У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

Соколова Евеліна Олександрівна

УДК 338:330.115

МОДЕЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ

АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.03.02 -

ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ

Автореферат дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ-2001

Дисертація є рукопис.

Робота виконана в Міжнародному науково-навчальному центрі інформаційних технологій та систем МПІ ЮНЕСКО НАН України та Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор,

лауреат премії НАН України з економіки

імені А.Г.Шліхтера

КОСТІНА Ніна Іванівна,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка,

професор кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

ТИМЧУК Микола Федорович,

Інститут муніципального менеджменту та бізнесу, ректор

кандидат економічних наук, доцент

ЖАДЛУН Зінаїда Олексіївна,

Національний аграрний університет,

доцент кафедри економічної кібернетики.

Провідна установа:

Інститут економічного прогнозування НАН України,

відділ секторіальних прогнозів і кон'юнктури ринку, м. Київ

Захист відбудеться 23.03.2001 р. о 14 годині. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.006.01 у Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету, 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1

Автореферат розісланий 20.02.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої ради

кандидат технічних наук, професор Шарапов О.Д.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Система соціального ринку, яку обрано за модель економічного розвитку України, передбачає напружену працю, новаторство та гнучкість, вона створює необхідні передумови для бажання досягти успіху та розвитку творчих здібностей. Ця економічна система не може обмежитися лише економічними досягненнями, вона повинна відповідати високим вимогам соціального життя людей. Тому співвідношення між робочим і вільним часом працюючих та умови і фактори, що впливають на ставлення до праці і знаходяться як в межах виробничого процесу, так і поза ним - це питання, що актуальні і сьогодні.

Останніми роками практично завершився перший етап аграрної реформи , що передбачав формування сільськогосподарських підприємств на базі різноманітних форм власності, але для їх ефективного функціонування необхідна розробка питань щодо аналітичної оцінки вибору напрямків та варіантів розвитку. Важливість вирішення поставлених завдань визначається такими причинами:

* потреба в розробці прогнозів з приводу раціонального розміщення сільськогосподарського виробництва і визначення його необхідності;

* необхідність ефективного розподілу державних інвестицій між різними сільськогосподарськими підприємствами в межах регіону та між регіонами;

* необхідність отримання порівняльної оцінки якості робіт в межах підприємства;

* потреба в теоретичних дослідженнях по виявленню оптимальної структури господарств.

Вирішення цих завдань доцільно починати з дослідження розподілу бюджету робочого часу працюючих. Проблемам розподілу бюджету робочого часу приділялась увага в роботах Курбатова І., Кутирєва Б., Швецова Ю. та інших відомих економістів та соціологів.

В роботах Богині Д., Богуцького О. досліджуються фактори, що впливають на ефективність використання робочої сили в сільському господарстві, формують у людини індивідуальну мотивацію до праці. Наукові засади аналітичного та статистичного дослідження соціально - економічних процесів закладені в роботах Бусленка М., Коваленка І., Поспєлова Г. та інших.

Актуальність використання сучасних економіко-математичних методів і моделей в соціально-економічних дослідженнях зумовлена неможливістю прийняття відповідальних рішень щодо стабілізації соціально-економічних процесів в Україні на рівні лише умоглядних висновків.

Розгляд існуючих економіко-математичних методів, що розроблені вітчизняними та іноземними вченими для відтворення соціально - економічних процесів, дозволяє зробити такі висновки:

* в значній мірі недостатнє використання досягнень економіко- математичної науки вітчизняними фахівцями при дослідженні соціально- економічних процесів в агропромисловому комплексі пов'язані зі складністю моделювання об'єктів і збереженням при цьому принципу адекватності відображення процесів функціонування агропромислових сільськогосподарських підприємств;

* в працях сучасних вітчизняних та іноземних вчених відсутня адресність розроблених моделей, що практично не дозволяє використовувати результати економіко - математичного моделювання;

* апарат економіко-математичного моделювання націлений на дослідження окремих економічних процесів, а не взаємодії їх сукупності.

Соціально-економічні процеси належать до такої сфери, де експерименти практично неможливі. Саме тому серед різних класів економіко- математичних моделей найбільш адекватними є імітаційні моделі, які дозволяють проводити експеримент теоретичною моделлю з урахуванням стохастичного характеру соціально - економічних явищ і процесів.

Під час розробки моделей, що відтворюють імовірнісний характер соціально-економічних процесів доцільно користуватися працями В.Глушкова, О.Бакаєва, Н.Костіної, М..Яровицького, В.Ситника, О.Шарапова, та інших.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до плану науково-дослідних робіт Інституту кібернетики НАН України і відноситься до тем:

"Розробити інформаційну технологію дослідження і комплексної оцінки ефективності управління динамікою соціально-економічних процесів" (№ державної реєстрації 0190U054289); особисто автор приймав участь в розробці підрозділу "Забезпечення моделі достовірною інформацією і методи її отримання".

"Прогнозування динаміки макроекономічних показників на базі моделі міжгалузевого балансу" ( № державної реєстрації ВФ 110.05); особисто автор приймав участь в розробці підрозділу "Проведення досліджень з включенням до структури динамічної моделі міжгалузевого балансу грошово-фінансового сектору економіки".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертації є створення теоретично обгрунтованої і практично застосовуваної концепції щодо оцінки ефективності впровадження заходів покращання організації праці та варіантів розвитку агропромислових підприємств, яка засновується на використанні імітаційних імовірнісно-автоматних моделей.

Мета роботи зумовила необхідність вирішення таких задач:

* обгрунтування та розробка методики оцінки впровадження заходів покращання організації праці та різних варіантів розвитку агропромислових підприємств, що базується на соціально - економічній оцінці робочого часу, що вивільняється при впровадженні вказаних заходів.

* розробка імітаційної імовірнісно-автоматної моделі бюджету робочого часу працюючих на агропромисловому підприємстві;

* створення концепції формалізованого опису використання бюджету робочого часу працюючими в сільському господарстві;

* розробка алгоритму та програмної реалізації побудованої моделі.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є бюджет робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах та основні соціально - економічні фактори, що впливають на ефективність його використання.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є економіко-математичні методи та моделі, а також існуюча і найбільш прийнятна концепція їх застосування для дослідження закономірностей розподілу бюджету робочого часу.

Методи дослідження. Методологічною основою наукового дослідження, результати якого подано в дисертаційній роботі є метод імовірнісно- автоматного моделювання, розроблений в Інституті кібернетики НАН України ім. В.М.Глушкова.

Наукова новизна одержаних результатів.

- Отримана науково-обгрунтована методика, що дозволяє оцінити ефективність заходів щодо покращання організації праці та впровадження певних варіантів розвитку агропромислових підприємств. Запропоновано в якості критерію ефективності вищеназваних заходів використовувати комплексний критерій, що складається з двох компонент: часової (фізично визначеної) та вартісної.

- Удосконалена класифікація статей витрат робочого часу працюючих та пристосована для використання при аналізі розподілу робочого часу в аграрному секторі економіки.

- Сформульовані принципи формалізації часових понять та угрупування працюючих, розроблена формалізована схема задачі моделювання бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах та проведено статистичне дослідження.

- Вперше розроблена імітаційна імовірнісно-автоматна модель бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах.

- Запропоновано інформаційне забезпечення імовірнісно-автоматної моделі бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретична і практична цінність дисертаційного дослідження полягає в розробці науково обгрунтованої методики, що дозволяє на основі комплексного критерію ефективності із застосуванням методу імовірнісних автоматів оцінити результати впровадження заходів покращання організації праці та варіантів розвитку агропромислових підприємств.

Теоретичні положення дисертації застосовуються при викладанні дисципліни "Математичне моделювання" в Інституті статистики, обліку та аудиту Держкомстату України (довідка Інституту статистики, обліку та аудиту Держкомстату України від 25.10.2000)

Розроблена в дисертаційній роботі імітаційна імовірнісно-автоматна модель прогнозу динаміки бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах досить універсальна.

Практичне використання результатів дослідження дозволило зробити прогноз розподілу фонду робочого часу на аграрному підприємстві ВАТ "Западинське" Київської області в результаті впровадження заходів покращання організації праці (довідка ВАТ "Западинське" від 07.04.1999 р.)

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження доповідались на Республіканській та Міжнародній наукових конференціях: "Технології територіального розвитку" (Київ, 1993 р.) і "Наука і освіта-98" (Київ, 1998 р.), а також на науково-теоретичній конференції "Фінансове прогнозування: методи та моделі" (Київ, 2000р.) в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

Публікації. По темі дисертації опубліковано 7 робіт, у тому числі: 6 статей у наукових фахових виданнях; 1 - в збірнику матеріалів наукової конференції. Загальний обсяг 1,85 друк. арк. (з яких 1,7 друк. арк. належать особисто автору).

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів (10 пунктів), загальних висновків викладених на 157 сторінках друкованого тексту. Містить 9 рисунків на 5 сторінках, 4 таблиці на 2 сторінках, 4 додатки на 12 сторінках, список використаної літератури із 100 найменувань на 10 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і задачі дослідження, показано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

В розділі 1 : "Огляд сучасного стану досліджень бюджету робочого часу на підприємствах агропромислового комплексу та методів його аналізу й моделювання" наведено аналіз сучасного стану досліджень з питань ефективного використання одного з головних факторів виробництва - праці, в аграрному секторі економіки.

Аграрна реформа в Україні, як процес зміни економічних відносин супроводжується зміною у технологічному способі виробництва, взагалі, і у формі організації виробництва і праці, зокрема. Тому в період становлення ринку особливе значення надається розвитку особистого фактора виробництва, праці, та його ефективному використанню на агропромислових підприємствах.

Дослідники з питань ефективності праці розглядають дві групи факторів, що впливають на її ефективне використання:

1. матеріально-технічні, дія яких обумовлена якістю використаних засобів виробництва;

2. соціально-економічні, дія яких обумовлена більш раціональним використанням робочої сили, структурою працюючих, їх культурно-технічним рівнем, організацією праці, розвитком матеріальних і моральних стимулів до праці.

Останніми роками підвищується роль соціально-економічних факторів, що проявляється у збільшенні автоматизованої праці, вільного часу, скороченні робочого дня в результаті впровадження нових форм організації праці. Це потребує більш точних оцінок ефективності вказаних заходів.

Фізично визначена кількість часу, що вивільняється в результаті покращання організації праці на агропромислових підприємствах може бути використана в якості однієї із компонент критерію оцінки ефективності організаційних заходів. Другою складовою частиною названого критерію виступає вартісна оцінка часу, що вивільняється.

Комплексний критерій ефективності може бути використаний для оцінки результатів застосування різних заходів покращання наукової організації праці, а також оцінки варіантів розвитку агропромислових підприємств.

Для застосування комплексного критерію ефективності необхідно проводити дослідження фактичного розподілу бюджету робочого часу на аграрних підприємствах. Для вирішення цього питання потрібно провести класифікацію витрат робочого часу по видам його використання.

Питання режиму праці робітниками аграрного підприємства вирішуються більш самостійно. При виробництві сільськогосподарської продукції неможливо виключити перевантаження в напружені періоди сільськогосподарського року.

Також, процес праці в аграрному секторі відрізняється від процесу праці в промисловості і в інших галузях. Тому класифікація витрат робочого часу в сільському господарстві дещо відрізняється від їх класифікації в названих галузях.

В роботі наводиться прийнята в дослідженні класифікація статей витрат бюджету робочого часу на агропромислових підприємств.

Дослідження розподілу бюджету робочого часу за статтями витрат супроводжуються збиранням та обробкою великих обсягів інформації, що потребує широкого застосування економіко-математичних методів.

Огляд існуючих економіко-математичних методів дослідження бюджету робочого часу дозволяє зробити висновок, що в працях вітчизняних фахівців при дослідженні соціально-економічних процесів в сільському господарстві недостатньо використовуються досягнення економіко-математичноі науки. Це пов'язане зі складністю моделювання об'єктів і збереженням, при цьому, принципу адекватності відображення процесів, що моделюються.

Соціально-економічні процеси і явища представляють собою складні імовірнісні системи, складність яких залежить від багатьох неоднорідних елементів, взаємодія яких має імовірнісну природу. Тому найбільш прийнятним для цілей моделювання таких процесів є імовірнісно-автоматний метод.

Для того, щоб успішно розв'язати завдання моделювання бюджету робочого часу необхідно провести спеціальні дослідження на предмет вивчення напрямків використання не тільки робочого, а і вільного часу.

Використання бюджету робочого часу пов'язане з потребами як виробництва в цілому, так і конкретної людини, зокрема, з її різноманітними діями і вчинками. Такі дослідження проводяться на конкретному числовому матеріалі і вимагають врахування багатьох різноманітних факторів які набувають для різних випадків різних числових значень .

Успішне проведення таких досліджень залежить від обраного методу. Метод імовірнісно-автоматного моделювання, розроблений науковцями Інституту кібернетики НАН України, найбільш підходить для дослідження бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах.

В розділі 2 : "Застосування імовірнісно-автоматного методу при моделюванні бюджету робочого часу агропромислових підприємств" розглядаються особливості і переваги імітаційного моделювання як методологічної бази соціально-економічних досліджень, взагалі, і динаміки бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах, зокрема.

Розглянуто особливості дискретного підходу до імітаційного моделювання та наведені визначення основних понять імовірнісно-автоматного методу: імовірнісного автомату і системи імовірнісних автоматів.

Імовірнісний автомат - це дискретний імовірнісний автомат Мура з детермінованими виходами, тобто деякий об'єкт, котрий, маючи імовірнісну природу наділений певним внутрішнім станом, та спроможний приймати вхідний сигнал та видавати вихідний.

Для того , щоб задати імовірнісний автомат необхідно:

1. Задати його початковий стан , котрий входить до внутрішнього алфавіту .

2. Задати правило, за яким формується стан автомату в кожен момент часу ( до того ж, поточний стан залежить від стану в попередній момент часу, значення вхідного сигналу та імовірнісного фактору).

3. Визначити правило, за яким слід обирати вихідний сигнал (тобто певну функцію, яка визначена на внутрішньому алфавіті автомату та приймає значення його вихідного алфавіту ).

Далі в роботі докладно розглядається сукупність об'єктів , що задають імовірнісний автомат:, де

- відповідно вхідний, внутрішній, та вихідний алфавіт автомату,

- початковий стан автомату, ,

- сімейство стохастичних матриць, котрі визначають правило переходу автомату від одного стану в інший ,

- функція виходів.

Для побудови досить складної моделі користуються системою імовірнісних автоматів, об'єднання яких відбувається через ототожнення вихідних сигналів одних автоматів з вхідними сигналами інших. При цьому вважають що:

- автомати в кожен момент мають одномірний внутрішній стан;

- їх кількість в системі є кінцевою ( або лічильною);

- автомати функціонують у системі єдиного дискретного часу.

Далі описуються можливості розробленої в дисертаційній роботі імітаційної імовірнісно-автоматної моделі бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах, а також принципи, що були використані при побудові моделі:

* розподіл наявного часу за різними статтями витрат;

* облік кількості і тривалості виникаючих потреб;

* пріоритетність задоволення різних потреб на різних етапах виробничого процесу.

Модель бюджету робочого часу працюючих на агропромисловому підприємстві побудована з використанням комплексного критерію ефективності, який складається з двох компонент: фізично визначеної кількості часу, що вивільняється в результаті покращання організації праці на агропромисловому підприємстві та вартісної, що дає оцінку часу, котрий вивільняється.

Комплексний критерій ефективності дає можливість оцінити вплив способу організації виробництва на виробничу діяльність, оскільки збереження робочого часу і скорочення його невиробничих витрат є одним із факторів економічного зростання.

Припустимо, що стан організації виробництва сільськогосподарської продукції можна описати певною інформацією .

Шляхом відтворення динаміки бюджету робочого часу кожному варіанту організації виробництва, що належать певному простору станів, ставиться у відповідність величина середньозваженого вільного часу.

Це означає, що модель реалізує певну функцію , для якої

де - існуючий стан господарства (організація виробництва, форма господарювання , форма зайнятості працівників тощо);

- можливі варіанти подальшого розвитку цього підприємства або реорганізації.

де - ціна впровадження того чи іншого варіанта; - алгоритм створення того чи іншого варіанта.

В основу ефективності різних варіантів розвитку підприємства може бути покладено відношення:

де - комплексний критерій оцінки і зрівняння, що має значення "ціни" витрат на виграш одиниці вільного часу при впровадженні -го варіанту розвитку. Перевага віддається тому варіанту, при якому значення критерію приймає найменшу величину.

Оскільки імітаційна математична модель, ніколи не може бути тотожна реальній системі, що моделюється, то при її побудові були прийняті певні спрощуючі припущення. В роботі наведена формалізована постановка задачі, що враховує особливості розподілу бюджету часу працюючих на агропромисловому підприємстві.

Нескладні розрахунки показують, що моделювання бюджету часу кожного працюючого може призвести до великих втрат машинного часу і це робить вирішення задачі досить проблематичним. До того ж метою моделювання бюджетів часу не є отримання результатів по кожному працюючому окремо, а навпаки, потребує отримання усереднених показників по усім працюючим на підприємстві.

Тому , єдино можливим і раціональним рішенням питання є незалежне і паралельне моделювання бюджету робочого часу окремих представників груп працюючих з подальшим усередненням отриманих результатів.

Згідно з поданими міркуваннями було проведено розподіл працівників агропромислового підприємства на такі групи:

- робітники апарату управління;

- працівники та спеціалісти рослинництва;

- працівники та спеціалісти тваринництва;

- трактористи, комбайнери, водії ;

- працівники робітничих професій.

Окрім формалізації принципів угрупування працюючих для моделювання бюджету робочого часу була проведена формалізація часових понять. Добовий фонд часу умовно поділено на необхідний час і відносно вільний час.

В свою чергу необхідний час поділяється на невідкладний необхідний робочий час, поточний необхідний робочий час та невідкладний позаробочий час. Відносно вільний час поділяється на необхідний час та організований і самодіяльний вільний час.

В процесі моделювання бюджету часу із добового фонду часу послідовно відраховується:

* невідкладний необхідний робочий час;

* поточний необхідний робочий час;

* невідкладний необхідний позаробочий час та відносно необхідний час.

Розділ 3 : "Моделювання бюджету робочого часу працюючих на підприємствах АПК" присвячено опису моделі бюджету робочого часу працюючих на агропромисловому підприємстві яка побудована з урахуванням особливостей розподілу бюджету часу та певних обмежень, викликаних особливостями математичного апарату.

Система функціонує в єдиному дискретному часі. В моделі в якості одиниці автоматного часу обрано одну добу. В процесі моделювання рахунок часу відбувається за допомогою двох спеціальних автоматів: рахівника часу і календаря, що визначає поточний номер дня тижня. За міру якості використання бюджету часу обрано середньозважену величину вільного часу Т, що залишається після використання часу на виробничу діяльність, задоволення усіх фізіологічних потреб та інших потреб.

Динаміка розподілу робочого часу за статтями витрат на агропромисловому підприємстві була визначена за результатами статистичного дослідження системи і врахована під час побудови імовірнісно-автоматної моделі. Розроблена модель складається з 350 автоматів, серед яких безпосередньо імовірнісних автоматів - 245, всі інші 105 - детерміновані.

При побудові математичних моделей реальних процесів кожен раз потрібно вводити певні позначення, ідентифікувати величини, що використовуються.

Для сталих величин необхідно ввести позначення. Розглядається K груп працюючих (K=5), номери груп позначаються види робіт позначаються парою де - галузь діяльності (галузі власно сільськогосподарського виробництва: рослинництво, тваринництво, тощо); - вид діяльності (певна стаття витрат фонду робочого часу); - кількість видів діяльності в даній галузі. Величина може бути приведена до стандартного виду шляхом введення загальної розмірності видів робіт . Тоді при кожному буде .

Відокремлюються дві основні галузі сільського господарства (рослинництво і тваринництво), пронумеровані 1 і 2 Крім того, вводиться умовна галузь діяльності (наприклад, підсобне господарство), а також галузь соціальної інфраструктури (дитсадки на балансі сільськогосподарських підприємств, будинок культури тощо) . Вважається, що змінюється від 1 до , i - від 0 до 3; - від 1 до . Чисельність кожної групи працюючих в межах господарської одиниці позначається .

Таким чином - загальна чисельність працюючих r - ої господарської одиниці. Зауважимо, що

До відносно сталої інформації відносяться такі величини:

- середній час виконання роботи типу одним працюючим, не враховуючи транспортного часу;

- транспортний час виконання робіт типу ;

- середній час слідування на роботу і з роботи;

Далі наводиться ідентифікація внутрішніх станів автоматів імітаційної моделі. Для ідентифікації внутрішніх станів автоматів використовуються такі позначення:

- вік поточної потреби у виконанні роботи виду для представника - ої групи працюючих за - ту одиницю часу;

- величина, що дорівнює 1, якщо за -у одиницю часу у представника -ої групи працюючих виникає потреба у терміновому виконанні роботи, не обумовленої завданням, і 0 - у випадку, коли така потреба не виникає;

- те ж для t-ої одиниці часу;

- час, коли виникла необхідність у терміновому виконанні певного виду роботи, не обумовленої завданням, для представника -ої групи за t - ту одиницю часу;

- транспортний час при задоволенні виникаючої необхідності у терміновому виконанні роботи, не обумовленої завданням;

- час виконання термінової роботи, не обумовленої завданням;

- невідкладний необхідний робочий час представника - ої групи працюючих за -у одиницю часу;

- поточний необхідний робочий час представника -ої групи працюючих за - у одиницю часу;

- необхідний час представника -ої групи працюючих за - у одиницю часу;

- відносно необхідний час представника -ої групи працюючих за - у одиницю часу;

- організований та самодіяльний вільний час представника -ої групи працюючих за - у одиницю часу;

- відноснo вільний час представника -ої групи працюючих за - у одиницю часу;

- накопичене в момент значення відповідної статті витрат часу для представника -ої групи працюючих;

- приблизне значення середнього значення відповідної статті витрат часу для представника -ої групи працюючих, отриманого усередненням по проміжку часу [0,];

- середньозважений відносно необхідний час по господарській одиниці, що розглядається;

- середньозважений організований та самодіяльний вільний час по господарській одиниці, що розглядається;

- середньозважений відносно вільний час по господарській одиниці, що розглядається;

- календар (день тижня)

- поточний час моделювання

В моделі використовуються такі випадкові величини:

- виникнення потреби у виконанні виду діяльності типу для представника - ої групи працюючих;

- виникнення потреби в терміновому виконанні роботи, не обумовленої завданням, для представника - ої групи працюючих.

- час, коли виникла потреба у терміновому виконанні роботи, не обумовленої завданням;

- транспортний час, пов'язаний з терміновим виконанням роботи, не обумовленої завданням;

- тривалість термінового виконання роботи, не обумовленої завданням.

Правила зміни станів автоматів під час функціонування системи наводяться в таблиці умовних функціоналів переходів( ТУФП), що подається у вигляді системи незалежних від'ємних стохастичних рівнянь. Зокрема, зміна станів автоматів, що відображають витрати робочого часу, середнє значення відповідної статті витрат робочого часу, та середньозважений, відносно необхідний час по господарській одиниці, представлена в моделі такими від'ємними стохастичними рівняннями:

В процесі моделювання відбувається перевираховування станів автоматів моделі за допомогою ТУФП. У дисертації наведена блок-схема загального алгоритму програми.

Під час статистичного дослідження використовувалася інформація про розподіл бюджету часу працюючих на ВАТ "Западинське" Васильківського району Київської області. В роботі наводяться результати, отримані в ході імітаційного експерименту моделлю бюджету робочого часу працюючих, а саме, прогнозовані показники витрат часу працюючих на ВАТ "Западинське".

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється у розробці теоретично обгрунтованої і практично застосовуваної концепції, яка дозволяє на основі комплексного критерію ефективності із застосуванням імітаційного методу імовірнісних автоматів оцінити результати впровадження заходів покращання організації праці та варіантів розвитку агропромислових підприємств.

Основні наукові і практичні результати, що їх отримано в дисертації, зводяться до наступного.

1. Формування нових господарських умов, та аграрна реформа в Україні, як процес зміни економічних відносин, супроводжуються зміною у технологічному способі виробництва, взагалі, і у формі організації виробництва та праці, зокрема. Це зумовило певну увагу до особистого фактора виробництва, праці, та його ефективного використання в аграрному секторі економіки. Сучасні дослідники проблем ефективності використання праці не мають єдиної думки щодо факторів, які на неї впливають . В дисертаційній роботі розглядається концепція комплексного підходу до вищеназваної проблеми та відокремлюються дві групи факторів, що впливають на ефективне використання праці: матеріально-технічні та соціально-економічні.

2. Підвищення ролі соціально-економічних факторів, що проявляється у збільшенні автоматизованої праці, вільного часу, скороченні робочого дня в результаті впровадження передових форм організації праці потребує критерію оцінки ефективності цих заходів. В дисертаційній роботі запропоновано комплексний критерій ефективності, що складається з двох компонент: часової (фізично визначеної) і вартісної. Він дозволяє оцінити результати застосування різних заходів щодо організації праці, а також варіанти розвитку агропромислових підприємств на основі розрахунку показника виграшу або втрати робочого часу працюючими на одиницю грошових витрат при впровадженні того чи іншого варіанта організації праці чи розвитку підприємства.

3. Оскільки однією з компонент комплексного критерію ефективності виступає часова компонента, то дослідження потрібно починати з питань розподілу робочого часу за статтями витрат. В дисертації запропоновано таку класифікацію витрат робочого часу на аграрних підприємствах: технічний час обслуговування робочого місця, організаційний час обслуговування робочого місця; підготовчо-заключний час; оперативний час основний; оперативний час допоміжний; час додаткової роботи; час роботи, не обумовленої завданням; час регламентованих перерв, пов'язаних із відпочинком та задоволенням особистих потреб; час регламентованих перерв, обумовлених технологією; час нерегламентованих перерв, обумовлених технологічними та метеорологічними причинами; час нерегламентованих перерв з вини виконавця.

4. В дисертаційній роботі проведено аналіз економіко-математичних методів дослідження бюджету робочого часу і зроблено висновок, що в працях вітчизняних фахівців при дослідженні соціально-економічних процесів в сільському господарстві недостатньо використовуються досягнення економіко-математичної науки. Соціально-економічні процеси і явища являють собою складні імовірнісні системи, взаємодія елементів яких має імовірнісну природу. Тому, найбільш прийнятним для цілей моделювання таких процесів обрано метод імовірнісних-автоматів. Сутність методу полягає в побудові імітаційної імовірнісно-автоматної моделі досліджуваного об'єкта (в нашому випадку бюджету робочого часу працюючих на агропромисловому підприємстві) та цілеспрямованому експериментуванні з такою моделлю.

5. На основі поданих міркувань, щодо важливості дослідження використання робочого часу побудована імітаційна імовірнісно-автоматна модель бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах, в яку закладені такі принципи: розподіл наявного часу за різними статтями витрат; облік кількості і тривалості виникаючих потреб у виконанні роботи певного виду; пріоритетність задоволення різних потреб у виконанні роботи певного виду на різних етапах виробничого процесу. Мірою використання бюджету робочого часу обрано середньозважену величину вільного часу, що залишається після використання за різними статтями витрат у виробничій діяльності, задоволення фізіологічних потреб тощо.

6. Розробка імітаційної імовірнісно-автоматної моделі бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах складалась з таких етапів: а) проведення змістовного опису системи, що моделюється; б) проведення статистичного дослідження системи на основі статистичних даних про розподіл добового фонду часу взагалі та фонду робочого часу, зокрема, за статтями витрат та тривалість основних статей витрат часу; в) побудова формалізованої схеми системи та проведення ідентифікації величин, що використовуються в моделі; г) проведення математичного опису імітаційної моделі шляхом задання таблиці умовних функціоналів переходів (ТУФП) у вигляді системи незалежних від'ємних стохастичних рівнянь, системи розподілів випадкових величин, співвідношення для проміжних величин та вектора початкових станів.

7. Побудована модель бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах дозволяє:

- отримати прогноз тривалості витрат праці по основних видах діяльності та групах працюючих на агропромисловому підприємстві;

- отримати прогноз динаміки бюджету робочого часу агропромислового підприємства;

- отримати прогноз послідовності виконуваних робіт працівниками агропромислового підприємства;

- отримати оцінку ефективності капіталовкладень в підприємство з точки зору комплексного критерію ефективності;

- отримати прогноз розподілу доходів між працюючими на агропромисловому підприємстві в залежності від кваліфікаційно-зваженої долі кожного у виробленому продукті;

- провести оперативний контроль за дотриманням нормативів розподілу робочого часу на агропромисловому підприємстві.

- отримати прогноз динаміки доходів агропромислових підприємств.

8. Розроблена в дисертаційній роботі модель бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах достатньо універсальна і застосована для прогнозу розподілу фонду робочого часу за статтями витрат на аграрному підприємстві ВАТ "Западинське" Васильківського району Київської області із використанням статистичних даних зібраних на вказаному підприємстві. В процесі імітаційного експерименту моделлю бюджету робочого часу працюючих на агропромислових підприємствах отримана інформація щодо показника середньозваженого вільного часу, який вивільнився в результаті впровадження заходів покращання організації праці, що дозволяє провести розрахунки ефективності цих заходів із застосуванням комплексного критерію ефективності.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ В НАУКОВИХ ФАХОВИХ ВИДАННЯХ

1. Соколова Е.О. Моделювання робочого часу працівників агропромислових підприємств // Економіка АПК . - 2000. - № 6. - С. 84-89.- 0,3 друк. арк.

2. Соколова Е.О. Питання моделювання зайнятості на підприємствах агропромислового комплексу // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку. (Вісник Державного університету "Львівська політехніка"): Зб. наук. праць №384. - Львів.: Державний університет "Львівська політехніка", 2000 р. - С.330 - 334. - 0.25. друк. арк.

3. Соколова Е.О. Імовірнісно-автоматне моделювання витрат праці в сільському господарстві в умовах трансформаційної економіки // Вісник Технологічного університету Поділля. Частина 1. Економічні науки.- 2000.- № 2 .- С. 155-158.- 0.2 друк арк.

4. Яровицкий Н.В., Соколова Э.А. Имитационное моделирование бюджета рабочего времени на предприятиях сельскохозяйственного профиля // Исследование динамики социальных и экономических систем: Сб. науч. тр. - К.: Институт кибернетики НАН Украины, 1993 г. - С.10 - 15. - 0,3 друк. арк.(особисто 3 с. - 0,2 друк. арк. Формалізація принципів угрупування працюючих та класифікація статей витрат робочого часу)

5. Соколова Э.А. Моделирование бюджета рабочего времени в сельском хозяйстве // Моделирование динамических процессов в городском хозяйстве :Сб. науч. тр. - К.: Институт кибернетики НАН Украины, 1994 г. - С. 49 - 54. - 0,3 друк . арк.

6. Соколова Э.А. Имитационное моделирование временных ресурсов в условиях дефицита бюджета времени на предприятиях сельскохозяйственного профиля // Исследование динамики социально-экономических систем: Сб. науч. тр. - К.: Институт кибернетики НАН Украины, 1995. - С. 46-52.- 0,35 друк. арк.

ТА ІНШИХ ВИДАННЯХ

1. Яровицький М.В., Костіна Н.І., Соколова Е.О. Моделювання бюджету робочого часу // Праці науково-практичної конференції " Технологіі територіального розвитку". - Київ: " Наука - регіону ".- 1993.- С.26-29 .- 0.15 друк. арк. - (особисто 2 с. - 0. 1 друк. арк. Постановка задачі моделювання бюджету часу)

АНОТАЦІЯ

Соколова Е.О. Моделювання робочого часу агропромислових підприємств. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 - економіко-математичне моделювання. - Київський національний економічний університет. Київ, 2001.

Дисертацію присвячено розвитку методів прогнозування головних показників використання бюджету часу на основі імітаційних імовірнісно-автоматних моделей. Запропоновано науково-методичний підхід, що дозволяє оцінювати ефективність роботи агропромислових підприємств на основі комплексного критерію ефективності. Розроблені принципи, на основі яких відбувається формалізація часових понять і розподіл працівників агропромислових підприємств за професійними групами. Проведено статистичне дослідження і обробка інформації про використання бюджету робочого часу працюючими на агропромисловому підприємстві. Модель бюджету робочого часу агропромислових підприємств та запропоноване інформаційне і програмне забезпечення дозволяють прогнозувати розподіл фонду робочого часу в сільському господарстві.

Ключові слова: бюджет робочого часу, імітаційна модель, імовірнісно-автоматне моделювання, агропромислове підприємство.

АННОТАЦИЯ

Соколова Э.А. Моделирование рабочего времени агропромышленных предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02.- экономико-математическое моделирование. - Киевский национальный экономический университет. Киев, 2001.

Диссертация посвящается вопросам разработки методов прогнозирования основных показателей использования бюджета рабочего времени агропромышленного предприятия на основе применения имитационных вероятностно-автоматных моделей.

Обзор существующих экономико-математических методов позволил сделать вывод о том, что в работах отечественных ученых при исследовании социально-экономических процессов в сельском хозяйстве недостаточно используются достижения экономико-математической науки.

На основе анализа использования современных економико-математических методов и моделей в социально-экономических исследованиях, и, в частности, в исследовании динамики бюджета рабочего времени сделан вывод о том, что среди разных классов экономико-математических моделей наиболее адекватно социально-экономические процессы описывают имитационные модели, которые позволяют проводить эксперимент теоретической моделью с учетом стохастического характера названных явлений и процессов.

Выполнен анализ существующих классификаций статей расхода бюджета рабочего времени. Сформулированы основные принципы классификации статей расхода бюджета рабочего времени работников агропромышленных предприятий, поскольку процесс труда в сельском хозяйстве отличается от процесса труда в промышленности и других отраслях. Предложена оригинальная классификация статей расхода фонда рабочего времени в сельском хозяйстве.

Доказаны преимущества имитационного моделирования, как методологического принципа, для которого характерно при построении модели идти не от математического метода, а от объекта исследования, пытаясь наиболее полно изобразить его функционирование и развитие. Рассмотрены особенности дискретного подхода к имитационному моделированию, поскольку, традиции статистики фиксировать состояние социально-экономических объектов в определенные моменты времени и глубокая разработка соответствующего методологического подхода и математического аппарата определяют выбор именно дискретного подхода при моделировании рабочего времени.

Даны определения основных понятий вероятностно-автоматного метода: вероятностного автомата, как совокупности шести объектов (входного, внутреннего и выходного алфавитов автомата, вектора начальных состояний, семейства стохастических матриц, которые определяют правило перехода автомата из одного состояния в другое, функции выходов) и системы вероятностных автоматов, которая задается с помощью пяти объектов (матрицы алфавитов, системы функций выходов, вектора начальных состояний, таблицы условных функционалов переходов, системы распределения случайных величин).

Сформулированы критерии и определены подходы к оценке и сравнению различных вариантов организации производства на агропромышленном предприятии. Разработан комплексный критерий эффективности который имеет значение "цены" затрат, связанных с высвобождением единицы свободного времени при внедрении определенного варианта организации производства.

Сложность поведения людей и изменения в социальной жизни приводят к необходимости проведения жесткой математической формализации на подготовительном этапе моделирования. Поэтому разработаны принципы, на основе которых проводится формализация временных понятий и распределение работников агропромышленного предприятия по профессиональным группам.

Проведено статистическое исследование и обработка информации об использовании бюджета рабочего времени работающими на агропромышленном предприятии. Построена модель бюджета рабочего времени работающих на агропромышленных предприятиях, которая включает в себя вероятностные и детерминированные автоматы, смена состояний которых во время функционирования системы определяется в соответствии с таблицей условных функционалов переходов. При построении математической модели были введены определенные обозначения, идентифицированы величины, которые используются. Создано специализированное алгоритмическое программное обеспечение, которое позволяет реализовать разработанную модель.

Построенная модель бюджета времени работающих на агропромышленных предприятиях позволяет прогнозировать величину затрат труда по основным видам деятельности. Прогнозировать динамику бюджета времени агропромышленного предприятия, прогнозировать распределение доходов между работающими.

Ключевые слова: бюджет рабочего времени, имитационная модель, вероятностно-автоматное моделирование, агропромышленное предприятие.

ANNOTATION

Sokolova E.A. Modeling of work time of agricultural firms. - Manuscript

Thesis of competition of a scientific of the candidate of economic sciences on a specialty 08.03.02 - economic-mathematical modeling. Kyiv national economic university, Kyiv, 2001.

The thesis is devoted to problems of development of methods for prognoses of budget of work time main social- economical characters on the base of imitation probabilistic automaton models. The approaches allows to estimate the efficiency of work the agricultural firms on the base the combine criterion of efficiency are offered scientific-methodical.

The formalization of concept of time and allocation of agricultural workers by different professional croup are base on the elaborating principals.

The statistical approaches and processing of information about use of working time budget in agricultural firms are developed.

The model of budget of work time of agricultural firms, informational and software support suggested allows to prognosticate the allocation of fund of work and free time in agriculture.

Key words: budget of work time, imitation model, probabilistic automaton modeling, agricultural firm.