У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

РОМАНІВ Михайло Васильович

УДК 336.12

СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК

ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО

КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ

08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат дисертації та здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у відділі фінансових ресурсів держави

Науково-дослідного фінансового інституту

при Міністерстві фінансів України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Василик Остап Дмитрович,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

завідувач кафедри фінансів,

грошового обігу і кредиту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук,

професор

Даниленко Анатолій Іванович

Міністерство промислової політики України,

заступник міністра

Кандидат економічних наук, професор

Поддєрьогін Анатолій Микитович

Київський національний економічний

університет, завідувач кафедри фінансів

підприємств і страхової справи

Провідна установа: Тернопільська академія народного

господарства, кафедра фінансів,

Міністерство освіти і науки України

Захист відбудеться “28 “ лютого 2000 року о 14-00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д.26.001.12 у Київському національному

університеті імені Тараса Шевченка за адресою:

м.Київ, вул.Васильківська, 90а, ауд.704.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка,

вул.Володимирська, 58, к.10.

Автореферат розісланий “26“ січня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Жилінська О.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ. Формування ринкової системи господарювання в Україні вимагає наукової розробки форм і методів державного регулювання розвитку економіки. У державному регулюванні розвитку економіки провідне місце належить державному фінансовому контролю. Нині державний фінансовий контроль знаходиться на стадії становлення. Це вимагає дослідження організаційних, методологічних і методичних аспектів його розвитку. Одночасно необхідним є дослідження питання місця і ролі фінансового контролю в економічній системі держави, його використання при прийнятті управлінських рішень на всіх рівнях управління економікою.

Зокрема, підвищується роль органів фінансового контролю у формуванні інформації, яка характеризує не тільки кількість порушень господарськими суб‘єктами положень чинного законодавства, величини втрат, які несуть держава, споживачі продукції і послуг, але і виявлення причин, що призвели до цих порушень або зловживань.

Саме зміщення акцентів із суто контрольно-ревізійних функцій до оцінювально-економічних може стати вагомим внеском у діяльність державних контролюючих служб у пошукові шляхів підвищення ефективності суб‘єктів господарювання, раціонального використання бюджетних коштів, зміцнення фінансового становища у державі.

Питанням теорії та практики державного фінансового контролю присвячені роботи українських вчених економістів: В.А.Андрющенка, С.А.Буковинського, О.Д.Василика, В.М.Геєця, А.І. Даниленка, О.Д.Заруби, В.І.Кравченка, І.І.Лукінова, А.М.Мороза, Г.О.П‘ятаченка, М.І.Савлука, В.М.Федосова, А.А.Чухна, В.В.Шокуна, В.О.Шевчука, С.І.Юрія.

Дослідженню фінансового контролю присвячені роботи російських вчених: А.А.Александрова, Д.А.Аллахвердяна, В.Г.Базарової, І.А.Белобжецького, Є.О.Вознесенського, Ю.А.Данилевського, В.П.Дяченка, Є.В.Коломіна, В.Г.Панскова, В.М.Родіонової, В.К.Сенчагова, Г.К.Шеховцова, С.О.Шохіна.

Віддаючи належне вченим і фахівцям, що працюють в галузі теорії, методології, організації фінансового контролю, варто зазначити: багато питань не знайшли остаточного вирішення, що стримує розробку конкретних заходів щодо реалізації фінансової політики і посилення ролі держави в регулюванні економічних і соціальних процесів. Це і зумовило вибір теми дисертаційного дослідження, її теоретичну і практичну значимість.

ЗВ‘ЯЗОК РОБОТИ З НАУКОВИМИ ПРОГРАМАМИ, ПЛАНАМИ, ТЕМАМИ. Наукові розробки виконані автором у рамках комплексної наукової теми “Теоретичні основи і механізм фінансово-кредитного та грошового регулювання економіки України”, що виконувалася в Інституті економіки НАН України і затверджена Бюро відділення економіки НАН України 05.01.1993 року, а також окремих розділів наукових досліджень по виконанню комплексної теми “Становлення фінансової системи України і фінансова стабілізація”, що здійснювалися у Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України.

МЕТА І ЗАДАЧІ ДОСЛІДЖЕННЯ. Метою дисертаційної роботи є комплексне теоретичне і практичне дослідження економічної природи фінансового контролю і визначення його ролі в економіці перехідного періоду та розробка практичних рекомендацій по вдосконаленню напрямів державного фінансового контролю.

Для досягнення поставленої мети були визначені задачі дослідження, головними з яких є:

Дослідити теоретичні основи функціонування і розвитку державного фінансового контролю в Україні;

Визначити суть, необхідність і призначення фінансового контролю в умовах ринкової трансформації економіки;

Обгрунтувати методичні основи здійснення державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур і бюджетних установ;

Розробити непрямі методи фінансового контролю за тіньовою діяльністю підприємницьких структур;

Дослідити вплив фінансового контролю на формування і використання бюджетних коштів.

ПРЕДМЕТ І ОБ‘ЄКТ ДИСЕРТАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ.

Предметом дисертаційного дослідження є методи державного фінансового контролю як складового елементу управління державними фінансами в процесі створення і використання фінансових ресурсів.

Об‘єктом дослідження є система фінансового контролю за господарською діяльністю підприємницьких структур, бюджетних установ та формуванням і виконанням бюджетів усіх рівнів.

МЕТОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ базується на теоретичному осмисленні особливостей і умов розвитку державного фінансового контролю. При вирішенні поставлених задач використовувалися методи аналізу і синтезу, конкретного і абстрактного, порівняльних характеристик, економіко-математичне моделювання та табличне представлення результатів дослідження. Методологічною основою дослідження стало вивчення і творче осмислення основних досягнень зарубіжної та вітчизняної фінансової думки з проблем становлення та розвитку фінансового контролю.

НАУКОВА НОВИЗНА ОДЕРЖАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ.

Наукова новизна роботи визначається наступним :

досліджено суть і роль державного фінансового контролю в економіці перехідного періоду та визначено основні принципи його функціонування;

розроблено авторське трактування поняття “фінансовий контроль” як функції управління фінансами, яка реалізується через систему спостережень і перевірок законності, доцільності й ефективності процесів створення і використання грошових фондів для досягнення пропорційності і збалансованості розвитку економіки;

обгрунтовано методичні основи здійснення державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур, які базуються на оцінці достовірності визначення фінансових результатів господарської діяльності;

розкрито суть тінізації економіки як наслідку прорахунків в економічній політиці держави;

запропоновано непрямі методи визначення оборотів фінансових ресурсів у тіньовому секторі, в тому числі обсягів втрачених бюджетами надходжень, та заходи протидії тіньовій економічній діяльності підприємницьких структур;

обгрунтовано перелік і види бюджетних правопорушень та розроблено систему санкцій і заходів впливу до порушників бюджетного законодавства, які дозволяють посилити відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОДЕРЖАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ.

Практичне значення дисертації полягає у тому, що отримані наукові результати можуть бути використані при вдосконаленні бюджетного процесу в Україні, здійсненні державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур, а також застосовані в діяльності законодавчих та виконавчих органів влади. Основні положення дисертації використано в роботі фінансових, контрольно-ревізійних і економічних органів при підготовці проектів законодавчих і нормативних актів, зокрема законів України “Про бюджетну систему України”, “Про систему оподаткування в Україні”, “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”.

АПРОБАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДИСЕРТАЦІЇ.

Основні висновки та узагальнення доповідалися, обговорювалися і отримали позитивну оцінку на Науково-практичній конференції ”Проблеми і перспективи розвитку фінансової системи України” (червень 1997 р., м.Київ); Науково-практичній конференції “Проблеми та шляхи розвитку податкової системи України” (травень 1998 р., м.Київ - Ірпінь); Науково-практичній конференції “Адміністративна реформа в Україні. Проблеми підвищення ролі Міністерства фінансів України і Національного банку України як інститутів регулювання економіки” (червень 1998 р., м.Київ) та ін.

ПУБЛІКАЦІЇ. За результатами дослідження автором опубліковано тринадцять праць загальним обсягом 18,2 друкованих аркушів, в тому числі одноосібна монографія обсягом 13,8 друкованих аркушів.

ОБСЯГ І СТРУКТУРА РОБОТИ. Дисертація складається зі вступу, 3-х розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Обсяг дисертації - 188 сторінок, в тому числі 8 таблиць, 8 рисунків, 9 додатків.

СТРУКТУРА РОБОТИ.

ВСТУП

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ.

1.1. Необхідність і суть фінансового контролю.

1.2. Призначення і класифікація фінансового контролю.

1.3. Система державного фінансового контролю в Україні.

Висновки до розділу 1.

Розділ 2. МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР.

2.1. Організаційні основи державного фінансового контролю за діяльністю суб’єктів господарювання в умовах ринку.

2.2. Методи фінансового контролю за збереженням і використанням основних фондів.

2.3. Методи контролю достовірності фінансових результатів.

2.4. Непрямі методи фінансового контролю тіньової діяльності підприємни-цьких структур.

Висновки до розділу 2.

Розділ 3. ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ.

3.1. Фінансовий контроль за виконанням бюджетів.

3.2. Методичні основи фінансового контролю за діяльністю бюджетних установ.

Висновки до розділу 3.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.

ДОДАТКИ.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ.

Вирішення основних завдань роботи, визначених метою і задачами дисертаційного дослідження, здійснено на основі розробки наступних груп проблем.

Перша група проблем, досліджених у розділі “Теоретичні основи функціонування і розвитку державного фінансового контролю” стосується розкриття необхідності і суті фінансового контролю, розглянуто призначення і класифікація фінансового контролю, дана характеристика системи державного фінансового контролю в Україні.

У роботі доведено, що фінансовий контроль є важливою функцією держави, що забезпечує умови нормального функціонування фінансової системи, а також, що фінансовий контроль є одним із проявів важливої ролі фінансів у суспільному виробництві. Одночасно обгрунтовано, що безпосереднім об‘єктом фінансового контролю є процеси формування і використання грошових доходів і грошових фондів, що виражають створення, розподіл і перерозподіл валового внутрішнього продукту, а сферою поширення фінансового контролю є відносини виробництва, обміну і споживання через відносини розподілу і перерозподілу. Дано визначення фінансового контролю. А саме: фінансовий контроль – об‘єктивно необхідна і економічною системою зумовлена сукупність спостережень і перевірок законності, доцільності і ефективності формування й використання фондів фінансових ресурсів у процесі створення, розподілу, перерозподілу і використання валового внутрішнього продукту з метою оцінки обгрунтованості прийнятих управлінських рішень і результатів їх виконання.

Запропоноване визначення дозволяє виявити специфічне місце фінансового контролю серед інших видів контролю як з точки зору безпосереднього об‘єкта цього контролю – централізованих і децентралізованих грошових коштів, що виступають у формі фінансових ресурсів, відповідності їх формування і використання обмежуючим параметрам фінансового контролю - сприянні успішній реалізації фінансової політики ефективному використанню фінансових ресурсів.

На основі аналізу практичних матеріалів діяльності Державної контрольно-ревізійної служби в роботі зроблено висновок, що здійснення фінансового контролю дозволяє на основі системного стеження і перевірки руху грошових фондів вирішувати також завдання раціонального використання матеріальних і трудових ресурсів, опосередкованих через вартісну оцінку. Доведено також, що фінансовий контроль крім того, враховуючи взаємозв‘язок явищ, виступає як дієвий фактор підвищення ефективності суспільного виробництва. А як свідчить досвід країн з розвиненою економікою, раціональна організація та ефективне функціонування фінансового контролю сприяє забезпеченню національних економічних інтересів, поліпшенню керованості фінансової сфери, вдосконаленню фінансових відносин, розвитку ринкової економіки.

У роботі обгрунтовано призначення фінансового контролю в умовах побудови демократичної держави, охарактеризовано принципи фінансового контролю. Критично проаналізовано літературні джерела з проблеми класифікації фінансового контролю і відзначено, що розбіжності в трактуванні загальнотеоретичних питань фінансового контролю є результатом відсутності чітких критеріїв, які складають основу наукової класифікації. На нашу думку фінансовий контроль необхідно класифікувати за трьома напрямами: видами, формами і методами його здійснення.

Результатом теоретичного аналізу фінансового контролю є запропонована у роботі класифікація видів, форм і методів контролю на схемі 1.1.

У дисертації дано визначення системи фінансового контролю та охарактеризовано її елементи. На підставі детального аналізу визначено, що для розвитку системи державного фінансового контролю в Україні важливим є вдосконалення взаємодії між контролюючими суб‘єктами. Доведено, що в сучасних умовах вплив держави на соціально-економічні процеси необхідно зосереджувати на таких найважливіших групах підконтрольних об‘єктів, як: формування ресурсів у бюджеті, їх розподіл і витрачання; формування і використання ресурсів державних централізованих фондів; мобілізіція доходів і взаємовідносини з бюджетом державних підприємств.

Друга група проблем охоплена в розділі “Методичні основи державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур”. Саме тут доведено, що реалізація завдань відновлення фінансової стабілізації є сьогодні першочерговим завданням радикальних економічних реформ і подальшого економічного зростання, а це, в свою чергу, вимагає істотної регулюючої ролі держави в цьому процесі. Адже нині ситуація в організації та управлінні фінансами підприємницьких структур залишається складною. Поки не знайдено раціональних і ефективних форм впливу держави на фінансове становище господарюючих суб‘єктів. Зокрема, не вдалося створити надійного ефективного механізму державного фінансового контролю за формуванням і використанням фінансових ресурсів підприємств, передусім, державного сектору економіки. Йдеться про те, що держава повинна мати надійні інструменти впливу регулювання і контролю за фінансовою і господарською діяльністю, насамперед, державних підприємств.

У роботі доведено, щоб забезпечити вище визначене, варто створити умови для виконання державою у повному обсязі функцій власника державного майна, для чого розробити зміни і доповнення до відповідних законодавчих актів, насамперед, до Законів України “Про підприємство в Україні”, “Про господарське товариство”.

Для забезпечення виконання державою у повному обсязі функцій власника державного майна, захисту її інтересів, потребує вдосконалення і посилення державний фінансовий контроль за цими процесами, підвищення його дієвості та ефективності. На основі глибинного аналізу організаційних основ його здійсненя ми прийшли до висновку, що держава в особі контролюючих органів повинна мати важелі для забезпечення фінансової дисципліни, достовірності обліку і звітності в усіх сферах економіки, галузях господарства. Надання такого права є важливим з точки зору забезпечення правових підстав для здійснення Державною контрольно–ревізійною службою контролюючих функцій, не пов‘язаних з бюджетними коштами, на виконання завдань Кабінету Міністрів України, наприклад, у частині використання державної частки майна, надходження доходів і витрачання коштів у процесі приватизації, проведення взаємозаліків тощо, а також завдань правоохоронних органів на підприємствах, в організаціях усіх форм власності, крім того перевіряти одночасно повноту сплати податків, інших обов‘язкових платежів і зборів до бюджету і державних цільових фондів за необревізований податковими органами період.

Проведені дослідження дали можливість обгрунтувати висновки, що для правильної організації об‘єктивного обліку і контролю основних фондів першочергове значення має класифікація основних фондів. На нашу думку, діюча класифікація основних фондів є економічно необгрунтованою, занадто звуженою, оскільки об‘єднує в одну групу різні за функціональним призначенням і споживчими властивостями об‘єкти. Знеособлений облік різнорідних об‘єктів за трьома групами не дає можливості здійснювати ефективний контроль і аналіз використання основних фондів та їх вплив на виконання основних техніко-економічних показників роботи підприємницьких структур, контроль і аналіз технічного рівня виробництва. Через це, на наш погляд, варто вдосконалити класифікацію основних фондів у напрямі розширення групування їх за економічно однорідними ознаками.

У роботі досить детально досліджено методи фінансового контролю за збереженням і використанням основних фондів. Аргументовано доцільність включення витрат на всі види ремонту основних фондів до складу витрат виробництва та валових витрат. І доведено, що це сприятиме зменшенню трудомісткості обліку основних фондів, правильності відображення вартості основних фондів і величини амортизаційних відрахувань.

Використання основних і оборотних фондів впливає на загальне фінансове становище підприємства. У цьому зв‘язку важливого значення набуває оцінка загального фінансового стану підприємства. У дослідженні аргументовано, що така оцінка може здійснюватися шляхом використання відповідних коефіцієнтів. Органам Державної контрольно-ревізійної служби зокрема, відповідно до мети їх діяльності, варто використовувати для аналізу такі фінансові коефіцієнти:

Показники рентабельності

Показники ліквідності

Показники ділової активності

Показник фінансової стабільності

У дисертації проаналізовано розвиток тіньової економіки як надзвичайно важливої, складної, багатогранної проблеми, що пов‘язана з економічною безпекою держави і потребує серйозного державного впливу. Охарактеризовано застосування непрямих методів фінансового контролю за тіньовою економічною діяльністю підприємницьких структур, що, на нашу думку, сприятиме більш ефективній боротьбі правоохоронних та контролюючих органів з тінізацією економіки, зокрема, з кримінальними проявами в економічній сфері. Для протидії тіньовій економічній діяльності підприємницьких структур, її локалізації та легалізації запропоновано ряд конкретних заходів правового захисту інтересів держави її господарюючих суб‘єктів, які намагаються працювати легально, не ухиляються від оподаткування.

Третя група проблем, що знайшли висвітлення у розділі “Фінансовий контроль за формуванням і використанням бюджетних коштів” полягає в обгрунтуванні необхідності в умовах переходу до ринкових відносин проведення комплексу заходів щодо забезпечення повного та своєчасного надходження до бюджету доходів, цільового й ефективного здійснення витрат, постійного аналізу і контролю доходів та витрат бюджету в плані їх впливу на економіку.

Аналіз перевірок за дотриманням порядку проведення взаємозаліків з фінансування бюджетних витрат у рахунок погашення недоїмки, з належних до бюджету платежів та виявлених при цьому порушень фінансової та бюджетної дисципліни, показали, що такий шлях проведення розрахунків створює сприятливі умови для зловживання та тінізації значної частини бюджету.

А отже назріла необхідність підготовки відповідного нормативного документу щодо поетапної заборони їх проведення в усіх ланках бюджетної системи держави.

У роботі досить детально і на конкретних прикладах проаналізовано стан фінансового контролю за виконанням місцевих бюджетів і як наслідок ми прийшли до висновку про необхідність посилення фінансового контролю за виконанням місцевих бюджетів з боку представницьких органів влади на місцях, надавши їм право створювати власні контрольно-рахункові органи (контрольні палати) для оцінки обгрунтованості проектів відповідних бюджетів, нормативно-правових актів органів державної влади, місцевих програм економічного і соціального розвитку, угод і договорів з центральними органами державної влади, зарубіжними партнерами і інших документів, що стосуються питань місцевих бюджетів, формування і використання фінансових ресурсів відповідної території в цілому, для організації і проведення оперативного контролю за належним виконанням відповідних бюджетів у поточному році, проведення комплексних і тематичних перевірок і обстежень по окремих розділах і статтях місцевих бюджетів і позабюджетних фондів, перевірки і обстеження підприємств і установ, що використовують у своїй діяльності кошти місцевих бюджетів, аналізу порушень і відхилень при виконанні бюджету, розробки пропозицій по їх усуненню, винесення оцінки діяльності виконавчих органів по виконанню відповідних бюджетів.

Надзвичайно гострою є проблема відповідальності у процесі виконання бюджету за нецільове, неефективне використання бюджетних коштів та інші бюджетні порушення. Норми, що регулюють застосування відповідальності, або відсутні, або містяться в підзаконних актах, не мають чіткої регламентації повноваження органів, що здійснюють контроль за виконанням бюджету, а також застосування ними заходів відповідальності.

З метою усунення цього, на нашу думку, в частині регулювання відповідальності за порушення при виконанні бюджету, слід чітко визначити органи, які можуть застосовувати заходи відповідальності. Такими органами можуть бути: Рахункові палати Верховної Ради України, контрольно-рахункові органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції, Державне казначейство, Державна контрольно-ревізійна служба, місцеві фінансові органи. В роботі також приводиться перелік видів бюджетних правопорушень, за які на наш погляд необхідно встановити заходи відповідальності та розміри штрафних санкцій, які слід було б передбачити до посадових осіб, керівників підприємств та організацій за порушення бюджетного законодавства.

У здійсненому дослідженні встановлено, що потреба держави і суспільства в ревізії, враховуючи нинішнє фінансове становище в державі, є великою і на даний час забезпеченою не повністю. Слід законодавчо визнати необхідність щорічного проведення ревізій і тематичних перевірок органами ДКРС надходжень і використання бюджетних коштів в органах виконавчої влади, а також на підприємствах, установах, організаціях, що одержують кошти з бюджетів усіх рівнів. У проекті Закону України “Про державний фінансовий контроль”, а також у проекті Бюджетного кодексу України необхідно встановити принцип адресності і цільового використання державних коштів.

ВИСНОВКИ.

Проведені в дисертаційній роботі дослідження теоретичних основ функціонування і розвитку державного фінансового контролю, методичних основ державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур, фінансового контролю за формуванням і використанням бюджетних коштів стали підставою для отримання наукових і практичних результатів, а саме:

Фінансовий контроль є важливою функцією держави, що забезпечує умови нормального функціонування фінансової системи, а також є одним із проявів важливої ролі фінансів у суспільному виробництві. Фінансовий контроль – об‘єктивно необхідна і економічною системою зумовлена сукупність спостережень і перевірок законності, доцільності і ефективності формування і використання фондів фінансових ресурсів у процесі створення, розподілу, перерозподілу і використання валового внутрішнього продукту з метою оцінки обгрунтованості прийнятих управлінських рішень: результатів їх виконання. Це визначення дозволяє виявити специфічне місце фінансового контролю серед інших видів контролю.

Результатом теоретичного аналізу є запропонована у роботі класифікація видів, форм і методів контролю, що має надзвичайно велике значення для ефективного функціонування системи фінансового контролю в цілому, а також з точки зору попередження паралелізму та дублювання при здійсненні контролю.

Недосконалість класифікації основних фондів зумовлює необхідність її удосконалення у напрямі розширення групування основних фондів за економічно однорідними ознаками. Доцільним являється включення витрат на всі види ремонту основних фондів до складу витрат виробництва та валових витрат, що дасть можливість зменшити трудомісткість обліку основних фондів, правильність відображення їх вартості та величини амортизаційних відрахувань.

Застосування нових підходів до оцінки загального фінансового стану підприємства дасть змогу використовувати в оцінках органами ДКРС фінансових коефіцієнтів, а саме: а) рентабельності; б) ліквідності; в) ділової активності; г) фінансової стабільності.

З метою протидії тіньовій економічній діяльності підприємницьких структур необхідно здійснити низку конкретних заходів правового захисту інтересів держави:

законодавчо визначити умови податкової та валютної амністії за добровільне декларування прихованих від оподаткування доходів та повернення в Україну валютних цінностей із-за кордону;

внести доповнення до Кримінального Кодексу України, спрямовані на посилення відповідальності за ухилення від сплати податків, корупцію, шахрайство;

удосконалити механізм взаємодії правоохоронних і контролюючих органів, насамперед шляхом створення зведеного банку даних для обліку економічних злочинів і механізмів їх здійснення, даних щодо проведення великих фінансових операцій суб‘єктами господарської діяльності, а також спеціальних міжвідомчих інформаційно-аналітичних систем та налагодження ефективного обліку інформації з питань протидії тіньовій економічній діяльності, злочинам, які загрожують економічній безпеці держави та інші.

Доцільним є необхідність посилення фінансового контролю за виконання місцевих бюджетів з боку представницьких органів влади на місцях, з наданням їм права створювати власні контрольно-рахункові органи (контрольні палати).

Потребує чіткості визначення органів, які можуть застосовувати заходи відповідальності за допущені порушення, перелік видів бюджетних правопорушень, за які необхідно встановити заходи відповідальності з визначенням розмірів штрафних санкцій, які варто було б передбачити до посадових осіб, керівників підприємств, організацій.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

Романів М.В. Державний фінансовий контроль і аудит. – Київ: НІОС, 1998.- 224с., 13,8 друк. арк.

Романів М.В. Роль Міністерства фінансів України в забезпеченні контролю за рухом фінансових ресурсів держави. // Фінанси України. – 1998. - № 9. – с.46-49 - 0,3 друк. арк.

Романів М.В. Особливості проведення ревізії суб‘єкта господарювання за ініціативою правоохоронних органів. // Фінанси України. – 1998. - № 10.- с.109-112 - 0,35 друк. арк.

Романів М.В. Недоліки в цукровій промисловості та їх усунення. // Економіка України. - 1999. - № 1. - с.88-90 - 0,35 друк.арк

Романів М.В. Роль фінансового контролю за використанням бюджетних коштів. // Фінанси України.- 1999.- № 2. - с.67-71 - 0,35 друк. арк.

Романів М.В. Реалізація матеріалів ревізії. // Фінанси України. – 1999. - №3. – с.123-125 - 0,2 друк. арк.

Романів М.В. Фінансовий контроль за використанням бюджетних коштів у АПК України. // Фінанси України. – 1999.- № 8. – с.67–76 - 0,75 друк. арк.

Романів М.В. Коли відсутні “правила гри” або про стан справ з використанням бюджетних коштів в агропромисловому комплексі України. // Фінансовий контроль. – 1999. - № 2. - с.7-12 - 0,6 друк. арк.

Романів М.В. На ринкових перехрестях. Наукові доповіді “Організаційно-економічне забезпечення функціонування локальних (точкових) вільних економічних зон в Україні”. 2 – 4 квітня 1996 р. Частина І. Чернівці 1996. – с.7-15 -0,5 друк.арк.

Романів М.В. Основи організації бюджетного процесу місцевих органів влади в умовах ринкових відносин. / Наукові доповіді та матеріали конференції / “Організаційно-економічне забезпечення функціонування локальних (точкових) вільних економічних зон в Україні” 2-4 квітня 1996 р. Частина ІІ. Чернівці 1996.-с.36-39 - 0,25 друк. арк.

Романів М.В. Роль Міністерства фінансів України в забезпеченні контролю за рухом фінансових ресурсів держави. / Науково-практична конференція “Адміністративна реформа в Україні” Київ 1998.- с.97-101 - 0,3 друк. арк.

Романів М.В. Методи контролю достовірності фінансових результатів /Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції/ “Проблеми і перспективи розвитку фінансової політики в Україні в умовах ринкової економіки” – 17-18 травня 1999 р. – Чернівці, 1999. – с.18-23 – 0,3 друк. арк.

13. Романів М.В. Реалізувати матеріали ревізії не меньш важливо ніж провести її / Науково – практична конференція молодих вчених та аспірантів НДФІ/ “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки” Київ 1999 – с.158-161 – 0,25

друк.арк.

А Н О Т А Ц І Я

Романів М.В. Становлення та розвиток державного фінансового контролю в Україні.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 - фінанси, грошовий обіг і кредит. - Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2000.

Дисертація присвячена проблемам вдосконалення методів державного контролю за діяльністю підприємницьких структур та формуванням і використанням бюджетних коштів.

Досліджено суть і значення державного фінансового контролю в умовах переходу до ринкових умов господарювання для забезпечення ефективного управління фінансовими ресурсами як підприємницьких структур, так і держави.

Розроблено авторське трактування поняття фінансового контролю, що дозволяє виявити його специфічне місце серед інших видів контролю.

Обгрунтовано методичні основи здійснення державного фінансового контролю за діяльністю підприємницьких структур, зокрема, за збереженням і використанням основних фондів, що дало змогу розробити пропозиції щодо організації обліку основних фондів.

Аргументовано необхідність максимального наближення фінансового і податкового обліку.

Розкрито суть та чинники тінізації економіки і запропоновано непрямі методи фінансового контролю за тіньовою економічною діяльністю та комплекс заходів щодо протидії цій діяльності.

Розроблено систему відповідальності керівного складу за порушення бюджетного законодавства.

Ключові слова: фінансовий контроль, ревізія, бюджет, фінансові ресурси, платежі, стимули, санкції.

А Н Н О Т А Ц И Я

Романив М.В. Становление и развитие государственного финансового контроля в Украине. Рукопись.

Дисертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 - финансы, денежное обращение и кредит - Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2000.

Дисертация посвящена вопросам совершенствования методов государственного финансового контроля за деятельностью предпринимательских структур, а также формированием и использованием бюджетных средств.

Основная цель – исследование организационных, методологических и методических положений и практических аспектов развития государственного финансового контроля в условиях формирования рыночной системы хозяйствования в Украине.

Научная новизна основных результатов исследования заключается в определении основных принципов функционирования государственного финансового контроля в стране с экономикой переходного периода. Разработано авторское трактование понятия финансового контроля, которое дает возможность выявить специфическое место финансового контроля среди других видов контроля с позиции непосредсвенного объекта такого контроля – централизованных и децентрализованных денежных фондов, - соответствия их формирования и использования ограничивающим параметрам экономического развития, так и цели осуществления финансового контроля – содействия успешной реализации финансовой политики, эффективному использованию финансовых ресурсов. Обоснованы методические основы осуществления государственного финансового контроля за деятельностью предпринимательских структур, в частности, за сохранением и использованием основных фондов, это дало возможность разработать предложения в отношении правильной организации учета основных фондов, в частности, целесообразности включения расходов на все виды ремонтов основных фондов в состав издержек производства и валовых затрат, что должно содействовать уменьшению трудоемкости учета основных фондов, правильности отражения их стоимости и величины амортизационных отчислений. Внесено предложение, что предприятие, исходя из специфики своей деятельности имеет возможность выбрать способ включения затрат на капитальный ремонт в состав издержек производства, а именно:

отнесение фактических затрат на проведение капитального ремонта непосредственно после его совершения за элементами затрат;

формирование ремонтного фонда за счет издержек производства;

отнесение фактических затрат на совершение капитального ремонта на затраты будущих периодов из последующим ежемесячным списанием на издержки производства.

В результате исследования методов финансового и налогового учета, применения единых принципов учета, обосновано, что определение облагаемой прибыли предприятий должно базироваться на балансовой прибыли, что будет содействовать максимальному приближению финансового и налогового учета, обеспечению стабильности условий и упрощению техники налогообложения предприятий, уменьшению затрат на ведение учета, упрощению контроля за удержанием налога на прибыль.

Предложено ряд конкретных мер правовой защиты интересов государства с целью противодействия теневой экономической деятельности предпринима-тельских структур:

законодательно определить условия налоговой и валютной амнистии за добровольное декларирование припрятанных от налогообложения доходов и возврата в Украину валютных ценностей из-за рубежа;

внести дополнения в Уголовный Кодекс Украины, направленные на повышение ответственности, за уклонение от уплаты налогов, коррупцию, мошенничество, и другие.

Разработана система ответственности за нарушения бюджетного законодательства, которая состоит из: определения органов, которые применяют меры ответственности к нарушителям бюджетного законодательства; определения перечня и видов бюджетных правонарушений, системы санкций и мер воздействия на правонарушителей.

Обосновано необходимость усиления финансового контроля за исполнением местных бюджетов со стороны представительских органов власти на местах, предоставив им право создавать собственные контрольно-счетные органы (контрольные палаты) для оценки обоснованности проэктов соответствующих бюджетов, местных программ экономического и социального развития и других документов, что касается вопросов местных бюджетов, формирования и использования финансовых ресурсов соответствующей территории в целом; проведения комплексных и тематических проверок и обследований по отдельным разделам и статьям местных бюджетов и внебюджетных фондов; вынесения оценки деятельности исполнительных органов по исполнению соответствующих бюджетов.

В результате исследования доведено, что в условиях перехода к рыночной экономике финансовый контроль есть важнейшей функцией государства, обеспечивая условия нормального функционирования его финансовой системы.

Установлено, что необходимость государства и общества в ревизии, есть очень большой и на данное время обеспечивается не полностью.

Следует законодательно определить необходимость ежегодного проведения ревизий и тематических проверок органами Государственной контрольно-ревизионной службы поступлений и использования бюджетных средств в органах исполнительской власти, на предприятиях, организациях, которые получают средства из бюджетов разных уровней. Только тогда можна иметь полные, достоверные, полученные на документальной основе сведения, о том, куда и как используются бюджетные средства.

Ключевые слова: финансовый контроль, ревизия, бюджет, классификция, финансовые ресурсы, платежи, стимулы, санкции.

ANNOTATION

Romaniv M.V. Formation and development of State financial control in Ukraine. Manuscript.

This dissertation is aimed at receiving a Candidate Science Degree in Economics; specialty 08.04.01. – Finances, Money turnover and crediting – the Kyiv Taras Shevchenko State University, Kyiv, 2000.

The dissertation is dedicated to improving State control methods of business structures’ activity, the forming and use of budget funds.

The dissertation substantiates the essence and significance of State financial control under market transition conditions for ensuring the effective management of both State and business structures’ financial resources.

The author’s interpretation of financial control concept is elaborated and allows the revelation of its specific role among other types of controls.

Methodical basis of state financial control of business structures’ activities are grounded and in particular, the retention and use of fixed capital which gave opportunity to develop propositions on fixed capital accounting.

The dissertation addresses the necessity of the highest possible rapprochement of financial and tax accounting.

The author exposes the main points and factors of “shadow” economics and indirect methods of financial control of “shadow” business activity and proposes a complex of counteractive measures against such activity.

A system of management responsibility for breach of budget legislation is developed in the dissertation.

Key-words: financial control, audit, budget, financial resources, payments, incentives, sanctions.

Підписано до друку ______ Формат 60х90/16

Ум. друк..арк. 1.0. Обл.- вид.арк. 1.0.

Наклад 100. Зак. 12/101

Надруковано з оригінал – макету виготовленого в НДФІ

при Міністерстві фінансів України

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

фізико-хімічні основи інтенсифікації процесу азотування титанових сплавів та конструювання зміцнених шарів з підвищеною зносо- та корозійною тривкістю - Автореферат - 43 Стр.
РОЛЬ ГЛЮТАМАТНИХ ТА ГАМК-РЕЦЕПТОРІВ У ГЕНЕРАЦІЇ ЕЛЕКТРИЧНОЇ АКТИВНОСТІ КЛІТИН HYDRA OLIGACTIS PALLAS - Автореферат - 21 Стр.
РОЗРОБКА ПРОЦЕСІВ ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИДАЛЕННЯ ЛУСКИ З ТУШОК СТАВКОВОЇ РИБИ - Автореферат - 22 Стр.
Реформування економічних відносин в агропромисловому виробництві України - Автореферат - 27 Стр.
Світоглядна політика в освітянсько-виховному процесі України 70-х – першої половини 80-х рр. ХХ століття (релігієзнавчий аспект) - Автореферат - 27 Стр.
РОЗРОБКА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КРИТЕРІЯ ПОШИРЕННЯ ВТОМНОЇ ТРІЩИНИ ЗА ПАРАМЕТРОМ ПОТОЧНОГО РОЗКРИТТЯ ЇЇ ВІСТРЯ - Автореферат - 24 Стр.
ВПЛИВ АНЕМІЇ ВАГІТНИХ НА ЕРИТРОПОЕЗ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - Автореферат - 28 Стр.