прибуток (збиток), що підлягає оподаткуванню | 060 | (90,8)

Відмінності між показниками результатів діяльності ВАТ”Легмаш” виникли внаслідок різних методик визначення у бухгалтерському та податковому обліку доходів (від бартерних, валютних операцій, авансів отриманих) та витрат (на відрядження, навчання, від бартерних, валютних операцій, авансів виданих, амортизації) за звітний період. Впровадження розробленої в роботі методики у корпоративному секторі України має практичне значення для подальшої роботи фінансистів та керівників підприємств.

В роботі запропоновано ввести для підприємств України нову систему обов`язкової звітності у вигляді Додатків до декларації про прибуток підприємства та до звіту про фінансові результати, де у табличній формі наводитимуться кількісні розбіжності за звітний період між даними бухгалтерського та податкового обліку про доходи і витрати. Подання підприємствами даної форми звітності надасть можливість на державному рівні мати об`єктивну базу даних про фінансові потоки, прибутковість підприємств і підвищити роль державного регулювання в Україні.

Висновки

1. В сучасних умовах державне регулювання економікою є складовою частиною процесу відтворення і вирішує різні завдання: стимулювання економічного росту; регулювання зайнятості; заохочення прогресивних зрушень в галузевій та регіональній структурі; підтримка експорту.

Система державного регулювання виступає як система заходів законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру, які здійснюються правомочними державними установами з метою стабілізації і пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються. До основних елементів державного регулювання та методів їх реалізації належать: організаційне правове перетворення структури управління і форм власності, бюджетно-податкова політика, грошово-кредитне і цінове регулювання, антимонопольна політика.

2. Проведений аналіз показав, що сучасний економічний розвиток України та її регіонів в значній мірі визначається станом податкової політики, яка стає, по-суті, єдиним гнучким засобом державного впливу на підприємницьку діяльність і засобом контролю за формуванням і розподілом фінансових результатів суб`єктів господарювання.

3. Невід`ємною складовою розвитку ринкових відносин в Україні є система бухгалтерського обліку за Національним стандартами (положеннями) бухгалтерського обліку, яка забезпечує всіх членів суспільства надійною, своєчасною та корисною інформацією про господарську діяльність підприємств і організацій. Державне регулювання фінансової звітності в Україні як механізм державного фінансового регулювання діяльності підприємств і організацій здійснюється з метою створення єдиних правил складання фінансової звітності, які є обов`язковими для всіх підприємств і захищають інтереси користувачів, а також для удосконалення фінансової звітності.

4. Дослідження показали, що підприємства України ведуть бухгалтерський і податковий облік результатів діяльності, які суттєво відрізняються. Відмінності між показниками результатів діяльності підприємств за даними Звіту про фінансові результати та Декларацією про прибуток підприємств виникають внаслідок існування методичних розбіжностей між визнанням доходів, витрат, нарахування амортизаційних відрахувань необоротних активів та призводять до викривлення інформації для розрахунків макроекономічних показників країни.

З метою оптимізації податкового навантаження на суб`єкти підприємництва, наближення показників результатів діяльності за різною звітністю, а також для спрощення роботи фахівців фінансових служб підприємств запропоновано внести зміни до порядку визначення бази оподаткування прибутку: скасувати правило “першої події” для визначення валових доходів і валових витрат, а також існуючу методику розрахунку податкової амортизації основних фондів; впровадити принцип визнання доходів і витрат методом нарахування та лінійний метод нарахування амортизації необоротних активів.

5. На теперішній час для економіки України, особливо для її корпоративного сектора, необхідно використати досвід інших країн з питання державного регулювання механізму узгодження показників за різною звітністю суб`єктів підприємницької діяльності. Тому запропонована в роботі методика узгодження обсягу прибутку за даними фінансової та податкової звітності для підприємств України має стати своєчасним кроком у вирішенні цього питання.

6. Запропоновано Міністерству фінансів України та Державній податковій адміністрації України ввести нову систему звітності у вигляді Додатків до декларації про прибуток підприємств та звіту про фінансові результати, що передбачають систематизацію кількісних розбіжностей за звітний період між податковими та бухгалтерськими правилами розрахунку доходів та витрат. Інформація даної звітності надасть можливість державним органам мати об`єктивну базу даних для розрахунку макроекономічних показників прибутковості підприємств, про фінансові потоки, а також підвищити обгрунтованість розрахунків Державного бюджету України.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

1.

Кравченко І.Ю. Аспекти світового досвіду з питань методичного підходу до узгодження показників прибутку підприємств за даними фінансової та податкової звітності // Збірник наук. праць “Формування ринкових відносин в Україні”. - К.: НДЕІ Мінекономіки України, 2001. – Вип. 12. – С. 101-105.

2.

Кравченко І.Ю. Відмінності між методологіями визнання та оцінки доходу за даними бухгалтерського і податкового обліку // Регіональні перспективи. – 2001.- № 2-3 (15-16). – С. 80-82.

3.

Кравченко І.Ю. Облік податків на прибуток згідно МСБО // Бухгалтерський облік і аудит. – 1999. - № 11 – С. 38-42, № 12 – С. 48-52.

4.

Кравченко І.Ю. Коментар до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 “Податок на прибуток” // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. – № 2 – С. 12-20.

5.

Кравченко І.Ю. Облік податку на додану вартість за умов введення в дію нового Плану рахунків // Бухгалтерський облік і аудит. – 2000. – № 2 – С.48-51.

6.

Кравченко І.Ю. Облік поточних і відкладених податків // Бухгалтерський облік і фінансова звітність в Україні: навчальний посібник. – Дніпропетровськ: ТОВ “Баланс-Клуб”, 2000. – С.444-478, 730-733.

7.

Кравченко І.Ю. Відмінності між методологіями визнання та оцінки статей витрат за даними фінансової та податкової звітності підприємств України // Акціонер. – 2001. - № 4-5. – С.37-45.

8.

Кравченко І.Ю. Застосування у бухгалтерському обліку податкового методу нарахування амортизаційних відрахувань основних засобів //Збірник тез та текстів виступів на міжнар. наук. конф. “Розвиток науки про бухгалтерський облік”. – Житомир: Вид-во ред.-видавн. відділу Житомирського інж- технолог. ін-ту, 2000. – С. 168-170.

Анотації

Кравченко І.Ю. Організаційно-методичний механізм державного фінансового регулювання корпоративного сектора. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – організація управління, планування і регулювання економікою, Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Київ, 2001.

В роботі досліджено проблеми механізму державного фінансового регулювання діяльності корпоративного сектора України з позиції взаємоузгодженого розгляду процесів формування фінансових результатів за даним фінансової та податкової звітності.

Визначено причини і наслідки існування розбіжностей між показниками обсягу прибутку за даними звіту про фінансові результати та за податковою декларацією про прибуток підприємства, а також розроблено методику узгодження цих показників для корпоративного сектора України.

Ключові слова: державне регулювання, корпоративний сектор, прибуток, податкова звітність, фінансова звітність.

Кравченко И.Ю. Организационно-методический механизм государственного финансового регулирования деятельности корпоративного сектора . – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – организация управления, планирование и регулирование экономикой, Научно-исследовательский экономический институт Министерства экономики и по вопросам европейской интеграции Украины, Киев, 2001.

В работе исследованы проблемы механизма государственного регулирования деятельности предприятий корпоративного сектора Украины с позиции взаимосогласованного рассмотрения процессов формирования финансовых результатов по данным финансовой и налоговой отчетности.

Определены причины и последствия существования различий между показателями объема прибыли по данным отчета о финансовых результатах и по данным налоговой декларации о прибыли предприятия. С целью оптимизации налогообложения субъектов предпринимательства, сближения показателей результатов деятельности по данным различной отчетности, для упрощения работы специалистов финансовых служб предприятий в работе предложено внести изменения в существующий порядок определения базы налогообложения налогом на прибыль: отменить существующие правила расчета валовых доходов, валовых расходов, налоговой амортизации, внедрить принцип признания доходов и затрат методом начисления, а также линейного метода начисления амортизации необоротных активов.

Проведен анализ законодательных актов Украины по вопросам налогообложения и формирования финансовой отчетности субъектов предпринимательства, на основе которого определены и систематизированы различия методик расчетов доходов, затрат, амортизационных отчислений в бухгалтерском и налоговом учете. Разработана методика согласования показателей результатов деятельности по данным финансовой и налоговой отчетности для корпоративного сектора Украины, которая заключается в последовательном заполнении таблиц согласования финансового результата с базой налогообложения прибыли, исходной информацией для которых служат данные бухгалтерского и налогового учета предприятий.

С целью формирования на государственном уровне объективной базы данных о финансовых потоках, о прибыльности предприятий, а также для обоснованности расчетов финансовых показателей при составлении Государственного бюджета Украины разработаны рекомендации по совершенствованию механизма государственного финансового регулирования с помощью новой системы отчетности. Предложенная форма отчетности состоит из Приложений к декларации о прибыли предприятий и к отчету о финансовых результатах, которые предусматривают систематизацию количественных различий за отчетный период между налоговыми и бухгалтерскими правилами расчетов доходов и затрат.

Основные положения диссертационной работы использованы в научных разработках НИЭИ Министерства экономики и по вопросам европейской интеграции Украины и апробированы в Главном управлении налогообложения прибыли и отчислений в целевые фонды Главной налоговой администрации Украины, а также при разработке стратегии деятельности предприятия ОАО “Легмаш”.

Ключевые слова: государственное регулирование, корпоративный сектор, прибыль, налоговая отчетность, финансовая отчетность.

Kravchenko I.Yu. Organization and Methodical Mechanism of Corporate Government Financial Regulation: Taxation Case. Manuscript.

Thesis for a scientific degree of the candidate in Economics, speciality 08.02.03: Administration, Planning and Regulation of Economy. Institution: R&D Institute of Economy of the Ministry of Economy of Ukraine, Kyiv, 2001.

The thesis analysis issues of mechanism of Government financial regulation of the Ukrainian corporates, with emphasis on coordination of financial resaults obtained from financial and tax statements.

Issues addressed include reasons consequences of difference in revenues as indicated in a financial income statement and a tax declaration of corporate income. Methods of bringing the revenue indicators in concordance will be developed for the case of Ukrainian corporations.

Key words: government regulation, corporate sector, income, tax statements, financial statements.