У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. Каразіна

Просяник Володимир Михайлович

УДК 336.64

фінансовЕ забезпечення

інвестиційної діяльності

(на прикладі промислових підприємств Харківської області)

Спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України.

 

Науковий керівник – доктор економічних наук, доцент

Васюренко Олег Володимирович,

Харківська філія Української академії

банківської справи Національного банку України,

завідувач кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Науменкова Світлана Валентинівна,

Українська академія банківської справи

Національного банку України,

завідувач кафедри фінансів;

кандидат економічних наук, доцент

Кибенко Михаїл Гаврилович,

Полтавська філія інституту статистики, обліку і аудиту

Державного комітету статистики України,

завідувач кафедри обліку, аудиту і фінансів

Провідна установа – Донецький національний університет ім. Василя Стуса Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів і банківської справи, м. Донецьк.

Захист відбудеться 18.01.2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.01 в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4, ауд. 5-67.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий 16.12.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Соболєв В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Дослідження питань, пов’язаних з інвестуванням, завжди знаходилося в центрі уваги економічної науки. Це обумовлено тим, що інвестиції торкаються саме глибинних основ господарської діяльності, визначаючи процес економічного росту в цілому.

У сучасних же умовах господарювання інвестиції виступають найважливішим засобом забезпечення умов виходу з економічної кризи, структурних зрушень у народному господарстві, забезпечення технічного переоснащення підприємств. При цьому поновлення нормальної інвестиційної діяльності в Україні є одним з основних напрямків стабілізації й розвитку ринкової економіки, для якої головними є товарно-грошові відносини. Тому на перший план виходять питання фінансового забезпечення інвестиційної діяльності.

Існуюча в Україні економічна ситуація значно ускладнює інвестиційну діяльність, тому що порушено процес відтворення, спостерігається спад у відновленні основних фондів. Рішення цих питань пов'язано з урахуванням особливостей господарювання окремих підприємств і фінансовим забезпеченням їхньої інвестиційної діяльності, що неможливо без концентрації і раціонального використання наявних фінансових ресурсів. При цьому виникає ряд задач, які пов'язані з необхідністю підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності, а саме: раціональним використанням власних фінансових ресурсів, залученням додаткових засобів, визначенням оптимального співвідношення між обсягом власних та залучених ресурсів. У зв'язку з цим питання удосконалення механізму управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності набуває особливого значення.

Питанням дослідження різних підходів щодо підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності присвячено ряд робіт зарубіжних і вітчизняних учених-економістів: Александера Г., Беа Ф., Бромвіча М., Васюренка О., Гітмана Л., Губського Б., Дедікова О., Діхтла Е., Дзюбика С., Друкера П., Завліна П., Золотарьова А., Ковальова В., Крейніної Н., Крушвіца Л., Лапко О., Лисяк Л., Морріса Д., Науменкової С., Поручніка А., Стоянової О., Татаренко Н., Фролова П., Хаймана Д., Хейя Д., Шарпа У., Шумпетера Й. та ін.

Разом із цим вивчення й аналіз опублікованих за даною проблематикою робіт дозволили зробити висновок про те, що питання формування концептуальних і методичних підходів щодо вирішення задачі підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності недостатньо розроблені як у науковому, так і в організаційно-практичному аспектах, особливо в умовах трансформаційної економіки.

Об'єктивна необхідність подальшого поглиблення теоретичних і методичних досліджень пов'язана з удосконалюванням вибору й оцінки фінансової ефективності інвестиційних рішень, раціональним використанням фінансових ресурсів, необхідних для здійснення інвестиційної діяльності, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота узгоджується з основними напрямками наукових результатів, теоретичних положень і висновків досліджень, що були проведені в рамках науково-дослідної роботи “Фінансово-кредитне забезпечення нової моделі економічного розвитку” (0101V002798). У рамках даної роботи автором досліджено теоретичні аспекти категорії “інвестиції”, поняття “інвестиційні ресурси”, проведено аналіз основних підходів щодо вибору інвестиційних проектів.

Мета і задачі дослідження. Головною метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування, розробка методичних підходів і рекомендацій, пов’язаних з фінансуванням інвестиційної діяльності та системою заходів щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення інвестиційної діяльності.

Відповідно до поставленої мети вирішено такі задачі:

проведено теоретичний аналіз змісту і сутності категорії “інвестиції”, поняття “інвестиційні ресурси”;

розкрито методологічні основи управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності;

досліджено інвестиційну діяльність суб'єктів господарювання в умовах становлення ринкових відносин;

проаналізовано джерела фінансових ресурсів інвестиційної діяльності промислових підприємств;

виявлено фактори, які впливають на ефективність управління у сфері фінансового забезпечення інвестиційної діяльності;

обґрунтовано основні напрямки поліпшення механізму фінансового забезпечення інвестиційної діяльності;

розроблено методичні підходи щодо підвищення ефективності прийняття рішень у сфері управління фінансовими інвестиційними ресурсами.

Об'єкт дослідження – інвестиційна діяльність вітчизняних промислових підприємств.

Предмет дослідження – фінансове забезпечення інвестиційної діяльності промислових підприємств у період переходу до ринкових відносин.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є положення сучасної економічної теорії, закони України, укази Президента України, постанови і рішення Кабінету Міністрів України, наукові праці вітчизняних і закордонних учених та фахівців у сфері управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності в умовах перехідного періоду.

У процесі дисертаційного дослідження застосовувалися різні методи, а саме:

методи теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття змісту і сутності основ понятійного апарату теорії фінансового забезпечення інвестиційної діяльності;

статистичний і графічний аналіз – для вивчення, угруповання, порівняння і наочного відображення емпіричних даних із метою дослідження тенденції розвитку промислового виробництва та інвестиційної діяльності в умовах трансформаційної економіки, аналізу джерел фінансових ресурсів інвестиційної діяльності промислових підприємств, виявлення факторів, які впливають на ефективність управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності;

системний підхід – для розробки основних напрямків удосконалення механізму фінансового забезпечення інвестиційної діяльності;

формалізації та економіко-математичного моделювання – для удосконалення методичних підходів щодо оптимізації вибору інвестиційних проектів, оцінки фінансової ефективності інвестиційних рішень, поліпшення системи залучення додаткових фінансових ресурсів для здійснення інвестиційної діяльності;

комплексний підхід – для розробки методичного підходу щодо підвищення ефективності прийняття рішень у сфері управління фінансовими інвестиційними ресурсами.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі і нормативні документи з економічних питань, офіційні статистичні матеріали, звітно-статистичні дані промислових підприємств Харківської області.

Наукова новизна результатів, отриманих особисто автором:

вперше розкрито сутність та зміст категорії “інвестиції” на основі визначення взаємозв'язку між поняттям “інвестиційний процес” – як обґрунтування, вибір і прийняття окремих інвестиційних рішень та поняттям “інвестиційна діяльність” – як сукупність дій, спрямованих на реалізацію прийнятих рішень;

подальший розвиток одержала систематизація джерел інвестицій за рахунок поділу їх за ступенем трансформаційної мобільності;

уведено нові критерії вибору інвестиційних проектів, які дозволяють розділити різні поняття фінансової ефективності проектів за рахунок використання механізму граничного планування, як планування в припустимих межах;

вперше розроблено методичні рекомендації щодо обґрунтування стратегії залучення додаткових коштів за рахунок аналізу структури фінансових інвестиційних ресурсів;

обґрунтовано й розроблено підхід щодо оптимального фінансового прогнозного планування інвестиційної діяльності, який базується на наочному відображенні окремих етапів виконання інвестиційних рішень у вигляді геометричних фігур і побудові функції фінансового забезпечення інвестиційної діяльності;

подальший розвиток одержали підходи щодо вибору та оцінки фінансової ефективності інвестиційних проектів, в основу яких покладено аналіз ринкової лінії оптимального інвестування та декомпозиції загальної чистої залишкової вартості на щорічні фінансові потоки з наступним їх корегуванням на основі прогнозної моделі;

конкретизовано методичний підхід щодо оцінки рівня інформаційного забезпечення інвестування за рахунок структурування елементів економічного інформаційного потоку й побудови нечіткого дерева рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи й обґрунтовані теоретичні положення щодо удосконалення фінансового забезпечення інвестиційної діяльності доведені до рівня практичних рекомендацій, можуть бути використані суб'єктами господарювання і дозволяють:

забезпечити ефективний вибір інвестиційних проектів для їхньої подальшої реалізації за рахунок оптимізації вибору й оцінки фінансової ефективності інвестиційних рішень;

раціонально використовувати інвестиційні ресурси за рахунок удосконалення системи залучення додаткових фінансових ресурсів для здійснення інвестиційної діяльності та оцінки рівня невизначеності інформаційних потоків у сфері управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності.

Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування в банківських установах та на підприємствах м. Харкова, що підтверджується відповідними актами та довідками. Зокрема, запропонований підхід щодо вибору інвестиційних проектів прийнято до використання в практичній діяльності СП “Харківський завод підйомно-транспортного устаткування”; підхід щодо оцінки фінансової ефективності інвестиційних проектів – АКІБ “УкрСиббанк”; методичні рекомендації з обґрунтування стратегії залучення додаткових коштів – ДП “Харківський завод ім. Малишева”; підхід щодо оптимального фінансового прогнозного планування інвестиційної діяльності – ТОВ “ІНІОС”.

Особистий внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві.

Особистий внесок здобувача в роботах, що написані в співавторстві (№ 2, 3, за списком опублікованих робіт за темою дисертації, який подано на с. 15 автореферату) полягає в такому: запропонована модель управління залученням фінансових інвестиційних ресурсів, розроблено методичний підхід щодо вибору та оцінки фінансової ефективності інвестиційних рішень, введено нові критерії вибору інвестиційних проектів, обґрунтовано підхід щодо оптимального прогнозного планування інвестиційної діяльності.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були викладені та схвалені на IV науково-практичній конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (м. Харків, 2000 р.); на науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку банківської системи України” (м. Суми, 2000 р.); на IV міжнародній конференції “Наука і освіта” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.).

Публікації результатів досліджень. Результати дисертації відображено у 8 наукових працях, одна з яких – монографія, 6 робіт опубліковано в наукових журналах і збірниках наукових праць, що визнані ВАК України спеціальними з економіки, загальним обсягом 5,34 д.а., з них особисто автору належить 4,77 д. а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатка. Робота викладена на 202 сторінках машинописного тексту, включає 27 таблиць – 20 сторінок, 41 малюнок – 24 сторінки, додаток – 4 сторінки, бібліографічний список (132 найменування) – 11 сторінок, обсяг основного тексту дисертації складає 166 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено предмет та об’єкт дослідження, сформульовано головну мету та задачі дослідження, розкрита загальна методика, наукова новизна й практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи фінансового забезпечення інвестиційної діяльності підприємств” – розкрито теоретичну сутність та зміст категорії “інвестиції”; розглянуто та уточнено сутність поняття “інвестиційні ресурси”; узагальнено методологічні основи управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності.

Проведені теоретичні дослідження показали, що незважаючи на розмаїтість теорій інвестицій, існує багато невизначеностей і розбіжностей у трактуваннях категорії “інвестиції”, термінів “інвестиційна діяльність”, “інвестиційний процес”, “інвестиційні ресурси”, що в остаточному підсумку ускладнює рішення як наукових, так і практичних задач. Зокрема дослідження характеристик та визначення категорії “інвестиції” дозволили зробити такі висновки:

по-перше, категорія “інвестиції” тісно взаємозалежна з різними трактуваннями категорій “капітал”, “витрати” і поняттям “фактор часу”;

по-друге, варто розрізняти форми інвестицій;

по-третє, простежується взаємозв'язок інвестицій з деякою визначеною послідовністю етапів (кроків), тобто категорія “інвестиції” тісно взаємозалежна з інвестиційною діяльністю та інвестиційним процесом;

по-четверте, аналіз усіх визначень неявно вказує на зв'язок із джерелом (це або вкладення капіталу, або потік витрат), необхідним для здійснення інвестицій, тобто виникає необхідність дати визначення поняттю “інвестиційні ресурси”.

Разом з тим у дисертації доведено, що удосконалення та розробка нових методів і підходів щодо підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності взаємозалежно з дослідженням теоретичної сутності і ролі інвестицій в умовах становлення і розвитку ринкової економіки. У той же час проведені у роботі дослідження в ретроспективному плані концептуальних підходів до розуміння категорії “інвестиції” дозволили розкрити її зміст та сутність через поняття “інвестиційний процес” та “інвестиційна діяльність”, що разом і відбивають сутність категорії “інвестиції”. Новизна такого підходу полягає у виділенні взаємозв'язку між поняттям “інвестиційний процес” – вибір, обґрунтування і прийняття окремих рішень та поняттям “інвестиційна діяльність” – безпосереднє виконання прийнятих рішень, що дозволяє визначити управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності як процес вибору, обґрунтування і прийняття рішень відносно:

раціонального використання власних фінансових ресурсів;

залучення додаткових фінансових коштів;

оптимального співвідношення між власними та залученими фінансовими ресурсами для вирішення конкретних інвестиційних завдань.

В дисертації також доведено що першочерговим у контексті вирішення задачі підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності є визначення інвестиційних ресурсів.

Послідовний аналіз поглядів на економічну сутність джерел інвестицій дозволив розширити розуміння їх природи, виявити закономірності формування різних тлумачень поняття “інвестиційні ресурси”. Це обумовило розрізнення поняття “інвестиційні ресурси” у залежності від контексту розв'язуваної задачі. Зокрема для вирішення задачі управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності поняття “інвестиційні ресурси” в дисертації сформульовано в такий спосіб: інвестиційні ресурси – це фінансові види ресурсів, основними серед яких є: доход по праці, доход від власності, трансферні доходи, чистий прибуток суб'єктів господарювання, амортизація, кредит.

У той же час у дисертації на основі порівняльного аналізу різноманітних ознак інвестиційних ресурсів доповнено систематизацію джерел інвестицій. Так у якості однієї з відмітних ознак джерел інвестицій обґрунтовано ступінь їхньої трансформаційної мобільності. Разом з тим запропоновано розподіл джерел інвестицій за даною ознакою, на первинні і вторинні.

При цьому в роботі доведено, що яким би не був привабливим інвестиційний проект, яку б ефективність він не прогнозував у майбутньому, так чи інакше питання по створенню і реалізації інвестиційної продукції замикаються, у першу чергу, на питаннях фінансового забезпечення інвестиційної діяльності. Тому в дисертації особливу увагу приділено аналізу методологічних основ управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності та детально обмірковано наукові підходи з точки зору результативності управління фінансовим забезпеченням. Завдяки цьому в дисертації визначено й структуровано систему взаємодії різних підходів щодо управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності; узагальнено вплив окремих факторів на ефективність прийняття інвестиційних рішень; обґрунтовані основні напрямки удосконалення механізму управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності.

У другому розділі – “Сучасний стан інвестиційної діяльності промислових підприємств” – досліджено особливості розвитку промислового виробництва та інвестиційної діяльності у трансформаційних умовах; проведено аналіз фінансових ресурсів інвестиційної діяльності промислових підприємств; виявлено фактори, які впливають на ефективність управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності.

Аналіз розвитку промислового виробництва та інвестиційної діяльності в Україні показав, що на тлі пожвавлення промислового виробництва в останні два роки, в умовах структурної перебудови економіки продовжує скорочуватися питома вага галузей, що виробляють продукцію інвестиційного комплексу. Наприклад, питома вага продукції машинобудування та металообробки знизилась з 30,7% у 1990 році до 13,2% у 2000 році. Разом з цим, у 2000 році в цілому по Україні питома вага прямих іноземних інвестицій у машинобудування і металообробку склала лише 10,9% від їхнього загального обсягу, у харчову промисловість було спрямовано 20,4% всіх іноземних інвестицій, у внутрішню торгівлю 17,2%. При цьому аналіз даних щодо інвестиційної діяльності свідчить лише про стабілізацію темпів зниження інвестиційної активності і незначне пожвавлення інвестиційної діяльності в останні роки в цілому як по Україні, так і по окремих регіонах (рис. 1).

У той же час, проведений у роботі аналіз фінансових ресурсів інвестиційної діяльності промислових підприємств показав, що основним джерелом фінансового забезпечення інвестиційної діяльності підприємств є власні кошти. Наприклад, основним джерелом фінансового забезпечення капітальних і фінансових вкладень для більшості з досліджуваних підприємств є надходження, отримані від амортизації основних засобів. Так для підприємств АТ “Серп і молот”, ДП “ХЕМЗ”, ВАТ “ХЗТД”, АП “Електроважмаш” це джерело складає приблизно 90-95%. Для підприємств ВАТ “Харверст”, ЗАТ “Південкабель” значимим джерелом також є частина прибутку, що спрямовується на розвиток та удосконалення виробництва.

Частка цього джерела для аналізованої групи підприємств коливається в межах 50-70%. У той же час в дисертації доведено, що однією з проблем для більшості підприємств є нестача власних ресурсів для повного забезпечення своєї діяльності, що у свою чергу не тільки стримує зростання інвестиційної активності підприємств, але і відштовхує потенційних інвесторів від вкладення коштів у відповідні виробництва, бо вони, по суті, є нерентабельними (рис. 2).

Стосовно інших джерел фінансування інвестиційної діяльності промислових підприємств у дисертації зроблено такі висновки:

використання фінансових ресурсів іноземних інвесторів стримується низкою суб'єктивних причин, основною серед яких є непослідовність та часта зміна законодавчої бази;

інвестування з централізованих державних джерел у повному обсязі неможливо з причин відсутності достатньої кількості коштів;

фінансове забезпечення інвестиційних процесів за рахунок коштів від продажу акцій недостатньо в силу недосконалості законодавства і відсутності розвинутого фондового ринку;

залучення банківських коштів стримується як незадовільним фінансовим станом багатьох промислових підприємств, так і відсутністю дійових механізмів довгострокового кредитування за прийнятними процентними ставками.

У дисертації також доведено, що за умови явної недостатності власних ресурсів для активізації інвестиційних процесів ключовою задачею в сфері фінансового забезпечення інвестиційної діяльності є удосконалення управління залученням фінансових коштів для здійснення інвестиційної діяльності.

Поряд з цим проведені у роботі дослідження дозволили виділити низку факторів, які впливають на ефективність управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності, це:

негативні тенденції в зміні рівня рентабельності як промислового виробництва в цілому, так і галузях промисловості інвестиційного комплексу зокрема. Наприклад, за останні шість років рентабельність у машинобудуванні та металообробці знизилась більш як у три рази;

недосконалість і часта зміна законодавства, податкового режиму й амортизаційної політики, відсутність чіткої стратегії і механізмів залучення фінансових ресурсів в інвестиційний комплекс економіки;

відсутність реальних структурних реформ;

недостатня технічна оснащеність підприємств.

У третьому розділі – “Методичні аспекти удосконалення фінансового забезпечення інвестиційної діяльності” – конкретизовано методичний підхід щодо вибору інвестиційних проектів та оцінки їх фінансової ефективності; удосконалено систему оптимального фінансового планування інвестиційної діяльності; запропоновано методичні рекомендації щодо залучення фінансових ресурсів для здійснення інвестиційної діяльності; розроблено методичні підходи щодо оцінки рівня інформаційного забезпечення інвестування та прийняття оптимальних рішень у фінансовій сфері управління інвестиційної діяльності.

Однією з ключових задач підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності є оптимізація вибору інвестиційних проектів і оцінка їх фінансової ефективності. Для її вирішення в дисертації розроблено методичний підхід щодо вибору та оцінки фінансової ефективності інвестиційних рішень, названий послідовним аналізом потоків (ПАП), в основі якого знаходиться декомпозиція загальної чистої залишкової вартості проекту на щорічні фінансові потоки і корегування обсягів щорічних потоків за допомогою проекції (ENPV) на прогнозну криву чистої залишкової вартості (рис. 3). Запропонований підхід може бути застосований не тільки для уточнення оцінки фінансової ефективності інвестиційних проектів, але й дозволяє більш точно зробити вибір інвестиційних рішень з урахуванням можливих змін умов виконання інвестиційного проекту.

Поряд з цим розбивка і корегування приватних суджень про прийнятність проекту на основі аналізу скорегованих щорічних платежів та пов'язування їх у єдине ціле за допомогою показника загальної чистої залишкової вартості інвестиційного проекту дозволяють сформувати різні критерії вибору інвестиційних проектів, що сприяє конкретизації поняття фінансової ефективності інвестиційного проекту.

Зокрема у дисертації доведено, що критерієм фінансової ефективності того чи іншого інвестиційного проекту може служити: максимізація щорічного платежу; максимізація деякої послідовності щорічних платежів; найменша величина абсолютної або відносної погрішності, яка ототожнюється з запасом міцності інвестиційного проекту та відображує припустиму межу відхилення від запланованої величини загальної чистої залишкової вартості інвестиційного проекту.

Одночасно з метою вирішення задачі раціонального використання інвестиційних ресурсів в дисертації удосконалено систему фінансового планування інвестиційної діяльності. Для цього в роботі обґрунтовано і розроблено алгоритм оптимального фінансового прогнозного планування, результатом якого є побудова оптимальної функції фінансового забезпечення інвестиційної діяльності. Основні етапи такого планування являють собою таку послідовність дій:–

інвестиційний процес розбивається на ряд етапів і визначається послідовність їхнього виконання. Кожний з етапів зображується у вигляді деякої геометричної фігури;–

формулюється функція мети, що виступає у вигляді критерію оптимальності за часом, за величиною використовуваного капіталу або деякого усередненого критерію. На підставі цієї функції будується площина припустимого інвестиційного рішення і задається її аналітичний опис;–

безпосередньо проводиться розміщення геометричних фігур на заданій площині планування та будується оптимальна функція фінансового забезпечення інвестиційної діяльності.

Відмітною рисою запропонованої процедури оптимального фінансового прогнозного планування є наочність процесу планування, простота формалізації і можливість спрощення рішення поставленої задачі за рахунок уніфікації визначених етапів інвестування і застосування стандартних аналітичних процедур їхнього опису.

В тім від належного фінансового забезпечення, у кінцевому рахунку, залежить стійкість підприємства в системі економічних взаємин, ритмічність і активність його функціонування. Тому для обґрунтування стратегії залучення додаткових засобів у роботі запропоновано низку рекомендацій, зміст яких полягає в аналізі прибутковості інвестиційного рішення і величини плати за залучення додаткових ресурсів. При цьому розроблені рекомендації дозволяють відповісти на такі питання: яке повинне бути співвідношення таких показників як прибутковість інвестиційного рішення і величина плати за залучення додаткових ресурсів; яким повинне бути співвідношення власних і позикових засобів.

У дисертації отримані також співвідношення для аналізу структури фінансових інвестиційних ресурсів і розроблено алгоритм вибору інвестиційних проектів (рис. 4), на основі аналізу ринкової лінії оптимального інвестування, яка

відбиває умови оптимальності залучення додаткових фінансових коштів для здійснення того чи іншого інвестиційного проекту при заданій прибутковості і можливих комбінаціях (за вартістю) залучення позикових коштів.

В умовах ринкової економіки інформація виступає в якості одного з основних товарів. Тому з метою раціоналізації системи інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності в дисертації конкретизовано методичний підхід щодо оцінки рівня інформаційного забезпечення інвестування. Суть такого підходу полягає в аналізі економічного інформаційного потоку з урахуванням нечіткості інформаційного образу. Для цього введено в розгляд поняття структури () економічного інформаційного потоку (образу) – як упорядковане розташування елементів економічного інформаційного потоку чи інформаційного образу про деякий ресурс, процес, предмет та ін.:

,

де

1 – вказує на те, що даний елемент структури важливий для виконання інвестиційного проекту у певний момент часу;

0 – вказує на те, що даний елемент структури неважливий для виконання інвестиційного проекту у певний момент часу.

При цьому в роботі зроблене припущення про можливість видозміни такої структури з часом, що пов'язано зі зміною характеристик процесу управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності на визначеному тимчасовому відрізку.

Разом з тим запропонований підхід до оцінки ступеня визначеності інформації покладено в основу алгоритму ухвалення рішення про доцільність проведення того чи іншого виду інвестиційної діяльності з урахуванням інформаційного аспекту ефективності проведення інвестиційної діяльності. В дисертації доведено, що таке обґрунтоване прийняття рішень сприяє більш раціональному використанню наявних інвестиційних ресурсів, а, отже, і побудові процедур щодо підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності.

Для обґрунтування методичних підходів по удосконаленню прийняття рішень у сфері управління інвестиційними ресурсами у дисертації розроблена графоаналітична модель. Дана модель дозволяє вибирати найбільш ефективні рішення у сфері управління фінансовими ресурсами, на основі структурування загальної задачі забезпечення інвестиційними ресурсами на ряд окремих задач і узгодження приватних рішень. Відмітною рисою запропонованої моделі є застосування “нечіткого дерева рішення”, але не для цілей процесу прийняття рішень, а для цілей узгодження приватних рішень у сфері управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності.

ВИСНОВКИ

У процесі проведених досліджень автором одержані такі теоретичні та практичні результати:

1. Сучасний стан розвитку виробництва в Україні характеризується тим, що на тлі пожвавлення промислового виробництва в останні два роки продовжує скорочуватися питома вага галузей, що виробляють продукцію інвестиційного комплексу. Разом з тим в роботі доведено, що активізація інвестиційної діяльності багато в чому пов'язана з вирішенням ряду фінансових задач. Тому питання управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності є дуже актуальними в дійсний період часу.

2. Вивчення існуючих в економічній літературі концептуальних підходів щодо розуміння категорії “інвестиції” дозволили розкрити її зміст та сутність через поняття “інвестиційний процес” та “інвестиційна діяльність”.

3. У якості однієї з відмітних ознак джерел інвестицій обґрунтовано ступінь їхньої трансформаційної мобільності. Разом з тим запропоновано розподіл джерел інвестицій за даною ознакою, на первинні і вторинні

4. Для цілей оптимізації вибору інвестиційних проектів і оцінки їх фінансової ефективності в роботі розроблено методичний підхід, в основі якого покладено декомпозицію загальної чистої залишкової вартості на щорічні фінансові потоки і корегування обсягу щорічних потоків за допомогою проекції на прогнозну криву чистої залишкової вартості.

5. Розбивка і корегування приватних суджень про прийнятність проекту на основі аналізу скорегованих щорічних платежів і пов'язування їх у єдине ціле за допомогою показника загальної чистої залишкової вартості інвестиційного проекту та межі припустимого відхилення від запланованої величини дозволили сформулювати ряд критеріїв вибору інвестиційних проектів.

6. Для цілей удосконалення системи оптимального фінансового прогнозного планування інвестиційної діяльності розроблено алгоритм оптимального фінансового прогнозного планування, результатом якого є побудова оптимальної функції фінансового забезпечення інвестиційної діяльності.

7. Запропоновано рекомендації щодо удосконалення системи залучення додаткових інвестиційних ресурсів, отримано аналітичні співвідношення для аналізу структури фінансових інвестиційних ресурсів, розроблено алгоритм вибору інвестиційних проектів на основі аналізу ринкової лінії оптимального інвестування.

8. З метою раціоналізації системи інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності запропоновано методичний підхід щодо оцінки рівня інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності, в основу якого покладено поняття структури економічного інформаційного потоку.

9. Запропоновано графоаналітичну модель прийняття рішень, що дозволяє вибирати найбільш ефективні рішення у сфері управління інвестиційними ресурсами, на основі структурування загальної задачі забезпечення інвестиційними ресурсами на низку підзадач і узгодження окремих рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ НАУКОВИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографія

1. Просяник В.М. Інвестиційні ресурси: теоретичний та прикладний аспект. – Харків: Гриф, 2001. – 80 с.

Статті у фахових наукових виданнях

2. Васюренко О.В., Просяник В.М. Оптимизационная модель управления привлечением инвестиционных ресурсов // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України: Зб. наук. пр. Т.3. – Суми: ВВП “Мрія-1” ЛТД: Ініціатива, 2000. – С. 36-43.

3. Васюренко О., Просяник В. Оцінювання й оптимальне прогнозне планування інвестиційної діяльності // Банківська справа. – 2000. – № 6. – С. 33-37.

4. Просяник В.М. Моделирование процесса принятия управленческих решений в сфере инвестиционной деятельности // Вестник ХГПУ. Сер. “Технический прогресс и эффективность производства”. – 2000. – № 122, Ч. 2. – С. 22-24.

5. Просяник В.М. Основные аспекты прогнозного планирования инвестиционной деятельности // Вісник ХНУ ім В.Н. Каразіна. – 2001. – № 508. – С. 224-226.

6. Просяник В.М. Оценка степени определенности информационного обеспечения инвестиционной деятельности // Вісник Української академії банківської справи. – 2001. – № 1 (10). – С. 61-64.

7. Просяник В.М. Теоретическая сущность и экономическая природа категории инвестиции как деятельности и процесса // Зб. наук. праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. – 2001. – Вип. 85. – С. 67-71.

Інші роботи

8. Просяник В.М. Основные аспекты механизма управления инвестиционной деятельностью промышленного предприятия // Матеріали четвертої міжнародної конференції “Наука і освіта 2001”, 01-15 лютого 2001 р. Том 4. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 52-53.

АНОТАЦІЯ

Просяник В.М. Фінансове забезпечення інвестиційної діяльності (на прикладі промислових підприємств Харківської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна, Харків, 2001.

Дисертаційна робота присвячена розробці теоретичних основ, методичних підходів та рекомендацій щодо підвищення ефективності фінансового забезпечення інвестиційної діяльності промислових підприємств. Узагальнено сутність та зміст категорії “інвестиції”; запропоновано систематизацію джерел інвестицій за рахунок поділу їх за ступенем трансформаційної мобільності. Детально проаналізовано особливості розвитку промислового виробництва та інвестиційної діяльності у трансформаційних умовах; розкрито фактори, які впливають на ефективність управління фінансовим забезпеченням інвестиційної діяльності. Введено нові критерії вибору інвестиційних проектів; розроблено методичні рекомендації щодо обґрунтування стратегії залучення додаткових коштів; обґрунтовано і розроблено підхід щодо оптимального фінансового планування інвестиційної діяльності; запропоновано методичні підходи щодо підвищення ефективності прийняття рішень у сфері управління фінансовими інвестиційними ресурсами.

Ключові слова: інвестиції, інвестиційна діяльність, інвестиційний процес, фінансове забезпечення, інвестиційні ресурси, ефективність, фінансове планування, фінансові потоки.

АННОТАЦИЯ

Просяник В.М. Финансовое обеспечение инвестиционной деятельности (на примере промышленных предприятий Харьковской области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Харьковский национальный университет им. В.Н. Каразина, Харьков, 2001.

Диссертационная работа посвящена разработке теоретических основ и методических подходов с целью совершенствования финансового обеспечения инвестиционной деятельности промышленных предприятий.

В диссертации на основе анализа в ретроспективном плане концептуальных подходов к пониманию категории “инвестиции” раскрыты ее сущность и содержание как взаимосвязь деятельности и процесса. Вместе с тем последовательный анализ различных взглядов на экономическую сущность источников инвестиций позволил расширить понимание их природы, выявить закономерности формирования разных толкований понятие “инвестиционные ресурсы”. Это позволило обосновать различие в понятиях “инвестиционные ресурсы” в зависимости от контекста решаемой задачи.

В диссертации определена и структурирована система взаимодействия различных подходов к управлению финансовым обеспечением инвестиционной деятельности; обобщенно влияние отдельных факторов на эффективность принятия инвестиционных решений; обоснованы направления усовершенствование механизма управления финансовым обеспечением инвестиционной деятельности.

В работе детально исследованы тенденции развития промышленного производства и инвестиционной деятельности в Украине; проанализированы источники финансовых ресурсов инвестиционной деятельности промышленных предприятий; выявлены факторы, которые оказывают существенное воздействие на эффективность управления финансовым обеспечением инвестиционной деятельности предприятий.

Для целей выбора инвестиционных проектов и оценки их финансовой эффективности в диссертации разработан методический подход, в основе которого лежит принцип декомпозиции (разбиения) общей чистой остаточной стоимости на ежегодные финансовые потоки и корректировки (оптимизации) объема ежегодных потоков посредством проекции на прогнозную кривую чистой остаточной стоимости. В то же время с целью оптимизации выбора инвестиционных проектов в диссертации введены в рассмотрение критерии, способствующие конкретизировать понятие финансовой эффективности инвестиционного проекта.

Для усовершенствования системы оптимального финансового прогнозного планирования инвестиционной деятельности в работе разработан алгоритм оптимального финансового прогнозного планирования, в основе которого находится визуализация процесса планирования, а результатом является построение оптимальной функции финансового обеспечения инвестиционной деятельности.

Для обоснования стратегии привлечения дополнительных средств в диссертации предложено ряд рекомендаций, суть которых заключается в анализе доходности инвестиционного решения и величины платы за привлечение дополнительных ресурсов. Получены также соотношения для анализа структуры финансовых инвестиционных ресурсов и разработан алгоритм выбора инвестиционных проектов на основе анализа рыночной линии оптимального инвестирования.

С целью рационализации системы информационного обеспечения инвестиционной деятельности в диссертации предложен методический подход к оценке уровня информационного обеспечения инвестиционной деятельности, в основе которого находится понятие структуры экономического информационного потока. Предложена графоаналитическая модель принятия решений, которая позволяет выбирать наиболее эффективные решения в сфере управления инвестиционными ресурсами, на основе структурирования общей задачи обеспечения инвестиционными ресурсами на ряд подзадач и согласования частных решений.

Разработанные предложения и рекомендации по повышению эффективности финансового обеспечения инвестиционной деятельности могут быть использованы в деятельности большинства промышленных предприятий с учетом их специфики.

Ключевые слова: инвестиции, инвестиционная деятельность, инвестиционный процесс, финансовое обеспечение, инвестиционные ресурсы, эффективность, финансовое планирование, финансовые потоки.

SUMMARY

Prosyanik V.М. The financial maintenance of investment activity (on an example of industrial firms of the Kharkov area). - Manuscript.

Thesis to stand for scientific degree of Candidate of Sciences in Economics, speciality 08.04.01 – finance, money turnover and credit. – Kharkov National University, named after Karazin V.N., Kharkov, 2001.

The thesis is dedicated to mining of fundamental theory, methodical approaches and guidelines concerning advancing control of financial maintenance of investment activity of industrial firms. The nature and contents of a category of "investment" is generalized; the systematization of sources of the investments is offered at the expense of segmentation them on a degree of mobility. The features of development of a commercial production and investment activity are in detail parsed; the factors are uncovered, which one influence a management efficiency by financial maintenance of investment activity. The new yardsticks of selection of the investment projects are entered; the methodical guidelines concerning the substantiation of policy engaging of padding means are designed; is justified and the approach concerning optimum financial planning of investment activity is designed; the methodical approaches to increase of efficiency decision making in an orb of control of financial investment resources are offered.

Key words: investments, investment activity, investment process, financial maintenance, investment resources, efficiency, financial planning, financial flows

Просяник Володимир Михайлович

фінансовЕ забезпечення

інвестиційної діяльності

(на прикладі промислових підприємств Харківської області)

Спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск д.е.н., доц. Васюренко О.В.

Підписано до друку Формат 60х84 1/16.

Папір друкарський №1. Друк офсетний. Обсяг 1,0 ум.-друк.арк.

Тираж 100 прим. Зам. № Безкоштовно.

Надруковано на РІЗО Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

61077, м. Харків, пл. Свободи, 4






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІЧНОГО ПРОЦЕСУ ДИЗЕНТЕРІЇ СЕРЕД ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Автореферат - 22 Стр.
БАЗИСНИЙ ПІДХІД В ТЕОРІЇ ФЕРМІ-СИСТЕМ ПРИ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУРАХ - Автореферат - 18 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ РЕГЕНЕРАЦІЇ ПОВЕРХНЕВОГО ЕПІТЕЛІЮ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ БРОНХІВ У ЛІКВІДАТОРІВ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС: УЛЬТРАСТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Автореферат - 28 Стр.
Організація сільськогосподарського виробництва в корпоративних господарських структурах - Автореферат - 27 Стр.
НЕСТАЦІОНАРНІ ХВИЛЬОВІ ГІДРОДИНАМІЧНІ ПОЛЯ В ОБЛАСТЯХ З РУХОМИМИ ГРАНИЦЯМИ - Автореферат - 27 Стр.
УДОСКОНАЛЮВАННЯ ДИНАМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СТРУМИННО-МЕМБРАННИХ МАКРОКЛАПАНІВ - Автореферат - 23 Стр.
АВТОМАТИЗОВАНІ ГАЗОАНАЛІТИЧНІ ПРИЛАДИ КОНТРОЛЮ ПРОМИСЛОВИХ І ТРАНСПОРТНИХ ВИКИДІВ - Автореферат - 22 Стр.