У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КОСТРОМІТІНА МАРИНА ІГОРІВНА

УДК 658.011

ОРГАНІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА

У ПОСТПРИВАТИЗАЦІЙНИЙ ПЕРІОД

Спеціальність 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Хохлов Микола Пантелеймонович,

Харківський державний економічний університет,

завідуючий кафедрою економіки, приватизації і права

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Горєлов Дмитро Олександрович,

Харківський соціально-економічний інститут,

завідуючий кафедрою економіки підприємства

кандидат економічних наук, доцент

Любченко Віра Йосипівна,

Харківський державний університет ім. В.Н. Каразіна,

доцент кафедри економіки і менеджменту

Провідна установа – Сумський державний університет, кафедра економіки,

Міністерство освіти і науки України, м. Суми.

Захист відбудеться "21" червня 2001 р. о 13-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адре-сою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного універ-ситету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий "18" травня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Ви-рі-шення про-блеми підви-щення ефективності суспільного виробництва в значній мірі зале-жить від ефе-ктивності функці-онування приватизо-ва-них під-приємств, які сьогодні скла-дають значну частку в народному гос-по-дарс-тві України. Становлення економіки саме прива-тизованих підприємств, організа-ція їх ефективної роботи є найважливішим соціально-еко-номі-чним за-вданням як для нових власників, так і для економіки країни в ці-лому. В умовах пе-рехідної економіки, коли процес подолання внутрі-шніх кризових явищ на підприємстві ускладнюється нестабі-льністю макроекономічного сере-довища, ця проблема набуває особ-ливого значення.

Питання, пов'язані з трансформацією власності, займають важливе мі-сце у сфері нау-ко-вих досліджень. Аналіз економічної природи власності, її ролі в ринковій еконо-міці містять роботи Дж. Локка, Т. Веблена, К. Менгера, Р. Ко-уза, Ф. Хайека та ін. Щодо питань привати-зації та організа-ції діяльності підпри-ємств різних форм власності в сучасних умовах – помі-тні роботи А. Гриценко, С. Моче-р-ного, М. Сіроша, М. Чечетова, О. Гоша, В. Любченко, О. Чухно, Д. Горє-лова, М. Хохлова і ін. Проте на сьогодні економі-чний зміст власності, а також питання про ефек-тивні напрямки організації ро-боти під-при-ємств після приватизації до-сліджено недостат-ньо.

Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена сут-тєвими змінами в сфері соціально-економічних відносин власності, що пов'язані з про-цесом приватизації в Укра-їні, ре-зультати якої сьо-годні не можна назвати задо-вільними. Відсутня чітка те-оретична база та прак-тичні рекомендації, які б на-давали змогу підприємствам планомірно орга-нізову-вати їхню діяль-ність у пост-приватизаційний період.

Практика показала, що формальна зміна власника і госпо-дар-сь-кого статусу ще не ство-рює достатніх умов для ефективного фу-нкці-о-нування підприємства в ринковому середовищі. Тому проблема орга-нізації ефективної діяльності під-приємства у пост-приватизацій-ний пе-ріод потре-бує нового підходу до власності як економічної кате-горії, розро-бки певної про-грами розвитку підприємства, спрямованої на ство-рення повноцінного суб'єкта ринкових відносин.

Все це підкреслює актуальність теми досліджень і практичну зна-чимість запропоно-ваних рекомендацій, обумовлює мету і за-дачі дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертації на-прямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що прово-дяться Харківським дер-жа-вним економічним університетом згідно з державною науково-технічною про-грамою (Тема 51/200-2002 "Страте-гічне управління підприємством в трансфо-рмаційний період", № 0100V004438) і комплексною держбюджетною темою кафедри еко-номіки, при-вати-зації і права ХДЕУ (Тема "Розвиток економічних і господарсько-правових відносин у пост-при-вати-заційний пе-ріод").

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає в теоре-тичному об-ґрунтуванні і розробці ме-тодичних рекомендацій щодо організації ефек-тивної діяльності підприємс-тв в пост-приватиза-ційний пе-ріод на ос-нові но-вого підходу до економічного змісту власності, який про-являється в умовах прива-тизації.

Для досягнення зазначеної мети в дисертаційній роботі поставлено такі за-дачі:

1)

визначення сутності економіч-ного змі-сту власності стосовно умов прива-ти-зації;

2)

аналіз фінансово-економічного стану промислових під-при-ємств України, що пе-ре-бу-ва-ють на початковій стадії приватизації;

3)

розробка адекватних методичних підходів щодо оцінки фі-нан-сово-економі-чного стану під-при-ємств, які підлягають при-ватиза-ції;

4)

проведення аналізу динаміки макроекономічних пока-з-ників України за пе-ріод прове-дення при-ватизації з метою подальшого висвітлення причин неза-довільних результатів прива-ти-за-ції;

5)

визначення і систематизація факторів, що впливають на ефективність дія-ль-но-сті під-при-ємств після прива-ти-за-ції;

6)

обґрунтування та розробка методичних рекомендацій щодо органі-за-ції дія-льності під-при-ємств в постп-риватизаційний період.

Об'єктом дослідження є напрямки підвищення економічної ефективності функці-ону-вання привати-зованих підприємств.

Предметом дослідження виступають процеси удосконалення органі-зації господарської діяльності про-мислових підприємств в постп-риватизаційний пе-ріод.

Методи дослідження. Методологічною і теоре-тичною основою дослі-дження є поло-ження економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених. Вивчались також законо-да-вчі та нор-мативні акти України з питань ре-формування власності і привати-за-ції, до-свід роз-дер-жав-лення і приватизації в Україні та інших країнах.

У процесі дослідження застосовувались загальнонаукові та спеціальні ме-тоди, а саме: ме-тод уза-гальнення – для визначення тенденцій розвитку відно-син власності та уточнення окре-мих понять; дедуктивний метод – для дета-лізації та систематизації факторів ефектив-ності виро-бництва. Використано методи стати-стико-еко-номічного ана-лізу, зокрема: порів-няння – для зі-став-лення фак-тичних даних звітного року з да-ними за по-пере-дні роки; графі-чний – для наоч-ного зо-браження дина-міки і структури низки мак-роекономі-чних по-казни-ків; рядів ди-наміки – для характерис-тики зміни у часі макроекономічних показни-ків; гру-пу-вання з використанням пакету програм STATISTICA для об-робки дан-их у се-редо-вищі Windows – для узагальнення ха-рак-тер-истик підпри-ємств, що привати-зуються, вибору об'єк-тивних критеріїв для оцінки їх стану; кореляцій-ний аналіз – для визначення і кількісної оцінки зв'язку між показ-никами, які досліджу-ються, а також ме-тоди техніко-еко-номічних розрахун-ків – для обґрунтування проекту роз-ви-тку підприємства у постприватиза-ційний період.

Інформаційну базу дослідження склали дані фі-нан-сової звітності підпри-ємств галузі ма-ши-нобудування, що підлягають прива-тизації, статистичні данні ФДМУ, НБУ і Міністерс-тва ста-тис-тики України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

уточнено сутність економічного змісту власності в приватизаційному ас-пе-кті, яка роз-кри-вається у формуванні ставлення до об'єкта і суб'єкта влас-ності як до факторів виробниц-тва, а умов реалізації прав власно-сті – як до еле-ментів господарського механізму;

уточнено визначення фактора виробництва і фактора ефективності вироб-ниц-тва як клю-чо-вих категорій при аналізі причин підвищення ефективності функціонування прива-тизо-ваних підприємств;

отримала подальший розвиток на основі категорій відносин власності кла-сифікація фа-к-то-рів, що впливають на ефективність діяльності під-приємс-тва у постприватизаційний пе-ріод;

розроблено методичні підходи до проведення оцінки фінансово-економіч-ного стану під-приємс-тв, які підлягають приватизації, на основі засто-сування спеціальних критеріїв, ви-зна-че-них за рів-нем показників госпо-дарської діяльності сукупності аналогічних підприємств;

розроблено методичні рекомендації щодо організації діяль-ності підпри-ємс-тва у пост-п-рива-тизаційний період з урахуванням особливостей стадій при-ватизації у бізнес-плану-ванні.

Практичне значення одержаних результатів. Впровадження розробле-них в дисерта-ції пропозицій та рекомендацій сприятиме ста-нов-ленню еконо-міки приватизованих підпри-ємств, підвищенню ефек-тив-ності їх роботи в су-часних умовах України, удосконаленню про-цесу ор-ганізації діяльності підпри-ємств в постприватизаційний період.

Наукові результати дисертаційної роботи знайшли практичне застосування в НВО "Елек-троважмаш" (м. Харків), прийняті до використання районним управлінням економіки (Жовтневий район м. Ха-ркова), що під-тверджено довід-ками про викорис-тання результатів наукових досліджень.

Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних у співав-торстві (№ 2 за списком опублікованих робіт за темою дисертації, який подано в авторефе-раті), полягає в дослідженні характеру змін змісту і форм власності в про-цесі приватизації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні поло-ження та практичні резуль-тати проведених досліджень, висновки і ре-комендації, що по-дані в дисертації, допові-дались та були схвалені на третій науково-практичній конференції "Актуальні проблеми су-часної науки в дослідженнях молодих вче-них м. Харкова" (м. Харків, 1999 р.), міжнародній науковій конфере-нції "Про-блеми теорії та прак-тики ста-нов-лення соціально-орієнтованої ри-нкової еконо-міки" (м. Ха-рків, 2000 р.).

Публікації. Результати дослідження знайшли відображення у 9 наукових публікаціях за-гальним обсягом 2,76 ум.-друк. арк. Із них особи-сто автору нале-жить 2,56 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 236 сто-рінках маши-но-пи-с-ного тексту, містить 6 таблиць – 6 сторінок, 10 рисунків – 4 сторінки, 11 додатків – 62 сторі-нки, бібліографічний список (164 наймену-ван-ня) – 10 сторінок. Обсяг основного тексту дисер-тації становить 154 сто-рінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність та сутність наукової проблеми, обґрунто-вано необхід-ність проведення дослідження про-блеми ефективного реформу-вання власності та організації пост-прива-тизаційної дія-льності підприємств, сформульовано мету і задачі дослі-дження, нау-кову но-визну та практичне зна-чення отриманих результатів.

У першому розділі – "Приватизація як фактор реорганізації соціаль-но-економіч-них умов виробництва" – досліджено харак-тер змін відносин влас-ності в індустріа-льній економіці та основні тенденції їх розвитку в про-цесі при-ватизації; висвітлено еко-номі-чний зміст власно-сті; обґрунтовано необхід-ність гли-бокої корекції привати-заційних проце-сів в Україні.

Відносини власності займають центральне місце в системі еко-но-мічних відносин. У ході дослідження розкрито історичну об'єктивність існування і па-нування в пе-вний період розвитку суспільства кожної з форм власності. Тільки ті форми власності, які здатні забезпе-чити опти-мальне співвідношення і про-гресивний розвиток усіх фак-торів вироб-ництва та оде-ржання мак-сималь-ного соціально-економіч-ного ефе-кту від функціо-нування народного гос-подарства при міні-ма-льних ви-тратах, утверджуються в ре-зуль-таті еволюції суспі-льних від-носин.

Головна тенденція розвитку відносин власності в індустріа-ль-ній еко-номіці базу-ється на прагненні до концентрації майна, капіталу та підпри-ємницької ак-тивності і полягає в перетво-ренні індивідуальної приватної форми власності на групову власність з елементами колективної форми власності. Сьогодні колек-тивні фо-рми власності, зокрема ак-ціоне-рна, висту-пають як найбільш прогреси-вні і відповідні до ви-мог індустріаль-ного суспіль-ства. При цьому державне ре-гулювання, спрямоване на підтримку підпри-ємств усіх форм власно-сті, є необ-хідною умовою гармонічного розвитку суспі-льства. Тому першим кро-ком на шляху до ри-нкової, соціа-льно орієн-тованої еконо-міки в Ук-раїні має бути еко-номічно гра-мотна при-ва-тизація, що врахо-вує вказаний ге-нераль-ний век-тор роз-витку відносин влас-ності в індустрі-альній економіці.

Проведений в роботі аналіз динаміки макро-еко-номічних показників Укра-їни в період про-ведення приватизації сві-д-чить про низьку ефективність прива-тизаційних процесів, що відбува-ються. Серед основних причин такої ситуації: формальність приватизації, недоста-тня підгото-вка підприємств, які приватизу-ються, їх керівників і персоналу до ро-боти в но-вих умовах, не-дооцінка проб-лем постприватиза-цій-ного періоду функціонування під-при-ємств, що обу-мовлено одностороннім, переважно юридичним підходом до зміни форм вла-сності.

Влас-ність є єдністю економіки і права, і прин-ципова різ-ниця між юри-дичним і еконо-мічним її змістом полягає, як відомо, в постановці за-дач при до-слідженні пи-тання про вла-сність: з правової точки зору ви-рішується пи-тання "що і кому нале-жить", а з еконо-мічної – "скільки і хто при-власнює". Од-нак у такому формулюванні залиша-ється поза увагою най-голов-ніша сфера – ви-роб-ництво. При реальному підході до при-ватизації власність, саме як еко-номі-чна ка-тегорія, набуває особливої зна-чущості в мето-дологічній розробці процесів приватизації. Еко-номічний аспект влас-ності розкри-ється повніше, стане конк-ретнішим, якщо розгля-нути її рух у ракурсі за-гального принципу економічної ефективності вироб-ничо-го-сподар-ської діяльності – максимум результатів при міні-мальних ви-тратах. Отже, на пе-редній план виходять не юриди-чні аспекти привати-зації (самі по собі дуже важливі і не-обхідні), а еко-номічні.

Таким чином, економічну сутність власності можна визначити як від-носини з приводу власності, спрямовані на підвищення економічної ефек-тивності виробництва. З цієї позиції основні юридичні категорії власності: об'єкт, су-б'єкт і умови реалізації прав власності – на-бува-ють більш глибокого еко-номіч-ного змі-сту. Об'єкт і су-б'єкт власності виступа-ють як фак-тори вироб-ниц-тва (відповідно: матеріально-речовий і особистий), а умови реалізації прав власно-сті відображаються в елементах господарського механізму. Тобто в ракурсі приватизації економічний зміст власності розкривається в питаннях про якіс-ний зміст про-цесу при-сво-єння: хто (суб'єкт власності – особистий фактор ви-робництва), чим (об'єкт вла-сності – матеріально-речовий фактор виробниц-тва) і як (умови реалі-зації прав власно-сті, втілені в гос-по-дарському механізмі) воло-діє? При цьому форма вла-сності виступає як соціа-льно-еко-номічний фак-тор ефективності ви-робниц-тва, що ви-значає господарський ме-ханізм реалізації власності, фо-рму і вид державного регу-лювання, сти-мули до праці, заці-кавле-ність працівни-ків у кінцевих ре-зуль-татах виробниц-тва, рості проду-кти-вності праці, ступінь уча-сті працівників в управ-лінні виробни-чими процесами.

Еко-номічна характерис-тика влас-ності ще слабко враховується в організа-ції приватиза-цій-них процесів. У зв'язку з цим виникає про-блема глибокої корекції приватизаційного про-цесу в напрямку підви-щення ефективності суспільного виробниц-тва, що передба-чає необхід-ність все-біч-ного прогресивного розвитку охарактеризованих вище аспектів відносин власно-сті (об'єкта, суб'єкта власно-сті як факторів вироб-ництва та господарського механізму реалі-зації власності) за умови оп-ти-маль-ного їх сполучення.

Ме-тою при-ватизації є підвищення соціально-економічної ефективності ви-робництва на основі ство-рення умов для форму-вання ринкової конку-ренції, по-долання про-тиріч між власні-стю і працею, забезпечення госпо-дарського став-лення до за-собів виробниц-тва. Отже, в ході ре-форму-вання власності особливу увагу треба приділяти як підготовці об'єкта до прива-тизації, так і ви-хованню нового власника та створенню умов для нормального їх розви-тку як факторів вироб-ництва. Навіть при позитивних характеристиках об'єкта і суб'єкта вла-с-но-сті пе-ревага нега-тивних рис у господарському ме-ханізмі здатна гальмувати процес станов-лення но-вих форм влас-ності. Тому задача перетворення формаль-ного процесу прива-ти-зації в реа-льний вима-гає нау-ково обґрунтованого, систе-много підходу до про-блеми влас-ності, який охоплює весь спектр ко-рінних змін у сис-темі суспіль-них відносин.

У другому розділі – "Передумови та фактори ефективного функціону-вання під-при-ємств у постприватизаційний пе-ріод" – проведено аналіз фінансово-еконо-мічного стану про-мислових підприємств України, що підля-гають приватизації, з застосуванням за-пропонованих автором методичних під-хо-дів до оцінки стану підприємства; визначено і сис-темати-зовано фак-тори, що вплива-ють на ефективність дія-ль-ності підприємств після приватиза-ції; дослі-джено на-прямки адап-тації приватизованих під-при-ємств до но-вих умов господарювання.

Практична реалізація зазначеного вище економічного підходу до транс-фо-рмації влас-ності створює передумови ефективної приватизації. Насам-перед, це об'єктивна якісна оцінка стану підприємства, що приватизується, тобто з'ясування питання: "Яким є об'єкт привласнення як фактор вироб-ництва?".

У даній роботі проведено аналіз показників фінансово-економічного стану більше 60-ти про-мисло-вих підприємств України галузі машино-буду-ван-ня, що зна-ходяться на почат-ковій стадії приватизації. На цій базі в дисертації вперше об-ґрунтовано методичні підходи щодо оцінки ре-ального фі-нансово-еконо-міч-ного стану підприємств, що підлягають прива-тиза-ції, які ба-зуються на аналізі групо-вих рівнів показників однорідних підприємств. На думку автора, не можна вста-но-влю-вати оп-тимальні значення пока-зни-ків для всіх підпри-ємств, спираю-чись лише на га-лузеві ознаки. Не-обхідно врахову-вати і форму власності, і орга-ні-за-ційно-пра-вову форму підприємства, і стадію його приватиза-ції. Отже, доці-льно одержати набір спеціаль-них крите-ріїв оцінки фінан-сово-еко-номічного стану, які ві-добра-жають економічний рівень підпри-ємства відносно аналогі-ч-них під-приємств, що працюють в даний період часу в тих самих умовах.

З цією метою було проведено гру-пування підприємств, що досліджуються. Для групу-вання і аналізу даних зручним є ви-ко-ристання пакета програм STATISTICA для обробки да-них у сере-до-вищі Windows. За допомогою вказа-них засобів обробки інформації на базі ПЕОМ, су-купність спосте-режень по ко-жній ознаці розбивалася на три групи (табл. 1).

Таблиця 1

Групування значень деяких показників по підприємствах галузі машинобудування, що підлягали приватизації у 1999 році

Найменування показника | Групові межі значень показника

група 1 | група 2 | група 3

Балансова вартість основних фондів, тис. грн. | 61 000 і більше | 30 000 – 60 000 | 2 000 –

29 000

Знос основних фондів, % | 53 – 75 | 33 – 53 | 10 – 33

Чисельність персоналу, люд. | 1 601 і більше | 561 – 1 600 | 50 – 560

Фондоозброєність праці,

тис. грн./люд. | 76 – 120 | 41 – 75 | 5 – 40

Фондовіддача, грн./грн. | 1 і більше | 0,19 – 0,99 | 0,0001 – 0,18

Продуктивність праці, тис. грн./люд. | 21 і більше | 6 – 20 | 0,006 – 5

Коефіцієнт співвідношення дебітор-сь-кої і кре-диторської заборгованості |

2 і більше |

0,45 – 1,9 |

0,05 – 0,44

Стан підприємства оціню-є-ться за кожним показником шля-хом зістав-лення його фак-тич-ного значення з груповими межами значень показників – крите-рі-ями, які визначають рівень роз-витку економіки під-при-ємства: висо-кий, серед-ній або низький. Підприємство як об'єкт привла-снення можна вважати готовим до приватизації, якщо за більшістю ознак воно відне-сено до груп, які містять середні або вище середніх значення. Ті показники, за якими рівень розвитку підприємства визначено як низький, вказують на проблемні зони в економіці підпри-ємства, тобто на напрямки оптимізації процесів вироб-ничо-господарсь-кої діяльності, що мають бути реалізовані до прива-тизації об'єкта.

Викорис-тання методів кореляції дозволяє обґрунтувати способи реалізації цих напрям-ків. Для забезпечення однорідності вихідних даних підприємства було класифіковано за роз-мірами (великі, середні, малі), при цьому за узагаль-нюючу ознаку прийнято балансову вар-тість основних фондів (див. табл. 1). На-приклад, якщо підприємство за показником фондо-віддачі від-несено до групи 3 (низький рівень), слід визначити ос-новні фа-ктори, що вплива-ють на його зміни. Для середнього підприємства (група 2 за вартістю основних фондів) рів-няння пар-ної ко-реляції, де результативним показником є фондовіддача, ма-тимуть та-кий ви-гляд (ф. 1, ф. 2):

ФО = 0,194 – 0,003 х Изн, r = – 0,81; (1)

ФО = 0,111 – 0,001 х Ч, r = – 0,81, (2)

де ФО – фондовіддача, грн./грн.;

Изн – ступінь зносу основних фондів, %;

Ч – чисельність персоналу, люд.;

r – коефіцієнт парної кореляції.

Тобто на даному підприємстві для поліпшення показників використання основних фо-ндів слід здійснити модерні-зацію, оновлення основних фондів (що потребує додаткових ка-піталовк-ладень), а також внести зміни до кадрової полі-тики (скорочення штатів).

На практиці з використанням отриманих у дослідженні критеріїв було про-ведено оці-нку стану НВО "Електроважмаш", результати якої враховано для економічного обґрунту-вання ви-бору напрямків оздо-ров-лення еко-номіки під-приємства. Застосування підприємст-вами запропо-нованих методичних підходів дозво-ля-є виявити "слабкі" мі-сця в економіці під-приємств на ста-дії пе-ред-прива-тизацій-ної підготовки, отже, визначити мож-ли-вість успішного роз-ви-тку підпри-ємс-тва після зміни форми влас-ності. Реальні можливості для формування на-бору критеріїв оці-нки фінансово-економічного стану підприємств та їх оприлю-днення для широкого викорис-тання підприємствами, що підлягають приватиза-ції, мають відді-лення ФДМУ, а також відпові-дні департаменти Міністерства економіки, до компетенції яких вхо-дить розробка ефективних заходів в рамках передприватизаційної підготовки підприємств.

Об'єкт власності, що підлягає приватизації, не повинен розглядатися у від-риві від зов-ніш-ніх умов його функціонування. Необхідно виділити основні ру-шійні сили (фактори), які впли-ватимуть на ефективність господарювання під-приємств після приватизації. У досліджен-нях ча-сто-густо чіткий по-діл таких категорій, як фактор ви-робництва, фактор ефе-ктивності виробництва та пока-зник ефективності виробництва, відсутній. Їх змішування приво-дить до неточ-ного ви-значення причин підви-щення ефективно-сті виро-бництва. З метою уник-нення неконкретності ви-сновків щодо зазначеної проблеми, в роботі надано насту-пні визначення ключових для да-ного етапу дослідження категорій. Фактори виро-бництва – це відомі елементи ви-робни-чого процесу, які є скла-довими ча-стинами останнього, визначають виробничі можливості підпри-ємства. Фак-тори ефек-тивності виробництва – це глибокі, іс-тотні при-чини, що обумовлюють рі-вень ефектив-ності ви-робництва, ство-рюють переду-мови для поліпшення ре-зультатів виробниц-тва. Ознаки, за допомогою яких від-биваються економі-чні ре-зуль-тати виробництва під впливом факторів ефектив-ності вироб-ництва, є показ-никами ефективності виробництва.

Отже, важливим етапом методологічної розробки наукової проблеми орга-нізації ефектив-ної роботи підприємств у постприватизаційний період є визна-чення і аналіз фак-торів ефектив-ності виробництва. Такі фактори мо-жна розді-лити на дві ос-новні групи: ви-роб-ничо-еко-номічні й соці-ально-еко-номічні, серед яких ви-діляються внутрішні і зов-нішні фактори, що відо-бра-жають два аспе-кти прояву того ж самого процесу. Проблема розви-тку приватизованих під-при-ємств є наслідком трансформації власності, яка має розгляда-тися з пози-ції зазначе-ного вище економічного змісту процесу при-влас-нення. В зв'язку з цим в роботі було здійснено спробу ув'язати кла-сифіка-цію факторів ефективно-сті вироб-ниц-тва з ос-нов-ними поняттями відно-син власності: об'єктом власно-сті, суб'єктом власно-сті, проявами їх взаємо-дії й умовами реалізації прав влас-ності. Таким чином, на ос-нові проведених автором до-слі-джень одер-жала пода-льший розви-ток систематизація фак-торів, що визначають ефектив-ність діяльно-сті під-при-ємств у пост-прива-тизаційний період (рис. 1, 2).

Визначення впливу факторів ефективності виро-б-ни-цтва з урахуванням ос-новних харак-те-рис-тик відносин власності по запропонованій схемі – необхід-ний етап органі-за-ції діяльно-сті підприємства в постприватизаційний період, що відо-бра-жає еко-номічний підхід до про-цесів реформування власності.

Розгляд ряду аспектів фінансово-економічного стану підпри-ємств, які під-лягають прива-тиза-ції, привело до висновку, що існуючі системи організації їх-ньої діяльності не мо-жуть бути достат-німи в умо-вах реформування відносин власності. Слабка адаптація підпри-ємств до ринку, відсутність узгодженості і координації ме-ханізмів об-ґрунту-вання, прийняття і реалізації рішень, затри-мка процесів розробки захо-дів щодо ви-корис-тання су-б'єктами гос-подарю-вання про-гресивних і адекватних форм орга-ні-зації виробництва неминуче ве-дуть до зни-ження його ефе-ктив-ності. Таким чином, виникає необхід-ність розробки такої програми постпривати-зацій-ного роз-ви-тку під-приємства, що включала б не тільки технічну, фінансову або ау-дитор-ську до-помогу, а й науково обґрунто-вану систему заходів щодо орга-нізації їхньої роботи після при-ва-тизації. При цьому особливу увагу варто приділити адекватній оцінці стану під-приємства, що привати-зу-ється, і ви-значенню чинників, які вплива-ють на його ді-я-льність після приватиза-ції, а також вибору напрямків адап-тації до нових умов з засто-суван-ням антикри-зових методів управління. Та-кий підхід буде сприяти прийняттю еконо-мічно об-ґрунто-ваних рі-шень щодо доцільності структурних і інших пе-ретворень приватизова-них під-приємств.

У третьому розділі – "Організація дія-ль-ності підприємства у постпри-ватизаційний період" – обґрунто-вано необхідність нового підходу до бізнес-планування діяльності підпри-ємства з урахуванням особ-ливостей його розвитку на різних стадіях привати-зації, в тому чи-слі й у процесі передприватизаційної підготовки; подано методичні реко-мен-дації щодо орга-ні-зації діяль-ності підпри-ємства у постприватизацій-ний пе-ріод.

Проблема організації роботи приватизованих підприємств сьогодні набу-ває надз-вичай-ного значення. Але для підприємства, що приватизується, ще немає чіт-кого плану дій, по-слі-до-вне здійс-нення яких буде реально сприяти під-ви-щенню ефектив-но-сті його функ-ціонування пі-сля приватизації. Організація дія-льності підприємства є сукупністю процесів і дій, спрямо-ваних на узго-дження та удосконалення взаємозв'язків між засобами, що використову-ються для досягнення мети створення підприємства, тобто має бути спря-мована на приведення в дію всіх його резервів, раціональне вико-рис-тання внутрішніх і зов-нішніх джерел ресур-сів, підвищення продуктивності і якості праці, забезпе-чення рен-табе-льності ви-робництва.

У ході організації діяльності підприємства в постприватизацій-ний період необхідно за-зда-ле-гідь, ще на стадії передприватизаційної підго-товки, устано-вити логічний взаємозв'язок між господарсь-кими процесами, що відбу-ва-ються, зо-внішніми і внутрішніми причинами їх змін; ви-явити ре-зерви розвитку й удо-скона-лення ви-робничо-організацій-ної структури під-приємства; знайти спо-соби і джерела одержання ресур-сів, яких бра-кує. Тобто підприємству потрібно про-аналізу-вати можли-вість його успішного розвитку після приватизації, передба-чити на-слідки пе-ретво-рень, що про-водяться. Якщо буде виявлений негативний вплив окре-мих факторів, чітко поставити проб-лему, сформулювати основні цілі, за-вдання та методи її вирішення. Результати всебічного ана-лізу сучасної ситуації і можливих на-с-лідків запланова-них захо-дів можуть послу-жити підста-вою для об'єкти-вної оцінки правильності прийнятих рішень. Спроби реалізації та-кого підходу здій-с-нюються при розробці бізнес-планів об'єктів, що вистав-ляються на про-даж за конкурсом. Але вони вочевидь недостатні, часто фор-ма-льні, неповні, тому не ре-алі-зу-ються на практиці. Це є однією з істотних при-чин низької ефек-тив-ності при-ва-тизації в Україні.

Приватизація підприємства може здійснюватися тільки за умови повної об-ґрунтовано-сті прийнятого рішення про приватизацію. При цьому основним критерієм повинна висту-пати еко-номічна, а не політична доцільність, коли еко-номічна ефективність функціонування підприємс-тва після приватизації значно пере-вищує ефективність його роботи до приватизації як об'єкта державної вла-сності. Визначити цю економічну ефективність необхідно на стадії передприва-ти-заційної підготовки. Останню потрі-бно розглядати не як період, що передує обов'язковій прива-тизації, а як період тверезого оціню-вання можливостей під-приємства за всіма параметрами, з огляду на вплив різних чинників на ефектив-ність його діяльності в постприватизаційний період.

У зв'язку з цим автором запропоновано методичні рекомендації до розро-бки ор-га-нізацій-ного плану діяль-ності приватизованого підприємства, який вклю-чає ряд послідовних етапів, що відображають особливості його функціо-нування, до перетворень і подальшого розви-тку після їх здій-снення (рис. 3). Викладена в роботі методика розробки організаційного плану дія-льності прива-тизо-ваного підприємства втілює основні наукові та методичні положення дисер-тації, в тому числі методичні підходи до оцінки фінансово-економічного стану підпри-ємства на стадії передприва-тизаційної підготовки і визначення факторів, які вплива-тимуть на діяль-ність підпри-ємства після приватизації. Ре-зультати впро-вадження цих положень відобража-ються в бізнес-плані підпри-єм-ства, як най-суттєвішого елемента методики, структура і зміст якого побудо-вані на основі кла-сифі-кації факторів ефективності виробництва, що базується на ха-рактеристиках від-носин власності: її об'єкта, суб'єкта та умов реалізації прав власності. В цьому полягає практи-чна реалізація економічного підходу до ре-формування власності.

Застосування даної методики підприємствами сприятиме налагодженню ефективної ор-га-нізаційної роботи, прийняттю економічно обґрунтованого рішен--ня щодо доці-льності при-ватизації, більш ретельній підгото-вці до прива-ти-зації, що і визначає успішність дія-льності підприємства у пост-прива-тизаційний період. Підкреслимо, що ефек-тивність вико-рис-тання цієї ме-тодики визнача-ється наявністю реального власника і підготовле-них кадрів управ-ління, а також відповідних макроекономічних умов розвитку приватизова-них підпри-ємств.

Рис. 3. Схема розробки організаційного плану розвитку підприємства в постприватизацій-ний період

Таким чином, діяльність підприємства в постприватизаційний період має бути організо-вана на ос-нові комплексного економічного під-ходу до відносин власності у відпові-дності до основних вимог індустріальної економіки. Цей процес має починатися з детального розгляду наслід-ків організа-ційних пере-творень на стадії передпри-ва-тизаційної підготовки та обов'язкового ура-хування всіх особливостей, пов'язаних з приватиза-цією підприємс-тва.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації проведено теоретичне узагальнення і подано нове вирі-шення науко-вого завдання, яке полягає в удосконаленні методичної бази для організації діяльності підпри-ємств після при-ватизації, що сприя-тиме підви-щенню ефектив-ності їх функ-ціонування.

2. Реальна приватизація потребує нового комплексного підходу до цього процесу, який роз-крива-ється через економічний зміст власно-сті. В приватиза-цій-ному аспекті сутність еконо-мічного змісту власності полягає в розгляді об'єкта, суб'єкта власності та умов реалізації прав вла-сності з позиції принципу підви-щен-ня ефективності виробництва. При цьому вказані юри-ди-чні категорії відносин влас--ності (об'єкт, суб'єкт власності, умови реалізації прав влас-ності) пе-ре-тво-рюються на еко-номічні категорії, а саме: матеріально-речовий, особис-тий фа-ктори ви-роб-ниц-тва і гос-подарський механізм. Практична реалізація за-значеного еконо-мі-ч-ного підходу до транс-формації власності створює переду-мови ефективної приватиза-ції.

3. Адекватна оцінка стану підприємс-тва на стадії передприватизаційної підготовки, тобто об'єкта привласнення, є однією з передумов його ефектив-ного функціо-нування в пост-приватизаційний період. Запропоновані в роботі методичні під-ходи до оцінки фінан-сово-економічного стану під-приємств, що приватизу-ються, які ба-зуються на аналізі групо-вих рів-нів показників господар-ської діяль-ності од-норідних підприємств, дозволяють об'єк-тивно охара-ктеризу-вати реа-льне стано-вище підприємс-тва, що підлягає приватизації, визна-чити і обґрунту-вати ви-бір напрямків оздо-ров-лення еко-номіки підприємства.

4. З метою точ-ного висвітлення причин під-ви-щення ефекти-вно-сті виро-б-ництва в ході при-ватизації підприємств в дисертації уточнено визначення кате-горій "фактор ви-робниц-тва" (як еле-мент, складова частина виробничого про-цесу) і "фактор ефективності виробни-цтва" (як найсуттєвіша, глибока причина, що обумовлює ефективність виробництва). Отже, саме ви-значення впливу факторів ефектив-ності виробництва має першочергове значення в процесі орга-нізації ефектив-ної діяльності приватизованих підприємств.

5. Для більш повного врахування особливостей приватиза-ційного періоду в ор-га--ніза-ції роботи підприємств, в дисертації отримала подальший розвиток класи-фі-ка-ція факторів, що впливають на ефек-тивність функціонування підпри-ємства після при-ватизації, тобто факторів ефективності виробни-цтва, які було системати-зо-вано на ос-но-ві категорій відносин власності: її об'єкта, суб'єкта та умов реа-лізації прав власності.

6. Вдосконалення процесу організації ефективної роботи підприєм-ства пі-сля приватизації тісно пов'язане з організаційним планом діяльності підприєм-ства у постприватизаційний пе-ріод, мето-дику складання якого запропоновано в дисер-та-ції. Ця методика акумулює в собі нау-кові ви-сно-вки та результати дисер-тацій-ного дослідження і включає сім ос-новних етапів, зо-к-рема, оці-нку стану під-при-єм-ства на початковій стадії приватизації за груповими рівнями показ-ни-ків ана-ло-гіч-них під-приємств та визначення факторів, що впливають на ефекти-вність робо-ти під-приємс-тва після прива-тизації. Результати впровадження цих положень відобра--жаються у бі-знес-плані підприєм-ства, як суттєвому елементі методики. Структура і зміст його побудовані на основі кла-сифі-кації факторів ефективності вироб-ни-цт-ва, що базується на вказаних вище харак-теристиках від-носин власно-сті. В цьому полягає практи-чна реалізація еко-номічного під-ходу до реформу-вання власності.

7. Таким чином, вико-ристання підприємствами, що підлягають приватиза-ції, результа-тів дисертаційного дослідження сприятиме: підвищенню ефек-тив-ності органі-зації їх функці-ону-вання в пост-прива-тизаційний період; по-легшенню вибору напрямків оздоров-лення еко-номіки під-приємс-тва на стадії підготовки до приватизації; еконо-мічному обґрунтуванню рі-шень щодо доціль-ності застосу-вання окремих заходів у процесі приватизації підприємства, що забезпечить ефекти-вність роботи підприємства в постприва-тизаційний період. Успіш-ність впровадження рекомендацій визначається наявні-стю ре-ального власника з но-вим від-ношенням до господарювання, а також відпові-дних макроеко-номічних умов для розвитку недержавного сектора еконо-міки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Костромитина М.И. Организационная реструктуризация про-мыш-лен-ных пред-при-ятий как способ повышения эффективности их ра-боты в постпривати-зационный период // Вісник ХДЕУ. – 1998. – №3 (7). – С. 78-80.

2. Хохлов М.П., Костромітіна М.І. Трансформація відносин влас-ності у процесі привати-зації // Вісник ХДЕУ. – 1999. – №3 (11). – С. 5-8.

3. Костромитина М.И. Постприватизационный период развития пред-приятий в переход-ной эко-номике // Вестник ХГПУ, "Новые решения в современных тех-нологиях". – 1999. – №47. – С. 2-3.

4. Костромитина М. Предприятие в постприватизационный пе-риод // Бизнес-Ин-форм. – 1999. – № 3-4. – С. 41-42.

5. Костромитина М.И. Постприватизационная поддержка предпри-я-тий // Фондо-вый рынок. – 2000. – 16 марта. – №11(165). – С. 24-25.

6. Костромітіна М.І. Принципи організації економічної діяльності про-мис-ло-вих підпри-ємств після приватизації // Вісник ХДЕУ. – 2000. – № 4 (16). – С. 70-73.

7. Костромітіна М.І. Шляхи удосконалення організаційного плану пост-при-ва-ти--заційної діяль-но-сті підприємства // Вестник МСУ. – 2001. – Т.4. – № 2. – С.28-31.

8. Костромитина М.И. Особенности экономики предприятий, на-ходя-щихся на началь-ных эта-пах приватизации // Ма-тері-али міжнар. наук. конф. "Проблеми теорії і прак-тики ста-нов-лення со-ціально-орієнтованої ринкової економіки". – Харків: ХДАДТУ. – 1999. – С. 220-221.

9. Костромитина М.И. Анализ финансово-экономического состоя-ния при-ва-тизи-руемых пред-приятий // Вісник Харківського університету, сер. "Актуаль-ні проблеми сучасної науки в дослі-дженнях мо-лодих вчених м.Харкова". – 2000. – № 456. – Ч. 1. – С. 74-77.

АНОТАЦІЯ

Костромітіна М.І. Організація ефективної роботи підприєм-ства у постпри-ватиза-цій-ний пе-ріод. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальні-стю 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва. – Харківський держав-ний еко-номічний університет, м. Харків, 2001.

Дисертацію присвячено проблемі підвищення ефективності функ-ціону-вання приватизова-них підприємств. Уточнено сутність еко-номічного змісту власно-сті в приватизаційному аспекті, що розкривається у формуванні став-лення до транс-фор-мації власності з позиції принципу під-вищення ефективності виробництва. В роботі проведено оцінку фінансово-еконо-мічного стану підпри-ємств, що привати-зу-ються, з застосуванням запропонованих в дисертації мето-дичних підходів, які базу-ються на аналізі групових рівнів показників ана-логіч-них підприємств. З метою отримання більш точних висновків щодо причин під-вищення ефективності роботи приватизо-ваних підприємств уточ-нено зміст по-нять "фактор виробництва" і "фактор ефектив-ності виробни-цтва". На основі ка-тего-рій власності класифі-кова-но фа-ктори, що впливають на ефек-тивність дія-ль-ності підприємств після прива-ти-за-ції. Подано методи-чні реко-мен-дації щодо ор-ганіза-ції діяль-ності під-при-ємства у постпривати-заційний період, які врахову-ють осо-бливості стадій привати-зації у про-цесі бізнес-пла-нування. Опрацювання питань дисер-тації здійснено відносно промис-лових підприємств, які ха-рактери-зуються рядом організацій-них, техні-ко-технологічних та ін-ших особливостей. Основні по-ло-ження роботи підт-вер-джу-ються практичними результатами їх впрова-дження на окремих під-приємствах м. Ха-ркова.

Ключові слова: підприємство, постприватизацій-ний період, економічний зміст вла-сно-сті, фактор виробництва, фактор ефективності вироб-ництва, оцінка стану підпри-ємства на стадії передприватизаційної підготовки, організаційний план дія-льності підприємства у постпривати-зацій-ний період.

АННОТАЦИЯ

Костромитина М.И. Организация эффективной работы предпри-ятия в постприва-тизацион-ный период. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономиче-ских наук по специаль-но-сти 08.06.01 – экономика предприятия и орга-низация производ-ст-ва. – Харьковский государс-т-венный экономический университет, г. Харьков, 2001.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с проблемой по-выше-ния эффек-тивно-сти функционирования приватизированных предприятий, поиска эф-фек-тивных направле-ний органи-зации их деятельности в постпривати-зационный период.

В работе исследованы ос-новные направления развития отношений собст-вен-ности в инду-ст-риаль-ной экономике, в частности, тенденции к преобразова-нию индивидуальной частной формы собственно-сти в групповую собствен-ность с эле-мен-тами коллективной формы собст-венности, а также усилению значения эконо-ми-ческих аспектов собственности. Уточнена сущ-ность эконо-ми-ческого содержания собственности в приватизационном аспекте, рассматри-вае-мая как отношения по поводу собственности, направленные на повышение эффективности про-изводства. Она рас-крывается через формирование отноше-ния к об-ъекту и субъекту собствен-но--сти как к факторам производ-ства (матери-ально-вещественный, личный), к усло-виям реализации прав собст-венности – как элементам хо-зяйственного меха-низма.

Проведен анализ динамики макроэкономических пока-зателей Украины в пери-од прове-де-ния приватизации. Обоснована необходимость глубокой кор-рек-ции при-ватизационных про-цес-сов в Ук-раине. В диссертации предложены новые методиче-ские подходы к оценке финан-сово-экономиче-ского состояния приватизи-руемых пред--приятий на основе ана-лиза групповых пределов значе-ний показа-телей (кри-те-ри-ев), определяющих уровень развития экономики пред-приятия, а также направ-ле-ния мер по ее оздо-ровлению на начальной стадии приватизации. Для расчета крите-риев исполь-зуются данные статистической отчетности предприятий, подлежа-щих при-вати-зации, обработанные с помощью пакета программ STATISTICA для Windows.

С целью выяснения причин повышения эффек-тивно-сти работы приватизи-рованных пред-приятий рас-смотрено и уточнено определение категорий "фак-тор производства" (эле-мент произ-водственного процесса) и "фактор эффек-тив-ности производства" (глубокая, суще-ственная при-чина, обусловливающая эф-фектив-ность производства). Получила дальнейшее развитие класси-фикация факторов, влияющих на эффек-тивность деятельности предприятий после прива-тиза-ции, на базе основных категорий собственности: объект собствен-но-сти, субъект соб-ствен-ности, условия реализации прав собственности.

Представлены методические рекомендации по ор-ганизации де-я-тельности прива-тизируе-мых предприятий, основная часть которых изложена в виде мето-ди-ки разра-ботки организаци-онного плана деятельности предприятия в постпри-вати-за-ционный период. Методика включает ряд последователь-ных этапов, от-ражаю-щих особенности различных стадий приватизации в ра-боте предприятия и бази-рующихся на раскрытии экономического содержания соб-ственности. Ре-зультаты реализации каждого из этапов учитываются в процессе бизнес-плани-рования дея-тель-ности предпри-ятия. Использо-вание данных методических ре-комендаций спо-соб-ствует со-вершенствованию органи-зации деятельности при-ватизируемых пред-приятий, обоснованному выбору направ-лений оздоровления экономики пред-прия-тия, приня-тию экономически обосно-ванных решений от-носительно приватизации, осущест-вле-ния структурных и иных преобразо-ваний, что и опре-деляет эффективность работы предприятия в пост-приватизацион-ный период. Прора-ботка вопросов диссертации осуществлена относи-тельно про-мыш-лен--ных предпри-я-тий, которые характеризуются рядом организацион-ных, тех-ни-ческих, техно-ло-гических и дру-гих осо-бенностей. Основные положения ра-бо-ты подтвержда-ются практическими при-мерами результа-тов их вне-дрения на пред-приятиях г. Харь-кова.

Ключевые слова: предприятие, постпривати-зационный период, экономи-че-ское содержание собственности, фактор производства, фактор эффектив-ности про-из-вод-ства, оценка состояния пред-приятия на стадии предпривати-зационной под-го-товки, организационный план деятельно-сти пред-приятия в постпривати-зационный период.

SUMMARY

Kostromitina M.I. Organization of Effective Work of the Enterprise in PostpriPeriod. – Manuscript.

Dissertation for the scientific degree of Candidate of Economic Sciences, speci08.06.01 – economy of the enterprise and organization of production. – Kharkiv State University of EcoKharkiv, 2001.

The dissertation is devoted to the problem of increase of efficiency of privatized enterprise's func

The essence of the economic contents of the property in privatization aspect is spe. It is opened in formation of the attitude to transformation of the property from an item of a principle of inof a production efficiency. The estimation of financial and economic state of the enterprises, which will be pri-vatized, with using of the methodical approaches which based on the analysis of group levels of parameof the similar enteroffered in the dissertation. With the purpose of receivexacter conclu-sions about the reasons of increase of an overall performance of the privatized enterprises the contents of categothe factor of production, factor of a production efficiency is specified. On the basis of categories of the property the fac-tors, which influence on efficiency of activof the enterprises after privatization are clasThe methodical recommendations for organizaof activity of the enterin postprivatization period, which take into account features of stages of privaduring business – planning, are pre

The study of questions of the dissertation is carried out concerning the industrial enterwhich are characterized by a number of organizational, technical and tech-nological features. The basic provisions of theses are confirmed by practical exof results of their introduction at some Kharkiv enterprises.

Key words: enterprise, a postprivatization period, the economic contents of the property, the factor of production, factor of a production efficiency, the estimation of state of the enterprise be-fore privatization, the orplan of activity of the enterprise in postpriperiod.

Костромітіна Марина Ігорівна

Організація ефективної роботи підприємства
у постприватиза-цій-ний період

Спеціальність 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Приймак Л.І.

Підписано до друку Формат 60х90 1/16.

Папір TATRA. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк. арк.

Зам. № Тираж 100 прим. Безкоштовно

Видавництво ХДЕУ, 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТИПОЛОГІЯ ТА ПОЕТИКА ДРАМ МИКОЛИ КУЛІША У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ "НОВОЇ ДРАМАТУРГІЇ" - Автореферат - 27 Стр.
РОЗРОБКА НИЗЬКОМОДУЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАКЛЮЧНОЇ ОБРОБКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРИАЛІВ - Автореферат - 21 Стр.
ЗНАЧЕННЯ ДОБОВОГО МОНІТОРУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ТА ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ЛІКУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНИХ ГІПЕРТЕНЗІЙ - Автореферат - 28 Стр.
ГЕТЬМАН МАЗЕПА У ФОЛЬКЛОРІ І ЛІТЕРАТУРІ - Автореферат - 30 Стр.
ЕЛЕКТРОННІ ТА ФОНОННІ ТЕПЛОВІ ХВИЛІ У НАПІВПРОВІДНИКАХ - Автореферат - 26 Стр.
МЕХАНІЗМИ ОРГАНІЗАЦІЇ, СТІЙКОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТКУ ВЕЛИКОМАСШТАБНИХ ЕКОНОМІКО-ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ - Автореферат - 32 Стр.
ОКИСНО-ВІДНОВНІ ПРОЦЕСИ В ТКАНИНАХ ЯЄЧНИКА, МАТКИ ТА НАДНИРКОВОЇ ЗАЛОЗИ КОРІВ І ТЕЛИЦЬ ЗАЛЕЖНО ВІД СТАНУ РЕПРОДУКТИВНОЇ СИСТЕМИ - Автореферат - 23 Стр.