У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАЛИШЕНКО КОСТЯНТИН АНАТОЛІЙОВИЧ

УДК 330.322

ВДОСКОНАЛЕННЯ РЕАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ПРИ

ВІДТВОРЕННІ ОСНОВНИХ ВИРОБНИЧИХ ФОНДІВ

МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08. 06. 01 - Економіка підприємства і організація виробництва

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Східноукраїнському національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент Долганов Геннадій Федорович, Східноук-раїнський національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри еко-номіки підприємства (м. Луганськ).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Гриньова Валентина Миколаївна, завіду-вачка кафе-дри бізнесу та підприємниц-тва Харківсь-кого державного еко-номічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Харків);

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Маслова Генрієтта Миколаївна, старший науковий співробітник відділу регіональних проблем зов-нішньоекономічних зв'язків Лу-ганської філії Інституту економіко-правових дослі-джень НАН України (м. Луганськ).

Провідна установа - Інститут економіки промисловості НАН України, відділ проблеми ефективного використання промисло-вого потенціалу(м. До-нецьк).

Захист відбудеться 19 квітня 2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізо-ваної вченої ради К 29.051.01 у Східноук-раїнському національному університеті Міні-стерства освіти і науки України за ад-ресою: 91034, Луганськ, кв. Молодіж-ний, 20 а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноук-раїнського націо-нального університету за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20 а.

Автореферат розісланий 16 березня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У період економічної кризи від-тво-рення основних ви-робничих фондів виявилося най-більш уразливим. Ситу-ація, що склалася, має кілька причин: по-пе-рше, процес від-творення був дефор-мова-ний у пе-ріод кризи, по-друге, в умовах інфляції амортиза-ційний фонд підпри-ємств не забез-печує навіть простого від-творення. До того ж, внаслідок трива-ло-сті повер-нення вкладе-них коштів інтерес до інвестування в основні вироб-ничі фонди в таких умо-вах стає не-привабли-вим.

Криза інвестування, що спостерігається в Україні, призвела до загального ско-ро-чення ви-ро-бниц-тва. Аце в свою чергу особливо заторкнуло підприємства галузей, тісно пов'я-зані з інвестицій-ним процесом – машинобудування, мета-лургії, лісооб-робки, вироб-ництва будматеріалів та інших.

Існуючі наукові розробки в галузі реального інвестування не відповідають сформованим умовам. Тому й виникла необхідність створення відповідної теоре-тичної і методичної бази щодо визна-чення відтворюваль-них параметрів і майбут-ньої ефективності капіта-ль-них вкладень на під-приємстві, а також органі-зації фі-нансу-вання ін-вести-ційних прое-к-тів.

З переходом України до ринкових відносин підвищівся інтерес до за-рубіжних ме-тодик у цій сфері. Од-нак вони вимагають відповідного корегування для засто-су-вання в умо-вах нестабі-льного еко-номіч-ного середовища.

Поряду з цим найважливіші аспекти теорії і практики відтворення основ-них фо-н-дів не ві-дбивають особливостей сучасного розвитку як України, так і країн СНД та вимагають про-ведення по-дальших досліджень і розробки нових підходів. Таким чи-ном, цілком випра-вдана необхідність тео-ретичного узагаль-нення і прак-ти-чного рі-шення ком-плексу питань, пов'язаних з даним науково-практичним за-вданням. Ви-кла-дене вище визна-чило вибір теми дисертаційної роботи, її актуаль-ність та прак-тичну важливість.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Робота виконува-лася на базі наукових досліджень кафедри економіки підприємства Схід-но-ук-раїнсь-кого наці-онального універси-тету. За темою № ДН - 12 - 00 "Теорети-чні до-слі-дження струк-турної перебудови великих промис-лових підприємств в умо-вах не-стабіль-ного макроеко-номіч-ного середовища" (номер державної ре-єстрації 0100V002696) автором розроблено методику впливу інфляції як одного із чинни-ків не-стабіль-ного макро-еко-номіч-ного середовища на обсяг відтворення ос-нов-них виробничих фондів при струк-турній перебудові промислових підпри-ємств. Робота також пов'язана із "Про-грамою ан-тикризових за-ходів, еко-номічної стабілі-зації і струк-турної реорга-нізації холдинго-вої компанії "Луганськтеп-ло-воз". У ча-с-тині, що ха-рактеризує процес реа-льного інвестування на підпри-ємс-тві, автором до-сліджено рівень використання основ-них фон-дів з ураху-ванням інфля-ції.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є поліпщення тео-ретичних і ме-тодичних положень, а також розробка практичних рекоме-нда-цій з пи-тань удосконалення реального інвестування при відтворенні основних виробни-чих фо-ндів машинобудів-ного підприємства в неста-більному макроеко-но-мічному се-редовищі. Відповідно до по-ставле-ної мети ди-сертаційного дослі-дження вирішені такі задачі:

проведено аналіз зарубіжних і вітчизняних методик планування реальних інвести-цій та визначено їх по-зитивні й негативні сторони;

розкрито сутність реальних інвестицій і їх роль для економіки підпри-єм-ства;

визначено характер впливу інфляції на розмір капітальних вкладень;

розглянуто фінансування відтворення осно-вних вироб-ничих фо-ндів у вели-кому машинобудівному комплексі за допомогою лізи-нгу;

визначено можливість контролю виконання інвестиційної програми реаль-ного інвестування з ураху-ванням впливу інфляції;

розроблено рекомендації з удосконалення методів визначення ефек-тив-ності ре-а-ль-них інвести-цій, а також їхньому фінансуванню і контролю в умовах інфля-ції.

Об'єктом дослідження є економічні відносини при здійсненні реального інве-с-ту-вання у осно-вні виробничі фонди машинобудівного підприємства з ураху-ван-ням впливу ін-фляції.

Предметом дослідження є теоретичні основи та практичні аспекти реаль-ного інве-сту-вання при відтво-ренні основних виробничих фондів на машино-будівних під-приємс-твах Укра-їни.

Методи дослідження. Теоретична і методологічна основа дисерта-цій-ної ро-боти - положення класиків економічної науки, праці вчених – економіс-тів, зако-нодавчі і нормативні документи в області пла-нування, органі-за-ції й аналізу діяль-ності підприємств, міжнародні стан-дарти визначення еконо-міч-ної ефективності капі-тальних вкладень.

При дослідженні автор керувався лі-те-ра-турними джерелами, ін-структивно-методичними документами держав-них орга-нів, даними стати-с-тич-ної зві-тності й аналітичних досліджень за темою дисертацій-ної роботи, статис-ти-чною ін-фор-ма-цією базового підприємства -- холдингової компа-нії "Луганськтеп-ловоз" .

У процесі дослідження застосовувалися такі методи: порівняння (при ви-в-ченні існуючих підходів до оцінки економічної ефективності капітальних вкла-день); фа-кторного аналізу (при роз-гляді фондовіддачі ХК "Луганськтеп-ло-воз"); ме-тоди нау-кової абстрак-ції, індукції, дедукції, аналіти-чних угруповань і си-нтезу (при визна-ченні коефіцієн-тів чутливості); ста-ндартних відхилень (при визначенні припус-тимого відхи-лення для цілей контролінгу).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисе-р-таційної роботи -- подальший розвиток теоретичних основ реаль-ного ін-вес-тування при відтворенні основ-них вироб-ничих фондів на машино-буді-вному під-при-ємстві в умовах впливу інфляції та нестабіль-ного макро-економіч-ного середо-вища.

Наукова новизна результатів дослідження, що виносяться на захист, поля-гає у такому:

визначено етапи розвитку теорії відтворення основних виробничих фондів та об-ґрунтовано напрямки подальшого її вдосконалення для вико-ри-стання в умо-вах України;

уточнено місце і значення морального зносу третього виду у відтворю-валь-ному ци-клі основ-них виробничих фондів машинобудівного підприємства та роз-крито причини і характер його ви-никнення;

визначено основні положення інвестиційної політики підприємства при від-тво-ренні основних виробничих фондів з урахуванням найбільш важливих фа-кто-рів, що впливають на розмір реального інвестування в сучасних економічних умо-вах Укра-їни;

висунуто і підтверджено гіпотезу про нерівномірну зміну цін на інвес-ти-ційні то-вари під дією різних видів інфляції;

запропоновано механізм корекції бюджету підприємства з фі-нансування відтворення основ-них виробничих фондів, врахувуючий інфляцію за допомогою використан-ня коефіцієнтів чут-ли-во-сті інвес-тицій до її впливу;

розроблено теоретичні основи створення підсистеми контролінгу реальних інвес-тицій з ура-хуванням впливу інфляції за допомогою коефіцієнта чутливості та процедури ви-користання цієї підсистеми на машинобудівному підприємстві;

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації під-ходи, способи та оде-ржані результати являють собою методичну основу пла-ну-вання й економічного об-ґрунту-вання процесу відтворення основних виробни-чих фондів на машинобудівному підприємс-тві.

Практична цінність обумовлена:

застосуванням методичних рекомендацій з урахуванням найбільш важливих чинників при форму-ванні інвестиційної політики підприємства, що дає змогу прове-сти їх аналіз та допоможе розрахувати обсяг реального інвестування;

використанням механізму корекції бюджету фінансування відтворення ос-но-вних виробничих фо-ндів з урахуванням інфляції за допомогою коефіцієнтів чут-ливості ін-вес-тицій до впливу інфляції, дозволяє точніше визначити її вплив на всіх ета-пах реалізації реальних інвестицій;

створенням на машинобудівному підприємстві підсистеми контролінгу ін-вес-ти-цій з ура-хуван-ням впливу інфляції за допомогою коефіцієнтів чутливості, що нада-є мож-ливість реально оцінити виконання інвестиційної про-грами при відтворенні основних виробничих фондів;

здійснєнням аналізу попередньої ефективності лізингових опера-цій на ма-ши-нобуді-вному підприємстві для подальшого їх застосування або відхилення за допомогою розробленної методики;

розробленям комп'ютерних програм з розрахунку бюджету реального інвес-ту-вання та їх подаль-шого контролінгу. Це надає можливість урахувати інфля-ційну скла-дову та провести оцінку вико-нання інвестиційного проекту в автома-тизова-ному режимі.

Отримані результати дисертаційної роботи впроваджені у формі ме-то-дич-них рекомендацій на машинобудівних підприємствах м. Луганська, що підтве-р-джується відповідними документами, наведеними в додатку до дисерта-ції.

Результати дисертаційного дослідження впроваджено на таких підприємс-т-вах.

1.

Холдингова компанія "Луганськтеп-ло-воз" (довідка № 014-22 від 25. 09. 2000 р.). Впроваджено методичні рекомендації по ви-значенню впливу ін-фля-ції на бюджет реаль-ного інвестування при будівництві ін-струмента-льної дільниці та по-дальшого ко-нтролінгу інвестиційного процесу.

Впровадження мето-дик спри-яло зменшенню бюджету необ-хідних інвес-тицій за-вдяки більш точному його роз-раху-нку і надало мож-ливість оцінювати ви-конання ін-ве-стиційного плану з ураху-ван-ням впливу інфля-ції і отримати еко-номічний ефект у розмірі 44,44 тис. грн.

2.

Відкрите акціонерне товариство "Луганський електроапаратний завод", (довідка № 010-41 від 26. 09. 2000 р.). Впрова-джено методичні рекомендації по визна-ченню ін-фляційної складової, що характеризу-ють реальні інвестиції, та їх контро-лінгу з урахуванням росту цін. Використання впро-вадже-них методичних рекомен-дацій та програмних продуктів допомогли ре-ально оці-нити про-цес ство-рення ос-новних виробничих фондів заводу.

3.

Відкрите акціонерне товариство "Лугансь-кий завод гірничого машино-бу-ду-вання" (довідка № 7/01-570 від 27. 09. 2000 р.). Впроваджено методику оцінки ефекти-вності лізингових операцій. Внаслі-док застосування методи-чних рекомен-дацій здійснено оцінку ви-корис-тання лізингу при відтворенні основ-них виробни-чих фон-дів.

Особистий внесок здобувача. Він поля-гає в тео-ретич-ному обґрунтуванні підходів до організації і планування реального інвес-ту-вання при від-творенні осно-вних ви-ро-бничих фондів в умовах кризи й ін-фляції. Це, зок-рема, відно-ситься до розраху-нку інфля-ційної складової бюджету ін-вести-ційного про-екту з вико-ристан-ням кое-фіцієн-тів чутливості. На основі іс-нуючих підходів автором обґрунто-вана і розроб-лена ме-тодика визначення впливу інфля-ції, а також запро-поно-вана і впро-ваджена підсис-тема контролі-нгу з її викорис-тан-ням. Запро-поновано ме-тодику по-передньої оцінки лізинго-вої операції в під-приєм-с-тва – лізин-гоодержувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведених досліджень, висновки та пропозиції доповідалися й отримали схва-лення на таких кон-ференціях: "Проблеми стабілізації еко-номічного роз-витку" (м. Харків, 1998 р.); "Проблеми еко-номіки й удоскона-лення еконо-мічної освіти у вищій школі", (м. Кірово-град, 1998 р.), "Університет і ре-гіон" (м. Лу-ганськ, 1998 р.); "Про-блеми електро-нної промисло-вості в перехідний період" (м. Луганськ, 1998 р.); "Нау-ково-технічна кон-ференція мо-лодих фахівців" (м. Маріу-поль, 1998 р.); "Проблеми і пе-рспективи роз-витку еконо-міки України в умовах ри-нкової транс-фо-р-мації" (м. Дніпропетровськ, 1999 р.); "Про-блеми підви-щення ефек-тивності регіона-ль-ної економіки" (м. Севасто-поль, 1999 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 8 наукових пра-цях, се-ред яких 3 статті у наукових журналах, 2 у збірниках наукових праць і 3 пуб-лікації надруковано у матеріалах науко-вих конференцій. За-га-льний обсяг публі-кації 1,4 д.а., з яких автору належать 1,3 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох роз-ділів і виснов-ків, ви-кладе-них на 178 сто-рінках машинописного тексту. Мате-рі-али ди-сертації містять 26 таблиць та 27 рисунків, які наведено на 22 сторі-нках. Список викори-станих дже-рел із 121 найменування розташо-вано на 9 сторін-ках, і 4 додатки - на 42 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

За результатами проведених досліджень в дисертаційній роботі захища-ються такі основні поло-ження.

Розділ 1. Теоретичні основи інвестування в основні фонди ма-ши-но-будівного підпри-ємства. Інвестиційна криза, що спостерігається в Україні, в найбі-льшій мірі відбилася на діяльності фон-доємних виробництв і, насамперед, маши-нобудування. Скорочення реального інвестування призвело до значного мо-раль-ного і фізичного зносу устаткування, внаслідок чого неможливо випускати кон-курентноздатну про-дук-цію і вийти з економічної кризи в цілому.

Огляд розробок як вітчизняних, так і зару-біжних вчених за да-нною те-ма-ти-кою показав, що теорія відтворення основних виробничих засобів знахо-ди-ться у постійному вдосконаленні і зміні у відповідності із зростан-ням впливу НТП та розвитком форм економічної дія-льності.

Теоретичні розробки зарубіжних вчених - економістів в галузі відтворення досить скла-дно застосову-вати на українських підприємствах, тому потрібен аналіз їх теоретичних розробок, присвячених обґрунтуванню реальних інвес-тицій з ура-ху-ванням особ-ливостей су-часного етапу роз-витку еко-номіки Укра-їни.

У результаті аналізу елементів кругообігу і відомих схем руху основних ви-робни-чих фондів на підприємствах, а також росту впливу НТП, який тепер має виріша-льне місце в структурі факторного впливу, досягаючи іноді 80-85 %, а та-кож сучас-них тен-денцій у світовій економіці, зроблено висновок про не-об-хідність їх до-повнення новими елементами. Автором запропонована схема відтвореного циклу ос-нов-них виробни-чих фон-дів, де таким елементом став мо-ра-льний знос третього виду з відокремленням техні-чного, "мо-дного", ерго-номічного й екологічного старіння.

Аналіз відтворювального процесу довів, що інвестиції в оновлення зно-ше-них ос-новних фондів промислових підприємств заблоковані. Це загрожує розпа-дом матеріально - технічної бази підприємств. Як видно з наведеної діаграми ка-пітальні вкладення в основні фонди Укра-їни тільки у 1999 році зростали і стано-вили 25128 млн. грн. (рис. 1.).

Рис. 1. Капітальні вкладення в основні фонди України

В умовах загаль-ного спаду виробництва регулювання Національним банком України розмірів резерв-них платежів, величини процентних ставок на централі-зо-вані кредити, на-дані Націо-нальним банком комерційним, без-посеред-ньо впливає на інвестиції. Особливо це стосується інвестицій у віднов-лення зношених основ-них фон-дів, які зараз заблоко-вані, що як вказувалось, загрожує розпадом ма-те-ріально - тех-нічної бази цих підпри-ємств.

Розділ 2. Дослідження методичних основ інвестування в основні фонди підпри-ємс-тва. Криза накопичення, що спостерігається в Україні, призвела до того, що просте відтворення основних фондів стає ви-му-шено голо-вним, а мож-ливість розши-реного відтво-рення повинна визначатися по залишковому прин-ципу. Такий на-прямок повинний бути пріо-ритетним і в політиці відтворення ос-но-вних фондів для під-приємств. Визнаючи, що відшкодування основних фондів може бути по-вним і частко-вим, при фо-рмуванні відтворювальної стру-ктури інвес-ти-цій не-обхідно оптимізу-вати їхнє співвідношення, що в остаточ-ному підсумку багато в чому визначає те-мпи і масш-таб-ність процесу відтворення основних фо-ндів.

Останнім часом у практичній діяльності українських підприємств сфор-мо-ва-ний так званий “ремонтний” тип відтворення основних фондів, що негати-вно відби-вається на віковому складі уста-ткування. Однак відмова від капіта-льних ре-мон-тів відразу ж знизить терміни слу-жби машин і устаткування у два рази, тому що протягом нор-мативного те-рміну служби майже усі вони проходять не менш одного капітального ре-мо-нту. Прак-тика показує, що при виконанні такого ре-монту на спе-ціалізо-ва-них ре-монтних підприємствах його вартість не перевищує 20 - 30 % балан-сової варто-сті машин і устаткування і, як правило, по всіх показ-никах еконо-міч-ної ефектив-ності, що врахову-ються, він вигідніший за при-дбання. Таким чином, ремонт -- об'єктивно не-обхідна частина про-цесу відтво-рення ос-но-вних фондів і вирі-шення проблеми полягає не в по-в-ному відмов-ленні від ре-монту засобів праці, а в зни-женні витрат на нього до економічно обґрунто-ва-них обсягів, виходячи з норматив-них тер-мі-нів служби машин, устатку-вання і цін та інше.

Прове-дений у дисертаційній роботі аналіз зарубіжних і вітчизняних літера-турних джерел визна-чення впливу інфляції при розрахунках економі-чної ефектив-ності ін-вес-тицій показав, що вони не відповідають вимогам, які склалися в Ук-раїні. А саме -- значні темпи інфляції і місячний період ви-плати заробітної плати, що характерно для нашої країни, прак-тично не враховуються закордонними мето-диками. Недоліком запропонованих ме-тодик визначення впливу інфляції, за-сно-ваних на при-єднанні коефіцієнта ін-фля-ції до норми дисконту, є те, що інфляція має різний темп росту по рі-зних видах капітальних вкла-день. Так, ріст цін на тех-нологічне устатку-вання буде відрізня-тися від росту цін на його монтаж (які вклю-чаються у вартість об'-єкту) чи будів-ництво будинків і споруджень. Аналогічна си-туація і з заро-бітною пла-тою, що від-стає від росту цін мінімум на мі-сяць. Разом з тим, при визначенні ефектив-ності реальних інвестицій необхідно врахову-вати таке від-ста-вання, тому що це може за-вищити розмір необхідних капіта-льних вкла-день і, відповідно, вартість всього ін-вести-ційного проекту. Втрати виникають не стільки через перевищення розраху-нкового фо-нду оплати бу-дівельно-мон-тажних робіт над реальним, скільки у вигляді відсотків по притягнутих ко-штах, вико-рис-таних непродуктивно. Крім того, не врахову-ється розхо-дження в типах інфляції (очіку-вана і не-очікувана). Традиційні методики ґрунтуються на даних за попе-редні пері-оди, що при непо-стійних темпах інфляції не завжди від-повідає істині. При аналізі інфляційних тен-ден-цій і зміни цін на вітчизняне устат-кування за 1997 рік були отримані наступні ре-зультати (рис.2).

Рис.2. Графік індексів цін, інфляції гривні, інфляційного коефіцієнту та

коефіціє-нту чутливості у 1997 році

Розраховані базисні індекси довели, що ціни на уста-тку-вання при очікува-ній інфляції (стабільні і не-ви-сокі темпи) ви-переджали темпи ро-сту курсу гривні. Це пояснюється інфляцій-ними че-кан-нями продавців. У 1998 році ситуація зміни-лася -- відбувся різкий стри-бок курсу гривні сто-совно до-лара США (рис.3). При цьому ціни мали забагато менші те-мпи росту, що поясню-ється рі-зким знижен-ням ку-півельної спроможності насе-лення і підпри-ємств, і, як на-слідок, зниженням про-дав-цями норми прибутку. Таким чином, приєднання тем-пів ін-фля-ції до норми дис-конту спотворить прогно-зну вар-тість проекту в ту чи іншу сто-рону. У роботі про-по-ну-ється розраховувати інфляційний коефіцієнт для кожного про-е-кту в су-часних умовах, на основі кое-фіцієнта чутливості до інфляції капіта-льних ви-трат. При цьому інфля-ційний ко-ефіцієнт (Kji (t,0)) ви-знача-ється як про-гноз-ний (або фактич-ний у залеж-ності від цілей розрахунку) кое-фіцієнт ін-фляції вну-трішньої валюти J(t, 0) по від-ношенню до зо-в-ніш-ньої (на-при-клад, до-лар США), помноженої на ко-е-фіці-єнт чут-ливості (Кji). Кое-фіцієнт чу-тливо-сті до сподіва-ної і несподіваної ін-фляції визнача-ється як від-но-шення зміни цін на необ-хідні для ін-весту-вання капі-тальних за-трат до зміни ку-рсу націо-нальної валюти за певний пе-ріод. Як видно з рис. 3, коефіцієнт

Рис.3. Графік індексів цін, інфляції гривні, інфляційного коефіцієнту та

коефіціє-нту чутливості у 1998 - 1999 роках

чутли-вості до ін-фляції Kji при очі-куваній інфляції більше, а при неочі-куваній менше 1, за допомо-гою якого розмір росту цін коригу-ється у більшу чи меншу сто-рону, у залежності від типу інфляції. У наступний період - 1999 - початок 2000 рр. інфляція поступово переходить до очікува-ного типу поведінки.

На практиці описаний підхід реалізується в декілька етапів:

1. Визначається прогнозний розмір інфляції національної валюти (це може бути екс-пертна оцінка, валютний ко-ридор та ін.) та її характер.

2.

Розраховується коефіцієнт чутливості до інфляції.

3.

Розраховується величина допустимого відхилення коефіцієнту чутливо-сті до ін-фляції по видах інвестицій.

4. Прогнозний розмір інфляції гривні коректується у відпо-від-ності з коефіці-єнтом чутливості і використовується як інфляційний множ-ник.

За-стосу-вання кое-фіцієнту чутливості мо-жливо не тільки до інвести-цій-них, але і до інших видів то-вару.

В цьому же розділі запропонована методика розрахунку економічної ефек-ти-вно-сті вико-ристання лізингу в інвестиційній меті у лізингоодержувача. Зага-льну ефек-тив-ність у лізингоодержувача мо-жна було б уявити як нерівність, у якій, з одного боку, зібрані всі можливі витрати при покупці устаткування, а з іншого - витрати при викори-станні лізингу для придбання того ж устаткування. До можливих ви-трат по покупці відносяться: вартість об'єкту основних вироб-ничих фондів з урахуванням ре-зультату від його ліквідації та відсоток по кредиту. До витрат по лізингу вклю-ча-ються: загальна сума лізингових платежів, зменшена на відсо-ток по депозиту (чи можливий прибуток від викорис-тання засобів, що вивільни-лися внаслідок за-стосу-вання лізингу), а також вартості ремонту і тех-ніч-ного об-слуго-вування об'-єкта лізи-нгу (якщо ремонт здійсню-ється за рахунок лізингода-вця) за весь період реалізації лізингового проекту.

Особливе значення в умовах інфляції набуває правильне визначення впливу ін-фляції при порів-нянні плано-вих і фактичних показників будівництва й експлуа-тації проекту. Недолік існуючих сис-тем контролінгу полягає у відсу-тно-сті обліку впливу інфляції на суму фак-тичних інвестицій. З ме-тою порівняності планових і фактич-них показників будівництва основних виробничих фондів розроблено сис-тему контро-лінгу реальних ін-вес-тицій з використанням запро-понованого де-фля-цій-ного кое-фі-цієнту Кji (t,0). При цьому роз-раховувати планове (PItn) і фактичне (FItn) осво-єння інвес-тицій як суму ви-дів ви-трат (бо дефля-ційний коефіцієнт для рі-зноманіт-них видів ви-трат свій) за кроками реалі-зації проекту.

На рис. 4 наведено розроблену у роботі схему етапів проведення про-це-дури ко-нтро-лінгу реальних інвести-цій на підприємстві. Перший етап - визна-чення мети побу-дови підсистеми. Метою створення підсис-теми контролінгу реа-ль-них інвес-тицій є підви-щення прибутку шляхом створення засобів виробни-ц-тва, їхня модер-нізація, ре-монт та заміна зношених, а та-кож збільшення прибутку. На другому етапі здійснюється вибір критерію досягнення намічених ці-лей та ви-зна-чає-ться підконтрольний показник. Таким пока-зником в підсистемі аналізу реальних інвес-тицій є відхи-лення вели-чини інвесто-ваного капіталу (dI). Тре-тій етап (органі-за-ційний) має кіль-ка розді-лів: визначення необхідної кіль-кості обладнання, а та-кож обсягу будівництва бу-ди-нків і спо-руд в грошових та натуральних показни-ках; планування необхідного переліку робіт по транспорту-ванню, монтажу і пус-ко-на-ла-годжу-валь-них роботах; розрахунок підконтрольних завдань по кроках ре-аліза-ції проекту і вико-нав-цям; визначення центрів відповіда-льності і контролерів. На четвертому етапі визначаються підконтрольні показники по підроз-ді-лах (N) і ви-дах витрат (L). На п'ятому етапі відбувається безпосереднє здійс-нення проекту і ви-зна-чення під-конт-ро-льного показника по кожному кроку розрахунку (T) і під-роз-ділу. Шостий етап - визначення відхилень по кроках розраху-нку. Сьомий етап - коре-гування під-контро-ль-них по-казників у випадку переви-щення допустимої ве-личини. Застосування запропонованої методики повинно за-безпечити порівня-ність пла-но-вих і фа-к-тич-них показників реалізації реальних ін-вестицій з ме-тою ко-нт-ролінгу, і за-вдяки цьому дати реа-льну картину виконання плану ін-весту-вання з урахуванням зро-стання цін.

Розділ 3. Основні напрямки вдосконалення процесу реального інвес-тування при відтво-ренні ос-но-в-них виробничих фондів машинобудівного підприємства. У роз-ділі дослідженно проблеми реального інвестування у основні фонди хо-лдингової компанії "Луганськтеп-ловоз", що дало можливість зробити висновок про незадо-вільний стан виробни-чої бази підприємства. Крім того проаналізовано впрова-дження за-пропонованих методик при створенні інструме-нтального вироб-ництва, відсут-ність якого стри-мує нарощування виробничих по-тужностей. При розрахунку планових показників будівництва інструментального ви-ро-бниц-тва випро-бувана запропонована методика по визначенню впливу ін-фляції при ре-а-льному ін-вестуванні. Пере-рахована вартість ство-рення ін-стру-мен-тальної діль-ниці склала 1792.50 тис. грн. При використанні традицій-ного під-ходу (застосу-вання роз-рахункового індексу інфляції до за-гальної суми) вартість проекту склала б 1823.68 тис. грн., або на 31.18 тис. грн. більше (табл.1) що, при наступній реалі-за-ції прое-кту могло викликати перевитрату гро-шових коштів за рахунок їх залу-чення і плати за вико-рис-тання. Термін оку-пно-сті, розрахо-ваний з використанням запропонованої ме-тодики і розробленої автором комп'ю-терної про-грами, дорівнює 4.58 року (55 міся-ців).

Таблиця 1

Плановий розрахунок витрат по видах інвестицій і крокам розрахунку, тис. грн.

Вид

витрат | Періоди 1999 року / кроки проекту | Ра-зом

04./1 | 05./2 | 06./3 | 07./4 | 08./5 | 09./6

Обладнання | 210.0 | 710.0 | 30.0 | 305.0 | 161.0 | 210.0 | 1626.0

К2i (t, 0) | 1.0182 | 1.0369 | 1.0560 | 1.0756 | 1.0957 | 1.1162 | -

Перелічення (1 x 2): | 213.82 | 736.20 | 31.68 | 328.18 | 176.41 | 234.4 | 1720.7

Матеріали | 0.9126 | 0.2516 | 0.8914 | 1.743 | 0.734 | 1.128 | 5.980

К2i (t, 0) | 1.0146 | 1.0296 | 1.0450 | 1.0607 | 1.0768 | 1.0933 | -

Перелічення (4 x 5): | 0.9253 | 0.2590 | 0.9315 | 1.8477 | 0.7904 | 1.2332 | 5.987

Заробітна пла-тня | 8.616 | 17.9134 | 5.124 | 9.7452 | 7.1626 | 8.7132 | 57.27

К2i (t, 0) | 1.0127 | 1.0257 | 1.0390 | 1.0526 | 1.0666 | 1.0809 | -

Перелічення (7x8): | 8.7254 | 18.3738 | 5.3238 | 10.2578 | 7.6396 | 9.4181 | 59.69

Транспорту-вання | 0.4812 | 0.8232 | - | 1.4844 | 0.8724 | - | 3.66

К2i (t, 0) | 1.0167 | 1.0338 | 1.0513 | 1.0693 | 1.0876 | 1.1064 | -

Перелічення (10 x11) | 0.4892 | 0.8510 | - | 1.5873 | 0.9488 | - | 3.87

Усього по різноманітних варіантах розрахунку:

Бухгалтерсь-кий | 220.0 | 729.0 | 36.02 | 318.97 | 169.77 | 219.84 | 1694.9

Запропонова-ний | 223.96 | 758.01 | 37.935 | 341.75 | 185.79 | 245.05 | 1792.5

Прогноз ін-фляції: | 1.024 | 1.048 | 1.072 | 1.096 | 1.12 | 1.144 | -

Традиційний | 225.28 | 764.43 | 38.674 | 350.70 | 191.14 | 253.45 | 1823.64

За запропонованою методикою ви-зна-чена попередня ефективність лі-зи-н-го-вих опе-рацій для створення ін-струмен-тальної діль-ниці, на підставі чого зроблено висновок про недоцільність їх прове-дення в існуючих умо-вах.

На прикладі ХК “Луганськтепловоз” роз-гля-нуто функціонування за-пропо-нова-ної під-сис-теми контролінгу реальних ін-вести-цій при ство-ренні ін-струмен-та-льного ви-ро-бництва. З метою контролінгу авто-ром розробле-но преблизний перелік причин і ви-ну-ва-т-ців відхилень від вста-новлених обсягів реа-льного інвес-тування, наведе-ний у ви-гляді таблиці 2 з вказі-вкою кодів. Шифр пору-шення про-ставляється у випадку не-до-вико-нання плану на вели-чину більшу, ніж ве-ли-чина допустимого відхилення. Особливістю да-ної системи є нагляд за інвести-цій-ним процесом на всіх етапах ви-ко-нання прое-кту з урахуванням впливу інфляції. Отримані дані під-тве-рджують вису-нуту в другому розділі ро-боти гіпотезу про від-ставання зрос-тання цін на осно-вні ви-робничі фонди від темпів інфляції.

Таблиця 2

Перелік причин відхилень від встановленого обсягу реального інвесту-вання

Причини відхи-лень | Код | Винуватець відхилення | Код

1.Несвоєчасна поста-вка облад-нання, комплек-ту-ю-чих, матері-алів та ін. | 010 | Постачальники

Підрядчики

Працівники ПЄВ

Працівники бухгалтерії

Працівники фінвідділу

АУП ВКБ

Виробничі робітники ВКБ

Допоміжні робітники ВКБ

АУП транспортного цеху

Працівники транспортного цеху

Інвестори

Обслуговуючий банк

Технологи

Працівники ОЦ (обчислюваль-ного ентру)

Інші | 01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

2.Порушення гра-фіку по-дання ро-біт | 020

3. Неправильний роз-ра-ху-нок не-об-хідних для бу-дів-ництва засо-бів | 030

4. Затримка з оде-р-жан-ням засо-бів для ін-весту-вання | 040

5. Непередбачені ви-трати | 050

Курс гривні до долару США за час будівниц-тва інструментального ви-роб-ни-ц-тва зріс на 15.4% (392.6 грн. за 100 до-ларів США на початку і 445.88 грн. за 100 до-ларів США на-прикінці бу-дів-ниц-тва ((445.88 – 392.6)/392.6) 100 =15.37%), тоді як ва-ртість створення ін-ст-румен-тальної діль-ниці зросла на 4.98% ((1779.24 - 1694.86)/1694.86) 100). Фак-тичний розмір вартості виявився трохи вищим роз-рахункової (на 8.84 тис. грн. - 0.5% при припустимому відхиленні за проектом 2,774%). Це пояс-ню-ється нестабільними тем-пами ін-фляції, однак якщо б вико-ристовувався тра-ди-цій-ний підхід переви-щення досягло б 44.44 тис. грн., або 7.6%.

Розроблена і впрова-джена комп'юте-рна програма по контролінгу реаль-них інвес-ти-цій до-зволила опера-тивно стежити за відхиленням фактичних інвести-цій від пла-но-вих з ура-хуван-ням зро-стання цін, порів-нювати їх з до-пустимим зна-ченням. Вона також дає змогу коре-гувати пла-нові показники на наступному кроці в того виду інвести-цій, де спостеріга-лося неприпус-тиме перевищення відхи-ленням допус-тимого значення. В табл. 3. наведено фрагмент вихідних да-них при впровадженні розробленої про-грами. Для ілюст-рації вибрано п'ятий крок бу-ді-вництва інструментальної діль-ниці, де спо-стеріга-лося не-довикон-нання плану по заробітній платі на 0.4493 тис. грн., що становило 6.273% (замість до-пус-ти-мих 2.774%). Причина -- порушення гра-фіку подання робіт. Це викликало проведення ко-регу-вання плано-вого завдання на наступному (6) кроці по даній статті витрат. Вин-ними були визнані працівники ВКБ, шифр відпові-дно: 02007.

Таблиця 3

Показники будівництва інструментальної дільниці ХК "Луганськтепло-воз". |

План | Факт | Кij (t, 0) | Пере-раху-нок | Від-хи-лення | % | Ко-регу-вання

Крок 5 | Облад-нання | 161.00 | 174.00 | 1.1041 | 157.594 | -3.4056 | -2.1150 | 161.00

Матеріали | 0.7340 | 0.8006 | 1.0836 | 0.7388 | 0.0048 | 0.6540 | 0.7340

Заробітна плата | 7.1626 | 7.2000 | 1.0725 | 6.7133 | -0.4493 | -6.2730 | 7.1626

Транспорту-вання | 0.8724 | 0.9602 | 1.0954 | 0.8766 | 0.0042 | 0.4810 | 0.8724

РАЗОМ | 169.77 | 182.96 | - | - | -3.8459 | -4.2723 | 169.769

Крок 6 | Облад-нання | 210.00 | 235.00 | 1.1163 | 210.516 | 0.5169 | 0.2460 | 210.00

Матеріали | 1.1280 | 1.2010 | 1.0933 | 1.0985 | -0.0295 | -2.6150 | 1.1280

Заробітна плата | 8.7132 | 9.8000 | 1.0809 | 9.0665 | -0.0960 | -1.0488 | 9.1625

Транспорту-вання | 0.0000 | 0.0000 | 1.1065 | 0.0000 | 0.0000 | 0.0000

РАЗОМ | 219.84 | 246.00 | - | - | 0.3914 | -1.5511 | 220.2905

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі на підставі проведених досліджень здійс-нено тео-ре-ти-чне обґрунтування і практичне вирішення актуального науково-практич-ного завдання з удо-ско-на-лення теоретичних і методичних положень відтво-рення ос-новних виро-бничих фо-ндів машинобудів-ного підприємства в нестабі-льному макроеко-номіч-ному се-ре-довищі. Основні висновки і результати дослі-дження поля-гають у та-кому.

1.

На підставі проведе-ного аналізу зарубіжних і вітчизняних методик планування реальних інвес-ти-цій визначено етапи розвитку теорії відтворення основних вироб-ничих фондів та обґрунтовано необхідність подальшого її вдос-коналення для ви-ко-ристання в умо-вах України.

При розробці ме-тодик найбі-льшу увагу слід приді-лити обґрун-туванню реа-ль-них інве-стицій на мікрорівні в умо-вах нестабільного макро-еко-номіч-ного се-редо-вища України і швидких тем-пів розвитку НТП.

2.

Досліджено зна-чення морального зносу третього виду у відтворю-валь-ному ци-клі основних ви-робничих фондів машинобудівного підприємства.

3.

Основні виробничі фонди і реальне інвестування є основою еконо-міки в будь-якій країні, і від їхнього стану та розвитку залежить національний доб-ро-бут. Ана-ліз статистичних да-них, що хара-ктеризують виробничу базу України, свідчить про ви-сокий процент зноше-ного обладнання, яке ви-магає за-міни.

4.

Доведено, що реальні інвестиції значно потерпають від впливу ін-фля-ції. Тому в кри-зових умовах необхідно вдосконалити фінансу-вання від-тво-рення основ-них виробни-чих фондів з урахуванням існую-чих прогре-сивних ме-тодик для детального обліку впливу ін-фляції на ін-вес-тиційний про-цес. Вису-нута і до-ведена гіпотеза про різний вплив очікуваної і неочі-куваної ін-фляції на ви-трати при реальному інвестуванні. Для урахування цієї особливості запро-понована методика з планування бюджету капіталовк-ладень із засто-су-ванням коефіці-є-нту чут-ливості інвестицій до інфляції.

5.

На підставі аналізу зарубіжних та вітчизняних методик по визначенню ефекти-в-ності лізингу, які застосовуються в Україні, зроблено висновок про не-обхідність їх корекції з врахуванням особ-ливостей перехідного до ринку пері-оду. З цією ме-тою в ро-боті про-понується ме-то-дика по визна-ченню ефективно-сті застосування лізингу засобів виробництва з допомогою порівняння витрат за весь період вико-рис-тання устаткування.

6.

Доведено, що при реалізації капітальних вкладень необхідно стежити за впли-вом ін-фляції, для чого ав-тором запропонована підсистема контролінгу реальних ін-вес-тицій з ура-хуван-ням впливу інфляції за допомогою коефіці-єнту чут-ливості інвести-цій до інфляції. Рекомендації по створенню запропонованої підсистеми ко-нтролінгу ре-альних ін-вестицій були впроваджені у холдингової ком-панії "Лу-ган-ськтепло-воз" при створенні інструмен-таль-ної дільниці, а також у ВАТ "Лугансь-кий еле-ктроапа-ратний завод".

7.

Розроблено комп'ю-терні програми з розрахунку бюджету реального ін-весту-вання та їх подаль-шого контролінгу, які надають можливість врахувати інфля-ційну скла-дову та про-вести оцінку виконання інвестиційного проекту в автома-тизованому режимі. Використання впроваджених ме-тодичних рекомен-дацій та програмних продук-тів допомогли реально оцінити процес створення ос-новних виробничих фо-ндів підприємств Луганська.

СПИСОК ОПУБЛІКУВАНИХ АВТОРОМ НАУКОВИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Малышенко К.А. Проблемы эффективности лизинга в Ук-ра-ине//Предприни-ма-те-льство, хозяй-ство и право. - 1998. - №5. - С. 21 - 22.

2.

Малышенко К.А. Проблемы совершенствования амортизационной по-ли-тики Ук-ра-ины//Придніпровський науковий вісник. Економіка. - №47. - 1998. - С. 10 - 12.

3.

Малышенко К.А. Инфляция и воспроизводство основного капитала в Ук-ра-ине//Придніпровський науковий вісник. Економіка. - №68. - 1998. - С. 74 - 78.

4.

Малишенко К.А., Малишенко В.А. Проблеми відтворення основного капі-талу в умовах кризи економіки України//Демографія, економіка праці та со-ціа-льна полі-тика. Зб. наук. праць Кірово-градського інституту сільськогос-подар-сь-кого машино-буду-вання. - Кіровоград: КІСМ, 1998. - С. 119 - 121.

Особистий внесок автора: представлено дослідження амортизаційної політики та ре-ко-ме-н-дації щодо оно-влення основних промислових фондів на підприємс-твах Укра-їни.

5.

Малышенко К.А. Создание подсистемы контроллинга величины инве-с-ти-ро-ван-ного капитала промышленного предприятия//Економічний Вісник Націо-на-льної Гір-ничої академії України. Мате-ріали міжнародної науково - практич-ної конфере-нції “Проблеми та перспективи розвитку еконо-міки України в умовах ринкової трансфо-рмації”. Т.3. - Дніпропетровськ: РИК НГА Укра-їни, 1999. - С. 129 -133.

6.

Малышенко К.А. Воспроизводство основных производственных фон-дов на пред-при-ятиях Украины//Зб. наук. праць Східноукраїнського державного уні-вер-си-тету. - Матеріали міжнародної науково - практичної конфе-ренції “Університет та регіон ”. - Луганськ: СУДУ. - 1999. - С. 89 - 92.

7.

Малышенко К.А. Определение влияния инфляции при инвестиционном про-ек-ти-ро-ва-нии//Вестник Се-ва-с-топольского государственного технического университета. . Вып. 21. Экономика и финансы. - Севастополь: СевГТУ. - 1999. - С.70 - 73.

8.

Малышенко К.А. Инновационный менеджмент и его место в системе “наука - произ-водс-тво”//Зб. наук. праць Східноукраїнського державного уні-вер-ситету: Ма-те-ріали міжнародної нау-ково - практичної конфе-ренції “Проблеми електро-нної проми-словості у перехідний період". - Луганськ: СУДУ. - 1998 - С. 223 - 225.

АНОТАЦІЯ

Малишенко К. А. Вдосконалення реального інвестування при відтво-ренні ос-но-в-них виробничих фондів машинобудівного підприємства. - Руко-пис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеці-альністю 08.06.01. - Економіка підприємства і організація виробництва. - Схі-д-ноук-раїнський національний університет, Луганськ, 2001.

Дисертація присвячена питанням вдосконалення відтворення основних виробничих фондів машинобудівного підприємства. В роботі запропоно-вано ряд тео-ре-тичних і ме-тодичних рекомен-дацій по організації інвести-ційного процесу на під-приємстві в умовах неста-більного макроекономічного сере-довища. За-пропоно-вана мето-дика з визначення впливу інфляції при інвес-тиційному про-ек-ту-ванні на ос-нові ви-користання коефіцієнтів чутливості, а також формула по визна-ченню еко-но-мічної ефективності лізингових опера-цій у підприємства -- лі-зингоодержувача. В роботі міститься ряд рекомендацій по створенню підсис-теми конт-рол-і-нгу ве-ли-чини реальних інвестицій з урахуванням впливу інфля-ції. Ре-зуль-тати ро-боти знайшли практичне за-стосування при розробці плану буді-в-ни-ц-тва ін-стру-мен-тальної дільниці холдингової компанії "Луган-ськтепло-воз", а також ап-робо-вані при фо-рму-ванні інвестиційних програм ВАТ "Луган-сь-кий електро-апа-ратний завод" і ВАТ "Лугансь-кий завод гірничного машинобу-ду-вання".

Ключові слова: відтворення, основні виробничі фонди, реальні інвес-ти-ції, інвестиційне про-ек-ту-вання, інфляція, контро-лінг, лі-зинг.

АННОТАЦИЯ

Малышенко К. А. Совершенствование реального инвестирования при вос-прои-з-водстве основ-ных производственных фондов машиностроитель-ного пред-при-я-тия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономиче-ских наук по специ-аль-но-сти 08.06.01. - Экономика предприятий и организация про-извод-ства. - Во-с-точноукраин-ский националь-ный университет, Лу-ганск, 2001.

Диссертация посвящена вопросам совершенствования воспроиз-вод-ства ос-нов-ных про-мыш-ленных фондов на машиностроительном предприятии. В ра-боте пред-ложен ряд теоретиче-ских и мето-дических ре-комен-даций по ор-ганиза-ции ин-ве-сти-ционного процесса на предпри-ятии в ус-ло-виях неста-биль-ной мак-роэконо-ми-ческой среды.

Выполнен анализ процесса реального инвестирования в экономику Ук-ра-ины. Выяснены причины и сущность кризиса инвестирования.

На основе проведенного анализа зарубежных и отечественных ме-тодик пла-нирования ре-альных инвестиций определены этапы развития тео-рии вос-произ-водства основных производст-венных фондов и обоснована необ-ходи-мость даль-ней-шего его усовершенствования для использо-вания в условиях Ук-раины. При разра-ботке методик наибольшее внимание следует уделить обос-но-ванию ре-аль-ных инве-стиций в условиях нестабильной мак-ро-экономиче-ской среды Ук-раины и быстрых темпов развития НТП.

Исследованы значения морального износа третьего вида в воспроизве-ден-ном цикле основных производственных фондов машиностроительного предприя-тия.

Выдвинута и подтверждена гипотеза о различном росте цен на инвести-ци-он-ные то-вары по дейст-вием ожидаемой (стабильные и невысокие темпы) и не-о-жи-даемой ин-фляции. Предложена методика по определению влияния ин-фляции при инве-сти-ци-он-ном про-ек-ти-ровании на основе использования коэф-фициентов чув-ст-ви-тель-но-сти, рас-счи-танных на основе данных статистического ана-лиза ин-фляцион-ных тенденций по различ-ным видам инвестиционных затрат и инфляции. Коэффициент чувствительности к ожидаемой и не-ожидаемой инфляции опреде-ляется как от-ношение изменения цен на необходи-мые для инвестирова-ния капи-тальные за-траты к изменению курса национальной валюты за опреде-ленный пе-риод. Коэффици-ент чувствительности к инфляции Kji при ожидае-мой инфляции больше, а при неожи-даемой -- меньше единицы. С помощью дан-ного ко-эффици-ента про-гноз-ный размер роста цен корректируется в большую или меньшую сторону в за-виси-мости от типа инфляции. Применение данных коэффициентов позволяет бо-лее точно определить влияние роста цен на размер капитальных вложений при со-з-дании основных про-изводствен-ных фондов ма-шинострои-тельных и других про-мышленных предпри-ятий Украины. Эти ко-эффициенты мо-гут быть вне-дрены в любую формулу по оценке эффек-тив-но-сти капитальных вложений и применимы как к затра-там, так и к резуль-татам при реализации инвести-ционных проектов.

Разработана методика по оп-ре-делению экономической эф-фектив-но-сти ли-зин-го-вых опера-ций у предпри-ятия -- лизингопо-луча-теля. Общая эффективность у лизинго-по-луча-теля определяется на ос-нове анализа неравенства затрат при по-купке обору-дова-ния традиционным способом, и с использо-ванием лизинга -- для приобрете-ния того же оборудование за весь период его эксплуатации. В прило-же-нии к работе приведен листинг программы по определению размера капи-тальных вложений и их последующего контроллинга с учётом влияния ин-фля-ции.

Проведенный анализ воспроизводства основных производственных фондов ба-зового пред-приятия - холдинговой компании “Лугансктепловоз” - позволил сде-лать следующие вы-воды. Анализ данных, характеризующих капитальные вло-же-ния предприятия, по-казал, что в 1997 и 1998 годах реальные инвестиции прак-ти-чески отсутствовали. Это вы-звало нега-тивные изме-не-ния в технологической и возрастной структуре основных фондов компании. Данное положение говорит о недо-работке инвестиционной про-граммы предприятия, так как с каждым годом ос-таточная стоимость со-краща-ется на сумму фи-зиче-ского износа, и без ежегод-ных ка-питаль-ных вло-же-ний сохранить стоимость фондов на постоянном уровне не-воз-можно.

В работе содержится ряд рекомендаций по созданию под-сис-темы кон-т-рол-линга ве-личины реальных инвестиций с учётом влияния инфля-ции. Ос-нов-ные ре-зультаты работы нашли практическое примене-ние при раз-ра-ботке плана строи-тельства инструментального участка хол-динговой компании "Лу-ган-сктеп-ло-воз", а также апробиро-ваны при формировании инвестици-он-ных про-грамм ОАО "Лу-ган-ский электро-аппаратный завод" и ОАО "Луганский завод гор-ного машино-ст-роения".

Ключевые слова: воспроизводство, основные производственные фонды, ре-альные инвестиции, инвестиционное проектирование, инфляция, контроллинг, лизин-г.

ANOTATION

Malicshenco K. A. Perfection real investigation for fixed capital reprodaction of machinebuilding enterprise.-Manuscript.

Dissertation for the candidate degree of economic science by speciality 08.06. 01. Economics of indastry and organization production. - Eastukraine nauniversity, Lugansc, 2001.

The dissertation is devoted to question of perfection fixed capital reproduction.

In the thesis offered a number theoretical and systematic recommendation investigation process on the enterprise in the condition of unstable economic environment. Proposed methods for


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ФУНКЦІОНАЛЬНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ СТОПИ - Автореферат - 26 Стр.
Виникнення, розвиток та функціонування парламенту Канади (1647 – 1982 рр.) - Автореферат - 24 Стр.
Обгрунтування параметрів та режимів роботи обладнання меліоративної машини зі змінною шириною фрезерування - Автореферат - 19 Стр.
ФОРМУВАННЯ І ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ПЛОДОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ - Автореферат - 29 Стр.
КОМУНIКАТИВНО-ЕКОНОМIЧНА КОНКУРЕНЦIЯ ТА КОНЦЕНТРАЦIЯ ЯК ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОЇ ДIЯЛЬНОСТI ДРУКОВАНИХ ЗМI (з досвiду сучасної преси ФРН) - Автореферат - 22 Стр.
Українсько-російська міжмовна омонімія в генетичному і функціонально-семантичному аспектах (дієслівна лексика)” - Автореферат - 30 Стр.
ФОРМУВАННЯ ВМІНЬ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ У СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Автореферат - 21 Стр.