У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Мутлак Нуралдін

УДК629.735.083.02/06:681.3(043.3)

Управління процесами технічного обслуговування повітряних суден в аеропорту з використанням автоматизованої системи

Спеціальність: 05.22.20 – Експлуатація та ремонт засобів транспорту

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі Збереження льотної придатності авіаційної техніки Національного авіаційного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Комаров Андрій Олександрович

професор кафедри “Збереження льотної

придатності авіаційної техніки”.

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Іщенко Сергій Олександрович

професор кафедри аеродинаміки повітряних суден

та безпеки польотів, НАУ

кандидат технічних наук

Лук’янов Сергій Тимофійович

начальник управління стратегічного розвитку та

нормативного забезпечення Державного

департаменту авіаційного транспорту

Провідна організація: Харківський інститут Військово-Повітряних

Сил України.

Захист дисертації відбудеться “18 ” “жовтня” 2001 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д26.062.03 в Національному авіаційному університеті.

Адреса: 03058, м Київ - 58, проспект Космонавта Комарова, 1

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного авіаційного університету.

Автореферат розісланий “18” “вересня” 2001р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої Ради

Д 26.062.03,

доктор технічних наук Запорожець О.І.

Загальна характеристика роботи

Актуальність роботи і її зв'язок із науковими програмами і темами. Удосконалення льотної і технічної експлуатації повітряних суден було і залишається важливою і до кінця не вирішеною задачею, що безпосередньо пов'язана із забезпеченням безпеки польотів і ефективністю використання повітряного транспорту.

Багато вчених і спеціалістів усього світу постійно ставлять і вирішують різноманітні задачі, які стосуються цієї проблеми. Проте, варто зауважити, що інтереси більшості дослідників, які займаються технічною експлуатацією, в основному, спрямовані на удосконалення організації періодичних форм технічного обслуговування, забезпечення фактичної надійності повітряних суден (ПС) та їхньої діагностики.

Немає сумнівів, що ці задачі дуже важливі, і тут досягнуті певні успіхи. Разом із цим, питанням організації оперативного технічного обслуговування (ОТО) приділяється недостатньо уваги.

В країнах Ближнього Сходу широко використовується парк ПС інших держав, що здійснюють міжнародні перевезення, причому інтенсивність цього потоку з роками постійно зростає. У цих умовах велику роль грає добре організована система ОТО, що дозволяє зменшити простої ПС в аеропортах, скоротити порушення вильотів і скасування рейсів, а також вибрати відповідні керуючі впливи на ОТО при виникненні в аеропортах збійних ситуацій. Створення сприятливих і конкурентних умов сприяє різкому зростанню обсягу транзитних перевезень, що дозволяє одержати значний прибуток при мінімальних витратах.

Це і визначило напрямок досліджень. Вони базуються на сучасній методології дослідження складних стохастично-детерминованих процесів методами імітаційного моделювання. При проведенні дослідження використан підхід, зформований і розвинений у роботах О.М. Андронова, О.Ф Аксьонова, Є.А. Барзиловича, В.А. Ігнатова, В.С. Новікова, А.О. Комарова, С.О. Дмитрієва, М.С. Кулика, М.Н. Кордонського, М.М. Смирнова і багатьох інших учених, які зробили значний внесок у розвиток теорії і практики дослідження процесів експлуатації ПС. Робота є частиною комплексних досліджень, що проводилися на кафедрі збереження льотної придатності авіаційної техніки НАУ.

Мета і задачі досліджень. Метою даних досліджень є підвищення ефективності використання авіаційної техніки (АТ) і зберігання льотної придатності ПС на основі використання сучасних інформаційних технологій керування процесами їх оперативного технічного обслуговування.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені і вирішені такі задачі:

- провести аналіз процесу ОТО парку ПС та визначити його особливості як об’єкту керування в умовах країн Ближнього Сходу;

- провести дослідження впливу організаційно-технічних заходів на процес ОТО ПС з оцінкою їхньої ефективності по забезпеченню льотної придатності ПС ЦА;

- розробка і реалізація методології формування рекомендацій по керуванню процесами ОТО і зберіганню льотної придатності ПС у вигляді комплексу програм автоматизованої системи;

- розробка автоматизованої системи опрацювання експлуатаційних даних і вирішення оперативних задач з керування процесами ОТО ПС.

Наукова новизна роботи. Наукова новизна полягає в наступному:

- розроблено методику формування комплексу організаційно-технічних заходів на процес ОТО ПС з оцінкою їхньої ефективності та урахуванням регіональних особливостей експлуатації АТ;

- розроблено методологію формування і оптимізації керуючих впливів на процеси технічної експлуатації АТ на основі автоматизованої системи опрацювання та аналізу експлуатаційної інформації, що сприяє зберіганню льотної придатності та ефективності використання ПС.

побудована імітаційна модель процесів технічної експлуатації на рівні організації ТО в аеропорту, що дозволяє досліджувати наслідки керуючих дій з регулювання процесами ОТО ПС.

Практична значимість роботи полягає в тому, що:

- створена і впроваджена автоматизована інформаційно-керуюча система управління процесами ОТО АТ, що забезпечує ефективність використання парку ПС, комп’ютерний облік і ведення експлуатаційної інформації.

- розроблено комплекс програм обліку, опрацювання та аналізу даних про технічний стан ПС на рівні організації ТО в аеропорту, що підвищує рівень моніторингу процесу ОТО парку ПС.

Апробація результатів роботи. Результати досліджень, виконаних в дисертаційній роботі, доповідались автором та обговорювались на першій науково-технічній конференції “АВІА-99” КМУЦА, Київ – 1999г. а також на конференціях і семінарах НАУ/м. Київ/.

Реалізація результатів роботи. Автоматизована система управління процесами ОТО ПС впроваджена в авіакомпанії “Syrian Аrab Аirlines”у аеропорту Дамаск.

Публикації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 7 наукових праць.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку літератури з 97 найменувань, додатків . Обсяг роботи складає машинописного тексту, 58 рисунків, 3 таблиць і 3 додатків.

Зміст роботи

У вступі обгрунтована актуальність роботи, сформульовані її мета і задачі, визначені наукова новизна і практична значимість роботи.

У першому розділі наведені результати аналізу авіаперевезень в країнах Ближнього Сходу, розглянуті характеристики існуючої системи ОТО, виявлені її особливості і недоліки.

Визначено, що структура парку ПС характеризується надзвичайно великою різноманітністю, обсяг роботи з оперативних видів ТО зростає на 6-10% за рік, для регіону характерні жорсткі кліматичні умови (високі температури, курні бурі, висока турбулентна атмосфера), політична нестабільність та інші чинники, які ускладнюють експлуатацію ПС і створюють в аеропортах збійні ситуації.

Існуюча система ОТО не спроможна в цих умовах забезпечити потрібний обсяг авіаперевезень без порушення регулярності польотів та якості ТО ПС .

Інтереси комплексного вирішення проблеми зберігання льотної придатності ПС викликають необхідність розробки єдиних методологічних принципів системного аналізу і керування процесами ОТО як цілісного і самостійного наукового напрямку.

Для подальшого удосконалення методів керування процесами технічної експлуатації ПС необхідно впровадження інформаційних технологій, які реалізуються автоматизованими системами. Це дозволяє вирішувати багато наукових проблем які пов’язані, у даний час, не тільки з автоматизацією окремих функцій керування, а й з критичним аналізом і визначенням структури і функцій системи, розробкою схем прийняття рішень та методів визначення обсягів регламентних робіт, адаптованих до реальних умов експлуатації, що враховують організаційно-технічні і регіональні особливості центрів ТОіР, парк ПС та інші.

На основі проведеного аналізу поставлені задачі дослідження, вирішення яких виконано за схемою, поданою на (рис.1.).

Рис.1. Схема дослідження з розробки і впровадження інформаційних технологій управління процесами ОТО

Розділ другий присвячено методології дослідження функціонування системи ОТО в авіакомпанії. Основні напрямки дослідження обрані з урахуванням тих особливостей, що обумовлені чинними рівнями керованості процесом і визначаються показниками відхилення протікання процесу від планового рівня.

Структура системи ОТО подана на (рис.2.).

Рис.2. Структура системи ОТО парку ПС

 

Для виділення характерних рівнів відхилення процесів ОТО від планового рівня запропоновано коефіцієнт Квідх пл. Запропоновано розподілення загального комплексу задач управління процесом на наступні класи: упорядкування , узгодження, розподілення (рис.3).

При рівні відхилення протікання планового процесу до 40% критичною є задача своєчасного виконання запланованих подій. Строком звершення події є момент часу Dk ? 0, до якого необхідно завершити обслуговування n вимог. Обслуговування k-ої вимог завершується не пізніше директивного строку Dk

___

Кожній вимозі k = 1,..,n віднесена неубуваюча кусково- безперервна функція штрафу k(х) = 0 при х ? Dk и k(х) 0 при х Dk. Визначається план обслуговування n вимог, при якому сумарний штраф буде найменшим.

Рис.3. Фрагмент розподілення загального комплексу задач управління процесами ОТО за методами їх рішення

Побудова алгоритму формування оптимальної послідовності при обслуговуванні ПС при виконанні ОТО здійснюється в результаті рішення задачі цілочисельного програмування з n обмеженнями і n Булевими змінними:

akxk min , (1)

tk(1-xk) = Di, i=1,n, (2)

 

xk {0,1}, k=1,n. (3)

При перевищенні числа прибуваючих рейсів актуальною є задача обслуговування в задані терміни найбільшої кількості вимог. В цьому випадку аk = 1, k = 1,...,n.

Оскільки ak =1, k =1,...,n, то, використовуючи описане вище правило домінування, при формуванні множини В* немає необхідності в аналізі можливих альтернатив. Достатньо на кожному кроці з множини С вибирати вимоги з найбільшим значенням tk. Алгоритм побудови оптимальної послідовності описується наступним чином:

для реалізації резервів системи здійснювалася оптимізація маршруту руху бригад спеціалістів, які виконують ОТО в аеропорту. Дана задача відноситься до класу екстремальних комбінаторних задач. Потрібно так організувати процес обслуговування, щоб загальний час обслуговування усіх вимог був найменшим. Тобто, необхідно знайти таку послідовність = (i1,i2,...,in) обслуговування вимог, щоб величина 0i1 + ik i(k+1) + in0 була найменшою, де ik – час підготовки бригади до обслуговування j-ої вимоги після проведення i-ої роботи.

Змінні xki, i, k = 1,...,n можуть приймати значення 0 і 1. Якщо xki =1, то це означає, що при обході гамільтонова контуру, починаючи з вершини 0, вершина “i” зустрічається k - тою по порядку. В противному випадку xki = 0.

Таким чином, значення xki повинні задовольняти обмеженням

xki = 1, k = 1,n ; xki = 1, i = 1,n (4)

при найменшому значенні у виразі:

. (5)

У випадку відхилення процесу ОТО від планового рівня більш чим на 60%, для ефективного управління процесом використовується математичний апарат теорії розмитих множин.

Система управління процесами ОТО подається як дворівнева система, на верхньому рівні якої знаходиться оператор.

Вектор координуючих сигналів i, який посланий i-тому елементу нижнього рівня, відповідає лінгвістичному обмеженню

i , (6)

де - множина нечітких координуючих сигналів.

Нечіткі координуючиі сигнали поступають до елементів нижнього рівня, що дозволяє векторні критерії елементів перетворювати в скалярну величину

ijfij(x) max, i=1,…,N, (7)

де mi - число критеріїв,

При передаванні інформації на верхній рівень рішення кожної локальної задачі подається у вигляді нечіткої множини fij. Отримуючи нечітку інформацію центр прагне максимізувати деяку глобальну функцію, яка відображає результати діяльності авіакомпанії, при цьому він виробляє нечіткі координуючі сигнали, які забезпечують такі співвідношення показників, що максимізують обрану цільову функцію

Фо(f,) max (8)

при обмеженнях

Фk(f, ) = Bk, (9)

де f - нечіткі узагальнені показники, - нечіткі координуючі сигнали.

При наявності багатокритеріальності векторні критерії перетворюються в скалярні:

ijfij(x) max, xX . (10)

Специфіка рішення задачі координації характеризується тим, що передаються узагальнені показники, які пов’язані з оптимальними технологічними параметрами нижнього рівня

fij(x) = aijxi, j=1,m. (11)

Множина побудована таким чином, що граничні точки виділених підмножин є точками переходу, тобто

(ij min) = (ij max) = 0,5.

Тоді

exp(-Q ij- S) = 0,5,

де S= (ij min + ij max ) /2, Q – параметри функції належності. Якщо

k = ij - S, (12)

то Q = (1/ k) ln(0.5).

Остаточно отримуємо

(i) = exp(( -0,69/k) i - s ).

Аналогічним чином визначається нечітка множина { fij }.

При формуванні потоку команд до диспетчера виникла задача відображення стану процесів ОТО з високою інформаційною ємкістю й одночасно високою наочністю, рішення якої дозволяє повною мірою використовувати евристичний підхід при вирішенні сформованих комбінаторних задач.

Адаптований до вимог експлуатаційної документації диспетчерський графік з багатостроковим відображенням стану парку ПС подано на (рис.4.).

Рис.4. Багатостроковий принцип відображення стану ПС на диспетчерському графіку

Аналіз інформаційних зв'язків у системі ОТО дозволив сформувати структуру конкретних задач керування ОТО. Визначені алгоритми оптимізації, підготовлено базу для створення імітаційної моделі процесу функціонування системи ОТО, обрані принципи й алгоритми її реалізації

Третій розділ роботи присвячений побудові імітаційної моделі процесів ОТО парку ПС та проведення досліджень впливу керуючих дій на ефективність процесу ОТО в різних виробничих ситуаціях.

Імітаційна модель використовується для дослідження виробничих ситуацій, які виникають в процесі ОТО і моделювання керуючих впливів. В главі подані основні вимоги і принципи до формування імітаційної моделі процесу ОТО, методи програмної реалізації і принципи функціонування в процесі проведення експериментів з дискретними моделями складної системи.

Формування імітаційної моделі включає до себе побудову множини локальних моделей окремих елементарних частин процесу ОТО, описання алгоритмів, вибір методів і засобів моделювання, ідентифікацію системи, яка досліджується.

Вся множина програм, що складають модель процесу ОТО розглядається у виді трьох основних програмних блоків.

Перший блок містить програми запровадження початкової інформації. Блок розподіляється на більш прості блоки, модулі,

осередки. Приклад структури побудови модуля поданий на (рис. 5.).

Рис.5. Модуль блоку запровадження даних “Об'єкти експлуатації”

Блоком, що реалізує алгоритми імітації процесу ОТО, є “Розрахунковий блок”. Застосування принципів кодування інформації дозволило сформувати систему, що містить можливість постійного “нарощування”.

У моделі імітуються стохастично-детерміновані процеси ОТО. У двох основних панелях - панелі імітації плану використання парку ПС і панелі імітації випадкових подій - відповідно панелі імітації стохастичних процесів і панелі імітації детермінованих процесів.

В блоку “Результати” розрахункові дані опрацьовуються і подаються у вигляді, найбільш зручному для їх сприйняття оператором. Блок розбитий на чотири модуля , у яких інформація про результати розрахунку може бути подана як у виді графіків різноманітного виду (лінійні графіки, кругові і стовпчасті діаграми та ін.), так і у виді таблиць - для їхнього подальшого опрацювання в процесі науково-дослідної роботи.

Четвертий розділ присвячений моделюванню процесів ОТО парку ПС та визначенню керуючих дій з оцінкою їхньої ефективності на процес ОТО і оптимізації стратегії розвитку системи ТО аеропорту.

Чисельний експеримент був проведений на основі імітаційного моделювання можливих збійних ситуацій.

В матрицю плану було введено формування ситуацій для імітації рівнів відхилення від планового протікання процесу (рис.6).

Рис 6 . Схема формування відхилення процесу ОТО від планового протікання

Для оцінки впливу відхилення процесів ОТО від планового враховується східчастий графік наявного часу справних ПС, а також східчаста функція мінімальної потрібної кількості ПС для виконання плану польотів (рис.7).

Рис. 7. Реалізація східчастої функції завантаження робочих місць ОТО на базі аналізу розкладу прильотів

При порушенні планових перебігів процесів ОТО, виникає явище відхилення процесу від планового рівня, що характеризується критерієм ефективності К.эф:

Кэф. = 1 _ Кстф.ф. / Кстф.пл.

де: Кстф.ф. - коефіцієнт східчастої функції фактичний;

Кстф.пл. – коефіцієнт ефективності східчастої функції плановий.

У основі матриці плану закладені значні роботи з поточних операцій з урахуванням:

-структури розміщення робочих місць ОТО ПС;

-наявності на стоянках обладнання для обслуговування відповідного типу ПС;

-наявності спеціалістів для проведення ОТО;

-місць розміщення груп обслуговування типів ПС,

-маршрутами руху ПС по рулювальним доріжках та ін.

Матриця плану, дозволяє здійснити обрану в авіакомпанії стратегію керування ОТО, та забезпечити її ефективність.

Вибір стратегії розвитку системи ОТО аеропорту проведений на основі аналізу трьох можливих варіантів розвитку:

1-стратегія екстенсивного нарощування обсягу робочих місць, чисельності персоналу, обладнання для ТО ПС виходячи із можливого максимального об’єму ОТО у збійній ситуації;

2-стратегія передбачає зміну кількості робочих місць, будівництво рулювальних доріжок, виділення спеціальних місць стоянок для обслуговування літерних рейсів, оптимізацію маршрутів руху обслуговування персоналу;

3-стратегія передбачає максимальну інтенсифікацію процесу ОТО виходячі із значного обсягу пропозицій про проведення ТО ПС.

Для інтенсифікації процесу ОТО змінюються місця базування спеціалістів ОТО, використовуються пересувні робочі місця, формуються оптимальні маршрути руху бригад спеціалістів ОТО та ін.

Спрощена схема плану робочих місць подана на (рис. 8).

Рис.8. Схема розміщення стоянок, рулювальних доріжок

В результаті проведеного розрахункового експерименту найбільш прийнятним, з точки зору економічних показників, для авіакомпанії “Syrian Arab Airlines” був прийнятий третій варіант, який і реалізується в теперішній час.

На основі вищевикладеного розроблена автоматизована система інформаційного супроводу та керування процесами парку ПС, яка і впроваджена в авіакомпанії “Syrian Arab Airline” в аеропорті Дамаска.

Висновки

1. Аналіз процесу технічної експлуатації ПС в країнах Ближнього Сходу визначив велику різнотипність парку ПС, збільшення обсягів роботи з оперативних видів ТО, значний вплив кліматичних умов на надійність виробів АТ, політичну нестабільність в регіоні, яка викликає виникнення збійних ситуацій. Все це істотно загострило проблему забезпечення безпеки і регулярності польотів, рівень яких, значною мірою, визначається якістю керування процесами технічної експлуатації ПС.

2.Проведено аналіз структури інформаційного забезпечення процесів ОТО на основі визначення функцій і задач, які розв’язуються інженерно-технічною службою аеропорту. Дослідження інформаційних потоків, методів опрацювання та цілей інформаційного забезпечення стали основою розробки підсистеми комп’ютерного обліку і ведення експлуатаційної інформації у вигляді диспетчерських графіків, які використовуються в процесі керування ОТО.

3.

Розроблена методика формування керуючих дій на процес ОТО з оцінкою їхньої ефективності по забезпеченню льотної придатності ПС, запропоновано та обґрунтовано кількісний критерій рівня відхилення процесу ОТО від планового, визначені закони та принципи керування процесом ОТО в залежності від квантованих рівнів даного критерію, що сприяє вибору оптимальних керуючих дій.

4.

Розроблені моделі процесу ОТО ПС та комплекс програм обліку, опрацювання та аналізу експлуатаційних даних про технічний стан парку ПС, на рівні організації ТО аеропорту. Реалізація даних моделей і програм забезпечують оперативний аналіз стану ПС алгоритмізацію, технологічну та інформаційну підтримку процесу ОТО АТ, що підвищують рівень моніторингу процесу ОТО парку ПС.

5.

Розроблено імітаційну модель дослідження ефективності і оптимізації керуючих впливів на процеси ОТО АТ. Встановлені залежності показників ефективності від керуючих впливів, збудовано комп'ютерний тренажер для навчання і тестування операторів, які керують процесами ОТО ПС.

6.

Розроблена та впроваджена автоматизована система керування процесами ОТО в авіакомпанії “Syrian Arab Airlines” аеропорту Дамаск.

Публікації За результатами дисертаційної роботи опубліковано 7 наукових праць:

1.Мутлак Нуралдин. Отображение информации в диалоговых системах управления процессами оперативного технического обслуживания воздушных судов // Проблемы информатизации и управления. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1998. -Выпуск 4.- С.257-258.

2.Мутлак Нуралдин, Василенко В.А., Комаров А.А. Особенности построения имитационной модели, процессов оперативного технического обслуживания, парка воздушных судов // Проблемы информатизации и управления. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1998. -Выпуск 4.- С.264-267.

3. Мансур Жихад, Мутлак Нуралдин, Ханан Ясер. Пути повышения эффективности использования парка воздушных судов, государственной авиакомпании Сирии // Проблемы информатизации и управления. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1998. -Выпуск 4.- С.111-114.

4. Василенко В.А. , Мутлак Нуралдин Формирование требований к обучающим программам для операторов управляющих процессами оперативного технического обслуживания парка разнотипных воздушных судов авиакомпании // Проблемы информатизации и управления. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1998. -Выпуск 4.- С.290-292.

5. Василенко В.А., Мутлак Нуралдин. Критерии оценки эффективности процесса оперативного технического обслуживания авиакомпании “Syria Arab Airlines” республики Сирия //. Вісник Київського Міжнародного університету цивільної авіації.-К: КМУЦА, 1999.- №2.- С.213-216 .

6. Мутлак Нуралдин, Василенко В.А., Ханан Ясер. Методология построения имитационной модели управления процессом оперативного обслуживания воздушных судов // Проблемы системного подхода в экономике. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1999. -Выпуск 3.- С.63-66.

7. Мутлак Нуралдин. Развитие принципов отображения информации в диалоговых системах управления процессами оперативного технического обслуживания воздушных судов. // Проблемы информатизации и управления. Сборник научных трудов.-К: КМУЦА, Киев 1999. -Выпуск 4.- С.127-130 .

Анотація

Мутлак Нуралдін. Управління процесами технічного обслуговування ПС в аеропорту з використанням автоматизованої системи. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.20 “Експлуатація та ремонт засобів транспорту” - Національний авіаційний університет, Київ, 2001.

У дисертації надані основні тенденції потоків авіаційних пасажирських і транспортних перевезень у країнах Ближнього Сходу. Проаналізовано стан парку авіаційної техніки в регіоні, тенденції його розвитку.

Наведені результати аналізу структури інформаційного забезпечення процесів ОТО на основі визначення функцій і задач, які вирішуються інженерно-технічною службою аеропорту. Запропонована методика формування керуючих дій на процес ОТО з оцінкою їхньої ефективності по забезпеченню льотної придатності ПС. Надані модель процесу ОТО ПС та комплекс програм обліку, опрацювання та аналізу експлуатаційних даних про технічний стан парку ПС. Розроблена імітаційна модель дослідження ефективності і оптимізації керуючих впливів на процеси ОТО, подані залежності показників ефективності від керуючих впливів.

Ключові слова: управління, технічне обслуговування, імітаційна модель, програмування, транспортні перевезення, льотна придатність, автоматизована система, технічний стан.

Аннотация

Мутлак Нуралдин. Управление процессами технического обслуживания ВС в аэропорту с применением автоматизированной системы. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.22.20 “эксплуатация и ремонт средств транспорта”, Национальный авиационный университет, Киев, 2001.

В диссертации показаны основные тенденции потоков авиационных пассажирских и транспортных перевозок в регионе Ближнего и Среднего Востока. Проанализировано состояние парка авиационной техники в регионе, тенденции его развития. Исходя из сложившихся транспортных в регионе потоков в регионе и транзитных, через регион, проведен анализ состояния авиационной транспортной системы республики Сирия и тенденций ее развития. Определены основные направления развития системы оперативного технического обслуживания воздушных судов в аэропорту Дамаск. Разработаны алгоритмы для реализации имитационной модели процесса оперативного технического обслуживания методами линейного программирования. Для формировании стратегии развития системы оперативного технического обслуживания в аэропорту Дамаск проведены исследования на имитационной модели процессов оперативного технического обслуживания воздушных судов в аэропорту. Предложены качественно новые принципы отображения информации о состоянии парка воздушных судов в процессе оперативного технического обслуживания. Предложен критерий оценки эффективности правления процессами исследуемыми процессами. На базе проведенных исследований предложена стратегия развития системы технического обслуживания аэропорта Дамаск.

Ключевые слова: управление, техническое обслуживание, имитационная модель, программирование, транспортные перевозки, летная годность, автоматизированная система, техническое состояние.

Annotation

Мutlak Nuraldin. Management of aircraft maintenance service in the airport with application of automated system. - Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of engineering sciences on a specialty 05.22.20 - National air university, Kiev, 2001.

In the dissertation the basic tendencies of flows air passenger and transport conveyance in region Near and Average East are shown. A condition of park of air engineering in region, tendency of his(its) development is analysed. Proceeding from usual transport in region of flows in region and transit, through region, analysis of a condition of air transport system of republic Syria and tendencies of its(her) development is spent. The basic directions of development of system of operative maintenance service of air courts in the airport Damascus are certain(determined). Algorithms for realization simulation of model of process of operative maintenance service by methods of linear programming are developed. For formation of strategy of development of system of operative maintenance service in the airport Damascus researches on simulation of model of processes of operative maintenance service of air courts in the airport are spent. New principles of display of the information about the condition of park of air courts during operative maintenance service are offered qualitatively. Criterion of an estimation of efficiency of government the process by researched processes is offered. On the basis of spent researches strategy of development of system of maintenance service of the airport Damascus is offered.

Key words: Management , Maintenance service, Simulation of model, Programming , Transport conveyance , Fitness of flight ,Automated system,

Technical condition.