У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський національний університет радіоелектроніки

Харківський національний університет радіоелектроніки

Мохаммад І. А. Мухайрат

УДК 681.518:061

МОДЕЛІ, АЛГОРИТМИ І ТЕХНОЛОГІЯ РОЗРОБКИ РОЗПОДІЛЕНИХ БАЗ ДАНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-УПРАВЛЯЮЧИХ СИСТЕМ

05.13.06 – автоматизовані системі управління

та прогресивні інформаційні технології

Автореферат дисертації на здобуття вченого ступеня

кандидата технічних наук

Харків – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі інформаційних управляючих систем Харківського національного університету радіоелектроніки, Міністерство освіти і науки України.

Науковий кервіник доктор технічних наук, професор Левикін Віктор Макарович, завідувач кафедри інформаційних управляючих систем Харківського національного університету радіоелектроніки.

Офіційні опоненти:

- доктор технічних наук, професор Самойленко Микола Іванович, завідувач кафедри систем автоматизації проектування Харківської державної академії міського господарства;

- кандидат технічних наук, доцент Танянський Сергій Станіславович, доцент кафедри інформаційних систем і технологій в діяльності ВВС Харківського університету внутрішніх справ.

Провідна установа:

Національний державний технічний університет “Київський політехнічний інститут”, Міністерство освіти і науки Украіни, кафедра технічної кібернетики, м. Київ.

Захист відбудеться “23” січня 2002 p. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.052.01 в Харківському національному університеті радіоелектроніки за адресою: 61166, м. Харків, пр. Леніна, 14, тел: (0572) 40-94-51.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського національного університету радіоелектроніки за адресою: 61166, м. Харків, пр. Леніна, 14.

Автореферат розісланий “21” грудня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат технічних наук В.І. Саєнко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний стан розвитку організаційних інформаційно-управляючих систем (ІУС) можна охарактеризувати як перехід від автоматизації управління окремими ланками складних організаційних об’єктів до автоматизації управління усім складним об’єктом в цілому. Але такий перехід ставить перед проектувальниками подібних систем цілий ряд проблем. Однією з цих проблем є проблема розробки розподіленої бази даних (РБД), яка є головним елементом внутрішньомашинного інформаційного забезпечення ІУС. Слід відзначити, що переважна більшість ІУС, які використовуються для управління більшістю вітчизняних територіально розподілених об’єктів, проектується як сукупність окремих модулей, які взаємодіють за допомогою РБД. Тому проблема розробки РБД, яка враховувала б особливості інформаційних представлень окремих користувачів ІУС та забезпечувала б ефективне функціонування ІУС в умовах української економіки, є однією з головних проблем створення забезпечуючої частини ІУС.

Більшість сучасних методик проектування баз даних взагалі та РБД конкретно спираються на широке використання спеціальних інформаційних технологій, які реалізовано у вигляді CASE-засобів проектування баз даних. Такі засоби дозволяють автоматизувати процеси створення окремих моделей баз даних (БД) – концептуальної (КМ), логічної (ЛМ) та фізичної (ФМ) – та полегшити трансформацію розробленої КМ БД, що проектується, в ЛМ, а розробленої ЛМ БД, що проектується – в ФМ. Але переважну більшість таких засобів орієнтовано на розробку централізованих БД, які розробляються із використанням традиційної OLTP-технології, і вони не можуть бути ефективно використані при розробці РБД. Такому використанню заважають багато недоліків цих засобів. Наприклад, жоден з існуючих CASE-засобів не надає розробникам інструментарію автоматизації створення КМ БД та автоматизації об’єднання локальних інформаційних моделей РБД у єдину загальносистемну ЛМ чи ФМ РБД.

Створення і впровадження сучасних інформаційних технологій проектування РБД базується на використанні переважно реляційних математичних моделей РБД, технологій моделювання інформаційних потоків, структурного та системного аналізу об’єкта та системи управління. Вагомий внесок в теорію і практику математичного моделювання БД та розробки інформаційних технологій проектування РБД внесли видатні вітчизняні вчені - Л.В. Кокорєва, Є. Зіндер, В.С. Пономаренко, Е.Г. Петров, а також закордонні дослідники – К. Кодд, Дж. Мартин, К. Дейт, П. Чен, С. Кузнєцов та інші вчені. Але в цьому напрямку існує багато невирішених проблем, серед яких можна виділити задачі розробки математичних моделей процесів проектування РБД та формалізованих описів РБД на різних етапах проектування. Слід відзначити, що існуючі дотепер математичні моделі БД та інформаційні технології проектування БД не орієнтовано безпосередньо на використання їх при розробці РБД ІУС, що призначені для управління територіально розподіленими об’єктами. Таким чином, проблема розробки математичних моделей, алгоритмів та інформаційної технології проектування РБД є актуальною як з теоретичної, так і з практичної точок зору.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дану роботу виконано в рамках держбюджетної науково-дослідної теми № 108 (№ д/р 0100U001340) “Дослідження методологій розробки інформаційних технологій, методів та моделей створення основних компонентів типової розподіленої логістичної інформаційно-управляючої системи” в Харківському національному університеті радіоелектроніки.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка нових і дослідження вже існуючих моделей, алгоритмів і елементів інформаційної технології прямого проектування РБД ІУС, які враховували б недоліки існуючих варіантів реалізації даної технології.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі вирішуються такі задачі:

- розробка структурно-категорних математичних моделей процесів прямого проектування РБД та її елементів;

- створення алгоритмів і процедур трансформації структурно-категорних моделей РБД (концептуальної в логічну, логічної в фізичну) в процесах прямого проектування РБД та її елементів;

- синтез ЛМ і ФМ РБД, що враховують зв’язність таблиць БД і ступінь децентралізації БД, що проектується;

- програмна реалізація розроблених моделей, алгоритмів та елементів інформаційної технології.

Об’єкт дослідження – процеси прямого проектування та експлуатації РБД ІУС.

Предмет дослідження – моделі, алгоритми та елементи інформаційнних технологій розробки РБД.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались методи системного аналізу та математичний апарат теорії категорій. При розробці загальносистемної ЛМ та загальносистемної ФМ РБД використовувались існуючі технології проектування структур БД, а саме, OLTP- та OLAP-технології. Для створення елементів інформаційної технології розробки математичних моделей використовувались також методи моделювання інформаційних потоків, а саме, діаграми “сутність – зв’язок”.

Наукова новизна одержаних результатів. В процесі вирішення поставлених задач автором особисто отримані такі результати:

- вперше розроблено структурно-категорну модель процесів прямого проектування РБД, яка, на відміну від існуючих моделей подібного призначення, дозволяє описати взаємозв’язок робіт на усіх етапах проектування РБД та автоматизувати процеси прямого проектування РБД для територіально та організаційно розподілених об’єктів;

- вперше розроблено комплекс структурно-категорних моделей РБД, які описують РБД на різних етапах проектних робіт, а саме, на етапах визначення КМ, ЛМ та ФМ РБД, використання яких дозволяє підвищити ефективність і знизити витрати часу на проектування РБД за рахунок підвищення ступеня автоматизації цих робіт;

- вперше розроблено модель процесів послідовної трансформації запропонованих структурно-категорних моделей, яка має вигляд узагальненого коваріантного функтора; використання цієї моделі дозволяє знизити витрати часу на синтез окремих екземплярів структурно-категорних моделей за рахунок автоматизації процесів генерації цих екземплярів згідно із запропонованою в роботі послідовністю процесів прямого проектування РБД.

Практичне значення одержаних результатів. Зазначені вище моделі були використані автором в роботі для створення елементів інформаційної технології прямого проектування РБД ІУС. Основними із запропонованих елементів є:

- узагальнений алгоритм трансформації теоретико-категорних моделей РБД, використання якого дозволяє автоматизувати процеси розробки моделей РБД на етапах створення локальних ЛМ, загальносистемної ЛМ та загальносистемної ФМ РБД за рахунок використання розроблених раніше моделей у відповідності з концепцією прямого проектування РБД;

- визначення і деталізація змісту та особливостей реалізації структурно-категорних моделей РБД , , та , що дозволяє автоматизувати роботи по створенню РБД та окремих фрагментів РБД на етапах розробки локальних КМ, локальних ЛМ, загальносистемної ЛМ та загальносистемної ФМ РБД за рахунок типового представлення елементів даних моделей;

- загальносистемний коефіцієнт інтеграції та коефіцієнт інтеграції окремого фрагменту РБД , використання яких дозволяє автоматизувати процес синтезу і коригування загальносистемної ЛМ РБД із локальних ЛМ РБД за рахунок визначення бажаного ступеня фрагментації РБД;

- особливості програмної реалізації елементів інформаційної технології як системи підтримки прийняття проектних рішень (СППР), яка може бути використана для синтезу РБД як інструментальний засіб, можливості якого перевищують можливості існуючих засобів того ж призначення.

Результати дисертаційних досліджень впроваджені при синтезі внутрішньомашинного інформаційного забезпечення для інформаційної системи автоматизованого збору і обробки інформації з фізичних установок ІФВЕЯФ ННЦ ХФТІ (акт впровадження від 24 січня 2001 р.) та при створенні нового CASE-засобу проектування баз даних, який розробляється НДПІАСУтрансгаз (акт впровадження від 16 січня 2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі результати дисертації отримані автором самостійно. В наукових працях, опублікованих у співавторстві, з питань, що стосуються даного дослідження, автору належать:

-

у праці [1] концепції побудови РБД та формулювання задачі раціонального розподілення даних між серверами баз даних корпоративної мережі (с. 11-12);

-

у праці [2] теоретико-категорна модель процесів прямого проектування РБД (с. 157-159);

-

у праці [3] визначення етапів евристичного проектування РБД корпоративних інформаційних систем (с. 23-26);

-

у праці [4] математичний опис та алгоритм реалізації узагальненого коваріантного функтора, який зв’язує розглянуті в праці [2] структурно-категорні моделі процесів прямого проектування РБД (с. 57-59);

-

у праці [6] головні елементи технології автоматизації прямого проектування розподіленої бази даних (с. 18).

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідалися на IV та VI Міжнародних конференціях “Теорія і техніка передачі, прийому та обробки інформації” (Харків, 1998 та 2000 р), а також на наукових семінарах.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи викладені у шести друкованих працях, у тому числі, у чотирьох статтях в наукових журналах за профілем і фахом відповідно до списку ВАК України та у двох тезах доповідей на конференціях.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційна робота має у своєму складі: вступ, чотири розділи, висновки, список літературних джерел із 100 найменування, три додатки, 20 рисунків і 6 таблиць. Загальний обсяг роботи становить 190 сторінок, у тому числі 149 сторінок основного тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі відзначено актуальність дисертаційної роботи, сформу-льовано основну мету і задачі дослідження, наведено відомості про зв’язки обраного напрямку досліджень із планами орґанізації, де виконана робота. Дано стислу анотацію отриманих в дисертації рішень, відзначено їх практичну цінність, обгрунтованість і достовірність. Наведено дані про використання результатів проведених досліджень в народному господарстві.

У першому розділі проведено аналіз сучасних рішень в галузі БД ІУС. Визначено основні види БД, особливості створення та експлуатації РБД як окремого виду БД ІУС. Відзначено, що РБД, незважаючи на наявність деяких недоліків, мають найбільші переваги в порівнянні з іншими видами БД; існуючі технології віддаленого доступу до даних дозволяють використовувати БД, які базуються майже на будь-яких моделях даних; комплекс проблем проектування РБД у відповідності до зазначених К. Дейтом цілей і правил ще не має належного наукового і практичного вирішення.

В цьому розділі також проведено аналіз існуючих на сьогодні методів та інструментальних засобів проектування РБД ІУС. Було розглянуто основні етапи прямого проектування РБД як найбільш поширеного метода проектування РБД на теперішній час, проаналізовано переваги і недоліки основних методів, моделей та технологій проектування РБД, які використовуються під час прямого проектування РБД. Було проаналізовано і сучасні CASE-засоби, які використовуються для автоматизації процесів прямого проектування РБД. Визначено, що головним недоліком існуючих методик і засобів прямого проектування РБД є відсутність єдиного комплексу взаємопов’язаних моделей і методів аналізу і синтезу оптимальних за заданими критеріями ефективності логічних структур РБД, які дозволили б автоматизувати процес прямого проектування РБД на всіх етапах її розробки.

Згідно з отриманими під час аналізу результатами автором було сформульовано основні задачі дослідження, які наведено вище.

Другий розділ присвячено створенню формалізованих описів процесів проектування РБД ІУС та математичних моделей РБД на різних етапах проектування. Процеси прямого проектування РБД ІУС визначають як послідовність робіт по створенню формалізованих описів предметної області (ПрО) у вигляді описів інформаційних вимог користувачів, розробці на отриманих формалізованих описах ПрО КМ РБД, що проектується, потім ЛМ і ФМ. Для формалізації опису процесів прямого проектування РБД в роботі запропоновано використовувати математичний аппарат теорії категорій.

Для отримання категорної моделі параметрів ПрО введемо наступні структуровані взаємопов’язані множини:

- множина параметрів об’єктів ПрО;

- множина параметрів підоб’єктів ПрО;

- множина параметрів елементів ПрО.

Формалізований опис розподілення елементів множини серед множини поданий відображенням

, (1)

при виконанні умов зв’язку

, (2)

, (3)

, (4)

де - множина усіх підмножин множини параметрів підоб’єктів ПрО , розподілена в множині параметрів ПрО ;

- підмножина параметрів підоб’єктів ПрО, розподілена в множині параметрів конкретної ПрО , ;

- набор параметрів підоб”єктів ПрО, .

Аналогічно, множина параметрів елементів ПрО розподілена між елементами множини параметрів підоб’єктів ПрО таким чином, що для конкретного набора параметрів підоб’єкта

: . (12)

На базі отриманих категорних моделей і функторів, які пов’язують ці моделі, автором вперше була розроблена структурно-категорна модель процесів прямого проектування РБД , яка має наступний вигляд

, (13)

Даний підхід дозволяє розглядати процеси реалізації цього функтора у вигляді наступного узагальненого алгоритму.

В третьому розділі автором на базі отриманої структурно-категорної моделі процесів прямого проектування РБД (13) та запропонованого узагальненого коваріантного функтора був визначений зміст та особливості реалізації запропонованих категорних моделей РБД, а саме локальної КМ, локальної ЛМ, загнальносистемної ЛМ та загальносистемної ФМ РБД. Так, категорна КМ РБД буде мати наступний вигляд

, (14)

де , , - сукупність узагальнюючих сутностей, які описують, відповідно, об’єкти, підоб’єкти та елементи ПрО;

, - сукупність сутностей, які описують відношення між об’єктами різних підкласів;

, , - сукупність сутностей, які описують морфізми, що визначені на об’єктах відповідних підкласів.

Четвертий розділ присвячено питанням програмної реалізації розроблених автором елементів інформаційної технології прямого проектування РБД ІУС. Для реалізації даної технології автором запропоновано використати систему підтримки прийняття рішень (СППР). Головну увагу при розробці програмного комплексу цієї СППР автором було приділено реалізації блоку генерації і коригування моделей та блоку трансформації моделей РБД.

Автором розглянуто експлуатацію розробленої СППР на прикладі розробки РБД для торгівельного підприємства. Для цього підприємства автором було розроблено локальні КМ та ЛМ РБД та показано окремі частини розроблених загальносистемних ЛМ та ФМ РБД.

У додатках наведено акти про впровадження результатів дисертаційної роботи, схеми алгоритмів реалізації розроблених автором елементів інформаційної технології прямого проектування РБД, а також тексти програмної реалізації процедур блоку генерації та коригування моделей РБД.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення такої наукової задачі: розробки структурно-категорної моделі процесів прямого проектування РБД; розробки комплекса структурно-категорних моделей, які описують РБД на етапах визначення КМ, ЛМ та ФМ РБД; розробки моделі процесів послідовної трансформації запропонованих структурно-категорних моделей. На базі цих моделей розроблено елементи інформаційної технології розробки РБД ІУС, використання якої на етапах проектування ІУС дозволяє скоротити строки проектування, автоматизувати слабко формалізований процес синтезу загальносистемної ЛМ РБД із локальних ЛМ та підвищити ефективність реалізації етапів проектування в цілому.

1. Проведений аналіз основних сучасних рішень в галузі баз даних ІУС та існуючих на сьогодні методів та інструментальних засобів проектування РБД ІУС дозволяє зробити висновок, що головним недоліком існуючих методик і засобів прямого проектування РБД є відсутність єдиного комплексу взаємопов’язаних моделей та методів аналізу і синтезу оптимальних за заданими критеріями ефективності логічних структур РБД, які дозволили б автоматизувати процес прямого проектування РБД на всіх етапах її розробки. Виходячи з цього, визначено головну наукову задачу дисертаційної роботи і поставлено задачі дослідження.

2. Розроблені теоретико-категорні моделі , , , , , , , які описують РБД, що проектується, на етапах створення описів параметрів ПГ, локальних КМ РБД, локальних ЛМ РБД, моделі даних, яка використовується для логічного проектування РБД, загальносистемної ЛМ РБД, моделі даних, яка використовується для фізичного проектування РБД та загальносистемної ФМ РБД відповідно.

3. Вперше розроблено структурно-категорну модель процесів прямого проектування РБД , яка дозволяє описати взаємозв’язок визначених вище категорних моделей РБД і, відповідно, взаємозв’язок процесів прямого проектування РБД.

4. Розроблено модель процесів послідовної трансформації запропонованих структурно-категорних моделей, яка має вигляд узагальненого коваріантного функтора і дозволяє розглядати трансформацію окремих категорних моделей РБД у відповідності до моделі як часткові випадки узагальненого процесу трансформації категорних моделей.

5. Запропоновано узагальнений алгоритм трансформації теоретико-категорних моделей РБД, який дозволяє автоматизувати переходи між різними етапами проектування РБД, що визначені моделлю , у відповідності до запропонованої автором інформаційної технології прямого проектування РБД.

6. Визначено зміст та особливості реалізації структурно-категорних моделей , , та , які дозволяють автоматизувати процеси прямого проектування РБД у відповідності до запропонованої автором інформаційної технології прямого проектування РБД.

7. Запропоновано загальносистемний коефіцієнт інтеграції та коефіцієнт інтеграції окремого фрагменту РБД , які дозволяють підвищити якість автоматизації процесів синтезу загальносистемної ЛМ РБД із локальних ЛМ РБД за рахунок визначення бажаного ступеня фрагментації РБД, як елемента інформаційної технології прямого проектування РБД.

8. Як приклад реалізації запропонованої автором інформаційної технології розглянуто використання розроблених автором елементів СППР, які базуються на запропонованих в роботі моделях і алгоритмах, при розробці РБД торгівельного підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Кривуля Г.Ф., Мухайрат Мохаммад, Калачева В.В. Проблемы проектирования баз данных корпоративных информационных систем // Інформаційно-керуючі системи на залізничному транспорті. – 2000. - № 4. – С. 9–12.

2.

Мохаммад Мухайрат, Левыкин В.М., Борисенко В.П., Борисенко Т.И.. Теоретико-категорное моделирование процессов автоматизированного проектирования распределенных баз данных корпоративных информационно-управляющих систем // АСУ и приборы автоматики. - 2000. – Вып. 111. - С. 156–162.

3.

Мухайрат Мохаммад, Павленко Л.А., Авраменко В.П. Эвристическое проектирование логической структуры распределенной базы данных корпоративной информационной системы // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. - 2000. - № 108. - С. 17–26.

4.

Левыкин В.М., Евланов М.В., Мухайрат Мохаммад. Концепция построения CASE-системы разработки информационных управляющих систем // АСУ и приборы автоматики. - 2001. – Вып. 114. - С. 55–59.

5.

Мухаммед Мухайрат. Уязвимость информационных систем в стеке TCP/IP // Тез. докл. Междунар. конф. “Теория и техника передачи, приема и обработки информации” (“Новые информационные технологии”). - Харьков: ХТУРЭ, 1998. - С. 221.

6.

Левыкин В.М., Борисенко В.П., Мухайрат Мохаммад. Структурно-категорная технология проектирования интегрированных баз данных // Тез. докл. Междунар. конф. “Теория и техника передачи, приема и обработки информации” (“Новые информационные технологии”). - Харьков: ХТУРЭ, 2000. - С. 17-19.

АНОТАЦІЯ

Мохаммад І.А. Мухайрат. Моделі, алгоритми і технологія розробки розподілених баз даних інформаційно-управляючих систем. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології. – Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків, 2001.

Дисертація присвячена питанням розробки математичних моделей опису РБД, що проектується, на різних етапах проектних робіт, а саме, на етапі створення описів параметрів ПрО, локальних концептуальних моделей РБД, локальних логічних моделей РБД, загальносистемної логічної моделі РБД та загальносистемної фізичної моделі РБД. Запропоновані в роботі моделі дозволяють використовувати під час проектування типові формалізовані описи РБД ІУС із застосуванням єдиного математичного апарату теорії категорій. Використання розроблених в роботі елементів інформаційних технологій дозволяє автоматизувати проектування РБД на більш якісному рівні, ніж це дозволяють існуючі засоби проектування. В роботі показано використання запропонованих рішень при розробці РБД для ІУС торгівельного підприємства.

Ключові слова: розподілена база даних, теорія категорій, пряме проектування, локальна концептуальна модель, локальна логічна модель, загальносистемна логічна модель, коефіцієнт інтеграції.

АННОТАЦИЯ

Мохаммад И.А. Мухайрат. Модели, алгоритмы и технология разработки распределенных баз данных информационно-управляющих систем. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии. – Харьковский национальный университет радиоэлектроники, Харьков, 2001.

Диссертация посвящена вопросам разработки моделей, алгоритмов и элементов информационной технологии прямого проектирования распределенных баз данных (РБД) информационно-управляющих систем. В соответствии с этим в первом разделе проведен анализ существующих решений в области разработки и эксплуатации РБД. Выявлены основные недостатки данных методик и технологий, главным из которых является отсутствие единого комплекса взаимосвязанных моделей РБД и методов анализа и синтеза оптимальных по заданным критериям эффективности логических структур баз данных. В результате проведенного анализа определены основные задачи исследования: разработка структурно-категорных математических моделей процессов прямого проектирования РБД и ее элементов, создание алгоритмов и процедур трансформации структурно-категорных моделей РБД (концептуальной в логическую, логическую в физическую) в процессах прямого проектирования РБД и ее элементов, синтез логических и физических моделей РБД, которые учитывают связность таблиц базы данных и степень децентрализации проектируемой РБД, программная реализация разработанных моделей, алгоритмов и элементов информационной технологии.

Во втором разделе обоснован выбор теоретико-категорного аппарата для построения моделей РБД на разных этапах проектных работ и модели взаимосвязи этапов прямого проектирования РБД. Были разработаны множественные описания процессов прямого проектирования РБД, на основе которых созданы структурно-категорные модели, описывающие РБД на этапах создания описаний предметной области, описаний информационных требований пользователей, построения локальных концептуальных моделей РБД, построения локальных логических моделей РБД, описания модели данных, используемой для логического проектирования РБД, построения общесистемной логической модели РБД, описания модели данных, используемой для физического проектирования РБД, а также общесистемной физической модели РБД. Предложена теоретико-категорная модель процессов прямого проектирования РБД. Для описания взаимосвязей элементов теоретико-категорной модели процесов прямого проектирования РБД предложена соответствующая модель в виде обобщенного ковариантного функтора, разработан алгоритм реализации данного функтора.

В третьем разделе автором рассматриваются проблемы использования разработанных моделей и алгоритмов для создания элементов информационной технологии прямого проектирования РБД. В соответствии с данной технологией предложены детальные описания локальных концептуальных, локальных логических, общесистемной логической и общесистемной физической моделей проектируемой РБД. Уточнены особенности выполнения алгоритма реализации обобщенного ковариантного функтора применительно к выполнению процессов трансформации упомянутых выше моделей. Для автоматизации процесса построения локальных логических моделей РБД предложен алгоритм автоматизации определения типов связей между сущностями проектируемого фрагмента РБД. В качестве оценки степени централизации проектируемой РБД и отдельных фрагментов РБД в работе предложены общесистемный коэффициент интеграции, коэффициент интеграции отдельного фрагмента РБД, а также коэффициент централизации РБД. Определены условия синтеза общесистемной логической модели РБД с учетом использования данных коэффицентов.

В четвертом разделе показано использование разработанных моделей, алгоритмов и элементов информационной технологии прямого проектирования РБД при автоматизации торгового предприятия. Разработаны и программно реализованы элементы системы поддержки принятия решений, которая позволяет автоматизировать процессы прямого проектирования РБД в соответствии с предложенной в работе информационной технологией прямого проектирования РБД.

Ключевые слова: распределенная база данных, теория категорий, прямое проектирование, локальная концептуальная модель, локальная логическая модель, общесистемная логическая модель, коэффициент интеграции.

ABSTRACT

Mohammad I.A. Muhairat. Models algorithms and technology of distributed databases development for informational - managing systems. – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree by speziality 05.13.06 – automated control systems and progressive information technologies. – Kharkov nacional university of radioelectronics, Kharkov. - 2001.

The thesis is devoted to problems of development of mathematical models of the description of the designed distributed data base (DDB) at different stages of design work, namely at a stage of creation of the descriptions of parameters a subject of area, local conceptual models of the DDB, local logic models of the DDB, a system logic model of the DDB and system physical model of the DDB. The models, offered in work, allow to use during designing the typical formalized descriptions of the DDB of informational-managing systems with use of a uniform means of the theory of categories. The use of the elements, developed in work, of information technology allows to automate designing the DDB on better a level, than it the existing means of designing allow. In work the use of offered solutions for want of to development of the distributed data base for informational - managing systems of the trade enterprise is shown.

Key words: the distributed data base, theory of categories, direct designing, local conceptual model, local logic model, system logic model, factor of integration.

Підп. до друку “__” __________ 2001 р., формат 60х84 1/16.

Умов. друк. арк. 1,1. Облік.-вид. арк. 1,0. Тираж 100 прим.

Зам. № ______. Ціна договірна.

Надруковано в учбово-виробничому

видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ.

Україна, 61166, Харків, пр. Леніна, 14.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ ПИСЬМА АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ ЯК ДРУГОЮ ІНОЗЕМНОЮ (перший рік навчання) - Автореферат - 21 Стр.
ТРАВМАТИЧНІ ПОШКОДЖЕННЯ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ: ІНФРАСТРУКТУРА, ЗАКОНОМІРНОСТІ ЛОКАЛЬНИХ М'ЯЗОВИХ ПОРУШЕНЬ, ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 42 Стр.
УДОСКОНАЛЮВАННЯ МЕТОДІВ СТИМУЛЮВАННЯ, РОЗРОБКИ І ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 26 Стр.
ЗАДАЧА КОШI ДЛЯ ЛIНIЙНИХ I КВАЗIЛIНIЙНИХ ПАРАБОЛIЧНИХ СИСТЕМ З ВИРОДЖЕННЯМ - Автореферат - 17 Стр.
МЕХАНІЗМ ТА КІНЕТИКА ЕЛЕКТРООКИСЛЕННЯ ІОНІВ Mn(II) З ФТОРВМІСНОГО ЕЛЕКТРОЛІТУ - Автореферат - 17 Стр.
КОНЦЕПЦІЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДВІЙНИЦТВА ОСОБИСТОСТІ В ЛІТЕРАТУРІ ЗАХОДУ XVIII-XIX СТОЛІТЬ - Автореферат - 24 Стр.
ЕКОНОМІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ У поводженні З ТВЕРДИМИ ВІДХОДАМИ (на прикладі СІРіЙСЬКОї АРАБСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ) - Автореферат - 27 Стр.