У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національний университет внутренних дел НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

УДК 340.0

Міленін Олександр Леонідович

ПРАВОСВІДОМІСТЬ УЧАСНИКІВ
ДОРОЖНЬОГО РУХУ

Спеціальність 12.00.01. – теорія та історія

держави і права; історія політичних

і правових вчень

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі теорії та історії держави і права Національного університету внутрішніх справ МВС України.

Науковий керівник – доктор юридичних наук, професор Ярмиш Олександр Назарович, Національний університет внутрішніх справ, перший проректор з наукової роботи

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор Петришин Олександр Віталійович, Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого, професор кафедри теорії держави і права;

кандидат юридичних наук, доцент Фандалюк Олександр Васильович, Запорізький юридичний інститут МВС України, начальник кафедри загальноправових дисциплін.

Провідна установа – Одеська національна юридична академія, кафедра теорії держави і права, Міністерство освіти і науки України (м. Одеса).

Захист відбудеться “12” червня 2001 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.03 Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

З дисертацією можна ознайомиться в бібліотеці Національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий “12” травня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.Є. Кириченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Наукове дослідження сучасного стану правосвідомості учасників дорожнього руху має як теоретичну, так і практичну цінність, насамперед з огляду на вагоме значення відповідних суспільних відносин та специфіку їх соціальних проявів. Тільки протягом 2000 р. в дорожньо-транспортних подіях (ДТП) на території України загинуло близько 5 тис. осіб, а близько 27 тис. осіб були травмовані. Найбільш поширеними причинами цих ДТП стали наїзди на пішоходів і зіткнення автомобілів. При цьому приблизно 3/4 ДТП відбулися з вини водіїв, а 1/4 – з вини пішоходів. Дослідження причин порушення правил дорожнього руху тісно пов'язане з питанням про стан правосвідомості кожного з учасників дорожнього руху, оскільки рівень знання правових приписів і сформовані установки щодо їх дотримання – найбільш вагомі фактори, що впливають на практичну поведінку людини на дорозі. Таким чином, належний стан правосвідомості громадян у галузі дорожнього руху є однією з головних передумов для гарантування безпеки їх життя і здоров’я. До того ж в Україні сьогодні ще не вироблено єдиної державної правової політики гарантування безпеки дорожнього руху, спостерігається брак системності думок, ідей, понять та їх поєднання стрункими теоретичними концепціями.

Правосвідомість учасників дорожнього руху є категорією універсальною. Для дієвого гарантування безпеки в цій галузі достатньо високий рівень правосвідомості має бути притаманний усім громадянам без винятку. Тому принципове значення має дослідження не тільки рівня правосвідомості окремих груп населення (хоча в кожній з них можна виділити усереднений “власний” рівень правосвідомості), але й ступеня правосвідомості в галузі дорожнього руху в цілому, її якісних характеристик щодо всіх громадян.

Варто дослідити як вплив правосвідомості у сфері дорожнього руху на загальну правосвідомість громадян так і їх зворотній зв’язок. Теоретична і практична актуальність проблеми посилюється тим, що ані в радянській юридичній науці, ані в сучасній українській юриспруденції питання про правосвідомість учасників дорожнього руху окремо практично не підіймалося, у той час як дорожній рух стає невід'ємною частиною життєдіяльності людини і суспільства.

Комплексне дослідження стану правосвідомості учасників дорожнього руху має спиратися на аналіз чинного законодавства в галузі дорожнього руху, його дієвості, оскільки правосвідомість – це, передусім, ставлення людей до правових норм і практики їх застосування.

Осібне місце посідає проблема впливу незадовільного стану дорожнього покриття на правосвідомість учасників руху з огляду на створення об’єктивних перешкод для захисту ними своїх прав юридичними засобами.

Зважаючи на принципову вимогу щодо формування сучасних стандартів взаємин між державою й суспільством, державою й індивідом, особливої уваги заслуговує проблема пошуку закономірностей кореляції між показниками ефективності діяльності органів державного управління в галузі дорожнього руху та станом правосвідомості його безпосередніх учасників. Наслідком цього має стати особлива увага до рівня правосвідомості працівників ДАІ як фактора, що істотно впливає на правосвідомість учасників дорожнього руху в цілому.

Проведення дослідження правосвідомості учасників дорожнього руху необхідне також і для створення теоретичного фундаменту визначення шляхів його підвищення, удосконалення нормативно-правової бази в цій важливій сфері життєдіяльності людини та суспільства, форм і методів правового виховання населення.

Зв'язок з науковими програмами. Дисертацію виконано відповідно до планів наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України (п. 3.1. Пріоритетних напрямків фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на період 1995-2000 рр.) та Уні-верситету внутрішніх справ (п. 3.1. Основних напрямків наукових досліджень Університету внутрішніх справ на період 1996–2000 рр.).

Об'єктом дисертаційного дослідження є соціальні відносини, що виникають у сфері дорожнього руху та правового гарантування його безпеки, закономірності їх відображення у свідомості учасників дорожнього руху.

Предметом дослідження є феномен правосвідомості в царині дорожнього руху як одна з форм суспільної свідомості й підсистема загальної правосвідомості громадян, а також фактори її формування, такі як сучасна правова дійсність, знання людей про стан правопорядку в цій галузі, мотиви, цінності, інтереси, правові установки і правові почуття учасників дорожнього руху, правове виховання.

Метою роботи є створення комплексного монографічного дослідження проблеми правосвідомості учасників дорожнього руху. Відповідно до цього, основними завданнями дисертаційного дослідження визнано:

1) критичний аналіз сучасного стану розробки проблем правосвідомості в загальній теорії держави і права з метою формування теоретико-правової бази дослідження правосвідомості учасників дорожнього руху;

2) комплексне дослідження діючого законодавства в галузі дорожнього руху, розробка практичних рекомендацій і пропозицій щодо його вдосконалення;

3) висвітлення особливостей правосвідомості різних категорій учасників дорожнього руху, її відмінних рис, структури і функцій;

4) теоретичний аналіз факторів, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху;

5) вивчення поширеності й суспільної небезпечності порушень правил дорожнього руху за допомогою соціологічних методів;

6) розкриття механізму формування правосвідомості учасників дорожнього руху, визначення шляхів підвищення його рівня.

Теоретичну базу дослідження складають положення і виснов-ки, що містяться в роботах С.С. Алексєєва, М.Т. Баймаханова, Ю.В. Бишевського, Н.О. Бура, М.М. Кейзерова, Д.А. Керимова, М.І. Козюбри, К.В. Конєва, Р.З.Лівшиця, О.О. Лукашевої, Г.М. Манова, М.М. Марченка, О.В. Міцкевича, В.С. Нерсесянца, А.В. Оболонського, В.В. Оксамитного, О.В. Петришина, І.Ф. По-кров-ського, Д.О. Потопейко, П.М. Рабиновича, І.Ф. Рябка, В.О. Сапуна, М.Я. Соколова, М.С. Строговича, В.С. Струтинского, І.Ю. Фарбера, В.О. Чефранова та інших вчених України й країн СНД.

У дисертації з урахуванням профілю дослідження використані досягнення таких наук, як філософія, логіка, соціологія, пси-хологія. Інформаційною та емпіричною основою дослідження є особистий досвід роботи дисертанта в галузі безпеки дорожнього руху, отриманий під час тривалого проходження служби в органах внутрішніх справ, зокрема в Управлінні ДАІ МВС України.

Нормативно-правову базу дисертації складають Конституція України, закони, підзаконні нормативно-правові акти, зокрема, відомчі акти МВС України, а також міжнародно-правові документи (у контексті питань, розглянутих у дисертації).

Методологічну основу дисертаційного дослідження складають закони і категорії матеріалістичної діалектики, що передбачають об'єктивне і всебічне вивчення явищ у їх єдності й взаємодії, з урахуванням логіки суспільного розвитку. У дослід-жен-ні використовувалися системний, структурно-функціо-наль-ний, формально-юридичний, порівняльно-правовий методи, а також методи соціологічних досліджень і математичної статистики. Широке застосування знайшли прийоми формальної логіки: аналіз, синтез, аналогія, абстракція.

Емпірична база дослідження складається з матеріалів соціологічних опитувань працівників ДАІ та водіїв автотранспорту восьми областей України, проведені протягом 2000–2001 рр., а також з результатів аналізу статистичних даних УДАІ МВС України. Достовірність матеріалів соціологічного компонента дослідження забезпечено проведенням анкетного опитування за допомогою квотної вибірки (вірогідна помилка складає менше 5%), під час якого було опитано понад 700 респондентів. Результати дослідження оброблено за допомогою методів математичної статистики і пакета комп'ютерних програм “ОСА”.

Наукова новизна дослідження зумовлена метою і завданнями, що поставлені в дисертації. У результаті проведеного дослідження вперше у вітчизняній юридичній науці:

q

проведено комплексне дослідження ставлення різних груп людей до правових засобів регулювання відносин, пов'язаних з дорожнім рухом;

q

використано методи конкретного соціологічного дослідження для вивчення правосвідомості учасників дорожнього руху, розглянуто поширеність і небезпечність деяких видів порушень правил дорожнього руху;

q

запропоновано нові, більш ефективні методи оптимізації процесу формування правослухняної поведінки учасників дорожнього руху і подолання проявів правового нігілізму;

q

подано авторську дефініцію правосвідомості учасників дорожнього руху;

q

обґрунтовано вирішальне значення гарантування безпеки людини як базової та провідної ідеї, що повинна спрямовувати формування правової свідомості громадян в галузі дорожнього руху, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей над суто інструментальними засобами регулювання дорожнього руху;

q

визначено бінарність ознак учасників правовідносин у царині дорожнього руху: коло безпосередніх його учасників є значно вужчим, ніж коло суб'єктів правовідносин у цій царині в цілому – не усі власники транспортних засобів, будучи суб'єктами даних правовідносин, є безпосередніми учасниками дорожнього руху;

q

на основі аналізу впливу нормативно-правової бази на пра--восвідомість учасників дорожнього руху обґрунтовано доцільність її кодифікації й підготовки комплексного і єдиного правового документа, що регулював би відносини в галузі дорожнього руху між водієм, пішоходом, іншими учасниками правовідносин у цій сфері.

Теоретичне і практичне значення результатів дослід-жен-ня. Отримані в процесі дослідження теоретичні висновки дозволяють поглибити уявлення про природу правосвідомості в цілому, і правосвідомості учасників дорожнього руху зокрема. У дисертації узагальнено найбільш важливі наукові й практичні результати здійснених досліджень, сформульовано пропозиції до Проекту Автомобільно-дорожнього кодексу України. Отримані результати поглиблюють наукові знання про форми удосконалення законодавства в галузі дорожнього руху. Розробки і висновки, що містяться в дисертації, можуть бути використані як вихідні рекомендації щодо удосконалення спеціального законодавства, організації правового виховання учасників дорожнього руху, населення, насамперед дітей і молоді. Матеріал, що міститься в роботі, її положення і висновки можуть бути використані в процесі викладання курсу теорії держави і права, інших дисциплін, а також під час здійснення службової підготовки працівників ДАІ.

Апробація результатів дослідження. Дисертація обговорювалася по розділах і в цілому на засідання кафедри теорії та історії держави і права Національного університету внутрішніх справ. Автор виступав з повідомленнями за матеріалами дисертаційного дослідження на науково-практичних конференціях у Національному університеті внутрішніх справ. За темою дисертації автором підготовлено й опубліковано чотири наукових статті у фахових виданнях з юриспруденції. Висновки, інші положення і матеріали дослідження використовувалися в лекціях, прочитаних автором особовому складу УДАІ МВС України і на проведених автором науково-практичних семінарах у підрозділах ДАІ УМВС України в Київській та Харківській областях.

Структура роботи. Відповідно до мети, завдань, логіки й концепції дослідження дисертація складається зі вступу, трьох розділів (8 підрозділів), висновків, списку джерел і літератури (180 найменувань). Загальний обсяг роботи – 200 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, розкрито ступінь наукової розробки проблеми, визначено об'єкт і предмет дослідження, методологічну базу, окреслено мету й завдання роботи, подано відповідну характеристику наукової новизни дослідження, підкреслено теоретичне і практичне значення отриманих результатів, узагальнено інформацію про апробацію результатів дослідження і публікації автора.

Розділ І – “Дорожній рух як об’єкт правового забезпечення” – складається з двох підрозділів. У підрозділі 1.1 “Дорожній рух у системі соціальної життєдіяльності” всебічно розглянуто питання про соціальний контекст дорожніх проблем, їх значення в житті сучасного суспільства. Правове регулювання має враховувати соціальні функції автомобільних доріг: комунікаційну, інтеграційну, мобільну, стратегічну та ін.

У підрозділі 1.2 “Особливості діючого законодавства України в галузі автомобільного дорожнього руху” аналізуються правові норми про дорожній рух і правовідносини в цій сфері. Основна частина правових норм у царині дорожнього руху є імперативними – зобов'язальними чи заборонними, тобто такими, що не припускають жодних відступів від дотримання передбачених цими нормами приписів.

Суб'єктів правовідносин у царині дорожнього руху можна розподілити на дві основні категорії – учасників дорожнього руху та інших суб'єктів, які беруть участь у правовідносинах щодо дорожнього руху. Характерною особливістю, притаманною саме даним правовідносинам, є те, що деякі власники транспортних засобів, будучи учасниками правовідносин у сфері дорожнього руху, іноді не виступають безпосередніми учасниками самого дорожнього руху, можуть ніколи ними не бути. Дисертантом розглянуто весь спектр видів правовідносин, що виникають у зв'язку зі здійсненням дорожнього руху.

Так, до числа найважливіших конституційно-правових прав людини в царині дорожнього руху відноситься право людини на свободу пересування. Воно є фундаментом і базою для виникнення будь-яких правовідносин у сфері дорожнього руху, ос-кіль-ки дає можливість наступної реалізації інших, похідних прав.

Поряд із традиційно важливим правом власності на транспортні засоби, за сучасних умов особливого значення набуває питання про право власності на дороги й об'єкти дорожньої інфраструктури. Тут повною мірою виявляється недосконалість чинного законодавства України. Зокрема, попри проголошення права приватної власності на дороги й об'єкти дорожньої інфраструктури, земельне законодавство України не дозволяє його реалізувати.

Осібно розглянуто питання реалізації права на керування транспортним засобом (автомобілем). Це право варто віднести до категорії цивільних прав і свобод. Здійснюючи їзду на автомобілі, людина тим самим використовує у своїх власних чи також і суспільних цілях закладені в ньому технічні властивості та якості. Таким чином реалізується право користування, яке є одним із елементів права власності. Одержання водійського посвідчення, тобто обов'язкової умови для реалізації цього права, відбувається не в явочному, а винятково в дозвільному порядку, що відрізняє дане цивільне право від багатьох інших прав. До того ж, його реалізація здійснюється не в цивільно-правовому, а в адміністративно-правовому порядку. Правовій регламентації піддано не тільки процедуру реалізації одержання водійського посвідчення, а й порядок підготовки водіїв різних категорій.

Питання правового регулювання державного управління дорожнім рухом досліджуються шляхом аналізу компетенції уповноважених державних органів. Окремо розглянуто кілька нормативно-правових актів МВС України, що стосуються питань взаємин працівників ДАІ з водіями, їх правозастосовчої та правоохоронної діяльності. Відзначено стійку тенденцію до лібералізації законодавства, підвищення правових гарантій учасників дорожнього руху.

Аналіз питань правового регулювання дорожнього руху на сучасному етапі спонукає до висновку про необхідність виконання планомірних кодифікаційних робіт і підготовки на вищому законодавчому рівні комплексного та єдиного правового документа, що регулював би правовідносини в царині дорожнього руху між водієм, пішоходом, іншими учасниками в цій сфері (Автомобільно-дорожнього кодексу України). Його відсутність призводить до появи безлічі різних як за юридичною силою, так і за своїм змістом правових актів у даній сфері, що, як засвідчує проведене дослідження, найчастіше суперечать один одному. Автор формулює пропозиції щодо розробки такого кодифікаційного акта.

Окремо розглянуто низку питань, пов'язаних з особливостями юридичної (цивільно-правової, адміністративної, дисциплінарної та карної) відповідальності за порушення дорожнього законодавства. Відзначено, що провідним принципом у питаннях призначення юридичної відповідальності за порушення зако-нодавства в галузі дорожнього руху має бути не посилення жорсткості санкцій за порушення правил дорожнього руху, а неминучість покарання. Саме ця обставина повинна зіграти істотну роль у підвищенні рівня правосвідомості учасників дорожнього руху.

Крім того, стосовно цивільно-правової відповідальності відзначено, що, оскільки автомобіль вважається джерелом підвищеної небезпеки, то дана форма відповідальності інколи може застосовуватись незалежно від наявності особистої провини власника джерела підвищеної небезпеки.

Фактором, що стабільно впливає на покращення стану правосвідомості учасників дорожнього руху, є також стійка тенденція “європеїзації” законодавства України в цій сфері.

Створення загальноєвропейської системи профілактики дорожньо-транспортних подій сприятиме підвищенню рівня правосвідомості учасників дорожнього руху і дисципліни на дорогах. Актуальність прийняття подібних документів викликана і тим, що в наш час процес попередження правопорушень у галузі дорожнього руху в Україні усе ще не спирається на національну правову базу. На основі аналізу низки найважливіших міжнародно-правових актів запропоновано розробити і реалізувати в МВС України концепцію співробітництва правоохоронних органів України і держав – членів ЄС у площині профілактики і попередження дорожньо-тран-спорт-них подій. Крім участі в заходах, проведених ЄС з метою поліпшення стану справ у сфері дорожнього руху, Україна розвиває міжнародне співробітництво у цій галузі також з країнами колишнього СРСР, беручи активну участь у формуванні принципів спільного транспортного простору і взаємодії держав – учасниць СНД.

Розділ ІІ – “Правосвідомість учасників дорожнього руху: загальна характеристика, методи дослідження” – присвячений загальнотеоретичному аналізу питань, що стосуються специфіки правосвідомості учасників даних суспільних відносин. У підрозділі 2.1 “Загальна характеристика правосвідомості учасників дорожнього руху” розглянуто питання про ознаки та структуру правосвідомості учасників дорожнього руху, її функції, особливості професійної, повсякденної й теоретичної правосвідомості у царині дорожнього руху.

Провідною доктриною правової ідеології в галузі дорожньо-го руху має стати гарантування безпеки всіх його учасників. Доктрина гарантування безпеки повинна обійняти собою не тільки правові норми та ідеї щодо вдосконалення правового забезпечення дорожнього руху, але й положення, що розробляються в рамках інших наук. Так, положення щодо покращення стану екологічної безпеки, пов'язані з оснащенням транспортних засобів технічними пристроями, які зменшують шкідливі викиди в атмосферу, уже знайшли своє відображення й у правовій думці.

Спеціально розглянуто в дисертації функції правосвідомості учасників дорожнього руху. Крім функцій, притаманних правосвідомості взагалі (оцінна, регулятивна, пізнавальна, правоосвітня), у даному конкретному випадку також відноситься до числа основних виховна функція. Саме від виховання у громадян звички дотримуватись елементарних правил безпеки дорожнього руху часто залежить життя їх самих і життя оточуючих. У такій ситуації роль виховної функції помітно підвищується і ставить її в один рівень з іншими основними функціями правосвідомості. Зроблено висновок, що характер і специфіка суспільних відносин у багатьох випадках трансформують роль і значення додаткових, похідних функцій правосвідомості, підвищують їх до рівня основних.

У підрозділі 2.2 “Специфіка правосвідомості в галузі дорожнього руху окремих груп населення” відзначається, що для повного й об'єктивного аналізу правосвідомості учасників дорожнього руху їх необхідно розподілити на громадян, що володіють правом керування транспортним засобом і навичками керування ним, тобто є водіями, і тих, хто таке право не реалізує і відповідних навичок не має. Розподіл учасників дорожнього руху за таким принципом дозволяє глибше з'ясувати і зрозуміти ступінь правової поінформованості громадян у сфері дорожнього руху.

Розглядаючи питання про глибину відображення правової дійсності учасниками дорожнього руху, автор зазначає, що з огляду на свій статус водії мають не такі поверхові уявлення про правила дорожнього руху, як переважна більшість громадян, що не є водіями, а більш глибокі й систематизовані знання. Виходячи з цього, розподіл правосвідомості на види за ступенем глибини відображення правової дійсності водіями має певні особливості, не цілком вписуючись у попередньо узвичаєну в науці класифікацію. З цього випливає, що рівень правової поінформованості громадян у сфері дорожнього руху в першу чергу визначається ступенем їхньої правової підготовки. Саме вона багато в чому обумовлює наявність чи відсутність у них навичок керування транспортним засобом.

Далі в дисертації розглянуто питання, що стосуються професійного й теоретичного різновидів правосвідомості у сфері дорожнього руху. Зокрема, відзначено, що до характерних особливостей професійного різновиду виявів правосвідомості на дорозі слід віднести усвідомлення більшої або меншої пов'язаності поведінки учасників руху з юридичними наслідками, що виникають у процесі участі громадян у відповідних правовідносинах. Саме носій професійної правосвідомості передусім оцінює і співставляє поведінку учасників дорожнього руху з наслідками дотримання чи недотримання правових норм, оскільки їх застосування й аналіз є його щоденною роботою.

У підрозділі 2.3 “Методи виміру правосвідомості учасників дорожнього руху” досліджено проблему виборчого реагування і добору особистістю правової інформації, розглянуто вплив цінностей, мотивів, потреб на формування правосвідомості учасника дорожнього руху, проаналізовано критерії оцінки якості способів виміру рівня правосвідомості учасників дорожнього руху. Особливу увагу приділено опитуванню як методу збору даних про правосвідомість учасників руху. Розкрито питання, що стосуються особливостей процедур опитувального дослідження (концептуалізації, схематизації, підготовки інструментарію тощо). Крім того, визначено найбільш розповсюджені правопорушення у сфері дорожнього руху.

Автором розглянуто фактори, що визначають поведінку водіїв і пішоходів на дорозі. Згідно з отриманими даними, виявлено виразну кореляцію між факторами, що впливають на дотримання правил дорожнього руху пішоходами і водіями. У першу чергу – це особисті якості. Серед особистих якостей працівники ДАІ виділяють психологічні якості (67,7% опитаних). Для водіїв достатньо високе, але відносно менше значення має стаж водіння (31,4% респондентів). У той же час така якість, як поінформованість водія, оцінюється працівниками ДАІ досить низько, її відзначили всього 12,4% респондентів.

Подібні дані були отримані й під час опитування водіїв різних категорій. Серед визначально впливаючих на поведінку і дотримання правил дорожнього руху якостей в першу чергу водіями були також виділені особисті якості. Це, передусім, психологічні особливості (характер, темперамент), а також правовий досвід, стаж і досвід водіння.

Під час оцінки заходів, що помітно впливають на поведінку учасників дорожнього руху, дослідженням було встановлено, що працівники ДАІ вважають більш ефективними заходи покарання (81,9% опитаних). Тільки 15,2% опитаних вказують на те, що запобіжні заходи можуть мати значення. У той же час, ефективними існуючі правила дорожнього руху вважають 83,8% опитаних.

Як показав порівняльний аналіз досліджень, проведених серед водіїв і працівників ДАІ, найбільш розповсюдженими порушеннями правил дорожнього руху сьогодні є ігнорування знаків дорожнього руху і перевищення швидкості (у водіїв) і перехід дороги у невстановленому місці й на червоне світло (у пішоходів). Саме ці види порушень визнані респондентами і найбільш небезпечними для учасників дорожнього руху. Таким чином, маємо ситуацію, коли найбільшого поширення набули саме найбільш небезпечні види порушень.

Розділ ІІІ – “Правосвідомість і її роль у підвищенні забезпечення ефективності дорожнього руху” – присвячений дослідженню умов і соціальних факторів, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху, накресленню шляхів підвищення рівня цієї підсистеми правосвідомості. Дисертант підтримує загальноприйняту точку зору стосовно того, що об'єктивним критерієм справжності, реальності поваги до закону виступає не стільки його вербальне підтвердження, скільки практика правового спілкування учасників дорожнього руху, рівень правомірності застосування юридично значимих дій.

У підрозділі 3.1 “Фактори, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху” відзначено, що в юридичній літературі традиційно основна увага приділялась не стільки умовам, що впливають на рівень правосвідомості учасників суспільних відносин, скільки факторам ефективності дії правових норм. Під останніми розуміють обставини, від яких залежить реалізація здатності норми справити благотворний вплив на суспільні відносини в заданому напрямку, тобто істотно вплинути на розкриття нормою права певної внутрішньої властивості – перетворення закладеної в ній можливості в реальну дійсність. Таким чином, виявлення загальносоціальних факторів, що впливають як на ефективність дії правової норми, так і на свідомість та волю людини, сприятиме прийняттю результативних, адресних чи комплексних заходів, спрямованих на підвищення рівня правосвідомості учасників дорожнього руху, а також на зменшення впливу на неї негативних факторів.

Далі автор розглядає питання про класифікацію загальносоціальних факторів, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху. В основу класифікації таких факторів можуть бути покладені різні критерії. Однак найбільш важливим з них є кінцевий результат впливу даних факторів. За цим показником можна розподілити фактори, що впливають як на правосвідомість учасників дорожнього руху, так і на ефективність дії правових норм у цій сфері. Кінцевий результат може бути або позитивним, або негативним, так само як позитивними або негативними є фактори впливу. При цьому до числа негативних факторів варто відносити й ті, котрі хоча й не викликають негативних наслідків, але й не сприяють підвищенню рівня правосвідомості особистості, а також ефективності дії правових норм.

Особливу увагу в розділі приділено такому фактору, як незадовільний стан автомобільних доріг і його негативний вплив на правосвідомість учасників дорожнього руху. Звернено увагу й на те, що до переліку факторів, які впливають на покращення правосвідомості учасників дорожнього руху, відноситься висока культура водіння. Пропаганда здорового способу життя є одним з істотних факторів, які впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху. Не є секретом те, що величезна кількість дорожньо-транспортних подій відбувається через те, що водій перебував у стані алкогольного чи наркотичного отруєння. Правове стимулювання впровадження високих технологій у сферу дорожнього руху також є чинником, що підвищує рівень правосвідомості його учасників. Принципово важливим позитивним фактором, що сприяє підвищенню рівня правосвідомості учасників дорожнього руху, є формування партнерських взаємин між працівниками ДАІ та учасниками дорожнього руху.

Чимале значення має також особистий позитивний приклад водіїв і пішоходів. У процесі спілкування людей між собою вступають у дію соціально-психологічні механізми наслідування, свідомого навіювання і неусвідомлюваного зараження, які, поширюють вплив на всіх членів суспільства. Позитивний приклад змушує діяти ці механізми в напрямку підвищення рівня правосвідомості учасників дорожнього руху, так само як приклад негативний призводить до зворотних наслідків.

На основі аналізу факторів, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху, автор висуває ідею створення комплексної загальнодержавної програми – стратегії розвитку автомобільних шляхів України, – у рамках якої мають бути запропоновані і сформульовані відповідні заходи, спрямовані на підвищення рівня правосвідомості учасників дорожнього руху.

У підрозділі 3.2 “Шляхи розвитку і підвищення рівня правосвідомості у сфері дорожнього руху” відзначається, що одним з головних напрямків діяльності, спрямованої на підвищення рівня правосвідомості учасників дорожнього руху, є підвищення ефек-тивності роботи відповідних державних правозастосовчих органів.

Дисертант звертає увагу на істотні недоліки в роботі підрозділів ДАІ, недостатність позитивного і наявність негативного впливу їх працівників на правосвідомість учасників дорожнього руху. Для подолання ситуації, що створилася, необхідне прийняття тих правових заходів, які б звели до мінімуму зловживання з боку працівників ДАІ стосовно водіїв, могли б підвищити одночасно ефективність дії правових норм у царині дорожнього руху і правосвідомість його учасників. Автор обгрунтовує доцільність взяття на озброєння досвід у закордонних поліцейських служб, що здійснюють контроль за дорожнім рухом за допомогою спеціальної відео- та комп'ютерної техніки, що, на відміну від людини, об'єктивно фіксує навколишні події. Таким чином, будуть зведені до мінімуму суб'єктивізм і зловживання посадових осіб ДАІ під час притягнення до юридичної відповідальності порушників дорожнього руху. Однак для реалізації такої ідеї в Україні ще не створено відповідної законодавчої бази. Необхідним є прийняття спеціального закону, що визначав би: порядок використання таких пристроїв; право учасників дорожнього руху особисто ознайомлюватись із зафіксованими такими пристроями доказами; правовий статус доказів, отриманих таким шляхом; вирішення питання про установку таких пристроїв з огляду на конституційне право особистості на таємницю особистого життя.

У розділі спеціально розглянуто питання про правове виховання учасників дорожнього руху, його форми і методи. Аналізуються як контактна, так і неконтактна форми правового виховання. У першому випадку основними способами впливу є лекції, бесіди, диспути, конференції; у другому випадку – технічні засоби, телебачення, відео, Інтернет, радіо. Перевага неконтактного спілкування полягає у величезному розширенні аудиторії. Головний її недолік – розосередженість аудиторії і відсутність зворотного зв'язку в момент інформаційного впливу. Розглянуто й організаційні аспекти проведення правової пропаганди в галузі дорожнього руху.

Осібну увагу приділено активним соціально-психологічним методам формування правосвідомості учасників дорожнього руху. Досліджено завдання, які можна розв'язувати за допомогою таких методів, фактори, що можуть спонукати суб'єктів правового навчання до соціально корисної активності.

У висновках підбито підсумки дослідження. Зокрема, сфор-мульовано авторську дефініцію правосвідомості в царині дорожнього руху як особливої підсистеми правосвідомості: Правосвідомість у галузі дорожнього руху є одним з різновидів правосвідомості, який характеризує ставлення до правових явищ в окремій сфері людської життєдіяльності, виступає у вигляді цілісної системи поглядів, переконань, уявлень, оцінок, настроїв і почуттів як усього суспільства, так і окремих соціальних груп (передусім, учасників дорожнього руху), що спрямована на встановлення такого правового режиму, котрий гарантував би безпечну реалізацію прав і обов'язків під час дорожнього руху, повну беззастережну безпеку його учасників.

Вказано шляхи удосконалювання нормативно-правової бази дорожнього руху як фактора підвищення правосвідомості його учасників, розкрито основні напрямки формування її високого рівня, зокрема:

1.

Більш широке застосування роз'яснювальної роботи про чинне законодавство у галузі дорожнього руху.

2.

Активний громадський вплив на учасників дорожнього руху (обговорення в суспільстві в цілому й у різних соціальних групах), з метою забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

3.

Пріоритет профілактики протиправних дій учасників дорожнього руху над юридичною відповідальністю, зниження карального компонента правового впливу держави.

4.

Розширення використання загальносоціальних заходів (у тому числі неправового характеру) впливу на підвищення рівня правосвідомості учасників дорожнього руху: поліпшення якості доріг і об'єктів дорожньої інфраструктури, удосконалювання взаємин між правоохоронними органами й учасниками дорожнього руху, вихід на рівень партнерських відносин.

Список праць, опублікованих автором за темою дисертації

1. Міленін О.Л. Особливості правосвідомості учасників дорожнього руху // Вісник Університету внутрішніх справ. – Х.: УВС, 2000. – Вип. 12. – Ч. 1. – С. 69-73.

2. Міленін О.Л. Міжнародно-правове співробітництво України і Європейського Союзу в сфері безпеки автомобільно-дорожнього руху // Вісник Університету внутрішніх справ. – Х.: УВС, 2001. – Вип. 13. – С. 137-142.

3. Міленін О.Л. Контроль за дорожнім рухом за допомогою телекомунікаційного обладнання і правосвідомість учасників дорожнього руху // Вісник Запорізького юридичного інституту. – Запоріжжя: Запорізький юрид. ін-т. - 2001. - № 1. – С. 39-46.

4. Соціологічні методи у вивченні правосвідомості учасників дорожнього руху //Вісник Національного університету внутрішніх справ. – Х.: НУВС, 2001. – Вип. 14. – С.164-169.

Анотація

Міленін А.Л. Правосвідомість учасників дорожнього руху. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю12.00.01 – теорія та історія держави і права; історія правових і політичних вчень. – Національний університет внутрішніх справ, Харків, 2001 р.

Дисертація містить комплексне загальнотеоретичне дослідження специфічного правового феномена правосвідомості учасників дорожнього руху. Здійснено дослідження чинного законодавства у галузі дорожнього руху. Окремо досліджено вплив процесу реалізації права на керування транспортним засобом на формування правосвідомості водіїв та інших учасників дорожнього руху. Досліджено чинники, що впливають на правосвідомість учасників дорожнього руху. З огляду на накопичений досвід дослідження відповідних проблем, автор намагається вийти на новий рівень теоретичного осмислення й узагальнення цих питань, формулює рекомендації, пов'язані з підвищенням рівня правосвідомості й правової культури учасників дорожнього руху.

Ключові слова: правосвідомість учасників дорожнього руху, правовідносини в галузі дорожнього руху, правовий стан водія, пішоходу, пасажира, право власності на об'єкти дорожньої інфраструктури, правова ідеологія, правова психологія, функції правосвідомості в галузі дорожнього руху.

Аннотация

Миленин А.Л. Правосознание участников дорожного движения. – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.01 – теория и история государства и права; история правовых и политических учений. – Национальный университет внутренних дел, Харьков, 2001 г.

Диссертация содержит комплексное общетеоретическое исследование правосознания участников дорожного движения как специфического правового феномена. После анализа законодательства в области дорожного движения автор переходит к исследованию правосознания в этой области, его признаков, структуры, функций. Отдельно исследован вопрос о ведущей идее правовой идеологии в области дорожного движения. Автором приведено собственное определение правосознания участников дорожного движения. Определены специфические особенности правосознания различных участников дорожного движения.

Акцентируется внимание на усилении тенденции “европеизации” законодательства Украины в области автомобильно-дорожного движения. Проведено исследование действующего законодательства в области автомобильного дорожного движения. Отдельно изучено влияние процесса реализации права на управление транспортным средством на формирование правосознания водителей и других участников дорожного движения. Автор аргументировано отстаивает необходимость коренного реформирования законодательства в области дорожного движения и его последующей кодификации. Исследованы факторы, влияющие на правосознание участников дорожного движения. Сформулированы рекомендации по повышению уровня правосознания и правовой культуры участников дорожного движения.

Ключевые слова: правосознание участников дорожного движения, правоотношения в области дорожного движения, водитель, пешеход, пассажир, право собственности на объекты дорожной инфраструктуры, правовая идеология, правовая психология, функции правосознания в области дорожного движения.

Summary

Milenin A.L. Sense of justice of the participants of traffic. - Manuscript.

The dissertation for the degree of the Candidate of Science in Law by speciality 12.00.01 - theory and history of the of the state and law; history of the law and political sciences - National University of Internal Affairs MIA of Ukraine, Kharkiv, 2001.

The dissertation contains a complex general-theoretical research of the sense of justice of the participants of traffic as the specific legal phenomenon. The research of the current legislation is conducted in the field of vehicle traffic. Influence of process of realization of the right to driving means of transport on shaping sense of justice of the drivers and other traffic participants is investigated separately. Factors influencing on sense of justice of participants of road trafficare are investigated too. Taking into account accumulated experience on a research of problems of traffic, the author tries to reach the new level of theoretical understanding and generalizations of these problems, formulates recommendations connected with increasing of sense of justice level and legal culture of the participants of road traffic.

Key words: sense of justice of the participants of the traffic, law relations in the field of the road traffic, driver, pedestrian, passenger, right property on objects of a road infrastructure, law ideology, law psychology, function of the sense of justice in the field of road traffic.

Підп. до друку 10.05.2001. Папір офсетний. Друк офсетний.
Формат 60х84/16. Умов. друк. арк. 1,0. Обл.-вид. арк. 1,0.
Тираж 100 прим.

Дільниця оперативного друку
Національного університету внутрішніх справ.
61080, м. Харків, пр-т 50 річчя СРСР, 27.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КІЛЬКІСНИЙ АНАЛІЗ І ТОПОГРАФІЧНЕ КАРТИРУВАННЯ ЕЕГ ПРИ ТРАНЗИТОРНИХ ІШЕМІЧНИХ НАПАДАХ У ХВОРИХ НА РАННЮ ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНУ ПАТОЛОГІЮ В ДИНАМІЦІ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 23 Стр.
ІНФЛЯЦІЯ В ПЕРІОД РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Автореферат - 49 Стр.
КЛІНІКО-ЕЛЕКТРОФІЗІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ ПРОСТАГЛАНДИНУ Е, СТАН ПРООКСИДАНТНОЇ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМ У ХВОРИХ СИНДРОМАМИ ПРЕЕКСИТАЦІЇ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗВИТОК РИНКУ НЕРУХОМОСТІ В ПРОЦЕСІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ПОЛЬЩІ - Автореферат - 24 Стр.
СИСТЕМНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КВАНТИТАТИВНИХ ОДИНИЦЬ (на матеріалі сучасної англійської мови) - Автореферат - 24 Стр.
СИСТЕМА ЗАСТОСУВАННЯ ГЕРБІЦИДІВ на посівах ЦИБУЛІ РІПЧАСТОЇ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 22 Стр.
Мовні формули у дипломатичних текстах сучасної української мови (функціонально-стилістичний аналіз) - Автореферат - 34 Стр.