У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

РОМАНЕНКО Сергій Олександрович

УДК 327. 82 (73)

ПРОБЛЕМА САНКЦІЙ У ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ США

(1990 - 2000рр.)

23.00.04 - політичні проблеми міжнародних систем

та глобального розвитку

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата політичних наук

Київ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі міжнародних організацій та дипломатичної

служби Інституту міжнародних відносин Київського національного

університету імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник - доктор історичних наук, професор

БРУЗ Володимир Семенович

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Інститут міжнародних відносин

Офіційні опоненти: доктор історичних наук, професор

Камінський Євген Євменович

Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України,

завідувач відділом трансантлантичних досліджень

кандидат історичних наук

Дергачов Олександр Петрович

Інститут політичних та етнонаціональних досліджень НАН України,

провідний науковий співробітник

Провідна установа - Національний інститут стратегічних досліджень

Захист відбудеться “28” січня 2002р. о 14 годині на засіданні

Спеціалізованої вченої ради Д.26.001.29 в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

за адресою: 04119, Київ, вул. Мельникова, 36/1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка

за адресою: Київ, вул. Володимирська, 58.

Автореферат розісланий “20” грудня 2002р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради - Каменецький М.С

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми: В другій половині ХХ століття, особливо в останнє десятиріччя, односторонні економічні санкції стали досить популярним інструментом у зовнішньополітичному арсеналі США. За результатами дослідження Національної асоціації виробників США, проведеного нею у 1997р., стало відомо, що після Другої світової війни США в односторонньому порядку застосовували санкції у 104 випадках. За повідомленням Президентської експортної ради, більше ніж 35 країн, в яких проживає 42% всього населення світу, стали об'єктами застосування односторонніх економічних санкцій з боку США у 90-ті роки ХХ століття. Таке стрімке збільшення випадків застосування односторонніх санкцій з боку США призвело до появи широкого спектру проблем в цій сфері. Практика застосування односторонніх санкції у постбіполярний період довела, що, залишаючись важливим елементом зовнішньої політики США, вони містять в собі багато проблем, які потребують негайного вирішення, головною з яких є проблема ефективності санкційних заходів.

У зв'язку з цим виникає потреба комплексного аналізу сучасних еволюційних тенденцій у зовнішній політиці США, які обумовлені новими геополітичними реаліями сьогодення. Важливий аспект дослідження - вивчення процесів формування нової американської стратегії зовнішньополітичного впливу на міжнародній арені, зокрема, в контексті переоцінки американським керівництвом підходів до застосування економічних санкцій в якості примусових заходів впливу проти держав-опонентів з метою захисту національних інтересів США.

Необхідність дослідження цієї теми тісно пов'язана з питанням вироблення Україною власної стратегії забезпечення національної безпеки, зважаючи на багатоплановість її зовнішньої політики та необхідність забезпечення зовнішніх факторів підтримки реформаторських процесів, що відбуваються сьогодні в нашому суспільстві. Необхідність розбудови багатосторонніх відносин із зарубіжними країнами, у тому числі з країнами так званого “третього світу”, вимагає від України вироблення чіткої стратегії міжнародної поведінки, з врахуванням своєрідного балансу інтересів і можливостей, зокрема у тому, що стосується вірної розстановки акцентів і пріоритетів з боку нашої держави у відносинах з країнами “третього світу”, які, при цьому, не стали би причиною погіршення відносин України із своїм стратегічним партнером, яким є США. Усвідомлюючи це, наша держава може уникати небажаних для себе політичних і економічних наслідків. Тому значимість проведеного дослідження для системи зовнішньополітичних пріоритетів України зростатиме з розширенням відносин та поглибленням співробітництва нашої держави з країнами “третього світу”, насамперед у сфері торговельно-економічних відносин.

Актуальність теми дослідження визначила наукову проблему дисертаційної роботи - проблема застосування санкцій у зовнішній політиці США та особливості формування нової американської санкційної політики.

Зв'язок дисертаційної роботи з науковими програмами і темами: дисертаційне дослідження виконане у відповідності із темою наукового дослідження кафедри міжнародних організацій та дипломатичної служби Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Роль міжнародних організацій у розбудові України”, номер державної реєстрації 97130 , яка є складовою комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розбудова державності України”

(№ 0196U015204)

Метою і завданням дослідження є комплексний аналіз феномену економічних санкцій як важливого інструменту зовнішньої політики США протягом 90-х років ХХ століття, визначення найбільш актуальних проблем, що виникають під час їх застосування, а також шляхів і методів їх вирішення в процесі формування нової доктрини санкційної політики США.

Відповідно до мети визначені такі конкретні завдання:

- проаналізувати концептуально-теоретичні погляди з питань місця і ролі економічних санкцій у зовнішній політиці США;

- виокремити найбільш впливові теорії і концепції, що впливають на процес формування та реалізації політики застосування економічних санкцій з боку США;

- розкрити основну мету та завдання, що ставляться перед санкційною політикою США;

- розкрити правові основи санкційної політики США;

- визначити і проаналізувати особливості, шляхи та методи реформування існуючої моделі санкцій США з огляду на підвищення їх ефективності, а також розглянути проблемні моменти, що виникають в процесі цього реформування;

- проаналізувати роль законодавчої і виконавчої гілок влади США в процесі реформування існуючої моделі санкцій;

- дослідити досвід застосування односторонніх економічних санкцій з боку США та участі цієї країни у багатосторонніх санкційних режимах;

- здійснити комплексний аналіз позитивних та негативних наслідків застосування санкцій;

- провести порівняльний аналіз ефективності односторонніх та багатосторонніх санкцій;

- визначити проблеми, що утворюються внаслідок зворотного впливу санкцій на США та їх негативного впливу на треті країни.

Об'єктом дослідження є економічні санкції США як інструмент американської зовнішньої політики.

Предметом дослідження є правові основи, механізми застосування американських санкцій; фактори, що обумовлюють ефективність, позитивні та негативні наслідки санкційних режимів; концепції щодо вдосконалення санкційної політики США.

Методологічною базою дисертації стали положення багатовимірної (нелінійної) теорії пізнання. При цьому використовуються методи історико-порівняльного (компаративного) і системного видів аналізу, які, на думку автора, дають можливість найбільш ефективно здійснювати комплексний аналіз проблеми дослідження.

Наукова новизна дисертації полягає у тому, що :

1. Автором було зроблено одну з перших спроб у вітчизняній науковій практиці здійснити всебічний аналіз санкційної політики США, її ролі та місця в системі зовнішньополітичних важелів впливу цієї країни на міжнародній арені. Була здійснена комплексна систематизація американських джерел з проблеми дослідження, переважна частина яких була вперше введена у науковій обіг;

2. Автор запроваджує свою систематизацію і класифікацію внутрішніх і зовнішніх чинників, що впливають на формування санкційної політики США. При цьому на основі конкретних прикладів застосування санкцій було здійснено аналіз ефективності, позитивних та негативних наслідків від їх застосування.

3. Новаторським є підхід щодо визначення концептуальних та правових основ санкцій США. Окрема увага при цьому була приділена проблемам, що виникають в процесі реформування діючої моделі санкцій США, зокрема, особливостям нормотворчого процесу в цій сфері та відносинам між законодавчою та виконавчою гілками влади США в процесі внесення змін до концептуальних основ державної санкційної політики.

Практичне значення: матеріали, основні положення та висновки дослідження можуть бути використані в діяльності зовнішньополітичного та військових відомств України, науково-дослідних інститутів та центрів, зокрема: для використання теоретичного і практичного досвіду США в процесі розробки і реалізації політики національної безпеки та зовнішньополітичної стратегії України; для розробки проблематики міжнародної і регіональної безпеки та визначення позиції України з цих питань; при аналізі та прогнозуванні зовнішньополітичного курсу США для корегування американського вектору зовнішньої політики нашої держави. Теоретичні та практичні матеріали роботи можуть бути використані при розробці нормативних і спеціальних курсів в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка з проблем міжнародних відносин та міжнародної політики і безпеки, а також зовнішньої політики США. Рекомендаційні положення, що містяться в дисертаційному дослідженні були надіслані для їх подальшого застосування в Міністерстві закордонних справ України.

Хронологічні рамки: Враховуючи особливу актуальність економічних санкцій як важливого інструменту зовнішньої політики США протягом 90-х років ХХ століття, та необхідність визначення шляхів і методів їх застосування на сучасному етапі автор зосередив увагу на періоді 1990-2000р.р.

Апробація результатів дисертації: основні наукові положення дисертаційного дослідження апробовані у виступі на науковій міжнародній конференції, що проводилася 20.04 1999р. в Інституті міжнародних відносин, тези виступу опубліковані. Основні наукові положення доповідалися на наукових семінарах та на засіданнях кафедри міжнародних організацій та дипломатичної служби Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Структура дисертації: Складність проблеми дослідження обумовила загальну логіку і структуру роботи. Дисертація загальним обсягом 186 сторінок складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних матеріалів та джерел (383 найменування, 30 сторінок) українською, російською та англійською мовами.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, розкривається сутність і стан наукової проблеми, а також необхідність проведення дослідження. Формулюється авторська концепція, визначається об'єкт і предмет дослідження, методологічні та теоретичні засади наукової роботи. Подаються мета і головні завдання дисертації, її хронологічні рамки, розкривається наукова новизна, теоретичне і практичне значення дослідження, основні положення, що виносяться на захист, аналізуються використані документи, матеріали і література.

У першому розділі - “Концептуальні та правові основи санкцій США” – дається аналіз стану джерельно-документальної бази та наукової розробки проблеми. На основі аналізу, проведеному в рамках цієї дисертації, автор приходить до висновку, що дослідження проблеми санкцій у зовнішній політиці США не привернуло увагу широких наукових кіл світу, які, у своїй більшості, схильні розглядати феномен економічних санкцій як складову частину миротворчих зусиль ООН. Цим, зокрема, пояснюється той факт, що основні наукові розробки з цієї проблеми можна знайти лише в американській науковій літературі. При цьому, характерною рисою, що притаманна американським авторам, є досить відчутне розмежування на тих, хто вбачає в санкціях колективну волю міжнародного співтовариства, основну частину яких складають представники школи “глобалістів”, і тих, хто розглядає санкції в контексті зовнішньої політики США, в якості її впливового інструменту.

Особливістю наукових розробок представників американської школи “глобалістів”, до якої можна віднести Дж.Стрімлау, Х.Аарона, Р.Бріана,С.Коллінса та Р.Лоренса, Е.Сміта, Дж.Девіна, Р.Ренвіка, є зосередження основної уваги на проблемі збереження глобального лідерства США у сучасному багатополярному світі з огляду на появу нових центрів сили, регіональних лобі тощо.

Дослідженню проблеми санкцій у зовнішній політиці США присвятила свої праці широка плеяда відомих американських науковців, зокрема З.Бжезінський, Марфі, Б.Сковкрофт, Р.Хаас, А.де Варона, П.Найхарт, Р.Лозано, Дж.Сільва, Г.Хафбауер, Дж.Скот, Р.О”Куін, Т.Морган, Д.аль-Савайан, К.Родес, Дж.Кемп, К.Форде, Д.Фітес, К.Елліот, Р.Чівер, Х.Хавіланд, Т.Франк, Е.Вейсбанд, Дж.Робінсон, Ф.Уілкокс, С.Крабб (молодший), П.Хольт, Е.Корвін, Р.Халл, Д.Видон.

Ця проблематика також знайшла своє відображення у численних наукових розробках впливових американських інституцій і дослідницьких центрів, зокрема таких, як Президентська експортна рада, Стенлі Фаундейшн, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Національна асоціація виробників, Європейсько-американська бізнесова рада, Інститут міжнародної економіки, Асоціація представників малого та середнього бізнесу США (USA*ENGAGE), Дослідницька служба Конгресу США, Інститут Като, ЦРУ, Асоціація Джеймса Ора, Асоціація торгівлі з Іраном, Торговельна палата США.

Загальним лейтмотивом цих досліджень є висновок про слабкість та неефективність сучасної американської моделі санкцій.

Говорячи про дослідження цієї проблеми в Україні, слід зазначити, що вона до цього часу залишалася поза увагою вітчизняних науковців.

Джерельно-документальну базу дослідження складають: офіційні документи Білого Дому, Державного департаменту США, Інформаційної служби США, угоди, меморандуми, заяви офіційних представників США, збірники виступів президентів, державних секретарів та інших представників американських правлячих кіл; матеріали і рішення ООН, резолюції Ради Безпеки ООН; офіційні публікації законодавчих актів США, протоколи засідань обох палат Конгресу, стенограми слухань в його комісіях та підкомісіях, перш за все щорічних слухань з питань зовнішньої політики США; наукові розробки і публікації науково-дослідних інститутів, організацій, фондів та університетів, що мають як академічний, так і рекомендаційно-прикладний характер і впливають на розробку та здійснення політики санкцій США; офіційні документи Європейського Союзу та інші.

Головна увага в розділі приділяється аналізу концепцій, форм і методів санкцій, особливостей процесу прийняття законодавчих актів щодо їх застосування, правових основ американської санкційної політики та проблем реформування існуючої моделі санкцій США.

У концептуальному плані сьогодні можна виділити два підходи, що визначають ставлення науковців США до проблеми санкцій у зовнішній політиці їх країни. Критики санкційної політики США вважають, що вона містить в собі негативний політичний і економічний зміст через свою низьку ефективність, невиправдано високу економічну ціну, згубний вплив на міжнародний імідж США та конкурентоспроможність американських компаній на світових ринках. На думку їх опонентів, санкції є елементом активного зовнішньополітичного тиску і, незважаючи на певні проблеми під час їх застосування, довели, що вони є своєрідним символом світового американського лідерства і важливим засобом впливу на держави, політика яких суперечить національним інтересам США.

В розділі відзначаються функціональні особливості, що характерні для сучасної американської санкційної моделі: санкції застосовуються для здійснення впливу на країну-об'єкт санкцій (КОС) з метою примусити її змінити власну міжнародну поведінку, виступають як елемент покарання для КОС за її неправомірні, з точки зору США, дії, сповіщають КОС і міжнародне співтовариство про незадоволення США діями КОС та свідчать про небажаність для компаній і фірм підтримки ділових стосунків з нею. Вони обмежують свободу дій КОС на міжнародній арені, зменшують можливість отримання нею ресурсів і новітніх технологій, збільшуючи її економічні збитки.

Особлива увага в розділі приділяється дослідженню кроків Адміністрації і Конгресу США на шляху реформування існуючої моделі санкцій США. З огляду на це, автором детально розглядаються закріплені Конституцією США повноваження Президента і Конгреса США у сфері зовнішньої політики, а також аналізується діяльність законодавчої і виконавчої гілок влади США у сфері реформування державної політики застосування економічних санкцій.

У другому розділі - “Історичний досвід односторонніх санкцій”- аналізується досвід США у застосування односторонніх санкцій США проти КНР, Ірану та Куби. При цьому, окрема увага приділялася аналізу законодавчої бази США, що лягла в основу цих режимів санкцій та наслідкам їх впливу як на КОС, так і на США.

В результаті аналізу прикладів застосування США односторонніх санкцій проти згаданих країн, автором робиться висновок про різний характер і рівень впливу американських режимів санкцій у кожному з розглянутих випадків, що є своєрідним проявом “нешаблонності” у підходах США до вирішення проблемних питань з кожною конкретною КОС. При цьому, як правило, до уваги беруться такі фактори, як ступінь важливості проблеми та рівень існуючих протиріч між США і КОС, стан економічного розвитку КОС та значимість її економіки для США, вплив КОС на міжнародній арені, політичні погляди та позиція керівництва КОС з проблемних питань двосторонніх відносин, а також здатність останнього піти на компроміс із США. З огляду на це, за своєю потужністю американські режими санкцій можна умовно розділити на три рівні: перший - застосування обмежених санкцій (як приклад наводяться санкції проти КНР), які не припиняють здійснення двосторонніх економічних відносин і торгівлі з КОС, а лише накладають певні обмеження на торговельні операції з окремими групами товарів і послуг; другий - застосування всеохоплюючих економічних санкцій, які за своїм характером є досить динамічними - мають тенденцію як до посилення, так і поступового послаблення (приклад - санкції проти Куби); і, нарешті, до прикладів третього, найбільш суворого з точки зору характеру застосованого режиму санкцій рівня, слід віднести санкції проти Ірану, які застосовуються досить довгий час і при цьому протягом всього періоду застосування залишаються незмінно суворими. Все це яскраво свідчить про гнучкість санкційної політики США, яка передбачає різні рівні впливу на КОС та має можливість видозмінювати характер санкційних режимів у залежності від зрушень у відносинах з КОС або з власних тактичних міркувань та політичних пріоритетів.

Третій розділ - “Участь США у багатосторонніх санкціях”- присвячено дослідженню санкційних режимів, що застосовуються під егідою ООН, оскільки вони, на думку автора, найбільш повно розкривають сутність ідеї застосування багатосторонніх санкцій. В якості прикладів були розглянуті три найбільш яскраві випадки застосування багатосторонніх санкцій з боку ООН: санкції проти Іраку, Лівії та Югославії (СРЮ). Автором були визначені основні причини і характер дій ООН по запровадженню санкційних режимів проти цих країн, а також окремо розглянуті сутність та правові основи односторонніх санкційних дій США, що були також застосовані проти цих країн на додаток до багатосторонніх санкцій, запроваджених під егідою ООН. При цьому було здійснено порівняння здобутків політики односторонніх санкцій США проти згаданих країн з результатами впливу на них санкцій ООН. Ефективність односторонніх режимів санкцій США у всіх трьох випадках виявилась надзвичайно низькою, порівняно з досягненнями багатосторонніх режимів санкцій. У кожному з розглянутих випадків вплив односторонніх санкцій був настільки незначним, що можна лише говорити про їх мінімальну роль у здійсненні тиску на КОС. Натомість, їх зворотній вплив на економіку США був набагато більшим.

На відміну від односторонніх дій, політика США в рамках ООН виявилася більш ефективною. Саме завдяки вмілому використанню американською дипломатією механізмів ООН, зокрема свого впливу в РБ ООН, США вдалося заручитися підтримкою більшості її постійних членів, які підтримали ідею застосування санкцій проти Іраку, Лівії та СРЮ з боку ООН. І хоча їх успіх є також деякою мірою суперечливим, однак, під тиском світової спільноти правлячі режими цих країн були змушені піти на певні поступки.

У четвертому розділі - “Комплексний аналіз ефективності, позитивних та негативних наслідків санкцій” - аналізуються критерії ефективності економічних санкцій, а також їх наслідки як для КОС, так і для США. При цьому здійснюється порівняльний аналіз ефективності односторонніх і багатосторонніх санкцій, розглядаються проблеми, що виникають в результаті зворотного впливу санкцій на економіку США, а також досліджується негативний вплив односторонніх санкцій США на треті країни.

Автором робиться висновок, що односторонні санкції США дуже рідко досягають поставленої перед ними мети через їх низьку ефективність та вражаючий зворотній ефект. Крім прямих збитків, що зазнає економіка США в результаті застосування односторонніх санкцій від скорочення експорту та, як наслідок, падіння рівня зайнятості у експортних галузях, санкції призводять до зменшення їх експортного потенціалу і врешті-решт падіння конкурентоспроможності американських товарів на світових ринках. Діюча модель застосування односторонніх економічних санкцій з боку США містить в собі велику кількість законодавчих і правових недоліків, що створює певні труднощі як під час їх застосування, так і в процесі їх скасування. Односторонні економічні санкції призводять до небажаних ускладнень у відносинах США із союзниками та основними торговельними партнерами через застосування з американського боку законів екстратериторіальної дії. На противагу одностороннім санкціям, міжнародні санкційні режими мають значно більшу вірогідність виявитися ефективними, оскільки вони спираються на багатосторонню підтримку і участь. Вони демонструють міжнародну єдність цілей і спираються на максимально широкі політичні, ділові та комерційні кола всього світу, забезпечуючи таким чином більш ефективну політико-економічну ізоляцію КОС.

Висновки: в рамках цієї роботи було зроблено одну з перших спроб здійснення всебічного аналізу політики США у сфері застосування економічних санкцій, їх ролі та місця в системі зовнішньополітичних важелів впливу цієї країни на міжнародній арені. При цьому, основний акцент було зроблено на еволюції санкційної політики США у постбіполярний період, зокрема, проведено аналіз концепцій, форм і методів санкцій, особливостей процесу прийняття законодавчих актів щодо їх застосування, правових основ американської санкційної політики та проблем реформування існуючої моделі санкцій США.

Дослідження місця і ролі економічних санкцій у зовнішній політиці США довело, що вони теоретично залишаються важливим її інструментом, покликаним просувати національні інтереси і захищати американські цінності у всьому світі, виступаючи як логічний спосіб вирішення конкретних проблемних ситуацій, що виникають на міжнародній арені і вимагають втручання з боку США.

Разом з тим, з метою досягнення максимальної ефективності економічних санкцій в майбутньому перевага повинна надаватися тим санкційним режимам, що спираються на багатосторонню підтримку і участь. Через значну кількість учасників і обов'язковий характер, багатосторонні санкції дуже важко обійти, а також уникнути відповідальність за їх порушення, оскільки вони застосовуються в рамках впливових міжнародних універсальних та регіональних організацій (наприклад ООН, ЄС та інш.), які вимагають від своїх держав-членів суворого дотримання вимог санкційних режимів під загрозою застосування відповідних заходів покарання проти їх порушників. Нарешті, участь США у багатосторонньому санкційному режимі означає для США суттєве скорочення витрат, пов'язаних з його реалізацією, порівняно із застосуванням США санкцій в односторонньому порядку, а також суттєве зменшення непрямих збитків, пов'язаних з втратою американськими експортерами ринків КОС на користь їх конкурентів. Звичайно, не можна ідеалізувати багатосторонні санкції, оскільки вони також містять в собі низку важливих проблем, до яких, зокрема, можна віднести складність процесу пошуку консенсусу між країнами - учасникaми багатосторонніх режимів санкцій, що значно ускладнює процес прийняття рішення про їх застосування і відтягує терміни їх імплементації, а також жахливі гуманітарні наслідки, від яких страждає цивільне населення КОС. Разом з тим, порівняно з односторонніми, вони здійснюють більший вплив на КОС і, отже, є ефективнішими.

Таким чином, вироблення нової стратегічної моделі застосування економічних санкцій, націленої на підвищення їх ефективності, є нагальною проблемою для нового керівництва США. Ця нова модель застосування санкцій повинна вміщувати в собі якісно нові механізми, що стали би своєрідними каталізаторами її дії, враховувати всі позитиви і негативи діючої моделі, а також зосереджуватися здебільшого на вдосконаленні якісної сторони процесу застосування економічних санкцій, роблячи його більш збалансованим і прагматичним.

У цьому зв'язку автором робляться рекомендації по вдосконаленню сучасної моделі санкцій США. Обґрунтована також необхідність розробки в Україні стратегії щодо запобігання та вирішення кризових ситуацій, що могли б призвести до застосування односторонніх економічних санкцій як з боку США, так і інших держав.

Основні наукові положення, практичні висновки дисертаційного дослідження викладені автором у наступних 8 одноосібних статтях та 1 тези виступу на конференції:

1. Романенко С.О. Проблема антиамериканських дій міжнародного тероризму у дослідженнях науковців США. Міжнародна наукова теоретична конференція. Тези виступу на науковій конференції // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 1999. - №13. - Частина III. - С.154-163.

2. Романенко С.О. Співвідношення національних і колективних інтересів держав-членів ООН в контексті підвищення ефективності міжнародних економічних санкцій // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 1997. - № 7. - Частини ІІІ. - С.148-153.

3. Романенко С.О. Мирні, тихі та смертельні ліки // Політика і час. - 1998. - №5. - С.21-27.

4. Романенко С.О. Якою буде нова модель санкцій США? Погляд нинішньої Адміністрації на реформування механізму застосування санкцій // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 1998. - № 8. - C.88-100.

5. Романенко С.О. Цілі, форми та методи економічних санкцій США // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 1998. - № 16. - C.59-74.

6. Романенко С.О. Проблема зворотнього впливу санкцій на економіку США // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 2000. - № 18. - Частина II.- C.27-43.

7. Романенко С.О. Принципи застосування односторонніх економічних санкцій з боку США // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 2000. - № 22. - Частина ІІ. - C.39-52.

8. Романенко С.О. Економічні санкції як елемент американо-іранського політичного протистояння // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 2000. - № 23. - Частина ІІ - C.12-29.

9. Романенко С.О. Проблема санкцій в американо-китайських відносинах // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - 2000. - № 24. - Частина І. - C.25-38.

Романенко Сергій Олександрович. Проблема санкцій у зовнішній політиці США (1990 - 2000). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.04 - “Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку”. - Інститут міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка. - Київ, 2001.

Дисертацію присвячено дослідженню феномену економічних санкцій США, як важливого інструменту їх зовнішньої політики у період 90-х років ХХ століття. В роботі розкривається сутність санкційної політики США, аналізується досвід застосування односторонніх економічних санкцій з боку США у зазначений період та участь цієї країни у багатосторонніх санкціях під егідою ООН. В дисертації знайшли своє відображення найбільш актуальні проблеми, що виникають в процесі застосування санкцій з боку США. В цьому зв'язку автором було здійснено порівняльний аналіз ефективності односторонніх і багатосторонніх режимів санкцій, розкрито сутність реформаторських процесів, що сьогодні відбуваються в США в сфері застосування політики економічних санкцій, а також зроблені висновки і рекомендації стосовно необхідності розробки в Україні стратегії щодо запобігання та вирішення кризових ситуацій, що можуть призвести до застосування односторонніх економічних санкцій як з боку США, так і з боку будь-яких інших держав.

Ключові слова: зовнішня політика, національна безпека, санкції, односторонні санкції, національний інтерес, торговельне ембарго, Адміністрація США, економічне залучення, модель санкцій.

Романенко Сергей Александрович. Проблема санкций во внешней политике США (1990 - 2000). - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата политических наук по специальности 23.00.04 - “Политические проблемы международных систем и глобального развития”. - Институт международных отношений Киевского университета имени Тараса Шевченко. - Киев, 2001.

Диссертация посвящена исследованию феномена экономических санкций, как важного инструмента реализации внешней политики США в период 90-х годов ХХ века. Впервые в отечественной научной практике был осуществлен всесторонний анализ политики США в сфере применения экономических санкций, их роли и места в системе внешнеполитических инструментов американского влияния на международной арене. Важной особенностью диссертации является также использование автором собственной систематизации и классификации внутренних и внешних факторов, влияющих на формирование американской политики экономических санкций. В этой связи, на основе конкретных примеров введения санкций со стороны США был проведен анализ эффективности, положительных и отрицательных сторон их применения. Новаторским в работе является также подход в определении концептуальных и правовых основ экономических санкций США. При этом, особое внимание уделялось проблемам, возникающим в процессе реформирования действующей модели санкций США, в частности, особенностям принятия нормативных актов в сфере применения политики санкций, а также отношениям между законодательной и исполнительной ветвями власти США.

Опираясь на использование оригинальных документальных материалов (большая часть которых является англоязычными) автором были проанализированы наиболее известные примеры использования политики экономических санкций со стороны США и, на основе этого, определены теоретические основы, характерные особенности, специфика и различия, существующие между односторонними и многосторонними режимами санкций, которые применяются непосредственно США или в которых они принимают участие наряду с другими государствами.

В рамках диссертации была определена степень эффективности односторонних и многосторонних режимов санкций и сделаны соответствующие выводы по поводу существующих возможностей расстановки новых приоритетов в американской политике санкций. При этом, в работе раскрывается сущность реформаторских процессов, происходящих сегодня в США в сфере применения политики экономических санкций.

В работе также сделаны выводы и рекомендации по поводу необходимости разработки в Украине стратегии предупреждения и разрешения кризисных ситуаций, которые могут повлечь за собой введение экономических санкций как со стороны США, так и другими странами.

Ключевые слова: внешняя политика, национальная безопасность, санкции, односторонние санкции, национальный интерес, торговое эмбарго, Администрация США, экономическое вовлечение, модель санкций.

Romanenko Serhii Olexandrovуch. Sanctions' Problem in the U.S. Foreign Policy (1990 - 2000 years). - Manuscript.

The thesis for a Ph.D. Degree in Political Science on specialization 23.00.04 - “Political Problems of International Systems and Global Development”. - Institute of International Relations at Taras Shevchenko University, Kyiv, 2001.

The thesis is devoted to carrying out of the fundamental research of the U.S. economic sanctions phenomenon as the important foreign policy tool in the last decade of the ХХ century. The U.S. experience of unilateral sanctions imposition in the mentioned period and the American role in the multilateral sanctions imposed under the UN auspices became the main object of analysis in this scientific research. At the same time, conceptual and legal background of the U.S. sanctions policy and specific features of legal acts adoption in this field have also been given. The thesis sheds light on the most urgent problems, which arise during imposition of sunctions by the U.S. Considering this, the research provides a comparative analysis of the unilateral and multilateral sunctions regimes effectiveness. The necessary conclusions and recommendations on development the national sanctions prevention strategy have been given.

Key words: foreign policy, national security, sanctions, unilateral sanctions, national interest, trade embargo, U.S. Administration, economic engagement, sanction's model.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТАНОВЛЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ: ГНОСЕОЛОГІЧНІ ТА ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ - Автореферат - 33 Стр.
ЕЛЕКТРОХІМІЧНА ВІДНОВЛЮВАЛЬНА ДЕСТРУКЦІЯ ПОЛІКАРБОНАТІВ - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ ХРОМОСОМНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ ЛІМФОЦИТІВ ПЕРИФЕРІЙНОЇ КРОВІ ЛЮДИНИ. - Автореферат - 6 Стр.
Функціонально заміщені 7-алкілселено-1,4-дигідро-1,6-нафтиридини: синтез багатокомпонентною конденсацією, властивості та будова - Автореферат - 22 Стр.
Управління техніко-технологічним оновленням промислового підприємства в умовах перехідної економіки - Автореферат - 30 Стр.
управлiнське рiшення як вид соцiальної дiяльностi - Автореферат - 25 Стр.
Математичне та комп’ютерне моделювання параметрів об’єктів з джерелами викидів шкідливих речовин в атмосферу - Автореферат - 23 Стр.