У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Обсяг і структура дисертації

МИКОЛАЇВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

ПОТРИВАЄВА Наталія Володимирівна

УДК 631.115.8 : 334.75

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОГО
РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ФОРМУВАНЬ В РИНКОВИХ УМОВАХ

(на прикладі Миколаївської області)

08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

МИКОЛАЇВ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Миколаївській державній аграрній академії |

Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник - | доктор економічних наук, професор

Червен Іван Іванович --

Миколаївська державна аграрна академія, завідувач кафедри організації виробництва та агробізнесу

Офіційні опоненти - | доктор економічних наук, професор

Благодатний Володимир Іванович --

Херсонський державний аграрний університет, завідувач кафедри організації сільськогосподарського виробництва

кандидат економічних наук, доцент

Сахацький Микола Павлович --

Одеський сільськогосподарський інститут,

доцент кафедри менеджменту і маркетингу

Провідна установа - | Харківський державний аграрний університет,

кафедра організації виробництва та агробізнесу

Захист відбудеться ”26” червня 2001р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д38.806.01 у Миколаївській державній аграрній академії за адресою: 54021, м.Миколаїв, вул.Паризької Комуни, 9, конференцзала.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Миколаївської державної аграрної академії за адресою: м.Миколаїв, вул.Карпенка, 73.

Автореферат розісланий “25” травня 2001р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клочан В.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Важливою умовою організації ефективного розвитку аграрних формувань сьогодні є реструктуризація сільськогосподарських підприємств з колективною формою організації праці зі створенням на їх базі виробничих структур ринкового типу, діяльність яких має бути конкурентоспроможною і прибутковою. Цим питанням присвячено дане дисертаційне дослідження, яке здійснено нами за матеріалами сільськогосподарських підприємств Миколаївської області.

Актуальність теми. Організаційна структура в аграрному секторі, яка залишилася від часів колективізації, не відповідає вимогам ринкової економіки. Це пояснюється тим, що вона не створює умов для глибоких змін у відносинах власності на землю та майно, виробничій та технологічній структурах, системі управління.

Об’єктивна необхідність реструктуризації колективних аграрних формувань у нові організаційно-правові структури значною мірою зумовлюється потребою створення такої економічної ситуації, яка буде сприяти залученню в аграрний сектор інвестицій як вітчизняного, так і іноземного походження. Адже саме такої допомоги потребує більшість сільськогосподарських підприємств, що опинилися на межі банкрутства. У ринкових умовах кредитори і інвестори, в свою чергу, хочуть мати справу тільки з ефективно господарюючими підприємницькими структурами.

Вивченням та дослідженням проблем, пов’язаних з реструктуризацією та ефективним господарюванням сучасних агроформувань, займається багато вчених. Серед них: В.Я. Амбросов, В.Г. Андрійчук, П.І. Гайдуцький, М.В. Гладій, І.І. Лукінов, М.Й. Малік, В.Я. Месель – Веселяк, П.Т. Саблук, О.М. Шпичак, В.В. Юрчишин та ін. Ними подаються різні пропозиції щодо варіантів здійснення реструктуризації та удосконалення економічних відносин аграрних підприємств з партнерами по АПК. Проте багато проблем, пов’язаних з негативними наслідками проведених аграрних перетворень, залишилися невирішеними. Крім того, практика висуває все нові питання. Необхідність подальшого їх вирішення зумовила вибір теми дисертації. При проведенні дослідження використовувалися: відповідні Закони України, Укази Президента України, постанови Уряду, публікації періодичної преси, наукові розробки вчених; дані бухгалтерського обліку та документи статистичної звітності аграрних підприємств Миколаївської області; результати анкетування керівників та спеціалістів аграрних підприємств і бесіди з ними щодо механізму здійснення реструктуризації в сучасних умовах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослідження входить до плану науково-дослідної роботи кафедри організації виробництва та агробізнесу Миколаївської державної аграрної академії з проблеми “Реформування аграрних підприємств і удосконалення економічних відносин в АПК”, яка є складовою підпрограми “Розробити пропозиції щодо організації виробництва та земельних відносин у ринкових умовах” (реєстраційний номер 01.04.01) Програми Інституту аграрної економіки УААН на 2001-2005 роки “Трансформування організаційно-економічних відносин до соціально орієнтованих ринкових умов в АПК”.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка пропозицій щодо удосконалення механізму реструктуризації аграрних підприємств та забезпечення їх ефективного розвитку. Для досягнення цієї мети необхідно було вирішити низку завдань:

·

проаналізувати стан економіки аграрних підприємств з колективною формою організації праці, обґрунтовуючи об’єктивну необхідність їх реструктуризації;

·

розкрити сутність напрямів подальшої реструктуризації аграрних підприємств;

·

обґрунтувати модель реструктуризації на прикладі окремого аграрного підприємства;

·

висвітлити напрямки зміцнення матеріально – технічної бази і покращення структури виробництва сучасних агроформувань;

·

визначити заходи щодо удосконалення економічних відносин новостворених підприємств з партнерами по АПК.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є методологічні положення організації та сутність сучасних формувань, стан їх економіки та напрямки подальшої реструктуризації в ринкових умовах з метою ефективного функціонування.

Об’єктом дослідження обрано сільськогосподарські підприємства Миколаївської області з колективною формою організації праці. Відпрацювання окремих положень наукових досліджень проводилося по аграрних підприємствах Арбузинського і Первомайського районів. Обґрунтування моделі реструктуризації та проекту розвитку пропонованого акціонерного товариства було здійснено на прикладі сільськогосподарського виробничого кооперативу “Хлібороб“ Первомайського району.

Методи дослідження. Теоретичними основами дослідження є історичні аспекти реформування аграрних підприємств та об’єктивна необхідність їх реструктуризації в ринкових умовах, викладені у працях вітчизняних та закордонних учених. Методологічна основа дослідження – діалектичний метод пізнання.

У процесі дослідження використовувалися такі методи як статистико-економічний ( при групуванні аграрних підприємств області для виявлення раціональних розмірів їх землекористування та оптимальної структури товарної продукції ), монографічний ( при вивченні та описуванні процесу розвитку та реструктуризації аграрних підприємств з колективною формою організації праці ), кореляційно-регресійний аналіз ( при виявленні впливу розмірів площ сільськогосподарських угідь та питомої ваги промислової продукції (робіт, послуг ) у загальній виручці від реалізації на результативність аграрного виробництва), економіко-математичне моделювання ( при оптимізації структури виробництва окремого сільськогосподарського підприємства і створених на його базі нових агроформувань), аналогії (для висновків про напрямки подальшої реструктуризації сучасних аграрних підприємств в ринкових умовах ). Достовірність отриманих результатів, висновків і пропозицій підтверджується обґрунтуванням розрахунків, застосуванням значного фактичного матеріалу.

Наукова новизна одержаних результатів:

·

здійснена систематизація поглядів та проведено аналіз існуючих точок зору про сутність реструктуризації та необхідність її здійснення;

·

вперше проведено комплексний аналіз економічної ефективності виробничої діяльності та фінансового стану різних видів сучасних аграрних підприємств Миколаївської області;

·

розроблено модель оптимізації структури виробництва окремого сільськогосподарського підприємства;

·

удосконалено схему побудови взаємозв’язків між новоствореними внаслідок реструктуризації аграрними формуваннями;

·

обґрунтовано напрямки покращення матеріально–технічної бази і структури виробництва сучасних агроформувань з використанням ПЕОМ, удосконалення їх економічних відносин.

·

Практичне значення одержаних результатів. Найбільш вагоме практичне значення мають такі розробки і пропозиції дисертанта:

·

напрями подальшої реструктуризації аграрних підприємств;

·

модель реструктуризації сільськогосподарського виробничого кооперативу “Хлібороб” Первомайського району;

·

проект розвитку акціонерного товариства, створеного в результаті реформування вказаного кооперативу;

·

рекомендації щодо оптимізації розмірів сучасних агроформувань (за площею сільськогосподарських угідь та питомою вагою промислової продукції в загальній вартості товарної продукції);

·

пропозиції щодо зміцнення матеріально-технічної бази і оптимізації структури виробництва аграрних підприємств;

·

заходи щодо удосконалення економічних відносин, пов’язаних з орендою земельних та майнових паїв.

Розробки і пропозиції дисертанта прийняті до впровадження в діяльність Головного управління сільського господарства і продовольства Миколаївської обласної державної адміністрації та аграрних підприємств області. Проект розвитку запропонованого аграрного формування вже використовується у процесі реструктуризації сільськогосподарського виробничого кооперативу “Хлібороб” Первомайського району.

Особистий внесок здобувача. Автором проведено комплексний аналіз сучасного стану економіки сільськогосподарських підприємств Миколаївської області і обґрунтовано напрями їх реструктуризації, структуру виробництва новостворених аграрних формувань у формі асоціації, розроблено модель реструктуризації сільськогосподарського виробничого кооперативу ”Хлібороб” Первомайського району і проект розвитку створеного в результаті цього акціонерного товариства на 2001-2010 роки. Розроблені пропозиції щодо зміцнення матеріально-технічної бази та удосконалення економічних відносин аграрних підприємств в умовах ринкового середовища.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й висновки дисертації доповідалися і отримали позитивну оцінку на науково-практичних обласних конференціях професорсько-викладацького складу Миколаївської державної аграрної академії в 1998-2001 роках та на міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій проблемам економіки агропромислового комплексу і формуванню його кадрового потенціалу на базі Харківського технічного університету сільського господарства у 2000 році.

Публікації. Основні результати дисертації опубліковано у п’яти наукових статтях: 3 – у збірниках “Вісник аграрної науки Причорномор’я” (1997р., 1998р., 2000р.), 1 – у збірнику “Вісник ХДАУ” (1999р.), 1 – у колективній монографії у двох томах, за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми економіки агропромислового комплексу і формування його кадрового потенціалу” (2000р.). Загальний обсяг публікацій автора - 2,1 друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (153 найменування) та 20 додатків. Викладена на 173 сторінках основного тексту, включає 32 таблиці, 18 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи розвитку і реструктуризації аграрних підприємств та ефективності їх функціонування” розкриваються історичні аспекти реформування аграрних підприємств та сутність сучасних підприємницьких виробничих структур. Розглянуті різні точки зору провідних учених щодо необхідності і основних напрямків реструктуризації аграрних підприємств.

Реструктуризація аграрних підприємств – це процес проведення перетворень на господарському рівні, що веде до зростання обсягів і ефективності виробництва та під-ви-щен-ня його прибутковості.

Рис. 1. Складові процесу реструктуризації аграрних підприємств

Вона полягає, насамперед, у зміні форм власності, виробничої та технологічної структури. Ці зміни відбуваються під впливом об`єктивної необхідності перебудови підприємств, що спрямовано на підвищення їх конкурентоспроможності. При цьому досвід господарювання в умовах ринку дозволяє стверджувати, що при передачі виробничіх ресурсів КСП у приватну власність колишнім його членам буде задіяна система мотивації праці, яка базуватиметься на більш ефективних засадах господарювання. Досягти зазначеної мети можливо при скасуванні певних обмежень, які пов’язані з колективною формою управління.

При цьому слід усвідомлювати, що реструктуризація як неодмінна складова процесу реформування аграрних підприємств створює необхідні передумови для більш ефективної діяльності новостворених формувань (рис.1). У свою чергу, здійснені зміни організаційно – правового характеру, а також – зміни структури виробництва та управління обов’язково приведуть до позитивних зрушень у стосунках з економічними партнерами. А це є запорукою успішного реформування аграрних підприємств.

Основою розробленої методики оцінки економічної ефективності та фінансового стану досліджуваних аграрних підприємств є комплексне поєднання економічного аналізу з фінансовим. Завдяки такій методиці виявляються позитивні і негативні сторони фінансово-господарської діяльності сучасних агроформувань. Це є підставою для розробки заходів щодо зміцнення їх фінансової стійкості.

У другому розділі “Стан економіки та реструктуризація сільськогосподарських підприємств Миколаївської області” розкрито сучасний стан економіки та хід реструктуризації аграрних підприємств Миколаївської області.

Аналіз результативності використання земельних ресурсів аграрних формувань Миколаївської області з колективною формою організації праці за 1996-1999 рр. показав, що в зміні урожайності основних сільськогосподарських культур та продуктивності тварин немає стійкої тенденції.

Значні темпи зменшення обсягів виробництва продукції тваринництва в 1999 році у порівнянні з 1996 роком (на 33,2 % по виробництву молока на 100 га сільськогосподарських угідь, на 34,1% по виробництву приросту живої маси великої рогатої худоби на 100 га сільськогосподарських угідь і на 11,1 % по виробництву приросту свиней на 100 га ріллі) були зумовлені суттєвим скороченням кількості поголів’я сільськогосподарських тварин з причин значного зростання витрат на виробництво аграрної продукції і невеликого збільшення цін на її реалізацію.

Дослідження працемісткості виробництва основних видів продукції сільського господарства в аграрних підприємствах області показало, що впродовж 1996-1999 рр. вона збільшулася майже за всіма видами продукції рослинництва і тваринництва. При цьому у жодному з досліджуваних років нормативи витрат праці на одиницю продукції не дотримувалися.

Спад виробництва продукції в аграрних підприємствах з колективною формою організації праці пов’язаний з загальним зниженням економічної ефективності сільськогосподарської діяльності (табл.1).

Таблиця 1

Основні показники економічної ефективності аграрного виробництва підприємств Миколаївської області з колективною формою організації праці

Показники | Роки | Індекс 1999р. до 1996р.

1996 | 1997 | 1998 | 1999

Вартість валової продукції сільського господарства (у порівняльних цінах) (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | 239 | 291 | 188 | 236 | 0,99

б) 1 сільгосппрацівника | 3761 | 5130 | 3989 | 4382 | 1,17

в) 1 людино-годину прямих витрат | 4 | 5 | 4 | 8 | 2,0

г) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосппризначення | 168 | 140 | 107 | 105 | 0,63

Валовий доход від сільгоспдіяльності (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | 33 | 28 | -7 | 19 | 0,58

б) 1 сільгосппрацівника | 520 | 470 | -129 | 354 | 0,68

в) 1 людино-годину прямих витрат | 0,50 | 0,41 | -0,12 | 0,33 | 0,66

г) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосппризначення | 23 | 12 | -3 | 9 | 0,39

Прибуток (+), збиток(-) від сільгоспдіяльності (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | -21 | -41 | -70 | -36 | 1,71

б) 1 сільгосппрацівника | -360 | -683 | -1334 | -659 | 1,83

в) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосппризначення | -15 | -17 | -33 | -16 | 1,07

Рівень рентабельності (+), збитковості (-), % | -12,7 | -17,9 | -33,2 | -13,7 | -1,0 п.п.

Так, скоротилася сума отриманого валового доходу як в розрахунку на 1га сіль-ськогосподарських угідь, так і на 1 працівника, 1 людино-годину і на 1000грн. середньорічної вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення. Погіршилося співвідношення фінансового результату від сільськогосподарської діяльності (збитку) до площі сільськогосподарських угідь, кількості сільськогосподарських працівників і вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення.Суттєве погіршення стану показників економічної ефективності спостерігалося у 1998 році, коли розмір одержаного збитку від сільськогосподарської діяльності у розрахунку на 1 працівника склав 1334 грн. при рівні збитковості – 33,2%. І хоча у 1999 році відбулися деякі позитивні зміни, показники економічної ефективності залишилися на низькому рівні.

Таблиця 2

Економічна ефективність аграрної діяльності за категоріями підприємств
Первомайського району з колективною формою організації праці

Показники | КСП | Артілі | Спілки селян

1998р. | 1999р. | в середньому за 2 роки | 1998р. | 1999р. | в середньому за 2 роки | 1998р. | 1999р. |

в середньому за 2 роки

Кількість підприємств | 11 | 11 | 11 | 10 | 10 | 10 | 9 | 9 | 9

Вартість валової продукції сільського господарства (у порівняльних цінах) (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | 312 | 324 | 319 | 389 | 368 | 377 | 237 | 218 | 229

б) 1 сільгосппрацівника | 3989 | 4485 | 4255 | 5516 | 5111 | 5308 | 3809 | 3599 | 3702

в) 1 людино-годину прямих витрат |

4,13 |

5,14 |

4,76 |

5,82 |

4,36 |

5,01 |

4,79 |

4,32 |

4,54

г) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосп-призначення |

165 |

218 |

193 |

112 |

152 |

129 |

107 |

182 |

139

Валовий доход від сільгосп-діяльності (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | 63 | 83 | 74 | 42 | 83 | 63 | 38 | 25 | 31

б) 1 сільгосппрацівника | 801 | 1141 | 984 | 596 | 1155 | 878 | 607 | 411 | 511

в) 1 людино-годину прямих витрат |

0,87 |

1,31 |

1,10 |

0,63 |

0,98 |

0,83 |

0,76 |

0,49 |

0,63

г) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосп-призначення |

33 |

56 |

44 |

12 |

34 |

21 |

17 |

21 |

18

Прибуток (+), збиток(-) від сільгоспдіяльності (грн.) на:

а) 1 га сільгоспугідь | -31 | -9 | -19 | -73 | 25 | -24 | -64 | -40 | -52

б) 1 сільгосппрацівника | -327 | -118 | -247 | -434 | 341 | -338 | -792 | -654 | -845

в) 1000 грн. вартості основних виробничих фондів сільгосп-призначення |

-14 |

-6 |

-11 |

-9 |

10 |

-8 |

-22 |

-33 |

-30

Рівень рентабельності (+), збитковості (-), % |

-10,2 |

-2,8 |

-6,6 |

-9,8 |

7,5 |

-7,3 |

-22,7 |

-15,6 |

-22

Наявність до 2000 року різних аграрних підприємств з колективною формою організації праці (КСП, артілі, спілки селян) на території Первомайського району дозволило провести порівняльний аналіз економічної ефективності їх аграрної діяльності (табл. 2). Так, аналіз показників, наведених у табл. 2, свідчить про те, що в цілому розглянуті господарства, незалежно від організаційно-правової форми, знаходяться у важкому фінансовому стані. Рівень збитковості КСП у середньому за 1998-1999 роки склав 6,6 %, артілей – 7,3 %, а спілок селян – 22 %.

Аналіз економічної ефективності виробництва основних видів продукції (зерно, молоко) за категоріями сільськогосподарських підприємств Миколаївської області з колективною формою організації праці на прикладі господарств Первомайського району показав, що найвищий рівень рентабельності зерновиробництва за 1998-1999 роки спостерігався по КСП (17,4 %), а нижчий – по спілках селян (-4,5 %). Порівняння досліджуваних аграрних підприємств за показниками економічної ефективності виробництва молока показало, що у всіх господарствах воно є збитковим.

З метою узагальненої характеристики результатів господарської діяльності аграрних підприємств з колективною формою організації праці є доцільним аналіз їх основних фінансових показників. Дослідження показали, що негативними рисами є наявність значної кредиторської заборгованості і уповільненість темпів накопичення грошових коштів, що суттєво вплинуло на значення розрахованих фінансових коефіцієнтів, надаючи аграрним підприємствам статусу потенційних банкрутів. Проте, позитивним є факт існування резерву збільшення коефіцієнта заборгованості, що дасть реальну можливість залучати додаткові позикові кошти у виробничу діяльність сучасних агроформувань за умови їх реструктуризації.

В умовах становлення ринкових відносин в агропромисловому комплексі країни відбуваються значні якісні зміни, насамперед пов’язані з появою та розвитком різних організаційно-правових форм господарювання на селі.

У Миколаївській області темпи реформування у сільському господарстві набули прискорення, починаючи з 1995 року. За цей час на базі сільськогосподарських підприємств були створені різні організаційно-правові структури (табл. 3).

За останні роки спостерігаються зміни у складі підприємств як з колективною, так і з приватною формами організації праці. Так, якщо на 01.01.98р. в області нараховувалося 452 колективних і 4469 фермерських господарства, то на 01.03.2001р. їх число досягло відповідно 458 і 4561 одиниць. Станом на 01.03.2001р. року в Миколаївській області були поширені такі категорії підприємств з колективною формою організації праці як: товариства з обмеженою відповідальністю – 34,5 %, приватно-орендні підприємства – 33,2 %, акціонерні товариства – 23,4%, сільськогосподарські виробничі кооперативи – 4 %, інші – 4 %, держгоспи – 0,9 %.

Таблиця 3

Склад аграрних підприємств Миколаївської області
в цілому станом на 1 січня

Категорії підприємств | Кількість господарств

1995р. |

1996р. |

1997р. |

1998р. |

1999р. |

2000р. | 2001р. | на 01.03. 2001р.

КСП | 294 | 329 | 336 | 340 | 323 | 318 | - | -

Акціонерні товариства | 7 | 31 | 48 | 39 | 67 | 78 | 110 | 107

Сільськогосподарські виробничі кооперативи |

6 |

1 |

2 |

10 |

7 |

9 |

222 |

18

Держгоспи | 109 | 64 | 35 | 32 | 25 | 21 | 4 | 4

Артілі | 8 | 8 | 8 | 10 | 10 | 10 | - | -

Спілки селян | 8 | 9 | 9 | 9 | 10 | 10 | - | -

Товариства з обмеженою відповідальністю |

1 |

1 |

2 |

2 |

6 |

12 |

102 |

158

Приватно-орендні підприємства |

- |

- |

- |

1 |

3 |

7 |

26 |

152

Інші | 5 | 4 | 8 | 9 | 9 | - | - | 19

Всього підприємств з колективною формою органі-зації праці |

438 |

447 |

448 |

452 |

460 |

465 |

464 |

458

Фермерські господарства - всього |

4943 |

4981 |

4711 |

4469 |

4114 |

4191 |

4538 |

4561

Разом | 5381 | 5428 | 5159 | 4921 | 4574 | 4656 | 5002 | 5019

Питома вага підприємств з колективною формою орга-нізації праці, % |

8,1 |

8,2 |

8,7 |

9,2 |

10,1 |

10,0 |

9,3 |

9,1

Проблема, з якою найчастіше стикаються досліджувані аграрні формування в результаті реструктуризації, – це об’єктивність оцінки розміру індивідуального майнового паю і організація внутрішньогосподарських економічних відносин. Коригування майнового паю кожного окремого працівника з урахуванням його трудового внеску з оплати праці за весь період роботи (за допомогою спеціальних коефіцієнтів) має сьогодні особливе значення.

У третьому розділі “Напрямки подальшої реструктуризації аграрних підприємств та забезпечення їх ефективного розвитку в ринкових умовах” обгрунтовано напрямки подальшого реформування аграрних формувань, що передбачають вибір оптимального варіанта реструктуризації у підприємницькі структури, обгрунтування структури виробництва новостворених аграрних формувань, зміцнення їх матеріально-технічної бази та удосконалення економічних відносин.

При виборі оптимального варіанту здійснення реструктуризації найбільш привабливим є такий, що передбачає поєднання приватної власності на землю і майно з колективним їх використанням. На сьогоднішній день можна навести достатньо вагомих аргументів альтернативності зазначеного напрямку рестуктуризації. При цьому досвід господарювання приватно-орендного сільськогосподарського підприємства “Золота Нива” Новобузького району Миколаївської області є одним із тих, де практично збережено цілісний земельний комплекс, повністю погашено боргові зобов’язання по орендній та заробітній платі. І все – завдяки бездоганній організації виробництва і управління.

Заслуговує також на увагу варіант структурної перебудови Семенівського закритого акціонерного товариства “Добре життя” Арбузинського рійону, де на початок 2001 року було створено спеціалізовані, економічно самостійні філії, діючих за принципами господарського розрахунку. Цей напрямок реструктуризації великих аграрних підприємств може бути поширеним у майбутньому.

Одним із заходів, спрямованих на подальшу реструктуризацію аграрних підприємств, є реорганізація сучасних сільськогосподарських виробничих кооперативів, створених на базі КСП. Вони повинні отримати підприємницькі риси для дії в ринковому середовищі з тим, щоб не повторювати помилок у побудові структури виробництва і методах управління, які були допущені їх попередниками.

Важливим напрямом структурної перебудови сучасних агроформувань є створення різноманітних інтегрованих об’єднань, де технологічна взаємопов’язаність виробництва сільськогосподарської сировини, її заготівлі, переробки, випуску і збуту готової продукції забезпечує максимальне використання матеріально-технічних, фінансових, земельних і трудових ресурсів.

Вивчення структури виробництва новостворених аграрних формувань доводить необхідність раціоналізації розмірів площі сільськогосподарських угідь і оптимізації структури товарної продукції. При цьому застосування методів аналітичних групувань та кореляційного аналізу є доказом наведеного висновку. Проведене групування аграрних підприємств Миколаївської області з колективною формою організації праці (на прикладі господарств Арбузинського і Первомайського районів) за розміром площі сільськогосподарських угідь показало, що кращі фінансові результати аграрної діяльності притаманні підприємствам з розміром площі в межах 3500 – 5500 га. При групуванні зазначених підприємств за питомою вагою промислової продукції, робіт, послуг у загальній вартості товарної продукції виявлено, що при перевищенні рівня 30% була досягнута найвища економічна ефективність.

При обгрунтуванні критеріїв доцільності проведення структурних змін у господарській діяльності сучасних аграрних підприємств (згідно з Указом Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” від 03.12.1999 р.) ми виходили з того, що важливо максимально зберегти цілісність майнових і земельних комплексів великих товарних господарств. Оптимізація структури виробництва, реструктуризація та вибір найбільш прийнятного варіанту виробничої діяльності новостворених аграрних формувань при цьому були здійснені на прикладі сільськогосподарського виробничого кооперативу (далі – СГВК) “Хлібороб” Первомайського району Миколаївської області.

Таким чином, під час реструктуризації СГВК “ Хлібороб” було визначено основні параметри виробництва як господарства в цілому, так і створених на його базі нових агроформувань. Завдяки поєднанню своєї виробничої діяльності пропоновані до створення підприємницькі структури можуть отримати ефективні результати. За оптимальним планом діяльності СГВК “Хлібороб” при розв’язанні задачі на максимум прибутку отримано 75 тис.грн. прибутку, що забезпечено змінами у структурі посівних площ. Проте за оптимальними планами новостворених у результаті структурної перебудови агроформувань цей показник збільшився майже в 13 разів і становив 924 тис.грн. прибутку. Це доводить доцільність реструктуризації, в основу якої було закладено взаємовигідну схему виробництва і взаємозв’язків між новоствореними формуваннями (рис.2).

При запровадженні схеми, наведеної на рис.2, повноцінне годування сільськогосподарських тварин згідно з зоотехнічними вимогами і дотримання наукової системи ведення землеробства забезпечує прибутковість усіх галузей і видів діяльності пропонованої асоціації.

Реструктуризація одночасно супроводжується удосконаленням матеріально-технічної бази виробництва. Дослідження показали, що зміцнення матеріально-технічної бази сучасних аграрних формувань має бути здійснено через:

·

посилення фірмового техніко-технологічного і агрохімічного обслуговування, співробітництва із машинно-технологічними станціями, створення широкого кола обслуговуваючих кооперативів;

·

модернізацію устаткування, технологічної бази тваринницьких ферм;

·

зосередження уваги на необхідній кількості спеціалізованих машин, обгрунтовуючи потребу в обладнанні для вирощування провідних сільськогосподарських культур;

·

залучення сторонніх ресурсів (поряд з використанням власних джерел) для технічного та технологічного переоснащення.

Закрите акціонерне товариство

1. Рослинництво

-зернові (товарні, фуражні)

-соняшник

-цукровий буряк

-кормові культури

2. Тваринництво

-вирощування і відгодівля ВРХ

3. Переробка соняшнику

Фермерське(селянське)

господарство | ТОВ “Орендар”

1. Тваринництво

-молочне стадо

-телята до 6 міс.

-ремонтний молодняк

2. Рослинництво

-культурні пасовища |

кормосуміші

молоко і відвійки

на випійку поросятам | 1.

Тваринництво

вирощування і відгодівля свиней по замкнутому циклу

2. Рослинництво

-зернові (фуражні)

-кормові культури

3. Виробництво концентрованих кормосумішей

Рис. 2. Схема виробничого напрямку і взаємозв'язку
підприємницьких структур пропонованої асоціації

Проведені нами за допомогою ПЕОМ розрахунки проекту розвитку агроформування, виділеного в результаті реструктуризації СГВК “Хлібороб” Первомайського району, засвідчують, що оптимізація змінних та постійних витрат дала можливість скоротити витрати виробництва. Проблему зміцнення матеріально-технічної бази було вирішено шляхом залучення сторонніх джерел. Вже на 4-му році господарювання досягнутий рівень рентабельності становитиме 66,9% (проти фактичного рівня збитковості 2,9%, який мав місце у 2000 році), що дозволить не тільки вчасно сплачувати відсотки за кредит, а й займатися ефективною діяльністю (табл.4).

Загальний прибуток від впровадження пропозицій щодо оптимізації структури виробництва проектного господарства з залученням сторонніх ресурсів дорівнює 1,8 млн.грн.

Таблиця 4

Порівняльна характеристика економічної ефективності виробництва аграрної продукції
в СГВК “Хлібороб” Первомайського району та в проектному господарстві,
створеному в результаті реструктуризації

Види продукції | Фактично за 2000 рік | Проект з 4-го року господарської діяльності

Виробництво продукції на 1 га (1 гол.), ц | Повна собівартість 1 ц, грн. |

Прибуток (+), збиток (-) на 1 ц, грн. | Рівень рентабельності (+), збитковості (-),% | Виробництво продукції на 1 га, (1 гол.), ц | Повна собівартість 1 ц, грн. | Прибуток (+), збиток (-) на 1ц, грн. | Питома вага в прибутку, % | Рівень рентабельності (+), збитковості (-),%

Озима пшениця |

17,6 |

33,21 |

5,11 |

15,4 |

36,00 |

24,57 |

37,43 |

73,5 |

152,3

Соняшник | 15,9 | 42,02 | 5,50 | 13,1 | 14,4 | 32,30 | 18,70 | 3,9 | 57,9

Цукровий буряк |

33,4 |

25,44 |

-13,67 |

-54,4 |

201,6 |

8,89 |

4,61 |

20,0 |

51,9

Велика рога-та худоба в живій вазі |

1,90 |

276,15 |

-116,60 |

-42,2 |

2,09 |

267,58 |

2,42 |

0,1 |

0,9

Інші виробництва |

* |

* |

* |

-46,2 |

* |

* |

* |

2,5 |

43,10

По госпо-дарству |

* |

* |

* |

-2,91 |

* |

* |

* |

100 |

66,9

У процесі удосконалення економічних відносин важливу роль відіграє вирішення проблем, пов’язаних з орендою земельних і майнових паїв. Цю справу слід розпочинати з правильного оформлення документів, що регулюють порядок розпорядження земельними і майновими частками (паями). У кожному окремому господарстві слід визначити обгрунтовані ставки плати за оренду майна і землі (кожна з яких, звичайно, повинна бути не нижче 1% від вартості об`єкта оренди). При цьому власник з суми нарахованої йому орендної плати повинен здійснювати відрахування і на відновлення вартості орендованого майна (які можуть акумулюватися у спеціальному фонді цільового використання).

Дослідження економічних відносин аграрних формувань з партнерами по АПК показали, що основними шляхами їх удосконалення є:

·

оптимізація сировинних зон для кожного з переробних підприємств, забезпечення їх необхідною робочою силою з метою ефективного використання сільськогосподарської продукції та покращення фінансового стану сучасних аграрних формувань;

·

посилення інтеграційних зв’зків між суб’єктами основних ланок АПК;

·

сприяння побудові нових економічних відносин (передусім шляхом розвитку маркетингової діяльності);

·

подальший розвиток інформатизації агропромислового виробництва.

 

Висновки

1.

Сучасний рівень показників економічної ефективності та фінансового стану різних категорій аграрних підприємств Миколаївської області з колективною формою організації праці спонукає до пошуку більш досконалих варіантів подальшої їх реструктуризації, які сприяли б максимальному збереженню цілісності майнового комплексу господарств та високоефективній організації управління виробництвом аграрної продукції.

2.

У результаті реформування аграрного сектора економіки Миколаївської області станом на 01.03.2001 р. функціонувало товариств з обмеженою відповідальністю –158 (34,5 %), акціонерних товариств – 107 (23,4 %) , приватно-орендних підприємств –152 (33,2 %), сільськогосподарських виробничих кооперативів –18 (3,9 %) , держгоспів – 4 ( 1 %), інших – 19 ( 4 %). Це дає підставу стверджувати, що переважаючими є організаційно-правові форми господарювання на основі приватної власності.

3.

На основі проведених нами розрахунків було розроблено удосконалену модель здійснення реструктуризації підприємства з колективною формою організації праці (на прикладі сільськогосподарського виробничого кооперативу “Хлібороб” Первомайського району), в основу якої покладено створення декількох пов`язаних між собою самостійних у правовому плані аграрних підприємств у формі асоціації.

Розв`язання економіко-математичної задачі з оптимізації виробничо-галузевої структури пропонованих до створення аграрних підприємств довело доцільність поділу досліджуваного господарства на фермерське господарство, товариство з обмеженою відповідальністю та акціонерне товариство закритого типу. Наведені розрахунки удосконаленої моделі реструктуризації СГВК “Хлібороб” Первомайського району дадуть можливість господарству отримати прибуток у розмірі 923,9 тис.грн. З урахуванням залучення сторонніх ресурсів у виробничу діяльність новоствореного акціонерного товариства з метою зміцнення його матеріально-технічної бази загальний прибуток від впровадження збільшиться вдвічі – до 1,8 млн.грн.

4. Важливим напрямом подальшого реформування є посилення інтеграційних процесів, що спонукатиме до розвитку ефективні форми економічних відносин новостворених агроформувань у сфері виробництва, переробки, зберігання та реалізації продукції. Проведені групування аграрних підприємств Арбузинського і Первомайського районів з колективною формою організації праці за площею сільськогосподарських угідь та питомою вагою промислової продукції (робіт, послуг) в загальній виручці від реалізації свідчать, що раціональні розміри цих показників складають відповідно 3500 - 5500 га та 30%.

5. Найбільш ефективному розвитку аграрних формувань в ринкових умовах сприятиме як зміцнення їх матеріально-технічної бази, так і розвиток фірмового техніко-технологічного та агрохімічного обслуговування ( в першу чергу – на кооперативних засадах ), інфраструктури ринку ( агроторгові доми, біржі та ін. ).

6. Удосконалення внутрішньогосподарських економічних відносин у реформованих підприємствах перш за все доцільно розпочинати з вирішення проблем, пов`язаних з уточненням майнових та земельних паїв, що дозволить реально оцінити фактичний внесок кожного працівника у колективну власність. Для врегулювання орендних відносин власник повинен здійснювати відрахування частини одержаної ним суми орендної плати до спеціального фонду, кошти якого спрямовуватимуться на відновлення вартості майна. Завдяки підвищенню орендної плати за земельні та майнові паї до необхідних розмірів сільські товаровиробники відчують реальні результати від проведення реструктуризації.

7. З метою ефективного просування аграрних товаровиробників на ринок необхідно створити систему маркетингових підрозділів по дослідженню ринку продукції, послуг та конкурентного середовища.

8. Важливу роль в удосконаленні економічних відносин аграрних підприємств з партнерами по АПК має відіграти формування системи інформаційного обслуговування аграрного виробництва. Це буде сприяти своєчасному визначенню і розробці стратегії розвитку підприємств, удосконаленню шляхів і методів підвищення їх конкурентоздатності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ :

1.

Потриваєва Н.В.Обгрунтування схеми реструктуризації колективних формувань у підприємницькі структури //Проблеми економіки агропромислового комплексу і формувань його кадрового потенціалу: Кол.монографія у двох томах. / За ред. П.Т. Саблука, В.Я Амбросова, Г.Є.Мазнева. – К.: ІАЕ,2000.Т.1. - С. 244-251.

2.

Потриваєва Н.В. Визначення розміру індивідуального майнового паю в умовах реструктуризації КСП //Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2000. - №9. – С. 66 –70.

3.

Потриваєва Н.В. Використання методики фінансового аналізу для обгрунтованої оцінки ефективності господарської та комерційної діяльності колективних сільськогосподарських підприємств //Вісник ХДАУ. – 1999 .-С.172-177.

4.

Потриваєва Н.В.Перші результати реструктуризації колективного сільсько-господарського підприємства // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 1998. - №4. – С. 17 – 19.

5.

Потриваєва Н.В.Про реформування сільськогосподарських підприємств Миколаївської області // Вісник аграрної накуи Причорномор’я. – 1997. – №2. – С. 9 – 12.

АНОТАЦІЯ

Потриваєва Н.В. Реструктуризація та організація ефективного розвитку аграрних формувань в ринкових умовах ( на прикладі Миколаївської області ).- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальностю 08.07.02-економіка сільського господарства і АПК. – Миколаївська державна аграрна академія, Миколаїв, 2001.

У роботі розкрито результати теоретичних та практичних досліджень розвитку і реструктуризації аграрних підприємств з колективною формою організації праці. На основі використання наукових методів досліджень здійснено комплексний аналіз економічної ефективності функціонування та фінансового стану підприємств. Обгрунтовано напрямки подальшого реформування аграрних підприємств у підприємницькі формування, зміцнення їх матеріально - технічної бази, удосконалення їх структури виробництва та економічних відносин. Розроблено схему реструктуризації окремого сільськогосподарського підприємства за допомогою економіко-математичного моделювання і проект розвитку створеного в результаті цього акціонерного товариства на 2001-2010 роки.

Ключові слова: реструктуризація, аграрні підприємства, ефективність розвитку, структура виробництва, економічні відносини, проект розвитку агроформування.

АННОТАЦИЯ

Потриваева Н.В. Реструктуризация и организация эффективного развития аграрных формирований в рыночных условиях ( на примере Николаевской области).- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – экономика сельского хозяйства и АПК . - Николаевская государственная аграрная академия, Николаев, 2001.

Результаты теоретического исследования проблем развития сельскохозяйственных предприятий и эффективности их функционирования показали, что для проведения следующего этапа реформирования в аграрном секторе необходимо обратить внимание на такие составные елементы реструктуризации: оптимизация структуры производства вновь созданных аграрных формирований, укрепление их материально-технической базы и усовершенствование экономических отношений с партнёрами по АПК.

Проведенный анализ основных показателей экономической эффективности и финансового состояния аграрных предприятий разных организационно-правовых форм (КСП, артели, союзы крестьян) на примере хозяйств Первомайского района Николаевской области послужил доказательством необходимости их реструктуризации в агроформирования рыночного типа в связи с общей убыточностью хозяйственной деятельности.

Изучение вопросов, связанных с развитием разных организационно-правовых форм хозяйствования на селе, дало возможность выявить наиболее распространённые из них на территории Николаевской области по состоянию на 01.03.2001г. Так, обществ с ограниченной ответственностью функционировало - 158 (34,5 %), частно-арендных предприятий -152 (33,2 %), акционерных обществ - 107 (23,4 %), сельскозяйственных производственных кооперативов-18 (4%), госхозов - 4 (0,9%), других-19 (4 %). При этом критический анализ современного состояния экономики и результатов реформирования аграрных предприятий показал, что существующая организационная структура аграрных формирований не соответствует требованиям рыночной экономики и требует дальнейшей реструктуризации.

Группировки аграрных предприятий Арбузинского и Первомайского районов с коллективной формой организации труда позволили выявить, что рациональные размеры аграрных формирований по площади сельскохозяйственных угодий составляют 3500-5500 га, а по удельному весу промышленной продукции, работ и услуг в общей выручке - 30 %.

В результате проведенных расчётов была получена усовершенствованная модель осуществления реструктуризации предприятия с коллективной формой организации труда (на примере сельскохозяйственного производственного кооператива (далее-СХПК) “Хлебороб” Первомайского района), в основу которой было положено создание нескольких взаимосвязанных самостоятельных в правовом плане агроформирований в форме ассоциации. При этом оптимизация производственно-отраслевой структуры предлагаемой к созданию ассоциации аграрных предприятий при помощи экономико-математического моделирования показала целесообразность разделения исследованного хозяйства на фермерское хозяйство, общество с ограниченной ответсвенностью и акционерное общество закрытого типа. Внедрение модели реструктуризации СХПК “Хлебороб” даст возможность получить прибыль на суму 924 тыс. грн., а с привлечением ресурсов со стороны в производственную деятельность проектируемого акционерного общества (проект развития на 2001-2010 гг.) - 1,8 млн. грн.

В целях укрепления материально-технической базы современных агроформирований наряду с привлечением сторонних исочников необходимо содействовать развитию фирменного технико-технологического и агрохимического обслуживания. При усовершенствовании экономических отношений действующих предпринимательских структур в аграрном секторе целесообразно решить следующие проблемы: уточнение имущественных и земельных паёв, урегулирование отношений по их аренде, содействие развитию маркетинговых подразделений и информатизационного обслуживания.

Ключевые слова: реструктуризация, аграрные предприятия, эффективность развития, материально-техническая база, структура производства, экономические отношения, проект развития агроформирования .

SUMMARY

Potruvaeva N.V.Restruktalization and organization of efficient development of farming communities in the market conditions.( Mykolaev Region as an exampl). – Manuscript.

The dissertation is a search for scientific degree of ekonomical science candidat, speciality 08.07.02 – Ekonomiks of Agriculture and Agro-Industrial Compleks. – Mykolaev State Agrarian Academy, Mykolaev, 2001.

In the manuscript the results of teoretic and practical discoveries in development and rebuilding of collective farms are shown. On basis of scientific research methods the


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА УНІФІКОВАНОЇ ВНУТРІШНЬОЇ ФОРМИ ТА ВЕРХУ ДИТЯЧОГО ТРЕНУВАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ДЛЯ ІГРОВИХ ВИДІВ СПОРТУ - Автореферат - 24 Стр.
ГЕРМЕНЕВТИЧНІ ПРАКТИКИ І ПРОБЛЕМА ЇХ ФІЛОСОФСЬКОГО ОСМИСЛЕННЯ - Автореферат - 24 Стр.
Удосконалення і розробка прийомів підвищення життєздатності та продуктивності шовковичного шовкопряда на різних етапах розведення - Автореферат - 23 Стр.
БАГАТОПАРАМЕТРИЧНІ КОЕФІЦІЄНТНІ ОБЕРНЕНІ ЗАДАЧІ ДЛЯ РІВНЯНЬ ПАРАБОЛІЧНОГО ТИПУ - Автореферат - 15 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОМБІНОВАНИХ КОНСЕРВІВ ТА ХАРЧОВИХ КОНЦЕНТРАТІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ БІЛОКВМІСНОЇ СИРОВИНИ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ - Автореферат - 40 Стр.
ТРАНСФОРМАЦІЯ МІФОЛОГЕМИ АГАСВЕРА В ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ХІХ-ХХ СТ. - Автореферат - 29 Стр.
СИНДРОМ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ У ХВОРИХ НА ВОВЧАКОВУ НЕФРОПАТIЮ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ НА ЕТАПІ СТАЦІОНАРНОГО ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 28 Стр.