У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МУРАДХАНЯН ІРИНА САРКІСІВНА

УДК 821.111.02.Романтизм

КОНЦЕПЦІЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДВІЙНИЦТВА ОСОБИСТОСТІ В ЛІТЕРАТУРІ ЗАХОДУ
XVIII-XIX СТОЛІТЬ

10.01.04 – література зарубіжних країн

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата філологічних наук

Дніпропетровськ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі російської філології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Науковий керівник: | Абрамович Семен Дмитрович, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри гуманітарних наук Чернівецького філіалу Київського національного торговельно-економічного університету.

Офіційні опоненти: |

Матвіїшин Володимир Григорович, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

Пастушенко Людмила Іванівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології Дніпропетровського національного університету.

Провідна установа: | Київський національний університет ім. Т. Шевченка.

Захист відбудеться “22” квітня 2002 року о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 08.051.12 в Дніпропетровському національному університеті за адресою: 49065, м.Дніпропетровськ, пров. Науковий, 13, ауд. 10.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Дніпропетровського державного університету.

Автореферат розісланий “20” березня 2002 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради К 08.051.12

кандидат філолог. наук (Глушко О.О.)

Актуальність теми дослідження. Двійництво літературного героя є окремим казусом проблеми характеру, яка існує з античних часів, коли особистість репрезентувалася однією рисою поведінки (класифікація Теофраста). В середньовічній словесності “типові” ознаки виступали як найвищий прояв індивідуальності, що зреклася особистого, аби втілити в собі загальне. З розвоєм ренесансного процесу в Європі, руйнацією обставин, які провокували застиглі й ідеалізовані монохарактери, питання ускладнюється. Класицизм повернувся до античних принципів однозначності характера (Лабрюйєр). Та з XVIII ст. з'явилися інші установки; Дідро вимагає, аби характер “став аксесуаром”. Досягнення романтиків та реалістів, утвердження ідеї “діалектики душі” ускладнюють літературознавчі оцінки. Наприкінці століття роботи З. Фройда та .його школи вносять нові акценти в літературознавство, але вони й досі не враховані належним чином. Соціологізоване літературознавство ХІХ-ХХ ст. мотивувало категорію характеру екстралітературними факторами (терміни “соціальний характер”, “соціально вмотивований характер” тощо). Водночас в історії й теорії літератури фігурували поняття характеру однозначного (наприклад, в класицизмі та романтизмі) та характеру складного (в реалізмі), й це проєціювалося на літературу будь-якої епохи. Прагнучи якось гармонізувати ситуацію, Л. Тимофєєв визначив характер як пануючу рису особистості, яка не виключає існування інших рис. Все це свідчить, що дана категорія до кінця все ж таки не вивчена. Очевидно, що пора відмовитися і від інерції теорії класицизму, і від абсолютизації досвіду соціологізуючого підходу. Особливо ж уважно слід вивчати буття й зміст дефініції “характер” на конкретно-історичному матеріалі живої літературної практики та критичної думки нової європейської літератури. Й тут важлива категорія д в і й н и ц т в а, тобто не просто “складного”, а саме дихотомічного характеру, який вимальовується в епоху руйнації авторитету класицизму.

Мета дослідження полягає в з’ясуванні ролі категорії двійництва в західноєвропейських літературах як важливого моменту ідейно-естетичного самоусвідомлення особистості європейця Нового часу. Все це складає певну систему завдань:

- визначити суспільно-психологічні параметри ситуації літературного двійництва, конфліктність прагнення індивідуальності до розкріпачення на тлі інерції традиціоналістських норм поведінки;

- вивчити ступінь впливу моральної доктрини християнства на духовний розвій людини післяпросвітницької епохи;

- проаналізувати внутрішню цілісність даного явища та його динаміку, співвідношення понять “двійництво” та “літературний характер”;

- дослідити визначальну роль того чи іншого художнього методу в аспекті даної проблеми;

- дати аналіз жанрово-стилістичного рішення того чи іншого письменника.

Об’єкт дослідження – репрезентативні моменти західноєвропейського та почасти американського літературного пошуку кінця XVIII- XIX ст., які демонструють ускладнення концепції людини; це художні твори таких письменників, як М. Льюїс, А. Радкліф, Ч. Метьюрін, Дж.Г. Байрон, Г. фон Кляйст, Е.А.Т. Гофман, А. Шаміссо, Р..Л. Стівенсон, Е. По, О. Уайльд, Ч. Діккенс, Н. Готорн, у яких мотив двійництва розгорнуто з максимальною повнотою.

Предмет дослідження – явище психологічного двійництва літературного героя, ускладнення донедавна однозначного характеру, що відбиває – через зміну літературних програм і жанрові модифікації – значні зрушення в погляді на особистість та можливість її психологічної цільності.

Теоретико-методологічну основу становлять дослідження як зарубіжних, так і вітчизняних вчених, присвячені передроматнизму і романтизму в літературах Заходу: Д. Варми, Е. Райло, М. Півінської, М.Ладигіна, Д. Наливайка, Н. Берковського, І. Лімборського, Л. Гінзбург. Важливу роль також відіграли розвідки, в яких розглянуто конкретні проблеми поетики аналізованих творів (праці Х. Левіна, Р. Вілбург, Г.Горскі, Ф. Аугубера, А.П. Шамрая, С. Павличко, Т.М. Нефьодової); деякі твори відомих психіатрів (З. Фройда, К. Юнга, К. Леонгарда), в яких описані випадки “розщеплення свідомості”.

Методи дослідження: генетичний, порівняльно-історичний, типологічний, почасти – психоаналітичний, при загальному системному підході до матеріалу.

Наукова новизна результатів визначається тим, що тут вперше генералізуються окремі спостереження однорідних явищ, зроблена спроба створити панораму, яка б репрезентувала значну й досі не вивчену з належною повнотою ситуацію, що спостерігається в різних національних літературах Європи, але має виразно однотипні риси.

“Двійництво” розглядається як перша фаза ускладнення класицистичного монохарактеру. З цієї точки зору простежується й резонанс романтичної концепції людини в сфері реалістичної психологізації.

Теоретичне і практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що положення дисертації можуть врахувати дослідники літературного розвою Заходу; робота дозволяє провести певну корекцію тих історико-літературознавчих курсів, які читаються в вузі; вона може стати підґрунтям для створення відповідного курсу (семінару) спеціалізації, присвяченого творчості того чи іншого письменника, її можуть використати аспіранти та студенти в своїй науково-дослідній роботі; вчителі шкіл – викладачі світової літератури.

Апробація результатів дисертації здійснювалася як обговорення роботи на міжкафедральному семінарі кафедри російської філології ЧНУ, секції теорії літератури і зарубіжної літератури кафедри румунської та класичної філології ЧНУ, кафедри зарубіжної літератури Прикарпатського університету. Положення дисертації було апробовано і в доповідях на наукових конференціях (Міжнародна науково-практична конференція “Іноземні мови сьогодні і завтра” (Тернопіль, 1999), Міжнародна наукова конференція “Творчість Гоголя: проблеми вивчення і викладання (Ніжин, 2001), а також у 7 статтях, опублікованих у фахових наукових збірниках.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано в річищі досліджень кафедри російської філології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (кафедральна тема: “Архетипи російської ментальності та їх реалізація в літературі і мові”; зареєстрована під № 199U001822), з урахуванням національної своєрідності матеріалу.

Структура і зміст дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (189 позицій). Загальний обсяг сторінок рукопису 190.

У вступі формулюється мета і завдання дослідження, обґрунтовується актуальність теми дисертації, робиться огляд літературознавчих праць із даної проблеми, висвітлюється наукове і практичне значення роботи.

В першому розділі “Становлення уявлення про психологічну складність людини в європейських літературах доби романтизму” зроблено спробу теоретично осмислити поступове ускладнення в літературі успадкованого від класицистичних попередників “монохарактеру”, простежити, як протиріччя між монохарактером і відчуттям реальної складності психіки людини створює передумови для виникнення концепції психологічного двійництва особистості. Поняття характеру може бути індикатором, який, в його історичних модифікаціях, свідчить про суттєві орієнтири літературного пошуку Нового часу.

Проблема “двійництва” людської істоти, психологічна складність людини є неослабним джерелом письменницького інтересу, починаючи з епохи кризи класицистичного характеру. Змінюється погляд на людину, яка, за Г. Флобером, має “священне право суперечити самій собі”. Статус “цільної” особистості та психологічного двійництва в літературній думці Нового часу вимагає особливої уваги: ідеалом суспільства продовжують лишатися “цільні”, “прямі” люди з чітко визначеними аксіологією та діапазоном очікування вчинків. Проте насправді сучасна людина менш за все нагадує цей ідеал, що зберігає риси архаїчного нормативу. Художня література, починаючи з епохи Ренесансу, має справу з індивідуальністю “роздрібленою”, сповненою протиріч, інколи вражаючих. Категорія “характер” насичується в різні періоди Нового часу достатньо різним змістом. Різко окреслених “характерів”, ”позитивних” та “негативних” героїв потребують вже лише архаїзуючі напрямки в новітній літературі, на ґатунок “соціалістичного реалізму”. В основному ж сучасна європейська літературна свідомість зосереджена на проблемі “складності” людини. І тут вимальовується картина, яка в наступних розділах буде розглянута детально, а тут – окреслена в загальних контурах. Піонером в цьому відношенні виступила передромантична готична література, яка поставила проблему роздвоєння психіки людини, що підпадає магії зла. Такий мотив розробляється в “готичному романі” А. Радкліф, М. Льюїса, Ч. Метьюріна. Згодом завоював уяву читачів байронічний герой, що розриває з традиційними моральними цінностями, аж до епатажних фігур на зразок Каїна, але водночас цей герой трагічно переживає власне богоборство й одинокість. Подальший розвиток ситуації двійництва призводить до ще напруженіших психологічних конфліктів. Характерно, що у романтиків ми натрапляємо на численні описи божевілля: вважалося, що у цьому стані розкривається душа, звільнена від пут розуму. Романтичний герой розкриває свої прагнення і пізнає незвичні обрії й в стані екзальтації, натхнення, сну. Психологізм з часів романтизму стає дуже характерною орієнтацією літератури. Про це переконливо писав німецький психіатр К. Леонгард. Характерний надзвичайний інтерес, з яким вивчає психіатрію, наприклад, романтик Т.А. Гофман (повість “Магнетизер”, “нічні” оповідання письменника, роман “Еліксир диявола”). Передумови ідеї про двоїстість людини знаходяться у вченні романтиків про “природний дуалізм” свідомості художника, який носить у своїй душі обриси ідеального світу, і, разом з тим, пов’язаний і з земним світом “жалюгідної чуттєвості”. Постать двійника з’являється в творах Т. Кляйста, репрезентує творчість Е.А.Гофмана, Е. По, Р. Стівенсона, Ч. Діккенса, Н. Готорна. Але вона варіюється в залежності від національних особливостей прояву романтичної свідомості в літературах різних країн та авторського підходу. Герой може подвоюватися або розщеплюватися, боротися з своїм другим “я” тощо. Все це ускладнювало поняття про літературний характер, яким воно склалося в епоху класицизму.

Об'єктом уваги як романтичної філософії, так і романтичної художньої творчості відтепер стає не абстрактна “людина взагалі”, а жива особистість, в якій формуються і часом борються між собою протилежні властивості. Ця особистість подана в призмі психологізації і вирішує, звичайно, екзистенціальні проблеми людини при глибокому зосередженні на власному “я”.

Проте епоха не стимулювала відчуття цільності особистості. Гармонійна єдність людини і суспільства, природного та культурного вже було безповоротно порушено. Саме тому романтична людина глибоко психологічна, зосереджена на собі і своїх переживаннях. Зрозуміло, що в таких умовах перш за все вимальовується певний дуалізм психіки, коливання людського “я” між полюсами Добра і Зла. Далі реалістична література середини ХІХ століття ускладнить цю картину динамічним малюнком характеру та численними нюансами. Але починалося розуміння складності людського “я” саме через дуалістичне змалювання характеру, розщеплення психіки ще донедавна цільного (класицистичного) героя.

Романтичний герой успадковує від своїх класицистичних попередників “монохарактер”, але тут накопичуються потенції руху та протиріч, оскільки внутрішнє життя персонажа знаходиться в полі напружених метафізично-екзистенціальних борінь.

Водночас такий персонаж вже динамічний, рухливий і начебто не мириться з роллю, яку йому надано. Цей конфлікт між монохарактером як стильовою установкою романтизму і відчуттям реальної складності психіки людини є першою стадією осягнення реальної непростоти психіки. Тут відбивається криза просвітницько-класицистичних уявлень про характер людини та літературного героя, які базувалися на принципах античної характерології і ігнорували складнощі внутрішнього життя особистості, що їх принесло з собою християнське Середньовіччя.

Можна сказати, що тут наріжним каменем виступає проблема індивідуалізму, нове почуття вартості особистості, розвиток. Ідеал дедалі частіше поступається вільному літературному пошуку.

Ідея “двійництва” переходить з романтичної літератури й до концепції людини класиків реалізму ХІХ ст. (Діккенс, Достоєвський). Тут воно виявляється у макабристичному відчутті руйнації морального стереотипу, у виявленні безодень душі. Коли в літературі з’явились Діккенс і Достоєвський, реалістичний роман запропонував нові шляхи вираження підсвідомого та ірраціонального, другого “я”.

В другому розділі “Романтична концепція людини-двійника та її художнє втілення в літературах англо-германського світу” детально проаналізовано внутрішнє ускладнення монохарактеру в англійському готичному романі (“Чернець” М. Льюїса, “Італієць” А. Радкліф, “Мельмот-блукач” Ч. Метьюріна).

Хоча в готичному романі художнє узагальнення залишалося, якщо ужити терміну В. Днєпрова, ідеалізуючим, і герой цього роману врешті решт являє певну однозначність своєї життєвої та сюжетної позиції (“злочинець”, “жертва” тощо) внутрішньо він вже зовсім не однорідний, не усталений на одній точці. Його особистість та поведінка стають дисгармонійними, сповненими внутрішнього напруження.

Характерно, що в цей період ускладнення характеру персонажа іде по лінії накопичення енергії зла, що було, безперечно, епатуючим розривом з моралістичними установками як літератури християнського середньовіччя, так і класицистичної нормалізуючої світської літератури. Це яскраво виявляється в психологічному “двійництві” Амброзіо, головного персонажа роману М. Льюїса. Злочин і гріх стають тут формою виявлення метафізичного Зла, яке підкорює собі людей всупереч їх волі і свідомості. Льюїс крок за кроком простежує шлях поступової спокуси ченця дияволом, хоча не ставить за мету з’ясувати сутність зла. Його цікавить процес укорінення Зла в душі нормальної людини. В романі показано конфлікт між статусом Амброзіо як священика та його реальною натурою (який походить від класицистичної колізії боротьби почуття та обов’язку). Амброзіо порушує норми поведінки священика і керується лише своїми бажаннями. Він розуміє, що покарання неминуче, і свідомо стає на шлях зла, щоб взяти від життя якнайбільше насолоди. Крок за кроком суккуб Матільда веде його шляхом спокуси, який закінчується для ченця вбивством Ельвіри, викраденням і зґвалтуванням Антонії. Але якщо передумови падіння головного героя виносяться за межі реального світу і мотивуються виключно безмежністю Світового Зла, то механізм переродження психології Амброзіо простежується Льюїсом детально і послідовно.

А. Радкліф в романі “Італієць” створює більш ускладнений образ священика-лиходія. На відміну від Амброзіо, подвійність характеру якого сформувалася як результат монастирського виховання, герой Радкліф – Скедоні скоїв свої злочини в період світського життя і змінив його на духовне, щоб приховати минуле. Присутній в усіх романах А. Радкліф образ лиходія психологічно ускладнюється в романі ”Італієць”. На початку роману чернець Скедоні змальовується як характерний “готичний монстр”, який під маскою стриманого ченця приховує порочну і хижу натуру. Але з розвитком подій акценти змінюються. Показано конфлікт суперечливих почуттів в душі Скедоні, він аналізує свої вчинки, рефлектує.

Подальше ускладнення ідеї роздвоєності людини спостерігається в романтичній поезії Дж. Байрона, яка виразно втілила такі риси англо-германського менталітету, як схильність до самоаналізу та увагу до фуріозних начал людини. У східних поемах “Гяур”, “Наречена з Абідосу”, “Корсар”, “Лара” Байрон створює складний характер гордовитого бунтівника, який страждає від самотності, тягаря провини перед близькими людьми, але не скоряється перед оточуючим світом і сліпою “долею”. До проблеми двоїстості особистості Байрон звертається у творах “Сон”, “Потвора перетворена”, й, особливо розгорнуто, в філософсько-символічній поемі “Манфред”. Герой поеми, вражений контрастом між прекрасним світом природи і пеклом власної душі, говорить про роздвоєність людини, яка одвіку сама себе розпинає, виключно через етику. Гордовита самотність Манфреда не виключає духовної діалектики, “свідомої оцінки героєм власних поривань, крайнощів, почуттів” Павличко С.Д. Д. Байрон.– К.: Дніпро, 1989. – С.106.. Крізь призму душевної трагедії героя поет показує трагедію сучасника як конфлікт між притаманною від природи схильністю до добра – і розтлінним суспільством, що її нівечить. У поемі майже відсутня зовнішня дія. Увага автора зосереджена на внутрішніх переживаннях і пошуках героя. Білий вірш, метафоричні порівняння, риторичні звертання, вигуки, експресивні повторювання – всі ці ознаки високої риторики притаманні монологам Манфреда, й ця елоквенція покликана передати діалогічність думки, всі її pro і contra. Трагедія Манфреда визначається не стільки зіткненням з людьми, яких він зневажає, але його власним моральним судом над собою. Згубними є не обставини, які оточують Манфреда, а структура його власної психіки. Взаємини героя з Астартою символізують його внутрішні протиріччя. Астарта – краще “я” Манфреда, загублене егоїзмом. Драматичний конфлікт з ворожим світом визначає динаміку психології героя. Байрон вступає в напружений діалог з цінностями Біблії, прагнучи зняти з людини відчуття первородної провини – тяжіння до незалежності від Бога й володарювання у світі. Але весь художній лад образів Байрона свідчить про жагу “втраченого раю”, прагнення цільності та гармонії, що приходить в суперечність з самою ідеєю монохарактеру і внутрішньо ускладнює його.

“Мельмот-блукач” Ч. Метьюріна став кульмінацією готичного роману, що “поєднав досягнення “готичної літератури” і проблиски майбутнього реалізму з романтичними рисами...” Спицына Л.В. Ч.Р. Метьюрин и его философский роман “Мельмот-скиталец” //Автореф. канд. филол. наук. – М.: МГУ, 1978. – С.18.. Таємнича особа Мельмота може бути сприйнята як демонічне проявлення прихованого ворога, “іншого я”, що існує, за концепцією автора, почасти в свідомості героїв, а почасти – об’єктивно. Мельмот сигніфікує композицію образів, вказує на взаємозалежність людських доль. Подібно до Фауста, Мельмот продав душу дияволу за обіцянку довгого життя і знання, недоступне звичайним смертним. Як і Мефістофель, Мельмот блукає по світу і шукає зневірених і безпорадних, які звільнили б його від цього закляття. Він пропонує порятунок тим, хто знаходиться на межі божевілля чи голодної смерті. Умова Мельмота – помінятися з ним долею, тобто відмовитися від надії на “вічне спасіння”. Він є одночасно страдницькою і зловісною фігурою. Свобода від моральних зобов’язань, байдужість до болю інших робить образ Мельмота зловісним. У той же час відвага, активність дії, вміння страждати – становлять другий бік його натури і викликають справжнє співчуття. Двійництво людини у Метьюріна художньо “канонізується”, набуває значення концептуальності. Для вмотивування цієї ідеї автор спирається як на архетип “мага”, пошукувача темного знання, так і на біблійну ідею гріховності такого пошуку.

В цьому ж розділі розглянуто мотиви двійництва в творах німецьких романтиків Г. фон Кляйста, А. Шаміссо, Е.Т.А.Гофмана. Головне в драматургії Кляйста – внутрішня ускладненість. У героях п’єс Кляйста немовби співіснують дві особистості, і кожна з них існує самостійно, але конфліктує із своєю другою половиною. У драмі “Пентесілея” в героїні борються дві сили – пристрасть до Ахілла і ненависть до нього. Автора цікавлять моменти переходу від однієї особистості до другої, конфлікт – свідомого і підсвідомого, які постійно міняються місцями, борються між собою. Цариця вбиває Ахілла, але її друге “я” не може зрозуміти, хто це скоїв. Коли боротьба між свідомим та підсвідомим досягає кульмінації, тільки смерть може розв’язати цей конфлікт. У драмі “Кетхен із Гейльброна” кожний з трьох головних героїв існує одночасно в двох іпостасях. Суттєвим компонентом драми Кляйста є таємничість, фантастичність. “Чудо” дозволяє графу фон Штралю побачити справжню Кетхен. Сон також допомагає героям побачити підсвідоме “я” один в одному. В трагедії “Принц фон Гомбурзький” герой-принц в першій і заключній сценах знаходиться немовби між сном і дійсністю, поведінка і особистість його побудовані на протиріччях. Він – відважний герой, який одержує перемогу в бою з ворогом. Одночасно це перелякана людина, яка немовби зазирнула у власну могилу й ладна відмовитись від коханої, щоб зберегти життя. Світ спілкування персонажів немовби подвійний: між ними існують родинні, дружні, соціальні зв’язки, але водночас тут стикаються і взаємодіють два поля: емоційне і логічне. Концепція людини у Кляйста і структура образа-персонажа в його художньому світі несуть виразну печать дихотомічності, активного розщеплення на непримиренні начала.

Своєрідно потрактований А. Шаміссо в “Незвичайній історії Петера Шлеміля” архетип тіні. Тінь, це зовнішнє “я” Шлеміля, в його очах спочатку не має самостійного значення, що служить зав'язкою сюжету, побудованому в плані змалювання психологічної боротьби. Мотив тіні покликаний акцентувати момент встановлення зв’язку Петера з дияволом, його гріхопадіння. Самостійна роль двійника-тіні починається пізніше, коли читач дізнається, що, на відміну від Шлеміля, власну тінь має вся поважна публіка. Але в центрі уваги лишається внутрішня динаміка “я”. Попри всю значущість соціальної проблеми, центральну увагу в повісті приділено не романтичному конфлікту особистості і “натовпу”, а проблемі внутрішньої гармонії особистості, і конфлікт цей розгорнуто в колізії усвідомлення цією особистістю власної вартості.

Мотив двійництва в творчості Е. Гофмана зустрічається в трьох основних варіантах. Показано внутрішнє “роздвоєння” героя (“Мадемуазель де Скюдері”, “Еліксир диявола”), “повторення” його характеру в інших персонажах (“Вибір нареченої”, “Піскова людина”). У свідомості Медарда, протагоніста роману “Еліксир сатани”, часом зникає різниця між “я” та “не я”, в результаті чого відбувається “втрата” героєм своєї особистості і в той же час до “не я” відрносяться власні почуття і думки. “Це друге темне обличчя людини відповідає підтекстовому змісту романтичної драми” Берковский Н.Я. Романтизм в Германии. – Л.: Худ. лит., 1973. – С.525.. Сам двійник в цьому романі Гофмана теж зазнає роздвоєння. Це – і цілком реальний божевільний чернець, з яким Медард зустрічається в будинку лісничого, і жахливий привід з обличчям Медарда, який передав Медардові фатальний ніж для вбивства. В “Еліксирі диявола” Гофман подолав інерцію “готичної” форми. У Гофмана немає природжених лиходіїв. “Лиходійство” в його романі – наслідок сильних пристрастей, нестримне буяння темних джерел душі. “Демонічне” в душі Медарда жахає більше, ніж “демонічне” в об’єктивній дійсності. Подібними рисами відзначається і герой повісті Гофмана “Мадемуазель де Скюдері” Кардільяк – вдень поважний громадянин і зразковий батько, вночі – жорстокий вбивця. Та вже сама поведінка його жертв говорить про подвійне життя як норму існування суспільства; у героя з’являється бажання покарати тих, хто не відповідає його ідеалу, хоча він усвідомлює, що далеке від ідеалу і його власне “я”. Конфлікт розв'язується появою “акустичного” двійника героя, що провокує вбивства, тобто виявленням його власної роздвоєності. В повісті Гофмана “Вибір нареченої” мотив двійництва покликаний передати механістичні ритми людської поведінки, в оповіданні “Піскова людина” він підкреслює невичерпність зла як рушійної сили “я”. Під пером Гофмана двійництво романтичного героя набуває максимальної різноманітності й глибини. Гофман, підсилюючи і доводячи до повного розвою характерні для німецького романтизму фантастичні вмотивування, підводить читача до питання про плинність характеру, зміну особистості та можливість морально-світоглядного вибору людиною власного “я”. Цьому сприяє й послідовне “роздвоєння” персонажа, двійник якого “матеріалізується” в окрему істоту.

Отож, автори англійського готичного роману виступили як піонери в сфері оновлення прийомів зображення людського характеру. При цьому характерною рисою є розвиток психологічного ускладнення героя по негативній лінії, його еволюція до зла, яке виступає магнетичною силою, полюсом тяжіння. У такий спосіб автори готичного роману епатували читача, вступаючи в полеміку з традицією позитивної ідеалізації людини у християнській агіографії. Тут було звернено увагу на “зворотній бік” людської психіки, татуйований в рамках традиційної християнської культури.

Передромантичні та романтичні твори, про які йшлося вище, стали важливим кроком в усвідомленні європейською літературою реальної непростоти людини.

В третьому розділі “Англо-американська рецепція теми романтичного двійника” (2 пол. ХІХ ст.) розглянуто художню функцію макабристики як характерного для англійського й і американського культурних континуумів дискурсу змалювання персонажа-двійника.

Якщо в літературах Європи тема двійництва людини розвивалася переважно в річищі філософської резиньяції і навіть шокуючи та жахливі моменти, які виникали в розвитку цієї теми, набували характеру інтелектуальних конструкцій, то в англійському та американському культурних континуумах проблема душевної роздвоєності отримує характер макабристичного образу. В реальність владно входить естетична категорія жахливого, яка втілюється при врахуванні резонансу традицій готичного роману. Характерно також, що макабристична трактовка двійництва людини сполучається тут з моралістичним забарвленням, і не варто відносити це за рахунок самої лише вікторіанської моралі, яка панувала в тодішньому суспільстві. Адже згущення проблематики двійництва в макабристичному образі вимагає від художника певної гармонізації, врівноваження жахливого та огидного позитивними моментами.

Аналізуються твори Р. Стівенсона (“Маркхейм”, “Химерна пригода з доктором Джекілом і містером Гайдом”) і Е. По (“Вільям Вільсон”, “Чорний кіт”, “Падіння будинку Ашерів”). Тут в реальність владно входить естетична категорія жахливого, яка втілюється в образ відповідно до традицій готичного роману. Але макабристичне потрактування двійництва людини набуває виразного моралістичного забарвлення. Сам художній матеріал, поданий в дещо більш згущеному порівняно з готичною традицією макабристичному аспекті, вимагав врівноваження певними позитивними засадами.

В новелах “Чорний кіт” та “Падіння будинку Ашерів” Е. По створює образи людей хиткого психічного складу. Хворобливе зосередження на своїх внутрішніх суперечностях веде до розпаду особистості героїв. У новелі “Падіння будинку Ашерів” роздвоєння свідомості героя спричинює відраза витонченого інтелекту, зосередженого на собі, до реальної дійсності. Фізичне згасання леді Маделіни, сестри і духовного двійника Родеріка Ашера, провокують його загибель та руйнування родового маєтку Ашерів. А в новелі “Вільям Вільсон” розробляється вже архетип, відомий як Doppelganger, постійний докір сумління героя, що виконує роль морального судді.

Стівенсон, звертаючись до теми двійника, пішов в сфері зображення внутрішнього світу людини шляхом Е. По. Головним принципом композиційної побудови повісті Стівенсона, як і новели По “Вільям Вільсон”, є контраст між добрим і злим началами, які закладені в самій сутності людини й виступають у своєму притиборстві. Розвиток фантастичних мотивів відбувається шляхом поглиблення вихідних протиріч. Гайд, незважаючи на те, що він виглядає як втілення самого зла, на початку, – це лише приховані інстинкти Джекіла. Поступово негативний Гайд здобуває таку владу над кращою половиною, що вже не може бути вигнаний. Приховане “я”, звільнене від суспільних і моральних обов’язків, перемагає доктора Джекіла. Розв'язати ситуацію двох ворожих “я” може тільки знищення одного з них. Наприкінці повісті доктор Джекіл вбиває Гайда, але це означає самознищення. Роздвоєння було уявним, бо перед нами – одна людина.

Таке злиття двійників використовує й Оскар Уайльд в “Портреті Доріана Грея”. Але його цікавила ситуація роздвоєності, зламаності або спотворення людської психіки в умовах вікторіанського ригоризму. Поєднання правдоподібності і фантастики в романі пов’язано з романтичною традицією (зокрема жанру “romance”). Джерелами фаустіанського мотиву угоди з дияволом теж були в першу чергу готичний герой-лиходій і байронічний герой. Доріан Грей міняється життям з витвором мистецтва, своїм двійником-портретом, і створює для себе в уяві “чудове” життя, що нагадує артефакт. Поряд з ним жахлива реальність буття Доріана, яка відбувається на портреті, полягає в приреченості на смерть. Двійник-портрет є шляхом не стільки самостворення, скільки саморуйнації. Тема “двійника” розробляється в романі в трагічному аспекті, бо розлад особистості зі своєю “божественною” природою – це розлад із першоосновами буття.

Домінує тема Джекіла-Гайда й у реалістичній “Таємниці Едвіна Друда”, останньому творі Ч. Діккенса. В образі грішного Джона Джаспера, що нагадує готичні образи священиків-лиходіїв, Діккенс змальовує людину як осередок полярних протилежностей, в якому, окремо один від одного, існують два стани свідомості. Джаспер – не тільки “романтичний лиходій”, жорстокість якого йде від абстрактного “злого начала”. Автор-реаліст переводить свого “готичного героя” зі сфери містики в план зрушень психіки, спричинених наркоманією. Але в романі ослаблено соціальні вмотивування, акцентовано моменти психологізації, це свідчить про вплив романтизму, який збагачує палітру реаліста.

В оповіданнях і романах Н. Готорна прагнення людини до ідеальної бездоганності має трагічний вихід: неминучим породженням цієї колізії стає трагічне двійництво. В оповіданні “Молодий Браун” герою раптово відкривається подвійне життя всіх тих, чию поведінку Браун з дитинства вважав зразковою. Брауну відкривається істина, що люди з безгрішною репутацією в суспільстві мають своє таємне життя – можливо, не вчинки, але гріховні наміри. “Двоїстість” людської свідомості вражає героя оповідання і відбивається на його власному житті. У героїв оповідання “Пророчі портрети”, так само, як і у Доріана Грея в романі Уайльда, спостерігаються жахливі зміни характеру, що так само відбивається на портретах-двійниках. Портрети пророчать всі пристрасті, які переживатимуть Елінор і Уолтер протягом свого подружнього життя. Талант художника, що дозволяє заглиблитися в сутність людини, веде митця до змалювання не тільки зовнішніх рис, а й таємниць душі. В романі “Червона літера” Готорн досягає монументалізації цих проблем. Сюжет роману сконденсовано у символіці червоної літери “а”, яка втілює ідею гріховності та покути. В образах пастора Дімсдейла і лицемірного доктора Чіллінгуорта є спільне з образом готичного героя Амброзіо. В житті доброчесного пастора існує таємниця, що обтяжує його сумління. Побожність священика посилюється після гріхопадіння так само, як і у Амброзіо. Готорн аналізує психологічний стан Дімсдейла, його внутрішню боротьбу. Дімсдейл, з одного боку, вважає за необхідне відкритися в своєму гріху, з другого – він прагне “послужити во славу Божу”. Грішник навчає свою паству доброчесності. Готорн аналізує діалектику його страждань, жах перед скоєним злочином і безсиле розкаяння. Ревнощі і ненависть спричиняють народження злої й мстивої людини і в докторі Чіллінгуорті. Спочатку він вважає себе лише знаряддям справедливості, але згодом хвороблива цікавість до гріху послаблює його власний опір злу. Готорн намагається оцінити потенціал зла, прихований у свідомості людини. Коли вчений Чіллінгуорт відступає від моральних цінностей, відбувається його фізичне і духовне виродження його. Доктор трансформується з талановитого вченого в жорстокого лиходія. Н. Готорн, порівняно з іншими авторами творів про “двійників”, нагнітає відчуття жахливості описаних ним подій в морально-психологічному дискурсі, і це продиктовано його релігійним сприйняттям світу та людини.

Можна твердити, що загострення експресії художніх рішень та чітка поляризація “жахливого” і “морального” в англо-американській трактовці теми двійництва визначені наперед могутнім впливом біблійної традиції, яка в англо-американському, переважно – протестантському світі посідала помітне місце в культурі і могутньо впливала на художньо-літературні по трактування теми.

Певною мірою таке загострення теми і внесення до неї морального аспекту (який вирішувався в готичному романі, як ми пам'ятаємо, в ключі полеміки з біблійною концепцією світу та людини) начебто підводить підсумок розвиткові явища і репрезентує моменти художнього осягнення цієї теми, які можна визначити як вершинні.

Даний матеріал може розглядатися як певний підсумок розвитку теми двійництва людини в романтичній літературі західного світу взагалі.

Таким чином, архетип двійника, що іманентно корениться в надрах людської психіки і отримує все ширший грунт в сучасній реальності, знаходить багату і оригінальну розробку в західноєвропейській літературі останніх століть.

Дослідження даного явища дає підставу для таких висновків:

1.

Ускладнення уявлення про людину в добу романтизму, відчуття вичерпності однозначного класицистського характеру знаходить вираз у прагненні ускладнити літературний образ-персонаж. Характер накопичує в собі потенції руху і суперечностей ще й через те, що змальовується переважно в аспекті напруженого екзистенціального пошуку. Романтичний персонаж вже не є “рупором ідей” автора, він стає динамічним, рухливим. Наріжним каменем тут виступає проблема індивідуалізму, “фаустівської душі”, яка по-різному модифікувалася в національних літературах Західної Європи.

2.

У Великобританії проблема непростоти особистості художньо переживалася з особливою інтенсивністю, впливаючи на інші літератури Західної Європи. Це призводить до формування концепції двійництва людини. Піонером тут виступає англійський готичний роман. Персонажі романів М.Г. Льюїса, А. Радкліф, Ч. Метьюріна, зберігаючи параметри традиційного монохарактеру, є водночас вже психологічно ускладненими героями-двійниками. Автори готичного роману відкривають “зворотній бік” людської психіки, табуйований в християнській культурі і дуже однозначно потрактований в літературі класицизму.

3. Традиції готичного роману, що адсорбував проблематику англійської і світової класики (наприклад, Мільтона та Гьоте) розгорнуто з особливою художньою енергією в поезії Дж. Байрона, центральною постаттю якої є демонічна, навіть богоборча особистість. Проте подібний характер далекий від однозначності, бо він являє собою результат духовного конфлікту, трагічного розриву з ідеалом добра. Тому психологічна роздвоєність байронічного героя є свідченням потенціального тяжіння до змалювання психологічного руху.

4. Ще далі пішли німецькі романтики, що розвивали мотив “фауcтівської душі”, органічний для німецького ґрунту, в ключі психологізму (Г. фон Кляйст, Е.Т.А. Гофман, А. Шаміссо). Саме в німецькому романтизмі роздвоєння людського “я” набуло характеру відпочкування від постаті центрального персонажу його “двійників” (“тінь”, “брати” тощо).

5. Такий підхід до зображення людини об'єктивно провокує інтерес до сфери потворного і макабристичного, що знайшов характерний вияв в англійській та американській літературах ХІХ ст., зокрема в творах, в яких спостерігається перехід від романтичної до реалістичної концепції світу. Але тут заглиблення в “діалектику душі” стало неминучим. Англо-американські автори, що розробляють в цей період тему двійництва (О. Уайльд, Р. Стівенсон, Е. По, Ч. Діккенс, Н. Готорн), загострюючи макабристичні риси героя-“двійника”, вже починають відчувати нагальну потребу в балансі плюсів і мінусів, тяжіють до відвертої моралізації.

6. В ситуації відбилися роздуми європейських письменників над біблійною концепцією людини як єдності протиріч та біблійним моральним імперативом.

Основні положення дисертації відбиті в таких публікаціях:

1. Мотив двійництва в романі О. Уайльда “Портрет Доріана Грея” //Науковий вісник Чернівецького університету. Германська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 1998. – Вип. 27. – С. 190-197.

2. Статус цільної особистості та психології “двійництва” в літературній думці Європи протягом XVII-XX ст. //Наукові записки Тернопільського держпедуніверситету. Літературознавство. – Тернопіль: ТДПУ, 1998. – Вип. 3. – С. 176-187.

3. Функція фантастики в художньому світі Е. По та її рецепція у Ф.Достоєвського //Науковий вісник Чернівецького університету. Германська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 1999. – Вип. 68. – С. 18-27.

4. Тема двійництва людини у О. Пушкина і Дж. Байрона //Науковий вісник Чернівецького університету. Слов’янська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 1999. – Вип. 61. – С. 27-29.

5. Відлуння ідейно-естетичної проблематики роману Ч. Метьюріна “Мельмот-блукач” у “Злочині і карі” Ф. Достоєвського // Науковий вісник Чернівецького університету. Слов’янська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 1999. – Вип. 81. – С. 50-55.

6. Художня характерологія в романі М. Льюїса “Чернець” //Науковий вісник Чернівецького університету. Германська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 2000. – Вип. 72. – С. 111-119.

7. Романтичне трактування проблеми двійництва людини в “Незвичайній історії П. Шлеміля” А. Шаміссо //Науковий вісник Чернівецького університету. Германська філологія. – Чернівці: ЧДУ, 2000. – Вип. 85. – С. 91-95.

8. Двійництво героя в англійській літературі як краєзнавчо-педагогічний момент //Іноземні мови сьогодні і завтра: Тез. доп. міжнар. наук.-практ. конф. – Тернопіль, 1999.

Анотація

Мурадханян І.С. Концепція психологічного двійництва особистості в літературах Заходу XVIII-XIX ст. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.01.04 – література зарубіжних країн. – Дніпропетровський державний університет, Дніпропетровськ, 2001.

Дисертація присвячена дослідженню категорії двійництва в літературах Заходу Нового часу, аналізу потрактування психологічного архетипу двійника в художньому світі М. Льюїса, А. Радкліф, Ч.Метьюріна, Г. Кляйста, А. Шаміссо, Е.А. Т.Гофмана, Р. Стівенсона, Е. По, О. Уайльда, Н. Готорна. Центральну увагу приділено категорії характеру, яка формувалась в літературах Європи ще від античних часів, набула однозначного трактування в класицизмі, а в аналізовану епоху сполучилась з поновленням інтересу до біблійної концепції особистості як складної, сповненої суперечностей єдності.

Приділено увагу формуванню категорії двійництва в естетиці готичного роману та англійського романтизму, що її почасти успадковує. Монохарактер романтичного героя, порівняно з класицистичним, переважно однозначним монохарактером, тут принципово ускладнюється. Виникає почуття полярних, взаємовиключних начал психіки, напруги між ними, що стає основою розвою сюжету. Англійські романтики, зокрема – Байрон, враховують “готичний” досвід художнього освоєння “краси зла”, висуваючи тип трагічного “лиходія” на зразок Каїна чи Манфреда. Розглядається явище двійництва в німецькій літературі, показується специфіка національної рефлексії та її художнього змалювання. Романтичні двійники тут мають тенденцію до художньої матеріалізації, являючи собою немов ілюстрацію до відомої тези О. Шпенглера про “фаустову душу”. Психологічний матеріал виступає в сфері художнього образа таким само вартісним, як і матеріал життєво-об’єктивний; фантастичне реалізується з пластичною повнотою, як ото тінь Пітера Шлеміля. Водночас роздвоєність героя в німецькому романтизмі несе виразні риси інтелектуальної конструкції, філософічної абстракції. В дослідженні показано, що подальший розвиток теми дійника в західних літературах набуває макабристичного звучання (По, Стівенсон), але зачарування “красою зла” поступається зрештою моралізуючим тенденціям (Уайльд, Діккенс); модель двійництва тяжіє до насичення соціально-психологічним вмотивуванням й в реалістичній літературі розростається в картину “діалектики душі”. Тут відбивається й інтенсивне осмислення біблійної концепції людини як єдності, сповненої протиріч.

Ключові


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОНОМІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ У поводженні З ТВЕРДИМИ ВІДХОДАМИ (на прикладі СІРіЙСЬКОї АРАБСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ) - Автореферат - 27 Стр.
ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ У ДОШКІЛЬНИКІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ОРТОПЕДИЧНОГО ЛІКУВАННЯ ЗНІМНИМИ ПЛАСТИНКОВИМИ ПРОТЕЗАМИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ - Автореферат - 24 Стр.
Розробка СПЛАЙН технологiЇ ОБРОБКИ ЕКСПериментальних даних - Автореферат - 18 Стр.
ГАСТРИТ КУКСИ ТА АНАСТОМОЗИТ ПІСЛЯ РЕЗЕКЦІЇ ШЛУНКА: КОМПЛЕКСНА КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПІЯ І ПОКАЗАННЯ ДО ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
Іридодіагностика розвитку рухових здібностей людини - Автореферат - 22 Стр.
МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА МЕТОД НАБЛИЖЕНОГО РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧІ УПАКУВАННЯ ОПУКЛИХ БАГАТОГРАННИКІВ - Автореферат - 21 Стр.