У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія Прикордонних військ України

Національна академія Прикордонних військ України

імені Б. Хмельницького

СНІЦАР ІННА ВАСИЛІВНА

УД К 355.23 : 37.03 : 811.111

ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ РОЗВИТКУ

ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ КУРСАНТІВ

У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ

АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ

Спеціальність 20.02.02

Військова педагогіка та психологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач Сніцар І. В.

Хмельницький – 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Державний комітет у справах охорони державного кордону

Науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцент Корольов Олександр Петрович, Національна Академія Прикордонних військ України, кафедра педагогіки та психології, начальник кафедри, м. Хмельницький.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор Сагач Галина Михайлівна, Національний університет ім. Тараса Шевченка, професор кафедри логіки, м. Київ;

кандидат педагогічних наук, доцент Мартиненко Світлана Миколаївна, Київський міжрегіональний інститут удосконалення вчителів ім. Бориса Грінченка, завідувач кафедри педагогіки.

Провідна установа:

Київський військовий гуманітарний інститут при Національній академії оборони України, Міністерство оборони України, м. Київ.

Захист відбудеться 26.10. 2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К. 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України імені Б. Хмельницького за адресою: 29003, м. Хмельницький-3, вул. Шевченка, 46, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України імені Б. Хмельницького (29003, м. Хмельницький-3, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розіслано 25.09.2001 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук,

доцент Галімов А. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сьогодні місце тієї чи іншої країни в світі, її конкурентні позиції все більше залежать від двох визначальних факторів - якості підготовки спеціалістів та умов, які держава створює для розкриття та використання їх здібностей і можливостей в процесі професійної діяльності.

Сучасний соціальний і економічний розвиток країни потребує перебудови вищої школи і визначає такі її основні напрями, як розвиток активності, самостійності і творчих здібностей майбутніх фахівців; забезпечення держави кваліфікованими, ініціативними кадрами, які, по-перше, матимуть ґрунтовну теоретичну та практичну підготовку з фаху; по-друге, зможуть самостійно приймати рішення, пов'язані з майбутньою професійною діяльністю, а отже, створювати власними силами нові науково-технічні цінності в майбутньому; а також формування у молодих фахівців прагнення до неперервної самоосвіти, здатності постійно оновлювати здобуті у вузі наукові знання, вміння швидко адаптуватися до змін та коригувати професійну діяльність.

Перед системою військової освіти сьогодні стоїть складне завдання – виховати особистість, розвинути індивідуальні особистісно-творчі здібності молодого покоління, зокрема здібностей не до репродуктивної, а до самостійно осмисленої і творчої професійної діяльності. Спеціалісту необхідно дати не тільки необхідну підготовку, але й базу умінь та навичок для продовження навчання протягом всієї професійної діяльності.

Вивчення досвіду роботи з курсантами дозволяє зробити висновок, що цілеспрямований розвиток творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові у значній мірі сприяє підвищенню інтересу до вивчення англійської мови, успішному та швидкому оволодінню своєю спеціальністю, розвитку мислення, інтелектуальних здібностей.

Актуальність дослідження проблеми розвитку творчих здібностей курсантів обумовлена необхідністю:

по-перше, виховання творчо мислячого, високоінтелектуального спеціаліста, який би старанно та відповідально виконував завдання службово-бойової діяльності і міг приймати правильні рішення в екстремальних умовах;

по-друге, засвоєння курсантами великої кількості інформації за короткі терміни;

по-третє, підготовки такого офіцера, який би вмів самостійно поповнювати свої знання, виявляти ініціативу.

Це потребує вивчення досвіду навчально-виховної роботи у військових закладах, визначення її особливостей при вивченні різних навчальних дисциплін. Концептуальні засади навчання і виховання курсантів вищих військових навчальних закладів висвітлено у працях О. В. Барабанщикова, В. П. Давидова, В. Г. Дьоміна, М. І. Дьяченка, С. С. Муцинова. Певні аспекти навчання воїнів-прикордонників розкрито В. О. Балашовим, О. А. Вальчук, С. С. Григорук, А. А. Желдаком, Т. Ф. Пепельниціною. Окремим аспектам навчання англійській мові у військових закладах присвячено праці О. Ф. Волобуєвої, В. М. Гапонової, І. В. Сусліної. Проте питанням розвитку творчих здібностей курсантів при навчанні англійській мові до цього часу ще не надавалось належного значення.

Таким чином, недостатня теоретична і методична розробленість проблеми, практична й теоретична значущість, потреби військової практики, а також зміни у методологічних підходах військової педагогіки до розвитку творчого потенціалу майбутнього офіцера-прикордонника визначили і зумовили вибір теми дисертаційного дослідження: "Педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові"

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з "Планом наукової і науково-організаційної діяльності Прикордонних військ України", НДР 299-1202.

Об'єктом дослідження є процес навчання англійській мові.

Предметом дослідження визначено розвиток творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

Мета дисертаційної роботи полягає в теоретичному обгрунтуванні та експериментальній перевірці педагогічних умов підвищення рівня розвитку творчих здібностей у процесі навчання англійській мові, розробці методичних рекомендацій щодо розвитку творчих здібностей курсантів.

Гіпотеза дослідження полягає у припущенні про те, що рівень розвитку творчих здібностей курсантів підвищиться за умов спрямованості педагогічного впливу на забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи з розвитку творчих здібностей; удосконалення змісту навчального матеріалу з англійської мови, відповідний вибір методів та форм роботи.

Згідно з метою та гіпотезою було визначено такі завдання дослідження:

уточнити сутність та зміст розвитку творчих здібностей курсантів;

обгрунтувати основні педагогічні умови підвищення рівня розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові;

експериментально перевірити вплив визначених педагогічних умов на розвиток творчих здібностей курсантів;

визначити критерії та показники рівнів розвиненості творчих здібностей курсантів;

розробити методичні рекомендації слухачам та викладачам військового вузу щодо розвитку творчих здібностей курсантів.

Методологічну основу дослідження склали психолого-педагогічні концепції формування особистості (Л. С. Виготський, Г. С. Костюк, С. Л. Рубінштейн, Б. М. Теплов,), наукові положення про творчість як вищу форму активності людини

(Д. Б. Богоявленська, О. М. Лук, Я. О. Пономарьов). Питання дослідження було розглянуто з урахуванням історичного і системного підходів, зокрема теорії навчальної діяльності (В. В. Давидов, Б. Ф. Ломов, Є. І. Пассов, Д. Б. Ельконін), теорії поетапного формування розумової діяльності (П. Я. Гальперін, Г. М. Бурденюк), психологічної теорії єдності психіки і діяльності (Л. С. Виготський, О. М. Леонтьєв, Г. С. Костюк), теорії мовленнєвого спілкування (О. О. Леонтьєв, Л. В. Щерба, І. А. Зимня), ділової комунікації (Г. М. Сагач).

Для вирішення поставлених завдань і для перевірки вихідних положень було використано такі методи дослідження:

на теоретичному рівні було використано аналіз та узагальнення філософських, психологічних, педагогічних поглядів та емпіричного матеріалу для уточнення сутності творчих здібностей курсантів, а також визначення педагогічних умов з розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові;

на емпіричному рівні було використано діагностичні методи (анкетування, інтерв'ю, бесіда), обсерваційні методи (пряме, побічне, включне спостереження), прогностичні методи (діагностичний, констатуючий, формуючий експерименти), методи математичної статистики для інтерпретації та обробки результатів дослідження, а також визначення критеріїв та обгрунтування педагогічних умов розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

Експериментальною базою дослідження є Національна академія Прикордонних військ України імені Богдана Хмельницького (м. Хмельницький).

Експериментальне дослідження проводилось протягом 1998-2001рр.

На першому етапі було проведено теоретичний аналіз літератури з цієї проблеми, визначено й уточнено гіпотезу; проведено констатуючий експеримент; розроблено комплексну програму з розвитку творчих здібностей курсантів засобами англійської мови; визначено й уточнено критерії та показники рівня розвитку творчих здібностей курсантів; здійснено організаційні заходи щодо добору і вивчення складу контрольних та експериментальних груп.

На другому етапі вивчались фактори, що впливають на розвиток творчих здібностей майбутніх воїнів-прикордонників; здійснено аналіз, узагальнення й порівняння отриманих результатів на основі розроблених критеріїв і показників; виявлено тенденції та динаміку підвищення рівня розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

Третій етап включав всебічну перевірку, обробку й узагальнення отриманих дослідно-експериментальних результатів; формулювання висновків і пропозицій; виявлення загальних тенденцій у розвитку творчих здібностей курсантів; перевірка педагогічних умов підвищення їх рівня розвитку творчих здібностей у процесі навчання англійській мові; аналіз і обговорення ходу проведеної експериментальної роботи.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що було:

вперше визначено та обгрунтовано педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові, що дозволило підвищити рівень знань курсантів з англійської мови;

вдосконалено критерії оцінки рівня розвитку творчих здібностей курсантів, що дозволило вдосконалити програму з англійської мови для військового закладу;

уточнено сутність поняття розвитку творчих здібностей, зокрема їх було визначено як індивідуально-психологічні особливості, що формуються при виконанні певного виду діяльності на основі задатків та забезпечують створення особистістю нового, оригінального продукту, в нашому випадку це розгорнутих усних та письмових висловлювань.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці методичних рекомендацій з розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

Реалізація запропонованих практичних рекомендацій дозволила підвищити рівень знань курсантів з англійської мови.

Матеріали дослідження можуть бути використані у вищих військових навчальних закладах при організації та проведенні навчальної роботи, а також у процесі підвищення військово-професійної майстерності та перепідготовки офіцерських кадрів.

Теоретичні та методологічні положення дисертації впроваджено у навчально-виховний процес Національної академії ПВУ (акт реалізації від 21 березня 2001 року), Технологічного університету Поділля (акт реалізації від 26 квітня 2001 року).

Апробація теоретичних положень, висновків і рекомендацій здійснювалася протягом усього періоду дослідження. Основні положення дисертації обговорювалися на науково-практичній конференції Національної академії Прикордонних військ України (17 жовтня 2000 р.). Про отримані результати та висновки роботи доповідалося на засіданнях кафедри англійської мови та спільних нарадах кафедри англійської мови та іноземних мов (27 вересня 2000 р., 30 січня 2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Наведені в роботі наукові матеріали та дані є самостійним внеском автора у вирішення питання, що досліджується. У статті "Розвиток творчих здібностей курсантів у процесі науково-дослідної діяльності" внеском здобувача є розкриття значення науково-дослідної діяльності курсантів для розвитку їх творчих здібностей. У статті "До питання про історію дослідження мовної культури особистості" внеском здобувача є визначення особливостей дослідження мови у зв'язку з процесом комунікативної діяльності.

Публікації за темою дисертації. Основні висновки та пропозиції автора за темою дослідження відображено у шести наукових статтях, зокрема п'ять з яких - у фахових виданнях Національної академії Прикордонних військ ім. Б. Хмельницького та Київського державного лінгвістичного університету.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, списку використаних джерел і додатків. Рукопис містить 167 сторінок друкованого тексту. Ілюстративний матеріал подано у 27 таблицях, 10 рисунках. Бібліографія включає 228 найменувань на 15 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми, визначено об'єкт, предмет і мету дослідження, сформульовано гіпотезу та завдання, розкрито методологічну основу дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи, наведено відомості про апробацію дисертації та впровадження її результатів у практику.

У першому розділі "Теоретичні засади та практичний стан розвитку творчих здібностей курсантів" проаналізовано сучасний стан проблеми у філософській, психолого-педагогічній та методико-лінгвістичній літературі, уточнено поняття сутності, особливостей творчих здібностей особистості.

Було з'ясовано, що проблема творчих здібностей тісно пов'язана з проблемою творчості. Творчість цікавила мислителів всіх епох розвитку світової культури. Спочатку це питання розглядали в рамках загальнофілософського знання. Так, наприклад, питання пізнання світу в процесі художньої інтуїції досліджували Платон, А. Шопенгауер, Мен де Біран, М. О. Лоський та ін., розкрити метафізичну сутність творчості через релігійно-етичну інтуїцію намагалися Ксенофан, Сократ, Платон, Ф. Аквінський, Августин Блаженний, Ф. Шелінг, В. С. Соловйов.

Великого значення проблемі творчих здібностей надавали і в психології, де вона за своєю теоретичною і практичною значимістю належить до однієї з фундаментальних. У зарубіжній психології найбільш значимі праці з цієї проблеми належать Ф. Гальтону, Л. Термену, У. Даффу, М. Кертону. Ці праці пізніше переросли в більш широкі дослідження оригінальності мислення та креативності й тотожні сучасним концепціям творчої особистості.

У колишньому Радянському Союзі проблемою творчих здібностей займалось багато відомих педагогів і психологів. Найбільший вплив на її дослідження мали роботи такий видатних теоретиків, як С. Л. Рубінштейн, Б. М. Теплов, О.М. Леонтьєв, К. К. Платонов, Б. Ф. Ломов, пізніше над цією проблемою працювали М.О. Бургін, С.К. Гончаренко О.О. Ковальов, В.М. Моляко, М.Л. М'ясищев.

У дисертаційному дослідженні було використано трактування здібностей Б. М. Тепловим, який визначав їх як індивідуально-психологічні особливості, що відрізняють одну людину від іншої. Здібностями, на його думку, можна називати не будь-які загальні індивідуальні здібності, а лише ті, які мають відношення до успішності виконання професійної діяльності. Сьогодні вчені, використовуючи визначення Б. М. Теплова, при розгляді тих чи інших здібностей, пропонують звертати увагу саме на характер професійної діяльності особистості.

Аналіз психолого-педагогічної літератури дозволив зробити висновок про те, що всі визначення творчості вказують на головне: творча діяльність завжди є антиподом копіювання, діяльності за шаблоном, готовим взірцем чи алгоритмом. Зважаючи на це, творчі здібності курсантів було визначено як такі індивідуально-психологічні особливості, що забезпечують успішне виконання мовленнєвої діяльності, тобто створення розгорнутих усних та писемних висловлювань.

Було з'ясовано, що проблема творчого розвитку особистості постійно знаходилась і знаходиться в центрі уваги вітчизняної педагогіки. З загальнотеоретичних позицій для вивчення цієї проблеми мали велике значення роботи С. І. Архангельського, П. А. Владиславлева, Б. Л. Вульфсона, Т. С. Георгієвої, А. М. Джуринського, В. І. Симанової, В. М. Кларіна, М. Б. Кольчугіної, В. П. Лапчинської, Ю. Є. Логінової, З. А. Малькової, І. Б. Марциновського, М. Д. Нікандрова, В. Я. Ожогіна, В. М. Пінчукова, Г. Л. Таукача, Л. Д. Філіпової, Ю. Ф. Чубука, Т. Ф. Яркіної та ін.

Питання розвитку творчої особистості, творчих здібностей, творчого мислення висвітлювали також у своїх працях Андрєєв В. І., Богданова О. Г., Вергасов В. М., Журавльов Г. Є., Загвязинський В. І., Зєлєєва В. П., Маршева В. М., Обухова Н. П., Ярошевський М. Г. та ін. Природу творчості, взаємозв'язок між творчістю та особистістю досліджували також Д. Б. Богоявленська, З. М. Калмикова, І. Лернер, О. М. Лук, С. М. Мартиненко О. М. Матюшкін, Я. О. Пономарьов.

Для вирішення завдань дисертаційного дослідження було враховано положення про особливу роль середовища у розвитку творчих здібностей. Найбільш розгорнуто це положення розробляв Л. С. Виготський. Він стверджував, що правильно організоване навчання сприяє розвитку творчого мислення, викликає до життя цілу низку процесів, які поза навчанням були б неможливими. Основні положення концепції Л. С. Виготського щодо розуміння сутності мислення та основних факторів його розвитку успішно використовувала педагогічна наука і в подальший час.

Пізніше велику кількість досліджень з цієї проблеми було здійснено на основі асоціативно-рефлекторної теорії навчання. Цю теорію обгрунтували у своїх працях Л. С. Рубінштейн, І. А. Менчинська, Д. Б. Богоявленска, Ю. Ф. Самарін, І. І. Кабанова-Міллер, М. Д. Добринін та ін. На основі цих ідей та досвіду кращих вітчизняних методистів і педагогів-новаторів (Ю. П. Азаров, Ш. А. Амонашвілі, І. П. Іванов, І. П. Ільєнков, М. І. Махмутов, Ю. К. Бабанський, І. Б. Волков, С. І. Лисенкова, В. Ф. Шаталов, М. П. Щетинін) з 70-х років у вітчизняній педагогіці стали активно впроваджувати концепцію "розвиваючого навчання". Одне з найпоширеніших трактувань цієї концепції визначає його як таке навчання, що забезпечує повноцінне засвоєння знань, формує навчальну діяльність і тим самим безпосередньо впливає на розумовий розвиток.

У дослідженні було враховано, що в основу концепції розвиваючого навчання покладено методологічне положення про те, що розвиток людини обумовлений суспільно-історичним процесом, в якому особистість впливає на навколишню дійсність, а з нею і на себе саму. На основі цього було зроблено висновок, що роботу з розвитку творчих здібностей слід будувати на основі особистісно-соціально-діяльнісного підходу, тобто розглядати її як форму включеності в конкретні умови суспільних відносин і враховувати ті реальні та перспективні завдання, які висуває практика.

Було з'ясовано можливості педагогічного впливу на розвиток творчих здібностей такого навчального предмету, як англійська мова. При цьому було враховано, що у будь-якому навчальному предметі відповідно до його змістового та компонентного складу виділяють одиниці змісту, тобто одиниці знань (факти, поняття, закони, теорії тощо), одиниці способів діяльності (різні види умінь), одиниці творчої діяльності (логічні уміння, евристичні уміння тощо), одиниці відношень (мотиви, оцінки, ідеї, ідеали, переконання тощо).

Таким чином було визначено, що для розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові важливим є проведення роботи за такими напрямами, як забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи з розвитку творчих здібностей; удосконалення змісту навчального матеріалу з англійської мови; вибір відповідних методів та форм навчання.

Автором було проведено педагогічний аналіз стану розвиненості творчих здібностей курсантів НАПВУ. Для діагностики творчих здібностей курсантів було використано анкетування, спостереження, групові та індивідуальні бесіди, виконання тестових завдань.

Анкетування мало на меті виявити те, як курсанти розуміють поняття творчості, як вони ставляться до роботи з розвитку своїх здібностей. Проведення діагностики розвитку творчих здібностей курсантів дало можливість визначити, що у них є можливості для збільшення свого творчого потенціалу. Під час дослідження автором було визначено основні суперечності розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові: між бажанням курсантів мати високий рівень знань з англійської мови і їхньою недостатньою мотиваційною готовністю до роботи з розвитку творчих здібностей; між сучасними вимогами до військового спеціаліста та обмеженою кількістю годин, що відводиться на вивчення англійської мови; між вимогами до рівня розвитку творчих здібностей курсантів та станом реальної навчальної діяльності викладачів та курсантів при вивченні англійської мови. Зазначені протиріччя свідчать про необхідність визначення педагогічних умов розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

Таким чином, аналіз педагогічної, лінгвістично-методичної, психологічної літератури, уточнення змісту поняття творчих здібностей, результати педагогічної діагностики розвиненості творчих здібностей курсантів виявили необхідність визначення ефективних умов здійснення педагогічного впливу з метою розвитку у них зазначених властивостей.

У другому розділі "Обгрунтування педагогічних умов розвитку творчих здібностей курсантів" було визначено педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові, передусім умови, які визначають відповідний зміст, організаційні форми і методи, що забезпечують активну роботу з розвитку творчих здібностей курсантів.

Найважливішою педагогічною умовою було визначено забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи з розвитку творчих здібностей. Насамперед було визначено шляхи забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи щодо підвищення рівня розвиненості своїх творчих здібностей при вивченні англійської мови. При цьому було враховано теоретичні дослідження мотивації навчальної діяльності (Л. І. Божович, Д. Б. Богоявленська, Т. Амабайл), при вивченні англійської мови (І. О. Зимня, О. О. Леонтьєв, Є. І. Пассов, Л. З. Якушина), зокрема щодо розрізнення внутрішніх та зовнішніх мотивів навчальної діяльності (Л. І. Божович, В. С. Мерлін, С. Л. Рубінштейн), далеких та близьких (Л. З. Якушина).

Було визначено, що основним психологічним критерієм мотивованого навчання іноземної мови є стимулювання пізнавальних інтересів курсантів як до вивчення мови, так і до діяльності, пов'язаної з її вивченням. Враховуючи розрізнення ближніх і дальніх мотивів, в конкретному навчальному процесі важливим є пошук шляхів посилення саме ближніх мотивів, тих, які є актуальними для очікуваної мовленнєвої діяльності, значимі для особистості. Було визначено, що мотивацію навчання мобілізує організація навчального процесу у відповідності до практичних цілей, тобто підбір навчального матеріалу з урахуванням актуальної для курсанта тематики, цільової установки, професії, віку, загальних знань. Для організації роботи з розвитку творчих здібностей важливим є відповідне використання конкретних форм і методів навчання, створення розвиваючого середовища, сприятливої позитивної атмосфери на заняттях для творчих пошуків, належне стимулювання навчальної діяльності.

Другою педагогічною умовою було визначено удосконалення змісту навчального матеріалу з англійської мови. Теоретичний аналіз літератури показав, що зміст навчального матеріалу є одним з основних засобів навчально-виховного впливу на курсантів, при цьому цей зміст повинен відповідати як загальнодидактичним, так і специфічним критеріям. Зокрема, було з'ясовано, що найголовнішими загальнодидактичними критеріями, на які доцільно опиратися у доборі змісту навчання з англійської мови при організації роботи з розвитку творчих здібностей, є значущість матеріалу для формування і розвитку особистості, відповідність навчального змісту рівню сучасних наукових знань; достатність; перспективність з точки зору розвитку науки та практики; інформативна вагомість; відповідність віковим особливостям курсантів. Методичні критерії, розроблені щодо лінгвістичних дисциплін, передбачають актуальність для морального виховання курсантів, близькість до загальнолюдських цінностей, ступінь відображення національної своєрідності, наявність цікавих і в той же час повчальних фактів. Було враховано, що крім зазначених загальнодидактичних та методичних критеріїв в роботі з розвитку творчих здібностей важливо також використовувати специфічний критерій, безпосередньо пов'язаний із завданнями розвитку творчих здібностей. Таким критерієм є повноцінне забезпечення можливостей для розвитку всіх компонентів творчих здібностей курсантів при навчанні іноземній мові.

Таким чином було визначено, що навчальний матеріал з англійської мови в аспекті проблеми розвитку творчих здібностей потребує вдосконалення, зокрема:

урізноманітнення матеріалу, тобто розширення можливостей навчального предмету у творчому розвитку, що передбачає збагачення його змісту новими одиницями знань, зокрема текстами зі спеціальної літератури, уривками з офіційних документів;

упорядкування та структурування змісту на основі пошукової концепції навчання;

запровадження інтегративних тем у навчанні для формування у курсантів адекватної сучасному рівневі знань світогляду;

збагачення предмету емоційним, особистісно значущим матеріалом.

Важливою педагогічною умовою розвитку творчих здібностей курсантів є також вибір основних методів та форм роботи з розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові. Було з'ясовано, що ця робота повинна передбачати передусім використання таких форм і методів навчання: репродуктивного, частково-пошукового (реконструктивного) та творчого. Важливими при цьому мають бути також специфічні для викладання мови прийоми, зокрема пояснення, конструктивна бесіда. Особливе значення в роботі з розвитку творчих здібностей має розробка системи вправ та творчих завдань як навчально-пізнавального, так і навчально-дослідницького характеру. Необхідним є також врахування можливостей, які надає для розвитку творчих здібностей курсантів їх участь у позанавчальній науковій роботі, створення належних умов для ефективної самостійної роботи курсантів, раціональна організація навчального процесу у військовому вузі.

Таким чином було визначено педагогічні умови роботи з розвитку творчих здібностей курсантів при навчанні англійській мові, що дозволило авторові здійснити цілеспрямований вплив на курсантів з метою розвитку їх творчих здібностей.

У третьому розділі "Дослідно-експериментальне дослідження педагогічних умов підвищення рівня розвитку творчих здібностей курсантів" було експериментально перевірено ефективність роботи з розвитку творчих здібностей курсантів при навчанні англійській мові. Було розроблено експериментальну навчальну програму з англійської мови, в якій особливу увагу було звернуто на необхідність роботи з розвитку творчих здібностей курсантів.

Під час дослідження було вивчено та проаналізовано 230 літературних джерел, 7 кандидатських дисертацій з проблеми творчих здібностей, здійснено спостереження за діяльністю 350 курсантів, опитано 296 чоловік, проаналізовано 296 письмових роботи, здійснено обробку результатів дослідження.

Для вирішення завдань експериментального дослідження було проведено констатуючий і формуючий експерименти, здійснено математичну обробку отриманих результатів. До експерименту було залучено 296 курсантів (4 контрольні та 4 експериментальні групи). Основними ознаками для їх добору стали: 1) приблизно однаковий рівень загальноосвітньої підготовки (за середнім балом атестата); 2) однаковий середній вік; 3) приблизно однаковий рівень успішності курсантів; 4) єдині організаційні умови навчання ( навчальні програми, плани); 5) єдине керівництво навчально-виховною та службовою діяльністю курсантів.

На початку експериментальної роботи у курсантів експериментальних і контрольних груп було визначено початкові рівні розвитку творчих здібностей. Експертами були провідні викладачі кафедр педагогіки та психології, англійської мови, вищих навчальних закладів м. Хмельницького, бралася до уваги і самооцінка курсантів.

Під час формуючого експерименту було використано форми, методи і прийоми навчальної діяльності відповідно до визначених напрямів роботи: удосконалення змісту навчального Курсанти експериментальних груп працювали за спеціально розробленою програмою, де основна увага надавалась темам, що необхідні у їх майбутній професійній діяльності. Важливе значення при цьому мала робота над розвитком їх усного та писемного мовлення через активне включення до всіх видів мовленнєвої діяльності. Це завдання вирішувалось через систему спеціально підібраних вправ, матеріалів для самостійних творчих та контрольних робіт.

Перевірка формуючого впливу проводилась на основі аналізу незалежних характеристик, анкетування, оцінки усних відповідей слухачів, їх письмових контрольних робіт, аналізу виконання ними індивідуальних завдань та творчих робіт. Система контрольних перевірок включала тестові завдання, роботи на редагування. Кількісний аналіз одержаних результатів передбачав також підрахунок числа правильних, неповних правильних та неправильних відповідей.

У ході експериментального дослідження було вдосконалено критерії оцінки розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові. Для визначення рівнів розвитку творчих здібностей курсантів властивість особистості "творчі здібності" було розкладено на три компоненти, зокрема якісно-діяльнісний, мотиваційний та поведінковий. Сформованість цих компонентів було визначено як критерії розвитку творчих здібностей. В свою чергу сформованість якісно-діяльнісного критерію було визначено на основі таких показників, як наявність знань з англійської мови та умінь створювати творчі продукти, тобто усні та писемні висловлювання. Сформованість мотиваційного компонента було визначено за допомогою таких показників, як: захопленість курсанта предметом, цілеспрямованість в оволодінні, схильність, інтерес до творчості, новизни, об'єктивність і самокритичність оцінки досягнутого рівня творчих здібностей, незадоволеність наявним станом справ, прагнення до самовдосконалення. Сформованість поведінкового компонента було визначено на основі аналізу таких особистісних якостей курсанта, як почуття нового, самостійність, ініціативність, наполегливість, працездатність. Використання зазначених критеріїв та показників дозволило виділити декілька рівнів розвитку творчих здібностей: (високий, середній і низький), скласти їх якісну характеристику, оцінити рівень розвитку творчих здібностей курсантів та зробити висновок про результативність проведеної роботи.матеріалу з англійської мови, забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи з розвитку творчих здібностей та вибір відповідних методів і форм навчання.

Курсанти експериментальних груп працювали за спеціально розробленою програмою, де основна увага надавалась темам, що необхідні у їх майбутній професійній діяльності. Важливе значення при цьому мала робота над розвитком їх усного та писемного мовлення через активне включення до всіх видів мовленнєвої діяльності. Це завдання вирішувалось через систему спеціально підібраних вправ, матеріалів для самостійних творчих та контрольних робіт.

Перевірка формуючого впливу проводилась на основі аналізу незалежних характеристик, анкетування, оцінки усних відповідей слухачів, їх письмових контрольних робіт, аналізу виконання ними індивідуальних завдань та творчих робіт. Система контрольних перевірок включала тестові завдання, роботи на редагування. Кількісний аналіз одержаних результатів передбачав також підрахунок числа правильних, неповних правильних та неправильних відповідей.

У ході експериментального дослідження було вдосконалено критерії оцінки розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові. Для визначення рівнів розвитку творчих здібностей курсантів властивість особистості "творчі здібності" було розкладено на три компоненти, зокрема якісно-діяльнісний, мотиваційний та поведінковий. Сформованість цих компонентів було визначено як критерії розвитку творчих здібностей. В свою чергу сформованість якісно-діяльнісного критерію було визначено на основі таких показників, як наявність знань з англійської мови та умінь створювати творчі продукти, тобто усні та писемні висловлювання. Сформованість мотиваційного компонента було визначено за допомогою таких показників, як: захопленість курсанта предметом, цілеспрямованість в оволодінні, схильність, інтерес до творчості, новизни, об'єктивність і самокритичність оцінки досягнутого рівня творчих здібностей, незадоволеність наявним станом справ, прагнення до самовдосконалення. Сформованість поведінкового компонента було визначено на основі аналізу таких особистісних якостей курсанта, як почуття нового, самостійність, ініціативність, наполегливість, працездатність. Використання зазначених критеріїв та показників дозволило виділити декілька рівнів розвитку творчих здібностей: (високий, середній і низький), скласти їх якісну характеристику, оцінити рівень розвитку творчих здібностей курсантів та зробити висновок про результативність проведеної роботи.

Загальну порівняльну характеристику рівнів розвитку творчих здібностей курсантів експериментальних і контрольних груп під час проведення експерименту подано в табл. 1.

Таблиця 1

Рівні розвитку творчих здібностей курсантів

експериментальних та контрольних груп

Примітка: перша цифра - кількість курсантів, друга - відсоткове вираження цієї кількості.

Загальний рівень розвитку творчих здібностей було визначено за середніми результатами показників якісно-діяльнісного, мотиваційного та поведінкового критеріїв. Було виявлено, що за період проведення дослідно-експериментальної роботи в експериментальних групах значно збільшилось число курсантів з високим і середнім рівнем розвитку творчих здібностей у порівнянні з контрольними групами.

Використання визначених показників рівня розвитку творчих здібностей дозволило виявити динаміку розвиненості творчих здібностей курсантів. Порівняльний аналіз динаміки рівнів розвиненості творчих здібностей у курсантів експериментальних та контрольних груп дозволив зробити висновок про ефективність експериментальної роботи з розвитку їх творчих здібностей у процесі навчання англійській мові.

Аналіз даних табл. 1 свідчить, що за період проведення дослідно-експериментальної роботи кількість курсантів в експериментальних групах з високим і середнім рівнем розвитку творчих здібностей у порівнянні з контрольними збільшилось на 14 % і 17,7 % відповідно. При цьому в експериментальних групах число слухачів з низьким рівнем розвитку творчих здібностей зменшилось у порівнянні з контрольними на 31,5 %.

Графічно результати дослідно-експериментальної роботи зображено на рис. 1, 2.

Кількість курсантів (у %)

Рис. 1. Рівень розвитку творчих здібностей курсантів

експериментальних та контрольних груп

на початку експерименту

Кількість курсантів (у %)

Рис. 2. Рівень розвитку творчих здібностей курсантів

контрольних та експериментальних груп

на кінець експерименту

Таким чином, визначені автором педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів при вивченні навчального предмету "Англійська мова" виявились ефективними. Програма педагогічно обгрунтованих заходів, яку було розроблено на основі передового досвіду та поставленого експерименту, сприяла підвищенню готовності курсантів до самостійної комунікативної діяльності, розкриттю їх творчого потенціалу, загальна успішність курсантів зросла на 15 %.

ВИСНОВКИ

За результатами теоретичного аналізу літературних джерел та дослідно-експериментальної роботи за темою дисертації було зроблено такі висновки:

1. Психолого-педагогічний аналіз проблеми розвитку творчих здібностей курсантів вищих військових навчальних закладів у процесі навчання англійській мові, дані дослідно-експериментальної роботи, динаміка досліджуваного процесу засвідчують, що основні положення гіпотези дослідження цілком підтвердилися. У дисертаційному дослідженні було визначено сутність та педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові.

2. При визначенні поняття творчих здібностей було враховано трактування творчості у філософії та психології, зокрема тлумачення творчості як форми людської діяльності, в процесі якої формуються якісно нові матеріальні і духовні цінності, та розгляд особистісного та процесуального аспектів цієї діяльності у психології. Було також використано діяльнісний підхід, який передбачає врахування специфіки людської діяльності при трактуванні цього явища. На основі цього творчі здібності курсантів визначено як такі індивідуально-психологічні особливості, що забезпечують успішне виконання мовленнєвої діяльності, створення розгорнутих усних та писемних висловлювань.

3. При визначенні педагогічних умов розвитку творчих здібностей у курсантів вищого військового закладу було враховано положення про особливу роль середовища у розвитку творчих здібностей, про можливість керування цим процесом. Було також враховано концепцію розвиваючого навчання, в основу якої покладено методологічне положення про те, що розвиток людини обумовлений суспільно-історичним процесом, в якому особистість впливає на навколишню дійсність, а з нею і себе саму.

Для забезпечення мотиваційної готовності курсантів до роботи з розвитку творчих здібностей було враховано особливості їх пізнавальних мотивів та мотивів досягнення, використано конкретні форми та методи навчання, створено розвиваюче середовище, оптимальну позитивну атмосферу для їх творчих пошуків, стимульовано навчально-пошукову та науково-дослідницьку діяльність.

При виборі змісту навчального матеріалу для розвитку творчих здібностей курсантів було урізноманітнено матеріал, збагачено його зміст новими одиницями знань, упорядковано та структуйовано матеріал; запроваджено інтегративні теми у навчанні; збагачено предмет емоційним, особистісно значущим матеріалом.

Особливе значення в роботі з розвитку творчих здібностей мала розробка системи вправ та творчих завдань як навчально-пізнавального, так і навчально-дослідницького характеру. Було враховано можливості, які надає для розвитку творчих здібностей курсантів їх участь у позанавчальній науковій роботі, створення належних умов для ефективної самостійної роботи курсантів, раціональна організація навчального процесу у військовому вузі.

4. У ході проведеного дослідження було удосконалено критерії оцінки розвитку творчих здібностей. Для визначення рівнів розвитку творчих здібностей курсантів властивість особистості "творчі здібності" курсантів у процесі навчання англійській мові було використано три компоненти, зокрема якісно-діяльнісний, мотиваційний та поведінковий. Сформованість цих критеріїв було визначено як критерії розвитку творчих здібностей. В свою чергу сформованість якісно-діяльнісного критерію було визначено на основі таких показників, як наявність знань з англійської мови та умінь створювати творчі продукти, тобто усних та писемних висловлювань. Сформованість мотиваційного компонента було визначено за допомогою таких показників, як: захопленість курсанта предметом, цілеспрямованість в оволодінні, схильність, інтерес до творчості, новизни, об'єктивність і самокритичність оцінки досягнутого рівня творчих здібностей, незадоволеність наявним станом справ, прагнення до самовдосконалення. Сформованість поведінкового компонента було визначено на основі аналізу таких особистісних якостей курсанта, як почуття нового, самостійність, ініціативність, наполегливість, працездатність. Використання зазначених критеріїв та показників дозволило виділити декілька рівнів розвитку творчих здібностей: (високий, середній і низький), скласти їх якісну характеристику, оцінити рівень розвитку творчих здібностей курсантів та зробити висновок про результативність проведеної роботи.

5. Результати експерименту підтвердили ефективність визначених напрямів роботи з розвитку творчих здібностей курсантів при вивченні англійської мови. Робота згідно з обраними напрямами сприяла розвитку творчих здібностей курсантів, зростанню їх творчого потенціалу.

6. Результати дисертаційного дослідження дали можливість розробити практичні рекомендації викладачам англійської мови, що передбачає посилення військово-професійної і практичної спрямованості програми з англійської мови; забезпечення діяльнісного, проблемного характеру навчального матеріалу; урізноманітнення навчального матеріалу, тобто розширення його можливостей щодо творчого розвитку, збагачення його змісту новими одиницями знань, зокрема матеріалами з майбутньої професійної діяльності військових спеціалістів; збагачення предмету емоційним, особистісно значущим матеріалом; використання автентичних текстів, уривків з літературних творів, що дають уявлення про культурний фонд народу-носія мови; застосування технічних засобів навчання; розробку науково-дослідницьких робіт на основі міжпредметних зв'язків англійської мови та інших військово-спеціальних дисциплін; застосування на практиці науково-обгрунтованих критеріїв визначення рівня розвитку творчих здібностей курсантів, які було апробовано під час проведення дослідно-експериментальної роботи.

7. Подальше дослідження проблеми підвищення рівня розвитку творчих здібностей курсантів доцільно проводити за такими напрямами, як: розвиток творчих здібностей курсантів в процесі вивчення предметів гуманітарного циклу; дослідження розвитку творчих здібностей особистості у післявузівський період; удосконалення системи визначення показників розвитку творчих здібностей особистості в процесі вивчення англійської мови.

Список опублікованих автором праць

за темою дисертації:

1. Сніцар І. В. До питання про розвиток творчих здібностей майбутніх військових спеціалістів // Збірник наукових праць № 10, ч. 2. - Хмельницький: Вид-во НАПВУ, 2000. - С. 251-255.

2. Сніцар І. В. Показники розвитку творчих здібностей курсантів у процесі вивчення англійської мови // Теоретичні питання освіти та виховання: збірник наукових праць. Випуск 12. - Київ: Видавничий центр КДЛУ, 2000. - С. 140-141.

3. Сніцар І. В., Шумовецька С. П. Розвиток творчих здібностей курсантів у процесі науково-дослідної діяльності // Збірник наукових праць № 11 ч. 2. - Хмельницький: Вид-во АПВУ, 2000. - С. 261-264.

4. Сніцар І. В. Розвиток творчих здібностей курсантів у процесі вивчення англійської мови // Збірник наукових праць № 12, ч. 2. - Хмельницький: Вид-во АПВУ, 2000. - С. 156-160.

5. Сніцар І. В. Навчання англійській мові і розвиток творчих здібностей курсантів // Збірник наукових праць № 14, ч. 2. - Хмельницький: Вид-во АПВУ, 2001. - С. 258-261.

6. Сніцар І. В., Шумовецька С. П. До питання про історію дослідження мовної культури особистості // Вісник ТУП № 2. - Хмельницький: Вид-во ТУП, 1999. - С. 143-144.

7. Сніцар І. В. Розвиток творчих здібностей курсантів у процесі вивчення англійської мови // Проблеми вдосконалення воєнної безпеки держави. Матеріали міжвузівської науково-теоретичної конференції. - Хмельницький: Видавництво НАПВУ, 2000. - С. 223-225.

АНОТАЦІЇ

Сніцар І. В. Педагогічні умови розвитку творчих здібностей курсантів у процесі навчання англійській мові. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 20.02.02 "Військова педагогіка і психологія". - Національна академія Прикордонних військ України, Хмельницький, 2001.

Дисертацію присвячено дослідженню питань розвитку творчих здібностей курсантів військового вузу. Високий рівень їх творчих здібностей автор розглядає як необхідну умову успішної соціалізації та професійного становлення. Проведено історико-педагогічний аналіз питань розвитку творчих здібностей, визначено напрями роботи з розвитку зазначених властивостей курсантів при вивченні англійської мови.

Встановлено, що для розвитку творчих здібностей курсантів в процесі вивчення англійської мови важливим є проведення роботи за такими напрямами, як забезпечення мотиваційної готовності


Сторінки: 1 2