У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Технологічний університет Поділля (м. Хмельницький)

РЗАЄВА ТЕТЯНА ГРИГОРІВНА

УДК 658: 011. 4: 621

ОЦІНКА ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ ТА МЕХАНІЗМ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

(на прикладі підприємств машинобудування)

Спеціальність 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Технологічному університеті Поділля

(м. Хмельницький)

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Войнаренко Михайло Петрович,

Технологічний університет Поділля

(м. Хмельницький), проректор з

економічних питань

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Александрова Валентина Петрівна,

Інститут економічного прогнозування НАН України (м. Київ), заступник начальника

відділу технологічного прогнозування та

інноваційної політики;

доктор економічних наук, професор

Федулова Любов Іванівна,

Міжрегіональна академія управління

персоналом, Українсько-російський інститут менеджменту та бізнесу (м. Київ), завідувач кафедри управління бізнесом

Провідна організація: Державний університет “Львівська

політехніка” (м. Львів)

 

Захист дисертації відбудеться 18.09.2001 року

о ___годині на засіданні спеціалізованої вченої ради

К70.052.01 Технологічного університету Поділля за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська 11, 3-й корпус, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Технологічного

університету Поділля (м. Хмельницький).

Автореферат розісланий 16.08.2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.В. Скринник

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Радикальна реформа господарського механізму, що здійснюється в Україні останнім часом, має на меті підвищення ефективності діяльності як окремих суб'єктів господарювання, так і народного господарства в цілому і передбачає пошук реальних шляхів виходу нашого суспільства з кризового стану.

За умов дефіциту ресурсів та загострення енергосировинних проблем виникла необхідність зіставлення отриманих результатів з витратами різних видів ресурсів: фінансових, трудових, матеріальних тощо. Ринкові перетворення вимагають також розробки і обґрунтування механізму регулювання та забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання, оцінки рівнів їх ділової активності шляхом дослідження ефективності використання всіх видів ресурсів підприємств.

Головною причиною, що зумовила розвиток теорії та практики оцінки ділової активності суб'єктів господарювання у 80-х роках XX століття, є необхідність гнучкого й постійного реагування на зміну попиту на ринку товарів та впровадження у виробництво нових конкурентоспроможних ідей на основі комплексного дослідження ефективності використання ресурсів підприємств різних форм власності. Використання в практичній діяльності механізму забезпечення результативної діяльності окремих суб'єктів господарювання дасть можливість покращити їх фінансовий стан, уникнути банкрутства та, врешті, посилити конкурентоспроможність продукції українських виробників.

Необхідно зазначити, що на сучасному етапі не існує єдиного підходу до визначення поняття ділової активності та розробки системи показників оцінки її рівня. Відсутність єдиної концепції, методик та підходів до визначення економічної суті показників оцінки ділової активності є однією із причин неефективного функціонування економіки як на макро-, так і мікрорівнях. Відсутність раціональної системи показників, недосконалість інформаційного забезпечення і, як наслідок, відсутність самої методики аналізу, оперативного управління і контролю за рівнем ділової активності, невизначеність основних шляхів та напрямів їх реалізації створюють певні труднощі при формуванні механізму регулювання результативної діяльності суб'єктів господарювання за умов ринкової економіки. Окремі підприємства машинобудівної промисловості і галузь у цілому мають потреби в наукових розробках теоретичного та практичного спрямування з цих проблем.

Слід зауважити, що зазначеним вище питанням останнім часом приділяється все більше уваги як вітчизняними, так і зарубіжними науковцями.

Так, окремі питання щодо оцінки ділової активності як результатів поточної діяльності суб'єктів господарювання в розрізі видів ресурсів знайшли своє висвітлення в роботах Шеремета А.Д., Сайфуліна Р.С., Ковальова В.В., Завгороднього В.П. та ін. Важливо відзначити, що частина науковців, такі як Негашев С.В., Посилкіна А.М., Черв'яков І.М. пропонують вивчати ділову активність у фінансовому аспекті шляхом дослідження рівнів та динаміки відповідних фінансових коефіцієнтів. Питання оцінки ділової активності шляхом дослідження оборотності активів розглядаються в роботах Єфімової О.В., Івахненко В.М., Белендир М.Г., Савіцької Г.В., Крилової Т.Б. та ін. Аналогічної думки дотримуються зарубіжні науковці: Т.Карлін, А.Маклін, Д.Стоун, К.Хітчінг та ін. Разом з тим, згадані проблеми не мають однозначного тлумачення і потребують подальшого наукового дослідження, розвитку та адаптації до умов господарювання, що склалися останнім часом в Україні.

Необхідність розв'язання поставлених завдань з урахуванням специфіки становлення і розвитку ринкових відносин в Україні, їх недостатня дослідженість, підкреслили актуальність та визначили вибір теми дисертаційної роботи. Дослідження має не тільки теоретичне, але й безпосереднє практичне значення тому, що підвищення рівня ділової активності сприяє ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів окремими суб'єктами господарювання на основі розробки та впровадження механізму регулювання їх результативної діяльності.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження є складовою частиною комплексної державної науково-дослідної теми кафедри обліку та аудиту “Економіка та організація діяльності господарських структур в умовах ринкових відносин” (наук. кер. – проф. М.П.Войнаренко). Робота погоджена з тематичними планами науково-дослідної роботи Технологічного університету Поділля, з навчальними планами роботи кафедр економіки та менеджменту, обліку та аудиту, відповідно до комплексно-цільової програми проведення науково-дослідних робіт Міністерства освіти і науки України.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є комплексна оцінка використання ресурсів суб'єктів господарювання шляхом визначення рівня їх ділової активності і на основі отриманих результатів - розробка механізму забезпечення результативної діяльності підприємств в інтересах розвитку машинобудівної галузі та економіки України в цілому.

Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення таких завдань:

·

теоретично-концептуальний аналіз існуючих положень та обґрунтування ролі і значення оцінки ділової активності в системі механізму ринкового господарювання;

· дослідження тенденцій та чинників, які зумовлюють сучасний стан оцінки ділової активності в механізмі забезпечення результативної роботи суб'єктів господарювання за умов ринкових перетворень;

· обґрунтування вагомих складових оцінки ділової активності, що базуються на ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів;

· обґрунтування та розробка системи показників оцінки рівнів ділової активності суб'єктів господарювання;

· оцінка та аналіз показників щодо визначення основних тенденцій та можливостей прогнозування рівнів ділової активності суб'єктів господарювання;

· розробка та обґрунтування методики оцінки та аналізу рівня ділової активності конкретного підприємства;

· обґрунтування функцій блоку управління і методичних принципів побудови системи моніторингу рівня ділової активності;

· розробка шляхів та напрямів раціоналізації рівня ділової активності за умов ризику;

· обґрунтування і розробка основних складових механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання.

Предметом дослідження є оцінка ділової активності та механізм забезпечення результативної діяльності підприємств.

Об'єктом дослідження є ресурси машинобудівних підприємств і процеси їх використання.

Методологія і методи дослідження. Методологічну та теоретичну основу дисертаційної роботи становлять фундаментальні положення та сучасні теорії ринкової економіки, наукові положення і розробки провідних вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів у галузі теорії та практики розвитку ефективної діяльності суб'єктів господарювання. У процесі дослідження були використані загальноприйняті методи економічних досліджень, системний і програмно-цільовий підходи, прийоми порівняльного, економіко-статистичного, комплексного аналізу, синтезу, моделювання, прогнозування, застосовано програмні продукти сучасних електронних обчислювальних машин.

Інформаційною базою дослідження є Закони України, Укази Президента України, Постанови Верховної Ради і Кабінету Міністрів України; матеріали статистичних збірників Державного комітету статистики України та Хмельницького обласного управління статистики; оперативні та звітні дані машинобудівних підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів. Науковою новизною результатів дисертаційного дослідження, що виносяться на захист, є:

·

вперше запропоновано принципово новий підхід до комплексної оцінки

ефективності використання ресурсів суб'єкта господарювання та визначено поняття фінансово-виробничих ресурсів, що ґрунтується на особливостях їх кругообігу, оскільки використання будь-яких видів ресурсів відбувається в комплексі і передбачає зміну їх форми, перевтілення та відтворення, причому виробничі ресурси на певному етапі є похідними від фінансових і навпаки;

·

удосконалено існуючі підходи до визначення поняття ділової активності та запропоновано систему оцінки її рівнів, яка складається з трьох, пов'язаних між собою етапів: ринкової оцінки; оцінки взаємозв'язку і взаємозалежності темпів зростання основних показників; оцінки ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів суб'єктів господарювання;

· використовуючи існуючі підходи, значно розширено економічний зміст показників віддачі за всіма видами ресурсів, адаптовано їх до сучасних умов господарювання та розроблено систему показників оцінки ділової активності підприємницьких структур, що ґрунтується на зіставленні отриманих результатів і витрат відповідних видів фінансово-виробничих ресурсів, які сприяли їх виникненню;

· удосконалено традиційні підходи до оцінки ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів та запропоновано їх комплексну оцінку шляхом визначення рівнів ділової активності підприємств;

· вперше запропоновано проводити ранжування підприємств за рівнями ділової активності, що залежать від ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів та встановлюються відповідно до розроблених характеристик і притаманних їм виробничо-господарських ситуацій, які не є сталими і змінюються під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів;

· обґрунтована та удосконалена структура управління рівнем ділової активності, що є вагомою складовою діючої системи управління фінансово-виробничою діяльністю підприємств, визначено її функції та напрями;

· вперше запропоновано систему моніторингу ділової активності суб'єкта господарювання, що є складовою загальної системи контролю і представляє собою постійно діючий механізм спостереження та контролю за процесами використання фінансово-виробничих ресурсів підприємств;

· обґрунтовано та розроблено основні шляхи і напрями їх реалізації стосовно раціоналізації рівнів ділової активності з урахуванням існуючих тенденцій їх зміни за складовими фінансово-виробничих ресурсів підприємств;

· вперше обґрунтовано складові, визначено функції та розроблено механізм забезпечення результативної діяльності підприємств, функціонування якого (механізму) було неможливим через невідповідність існуючих методик оцінки, систем управління, контролю і тих умов господарювання, що склалися в Україні останнім часом.

Практичне значення одержаних результатів. Унаслідок виконаних

досліджень отримані такі найбільш суттєві результати, які мають прикладний характер і впроваджені на машинобудівних підприємствах, а саме: на Хмельницькому ВАТ “Темп”, що підтверджується відповідним актом впровадження від 10.07.2001 р., Хмельницькому ВАТ “Укрелектроапарат” - акт впровадження від 14.04.2001 р.

Розроблено методику комплексної оцінки фінансово-виробничих ресурсів шляхом визначення рівнів ділової активності підприємств на основі аналізу показників віддачі ресурсів, які значно розширені та адаптовані до сучасних умов господарювання. Обґрунтовано вагомі складові механізму забезпечення результативної діяльності підприємств, використання якого в практичній діяльності сприятиме значному підвищенню результативності господарсько-фінансової діяльності як підприємств машинобудівної промисловості, так і країни в цілому.

Наукові та методичні положення, які викладено в дисертації, використовуються автором у навчальному процесі Технологічного університету Поділля для студентів спеціальностей “Економіка підприємства” та “Облік і аудит” в курсах “Економічний аналіз”, “Фінансовий аналіз”.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо проблем ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів, що ґрунтується на оцінці рівня ділової активності суб'єктів господарювання та служить основою для розробки механізму забезпечення результативної діяльності підприємств за умов ринкової економіки. Усі наукові результати, які викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, які отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації доповідались та обговорювались на міжнародній науково-практичній конференції “Управління трудовими ресурсами: проблеми і перспективи розвитку” (м. Хмельницький, 1997 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Методологія економіко-статистичного дослідження в умовах ринку” (м. Тернопіль, 1997 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Управління трудовими ресурсами на етапі ринкової трансформації економіки” (м. Хмель-ницький, 1998 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми обліку та аудиту за умов нестабільної економіки” (м. Хмельницький, 1999 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Системи обліку в Україні: трансформація до міжнародної практики” (м. Хмельницький, 2000 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (м. Луцьк, 2001 р.).

Публікації. Основні положення та результати дослідження опубліковані

у 10 наукових публікаціях загальним обсягом 3,3 друкованих аркуша. У фахових журналах опубліковано 7 наукових статей.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел із 133 найменувань та додатків. Дисертацію викладено на 183 сторінках комп'ютерного тексту, в тому числі вона містить 41 рисунок, 8 таблиць, список використаних джерел. Крім того, робота містить 19 додатків (68 сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність наукової проблеми, окреслені мета і завдання, предмет та об'єкт дослідження, визначені положення наукової новизни, практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні та методичні аспекти оцінки ділової активності промислових підприємств за результатами їх діяльності” розглянуто та проаналізовано теоретичні підходи вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів до визначення поняття ділової активності, запропоновано власну концепцію оцінки ділової активності, досліджено основні елементи механізму забезпечення результативної діяльності підприємств та проблеми його функціонування, проведено аналіз існуючих підходів до оцінки ефективності використання ресурсів підприємств, дана їх критична оцінка.

За умов ринкової економіки результативна діяльність суб'єктів господарювання досить відчутно визначається ефективністю використання ресурсів. Ринкові перетворення, на наш погляд, висунули оцінку ділової активності як одну з основних та вирішальних складових у механізмі забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання. Використання такого механізму дасть можливість не пристосовуватись до змін на ринку, а активно реагувати та впливати на ринкову ситуацію, яка дедалі ускладнюється дефіцитом ресурсів і загостренням енергосировинних проблем.

Перебудова господарського механізму та його орієнтація на ринкові відносини потребують перегляду традиційного розуміння багатьох важливих економічних категорій, а в разі потреби - наповнення їх зовсім іншим змістом, практичною сутністю. Виникнення та розвиток поняття ділової активності діалектично обумовлені та практично виправдані, оскільки вищезгадане поняття в цілому відображає суть змін в економіці, коли гостро постала потреба зіставлення розмірів вкладених ресурсів з результатами їх використання, що безпосередньо впливає на результати діяльності суб'єкта господарювання.

У дисертаційній роботі вдосконалена суть поняття “ділової активності”, що повинна відповідати таким вимогам:

·

визначати оптимальну взаємозалежність темпів зростання основних показників діяльності суб'єкта господарювання;

· оцінювати ефективність використання фінансово-виробничих ресурсів, зіставляючи розмір витрат з проміжними та кінцевими результатами;

· оцінювати результати фінансово-господарської діяльності за умов ринкових перетворень.

Виходячи з вищесказаного, оцінка ділової активності представляє собою оцінку результативності діяльності суб'єкта господарювання шляхом комплексної оцінки ефективності використання його фінансово-виробничих ресурсів, які формують оптимальне співвідношення і залежність темпів зростання основних показників діяльності підприємства між собою, а також обумовлюють проміжні та кінцеві результати його функціонування в умовах ринкових перетворень.

У дослідженні пропонується принципово новий комплексний підхід до оцінки ефективності використання ресурсів суб'єктів господарювання і вперше використовується термін “фінансово-виробничі ресурси”, оскільки, виходячи з загальновідомого кругообігу ресурсів, у сучасних умовах фінансові ресурси неможливо розглядати окремо від виробничих. В роботі доведено, що виробничі ресурси на певному етапі є похідними від фінансових і навпаки. Вихідним моментом функціонування будь-якого підприємства є кругообіг, зміна форми прояву та відтворення ресурсів. Виходячи з об'єктивної необхідності комплексної оцінки ресурсів підприємств і базуючись на їх кругообігу, в дисертаційній роботі розглянуто основні складові фінансово-виробничих ресурсів та виділено такі їх особливості:

·

ресурси є невід'ємною складовою ресурсного потенціалу операційної діяльності суб'єкта господарювання;

· структура ресурсів складна, але гнучка та динамічна і знаходиться у тісному зв'язку з процесом виробництва;

· використання будь-яких видів ресурсів відбувається в комплексі та передбачає зміну форми їх прояву та відтворення у процесі фінансово-господарської діяльності.

В роботі проведено аналіз існуючих теоретичних підходів до оцінки ефективності використання ресурсів підприємств.

У другому розділі “Структурні та аналітичні дослідження щодо функціонування механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання” визначено основні складові механізму, обґрунтовано їх взаємодію, виділено систему показників оцінки рівнів ділової активності, що базується на відповідному інформаційному забезпеченні, проведено ранжування суб'єктів господарювання за рівнями використання ресурсів з прогнозуванням основних тенденцій їх зміни.

Трансформація економічної політики, кризові процеси, банкрутство значної частини підприємств, падіння життєвого рівня населення викликали необхідність глибокого осмислення підходів до соціально-економічних перетворень. Економічні труднощі не зменшують, а навпаки, суттєво підвищують актуальність та необхідність розробки механізму забезпечення результативної роботи підприємств, що базується на оцінці рівня ділової активності як окремих суб'єктів господарювання, так і галузі в цілому. Зрештою, йдеться про формування такого механізму, який би гарантував перехід підприємств від кризи до сталого та впевненого розвитку, забезпечив стабілізацію економіки країни, гарантував реальний та поступовий перехід до повного задоволення життєвих потреб народу України.

У дисертації розроблено базовий блок оцінки ділової активності, який включає в себе три основні етапи визначення рівнів, а саме: ринкову оцінку; оцінку взаємозалежності темпів зростання основних показників; оцінку ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів. Запропоновані елементи базового блоку оцінки ділової активності схематично представлені на рис. 1.

Запропонована схема основних складових механізму оцінки ділової активності суб'єктів господарювання розрахована на довгострокову перспективу і може бути побудована для кожного конкретного підприємства. Використання схеми оцінки дасть можливість глибше зрозуміти її теоретичну і практичну сутність, взаємозв'язок та взаємодію економічних показників, буде сприяти системній, комплексній оцінці ефективності використання ресурсів підприємства, підвищенню рівня ділової активності, правильному та обґрунтованому вибору ділових партнерів, що у підсумку вплине на результативність діяльності реально діючих підприємств в умовах ринкових перетворень.

У роботі показано, що комплексний підхід до оцінки ефективності використання ресурсів за вказаними напрямами дозволить оптимізувати рівень ділової активності, мінімізувати ризик щодо прийняття управлінських рішень і розробити основні напрями та шляхи їх реалізації за відповідними складовими фінансово-виробничих ресурсів, що є важливою умовою функціонування механізму забезпечення результативної діяльності підприємств. У дисертаційному дослідженні доведено, що функціонування механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання можливе лише при постійній тісній взаємодії та взаємозв'язку його складових елементів (блоків) (рис.2), які виконують різні функції. Такий підхід дає можливість активно впливати на фінансово-господарську діяльність та регулювати рівень ділової активності і тим самим сприяти підвищенню ефективності діяльності суб'єкта господарювання.

Рис. 1. Структурно-логічна схема оцінки ділової активності

суб'єктів господарювання

У дисертаційній роботі виділені показники та обґрунтовані вимоги, які повинні висуватись до показників оцінки рівня ділової активності з позицій управління та визначено основні їх ознаки, а саме:

Рис. 2. Механізм забезпечення результативної діяльності

суб'єкта господарювання

·

показники, які дають системну та комплексну оцінку ефективності використання ресурсів суб'єкта господарювання, виходячи з вимог ринкової економіки (узагальнюючі показники);

· показники, які відображають отриманий ефект шляхом зіставлення отриманих результатів і витрат за окремими видами фінансово-виробничих ресурсів;

· показники, які мають єдиний підхід та єдину методику їх розрахунку (доступну, просту, зрозумілу).

Необхідно зазначити, що загальноприйняті показники віддачі за окремими видами ресурсів, які розраховуються як відношення обсягу випуску продукції до величини витрат за окремими видами ресурсів, можуть бути

використані в умовах ринкової економіки, але їх катастрофічно не вистачає. Виходячи з взаємозв'язку та взаємозалежності основних показників діяльності суб'єктів господарювання, показники віддачі, на нашу думку, можна значно розширити, використовуючи як чисельник собівартість продукції, виручку від реалізації продукції, чистий прибуток (збиток), тобто ті показники, які показують реальні гроші, витрачені або отримані, і яка саме сума цих грошей припадає на одну гривню використаних ресурсів. Система показників ефективності використання ресурсів, що побудована з урахуванням розроблених вимог, має складатися з п'яти груп, які повинні відповідати основним елементам третього етапу оцінки ділової активності, а саме:

1) показники ефективності використання основних засобів;

2) показники ефективності використання матеріальних ресурсів;

3) показники ефективності використання трудових ресурсів;

4) показники ефективності використання фінансових ресурсів;

5) показники оборотності фінансово-виробничих ресурсів.

У роботі доведено, що формування блоку інформаційного забезпечення в механізмі регулювання результативної діяльності будь-якого суб'єкта господарювання представляє собою складний та трудомісткий цілеспрямований процес підбору відповідних інформативних показників, які використовуються в аналізі, оперативному управлінні, постійно діючому контролі з метою розробки і прийняття відповідних управлінських рішень. Формування блоку інформаційного забезпечення оцінки рівня ділової активності повинно здійснюватись за такими напрямами: систематизація та спрощення документів; раціоналізація документів та їх структури; уніфікація, типізація та стандартизація документів; скорочення документообороту; ліквідація дублювання; використання відеоінформаційних систем; комп'ютеризація процесу управління діловою активністю на основі наукового підходу та дотримання принципів цілеспрямованості, достовірності, точності, об'єктивності, своєчасності, зіставності, неупередженості.

У дисертаційній роботі проведено ранжування підприємств машинобудівної галузі за рівнями ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів, виходячи з виробничо-господарських ситуацій, які відповідно до визначених рівнів можуть бути нормальними, проблемними та кризовими.

Кожному рівню ділової активності притаманні певні характеристики, від яких, в першу чергу, залежать виробничо-господарські ситуації, які скла-даються на підприємстві. Відповідно до ситуацій, визначається рівень ділової активності та можливі способи його раціоналізації і підвищення. Необхідно відзначити, що запропоновані способи тісно переплітаються зі складовими механізму забезпечення результативної діяльності підприємств. Вони мають при цьому різну деталізацію, що зумовлюється саме рівнем проблемності

виробничо-господарських ситуацій на конкретному підприємстві.

У третьому розділі “Розробка та обґрунтування механізму регулювання рівнів ділової активності суб'єктів господарювання” розроблено методику оцінки ділової активності, що ґрунтується на визначенні відповідних рівнів, які мають певні характеристики відповідно до притаманних їм виробничо-господарських ситуацій (див. табл. 1). Проведені порівняльні характеристики зовнішнього та внутрішнього аналізу ділової активності, які відрізняються метою проведення, джерелами та споживачами інформації.

У дисертаційній роботі обґрунтовано блок аналізу, основною метою якого є визначення рівнів ділової активності, встановлення провідних тенденцій (негативних, позитивних) щодо його зміни та розробка основних напрямів і шляхів їх реалізації стосовно раціоналізації рівнів ділової активності суб'єктів господарювання.

У процесі дослідження доведено, що використання запропонованої методики аналізу рівня ділової активності конкретного підприємства дасть змогу: системно й комплексно оцінити ефективність використання фінансово-виробничих ресурсів окремих суб'єктів господарювання; об'єктивно, своєчасно та точно визначити рівень ділової активності суб'єкта господарювання, намітити основні тенденції щодо його зміни; підвищити науково-економічну обґрунтованість у виборі найбільш вигідних партнерів за умов нестабільної економіки; покращити результативність і обґрунтованість можливих оптимальних управлінських рішень; провести ранжування підприємств за показниками оцінки рівнів ділової активності та визначити основні тенденції їх зміни; розробити шляхи й напрями їх реалізації щодо оптимізації та підвищення рівня ділової активності за умов ризику; сприяти дії механізму забезпечення результативної діяльності суб'єкта господарювання.

У дисертаційній роботі визначено функції та обґрунтовано елементи управління і оперативного контролю за ефективністю використання фінансово-виробничих ресурсів суб'єктів господарювання. В роботі доведено, що значне ускладнення ринкової ситуації викликало необхідність розглядати оперативне управління і контроль ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів на основі системного підходу до оцінки рівня ділової активності, зміст якого полягає в сукупності впливу оперативних управлінських дій на багаторівневу взаємопов'язану систему організаційних елементів. Основною метою блоку управління діловою активністю є максимальне підвищення ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів суб'єкта господарювання на основі оптимізації обігу коштів, раціонального співвідношення очікуваних результатів (чистого прибутку, виручки (доходу) від реалізації та собівартості продукції (робіт, послуг)), мінімального ризику в процесі прийняття управлінських рішень щодо підвищення рівня ділової

Таблиця 1

Характеристика рівнів ділової активності суб'єктів господарювання

№ Рівень ділової активності Виробничо-господарська ситуація Характеристика рівня ділової активності Способи підвищення та стабілізації рівня ділової активності

1 Високий (достатній) Нормальна - сприятливе функціонування суб'єкта господарювання; - стійка тенденція до поліпшення оціночних показників; - покращення показників ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів - моніторинг рівня ділової активності; - нормалізація поточної діяльності суб'єкта господарювання; - ретельне вивчення та аналіз інформаційних потоків; - оперативне управління та швидке реагування на проблемні питання

2 Середній (задовільний) Нормальна проблемна - можлива стійка тенденція до поліпшення оціночних показників; - спостереження нестійкої динаміки оціночних показників; - формування стійкої тенденції до погіршення стану суб'єкта господарювання; - нестійка тенденція показників ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів - моніторинг рівня ділової активності; - швидке реагування на проблемні питання; - пошук та прийняття обґрунтованих управлінських рішень; - досконале вивчення інформаційних потоків; - експрес-аналіз рівня ділової активності; - експрес-прогноз рівня ділової активності

3 Низький (незадовільний) Проблемна кризова - спостереження нестійкої динаміки оціночних показників; - формування стійкої тенденції погіршення стану суб'єкта господарювання; - стійка негативна тенденція оціночних показників; - стійка негативна тенденція показників ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів - моніторинг рівня ділової активності; - оперативне реагування на проблемні питання; - локалізація ризикової ситуації відповідно до джерел її виникнення; - зміна стилю керівництва за умов кризової ситуації; - експрес-аналіз рівня ділової активності; - експрес-контроль рівня ділової активності; - експрес-прогноз рівня ділової активності

Рис. 3. Основні принципи і послідовність побудови системи моніторингу ділової активності суб'єкта господарювання

активності і забезпечення при цьому достатньо високого результативного рівня діяльності суб'єкта господарювання.

У процесі дослідження було сформовано принципи побудови системи моніторингу ділової активності, які ґрунтуються на ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів суб'єкта господарювання (див. рис. 3).

Під час дослідження доведено, що ринковий механізм створює об'єктивні передумови для проведення аналізу ділової активності з метою підвищення його активної ролі в управлінні підприємством та обґрунтування економічної ефективності управлінських рішень, які приймаються.

Важливою складовою механізму регулювання результативної діяльності суб'єктів господарювання є блок провідних шляхів та напрямів їх реалізації щодо раціоналізації рівнів ділової активності в розрізі складових фінансово-виробничих ресурсів.

У роботі доведено, що результативність діяльності тісно переплітається з ефективністю діяльності суб'єкта господарювання, а саме: метою кожного суб'єкта господарювання є отримання найвищого результату при найменших витратах всіх видів ресурсів, що є однією з основних умов покращення результативності діяльності підприємства в умовах ринкових перетворень. На сучасному етапі побудови ринкових відносин, коли ринково-підприємницька орієнтація пов'язана більшою мірою з ефективністю діяльності, ніж з економічним зростанням підприємств, що у підсумку залежить саме від функціонування механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання і має безпосередній вплив на рівень конкуренто -

спроможності українських виробників як на вітчизняних, так і на зарубіжних ринках.

ВИСНОВКИ

1. За умов ринку проблеми ефективного використання фінансово-виробничих ресурсів та оцінки результативності суб'єктів господарювання висуваються на одне із перших місць і потребують негайного вирішення.

2. Основним інструментом для забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання є оцінка та аналіз рівнів їх ділової активності, від об'єктивності, своєчасності яких залежить оперативність прийняття управлінських рішень і ефективність діяльності як окремих підприємств, так і галузі в цілому.

3. Аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури показав, що сформувалась нова, недосконала концепція оцінки ділової активності, в якій відсутній системний підхід до оцінки діяльності суб'єктів господарювання і до ефективності використання їх фінансово-виробничих ресурсів.

4. Нестабільна економіка, постійний вплив зовнішнього середовища, часті коливання попиту і пропозиції на ринках товарів і послуг, створили об'єктивну необхідність оцінки та регулювання рівнів ділової активності як основи функціонування механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання, що зумовлює необхідність обґрунтування і розробки основних складових блоку оцінки рівнів ділової активності та відповідної системи показників.

5. Встановлено, що рівні ділової активності окремих суб'єктів господарювання не є сталими і знаходяться під постійним впливом внутрішніх та зовнішніх факторів.

6. Доведено, що ринкові перетворення в Україні, наближення системи обліку та звітності до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку створюють умови для морального старіння діючої системи показників оцінки ефективності використання ресурсів як у способі розрахунку, так і їх впливу на результативність діяльності суб'єктів господарювання.

7. Аргументована необхідність розробки системи показників, які пов'язані між собою єдиним підходом та єдиною методикою розрахунку, що, в результаті, дасть змогу системно та комплексно оцінити ефективність використання ресурсів та встановити рівень ділової активності суб'єктів господарювання.

8. Запропонована система показників, яка базується на даних фінансової та статистичної звітності і відповідає вимогам вітчизняних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, є простою, доступною, масовою, зрозумілою і використання якої дасть змогу оцінити результативність діяльності суб'єктів господарювання з точки зору потенційних партнерів та конкурентів.

9. Розробка напрямів оцінки та створення нової системи показників передбачає розробку методики аналізу на основі постійно діючої системи моніторингу як елемента механізму забезпечення результативної діяльності суб'єкта господарювання.

10. Ефективність діяльності суб'єктів господарювання в значній мірі залежить від розробленої системи шляхів і напрямів їх реалізації щодо раціоналізації рівня ділової активності та своєчасності прийняття оперативних управлінських рішень.

11. Функціонування механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання можливе лише за умови тісної взаємодії та взаємозв'язку його складових елементів (блоків) з чітко визначеними та обґрунтованими функціями.

Проведене дисертаційне дослідження підтверджує необхідність реалізації запропонованих положень щодо оцінки рівнів ділової активності як базової системи механізму забезпечення результативної діяльності суб'єктів господарювання та основи функціонування його складових систем.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Рзаєва Т.Г. Аналітичне забезпечення в менеджменті фінансових ресурсів // Науковий вісник Волинського державного університету ім. Лесі Українки. Економічні науки. –2001.- №3.- С. 259-264.

2. Рзаєва Т.Г. Менеджмент ділової активності та його функції // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2000. - №2.- С. 18-20.

3. Рзаєва Т.Г. Фінансові ресурси суб'єктів господарювання та проблеми їх аналізу // Вісник Технологічного університету Поділля. Частина 2. Економічні науки. – 2000. - №5.- С. 164-166.

4. Рзаєва Т.Г. Проблеми розробки методики аналізу рівня ділової активності // Вісник Технологічного університету Поділля. – 1999. - №4.- С. 110-112.

5. Рзаєва Т.Г. Проблеми оцінки ділової активності суб'єктів господарювання різних форм власності // Вісник Технологічного університету Поділля. – 1999. - №1.- С. 63-65.

6. Рзаєва Т.Г. Підвищення ефективності використання трудових ресурсів і оцінка ділової активності суб'єкта господарювання // Вісник Технологічного університету Поділля. Частина 2. Економічні науки. – 1998. - №6. – С. 107-110.

7. Рзаева Т.Г. Информационное обеспечение решений в менеджменте деловой активности субъекта хозяйствования // Проблеми праці, економіки та моделювання. Збірник наукових праць. Частина 2: – Хмельницький: НВП “Евріка” ТОВ, 1998. – С. 116-118.

8. Рзаєва Т.Г. Основні напрямки оцінки ділової активності суб'єкта господарювання // Вісник Технологічного університету Поділля. Серія 2. Економічні науки. – 1997. - №1.- С. 48-50.

9. Войнаренко М.П., РзаєваТ.Г. Управління трудовими ресурсами як засіб підвищення ділової активності суб'єктів господарювання // Управление трудовыми ресурсами: проблемы и перспективы развития: Сборник докладов международной научно-практической конференции. Часть 1. – Хмельницкий: ТУП, 1997. - С. 179-181. Особистий внесок автора: запропоновано окремі показники ефективності використання трудових ресурсів.

10. Войнаренко М.П., Рзаєва Т.Г. Деякі аспекти вдосконалення економічного аналізу // Збірник наукових праць за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції: Методологія економіко-статистичного дослідження в умовах ринку. – Тернопіль: ТАНГ, 1997. – С. 173-174. Особис-тий внесок автора: обґрунтовано необхідність переорієнтації існуючих методик аналізу на дослідження ефективності та результативності фінансово-господарської діяльності підприємств.

 

АНОТАЦІЯ

Рзаєва Т.Г. Оцінка ділової активності та механізм забезпечення результативної діяльності підприємств (на прикладі підприємств машинобудування).- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних

наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва. – Технологічний університет Поділля, м. Хмельницький, 2001.

У дисертаційній роботі обґрунтована необхідність створення механізму забезпечення результативної діяльності підприємств, функціонування якого можливе лише на основі постійної та тісної взаємодії його складових (блоків). Розроблено систему комплексної оцінки ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів, що ґрунтується на принципово новому підході до ресурсів суб'єкта господарювання шляхом визначення рівня його ділової активності. Запропоновано удосконалену систему показників комплексної оцінки ефективності використання фінансово-виробничих ресурсів суб'єкта господарювання, а також розроблено методику аналізу і контролю, провідні шляхи та напрями їх реалізації щодо раціоналізації рівнів ділової активності. Використання запропонованих систем механізму забезпечення результативної діяльності підприємств шляхом їх взаємозв'язку та взаємодії у підсумку дасть змогу покращити діяльність суб'єктів господарювання. Основні результати роботи знайшли застосування на машинобудівних підприємствах м. Хмельницького.

Ключові слова: ділова активність, фінансово-виробничі ресурси, результативність діяльності, рівні ділової активності.

АННОТАЦИЯ

Рзаева Т.Г. Оценка деловой активности и механизм обеспечения результативной деятельности предприятий (на примере предприятий машиностроения). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 –экономика предприятия и организация производства. – Технологический университет Подолья, г. Хмельницкий, 2001.

В диссертационной работе обоснована необходимость создания меха -низма обеспечения результативной деятельности предприятий, функционирование которого возможно лишь на основе постоянной, тесной взаимосвязи его составляющих (блоков). Разработана система комплексной оценки эффективности использования финансово-производственных ресурсов, которая базируется на принципиально новом подходе к ресурсам субъектов хозяйствования путем определения уровня деловой активности.

В работе рассмотрены теоретические и методические аспекты оценки деловой активности промышленных предприятий по промежуточным и конечным результатам их деятельности. Рассмотрены основные концептуальные положения и выделены направления, которые сформировались в про -

цессе исследования, доказана необходимость их развития и усовершенствования соответственно требованиям времени. В работе доказана ограниченность существующих теорий оценки уровней деловой активности и предложена собственная концепция оценки деловой активности, которая представляет собой оценку результативности деятельности предприятия.

В исследовании проведен анализ состояния проблем функционирования механизма обеспечения результативной деятельности и выделены те из них, которые создают определенные трудности и требуют срочного решения. Исследованы существующие традиционные подходы к оценке эффективности и доказано, что используемых показателей катастрофически не хватает, а существующие условия хозяйствования требуют их развития и усовершенствования. В работе исследованы основные составные механизма обеспечения результативной деятельности предприятий, которые базируются на системе оценки деловой активности предприятий. В диссертационном исследовании обоснованы требования к системе показателей и создана сама система, которая состоит из пяти групп.

В работе впервые проводится ранжирование машиностроительных предприятий по эффективности использования финансово-производственных ресурсов на основе определения уровней их деловой активности и основных тенденций их изменений.

В процессе исследования определены функции и обоснованы основные элементы оперативного контроля над эффективностью использования финансово-производственных ресурсов. Основной целью блока управления деловой активностью есть максимальное повышение эффективности использования ресурсов субъектов хозяйствования и повышение конкурентоспособности их продукции. В работе представлены основные методические принципы построения системы мониторинга деловой активности, которая представляет собой постоянно действующую систему наблюдения и контроля за уровнем деловой активности.

В работе обоснована необходимость и разработан блок основных путей рационализации уровней деловой активности, который базируется (замыкается) на блоке оценки деловой активности и служит важным элементом в механизме обеспечения результативной деятельности предприятия. Выделены основные этапы в процессе управления и регулирования уровня деловой активности в условиях риска, определены основные факторы, влияющие на уровень деловой активности в механизме его регулирования.

В работе отмечено, что разрешение в перспективе проблем оценки деловой активности на основе использования собственного и зарубежного опыта дадут возможность усовершенствовать систему оценки уровней деловой активности как основного элемента механизма обеспечения результатив -

ной деятельности предприятия и в конечном счете обеспечит подъем экономики Украины и повысит конкурентоспособность ее продукции на международных рынках.

Ключевые слова: деловая активность, финансово-производственные ресурсы, результативность деятельности, уровни деловой активности.

SUMMARY

Rzayeva T. H. The estimation of the business function and the mechanism of regulation of the effective enterprise activity (the example is the enterprises of mechanical engineering). – Manuscript.

The thesis for getting the scientific candidate's degree of the economic sciences in the speciality 08.06.01 – Economy of the enterprise and the manufacture organisation.- Technological University Podillia, Khmelnitsky, 2001.

In the given thesis we substantiates the necessity of creating the mechanism of regulation of the effective enterprise activity, the functioning of which is possible on the basis of constant and close cooperation of its components (blocs). We worked out the system of the complex effectiveness of financially-manufacturing resources usage, which is based on a principle new approach concerning resources of the managing subject through determination of the business function level. We suggested the improved indicators system of the complex estimation of the usage of financially-manufacturing resources effectiveness of the managing subject and on its basis we worked out the analysis methodology, the system of administration, control and the leading methods and directions of realisation concerning the business function level. The constant usage of the given systems, through their interconnection and interaction, finally will enable to improve the effectiveness of the managing subjects activity. The basic results of the thesis were applied at the mechanical engineering enterprises of Khmelnitsky.

Key words: business function, financially-manufacturing resources, effectiveness of the activity, business function level.

Підписано до друку 26.07.2001 р.

Ум. друк. арк. – 0,941, обл.-вид. арк. 0,9.

Наклад 100 прим. Замовлення № 395, 2001 р.

Редакційно-видавничий центр ТУП.

29016 м. Хмельницький, вул. Інститутська, 7/1






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІСТОРИЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ КОМПОЗИЦІЇ МІСЬКИХ ЦЕНТРІВ ЙОРДАНІЇ - Автореферат - 25 Стр.
ГРАНИЧНИЙ АНАЛІЗ ЗАДАЧ ВЕКТОРНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ - Автореферат - 14 Стр.
СЕМАНТИЧНИЙ ПРОСТІР ЗВЕРТАННЯ В СУЧАСНІЙ РОСІЙСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 24 Стр.
ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ДЕФОРМАЦІЙНО-ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ ВУГЛЕЦЕВИХ ТА НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ НА ФОРМУВАННЯ ЇХ СТРУКТУРНОГО СТАНУ, КОМПЛЕКСУ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Автореферат - 29 Стр.
КОНЦЕПЦІЯ І НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ ПРИ ПОСТАВЦІ ( в умовах ринкової економіки ) - Автореферат - 45 Стр.
ФАРМАКО-БІОФІЗИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОТЕНЦІАЛКЕРОВАНИХ ІОННИХ СТРУМІВ ГЛАДЕНЬКОМ'ЯЗОВИХ КЛІТИН ХВОСТОВОЇ АРТЕРІЇ ЩУРА - Автореферат - 23 Стр.
ОПЕРАЦІЇ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ - Автореферат - 24 Стр.