У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національний авіаційний університет

Національний авіаційний університет

Плужніков Борис Олексійович

УДК 519.86:631.173:358.4(076.5)

ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

08.03.02 – економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

ЩЕЛКУНОВ Володимир Ігоревич -

Національний авіаційний університет,

завідувач кафедри економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

КАДІЄВСЬКИЙ Володимир Андрійович -

Національний аграрний університет,

завідувач кафедри економічної кібернетики;

кандидат економічних наук, доцент

ЄРЬОМЕНКО Василь Васильович -

генеральний директор СП “Норд – Експрес”.

Провідна установа - Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, відділ ринку транспортних послуг, м. Одеса.

Захист відбудеться “23” листопада 2001 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 у Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1, навчальний корпус 2, аудиторія 418.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий “19” жовтня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради ЖЕБКА В.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Реформування Збройних Сил України і їх розвиток передбачає удосконалення системи тилового забезпечення і, в першу чергу, її головної частини – матеріального забезпечення військ. Усі основні складові цієї системи повинні розглядатись як єдиний комплекс взаємопов'язаних завдань подальшої розбудови Збройних Сил України.

У державній програмі будівництва та розвитку Збройних Сил України до 2005 року для тилу стоїть задача поступового переходу на територіальний принцип тилового забезпечення військових формувань, що дислокуються в зоні відповідальності оперативних командувань, покладаючи в її основу існуючу стаціонарну мережу складів, баз та установ, в тому числі і народногосподарського комплексу.

Гостра ситуація з матеріальним забезпеченням Збройних Сил України вимагає швидкого вростання в ринкове середовище і уточнення свого місця в системі економічних стосунків з народним господарством від усіх ланок тилу.

В цих умовах необхідні нові підходи до прийняття рішень з матеріального забезпечення, потребує корінної якісної перебудови система тилового забезпечення Збройних Сил України.

Аналіз праць, присвячених дослідженню шляхів підвищення ефективності економічного забезпечення потреб оборони показує, що в них використовувалися різні методи та підходи щодо розв’язання зазначеної проблеми. В той же час дослідження носять здебільшого фундаментальний характер і торкаються проблем оборонної економіки на макрорівні. Так, в роботах Мунтіяна В.І. особливу увагу приділено структурному реформуванню оборонної економіки для функціонування в умовах ринкової економіки, обгрунтуванню механізмів фінансового забезпечення оборонних потреб. Особливості економічного забезпечення оборони в умовах конверсії військово-промислового комплексу (ВПК) знайшли своє відображення в роботах Юрчука В.В. Методики проведення конверсії ВПК за допомогою стратегічного маркетингу запропоновані в роботі Зінов’євої Л.А. Формуванню політики і стратегії функціонування систем основних видів забезпечення оборонного комплексу України присвячено дослідження Ківлюка В.С. Аналіз цих та інших праць вітчизняних та зарубіжних вчених з воєнно - економічної проблематики дає можливість пізнати глибину проблеми, визначити роль та значення матеріального забезпечення в системі національної безпеки держави тощо. Разом з цим, наукові дослідження проблем вдосконалення матеріального забезпечення в межах структурної організації тилу Збройних Сил в цілому досі в Україні не проводилися. Немає праць, які присвячено системним аспектам вирішення вказаної досліджуваної проблеми. В умовах ринкової економіки питання прийняття рішень щодо формування ефективної системи матеріального забезпечення, раціонального розподілу обмежених матеріальних і фінансових ресурсів, наукового обгрунтування переведення забезпечення військ за територіальним принципом стають насправді першочерговими. Тому актуальною і важливою є задача впровадження в практику управління тиловим забезпеченням військ сучасних економіко-математичних методів і моделей.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась у відповідності до цілей та задач, що поставлені Програмою будівництва тилу Збройних Сил України як складової Державної програми будівництва та розвитку Збройних Сил України до 2005 року та планами наукових робіт кафедри забезпечення військ пальним факультету військової підготовки і кафедри економіки Національного авіаційного університету по розробці стратегій матеріального забезпечення Збройних Сил в сучасних умовах.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних основ побудови економіко - математичних моделей та алгоритмів, направлених на підвищення ефективності прийняття рішень щодо матеріального забезпечення Збройних Сил в умовах обмежених матеріальних і фінансових ресурсів в системі тилового забезпечення.

Відповідно до мети дослідження в дисертації поставлені і вирішуються наступні задачі:

-

провести системний аналіз сучасного стану матеріального забезпечення та обгрунтувати рекомедацїї щодо його поліпшення;

-

розробити механізм і рекомендації щодо отримання позабюджетних ресурсів за рахунок використання наявного потенціалу Збройних Сил;

-

розробити економіко-математичну модель ефективного розподілу фінансових і матеріальних ресурсів у тилі Міністерства оборони;

-

розробити модель оптимальної структури територіальної системи тилового забезпечення;

-

обгрунтувати постановки та розробити економіко-математичні моделі та алгоритми вирішення окремого класу задач прийняття рішень в системі забезпечення військ пальним;

-

розробити економіко-математичну модель обгрунтування прийняття рішення на застосування польового магістрального трубопроводу у порівнянні з автомобільним транспортом підвезення пального.

Об’єкт дослідження – система матеріального забезпечення Збройних Сил України.

Предмет дослідження – процеси прийняття рішень з матеріального забезпечення Збройних Сил.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених задач були використані методи системного аналізу, економіко-математичного моделювання, теорії масового обслуговування, логістики, дослідження операцій та економетрики.

Наукова новизна одержаних результатів. Автором вперше розроблені наступні положення:

- економіко-математична модель розподілу ресурсів в умовах обмеженого фінансування потреб оборони;

- економіко-математична модель обгрунтування прийняття рішення на застосування польового магістрального трубопроводу у порівнянні з автомобільним транспортом підвезення пального.

Дістали подальший розвиток:

-

визначення матеріального забезпечення військ з позиції управлінської діяльності, що дозволяє більш повно розкрити його сутність;

-

розробка механізму та рекомендацій щодо отримання позабюджетних ресурсів за рахунок використання наявного потенціалу Збройних Сил;

-

обгрунтування необхідності впровадження в практику військ територіальної системи тилового забезпечення та розробка її структури;

-

комплекс економіко-математичних моделей прийняття рішень з реформування транспортно-складської системи забезпечення пальним.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені математичні моделі, методи і алгоритми дозволяють суттєво підвищити ефективність обгрунтування прийняття рішень з матеріального забезпечення військ в сучасних умовах обмежених матеріальних і фінансових ресурсів. Запропоновані моделі формування оптимальної структури територіальної системи тилового забезпечення та реформування системи забезпечення військ пальним можуть бути використані для обгрунтування та реалізації програми будівництва тилу Збройних Сил України, як складової Державної програми будівництва та розвитку Збройних Сил України до 2005 року. Крім того, частина розробок носить універсальний характер і може знайти застосування в народно-господарському секторі економіки.

Практична цінність роботи підтверджується також тим, що результати дисертаційного дослідження впроваджені в діяльність Тилу Міністерства оборони України та Міністерства з надзвичайних ситуацій. За безпосередньою участю автора, з використанням результатів дисертаційної роботи, розроблено Концепцію розвитку стаціонарних баз і складів пального.

Основні положення дисертаційної роботи використовуються автором при викладанні курсів “Військовий тил”, “Забезпечення військ пальним”, “Військовий авіаційний тил” на факультеті військової підготовки Національного авіаційного університету.

Особистий внесок здобувача. Всі основні результати дисертаційного дослідження, які подані до захисту, одержані автором особисто. З опублікованих наукових праць дві були виконані в співавторстві. В монографії [1] авторові належить дослідження сучасного стану наукових та практичних складових матеріального забезпечення військ та розробка комплексу моделей з тилового забезпечення. В [2] авторові належить дослідження організаційних форм користувачів військово-транспортної авіатехніки, механізмів розрахунків та передачі літаків у розпорядження Міністерства оборони на особливий період.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційних досліджень доповідалися протягом 1996 – 2001 рр. на науково-практичній конференції з питань функціонування тилу Збройних Сил України (1996 р.), на теоретичному семінарі Академії Збройних Сил України (1997 – 1998 рр.), на XVI, XVIII і XIX звітних науково-технічних конференціях Національного авіаційного університету (Київ, 1996, 1998 і 1999 рр.), III міжнародній науково-технічній конференції “АВІА-2001” (2001 р.), міжвидовій воєнно-науковій конференції “Проблеми військового будівництва” (Харків, 2001 р.), на семінарі комітету з трубопроводів НАТО (Брюсель, 2001 р.) і одержали позитивну оцінку.

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано в одній монографії та у 7 статтях фахових збірників наукових праць та тезах доповідей на вказаних конференціях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи складає 192 сторінки, в тому числі 34 рисунки (27 на окремих аркушах), 11 таблиць (2 на окремих аркушах), список використаних джерел з 136 найменувань, 2 додатки (21 сторінка).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтовується актуальність проблеми дослідження матеріального забезпечення Збройних Сил України у сучасних умовах, сформульовані мета і основні завдання дослідження, визначаються предмет і об’єкт дослідження, наукова новизна і практична значущість роботи, наводяться дані щодо використання результатів роботи, її апробації та публікації основних результатів дисертації.

У першому розділі -“Основні напрямки розвитку наукових і практичних складових матеріального забезпечення Збройних Сил України”- виконаний аналіз стану матеріального забезпечення, розглянуті методи прийняття рішень в досліджуваній сфері, обгрунтована можливість розв’язку проблем за допомогою методів і моделей математичного моделювання.

В сучасних умовах воєнно-економічна безпека є специфічною складовою системи економічної безпеки. Обороноздатність країни в першу чергу залежить від системи матеріального забезпечення, як важливої складової оборонної економіки.

Встановлено, що система матеріального забезпечення Збройних Сил України відноситься до класу складних систем, залежить від прийнятої системи тилового забезпечення, виконуваних ними завдань, структури матеріальних потреб і джерел їх надходження. В роботі проведений порівняльний аналіз визначень та змісту матеріального забезпечення.

Запропоноване визначення матеріального забезпечення з позиції управлінської діяльності дозволяє більш повно розкрити його сутність, враховувати повний життєвий цикл матеріальних засобів та реалізацію цілей Збройних Сил. Визначення матеріального забезпечення - як виду управлінської діяльності, в основі якої покладено формування найбільш доцільних умов реалізації цілей Збройних Сил і задоволення їх потреб у матеріальних засобах шляхом визначення джерел їх задоволення, виявлення і обліку потреб, їх втіленні в процеси науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт і виробництва, з врахуванням життєвого циклу озброєнь і військової техніки, просування до кінцевого споживання, - дає можливість виконувати ряд функцій на основі оптимізації його складових.

Встановлено, що економічна криза призвела до різкого скорочення оборонних витрат, перерозподіл фінансових ресурсів обумовив їх зменьшення до критичної межі, за якою настає стійке зниження боєздатності і боєготовності. В зв’язку з цим, в роботі обгрунтований клас задач з тилового забезпечення, що реалізується сучасними методами прийняття рішень та розробленими економіко-математичними моделями.

Особливістю розроблених економіко-математичних моделей є їх орієнтація на досягнення кінцевої результативності. Такий підхід дав можливість поєднати цільовий аспект досліджуваної проблеми – ефективність, а також якісні показники, тобто способи досягнення поставлених цілей, обгрунтувати ефективну систему матеріального забезпечення Збройних Сил України в сучасних умовах.

У другому розділі - “Моделювання і оптимізація процесів прийняття рішень по матеріальному забезпеченню Збройних Сил” - обгрунтовані економічні і фінансові джерела витрат на оборону в сучасних умовах, розроблені економіко-математичні моделі оптимізації розподілу засобів і ресурсів в умовах обмеженого фінансування потреб, їх програмне, алгоритмічне і інформаційне забезпечення, здійснено моделювання організаційної структури територіальної системи тилового забезпечення.

Дослідження показує, що першочерговими в нинішних умовах стають питання пошуку додаткових джерел забезпечення потреб оборони, впровадження нових підходів щодо підвищення ефективності функціонування системи матеріального забезпечення, адаптованої до умов кризового стану економіки та зміни економічних відносин. Дослідження економічних і фінансових джерел забезпечення потреб оборони дозволило запропонувати додаткові напрями використання наявного потенціалу Збройних Сил щодо отримання позабюджетних ресурсів та оптимізувати їх використування. На прикладі інфраструктури Військово-повітряних Сил обгрунтовані варіанти застосування аеродромних комплексів у народному господарстві.

Наявність альтернативних фінансових і економічних джерел забезпечення оборонних потреб об’єктивно вимагає обгрунтованого підходу щодо прийняття ефективних рішень в системі розподілу ресурсів. На рис.1 подана структурна схема обслуговування потреб Збройних Сил у продовольчому, речовому забезпеченні та в пально-мастильних матеріалах.

Моделювання цих процесів показує, що прийняття рішення про виділення ресурсів необхідно здійснювати з урахуванням випадкового режиму накопичення та споживання матеріальних ресурсів. Прийняття рішення органом управління тилу Збройних Сил полягає в обслуговуванні запитів (замовлень) за видами матеріальних засобів (П1-П3) за рахунок вибору джерела задоволення потреб (І1-І6), у залежності від ситуації, що складається. Загальна кількість замовлень, що циркулює в системі, кінцева і дорівнює кількості наявних ресурсів в джерелах. Обмін ресурсів здійснюється за допомогою одного каналу. Система, що розглядається, є одноканальною з очікуванням, з пуасонівськими вхідними потоками та експоненціальним розподілом часу обслуговування.

Приведена в роботі математична модель розподілу ресурсів враховує можливі переходи в системі при надходженні ресурсів в джерела (рис.2) та задоволенні замовлень (рис.3).

Формалізовані змінні в моделі несуть таке змістовне навантаження:

k – інтенсивність надходження замовлень з k-го виду потреб;

kl (i,j) – імовірність виділення засобів на k-й вид матеріальних потреб (k = 1, 2, 3) з l-го джерела ресурсів (l = 1…6);

k0(i,j) - ресурси на k-й вид не виділяються, незважаючи на наявність їх в джерелах;

l - інтенсивність надходження ресурсів в l-те джерело;

(i,j ) – стаціонарна імовірність стану системи;

rk – гранично можлива кількість замовлень з к-го виду потреб;

sl – гранично можлива кількість замовлень з l-го виду ресурсів.

Розв’язання описаної моделі можливе за допомогою методів лінійного програмування з застосуванням пакетів прикладних програм.

Для критерія наявності мінімальної кількості замовлень в черзі за видами матеріальних засобів цільова функція має вигляд:

(1)

(2)

(3)

В цьому випадку задача розподілу ресурсів буде відноситися до класу багатокритеріального прийняття рішення, яка полягає в тому, що необхідно визначити екстремальні значення 3 критеріїв на області можливих значень. На базі аналізу статистичних даних про надходження замовлень і іх задоволення в системі тилового забезпечення поставлена та вирішена задача пошуку раціональних рішень в області критеріїв f1, f2, f3,, що дозволяє через систему ситуаційних приорітетів особі, що приймає рішення, приймати рішення щодо розподілу наявних ресурсів. Запропоновано новий метод вирішення цієї задачі.

Запропонована модель має універсальний характер і дає можливість виробити органам управління тилом відповідні керуючі дії щодо інтенсифікації надходження ресурсів в ті чи інші джерела безпосереднього впливу, в залежності від характеру ситуації. Реалізація даної моделі дозволяє суттєво підвищити ефективність підготовки і прийняття стратегічних, тактичних і оперативних рішень в системі матеріального забезпечення військ при забезпеченні взаємоув’язання та збалансованості планів і керуючих дій на різних рівнях управління.

Удосконаленню процедур прийняття рішення з матеріального забезпечення військ буде сприяти впровадження територіального принципу тилового забезпечення, який на відміну від раніше існуючої централізованої системи, передбачає надання максимуму господарчої свободи в оперативній та військовій ланках щодо закупівлі необхідних матеріальних засобів на місцях, щільну інтеграцію з місцевою економічною базою. В дисертації сформульовані принципи моделювання територіальної системи тилового забезпечення (ТСТЗ), поставлена і вирішена задача побудови її оптимальної організаційної структури. При цьому інтегральна функція управління в ТСТЗ може бути реалізована за допомогою формування територіального центру тилового забезпечення, задача якого полягає в координації роботи підлеглих ланок (елементів) тилового забезпечення з тим, щоб досягалася глобальна мета функціонування ТСТЗ – найбільш повне забезпечення військових частин необхідними матеріальними засобами у встановлений термін.

Завданнями територіального центру тилового забезпечення будуть розподіл фінансових і матеріальних ресурсів, що виділяються тилом Центру, координація взаємодії ТСТЗ з воєнною економікою тилової спрямованості, оцінка і прогноз взаємодії, вивчення кон’юнктури ринку регіону, заключення договорів з місцевими постачальниками матеріальних засобів і послуг, пошук джерел позабюджетного фінансування, розробка плану забезпечення прикріплених військ, контроль за збереженням та витрачанням матеріальних засобів у військових частинах.

У третьому розділі - “Моделювання оптимальної інфраструктури тилового забезпечення Збройних Сил України” - проведено дослідження процесів прийняття рішень на ринку нафтопродуктів України, розглянуті задачі удосконалення забезпечення військ в сучасних умовах, сутність і зміст функцій управління при забезпеченні військ пальним. Доведено необхідність створення інформаційно-керуючої системи забезпечення військ пальним, інтегрованої з національною системою на основі сучасних інформаційних технологій. Сформульовані концептуальні напрямки переведення військ на забезпечення пальним за територіальним принципом. При цьому призначення нової системи, умови її функціювання, вимоги до неї визначають необхідність розгляду оперативної і воєнно-економічної ефективності. Під оперативною ефективністю територіальної системи забезпечення пальним слід розуміти ступінь її відповідності пред’явленим до неї оперативним вимогам, а під воєнно-економічною ефективністю – витрати ресурсів (людських і матеріальних), необхідних для своєчасного і повного забезпечення військ. З точки зору воєнно-економічної ефективності територіальна система матеріального забезпечення повинна забезпечувати високу економічність, тобто задовольняти матеріальні потреби військ при обмежених витратах ресурсів. Головним показником ефективності територіальної системи на мирний час слід рахувати воєнно-економічну ефективність.

Дослідження показують, що однією з найважливіших задач, які потребують нагального рішення при формуванні ТСТЗ, є реформування транспортно-складської системи забезпечення пальним.

Встановлено, що наявна мережа стаціонарних складів пального, що мається сьогодні в Україні, надлишкова. Тому необхідно вирішити задачу оптимальної дислокації складів з метою забезпечення оптимального плеча підвезення до військових частин за критерієм мінімуму сумарних витрат.

Постановкою задачі передбачається, що в територіальному районі, що розглядається, відомі прикріплені на забезпечення військові частини (споживачі), їх розташування, об’єми потреб в цілому та за номенклатурними групами, характеристика транспортної мережі і маршрути підвезення.

Для знаходження оптимального плану розташування, з використанням сформульованої постановки, застосовується алго-ритм комбінаторного пошуку послідовних оцінок варі-антів.

Розроблений алгоритм оптимальної дислокації складів дозволяє вирішувати проблему оцінки ефективності реформування складської системи забезпечення військ пальним з урахуванням наявної мережі складів служби пального Збройних Сил та нафтопродуктозабезпечення держави при визначенні напрямків політики у цій галузі.

Формуванню ефективної транспортно-складської системи, що дозволить здешевити подачу пального споживачам, повинно сприяти широке використання відносно дешевого трубопроводного транспорту. В дисертації подані рекомендації щодо доцільності використання військових польових магістральних трубопроводів у воєнний час, в народногосподарському секторі, при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Сформульовано і вирішено задачу оптимізації вибору траси трубопроводу з використанням мережної моделі і методів оптимального програмування.

Прийняття рішення на застосування польових магістральних трубопроводів повинно базуватися на основі оцінки витрат, у порівнянні з альтернативним трубопровідному автомобільним транспортом у зв’язку з цим, що в обох випадках повинні використовуватися автомобільні шляхи.

У дисертації сформульовані дві постановки задач. В першій визначається момент часу Т, починаючи з якого буде спостерігатися виграш від експлуатації трубопроводу у порівнянні з використанням автотранспорту за умов необмеженого часу його використання.

Економіко-математична модель цієї задачі сформульована таким чином.

Введемо наступні позначення:

 

Sijk(t) – витрати на експлуатацію автомобільного транспорту k-го виду, причому Sijk=0, якщо між i-тим та j-тим пунктами немає прямого сполучення;

ij – час розгортання трубопроводу з i-го в j-й пункт;

сnij(t) – витрати на разгортання трубопроводу;

сlij(t) – витрати на експлуатацію трубопроводу;

n – загальна кількість пунктів;

k – загальна кількість типів автотранспорту підвезення пального.

Необхідно визначити такі xijk і yij, при яких T min.

На основі цих параметрів з урахуванням обраного критерию для моделі першої постановки цільовий функціонал має вигляд:

. (4)

Обмеження визначають кількість вихідних потоків з i і вхідних потоків в j, іх рівність, обов’язковість виходу з начального пункту маршрута і входу потоків в кінцевий пункт, час вводу до експлуатації трубопроводу, умови реалізації проекту розгортання трубопроводу, витрати на його прокладання, умови розгортання трубопроводу в прямому і зворотньому напрямках, переваги використання трубопроводу у порівнянні з автомобільним транспортом підвезення пального тощо.

Цільова функція у відношенні до використання трубопроводу приймає наступний вигляд:

. (5)

Час вводу до експлуатації трубопроводу визначаємо як

. (6)

Система обмежень для умови реалізації проекту розгортання трубопроводу враховує те, що трубопровід можна прокладати як в прямому, так і в зворотньому напрямку, а також обмеження за витратами на прокладення трубопроводу

. (7)

Тоді необхідна умова розгортання трубопроводу з включенням як в прямому, так і в зворотньому напрямку початкового і кінцевого пунктів буде

. (8)

Сформулюємо умову переваги використання трубопроводу у порівнянні з автомобільним транспортом в залежності від періоду T, який характеризує момент отримання виграша першого відносно другого:

. (9)

Рішення задачі за цією моделлю може використовуватися у двох напрямках:

а) трубопровід розгортається завчасно з одночасним введенням його в дію і здійсненням автоперевезень в цьому ж напрямку, починаючи з фіксованого часу . Для цього випадку умова переваги має вигляд:

. (10)

б) початок розгортання трубопроводу і використання автотранспорту здійснюється одночасно:

. (11)

Друга постановка задачі відрізняється від першої тим, що необхідно при фіксованому часі Т визначити такі xij, yij, при яких

, (12)

при тих самих умовах, але при цьому враховуються витрати на демонтаж трубопроводу Сijд. Період часу демонтажу трубопроводу 1 з фіксованого моменту часу Т можна визначити таким чином:

(13)

де ij -тривалість демонтажу трубопроводу.

Сформульовані постановки задач можуть бути використані для розробки моделей забезпечення військ пальним в залежності від різних умов обстанови. Наприклад, тактика використання авіації на особливий період передбачає розосередження авіаційної техніки. Для цих цілей можуть бути використані запасні аеродроми, у тому числі аеродромні ділянки автомобільних шляхів. В якості реалізації розроблених моделей в дисертаційній роботі вирішена задача доставки авіапального з Центру забезпечення пального на передбачувану аеродромну ділянку автодороги. Виходячи з дорожних умов та обраних типів автомобільних засобів підвезення пального (АЦ-7-4310, АЦ-8,5-255Б, АЦ-9-5320, АЦ-9-5337, АЦ-10-260, АЦ-5,5-4320, АТМЗ-5-4320, АТМЗ-5,5-4310, АТЗ-9,3-260, ТЗА-7,5-5334, ТЗ-8-255Б, МАЗ-5335, МАЗ-514, КРАЗ-257, КАМАЗ-5410, МАЗ-504В) були розраховані витрати на перевезення пального по ділянках шляхів. На основі розробленої моделі з використанням засобу “Пошук рішення”, що є складовою в MS Excel і дозволяє вирішувати задачі як нелінійного, так і лінійного програмування, були отримані оптимальні маршрути з точки зору мінімума витрат на підвезення автотранспортом та транспортування пального за допомогою трубопроводу. Причому, за умов відсутності впливу дорожних умов на розгортання трубопроводу виявилось, що траса трубопроводу не співпадає з автомобільним маршрутом. Оптимальним серед автомобільних засобів підвезення пального є автоцистерна АЦ-9-5337.

Розроблений комплекс моделей може бути використаний для вирішення подібних задач в народному господарстві, в регіонах з недостатньо розвинутою інфраструктурою, дефіцитом засобів підвезення, при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми щодо підвищення ефективності прийняття рішень з матеріального забезпечення військ в сучасних умовах реформування Збройних Сил України, функціонування Тилу Міністерства оборони в новому економічному середовищі при обмеженості матеріальних і фінансових ресурсів.

У дисертації отримано такі основні теоретичні та практичні результати:

1.

Проведений аналіз визначень та змісту матеріального забезпечення Збройних Сил України на підставі діючих статутів, настанов, керівництв та посібників дозволив стверджувати, що в даний момент не існує достатньо повного, єдиного і універсального визначення. Більшість існуючих визначень грішать формальним підходом. Запропоноване визначення матеріального забезпечення з позиції управлінської діяльності дозволяє більш повно розкрити його сутність, враховуючи повний життєвий цикл матеріальних засобів та реалізацію цілей Збройних Сил.

2.

За результатами проведеного системного аналізу сучасного стану матеріального забезпечення Збройних Сил України визначено, що перехід на ринкові економічні відносини і пов’язаний з цим кризовий стан економіки України поки що не дозволяють задовільнити потреби оборони в повній мірі. В таких умовах першочерговими завданнями постають оптимізація чисельності, оптимізація структури Збройних Сил, підвищення ефективності прийняття рішень щодо використання обмежених матеріальних і фінансових ресурсів. Виявлено необхідність в удосконаленні методів прийняття рішень з матеріального забезпечення військ на основі сучасних економіко-математичних методів і моделей.

3.

Обгрунтовано необхідність переводу забезпечення військ за територіальним принципом, залучення методів логістики щодо побудови ефективної системи тилового забезпечення, адаптованої до сучасних умов господарювання. Запропоновані підходи та кількісні критерії оцінки за певних умов дозволяють вплинути на різні етапи прийняття рішень щодо створення і функціонування комплексу системи тилового забезпечення і військової економіки тилової спрямованності в залежності від стану економіки України.

4.

Дослідження економічних і фінансових джерел забезпечення потреб оборони в сучасних умовах дозволило запропонувати додаткові напрями використання наявного потенціалу Збройних Сил щодо отримання позабюджетних ресурсів.

5.

Запропонований новий методологічний підхід щодо розподілу обмежених ресурсів, заснований на використанні апарату масового обслуговування з ситуаційними пріоритетами, дозволяє суттєво підвищити ефективність прийняття рішень в системі матеріального забезпечення військ. Розроблена модель реалізована на практиці в діяльності органів управління тилом.

6.

Системний підхід до дослідження матеріального забезпечення військ в оперативному та військовому ланцюгах сприяв проведенню аналізу його елементів і структури, виділенню системотворчої ознаки, а також розгляду внурішньосистемних зв’язків і зв’язків із зовнішнім середовищем. Запропонована модель формування оптимальної організаційної структури територіальної системи тилового забезпечення на засадах логістичного аналізу і програмно-цільового підходу за критерієм мінімума сукупних витрат вимагає адекватної системи управління, спрямованої на досягнення синергетичного ефекту. Доведено необхідність створення в якості координуючих органів територіальних центрів тилового забезпечення.

7.

Сформульовано і змістовно обгрунтовано задачі щодо подальшого впровадження забезпечення пальним за територіальним принципом. Запропонована стратегія реформування транспортно-складської системи забезпечення пальним на основі застосування військових трубопроводів і комплекса розроблених економіко-математичних моделей дозволить здешевити подачу нафтопродуктів у війська та буде сприяти розвитку інфраструктури нафтопродуктозабезпечення держави. Подано рекомендації щодо використання військових трубопроводів у народногосподарському секторі, при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

8.

Розроблено та реалізовано економіко-математичну модель знаходження оптимального плану розташування складів пального, що забезпечує мінімум сумарних витрат. Модель дозволяє визначити раціональну дислокацію складів з урахуванням наявної мережі складів служби пального та системи нафтопродуктозабезпечення держави.

9.

Сформульовано і вирішено задачу оптимізації вибору траси польового магістрального трубопроводу з використанням мережної моделі і методів оптимального програмування.

10.

Розроблено економіко-математичну модель обгрунтування прийняття рішення на застосування польового магістрального трубопроводу у порівнянні з альтернативним йому автомобільним транспортом підвезення пального.

Розроблені стратегії, математичні моделі, методи і алгоритми дозволяють суттєво підвищити ефективність прийняття рішень з матеріального забезпечення військ в сучасних умовах. Результати роботи впроваджені в діяльність органів управління тилом Міністерства оборони. На основі проведених досліджень за безпосередньої участі автора розроблено Концепцію розвитку стаціонарних баз і складів пального Збройних Сил України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Щелкунов В.И., Плужников Б.А. Стратегии материального обеспечения Вооруженных Сил Украины в современных условиях. – К.: Наукова думка, 2001. – 280 с.

2.

Плужников Б.А. Комплексный подход к повышению эффективности использования инфраструктуры ВВС. // Проблемы системного подхода в экономике: Сб. научн. тр. – К.: КМУГА, 1996. – C. 113-117.

3.

Зеленін В.В., Плужніков Б.О. Організаційні та економічні аспекти експлуатаційного використання аеродромних комплексів ВПС України у народному господарстві. // Економічні проблеми розвитку транспорту України: Зб. наук. пр. – К.: КМУЦА, 1996. – С. 83-87.

4.

Плужников Б.А. Вопросы совершенствования системы обеспечения рынка Украины нефтепродуктами. // Проблемы информатизации и управления: Сб. научн. тр. – К.: КМУГА, 1998. – С. 23-28.

5.

Плужников Б.А. Исследование процесса принятия решений на рынке нефтепродуктов Украины. // Проблемы информатизации и управления: Сб. научн. тр. – К.: КМУГА, 1998. – С. 123–127.

6.

Плужніков Б.О. Підвищення ефективності тилового забезпечення на основі логістичного підходу. // Проблемы системного подхода в экономике: Сб. научн. тр. – К.: КМУГА, 1999. – С. 119-123.

7.

Плужніков Б.О. Розробка стратегії реформування транспортно-складської системи забезпечення військ пальним. // Проблемы системного подхода в экономике: Сб. научн. тр. – К.: КМУГА, 2000. – С. 119-122.

8.

Плужніков Б.О. Стратегія формування територіальної системи тилового забезпечення Збройних Сил.//Зб.наук.пр.– Київ: НАУ, 2001. – Т.4. – С. 11-13.

9.

Плужніков Б.О. “Підвищення ефективності системи тилового забезпечення Збройних Сил України в умовах ринкової економіки” // Тези доп. – ХУІ звітна науково-технічна конференція за 1995 рік. – Київ: КМУЦА, 1996. – С. 203-204.

10.

Плужніков Б.О. “Комплексний підхід підвищення ефективності транспортного забезпечення Збройних Сил України” // Тези доп. – ХУІ звітна науково-технічна конференція за 1995 рік. – Київ: КМУЦА, 1996. – С. 202.

11.

Плужніков Б.О. “Системний підхід до підвищення ефективності територіального забезпечення військ пальним” // Тези доп. – ХУІІІ звітна науково-технічна конференція за 1997 рік. – Київ: КМУЦА, 1998. – С. 287.

Плужніков Б.О. Економіко-математичне моделювання процесів прийняття рішень з матеріального забезпечення Збройних Сил України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата економічних наук зі спеціальності 08.03.02 – економіко-математичне моделювання.– Національний авіаційний універсітет, Київ, 2001.

Робота присвячена розробці теоретичної бази і практичної методики підвищення ефективності процесів прийняття рішень з матеріального забезпечення Збройних Сил в сучасних умовах. Для досягнення поставленої мети вирішено такі завдання: проведено системний аналіз сучасного стану системи матеріального забезпечення Збройних Сил; визначені системотворчі фактори і основні напрямки функціонування системи матеріального забезпечення, адаптованої до ринкових умов господарювання; розроблено модель формування організаційної структури територіальної системи тилового забезпечення; розроблено модель розподілу обмежених фінансових і матеріальних ресурсів; представлений комплекс економіко-математичних моделей прийняття рішень в системі забезпечення військ пальним.

Практична цінність роботи полягає в тому, що її результати дозволяють посадовим особам органів тилу приймати обгрунтовані ефективні рішення з матеріального забезпечення військ на основі розроблених моделей і стратегій.

Ключові слова: матеріальне забезпечення, прийняття рішень, структура тилу, економіко-математична модель, алгоритм, стратегія.

Плужников Б.А. Экономико-математическое моделирование процессов принятия решений по материальному обеспечению Вооруженных Сил Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Национальный авиационный университет, Киев, 2001.

Работа посвящена разработке теоретической базы и практической методике повышения эффективности процессов принятия решений по материальному обеспечению Вооруженных Сил в современных условиях. Для достижения поставленной цели решены такие задачи: проведен системный анализ современного состояния системы материального обеспечения Вооруженных Сил; определены системообразующие факторы и основные направления функционирования системы материального обеспечения, адаптированной к рыночным условиям хозяйствования; разработана модель формирования организационной структуры территориальной системы тылового обеспечения; разработана модель распределения ограниченных финансовых и материальных ресурсов; представлен комплекс экономико-математических моделей принятия решений в системе обеспечения войск горючим.

Практическая ценность работы состоит в том, что ее результаты позволяют должностным лицам органов тыла принимать обоснованные эффективные решения по материальному обеспечению войск на основе разработанных моделей и стратегий.

Ключевые слова: материальное обеспечение, принятие решений, структура тыла, экономико-математическая модель, алгоритм, стратегия.

Pluzhnikov B. Economical – mathematical models of making decisions on material support of the Ukrainian Armed Forces.- Мanuscript.

Dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.03.02 – economical – mathematical modeling. – National aviation university, Kyiv, 2001.

The thesis is devoted to the problem of making decisions on material support of the Ukrainian Armed Forces nowadays. For reaching an object in view such problems are decided: the complex analysis of previous and current features and state of a system of material maintenance, and essential economic and mathematical models are conducted; the system forming factors and the main directions of functioning of logistic and administrative support adapted to market conditions are determined; a model of shaping of territorial logistic system that could help to satisfy both civil and military needs is worked out; the distribution model of limited financial and material resources is elaborated; concrete recommendations and mechanism as to getting out-budget fund due to use the Ukrainian Armed Forces potential are given; the development strategy of fuel-lubricant support system is certain.

The main results of this work are included into the projecting and shaping of the territorial logistic system integrated with regional economy infrastructure in order to obtain better value for money. This system will allow improving the quality and readiness of regional logistics systems, helping all level logistics staff to plan for better involvement to solve materials management problem, provide the maximum incentive to perform efficiently for decentralized maintenance. Offered new methodological approach founded on use of logistic analysis and program-aimed method allows to affirm the necessity of foundation of the territorial logistic center intended to coordinate centralized and decentralized control on material, information and financial flows, and to interact with regional economy infrastructure. The principal tasks and duties of this center are formulated.

The results of the research present the formal economic-mathematical instrument. They develop the perspective directions of scientific mechanism of making effective decisions in logistics and administrative support. A new direction in economic-mathematical modeling is worked out which is based on the method of queue theory and multicriteria methodology for decision making. The distribution model of limited funds and resources for the Ukrainian Army needs in food, uniform and fuel-lubricant materials is offered. The elaborations have been executed with taking into consideration the uncertainty of getting funds. They are based on real logistics processes. The model gives the Main Logistic Department staff an opportunity to find ways to ease the critical situation and to achieve better use of available resources. It can be also implemented in practice in the territorial logistic centers.

Considerable effort is devoted to the elaboration of the Ukrainian Armed Forces fuel-lubricant support system reforming strategy. The methodological bases of making-decision processes research at the Ukrainian oil product market are developed and the technique of modeling of the administrative decision is created. Management functions of the Army fuel-lubricant support system integrated to national economy infrastructure and founded on constructing of information control system on the basis of the up-to-date technologies are conducted. The perspective directions of the further inculcation of the territorial fuel-lubricant support principle are given. The development concept of the stationary fuel depots of the Ukrainian Armed Forces fuel-lubricant service is proposed. It is grounded on reforming of transportation-depot fuel support system along with wide use of military field pipeline system and complex of economical–mathematical models.

The models are designated to optimize the extra military fuel depot network and to make rational decisions on putting into practice the military fuel pipe-lines both for martial law period and national economy needs taking into consideration economic indexes.

The model of seeking of optimal disposal fuel depots plan intended to minimize expenditures on delivery fuel products to military customers is worked out. This enables to determine the rational military fuel depots dislocation bearing in mind the present both military fuel service and national oil product infrastructure. To find the optimal dislocation plan it has been used combinatorial search algorithm of consequent estimations of variants. The extra number of fuel depots has to be realised or leased to commercial structures.

The suggested reform of transportation-depot fuel support system means more wide-spreading use of the military pipeline PMTP-150. The possible variants of its application in wartime, for national economy needs and for emergency situation are given. The problem of optimization of choice of the military field pipeline route is formulated and solved by means of method of network modeling and optimal programming. The expenditure distinctions on pipeline laying in direct and face-to-face directions are taken into account. The offered algorithm realized the model provides optimal choice of pipeline route on basis of expenditure calculation and peculiarities of pipeline laying. It makes possible to reduce the time on making decisions and pipeline construction.

The model of making decisions on application of military pipe-line in comparison with alternate to it’s automobile fuel delivery transport concerning the time of it’s exploitation is elaborated. Both of these kinds of transport use motorways. The model allows to determine the time of profitable use of pipeline as regards to automobile and to choose the optimal route by the criteria of minimum expenditures. Calculations carried out under parameters of type of fuel delivery motors let give some justified recommendations to improve functioning of fuel-lubricant service.

The practical value of the given thesis consists of the results allowing logistics personnel to make well-grounded effective decisions on material support according to elaborated economical-mathematical models and strategies.

Key words: material support, making decisions, logistics


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗАСТОСУВАННЯ ВНУТРІШНЬОТКАНИННОГО ЕЛЕКТРОФОРЕЗУ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ І ЕНТЕРОСОРБЦІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ОПЕЧЕНИХ - Автореферат - 29 Стр.
ФОСФОНІЄВІ ІЛІДИ З АЗОТОВМІСНИМИ ГРУПАМИ – ПЕРСПЕКТИВНІ РЕАГЕНТИ ДЛЯ ГЕТЕРОЦИКЛІЗАЦІЙ - Автореферат - 17 Стр.
ЖАНРОВІ МОДИФІКАЦІЇ СУЧАСНОГО ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ - Автореферат - 26 Стр.
ЕЛЕКТРОН-ФОНОННА ВЗАЄМОДІЯ В СИСТЕМАХ З ЛОКАЛІЗАЦІЄЮ НОСІЇВ ЗАРЯДУ - Автореферат - 22 Стр.
ПОЛІТИКА АДМІНІСТРАЦІЇ Р. РЕЙГАНА В ГАЛУЗІ ДОСЛІДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ КОСМІЧНОГО ПРОСТОРУ (1981-1989 рр.) - Автореферат - 29 Стр.
Ідеал учителя у вітчизняній педагогічній журналістиці другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Автореферат - 31 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ УНІВЕРСИТЕТІВ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ ст. (на матеріалах України) - Автореферат - 27 Стр.