У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

САПЕЛЬНІКОВА НАДІЯ ЛЕОНІДІВНА

 

УДК 519.866: 336

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ПІДТРИМКИ

ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ОРГАНІЗАЦІЇ

Спеціальність 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та

маркетинг

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор Дорофієнко В’ячеслав Володимирович, Донецька державна академія управління Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри менеджменту у невиробничій сфері.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Амітан Веніамін Наумович, акціонерне товариство “Данко”, перший віце-президент (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Костирко Лідія Андріївна, Східноукраїнський національний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою фінансів (м.Луганськ).

Провідна установа - Дніпропетровський національний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра міжнародних економічних відносин і бізнесу

(м. Дніпропетровськ).

Захист відбудеться “ 30 “ травня 2001 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ, кв.Молодіжний, 20-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету за адресою: 91034, м.Луганськ, кв.Молодіжний, 20-а.

Автореферат розісланий 27 квітня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Здійснення економічних реформ в Україні, їх спрямування на створення системи ринків, світова фінансова криза та фінансова криза в нашій країні вимагають створення нового виробничого механізму і, зокрема, радикальних змін в управлінні на мікрорівні. Теорія і практика управління організацій командно-адміністративної системи господарювання не відповідають новим економічним вимогам і вимагають проведення досліджень з автоматизованої підтримки прийняття рішень.

Отже, з огляду на нову економічну ситуацію в Україні, актуальною постає проблема удосконалення методів та моделей інформаційного та програмного забезпечення управління на мікрорівні в концепції систем підтримки прийняття рішень, що і визначило мету й основні завдання дослідження.

Суб’єкти підприємницької діяльності в тому чи іншому ступеню пов’язані з інвестиційною діяльністю. Прийняття інвестиційних рішень ускладнюється різними факторами: вид інвестицій; вартість інвестиційного проекту; численність доступних проектів; обмеженість фінансових ресурсів, які доступні для інвестування; ризик пов’язаний з прийняттям інвестиційного рішення тощо.

Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю наукового обгрунтування методичних положень розробки та впровадження інтелектуальних комп’ютерних систем підтримки прийняття рішень на мікрорівні, а також розробки організаційного, інформаційного, математичного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень. Все це поставило перед науковцями важливу й актуальну задачу теоретичної розробки і програмної реалізації концепції прийняття інвестиційних рішень.

Вивчення та аналіз літературних джерел з даної проблематики показали, що інтегрований програмний пакет Microsoft Office 97 в поєднанні з WWW-технологіями є ефективними засобами для розробки інформаційного, математичного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень.

Отже, актуальною є задача розробки і впровадження в організаціях комп’ютерної системи підтримки прийняття рішень. Розв’язання цієї задачі потребує, у свою чергу, поглибленого дослідження існуючих і розробки нових методів і принципів створення організаційного, інформаційного та програмного забезпечення, розробки економіко-математичних методів та моделей, які пов’язані з фінансовим менеджментом організацій.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане згідно з тематикою науково-дослідних робіт Донецької державної академії управління, яку затверджено на засіданні Вченої Ради ДонДАУ 28.01.99 року, № 99.06.02 “Розробка методів оновлення та розвитку організацій і підприємств соціальної інфраструктури” (номер держреєстрації 01990003654), та Договором про наукову і творчу співдружність між кафедрою менеджменту у невиробничій сфері та відділом проблем ефективного використання виробничого потенціалу Інституту економіки промисловості НАН України у 1999-2001 роках. При розробці теми автором запропоновано класифікацію підприємств різних форм власності для проведення розрахунків фінансових показників.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка підходів і методичних положень щодо удосконалення систем підтримки прийняття рішень фінансового спрямування в організації в умовах формування ринкової системи в Україні.

Реалізація мети роботи зумовила необхідність визначення і розв’язання таких задач:

аналіз досвіду прийняття рішень на мікрорівні;

визначення сутності і місця системи підтримки прийняття рішень у фінансовому менеджменті;

класифікація й аналіз моделюючих засобів систем підтримки прийняття фінансових рішень;

побудова структурної моделі систем підтримки прийняття фінансових рішень;

аналіз системи класифікації інвестицій для методичного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень;

розробка інформаційного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень.

аналіз ефективності впровадження проведених розробок в організаціях.

Об’єктом дослідження є системи прийняття рішень в організації в умовах становлення ринкової системи. Предметом дослідження є удосконалення систем підтримки прийняття рішень у фінансовому менеджменті.

Методи дослідження. Дослідження з обраного науково-практичного завдання базуються на загальнонаукових принципах проведення комплексних наукових досліджень. При проведенні дослідження були використані такі методи: метод структурно-логічного аналізу при побудові логіки та структури дисертаційної роботи; методи статистичного, техніко-економічного аналізу для класифікації систем підтримки прийняття рішень та систем класифікації інвестицій; метод математичного моделювання та аналізу при розробці інформаційного забезпечення систем підтримки прийняття рішень. Інформаційною базою дисертаційної роботи є теоретичні та методичні розробки вчених, результати проведених автором досліджень, офіційні статистичні матеріали, законодавчі та нормативні документи, що регламентують фінансову діяльність організації в Україні.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у подальшому розвитку теоретичних основ розробки систем підтримки прийняття рішень в організації.

Наукова новизна результатів дослідження, що виносяться на захист, полягає в наступному:

сформульовані принципи стандартизації управлінських рішень, що дало можливість запропонувати методологічні положення формування і функціонування банку стандартизованих рішень в організації;

обгрунтовано принципові основи проектування, розробки та впровадження систем підтримки прийняття рішень в організації, які базуються на класифікації завдань організаційного управління;

побудовано структурну модель систем підтримки прийняття фінансових рішень, за допомогою якої здійснюється прогнозування розвитку економічних процесів на мікрорівні;

розроблено класифікацію інвестицій при забезпеченні систем підтримки прийняття фінансових рішень, яка дозволяє забезпечити однозначне тлумачення термінів при створенні економіко-математичних та інших моделей для опису процесу прийняття рішень з інвестиційної діяльності;

запропоновано рекомендації щодо використання інформаційного, математичного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень в організації.

Практичне значення одержаних результатів. Методичні положення та рекомендації, що сформульовані в дисертації, є внеском у систему знань про методи і принципи управління на мікрорівні в умовах ринкової системи щодо систем підтримки прийняття фінансових рішень.

Практична цінність дисертації полягає у створенні науково обгрунтованої методичної бази проектування, розробки та впровадження комп’ютерних систем підтримки прийняття рішень в управлінні фінансами організацій в умовах становлення ринкової системи.

Практичну цінність мають:

методика розробки систем підтримки прийняття рішень, яка підтримує різні види діяльності при прийнятті рішень із структурованих, слабоструктурованих і неструктурованих проблем;

структурна модель систем підтримки прийняття фінансових рішень в організації, яка стимулює розвиток економічних процесів;

системи класифікації інвестицій щодо забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень, тобто тлумачать терміни при створенні економіко-математичних та інших моделей для опису процесу прийняття рішень з інвестиційної діяльності;

рекомендації щодо використання інформаційного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень у концепції баз даних і баз моделей засобами MS Office 97 та WWW-технологій.

Наукові результати, які отримані на основі проведеного дослідження, використовуються у розробці навчальних підручників, посібників, методик для підготовки студентів та слухачів курсів підвищення кваліфікації з даної проблематики, у вищих навчальних закладах України, моделюванні процесів прийняття фінансових рішень в організаціях (фірмах, компаніях).

Результати досліджень впроваджені і впроваджуються при виконанні науково-дослідних госпдоговірних тем ІЕП НАН України, в діяльності відкритого акціонерного товариства "Данко" (м. Донецьк), у навчальному процесі ДонДАУ, в розроблених наукових програмах або їх розділах, експертних висновках, навчальних дисциплінах, що підтверджено відповідними документами. Основні з них такі:

1. Головне фінансове управління Донецької обласної державної адміністрації. (Довідка № 11-54/01 від 10.01.2001 р.). При розробці автоматизованого робочого місця бухгалтера, економіста з прийому річних та квартальних звітів впроваджено методичні рекомендації з перевірки логічності побудови періодичних звітів. Використання запропонованих розробок у програмному забезпеченні дало змогу прискорити прийом звітів та полегшити перевірку їх логічної побудови.

2. Управління Державного казначейства у Донецькій області. (Довідка № 14-45/00 від 12.12.2000 р.). Впроваджено системи класифікації інвестицій щодо методичного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень. Періодичне використання методики дає можливість стежити за змінами в реалізації регіональних програм та інвестиційних проектів Донецької області.

3. Концерн “Донбасводбуд”. (Довідка № 54 від 04.01.2001 р.). При затвердженні програми перспективного розвитку організації керівництвом були використані рекомендації стосовно вдосконалення управління концерном при реструктуризації структури управління та обгрунтуванні нової структури апарату управління.

Особистий внесок здобувача. До основних наукових результатів, які становлять особистий здобуток дисертанта і виносяться на захист, належать:

обгрунтування необхідності управління фінансами організацій з точки зору комп’ютерних систем підтримки прийняття фінансових рішень;

структурна модель систем підтримки прийняття фінансових рішень в організації;

рекомендації щодо використання інформаційного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень засобами MS’ Office 97.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідались та одержали схвалення на Міжнародній науковій конференції “Соціально-гуманітарні проблеми менеджменту” (м. Донецьк, 1997 р.); на науково-методичній конференції “Інформаційні технології в освіті і управлінні” (м. Нова Каховка, 1999 р.); регіональній науково-практичній конференції “Стратегія управління соціально-економічним розвитком регіону на період до 2010 року” (м. Донецьк, 1999 р.); науково-практичному семінарі “Проблеми формування концепції інформатизації Донецької області ІЕП НАН України ( м. Донецьк, 2000 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2001” (м. Дніпропетровськ, 2001р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 14 наукових праць, серед яких – 9 статей у наукових журналах та 5 публікацій у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій - 9,3 д.а., з яких автору належить 4,4 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків, які викладені на 181 сторінці друкованого тексту, у тому числі 11 таблиць і 26 рисунків, які наведені на 19 сторінках. Список використаних літературних джерел 231 найменування приведений на 18 сторінках і 2 додатків – на 14 сторінках.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Створення систем підтримки прийняття управлінських рішень.

Останнім часом заслуговують дедалі більшої уваги проблеми прийняття рішень і поведінка особи, яка приймає ці рішення, що зумовлено зростаючим динамізмом навколишнього інформаційного середовища, збільшенням взаємопов’язаності багатьох рішень, різким темпом науково-технічного прогресу. Приймаючи рішення, керівники мають справу зі складним вибором та необхідністю генерування і розгляду множини альтернативних варіантів дій. Для їх оцінки використовуються знання спеціалістів, складні аналітичні розрахунки, наукові дослідження системи й засоби сучасної інформаційної технології. Тому питання підтримки рішень на всіх стадіях цього процесу стають дедалі актуальнішими (рис.1).

Автором обгрунтовано роль і значення прийняття управлінських рішень в організації. На основі проведеного аналізу стверджується, що для вирішення цих питань необхідно застосування моделювання й автоматизації творчої частини праці відповідальної групи працівників організаційного управління — керівників усіх рангів і осіб, які приймають рішення, в реальних умовах їх діяльності.

В організаційному управлінні питання прийняття рішень в своїй ситуаційній основі мають загальні риси: складний для оцінки характер альтернатив, що розглядаються; неповторність ситуації вибору; наявність сукупності різнорідних факторів, які необхідно враховувати під час прийняття рішень; недостатня визначеність наслідків дій; наявність особи або групи осіб, які несуть відповідальність за прийняття рішень.

Важливо визначити характер й особливості підготовки і прийняття рішень залежно від рівня організаційного управління з тим, щоб створити дійові алгоритми та моделі і на їх основі – програмні засоби СППР. Класифікація задач організаційного управління може бути поставлена у відповідність до певних груп працівників та спеціалістів. Можна виділити три таких групи: керівники (головні адміністратори, керуючі, директори, розпорядники), спеціалісти, технічні працівники (обслуговуючий персонал).

Накопичення значної кількості ефективних рішень так або інакше має бути пов’язананим з сучасними досягненнями інформатики і використанням комп’ютерної техніки.

З точки зору змістовного наповнення системи підтримки прийняття рішень, проблема поєднання інтересів спеціалістів наукового і практичного напрямів могла б знаходити розв'язання у процесі створення і постійного накопичення банку стандартизованих рішень як концептуального загальнонаукового і загальногосподарського характеру, так і конкретного вузько галузевого призначення. Створення такого банку не може бути одноетапним актом, це – процес довготривалої співпраці, який зміг би задовольнити і поєднати як наукові, так і практичні інтереси спеціалістів різних напрямів.

Особливістю формування такого банку є саме централізоване його накопичення, адже окремий конкретний користувач і навіть група користувачів-спеціалістів не зможуть здійснити таке накопичення внаслідок складності і виключної працемісткості задачі. Окремому користувачу доцільніше взагалі працювати без такого банку, ніж власноручно створювати його для власного використання. Отже, весь сенс застосування банку стандартизованих рішень у підприємництві полягає саме у централізованому його накопиченні.

Цикл управлінського рішення в умовах функціонування банку стандартизованих рішень наведений на рис. 2.

Виходячи із загальнометодологічних положень стандартизації, як науки, та особистих досліджень автора, в роботі сформульовані принципи стандартизації управлінських рішень: принцип типізації проблемних ситуацій; принцип типізації рішень; принцип обмеження кількості типових ситуацій і рішень; принцип узагальненої термінології; принцип відповідності рівня конкретизації типових ситуацій і типових рішень; принцип елементарності рішень; принцип типізації варіантів видозмін рішень; принцип агрегації рішень.

У дисертаційному дослідженні визначено поняття бази знань в системі підтримки прийняття управлінських рішень в розумінні сутнісного наповнення, а не програмного забезпечення, що дало можливість запропонувати методологічні положення формування і функціонування банку стандартизованих рішень в організації.

Аналізуючи дослідження з проблеми створення СППР необхідно відмітити,

 

що вони мають принципово нові ознаки: управління даними — необхідна і достатня кількість інформації про факти, що охоплюють відповідні припущення, інтереси та якісні оцінки у відповідності зі сприйняттям ОПР; управління обчисленнями і моделюванням — гнучкі моделі, які базуються на знаннях і наслідують спосіб мислення ОПР щодо процесу прийняття рішень; інтерфейс користувача — звичайна мова, безпосередня робота користувача з системою, програмні засоби, "дружні" користувачеві.

В Україні здійснюється перехід до ринкових відносин, і у зв’язку з формуванням фінансового ринку відкриваються нові можливості використання фінансових ресурсів організацій. Для організації ефективного управління фінансовими ресурсами істотне значення мають методологічна база та інформаційний інструментарій фінансового менеджменту, який охоплює систему принципів, методів, форм і прийомів регулювання ринкового механізму в галузі фінансів, і загальна мета яких полягає у підвищенні конкурентоспроможності господарюючого суб’єкту. При цьому значення і роль науково-методичного інструментарію, зокрема використання комп’ютерних технологій з підготовки й прийняття фінансових рішень, підвищуються із зростанням обсягу фінансових операцій.

Інформаційна система підтримки прийняття фінансових рішень може бути використана для підтримки різних видів діяльності в процесі підготовки і прийняття управлінських рішень: делегування відповідальності, ініціювання змін, вибору загальної стратегії дії, оцінки результатів, визначення фінансової та інвестиційної підтримки.

Аналіз сучасного стану комп’ютеризації управління фінансами організацій, виконаний у дисертаційної роботі, показав, що незважаючи на значну кількість розроблених і впроваджених автоматизованих систем управління підприємствами, автоматизація фінансових функцій зводилась до вирішення лише рутинних задач в умовах закритих ситуацій, для яких характерними є чітка визначеність вхідної інформації і наслідків дій, а методи обчислень зводяться до елементарних математичних операцій. Саме це і зумовило необхідність проведення серйозних теоретичних досліджень для створення засобів комп’ютерної підтримки фінансових рішень, обумовленої створенням ринкової системи в Україні.

Розділ 2. Аналіз процедури прийняття рішень в фінансовому менеджменті організацій.

Діяльність кожної організації можна представити як взаємопов’язану систему руху фінансових ресурсів, що визвані управлінськими рішеннями.

Фінансові ресурси і їх потоки є предметом фінансового аналізу. Його зміст і основна мета полягають в оцінці фінансового стану і виявленні можливостей підвищення ефективності функціонування суб’єкта господарювання за допомогою раціональної фінансової політики. Метод фінансового аналізу – це система теоретико-пізнавальних категорій, наукового інструментарію і регулятивних принципів дослідження фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

У дисертаційній роботі розглянуто класифікацію методів і прийомів фінансового аналізу в контексті розробки систем підтримки прийняття фінансових рішень в організації. Досліджені різні концепції інструментарія проведення фінансового аналізу на підприємстві, на основі чого зроблений висновок про необхідність обгрунтування і розробки нової схеми класифікації та ідентифікації показників фінансового стану, яка б відповідала стандартам методологічного забезпечення систем підтримки прийняття рішень фінансового спрямування.

Велика кількість показників використаних у фінансовому аналізі зумовлює необхідність створення класифікаційних груп. Але відсутність науково обгрунтованої і цілеспрямованої методики виділення класифікаційних ознак на практиці призводить до використання досить різних і, на думку автора, необгрунтованих та суперечливих підходів до цієї проблеми. На основі аналізу й узагальнення вітчизняного і закордонного досвіду фінансових розрахунків на підприємствах, у дисертації розроблена уніфікована система класифікації показників і коефіцієнтів. Всю численність коефіцієнтів розбито на п’ять груп: платоспроможність та ліквідність; прибутковість та рентабельність; фінансова стабільність; ділова активність; ринкова активність.

У роботі наданий опис і формалізовані процедури прийняття рішень щодо оцінки фінансового стану підприємства за допомогою найбільш вживаних методів: метод порівняння, метод зведення та угрупування, метод ланцюгових підстановок, метод різниць, метод аналізу критичних співвідношень, метод стабільного зростання підприємства, метод прогнозування банкрутства та інші.

Така широка гама методів дасть змогу користувачеві СППФР зробити комплексний аналіз фінансової ситуації прийняття рішень.

Для ефективного управління фінансовою системою організації та контролю за фінансовим станом можна створити фінансову модель, що відображає функції і задачі. які необхідно розв’язувати користувачеві (рис.3).

Така структурна модель, як елемент графічного інтерфейсу, дає змогу бачити систему в цілому. У фазі проектування СППФР окремі елементи моделі можна подати у вигляді діалогових систем.

В основу всіх фінансових розрахунків покладено баланс підприємства. Для створення методологічної бази розрахунків в системі підтримки прийняття фінансових рішень розроблена узагальнена схема структури активів і узагальнена схема структури пасивів, узагальнена схема звіту про фінансовий стан підприємства (рис. 4).

Розділ 3. Удосконалення систем підтримки прийняття рішень в організації.

Одним з найвідповідальніших елементів організаційного управління є прийняття рішень, до складу якого входять етапи: оцінка стану процесу; пошук, розробка і аналіз можливих варіантів дій; вибір одного якогось напряму дій.

У роботі систематизовані загальні умови і ситуації прийняття фінансових рішень в організаціях, виділені найбільш характерні фінансові операції, які потребують розробки засобів їх підтримки, включаючи спеціалізовані моделі, методи та комп’ютерні засоби підтримки прийняття фінансових рішень. На цій основі запропоновані рекомендації для удосконалення системи підтримки прийняття фінансових рішень.

Аналіз розвитку інформаційних систем від простих систем обробки даних до сучасних управлінських інтегрованих інформаційних систем дав можливість створити теоретичний і методологічний базис запропонованої системи підтримки прийняття фінансових рішень. Це дало змогу сформулювати основні вимоги до системи, що повинна базуватися на низці теоретичних положень і принципів, які відображають передовий досвід в галузі інформатики і які складаються з наступних положень:

система повинна функціонувати на IBM-сумісних комп‘ютерах під операційною системою сімейства Microsoft Windows, але бути максимально незалежною від платформи розробки;

система повинна дати змогу зберігати структуровані дані та організовувати їх в необхідні структури, що дасть змогу певним чином систематизувати їх;

система повинна охоплювати весь спектр мультимедійних технологій (тексти, формули, графіки, фотографії, аудіо- та відеоматеріали, підпрограми як реалізація певного алгоритму розрахунку - для забезпечення зберігання моделей);

система повинна мати інтуітивно-зрозумілий інтерфейс;

інформація повинна зберігатися у зручному та зрозумілому вигляді для користувача неспеціаліста в галузі інформаційних технологій, який експлуатує систему як експерт даної предметної галузі;

система повинна забезпечити зручний доступ до баз даних і баз моделей, повинна бути вирішена проблема швидкого пошуку необхідної інформації, та представлення її у зручному вигляді для конкретного застосування;

система повинна мати відкритий інтерфейс для редагування та доповнення елементів бази моделей. Користувач повинен мати змогу вносити зміни в існуючі та створювати нові моделі;

система повинна забезпечити зв’язок даних та моделей з іншою системою, яка може використовувати вказану інформацію для подальшої переробки і вирішення певних локальних задач.

Для створення СППФР бажано проведення аналізу попереднього досвіду створення і запровадження систем підтримки прийняття рішень і їх методологічної бази. Тому, з метою внесення більшої ясності в саме поняття СППР та уніфікування поглядів до розробки таких систем, проведено аналіз підходів класифікації СППР, що дало змогу виділити і дослідити два класи таких об’єктів — класифікаційні угрупування й окремі (потенційні) моделі СППР. Цей матеріал став основою розробки структурної моделі СППФР, яка охоплює комплекси фінансових задач (розрахунок фінансових показників, управління грошовими ресурсами і потоками, аналіз фінансового стану, прогнозування фінансових показників, аналіз і управління фінансовим ризиком, управління виробничо-матеріальними запасами, управління інвестиціями, управління економічною та екологічною безпекою). В ній відображено основні взаємозв'язки функціональних підсистем на відповідних рівнях управління та видах виробництва.

Оскільки всі технічні та інформаційно-логічні операції збору, переробки, зберігання, захисту, пошуку і розмноження інформації, яка необхідна для процесу управління і прийняття рішень, виконуються автоматизовано і апарат управління звільняється від таких робіт, то в умовах функціонування СППР надається можливість здійснювати реорганізацію управлінської структури організації в таких напрямах: децентралізація управління; скорочення рівнів управління; скорочення управлінського персоналу; перерозподіл функцій управлінської ланки; спрощення процедур прийняття науково обгрунтованих рішень; комп’ютерне моделювання процесів прийняття управлінських рішень. Досліджено ряд сучасних програмних засобів з метою використання в процесі розробки СППФР та запропоновано приклад реалізації системи з використанням Microsoft Office 97. Оскільки СППФР складається з трьох концептуальних компонентів: БД, СУБД; БМ, СУБМ; інтерфейсу користувача, і за умови, що база моделей реалізовується за допомогою Excel 97 для організації БД доцільно використовувати систему проектування та супроводу баз даних Access 97, оскільки вона має надійні та гнучкі функціональні зв'язки зі всіма програмами MS Office 97 та іншими Windows-додатками.

Для реалізації системи у роботі пропонується використовувати найбільш поширені програмні засоби, які функціонують у середовищі Windows. Проаналізувавши низку альтернативних варіантів для представлення добре структурованої економічної інформації запропоновано дані-елементи бази моделей представити в форматі гіпертекстового HTML-документа, який існує незалежно від операційної системи та дає змогу представляти практично всі моделі даних. Отже, забезпечуються вимоги стосовно апаратних та програмних засобів представлення моделей даних, можливості внесення змін та доповнень до бази моделей, можливості організації системи в ієрархічну структуру та можливої інтеграції з іншими програмними системами. В якості програмної оболонки можна використати будь-який відомий WEB-browser. Для реалізації системи, яка розглядається, використано Microsoft Internet Explorer. Це дає змогу використовувати добре розвинутий інтерфейс користувача для роботи з системою, представити базу моделей для сумісного використання в Internet або Intranet, що забезпечить доступ до вказаної інформації практично необмеженої аудиторії.

Перший рівень бази моделей системи в організації такий: фінансові ресурси; трудові ресурси; інформаційні ресурси; дослідження та розвиток; матеріальні та енергетичні ресурси; екологічні і соціальні ресурси; основні засоби і виробничі площі.

Другий рівень бази моделей СППФР в організації (як приклад розглянемо комплекси задач управління фінансовими ресурсами): прогнозування фінансових показників; аналіз фінансового стану; управління грошовими ресурсами; управління інтелектуальною власністю; управління інвестиціями; управління матеріальними запасами; управління фінансовим ризиком.

На третьому рівні ієрархії розташована WEB-сторінка, яка вміщує детальний опис моделей та дає змогу реалізувати вибрану модель. Як інструмент для цього можна використати Excel, Acces, JAVA-аплет, або інший програмний засіб, який дає змогу реалізувати модель, яка буде представлена в HTML-документ.

Запропоноване рішення розробки системи відповідає поставленим вимогам та забезпечує досить тривалий життєвий цикл з огляду на стрімкий розвиток WWW-технологій.

На рис. 5 наведено структурну схему програмної реалізації СППФР.

У процесі проектування та розробки СППФР архітектуру баз даних і баз моделей пропонується розглядати на трьох рівнях абстракції між ЕОМ і користувачами: зовнішньому (пов’язаному з тим, як окремі користувачі уявляють собі базу даних і базу моделей), концептуальному (надання повного інформаційного змісту БД і БМ в абстрактній формі порівняно зі способом фізичного зберігання даних та моделей) і внутрішньому (внутрішня модель складається з різних екземплярів типів записів, які зберігаються).

Запропоновані методичні положення і моделі широко застосовуються для проектування, розробки та впровадження систем підтримки прийняття фінансових рішень для ефективного управління виробничо-фінансовою діяльністю на мікрорівні в ринковій системі.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на основі проведених досліджень здійснено рішення актуальної задачі теоретичного і методичного обгрунтування підходів щодо удосконалення систем підтримки прийняття рішень в організації, зокрема у фінансовому менеджменті. Основні висновки і результати, які отримані в ході досліджень, зводяться до таких положень.

1. У роботі розроблені теоретичні підходи щодо удосконалення систем підтримки прийняття рішень на мікрорівні в умовах формування ринкової системи країни, запропоновані технологічні підходи до проектування, розробки і впровадження систем підтримки прийняття рішень в організації, побудована структурна модель систем прийняття рішень, визначені системи класифікації інвестицій для методичного забезпечення систем підтримки прийняття рішень, запропонована методика розробки інформаційного, математичного і програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень в організації.

2. Автором обгрунтовані роль і значення прийняття управлінських рішень в організації. На основі проведеного аналізу стверджується, що вирішення проблеми полягає в моделюванні й автоматизації на цій основі творчої частини роботи відповідальних працівників організаційного управління - керівників усіх рангів і осіб, що приймають рішення в реальних умовах діяльності.

З погляду змістовного наповнення системи підтримки прийняття рішень, проблема об'єднання інтересів спеціалістів наукового і практичного напрямів може знайти розв’язання в процесі створення і постійного накопичення банку стандартизованих рішень. У роботі сформульовані принципи стандартизації управлінських рішень.

3. Досліджено різноманітні концепції побудови інструментарію фінансового аналізу в організації, і на основі цього зроблено висновок про необхідність обгрунтування і розробки нової схеми класифікації та ідентифікації показників фінансового стану, який повинен відповідати стандартам методологічного забезпечення систем підтримки прийняття рішень фінансового напряму.

4. Основою інвестиційної діяльності на підприємствах є чітке визначення ролі і напрямів укладення капіталу з метою отримання в майбутньому прибутків, моделювання і класифікація інвестицій. Зроблений в дисертації аналіз літературних джерел дозволяє констатувати різноманіття думок і підходів до цих питань, відсутність системного методичного опрацювання проблеми інвестування в цілому з метою створення науково обгрунтованої методологічної бази підтримки прийняття рішень засобами СППР фінансового спрямування.

5. На основі проведеного аналізу інформаційного забезпечення управління фінансами на мікрорівні та формалізації окремих процесів управління в організації сформульовано перелік вимог до автоматизованої СППФР.

6. Запропоновано розв’язання проблеми накопичення моделей в базі моделей та в результаті аналізу програмних засобів для використання системи управління моделями, подано обгрунтування вибору електронних таблиць як ядра СУБМ.

7. Досліджено ряд сучасних програмних засобів з метою використання в процесі розробки СППФР та наведено приклад реалізації системи з використанням Microsoft Office 97 та Internet Explorer. При цьому подається варіант практичного розв’язання низки питань, які пов’язані із структуруванням інформації в СППФР, доступом до великих обсягів статистичних даних для обробки в моделях системи та створення нових моделей із застосуванням інструментальних засобів для розв’язання класу фінансових задач підвищеної складності, що пов’язані з великим обсягом обчислювальних процедур.

8. Запропоновані рекомендації, методи та програмні засоби можуть широко застосовуватися для проектування, розробки та впровадження СППФР з метою ефективного управління виробничо-фінансовою діяльністю організації на мікрорівні в ринковій системі.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Черноволенко И.Ф., Дорофиенко В.В., Сапельникова Н.Л. Процессы и эффективность управления организацией: Монография.- Х.: Основа, 1999. – 81 с.

Особистий внесок здобувача: систематизовано технологічну структуру процесів управління. Визначено основні підходи до розрахунків економічної ефективності процесів управління.

2. Бреславцев А.В., Болденков В.И., Сапельникова Н.Л. Организационно-экономические проблемы стратегического управления предприятием // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности. Сб. науч. тр. Институт экономики промышленности НАН Украины. - Донецк: ИЭП НАНУ,1998. - С. 144-154.

Особистий внесок здобувача: виконано класифікацію підприємств різних форм власності щодо проведення розрахунків фінансових показників.

3. Сапельникова Н.Л. Экономическая оценка инвестиционного менеджмента // Вестник Донецкой государственной академии управления “Менеджер”. - 1999. - № 1. – С. 67-71.

4. Сапельнікова Н.Л. Проблеми створення систем підтримки прийняття фінансових рішень // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 29. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. - С. 43-48.

5. Сапельникова Н.Л. Формирование стратегии развития социальной инфраструктуры регионов в Украине // Вісник Харківського державного університету. Економічна серія. – 2000. - № 480. – С. 264-269.

6. Сапельнікова Н.Л. Методи та прийоми фінансового аналізу // Вестник Донецкой государственной академии управления “Менеджер”. - 2000. - № 5(12). – С. 101-107.

7. Сапельникова Н.Л. Классификация инвестиций для создания методики обеспечения принятия финансовых решений на уровне отдельных организаций //Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 69. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 10-14.

8. Сапельникова Н.Л. Теоретические основы поддержки принятия решений по управлению инвестициями в организации // Вестник Донецкой государственной академии управления “Менеджер”. – 2001. - №1(13). – С. 31-41.

9. Сапельнікова Н.Л., Дятлова В.В., Абдулін Р.В. Інформаційне забезпечення управління підприємством // Сборник научных трудов Донецкой государственной академии управления “Социальный менеджмент и управление информационными процессами”. Серия “Государственное управление”, т.1, вып.2. – Донецк: ДонГАУ, 2000. – С. 185-190.

Особистий внесок здобувача: розроблена структура управлінської інформаційної системи за функціональними підсистемами.

10. Дорофиенко В.В., Клейнер Я.С., Сапельникова Н.Л. Проблемы управления экономикой в современных условиях // Материалы международной научной конференции “Социально-гуманитарные проблемы менеджмента”. – Донецк: ДонГАУ, 1997. – С. 218-220.

Особистий внесок здобувача: обгрунтування невідповідності між рівнем підготовки користувачів та новими технічними і програмними засобами, що разом з іншими факторами дозволить удосконалити певним чином державну політику в соціальному менеджменті.

11. Сапельникова Н.Л. Операционный менеджмент как организация в органах местного самоуправления // Матеріали науково-методичної конференції “Інформаційні технології в освіті та управлінні”. – Херсон: ХДТУ, 1999. - С. 237-238.

12. Сапельникова Н.Л. Усиление роли местных бюджетов в формировании стратегии развития социальной инфраструктуры // Материалы региональной научно-практической конференции “Стратегия управления социально-экономическим развитием региона на период до 2010 р.”. – Донецк: ДонГАУ, 1999. - С. 90-95.

13. Дорофієнко В.В., Клейнер Я.С., Древицька І.Ю., Сапельнікова Н.Л., Папазова О.М. Информатизация сферы образования как комплексная фундаментальная проблема XXI – го века // Матеріали науково-практичного семінару “Проблеми формування концепції інформатизації Донецької області” – Донецьк: Інститут економіки промисловості НАН України, 2000. – С. 41-50.

Особистий внесок здобувача: внесені пропозиції щодо реалізації систем підтримки прийняття рішень в умовах універсального програмного забезпечення (Microsoft Office 97).

14. Сапельнікова Н.Л. Проблеми комп’ютеризації управління фінансами підприємств // Матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2001”, Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 32. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 11-12.

АНОТАЦІЯ

Сапельнікова Н.Л. Удосконалення систем підтримки прийняття рішень в організації. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Східноукраїнський національний університет Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2001.

У дисертації обгрунтовано роль і значення прийняття управлінських рішень в організації, розроблено рекомендації щодо вдосконалення систем підтримки прийняття рішень на мікрорівні в умовах формування ринкової системи країни, запропоновано технологічні підходи до проектування, розробки та впровадження систем підтримки прийняття фінансових рішень в організації, побудовано структурну модель системи, визначені системи класифікації інвестицій щодо методичного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень, запропоновано рекомендації щодо використання інформаційного, математичного та програмного забезпечення систем підтримки прийняття фінансових рішень в організації.

Теоретичні основи та методичні положення, що сформульовані в дисертації, є внеском у систему знань про методи і принципи управління фінансами на мікрорівні в умовах ринкової системи для систем підтримки прийняття фінансових рішень.

Ключові слова: удосконалення, управлінські рішення, організація, системи підтримки, структурна модель, фінансовий менеджмент.

АННОТАЦИЯ

Сапельникова Н.Л. Совершенствование систем поддержки принятия решений в организациях. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Восточноукраинский национальный университет Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2001.

В диссертации обоснована роль и значение принятия управленческих решений в организации, разработаны рекомендации по совершенствованию систем поддержки принятия решений на микроуровне в условиях формирования рыночной системы страны, предложены технологические подходы к проектированию, разработке и внедрению систем поддержки принятия решений в организации, построена структурная модель систем принятия решений, определены системы классификации инвестиций для методического обеспечения систем поддержки принятия решений, предложены рекомендации по использованию информационного и программного обеспечения для систем поддержки принятия решений в организации.

Автором обоснована роль и значение принятия управленческих решений в организации. На основе проведенного анализа утверждается, что фактически проблема состоит в моделировании и автоматизации на этой основе творческой части работы ответственных сотрудников организационного управления – руководителей всех рангов и лиц, которые принимают решения в реальных условиях деятельности.

С точки зрения содержательного наполнения системы поддержки принятия решений, проблема объединения интересов специалистов научного и практического направлений может найти решение в процессе создания и постоянного накопления банка стандартизованных решений. В работе сформулированы принципы стандартизации управленческих решений.

Исследованы различные концепции инструментария проведения финансового анализа в организации, и на основе этого сделан вывод о необходимости обоснования и разработки новой схемы классификации и идентификации показателей финансового состояния, которая должна соответствовать стандартам методологического обеспечения систем поддержки принятия решений финансового направления.

Проведен анализ литературных источников, позволяющий констатировать многообразие мыслей и подходов к этим вопросам, отсутствие системной методической проработки проблемы инвестирования в целом, с точки зрения создания научно обоснованной методологической базы поддержки принятия решений способами систем поддержки принятия решений. Данная проблема исследована в диссертации и получены новые научные результаты.

В работе сформулирован перечень требований к автоматизированной системе поддержки принятия решений и предложены рекомендации по использованию информационного и программного обеспечения систем поддержки принятия финансовых решений. В результате анализа программных способов для использования системы управления моделями представлено обоснование выбора электронных таблиц как ядра СУБМ.

Исследован ряд современных программных способов с целью использования в процессе разработки систем поддержки принятия решений и предложен пример реализации системы с использованием Microsoft Office 97. При этом предлагается вариант практического решения ряда вопросов, связанных со структурированием информации в системе поддержки принятия решений.

Предложенные рекомендации, методы и программные способы могут широко применяться для проектирования, разработки и внедрения систем поддержки принятия решений и, в частности, финансовых решений с целью эффективного управления производственно-финансовой деятельностью организации на микроуровне в рыночной системе.

Ключевые слова: совершенствование, управленческие решения, организация, системы поддержки, структурная модель, финансовый менеджмент.

SUMMARY

Sapelnikova N.L. Improvement of decision-making support systems in an organisation. - Manuscript.

Thesis on competition for a scientific degree of the Candidate of Economic Sciences on a speciality 08.06.02 - Business, management and marketing. – East Ukrainian National University of Ministry of Education and Science of Ukraine, Lugansk, 2001.

The topic of the thesis is the role and value of taking the administrative decisions in organisations. Recomendations for improvement of a micro level decision-making support systems are developed with regards to the condition of formation of a market system in the country. The technological approaches concerning design, elaboration and introduction of support systems for taking financial decisions in organisation are suggested and the structural model of the system is constructed. The thesis contains the determination of the systems of investments classification as for methodology support systems of taking the financial decision. Methods of elaboration of information, mathematics and software aspects of support systems for taking financial decisions.

The theoretical basis and methodical positions, presented in the thesis are the contribution to the system of knowledge about methods and principles of control of the finance on a micro level under the conditions of a market system for support systems of taking the financial decisions.

Keywords: management, decision making, micro level, classification, investment, structural model, financial decisions.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТАНОВЛЕННЯ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ЗАСАД ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ ЯК ПРІОРИТЕТНОЇ ГАЛУЗІ ГУМАНІТАРНОГО ЗНАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ У ШКІЛЬНИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ПІДЛІТКІВ ЗА ІНТЕРЕСАМИ - Автореферат - 29 Стр.
обгрунтування та ефективність системної ензимної і сінглетно-кисневої терапії У ХВОРИХ НА системний червоний вовчак - Автореферат - 25 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОЇ КАНДИДО-ГЕРПЕТИЧНОЇ ІНФЕКЦІЇ ПОРОЖНИНИ РОТА У ДІТЕЙ ( КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 45 Стр.
ДІЯЛЬНІСТЬ УРЯДУ Ю.ХМЕЛЬНИЦЬКОГО В УМОВАХ ЗАГОСТРЕННЯ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ДЕРЖАВІ (1659-поч.ІббЗ рр.) - Автореферат - 33 Стр.
Національно визвольні змагання в Галичині XV–XVIII ст.: Військово-історіографічний аспект - Автореферат - 24 Стр.
Якість діагностики, ретроспективний і перспективний аналіз захворюваності злоякісними новоутвореннями щелепно-лицевої ділянки (за матеріалами Полтавської області) - Автореферат - 25 Стр.