У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Наумова Марина Миколаївна

УДК 658.589

СИНТЕЗ ГНУЧКИХ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ

У ВИРОБНИЧОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Спеціальність 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк-2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк)

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Петренко Володимир Леонідович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

професор кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Аптекар Савелій Семенович, АТ “Данко” (м. Донецьк), радник президента з економічних питань

кандидат економічних наук, доцент Кизим Микола Олександрович, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України (м. Харків), доцент кафедри економічної кібернетики

 

Провідна установа – Інститут економіки промисловості НАН України, відділ економічних проблем розвитку промислових виробництв (м. Донецьк)

Захист відбудеться 28 лютого 2001 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 26 січня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г. С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Перехідний період реформування економіки України визначає необхідність вживання передових механізмів управління економічними системами на усіх рівнях споживчих взаємовідносин.

Виробничі галузі вітчизняної економіки характеризуються процесом динамічного та водночас складного розвитку. Ефективність функціонування підприємств тих галузей, що завжди домінували в економіці Донецького регіону, постійно знижується, а самі підприємства залучаються до процесу реструктуризації. Водночас, спостерігається швидка зміна виробничої орієнтації великого промислового району, що складалася протягом тривалого періоду в умовах існування адміністративно-командної системи управління економікою. Цей процес обумовлений природно-географічним положенням, особливостями кваліфікаційних характеристик трудових ресурсів, і сформованим виробничим потенціалом підприємств тих галузей, що відомі як збиткові й підлягають негайній реструктуризації. Мова йде про такі великі промислові підприємства Донбасу як шахта ім. Засядька, ОАО МК “Азовсталь”, ММК ім. Ілліча. Визначна роль гнучких механізмів в управлінні економічними системами регіону зумовлена критичним станом виробничого потенціалу майже усіх галузей вітчизняної економіки.

Значний внесок у розробку питань теорії та практики фінансової діагностики в менеджменті виробничим потенціалом економічних систем зробили такі відомі закордонні вчені, як: Л.А.Бернстайн, Дж.К.Ван Хорн, Д.Норкотт, Е.Ріс.

Серед учених країн СНД і України це: В.В.Патров, В.Ф.Палій, А.Д.Шеремет, Р.С.Сайфулін, Р.А.Фатхутдінов, В.В.Ковальов, М.М.Крейніна, Б.В.Прикін, Л.В.Прикіна, Г.В.Савіцька, О. П.Градов, І.А.Бланк, В.П.Завгородній і ін.

Таким чином, розробка концепції менеджменту економічного потенціалу, пристосованої до умов вітчизняної економіки, має не тільки скоротити перехідний період у нашій економіці, але й визначити якість входження українських підприємств у світ розвинутих економічних відносин.

У дисертаційній роботі на базі основних праць учених-економістів проведено узагальнення й адаптацію методики фінансової діагностики й економічного аналізу для управління процесами санації та стабілізації положення галузей вітчизняної економки на прикладі такої стратегічно важливої галузі регіону, як чорна металургія.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках держбюджетних тем Донецького національного університету: “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 0100U001971), “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” Г-00/29 (номер державної реєстрації 0100U001967) і “Проблеми обліку, аналізу і аудиту в умовах переходу до ринкової економіки на 1996-2000 роки” (номер державної реєстрації 0194U012757).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка гнучких механізмів управління виробничим потенціалом економічної системи і адаптивної системи фінансової діагностики, що базуються на принципах адаптивного управління та забезпечують зниження рівня ризику в розвитку економічної системи.

Для досягнення мети поставлено і вирішено такі завдання:

1. Проаналізовано концепцію менеджменту виробничого потенціалу в перехідний економічний період та здійснено її пристосування до сучасних умов розвитку підприємств галузі чорної металургії.

2. Синтезовано систему принципів, форм та методів менеджменту виробничого потенціалу.

3. Досліджено обрану галузь промисловості та проаналізовано вимоги до організації управлінських процесів сталого розвитку конкретної галузі.

4. Проведено аналіз фінансових характеристик виробничого потенціалу чорної металургії регіону на підставі вивчення виробничо-господарської та фінансової сторін діяльності його основних структурних складових.

5. Розроблено економіко-математичні моделі операційного леверіджа в процесі управління виробничим потенціалом і виявлення додаткових можливостей підвищення його ефективності.

6. Розроблено адаптивну систему фінансової діагностики в менеджменті виробничого потенціалу підприємств чорної металургії.

7. Розраховано оптимальні значення фінансових коефіцієнтів для чорної металургії в сучасних умовах розвитку.

8. Визначено динамічні складові фінансової діагностики в управлінні безризиковим розвитком виробничої структури.

Предмет і об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження даної дисертаційної роботи є процеси управління виробничим потенціалом економічних систем в умовах перехідної економіки. Предметом дослідження є механізми управління виробничим потенціалом великих металургійних підприємств, фінансова і виробничо-господарська діяльність яких відбувається в умовах ризику.

Методологія і методика дослідження. У основі дисертації лежать методичні та теоретичні розробки закордонних і вітчизняних учених, присвячені економічному аналізу, економіко-математичному моделюванню та прогнозуванню ризику в управлінні виробничим потенціалом економічних систем, законодавчі та нормативні акти України, що визначають ефективність реалізації системи менеджменту виробничого потенціалу чорної металургії України.

При вирішенні задач, поставлених у дисертаційній роботі, були використані методи економічного аналізу господарської діяльності і фінансової діагностики. При аналізі фінансових критеріїв об'єкта і предмета дослідження використовувалися фактичні дані по металургійних комбінатах із форм річної звітності: №1 за ДКУД “Баланс підприємства”; №2 за ДКУД “Звіт про фінансові результати”; №3 за ДКУД “Звіт про фінансово-майновий стан” за період із 1995 по 1999 рік включно.

Наукова новизна отриманих результатів:

у дисертації розроблено на основі принципів адаптивного підходу концепцію менеджменту виробничого потенціалу підприємств чорної металургії, яка дозволяє підвищити ефективність їхньої роботи в період становлення ринкових відносин;

запропоновано методику фінансової діагностики підприємств чорної металургії, яка заснована на принципах адаптації, що дозволяє підвищити гнучкість управління виробничим потенціалом підприємств у перехідній економіці;

розроблено модель операційного леверіджа для аналізу виробничого потенціалу, яка враховує ризики і невизначеності, що викликані непередбаченими змінами ринкового середовища, та дозволяє підвищити ефективність реалізації промислового потенціалу підприємства;

запропоновано методику оцінки ефективності адаптивного менеджменту виробничого потенціалу підприємств чорної металургії, що базується на системі фінансових критеріїв та визначає напрямки удосконалення механізмів управління.

Практичне значення отриманих результатів. В рамках нової концепції розроблено систему оптимальних значень фінансових критеріїв для великих підприємств чорної металургії регіону, яка спирається на запропоновану методику фінансової діагностики підприємств чорної металургії. Реалізовано АРМ менеджера (аналітика), яке дозволяє розраховувати фактичні значення названих критеріїв для кожного окремого підприємства, а також порівнювати їх із результатами діяльності інших підприємств, відслідковуючи якісні коливання. Система фінансових критеріїв є засобом для виміру ступеня корисності інвестиційних вкладень, ефективності правової та законодавчої баз і навіть соціальної напруженості в регіоні.

Впровадження результатів дослідження. Отримані в дисертації результати впроваджено на металургійних комбінатах “Азовсталь” та “Криворіжсталь”. Економічний ефект від упровадження склав 812 тис. грн.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались і обговорювались на Науковій конференції професорсько-викладацького складу ДонДУ за підсумками науково-дослідної роботи: економічні науки, Донецьк, ДонДУ,1993 р.; Науковій конференції “Проблеми ринкової економіки”, Донецьк, ДонДУ, 1994 р.; Науковій конференції обліково-фінансового факультету університету, Донецьк, 1995 р.; Російсько-Українському науково-практичному семінарі “Проблеми розвитку зовнішньо-економічних зв'язків”, Донецьк, ДонДУ, 1995 р.; Науковій конференції професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи: економічні науки, Донецьк, ДонДУ, 1997 р.; наукових семінарах кафедри економічної кібернетики, кафедри бухгалтерського обліку, аудиту й аналізу господарської діяльності та кафедри економічного аналізу господарської діяльності Донецького національного університету.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи опубліковані в 14 наукових працях загальним обсягом 3,47 д.а., із яких автору належить 2,85 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається із вступу; трьох розділів, висновків, списку літератури з 132 найменувань. Основний зміст викладений на 159 сторінках машинописного тексту, робота містить 14 таблиць, 4 рисунка, 7 додатків.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

В дисертації на основі застосування досвіду теорії та практики фінансово-економічних досліджень виконано розробку системи гнучких механізмів управління виробничим потенціалом з використанням методики фінансової діагностики на базі комплексу системних критеріїв.

У вступі обгрунтовано актуальність обраної теми дослідження, сформульовано мету, задачу, предмет, об'єкт і методологію дослідження, наукову новизну, а також практичну цінність отриманих результатів.

У першому розділі "Менеджмент виробничого потенціалу в діяльності економічних систем" висвітлено організаційно-економічні аспекти підвищення ефективності виробничого потенціалу економічних систем, а також запропоновано удосконалену концепцію, принципи, форми та методи гнучкого менеджменту виробничого потенціалу чорної металургії Донецького регіону.

Основою економіки регіону є високо розвинута важка промисловість – вугільна галузь, чорна металургія, машинобудування і хімія.

Як показало дослідження, виробничо-господарська діяльність підприємств чорної металургії Донецької області характеризується зниженням технічного рівня діючих основних виробничих фондів і припиненням централізованих інвестицій у нове будівництво агрегатів металургійного комплексу (табл.1). Нормалізація цих процесів залежить, насамперед, від темпів удосконалення структури інвестицій. Вирішальне значення при цьому належить збільшенню частки інтенсивних методів управління та відновленню виробничого потенціалу. Це дозволяє у реальні терміни призупинити процес морального і фізичного старіння основних виробничих фондів, знизити темпи падіння обсягу виробництва та одержати прибуток.

У роботі запропоновано концепцію гнучкого менеджменту виробничого потенціалу підприємства. Управління виробничим потенціалом повинно здійснюватись на основі

адекватності прийнятих рішень поточній економічній ситуації та з урахуванням існуючих тенденцій у розвитку галузі. Концептуальна схема гнучкого менеджменту виробничого потенціалу подана на рис. 1.

Рис. 1. Концептуальна схема гнучкого менеджменту виробничого потенціалу

Необхідність підвищення використання виробничого потенціалу є більш переконливою, якщо вона доповняється аналізом результатів системи показників, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства. Система показників являє собою сукупність фінансових критеріїв, що характеризують майновий стан підприємства, його ліквідність та платоспроможність, фінансову стійкість і ділову активність, прибутковість та рентабельність.

Сукупність даних, приведених у табл. 2 характеризують ступінь важливості та складності управління ефективністю виробництва чорних металів.

Розробка управлінських рішень на базі результатів проведених досліджень проблеми синтезу гнучких механізмів управління потенціалом в умовах ринкових відносин дозволяє суттєво підвищити ефективність управлінських рішень, що приймаються. Реалізація комплексу зазначених критеріїв на практиці надає прийнятому рішенню не тільки логічну завершеність, але і наукову аргументованість. Крім того, використання цих критеріїв знижує вплив чинників ризику і невизначеності та дозволяє підвищити інвестиційну привабливість підприємства для потенційних інвесторів.

В другому розділі “Гнучкі механізми управління потенціалом у виробничому менеджменті економічних систем” розглянуто комплексну систему фінансових критеріїв та розроблено економіко-математичну модель операційного леверіджа прийняття оперативних і оптимальних управлінських рішень у ході здійснення виробничо-господарської та фінансової діяльності промислового підприємства.

Комплексний економічний аналіз фінансового стану підприємства є основою системного підходу до впровадження різних методів управління. Як свідчать дослідження, відсутність системності у процесі реалізації методів лише підсилює невідповідність структури організаційно-економічного механізму та перешкоджає ефективному використанню виробничого потенціалу.

Системний підхід до управління передбачає удосконалення аналізу оптимальності управлінських рішень, прогнозування поведінки конкурентів та контрагентів, оцінку наслідків регулювання системи та ін.

Пріоритетне значення в здійсненні процесу удосконалення виробничого потенціалу чорної металургії належить застосуванню нових виробничих технологій. Впровадження досягнень НТП не тільки збільшує виробничий потенціал, а й удосконалює його структуру з метою підвищення прибутковості діяльності підприємства.

Аналіз конкретних показників дозволяє вчасно виявити “вузькі” місця на підприємстві, а також оцінити, коли та якими методами можна усунути виявлену нестабільність.

Наочність сприйняття показників забезпечується, з одного боку, оцінкою економічного потенціалу (оцінка майна підприємства, його кількісного і якісного стану та структури), а з іншого - оцінкою результатів фінансово-господарської діяльності (тобто, заходів, які змінили майновий і фінансовий стан підприємства).

Впровадження методики аналізу зазначеного комплексу показників має широку область застосування. Аналіз запропонованих коефіцієнтів дозволяє не тільки оцінити фінансовий стан підприємства та його виробничий потенціал, а й провести опосередковану оцінку податкової політики держави по відношенню к національному виробнику, нормативно-правової виробничої та природоохоронної бази, ступеня соціальної напруженості на підприємстві або у регіоні в цілому та ін.

Використання досягнень НТП у виробництві збільшує виробничий потенціал підприємства. Це дозволяє знизити величину змінних витрат на одиницю продукції, що випускається, але в той же час збільшує величину постійних витрат підприємства - витрат, що залишаються незмінними при зміні обсягу виробництва. Безсумнівний інтерес викликає питання, в яких умовах підвищення рівня виробничого потенціалу (підвищення величини постійних витрат) дає позитивний економічний ефект, а в яких - негативний.

Пошук компромісу між рівнем виробничого ризику підприємства та прагненням одержання більшого доходу пов'язан з оптимізацією величини операційного леверіджа підприємства. Операційний леверідж - це використання активу, за яке підприємство несе постійні витрати.

Розрахункова формула операційного леверіджа має вигляд:

, (1)

де - рівень операційного леверіджа при обсязі продажу x,

FC - величина постійних витрат,

f(x) - функція маржинального прибутку.

Величина рівня операційного леверіджа показує на скільки відсотків зміниться прибуток підприємства при збільшенні продажу товару на 1 %. Чим вище рівень операційного леверіджа, тим більш нестабільним є положення підприємства і вище ступінь ризику.

Задача оптимізації розміру операційного леверіджа є задачею багатокритеріальної оптимізації. З одного боку, необхідно прагнути до максимізації прибутку підприємства, а з іншого - до мінімізації ризику.

Представимо формулу розрахунку леверіджу у такому вигляді:

. (2)

У такому випадку рішення задачі оптимізації розміру операційного леверіджа може бути отримано на основі реалізації такої економіко-математичної моделі:

, (3)

, (4)

, (5)

де С – вектор цін на продукцію

Н – вектор змінних витрат;

FC – вектор постійних витрат;

X – вектор обсягів виробництва;

– вектор попиту на продукцію.

– вектор виробничих потужностей.

Задача оптимізації величини операційного леверіджа в залежності від цільових критеріїв може бути розбита на дві підзадачі.

Є можливою ситуація, коли задається бажаний рівень операційного ризику підприємства, і необхідно максимізувати прибуток підприємства. У такому випадку модель (5) - (7) буде мати вигляд:

(6)

(7)

, (8)

де - максимально припустимий рівень виробничого ризику підприємства.

Також є можливою ситуація, коли задається бажаний рівень доходу підприємства і необхідно знайти таку величину операційного леверіджа, при якій рівень ризику був би мінімальний. Одержуємо таку оптимізаційну задачу:

(9)

(10)

, (11)

де D - рівень доходу підприємства.

Відповідно до загальної теореми взаємності, якщо для кожного оптимального варіанта задачі (6) - (8) виконується умова

,

а в задачі (9) - (11) задано , то вирішення задач (6) - (8) і (9) - (11) (тобто множини їхніх оптимальних варіантів) збігаються.

Таким чином зробимо висновок, що підвищення рівня виробничого потенціалу підприємства зв'язано з підвищенням величини постійних витрат. Підприємства, що мають високий рівень виробничого потенціалу, в умовах нестабільної економіки більш схильні до виробничого ризику. Однак, у той же час, при реалізації можливостей свого виробничого потенціалу, підприємство може одержувати більший доход.

У роботі обгрунтовано значення параметрів оптимального зростання виробничого потенціалу в сучасних економічних умовах. Пошук оптимального співвідношення між прагненням до мінімізації виробничого ризику й оптимізацією величини операційного леверіджа дозволяє забезпечити максимальний обсяг прибутку для виробничої структури.

У третьому розділі “Аналіз ефективності адаптивного менеджменту виробничого потенціалу економічних систем” охарактеризовано практичне значення для сучасної вітчизняної економіки комплексної і науково обгрунтованої системи рішень, що забезпечує її антикризовий розвиток.

На основі результатів моделювання процесів діяльності виробничо-економічних систем проведено аналіз чинників, що визначають ступінь ризику систем та запропоновано заходи по їх мінімізації.

Методи економіко-математичного моделювання для прогнозування ефективності реалізації системи менеджменту виробничого потенціалу економічних систем мають використовуватись у комплексі з інструментами фінансової діагностики. Методика оцінки ефективності адаптивного менеджменту виробничого потенціалу підприємств базується на дослідженні запропонованої системі фінансових критеріїв. Оцінка фінансового стану об'єкта до і після реалізації певного управлінського рішення в межах менеджменту виробничого

потенціалу дає можливість оцінити рівень ефективності цього рішення.

Ефективність прийнятого управлінського рішення визначається за допомогою комплексу абсолютних та відносних показників, що всебічно характеризують фінансовий стан підприємства та рівень його виробничого потенціалу. В роботі більшу частину уваги приділено відносним показникам, що є більш індикативними для характеристики ефективності функціонування підприємства у навколишньому середовищі.

Фінансова звітність підприємства покликана відображати реальний стан наявних у нього активів і пасивів вчасно, публічно і доступно для всіх груп користувачів, що зацікавлені в одержанні цієї інформації з метою подальшого її опрацювання і використання в процесі управління виробничо-господарською діяльністю підприємства. Інтерпретація звітів вітчизняного підприємства грунтується на економічному аналізі відносних показників. Обліково-бухгалтерські відносні показники характеризують окремі звітні дані і зв'язують воєдино різні елементи цих даних. Це дає можливість уявлення загальної картини діяльності структури у вигляді визначеного комплексу ключових параметрів (сигналів), що мають в межах галузі високий ступінь порівнянності.

Фактичні відносні показники діяльності виробничої системи порівнюються з нормативними значеннями цих показників, що є рекомендованою і науково-обгрунтованою базою для сучасного виявлення різного роду відхилень від наміченого шляху розвитку галузі або її виробничої складової. Ця практика властива підприємствам різних галузей країн із розвинутою ринковою економікою. У даному випадку використання відносних показників є одним із методів виявлення структур із високим ступенем ризику та прогнозування ймовірності банкрутства.

Аналітична практика більшості вітчизняних підприємств базується на відносних показниках, використання яких поширено у країнах із розвинутою ринковою економікою. Але оптимальні критерії відносних показників мають бути модифіковані до потреб українських підприємств з урахуванням особливостей національної економічної ситуації.

Як у теорії, так і в практиці інтерпретації фінансової звітності виділяються такі найважливіші групи покажчиків: ліквідності і платоспроможності; фінансової стійкості; рентабельності; ділової активності.

У результаті дослідження вищезазначених груп показників за 1996, 1997, 1998, 1999 роки по 7 металургійних підприємствах регіону було запропоновано значення коефіцієнтів, що для даної галузі в даний час є оптимальними і що рекомендуються як орієнтовні на наступний за звітним рік.

Слід відмітити, що процес відбору і прийняття науково обгрунтованого управлінського рішення найчастіше містить в собі комплекс неформалізованих або слабо формалізованих процедур. Результати виконаних аналітичних процедур не можуть бути єдиним і безперечним доказом на користь того чи іншого рішення - тільки поєднання формалізованих і неформалізованих процедур у ході організації управлінського процесу дозволяє прийняти ефективне за даних умов управлінське рішення. Саме таке розуміння логіки гнучких механізмів виробничого менеджменту є відповідним логіці успішного функціонування підприємства в умовах розвитку ринкової економіки.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЇ

Сучасний період функціонування промислових підприємств України характеризується спадом обсягів виробництва та недостатнім використанням виробничих потужностей, на інтенсивне оновлення яких відсутні необхідні кошти. Водночас для підприємств є характерним зростання дебіторської та кредиторської заборгованості, що ілюструє загальну кризу неплатежів або майбутнє банкрутство підприємства. Критичний стан майже всіх галузей української економіки обумовлює необхідність впровадження гнучкої системи менеджменту виробничого потенціалу виробничо-економічних систем.

У зв'язку з актуальністю даної проблеми в роботі проведено оптимізацію системи управління виробничим потенціалом підприємства чорної металургії на регіональному рівні. При цьому було отримано такі результати:

розроблено комплекс механізмів менеджменту виробничого потенціалу металургійних підприємств України, що працюють в умовах перехідного періоду, подано характеристику основних принципів, форм і методів;

визначено організаційно-економічні аспекти підвищення ефективності виробничого потенціалу економічних систем;

підтверджено пріоритетність ролі фінансової діагностики в адекватному управлінні економікою промислового підприємства взагалі, і промислового потенціалу, зокрема;

виконано у динаміці аналіз фінансових критеріїв виробничого потенціалу підприємств чорної металургії на регіональному рівні;

показано ефективність застосування гнучкого менеджменту виробничого потенціалу в забезпечені стійкого розвитку галузі;

запропоновано варіант оптимізації величини операційного леверіджа підприємства, що дозволяє задовольнити прагнення до зменшення ризику фінансових втрат і збільшення фінансового результату;

розроблено систему адаптивної фінансової діагностики, що знайшла практичне застосування в менеджменті виробничого потенціалу підприємств чорної металургії;

запропоновано рекомендовані значення системи фінансових коефіцієнтів в умовах переходу до ринкових відносин;

подано комплексну методику оцінки ефективності реалізації системи адаптивного менеджменту виробничого потенціалу чорної металургії, що дозволило одержати економічний ефект у розмірі 812 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ

РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Опубліковані у провідних наукових фахових виданнях:

1.Наумова М.Н. Финансовые инструменты стратегии воспроизводства промышленного потенциала страны // Финансы, учёт, банки: Сб. научн. тр.- Донецк: Донбасс, ДонГУ, 1998.- С.142-147. (0,5 д.а.)

2. Наумова М.Н. Финансовые критерии менеджмента производственного потенциала чёрной металлургии Украины // Модели управления в рыночной экономике: Сб. научн. тр. – Донецк: ДонГУ, 1999.- Вып. 2.- С. 130-134. (0,3 д.а.)

3. Наумова М.Н., Стасюк В.П., Филиппов А.В. Организационно- экономические аспекты повышения эффективности производственного потенциала черной металлургии Украины // Вiсник Донецького унiверситету. - Серiя В “Економiка i право” – 1999. - №3. – Донецк: ДонГУ. – С. 137-145. (0,5 д.а.) (Особистий внесок здобувача: розроблено концепцію менеджменту виробничого потенціалу підприємств чорної металургії, яка базується на принципах адаптивного підходу та дозволяє підвищити ефективність їх роботи під час формування ринкових відносин).

4. Наумова М.Н., Петренко В.Л. Управление производственным потенциалом в устойчивом развитии экономических систем // Финансы, учёт, банки: Сб. научн. тр. - Донецк: “КИТИС”, ДонГУ, 1999. - С. 239-245. (0,4 д.а.) (Особистий внесок здобувача: запропоновано методику фінансової діагностики підприємств чорної металургії, основана на принципах адаптації, яка підвищує ефективність управління виробничим потенціалом підприємств в перехідній економіці).

5. Наумова М.Н. Эффективность реализации системы менеджмента производственного потенциала экономических систем на примере черной металлургии региона // Финансы, учет, банки: Сб. научн. тр. – Донецк: “КИТИС”, ДонГУ, 2000. – С. 242-247. (0,4 д.а.)

6. Наумова М.Н. Оценка технико-экономических параметров объекта реальных инвестиций чёрной металлургии Донбасса // Приднiпровський науковий вiсник. – 1998. - №98, Економiка. – Дніпропетровськ: 1998 - С. 27- 34. (0,5 д.а.)

Опубліковані у інших наукових виданнях:

7. Наумова М.Н. Формирование источников капитальных вложений в промышленности Донбасса: Сборник научных статей профессорско-преподавательского состава учетно-финансового факультета “Особенности развития рыночной экономики в переходный период”. - Донецк: ДонГУ, 1996. – С. 167-169. (0,2 д.а.)

Опубліковані за матеріалами конференції:

8. Наумова М.Н. Роль бухгалтерского учета в процессе обновления основных производственных фондов // Тезисы докладов вузовской научной конференции профессорско-преподавательского состава по итогам научно-исследовательской работы: экономические науки. – Донецк: ДонГУ, 1993. – С. 33. (0,06 д.а.)

9. Малич Л.А., Наумова М.Н., Гурина Т.Е. Методологические проблемы оценки материальных ценностей // Материалы научной конференции по проблемам экономических наук. Проблемы учета, анализа, финансов и кредита в условиях становления рыночной экономики. – Донецк: ДонГУ, 1993. - С. 77-78. (0,06 д.а.) (Особистий внесок здобувача: визначено новий за методологічним рівнем підхід до формування інформаційної бази виробничого менеджменту, яка відповідає сучасним економічним умовам).

10. Наумова М.Н. Некоторые аспекты проблемы воспроизводства промышленного потенциала страны в современных условиях // Материалы научной конференции. Проблемы рыночной экономики. – Донецк: ДонГУ, 1994. – С. 34-35. (0,09 д.а.)

11. Буняк В.Л., Голубничая Г.П., Наумова М.Н. Проблемы развития хозяйственных связей региона // Проблеми формування й розвитку регiональних механiзмiв господарювання. Тез.доп. Ред.кол. Забродський В.А., Воробйов Е.М., та iн., - Харків: 1994. – С. 26-27. (0,1 д.а.) (Особистий внесок здобувача: в ході викладення основних проблем управління розвитком господарських зв'язків Донецького регіону виділено приоритетні фактори, які є умовами оптимального підвищення їх ефективності).

12. Голубничая Г.П., Наумова М.Н. Особенности механизма инвестирования воспроизводства основных средств черной металлургии // Тезисы докладов Российско-Украинского научно-практического семинара. Проблемы развития внешнеэкономических связей. – Донецк: ДонГУ, 1995. – С. 89-90. (0,1 д.а.) (Особистий внесок здобувача: дано оцінку стану виробничого потенціалу чорної металургії регіону та запропоновано механізм його удосконалення).

13. Жейнова И.Ф., Наумова М.Н. Анализ собственного оборотного капитала предприятий и регулирования процесса его управления // Сборник тезисов докладов на научной студенческой конференции учетно-финансового факультета университета. – Донецк: 1995.- С. 87-88. (0,06 д.а.) (Особистий внесок здобувача: запропоновано шляхи рішення проблеми управління власним оборотним капіталом виробничих підприємств України в сучасних умовах).

14. Наумова М.Н. Методические основы имущественного и финансового состояния предприятия по бухгалтерскому балансу с применением ПЭВМ // Материалы вузовской научной конференции профессорско-преподавательского состава по итогам исследовательской работы: экономические науки. – Донецк: ДонГУ, 1997. – С. 28-31. (0,2 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Наумова М.М. Синтез гнучких механізмів управління потенціалом у виробничому менеджменті економічних систем. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України. - Донецьк, 2001.

У дисертаційній роботі досліджено сучасний стан виробничого потенціалу галузі. Проведений за 1997, 1998 і 1999 роки аналіз показав високий ступінь зносу основних фондів чорної металургії, відсутність зростання обсягів виробленої продукції. Галузь має визначальне значення для економіки регіону і України загалом. У роботі досліджено роль та тенденції розвитку виробничого потенціалу, визначено чинники, що впливають на якісні параметри об'єкта, який досліджується. Охарактеризовано ефективність реалізації системи менеджменту виробничого потенціалу економічних систем. З метою оптимізації системи управління виробничим потенціалом чорної металургії на регіональному рівні було розроблено концепцію менеджменту виробничого потенціалу металургійних підприємств України для сучасних умов їх існування; запропоновано варіант оптимізації операційного леверіджа, що разом з розробленою системою адаптивної фінансової діагностики має практичну цінність в процесі зниження фінансових та валютних ризиків.

Ключові слова: виробничий потенціал, економічна система, фінансові коефіцієнти, система адаптивної фінансової діагностики, операційний леверідж, ліквідність, платоспроможність, фінансова стійкість, рентабельність, ділова активність, прибуток, антикризовий розвиток.

АННОТАЦИЯ

Наумова М.Н. Синтез гибких механизмов управления потенциалом в производственном менеджменте экономических систем. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины. - Донецк, 2001.

В диссертационной работе на базе основополагающих научных трудов в области финансовой диагностики и менеджмента производственного потенциала экономических систем выполнено обобщение и адаптация методики финансовой диагностики и экономического анализа на примере управления процессами санации и стабилизации положения такой стратегически важной отрасли региона, как черная металлургия.

Проведено исследование современного состояния производственного потенциала отрасли. Проведенный за 1997, 1998 и 1999 годы анализ показал высокую степень изношенности основных фондов отрасли, отсутствие роста объемов произведенной продукции. Отрасль имеет определяющее значение для экономики региона и Украины в целом. В работе исследованы роль и тенденции развития производственного потенциала, определены факторы, оказывающие влияние на качественные параметры исследуемого объекта. Охарактеризована эффективность функционирования системы менеджмента производственного потенциала экономических систем. Полученные результаты позволили сделать вывод о том, что для внесения положительных изменений в сложившуюся систему производственно-финансовой деятельности металлургических предприятий необходимо применение оперативной и комплексной адаптивной системы финансовых критериев в управлении производственным потенциалом, ориентированных на отечественные достижения конкретной отрасли и определенного временного периода. В целях оптимизации системы управления производственным потенциалом черной металлургии на региональном уровне была разработана концепция менеджмента производственного потенциала металлургических предприятий Украины для современных условий их существования, предложен вариант оптимизации операционного левериджа, что вместе с разработанной системой адаптивной финансовой диагностики имеет практическую ценность в процессе снижения финансовых и валютных рисков.

Ключевые слова: производственный потенциал, экономическая система, финансовые коэффициенты, система адаптивной финансовой диагностики, операционный леверижд, ликвидность, платежеспособность, финансовая устойчивость, рентабельность, деловая активность, прибыль, антикризисное развитие.

SUMMARY

Naumova M.N. Synthesis of the flexible potential management mehanisms in production management of economic systems. - Manuscript.

Thesis for a Candidate Degree in Economics on speciality 08.06.02 - Entrepreneurship, management and marketing. Donetsk National University of Ministry of education and science of Ukraine. - Donetsk, 2001.

In the thesis the modern state of metallurgical branch is analysed. Analysis held in 1997 – 1999 has showed high level of branch's capital depreciation and lack of production values' growth. The branch has a determinant importance for economy of region and Ukraine in a whole. In the work the role and tendencies of production potential development are analysed; factors, influencing on qualitative parameters of researched object, are determined. Efficiency of management system implementation is characterised. Gained results allow to make a conclusion that it is necessary to use operative and complex adaptive system of financial criteria. With a view to optimize the management system of productive potential in black metallurgy on regional level the conception of production potential management is developed. It was proposed the method of operation leverage optimisation that along with the developed system of adaptive financial diagnostics is suitable for financial and foreign currency risks' decrease.

Key words: production potential, economic systems, financial coefficients, system of adaptive financial diagnostics, operational leverage, liquidity, solvency, financial stability, profitability, business activity, profit, anti-crisis development.