У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ПІСОЦЬКА

Наталія Миколаївна

УДК 343.914

Рецидивна злочинність молоді та її попередження

Спеціальність 12.00.08 - кримінальне право та кримінологія;

кримінально - виконавче право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі кримінології та юридичної соціології Національної академії внутрішніх справ України.

Науковий керівник

доктор юридичних наук, професор Чубарєв Валентин Леонідович, Міжнародний інститут лінгвістики і права, завідуючий кафедрою

Офіційні опоненти:

заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Туркевич Інна Костянтинівна, Інститут адвокатури при Національному університеті імені Тараса Шевченка, завідуюча кафедрою

кандидат юридичних наук, доцент Петров Володимир Васильович, Національна академія внутрішніх справ України, доцент кафедри розкриття злочинів

Провідна установа

Інститут держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, відділ проблем кримінального права, кримінології та судоустрою, м. Київ

Захист відбудеться 23.01.2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.007.03. у Національній академії внутрішніх справ України (03035, Київ, пл. Солом'янська, 1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії внутрішніх справ України (03035, Київ, пл. Солом'янська, 1).

Автореферат розісланий 22.12.2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Є.Д. Лук'янчиков

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одним з пріоритетних напрямів державної політики традиційно є проблема боротьби зі злочинністю. Для України, як молодої суверенної держави, вказане питання набуває надзвичайної гостроти. Адже створення ефективної системи протидії злочинності без перебільшення можна вважати важливим кроком у просуванні держави на шляху реформ. Серед питань, безпосередньо пов'язаних зі зміцненням правопорядку і подоланням негативних тенденцій сучасної злочинності, особливе місце посідає проблема запобігання рецидиву серед осіб, засуджених до кримінальних покарань. Злочинний досвід у сукупності з впертим небажанням вести законослухняний спосіб життя, навіть за умови впливу кримінального покарання, - ось ті риси, що виділяють рецидивістів серед інших категорій порушників кримінального закону.

Дослідження останніх років доводять: зазначене явище є однією з важливих складових сучасної злочинності. Так, за останнє десятиріччя число злочинів, що вчинили особи, котрі раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності, щорічно зростало в середньому на 7,3%, а їх частка від загальної кількості розкритих злочинів складала 19,8

Викликають стурбованість статистичні дані щодо чисельності осіб віком до 30 років, які вже мали судимість на момент вчинення нового злочину. Так, за даними державного департаменту з питань виконання покарань, на 01.01.2001 року кількість молодих (до 30 років) правопорушників, що утримуються у колоніях загального, посиленого і суворого режиму складає 75685 осіб. При цьому, у колоніях суворого режиму знаходиться 23637 осіб вказаної вікової категорії.

Оцінюючи актуальність проблеми рецидивної злочинності молодих осіб 18-25 років, треба мати на увазі й те, що дана категорія правопорушників належить до однієї з найбільш активних частин населення, і її криміналізація означає не тільки вилучення з суспільного життя, а і, можливо, тривалу, стійку злочинну діяльність у майбутньому. Наведене дає підставу для виділення рецидивної злочинності молоді в окрему категорію та її вивчення з метою розроблення ефективних запобіжних заходів щодо зазначеного явища.

У системі заходів боротьби з рецидивною злочинністю, зокрема рецидивною злочинністю молоді, важливе місце належить організації відбування покарання, що повинно забезпечити подальшу законослухняну поведінку громадян, які були притягнені до кримінальної відповідальності. На особливу увагу заслуговує те, що зазначена категорія найскладніше піддається виховному впливу. Негативні характеристики молодих рецидивістів під час відбування покарання дають підставу для несприятливих прогнозів щодо їх подальшої законослухняної поведінки, внаслідок чого, ця проблема є однією з центральних не тільки для кримінології і кримінального права, а й для кримінально - виконавчого права.

Проте, будучи однією з найважливіших, названа тема виявилась найменш дослідженою не тільки в кримінологічній, а й у кримінально-виконавчій науці. Проблемі рецидивної злочинності та розробленню запобіжних заходів щодо цього небезпечного явища були присвячені праці вітчизняних вчених та російських авторів, серед яких можна назвати К.А. Агафонова, А.І. Алексєєва, Ю.І. Битка, А.Ф. Зелінського, А.В. Іващенка, П.П. Михайленка, Ю.В. Солопанова, М.Є. Токарєву, Б. Утевського, О.М. Яковлєва та інших. Серед аспектів названої проблеми, до яких зверталися вказані автори, можна назвати питання запобігання рецидивній злочинності, зокрема рецидивній злочинності неповнолітніх; вивчення структури, зв'язків рецидиву злочинів і його прогнозування; розгляд проблем особливо небезпечного рецидиву і рецидиву, що віддалений у часі. Отже, досліджень, присвячених вивченню молодіжної рецидивної злочинності як такої, на монографічному рівні до останнього часу ще не проводилось.

Сукупність вказаних обставин і обумовила вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження передбачена планом проведення наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України.

Положення, викладені у праці, базуються на Комплексній цільовій програмі боротьби зі злочинністю на 1996 - 2000 рр., затвердженій Указом Президента України від 17.09.1996 р., та Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001-2005 рр., затвердженій Указом Президента України від 25.12. 2000 р.

Мета і задачі дослідження. Мету проведеного дисертаційного дослідження можна сформулювати як спробу розроблення пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності системи виконання покарань і органів, які відповідають за ресоціалізацію та соціальну адаптацію колишніх засуджених, стосовно рецидивної злочинності молоді на підставі вивчення тенденцій зазначеного явища, факторів, що обумовлюють ці тенденції, а також дослідження існуючої практики впливу на ці чинники.

Відповідно до мети, - головними завданнями дослідження були :

· обґрунтування науково-практичного значення дослідження проблеми запобігання рецидивній злочинності молоді;

· вивчення ефективності системи кримінальних покарань щодо молодих засуджених;

· визначення кримінологічної характеристики рецидивної злочинності молоді;

· виявлення найсуттєвіших тенденцій у розвитку цього явища, які випливають з аналізу його кримінологічної характеристики;

· встановлення соціально-демографічних і соціально-психологічних характеристик особи молодого рецидивіста;

· визначення факторів, які детермінують рецидивну злочинність молоді;

· розроблення науково обґрунтованих пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності органів і установ, які відповідають за виконання кримінальних покарань, та органів, на котрі покладено обов'язки із соціальної реабілітації колишніх засуджених (зокрема, стосовно осіб, які відбували кримінальне покарання у віці 18-25 років).

Об'єктом дослідження виступає специфічна сфера соціальної дійсності - рецидивна злочинність молоді і діяльність по її попередженню у процесі відбування кримінального покарання і після його відбуття.

Предмет дослідження складає кримінологічна характеристика рецидивної злочинності молоді віком 18–25 років, вивчення факторів, що обумовлюють вчинення злочинів молодими рецидивістами, характеристика рецидивістів 18–25 років, а також правові, кримінологічні, наукові і організаційно-методичні передумови діяльності з запобігання цьому явищу.

Методи дослідження. Методологічну основу праці складає діалектичний метод наукового пізнання. Розробка пропозицій до законодавства проводилась на підставі вивчення чинного кримінального і кримінально-виконавчого законодавства, проекту Кримінально-виконавчого кодексу, що обумовило необхідність використання методу логіко-правового аналізу. В ході дослідження застосовувався також метод порівняльно-правового аналізу, оскільки вивченню піддавалося не тільки законодавство України, а і законодавчі акти в галузі кримінальної юстиції інших країн, зокрема, Англії, Франції, Німеччини, Японії, США, міжнародні нормативно-правові документи.

Поряд із логіко-правовим і порівняльно-правовим аналізом окремих аспектів вітчизняного та іноземного кримінального і кримінально-виконавчого законодавства, у праці знайшов застосування і статистичний метод дослідження, за допомогою якого проводились обробка і аналіз даних про рецидивну злочинність молоді, що були отримані у процесі роботи над темою дисертації. Збір статистичного матеріалу здійснювався шляхом вивчення даних державної статистичної звітності, звітності Державного департаменту з питань виконання покарань тощо.

Необхідність отримання емпіричної інформації обумовила використання у дослідженні і конкретно-соціологічних методів (вивчення кримінальних справ, анкетування тощо).

Отже, емпіричну базу дослідження становлять :

· дані державної статистичної звітності (за формою № 2 “Про осіб , що вчинили злочини”) за 1992 – 2000 рр.;

· статистичні дані Державного департаменту України з питань виконання покарань про стан оперативно-службової та виробничо-господарської діяльності установ кримінально-виконавчої системи за період з 1991 по 2001 рр.;

· інформація, отримана при вивченні ухвал, постановлених Верховним Судом України у кримінальних справах, розглянутих у касаційному порядку, за період з 1991 по 1998 рр. (таким чином були напрацьовані дані у відношенні 1157 молодих рецидивістів, з числа тих, кримінальні справи яких розглядалися Верховним судом України у касаційному порядку);

· дані, отримані при вивченні 255 справ, розглянутих районними судами м. Києва у відношенні осіб віком 18-25 років, які вчинили рецидивний злочин (вивченню піддавались всі кримінальні справи даної категорії, розглянуті Печерським і Дарницьким районими судами за період з 1991 по 1997 рр.);

· результати анкетування, проведеного серед співробітників установ виконання покарань (467 осіб), і серед осіб у віці 18-25 років, які відбували покарання у місцях позбавлення волі (858 осіб).

А тому, на думку автора, обґрунтованість результатів, отриманих у ході вивчення проблеми рецидивної злочинності молоді, і пропозицій, щодо запобігання зазначеному явищу, спирається на вагому емпіричну базу.

До того ж, у процесі вивчення теми дисертаційного дослідження автором використовувались положення сучасної науки кримінології, кримінального і кримінально-виконавчого права, наукові праці із зазначених питань. Зокрема, теоретичну базу дослідження складають наукові праці таких вчених, як: К.А. Агафонов, Ю.М. Антонян, М.О. Беляєв, С.Д. Бешелєв, Ю.Д. Блувштейн, Ю.І. Битко, О.М. Гумін, О.І. Гуров, П.С. Дагель, І.М. Даньшин, О.М. Джужа, А.П. Закалюк, А.Ф. Зелінський, І.І. Карпець, М.Й. Коржанський, В.М. Кудрявцев, Н.Ф. Кузнєцова, М.І. Ланкін, І.П. Лановенко, О.М. Литвак, В.В. Лунєєв, В.С. Мєдведєв, П.В. Мельник, П.П. Михайленко, І.С. Ной, Е.А. Саркісова, М.А. Стручков, В.М. Трубников, І.К. Туркевич, В.Д. Филимонов, Г.Ф. Хохряков, В.Л. Чубарєв, В.І. Шакун, М.Д. Шаргородський та інших фахівців з психології, кримінології, кримінального та кримінально-виконавчого права. Всього було використано 176 джерел.

Наукова новизна одержаних результатів полягає, на нашу думку, в тому, що вони є результатом комплексного дослідження проблем рецидивної злочинності молоді, у процесі якого автором напрацьовані ознаки, що характеризують рецидивну злочинність молоді; виявлені особливості, притаманні вказаному явищу, фактори, які впливають на рецидивну злочинність молоді; запропоновані заходи щодо запобігання рецидиву серед засуджених у віці 18-25 років з метою підвищення ефективності кримінальних покарань на стадії їх виконання та постпенітенціарного впливу на зазначену категорію осіб. При цьому застосування деяких елементів кримінально-виконавчого впливу та діяльність по соціальній реабілітації осіб, які відбули покарання, розглядаються як єдиний, безперервний процес, що об'єднується поняттями “ресоціалізація” і “соціальна адаптація”, визначеними у проекті Кримінально-виконавчого кодексу. Саме комплексний підхід до організації попередження рецидивної злочинності молоді становить один з елементів наукової новизни дослідження. Розроблення пропозицій проводилось автором з урахуванням положень, викладених у Кримінальному кодексі України, що набув чинності з 01.09.2001 р. і у проекті Кримінально-виконавчого кодексу України, а також досвіду інших країн, зокрема, Англії, Франції, Німеччини, Японії, з питань призначення кримінальних покарань особам, які раніше вже були засуджені за вчинення злочину, розбудови кримінально-виконавчої системи, організації процесу відбування покарань, надання соціальної, психологічної, матеріальної, медичної, юридичної допомоги тощо особам, які відбули кримінальне покарання, і законодавчого вирішення зазначених проблем.

Серед положень та висновків, обґрунтованих у дисертаційному дослідженні, найбільш значущими можна визнати наступні:

· пропозиція щодо впровадження у кримінально-виконавчу практику кримінально-виконавчого поняття рецидиву, під яким пропонується розуміти повторне вчинення злочину особою, яка раніше вже притягувалась до кримінальної відповідальності і була засуджена, незалежно від наявності судимості на момент вчинення нового злочину та обґрунтування необхідності використання цього поняття при розробленні класифікації засуджених, їх розподіленні за установами виконання покарань і визначенні виховних заходів, які мають застосовуватись щодо цих категорій осіб;

· обґрунтування необхідності впровадження доповнень до існуючої нині класифікації засуджених і їх розподілення за установами виконання покарань, як одного із засобів підвищення ефективності кримінальних покарань (для молодих рецидивістів, зокрема);

· розроблення рекомендації щодо розподілу засуджених за групами у пенітенціарних установах;

· пропозиції щодо внесення змін до правової регламентації відносно умовно-дострокового звільнення або заміни покарання на більш м'яке для засуджених і, зокрема, для осіб, що відбувають покарання у віці 18-25 років;

· аргументація необхідності комплексного підходу до розробки заходів щодо запобігання рецидивній злочинності, що передбачає поєднання окремих елементів кримінально-виконавчого впливу та діяльність по соціальній реабілітації осіб, які відбули покарання, у безперервний процес, що об'єднується поняттями “ресоціалізація” і “соціальна адаптація”, визначеними у проекті Кримінально-виконавчого кодексу;

· розроблення пропозицій щодо функціонування органів, які займаються проблемами соціальної реабілітації засуджених і, зокрема, молодими правопорушниками, що піддавалися кримінальному покаранню.

Практичне значення одержаних результатів. Положення, сформульовані у роботі, є наслідком теоретичного осмислення знань про рецидивну злочинність і містять комплекс рекомендацій з профілактики рецидиву серед осіб 18-25 років. До здобутків дисертаційного дослідження можна віднести розробку кримінально-виконавчого поняття рецидиву, що доповнює існуючі на теперішній час точки зору. У даній роботі здійснено також спробу комплексного підходу до вирішення проблеми запобігання рецидивній злочинності молоді, що передбачає поєднання кримінально-виконавчих заходів впливу на засуджених з діяльністю органів, які відповідають за соціальну реабілітацію осіб, що відбули покарання, у єдиний, безперервний процес.

Розроблені автором пропозиції направлені до Державного департаменту України з питань виконання покарань для використання у нормотворчій діяльності і можуть бути враховані при:

а) визначенні практичних рекомендацій для державних органів, правоохоронних структур і, зокрема, органів виконання кримінальних покарань щодо запобігання рецидиву серед молоді;

б) розбудові сучасної системи установ виконання покарань і органів, що відповідають за соціальну реабілітацію осіб, які були засуджені до кримінальних покарань;

в) підготовці нормативних актів з питань діяльності системи виконання покарань, зокрема, Кримінально - виконавчого кодексу України.

Апробація результатів дисертації. Висновки, отримані при проведенні дисертаційного дослідження, апробовані на міжнародних науково-практичних конференціях, які проводились Інститутом законодавства Верховної Ради України (Київ, листопад 1998 р., жовтень 1999 р.) і Науково-дослідним інститутом “Проблем людини” (Київ, квітень 2001 р.). Матеріали дослідження використовувались автором у процесі викладання курсу “Кримінальна психологія”.

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження були викладені у шести наукових статтях, три з яких опубліковані у фахових виданнях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, що об'єднують шість підрозділів, висновків, списку використаної літератури у кількості 176 джерел та п'яти додатків. Загальний обсяг праці - 246 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначається мета і завдання дослідження, характеризується його методологія та методика, висвітлюється наукова новизна, формулюються найбільш значні висновки та положення, розкривається теоретичне і практичне значення отриманих результатів, їх апробація та практична реалізація.

Розділ 1 “Рецидивна злочинність молоді як об'єкт кримінологічного дослідження” присвячений дослідженню рецидивної злочинності молоді як соціально-правового явища. У розділі розглядаються методологічні аспекти вивчення рецидивної злочинності молоді, проводиться аналіз поняття “рецидив злочинів”, вивчаються кримінологічні характеристики даного явища, і рецидивістів у віці 18-25 років, аналізуються фактори, що детермінують рецидивну злочинність молоді.

Розділ складається з чотирьох підрозділів.

У першому підрозділі “Деякі аспекти кримінально–правової і кримінологічної характеристики поняття “рецидив злочинів” досліджується зміст кримінально-правового поняття рецидиву, висвітлюється сутність загального і спеціального рецидиву, розглядаються їх характерні ознаки і правова характеристика. З урахуванням положень нового Кримінального кодексу України, автор звертається до аналізу понять повторності і сукупності злочинів та їх співвідношення з поняттям рецидиву.

Дисертант також піддає вивченню кримінологічний і пенітенціарний види рецидиву, підкреслюючи їх значимість для отримання більш повної інформації про злочин і особу, яка його вчинила, причини і умови вчинення останнього. На думку автора, вивчення наведених питань надає більше можливостей для успішного запобігання рецидивній злочинності.

На основі проведеного аналізу автором формулюється та обґрунтовується кримінально-виконавче поняття рецидиву, під яким пропонується розуміти вчинення злочину особою, яка раніше вже була засуджена, незалежно від наявності в неї судимості на момент скоєння нового злочину. Вказане визначення, на думку дисертанта, має бути використане у проекті Кримінально-виконавчого кодексу України при розробленні класифікації засуджених і правил їх розподілення за установами виконання покарань різних видів. Йдеться про доповнення існуючої у чинному виправно-трудовому законодавстві класифікації засуджених категорією, до якої можуть бути віднесені особи, що раніше вже були засуджені і вчинили після цього один чи декілька злочинів, та встановлення вимог щодо окремого тримання осіб, які належать до вказаної категорії. Такий підхід не заперечує збереження у проекті Кримінально-виконавчого кодексу поняття пенітенціарного рецидиву, з метою виділення із загальної маси засуджених осіб, які при попередньому засудженні відбували покарання у місцях позбавлення волі, і створення для них спеціальних програм соціальної реабілітації в межах установ виконання покарань і постпенітенціарної опіки після відбуття покарання.

У другому підрозділі “Кримінологічна характеристика рецидивної злочинності молоді” на матеріалах власних кримінологічних досліджень, дисертантом простежується наявність певних тенденцій у системі характеристик, притаманних рецидивній злочинності молоді. Серед ознак, які характеризують дане явище, виділені наступні: вид покарання, призначений при попередньому засудженні; вік винного на момент першого засудження; строк призначеного покарання; тривалість перебування у місцях позбавлення волі; вид звільнення; число попередніх судимостей; інтервал рецидиву; наявність ознак спеціального і пенітенціарного рецидиву в злочинному діянні тощо.

Аналіз емпіричного матеріалу, наприклад, показав, що серед злочинів, вчинених рецидивістами у віці 18-25 років, найбільш поширеними є корисливі (42,5 корисливо-насильницькі (20,9і злочини, пов'язані з незаконним виробленням, виготовленням, придбанням, зберіганням, перевезенням чи пересиланням наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту (ст. 229 - 6 КК Україничастка яких складає 24,7

У дисертації зроблена спроба з'ясувати рівень рецидиву серед молоді в залежності від виду покарання, яке вони відбували в минулому. Слід відмітити, що з усієї сукупності досліджуваних рецидивістів частка таких, що раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі, склала 55,7 %, а питома вага засуджених умовно або з відстрочкою виконання вироку становила 35,7 %. Частка засуджених до виправних робіт дорівнювала 8,6 %. Наведені дані свідчать, що найвищий рівень рецидиву спостерігається серед осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

Велика частка молодих рецидивістів починає скоювати злочини впродовж першого року після відбуття покарання ( 49,2 % ), від року до двох - 32,6 %, від двох до трьох – 8,4 %, від трьох до чотирьох – 4,2 %, від чотирьох до п'яти - 4,9 %, від п'яти до шести - 0,7 %. Серед осіб, засуджених умовно або з відстрочкою виконання вироку, майже половина (49,5 %) вчинили новий злочин впродовж іспитового строку, визначеного вироком суду.

Аналіз отриманої в ході дослідження інформації вказує, що велика частка рецидивістів віком 18-25 років (44,8 %) повністю відбули призначений судом строк покарання, 24,2 % у минулому були звільнені від відбування покарання умовно-достроково, 31 % - за амністією.

Вивчення такого показника, як число судимостей у “злочинній біографії” молодих рецидивістів, свідчить, що в середньому особи, віднесені до вказаної категорії, які мали одну судимість, складали 80,8 %, дві судимості - 16,5 %, три судимості - 2,7 %. До зазначеної інформації додамо те, що питома вага рецидивістів віком 18-25 років, які мали на момент вчинення останнього злочину не зняту і непогашену у встановленому законом порядку судимість, складає 81,4 %.

Розгляд емпіричного матеріалу, зібраного під час дослідження, дозволив проаналізувати наявність ознак злочинного професіоналізму в корисливих і корисливо-насильницьких злочинах, які були вчинені молодими рецидивістами.

Автором відстежується співвідношення між злочинами, що вчинюються однією особою ( структура рецидивуПредставлені у дисертації обчислення характеризують найбільш типову послідовність вчинених молодими рецидивістами злочинів. Структура рецидиву осіб віком 18-25 років характеризується переважанням однорідних і тотожних злочинів: рівень спеціального рецидиву серед осіб вказаної категорії в середньому впродовж 1991–1997 рр. складав 75,7 %.

Третій підрозділ дисертації “Кримінологічна характеристика особи молодого рецидивіста” містить дослідження соціально-демографічних і соціально-психологічних ознак, які характеризують особу рецидивіста віком 18-25 років.

Аналіз окремих показників виявив деякі особливості у характеристиці молодих рецидивістів. Спостерігається порівняно високий освітній рівень осіб, які належать до вказаної категорії: частка таких, що отримали незакінчену вищу освіту, склала 0,4 %, середню спеціальну - 9,8 %, середню - 45,1 %, і незакінчену середню - 44,7 %.

У процесі дослідження було встановлено, що питома вага осіб, які не працювали і не навчалися на момент притягнення до кримінальної відповідальності, серед молодих рецидивістів складає 68,7 %. При цьому, більшість досліджуваних після останнього засудження працювали на малооплачуваних роботах за спеціальностями, перелік яких навряд чи зміг би задовольнити молодих осіб, у яких, як доводять матеріали дисертаційного дослідження, сформувалось власне уявлення про престижність тієї чи іншої професії, котрі прагнуть до зміни свого матеріального становища і соціального статусу на краще і, до того ж, мають більш високий освітній рівень, ніж у інших категорій засуджених.

З огляду на зазначену інформацію можна зробити висновок, що само по собі підвищення освітнього рівня не може вважатися ефективним заходом у попередженні рецидивної злочинності молоді. Він виявляється таким лише у взаємодії з іншими чинниками, зокрема, професійно-технічним навчанням і наданням молоді ширших можливостей для самоствердження і просування у соціальному середовищі.

За результатами дослідження з'ясовано, що серед спонукань, які підштовхують молодих рецидивістів до вчинення злочину, таке, як забезпечення мінімального прожиткового рівня, зустрічається досить рідко. Було виявлено, що для молодих рецидивістів характерне зростання потреб і прагнення до їх неодмінного задоволення, навіть за умови вчинення злочинного діяння. Взагалі, прагнення до задовольняння власних амбіцій стає важливою рушійною силою, що впливає на поведінку молодих осіб, які в минулому були засуджені до кримінальних покарань.

У ході вивчення вказаної проблеми, з метою з'ясування соціально-психологічного портрету молодого рецидивіста дисертантом вивчено ознаки, що характеризують систему ціннісних орієнтацій осіб, які належать до даної категорії, рівень їх правосвідомості, характер інтересів і потреб, наявність сталих поведінкових стереотипів, визначені емоційно-вольові елементи психологічної характеристики.

Четвертий підрозділ “Фактори, що детермінують рецидивну злочинність молоді” присвячений аналізу деяких чинників, що впливають на рецидивну злочинність осіб віком 18-25 років. На матеріалах власних досліджень автором відстежуються певні фактори об'єктивного характеру, з якими пов'язується негативний вплив на особистість молодих людей, що були засуджені до кримінального покарання.

Сукупність досліджуваних факторів розподілена у дисертації за двома групами. 1. Серед найбільш типових чинників даного явища, сконцентрованих у загальносоціальній сфері, були виділені соціально–економічні і соціально–психологічні фактори, що справляють значний вплив на формування свідомості молодих людей, у тому числі тих, які за вчинення злочину були засуджені раніше (безробіття; зниження життєвого рівня; розшарування за рівнем доходів різних верств населення; звуження можливостей для самореалізації молоді у рамках законослухняної поведінки; діяльність засобів масової інформації; криза духовної сфери суспільства тощо). 2. До наступної групи були віднесені фактори, повўязані із судимістю, фактом застосування до молодих рецидивістів кримінальних покарань у минулому тощо: а) ті, що належать до організаційно-правових проблем у діяльності органів, які відповідають за виконання покарання (зокрема, з недоліками у застосуванні принципу індивідуалізації покарання на стадії його виконання; з практикою залучення засуджених, що відбувають покарання у віці 18-25 років, до праці; з правилами, що стосуються регламентації спілкування засуджених із зовнішнім світом; організацією загальноосвітнього і професійно–технічного навчання тощо); б) організаційно–правові фактори, пов'язані з діяльністю органів, на які покладено обов'язки із соціальної реабілітації осіб, що відбули кримінальне покарання (зокрема, відсутність в Україні спеціалізованих служб, спроможних надавати ефективну допомогу, необхідну для подолання негативних наслідків кримінального покарання; відсутність чітких механізмів взаємодії між усіма органами, що залучені нині до діяльності по соціальній реабілітації засуджених; недоліки правової регламентації вказаної діяльності); в) фактори, що відносться до механізму формування антисуспільних установок особи, яка зазнала впливу кримінального покарання (йдеться про послаблення соціальних зв'язків і втрату соціального контролю впродовж відбування покарання; негативний вплив сім'ї, родичів, найближчого побутового оточення; наслідки поміщення у криміногенне середовище; вплив “тюремної субкультури”; втрату суспільного “престижу” і соціальних перспектив тощо).

У роботі наводиться докладний аналіз кожного з перелічених факторів.

Розділ 2 “Попередження рецидивної злочинності молоді” містить пропозиції щодо заходів, які, на думку дисертанта, допоможуть обмежити поширення рецидивної злочинності молодих осіб віком 18-25 років.

Розділ складається з двох підрозділів.

У першому підрозділі “Кримінально - виконавчий аспект попередження рецидиву з боку осіб, засуджених у віці 18-25 років” досліджуються заходи запобігання рецидиву органами, що відповідають за виконання кримінальних покарань. Автором пропонується впровадження до проекту Кримінально-виконавчого кодексу України ряду положень, які стосуються поглиблення засад індивідуалізації при виконанні кримінальних покарань, зокрема, щодо осіб, які відбувають кримінальне покарання у віці 18-25 років.

У праці обґрунтовано необхідність впровадження нового підходу до проблеми попередження рецидивної злочинності як такої і рецидивної злочинності молоді зокрема, адже ефективність діяльності з ресоціалізації засуджених можна підвищити, якщо дотримуватись наступності між заходами, які застосовуються під час відбування покарання, і елементами постпенітенціарного впливу. Йдеться про окремі складові процесу відбування кримінального покарання та програм соціальної реабілітації, які повинні розглядатися, на думку дисертанта, як єдиний, безперервний процес, що об'єднується визначеними у проекті Кримінально–виконавчого кодексу України поняттями “ресоціалізація” і “соціальна адаптація”. Це дає змогу віднести до процесу соціальної реабілітації, поряд із заходами постпенітенціарного впливу, ті елементи кримінально–виконавчого процесу, які тісно пов'язані з підготовкою засуджених до життя на волі і швидшої адаптації до нього (обмеження негативного впливу на засуджених шляхом поглиблення засад індивідуалізації при їх розподіленні за кримінально-виконавчими установами і в середині них, залучення засуджених до суспільно корисної праці тощо). На підставі викладених міркувань, автор дійшов висновку про необхідність внесення певних змін до положень кримінально–виконавчого законодавства України.

Дані, отримані під час вивчення ознак, які характеризують рецидивну злочинність молоді, дають підставу для висновку, що програма ресоціалізації засуджених має базуватися, у першу чергу, на поглибленні засад індивідуалізації покарання на стадії його виконання.

Стосовно осіб віком 18–25 років, дисертаційне дослідження містить наступні рекомендації:

1. Автор дійшов висновку про необхідність внесення змін до ст. 98 проекту Кримінально-виконавчого кодексу України, яка закріплює правила роздільного тримання засуджених у виправних і виховних колоніях. Уявляється корисним, наприклад, доповнення запропонованої у проекті класифікації групою, яка об'єднує осіб, які раніше вже були засуджені і вчинили після цього один чи декілька злочинів, за що знов були притягнені до кримінальної відповідальності і засуджені. Особи, віднесені до вказаної категорії, мають триматися окремо від інших категорій засуджених у спеціальних установах виконання покарань. Впровадження даної пропозиції передбачає збереження у проекті Кримінально - виконавчого кодексу поняття пенітенціарного рецидиву з метою виділення із загальної маси осіб, які вже були засуджені, тих, що раніше відбували покарання у місцях позбавлення волі, і створення для них спеціальних програм соціальної реабілітації.

2. На підставі вивчення ознак, що характеризують особу молодого рецидивіста, визначена необхідність диференційованого підходу до тримання осіб віком 18–25 років, у кримінально-виконавчих установах. В дисертації обґрунтована потреба у впровадженні певних доповнень до принципів об'єднання молодих засуджених у межах однієї пенітенціарної установи. Наприклад, було б доцільно передбачити створення спеціальних загонів для об'єднання у них осіб віком 18–25 років, що тримаються в одній установі виконання покарань. Особливості, виявлені при вивченні соціально–демографічної і соціально–психологічної характеристики молодих рецидивістів, мають бути враховані при розробленні індивідуальних програм виправлення, ресоціалізації та соціальної адаптації, складання яких на кожного засудженого передбачене ч.2 ст.101 проекту Кримінально–виконавчого кодексу України. Це дозволить диференційовано підходити до організації виховної роботи із молодими (у віці 18-25 років) засудженими, враховувати їх інтереси стосовно організації загально - освітнього і професійно–технічного навчання у кримінально-виконавчих установах, залучення до суспільно корисної праці під час відбування покарання тощо.

3. У межах впровадження даної пропозиції з'являється можливість для здійснення певних заходів, що стосуються залучення молодих засуджених до праці. Вони передбачають, поряд з матеріальними заходами підвищення зацікавленості в результатах своєї праці, стимулювання перетворення праці на необхідну потребу особи. У процесі втілення програм соціальної реабілітації у засуджених має бути сформована психологічна готовність працювати не тільки в установі виконання покарань, а й за її межами. Таким чином, щодо молодих засуджених було б корисним впровадження особливих програм залучення до праці. Втілення цієї пропозиції передбачає розвиток виробництва в установах виконання покарань у відповідності з господарчими потребами регіону, що надасть можливість засудженим опанувати спеціальність, яка дозволила б їм працевлаштуватись після звільнення і отримувати заробітну платню, якої вистачить для утримання сім'ї. Це можливе за умови налагодження співробітництва кримінально-виконавчих установ з крупними промисловими підприємствами як у питаннях створення виробничої бази, так і у питаннях надання робочих місць після звільнення для осіб вказаної вікової категорії.

4. Важливим доповненням до запропонованих заходів можна вважати розроблення і втілення у кримінально-виконавчу практику програми, яка дозволила б розподіляти засуджених за кримінально–виконавчими установами, з використанням комп'ютерної бази даних, що враховує не тільки спеціальність та професійну придатність осіб, котрі мають відбувати покарання, а й потребу кримінально–виконавчих установ у фахівцях, які володіють навичками певних професій. Вивчення результатів досліджень, що проводились з цього приводу, доводить ефективність вказаних напрямів діяльності органів, які виконують кримінальні покарання. Але стосовно молодих засуджених названа програма має бути доповнена певними вимогами, серед яких можна виділити: а) об'єднання у межах даної програми інформаційної бази всіх органів і установ, що відповідають за виконання кримінальних покарань, у тому числі тих, які не пов'язані з позбавленням або обмеженням волі; б) використання інформації підприємств щодо потреби у працівниках, котрі володіють певною спеціальністю; в) необхідність впровадження окремої бази даних, яка містила б інформацію щодо осіб віком 18–25 років (враховуватись повинні не тільки професія, якою вони володіли на момент засудження і професійна придатність, а й можливість залучення до праці за спеціальністю, за котрою вони отримали освіту, навіть, якщо навчання було перервано притягненням цієї особи до кримінальної відповідальності). Хотілося б підкреслити, що вказана програма повинна застосовуватися не тільки до осіб, що за вироком суду мають відбувати покарання у кримінально–виконавчих установах, а й до тих, хто був засуджений до покарань, що не пов'язані із позбавленням волі, або звільнених від відбування покарання з випробуванням.

5. Серед заходів, що справляють суттєвий вплив на процес соціальної реабілітації і соціальної адаптації засуджених, автор виділяє правила надання короткострокових і довгострокових побачень особам, засудженим до позбавлення волі. Стосовно молодих засуджених правила надання короткострокових побачень з іншими особами, окрім родичів та адвокатів, мають містити, на нашу думку, обмеження, що враховують корисність подібного спілкування. Але ця пропозиція передбачає закріплення вимоги щодо вивчення органами, які надають дозвіл на побачення, характеристик особи, яка прагне спілкуватися з засудженим. Це передбачає збирання певних даних про неї і складання висновку з цього приводу. Разом з адміністрацією установ виконання покарань, до вирішення даного питання мають бути залучені місцеві органи, які відповідають за соціальну реабілітацію засуджених. Кількість довгострокових побачень, відносно осіб, що відбувають покарання у віці 18–25 років, повинна бути збільшена до шести на рік. Щодо короткострокових побачень впроваджувати будь–які обмеження, за їх кількістю, якщо йдеться про молодих засуджених, взагалі недоцільно.

6. Дисертантом запропоновані певні заходи щодо підвищення ефективності інституту умовно-дострокового звільнення або заміни покарання на більш м'яке, які ми пов'язуємо, у першу чергу, з вдосконаленням правил їх застосування. Ми пропонуємо впровадити для визначення ступеня виправлення засуджених наступні ознаки: 1) засуджений стає на шлях виправлення (особи, які зразковою поведінкою і сумлінним ставленням до праці заслужили застосування до них більш м'якого покарання, ніж було визначено вироком суду); 2) засуджений твердо став на шлях виправлення (особи можуть бути віднесені до зазначеної категорії лише з урахуванням їх ставлення до вчиненого ними злочину, до оточуючих і до своєї сім'ї тощо, яке дає адміністрації установи виконання покарань підстави для складання позитивного прогнозу щодо поведінки засуджених після застосування до них умовно-дострокового звільнення).

До того ж, у дослідженні обґрунтована доцільність скорочення для засуджених віком 18-25 років строків, після відбуття яких до них може бути застосовано умовно–дострокове звільнення від відбування покарання або заміна невідбутої частини покарання більш м'яким.

У другому підрозділі “Діяльність органів, які відповідають за соціальну реабілітацію осіб, засуджених до кримінального покарання, щодо запобігання рецидивній злочинності молоді” розглянуті питання організації роботи органів, на які покладено обов'язки із соціальної реабілітації осіб, засуджених до кримінальних покарань.

Як попереджувальні аналізуються наступні заходи:

1. Створення Служби соціальної реабілітації, яка відповідала б за надання соціально-психологічної допомоги і нагляд за особами, що звільнилися з кримінально–виконавчих установ, і тими, які відбувають або відбули покарання, що не пов'язані із позбавленням волі, чи були звільнені від відбування покарання з випробуванням. Йдеться про розбудову державної структури, що поєднує функції служб пробації та постпенітенціарної опіки. Наші дослідження доводять, що особи, які відбувають покарання, не пов'язані з позбавленням волі, або звільняються від відбування покарання з випробуванням, так само потребують психологічної, матеріальної, медичної та правової допомоги, як й ті, що звільнилися з кримінально–виконавчих установ. Автором дисертації обґрунтовується доцільність впровадження єдиної служби, що має організовувати процес соціальної реабілітації відносно всіх осіб, які були засуджені за вчинення злочину, незалежно від виду покарання, призначеного їм судом. Найбільш перспективною ця форма запобігання є для молодих засуджених, більшість яких ніде не працювали на момент притягнення до кримінальної відповідальності і не мають спеціальності.

2. Автор висловлює пропозицію, щодо доцільності віднесення роботи по ресоціалізації і соціальній адатації молодих осіб, які були засуджені до кримінальних покарань у віці 18-25 років, до окремого напрямку діяльності Служб соціальної реабілітації.

3. Матеріали дослідження рецидивної злочинності молоді вказують на те, що для осіб віком 18–25 років, які були засуджені до кримінального покарання, досить болючою є проблема працевлаштування. У зв'язку з цим уявляється доцільним залучення служби, про створення якої йдеться у дослідженні (Служба соціальної реабілітації), до комп'ютерної бази даних, що передбачає зібрання інформації про освітній рівень, спеціальність і професійну придатність засуджених 18–25 років органами, які виконують кримінальні покарання. Наведені дані можуть бути доповнені інформацією про потребу у працевлаштуванні кожної особи, що відбуває покарання у місцях позбавлення волі, і попередні дані про термін її звільнення з кримінально–виконавчої установи. Отримана інформація має бути співставлена з даними про потреби регіону в робочій силі, кількості неукомплектованих робочих місць на підприємствах. Це надасть можливість найбільш ефективно здійснювати діяльність з працевлаштування молодих засуджених, у тому числі, шляхом планування зазначеної роботи.

4. Емпіричні дані, зібрані під час роботи над дисертаційним дослідженням, вказують на те, що певна частина молодих рецидивістів є громадянами інших держав, які були засуджені умовно або звільнилися умовно-достроково з вітчизняних пенітенціарних установ, після чого опинилися в Україні, де знов вчинили злочин. Актуальність названої проблеми обумовлюється також ратифікованою Верховною Радою України Європейською конвенцією про нагляд за умовно засудженими або умовно звільненими правопорушниками, яка передбачає надання Договірними Сторонами взаємної допомоги щодо соціальної реабілітації правопорушників, котрі опинилися поза контролем з боку органів держави, судом якої було винесено вирок. Залишається незрозумілим питання про механізм здійснення нагляду за такими особами з боку державних служб і надання їм допомоги. У зв'язку з цим уявляється актуальним при розбудові вітчизняної Служби соціальної реабілітації, розробити і закріпити в законі механізми взаємодії з пенітенціарними установами і органами юстиції іноземних держав з питань надання інформації про прибуття до місця проживання осіб, що потребують нагляду, про здійснення контролю за їхньою поведінкою та інформування про необхідність звернення вироку до виконання.

5. Прагнення молодих засуджених до підвищення освітнього рівня, у тому числі отримання вищої або середньо-спеціальної освіти, потребує усілякої підтримки. У зв'язку з цим пропонується налагодження взаємодії між Службами соціальної реабілітації, які мають бути створені в Україні і вищими та середньо-спеціальними навчальними закладами з приводу організації безкоштовних підготовчих курсів для осіб віком 18–25 років, які відбули кримінальне покарання або відбувають покарання, не пов'язане із позбавленням волі, чи звільнені від відбування покарання з випробуванням.

6. Ефективність діяльності із соціальної реабілітації значною мірою залежить від


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ (НА МАТЕРІАЛАХ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Автореферат - 25 Стр.
НЕФРОТОКСИЧНІСТЬ НЕСТЕРОЇДНИХ ПРОТИЗАПАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЯ ТРИМЕТАЗИДИНОМ (КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 27 Стр.
Моделі прийняття рішень в системі стратегічного планування науково-технічних організацій - Автореферат - 23 Стр.
ВПЛИВ ВАКЦИНОПРОФІЛАКТИКИ НА РІВЕНЬ ІМУНІТЕТУ ТА ЕПІДЕМІЧНИЙ ПРОЦЕС ПРИ ЕПІДЕМІЧНОМУ ПАРОТИТІ - Автореферат - 42 Стр.
ГІГІЄНІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРИНЦИПІВ І КРИТЕРІЇВ БЕЗПЕЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ КОМП`ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ У НАВЧАННІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Автореферат - 46 Стр.
ПЕДАГОГІЧНА Й НАУКОВО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ГРОМАД У КОНТЕКСТІ СУСПІЛЬНОГО РУХУ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ (друга половина ХІХ - початок ХХ століття) - Автореферат - 52 Стр.
АД’ЄКТИВНИЙ АТРИБУТ У ПОЕТИЧНОМУ МОВЛЕННІ (на матеріалі поетичних творів О.С.Пушкіна) - Автореферат - 45 Стр.