У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ІНСТИТУТ ЗЕРНОВОГО ГОСПОДАРСТВА УААН

ШОКАЛО Наталія Сергіївна

УДК 635.656:631.52

СЕЛЕКЦІЙНА ЦІННІСТЬ ФОРМ ГОРОХУ З РІЗНИМ ТИПОМ

СТЕБЛА, ЛИСТКІВ І СУЦВІТЬ В ПІВНІЧНОМУ СTЕПУ УКРАЇНИ

06.01.05 - селекція і насінництво

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

сільськогосподарських наук

Дніпропетровськ - 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на Красноградській дослідній станції Інституту зернового господарства УААН

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Клиша Андрій Іванович, Красноградська дослідна станція Інституту зернового господарства УААН, завідувач лабораторії селекції зернобобових культур

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Філіпов Генріх Леонідович, Інститут зернового господарства УААН, завідувач фізіології кукурудзи

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Чекригін Петро Михейович, Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, завідувач лабораторії селекції зернобобових культур

Провідна установа: Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла УААН, м. Миронівка

Захист відбудеться 18 травня 2001 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.353. 01 при Інституті зернового господарства УААН за адресою: 49027, м. Дніпропетровськ 27, вул. Дзержинського, 14; тел.: 45-02-36

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту зернового господарства УААН

Автореферат розісланий 18 квітня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Мусатов А.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальнiсть теми. Горох за білковістю є однією з найважливіших зернобобових культур. Виcокий вміст білка, різноманітність викорис-тання, позитивний вплив на родючість грунту, доцільність посіву як пожнивної, парозаймаючої, проміжної культури, можливість виро-щування в різних регіонах зумовлюють вагоме народногосподарське значення гороху.

Хоча потреба білка в Україні щороку зростає, площі під цією культурою неухильно скорочуються. Якщо в кінці 80-х років горох висівали на площі 1,5 млн. га, то в 1999 р. лише на 600 тис. га.

Однією з причин цього є те, що більшість зареєстрованих сортів гороху переважно лісостепового екотипу і слабо реалізують свої можливості в умовах північного Степу України. Вони також недостатньо стійкі до вилягання, ураження шкідниками та хворобами. Для цієї зони необхідні посухостійкі сорти степового екотипу, які б успішно протистояли негативному впливу грунтової і повітряної посухи. Тому актуальними є дослідження, пов’язані з вивченням, підбором та оцінкою вихідного матеріалу, необхідного для їх створення.

Зв,язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Експериментальні дослідження по темі дисертації виконувались автором у відповідності з тематичним планом науково-дослідних робіт лабораторії селекції зернобобових культур Красноградської дослідної станції Інституту зернового господарства УААН і були складовою частиною завдання 02.04 ”Створити для Степу України і передати в державне сортовипробування посухостійкі і високоурожайні сорти зернобобових культур” (№ державної реєстрації 0197 U 000092).

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи було виділити і створити нові продуктивні форми гороху з високою якістю продукції, адаптовані до умов північного Степу України, які б містили в собі ознаки, що підвищують технологічність культури.

У зв,язку з цим були поставлені такі задачі:

- підібрати та оцінити вихідний матеріал гороху різного еколого-географічного походження з різним типом стебла, листків, суцвіть;

- встановити сортову реакцію на екстремальні умови розвитку;

- відібрати форми з підвищеною продуктивністю та іншими селекційно-цінними ознаками;

- провести гібридизацію відібраних сортозразків з подальшою оцінкою створених гібридів;

- оцінити лінії в селекційному розсаднику і контрольному випробуванні за основними господарськи цінними ознаками.

Об,єкт дослідження: горох посівний продовольчого, фуражного і овочевого використання;

Предмет дослідження: 135 сортозразків гороху з різним типом стебла, листків і суцвіть;

Методи дослідження: парна, зворотня і складно-ступінчаста гібридизація в поєднанні з добором.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше в умовах північного Степу України:

- проведено порівняльну оцінку сортозразків гороху з різним типом стебла, листків і суцвіть (звичайних, безлисточкових, багатократно-пірчастих, акацієвидних, з рудиментними прилистниками, багатоплідних, з детермінантним типом росту, штамбових, напівкарликових), за продуктивністю, посухостійкістю, холодостійкістю, стійкістю до шкідників і хвороб;

- визначений характер успадкування основних господарськи цінних ознак;

- одержані продуктивні лінії (номери) для подальшої селекції.

Практичне значення одержаних результатів. Виділений цінний вихідний матеріал для селекції на продуктивність, посухостійкість, холодостійкість, толерантність до зерноїда. Створений новий селекційний матеріал з комплексом господарськи цінних ознак.

Особистий внесок здобувача. Особисто автором здійснено огляд і узагальнення літератури за темою дисертаційної роботи, проведення дослідів, обліків та спостережень, проведено математичний аналіз дослідних даних.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідались на засіданнях вченої Ради Інституту зернового господарства УААН (1998-2000 рр.), на V-му з,їзді Українського ентомологічного товариства (Харків, 1998 р.), на міждержавній науково-виробничій конференції ”Наукове забезпечення агропромислового виробництва” (Одеса, 1999 р.), на міжнародній конференції ”Наукові основи стабілізації виробництва продукції рослинництва (Харків, 1999 р.), на коорди-нацiйнiй нарадi по селекцii зернобобових культур (Харкiв, 2000 р.).

Публікації. Матеріали дисертації опубліковані в 11 наукових працях, з яких 6 у фахових виданнях.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація викладена на 139 сторінках машинописного тексту, складається із вступу, 3 розділів, 12 підрозділів, висновків, практичних рекомендацій. Вміщує 20 таблиць, 4 рисунки, 4 додатки. Список використаних джерел нараховує 224 назви, в т.ч. 17 публікацій іноземних авторів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Обгрунтування та умови досліджень

На основі літературних джерел висвітлені досягнення і сучасний стан селекції гороху, а також описано ботанічну, морфологічну та біологічну характеристику культури.

Дослідження проводились у 1997-1999 рр. на Красноградській дослідній станції Інституту зернового господарства УААН. Грунти дослідної станції - чорноземи звичайні, середньогумусні з глибиною профілю до 100-120 см і вмістом гумусу 5-6 %.

Клімат зони помірно-континентальний з холодною зимою та жарким літом. Середня температура січня –7,20С з абсолютним мінімумом –350 С, липня - 20,80С з абсолютним максимумом 38,60С. Сума річних середньодобових температур вище 50С складає 31900С. Середня річна кількість опадів 515 мм.

Погодні умови років досліджень відрізнялися від середніх багаторічних показників. 1997 рік на початку вегетації гороху характеризувався недостатнім зволоженням грунту, а в подальшому - надмірною кількістю опадів, що негативно вплинуло на продуктивність рослин.

Особливо посушливим під час вегетаційного періоду гороху був 1998 рік. Оптимальним для росту і розвитку гороху був 1999 рік, хоча на початку вегетації температура повітря знижувалась до –60С.

У наших дослідженнях вихідним матеріалом були 135 сортозразків гороху, одержаних від колишнього Всесоюзного інституту рослинництва ім. М.І.Ва-вілова, Інституту рослинництва ім. В.Я.Юр,єва, Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції, Красноградської дослідної станції, Луганського інституту агропромислового виробництва.

При закладенні польових дослідів, проведенні обліків, аналізів і спостережень керувались Методикою державного сортовипробування сільськогосподарських культур (1985), Методикою польового досліду за В.Г.Вольфом (1966), Б.А.Доспєховим (1979), а також Методикою польових дослідів, розробленою Інститутом зернового господарства УААН (1983).

Статистичний обробіток дослідних даних здійснювався методом дисперсійного аналізу за В.Я. Юр,євим, П.В. Кучумовим, В.Г. Вольфом (1958); В.Г. Вольфом (1966) та Б.А. Доспєховим (1979).

Ступінь фенотипічного домінування ознак продуктивності визначали за B.Griffing (1950), а класи домінування - за G.M.Beil та R.E.Atkins (1965). За найбiльш важливими парами показникiв i господарськи цiнних ознак виведенi коефiцiєнти кореляцii.

Характер мінливості основних ознак продуктивностi в природних і гібридних популяціях визначали згідно методики ВІР (Макашева Р.Х., Варлахов М.Д. та ін., 1976).

Результати вивчення вихiдного матерiалу

Вегетаційний період гороху в зв,язку з гідро-термічними умовами середовища. Значний вплив на продуктивність гороху має температура повітря та умови зволоження в період від сходів до стиглості. За температури 1-20С насіння гороху проростає через 10 діб, в той час як при 200С - через 3 доби. Підвищення середньодобової температури повітря в межах від 12 до 200С сприяє скороченню тривалості періоду “посів - сходи” від 17 до 8 діб.

У наших дослідженнях найбільш сприятливі умови для проростання насіння гороху склались у 1997 р., коли температура повітря становила 150С при недостатній зволоженості грунту. За таких умов сходи з’явилися через 13 днів.

Низька температура (до -30С) під час посіву у 1998 р. обумовила появу сходів на 16 день. Пізня поява сходів відмічалась також у 1999 р., коли під час сівби температура знижувалась до -3,2 -80С. Це доводить, що температурний фактор у період “посів - сходи” є не менш важливим, ніж кількість опадів.

Відомо, що сума позитивних температур повітря для другого періоду вегетації гороху (від сходів до цвітіння) становить близько 5800С. При проведенні наших досліджень вона становила 674,40С (1997 р.), 541,20С (1998 р.) і 662,40С (1999 р.). Тривалість вегетаційного періоду від сходів до цвітіння знаходилась у зворотній залежності від середньодобової температури повітря. При середній температурі повітря 16-180С тривалість даного періоду становила в середньому 39 (1997 р.) і 33 доби (1998 р.). Зниження температури до 12-130С (1999 р), а також весняні заморозки (до –60С), які спричинили пошкодження рослин гороху, призвели до збільшення періоду сходи - цвітіння до 48 дiб.

Тривалість періоду цвітіння - дозрівання у 1997 році становила 33 доби, чому сприяла значна кількість опадів (171,9 мм). Коротшим був даний період у 1998 році - 26 дiб. На прискорення цвітіння гороху вплинула грунтова і повітряна посуха, а також мала кількість опадів - 20,9 мм.

Достатнє забезпечення вологою у 1999 році (65,8 мм) і зростання середньодобових температур повітря до 250С обумовило скорочення періоду цвітіння - дозрівання до 27 діб.

Встановлено, що тривалість вегетаційного періоду гороху певним чином впливає на його урожайність. Виявлена тенденція до позитивної залежності рівня продуктивності від тривалості міжфазних періодів “схо-ди - цвітіння” і “сходи - стиглість” (r = 0,385; 0,298).

Складні і відмінні за роками гідро-термічні умови дозволили виділити цінні форми не лише за урожайністю, а й за стійкістю до посухи, заморозків та надмірного зволоження.

Ушкодження сортозразків гороху весняними заморозками. В 1999 р. (4-7 травня) сформовані сходи гороху у фазі 6-7 листків були значно ушкоджені заморозками до -60С. Це дозволило оцінити колекцію гороху за відсотком ушкоджених рослин та за ступенем ушкодження за шестибальною шкалою (за Методикою Держкомісії по сортови-пробуванню).

Найстійкішими до заморозків виявились сортозразки Норд, Countess, Штамбовий 2, Люпиноїд ЛІ-203-94, Дамир 2, Аксайський вусатий. Досить толерантними були сортозразки лісового і лісостепового екотипів, які відносяться переважно до безлистних (вусатих) форм: Полтавець 2, Ювіляр, Орлус, Дельта, Cebeco, Finale, Solara.

У значної кількості сортозразків були ушкоджені не тільки листочки й прилистники, а й точки росту. Але завдяки вчасному відростанню бічних пагонів (2-4 на рослині), рослини гороху сформували задовільний урожай (табл. 1).

Таблиця 1

Кращі за холодостійкістю і продуктивністю сортозразки гороху, 1999 р.

Сортозразки | Ушкоджено заморозками рослин, % | Ступінь

ушкодже- | Урожай-ність | Продук-тивність

всього | в т.ч. сильно ушкоджених *) | ння, бал | зерна

з 1 м2, г | 10 рослин, г

Харківський 85, стандарт |

49 |

18 |

4 |

289 |

92

Норд | 2 | 0 | 0 | 270 | 85

Полтавець 2 | 6 | 1 | 1 | 315 | 95

Finale | 8 | 2 | 0 | 280 | 108

Countess | 11 | 1 | 0 | 270 | 107

Ювіляр | 6 | 1 | 1 | 349 | 107

Штамбовий 2 | 6 | 0 | 0 | 263 | 86

Аксайський вусатий |

4 |

0 |

1 |

317 |

97

Інтенсивний 92 | 20 | 12 | 1 | 348 | 103

Бітюг | 4 | 0 | 1 | 346 | 108

Уладівський харчовий |

4 |

4 |

0 |

325 |

102

*). Ушкоджені листки, прилистники і точки росту

Хвороби і шкідники. В останні роки урожайність гороху складає 10-15 ц/га, але в господарствах, де приділяють належну увагу цій культурі, збір зерна становить понад 30-35 ц/га. Значний вплив на зниження рівня урожайності має шкодочинність хвороб та шкідників. Вивчення колекції гороху протягом 1997-1999 рр. показало, що в період надмірного зволоження (червень - липень 1997 р.) найбільш поширеними і шкодо-чинними хворобами цієї культури були темноплямистий аскохітоз та іржа.

У 1998 році під час вегетації гороху спостерігалась висока температура і низька відносна вологість повітря. Під впливом цих факторів ступінь розвитку хвороб був незначним. При проведенні обліків усі рослини з ділянок були практично здоровими.

За 1997-1999 рр. на початку вегетації рослин мало місце пошкодження бульбочковими довгоносиками молодих листків гороху. Цьому сприяла суха сонячна погода, при якій підвищувалась активність жуків, в той час як недостача вологи в грунті уповільнювала ріст сходів гороху. Розподіл сортів за ступенем стійкості показав, що близько 50% зразків є середньостійкими (ушкодженість 2-3 бали за методикою ВІР): Норд, Богатир чеський, Неосипаючий 1, Першоцвіт, Харківський 85 та ін. Сорти, які менше ушкоджувались бульбочковими довгоносиками, харак-теризувалися більш прискореним розвитком саме на початкових етапах органогенезу.

Винятково небезпечний шкідник - гороховий зерноїд. Його шкодочинність надзвичайно висока (до 50% насіння). В наших дослідженнях вітчизняні сортозразки порівняно із іноземними були більш сприйнятливими до ушкодження цим шкідником, особливо сорти зернового типу, які характеризуються високою енергетичною цінністю.

Цінні генотипи, які слабо ушкоджувались цим шкідником, відносяться переважно до форм цукрового гороху із зеленим забарвленням насіння, з детермінантним та напівдетермінантним типом стебла, вусатою або багатолисточковою формою листків. Слабо ушкоджувались також ранньостиглі сорти, які уникають масової яйцекладки жука (табл. 2).

Таблиця 2

Сортозразки гороху, що слабо ушкоджувались брухусом,

1997-1999 рр.

Назва сорту | Вегетацій-ний період, діб | Урожай-ність зерна

з 1 м2, г | Продук-тивність 10 рослин, г | Ушкодже-ність зерно-їдом, % | Середнє квадратичне відхилення

Харкiвський 85, стандарт |

77 |

185 |

65,7 |

29 |

15

Овочевий 76 | 79 | 169 | 56,7 | 6 | 8,6

Каскад | 80 | 85 | 31,9 | 7 | 8,5

Беркут | 78 | 123 | 44,5 | 11 | 10,1

Совінтер | 80 | 109 | 39,6 | 11 | 11,4

Першоцвіт | 75 | 233 | 84,3 | 12 | 12,4

Кубанець 1162 | 76 | 122 | 40,7 | 12 | 15

Triplex | 82 | 141 | 49,4 | 12 | 9,3

Р-1797 | 73 | 104 | 38,4 | 12 | 11,9

Красноград-

ський 8 |

78 |

219 |

75,0 |

13 |

8,5

Уладівський ювілейний |

79 |

159 |

58,8 |

13 |

13,2

Сквірський | 79 | 104 | 35,1 | 13 | 19

Сармат | 76 | 101 | 40,3 | 13 | 14,4

Тому такі форми доцільно залучати в гібридизацію для створення стійкого вихідного матеріалу.

Продуктивнiсть та якiсть урожаю. При вивченні колекції гороху особливу увагу приділяли таким показникам продуктивності та якості урожаю: урожай в перерахунку на 1 м2, продуктивність 10 рослин, маса 1000 насінин, стійкість рослин до вилягання у передзбиральний період, вміст білка, жиру, клітковини, тривалість розварювання насіння.

В роки досліджень виділилось біля 30 зразків, які на 10-48 % перевищують стандарт за урожайністю (табл. 3). Найвищим (233 - 219 г/м2) цей показник був у сортів Першоцвіт, Акацієвидний 1, Красноградський 8, БМ-2-2-231/1. Вони значно різнились за тривалістю вегетаційного періоду (74-82 доби). Серед них були сортозразки із звичайним морфотипом (Красноградський 8, Бельцький янтарний, Неосипаючий 1 та ін.), а також безлисточкові, так звані вусаті форми (Норд, Аксайський вусатий, Орлус, Полтавець 2), з непарнопірчастим листком (Акацієвидний 1), багатоплідні (Багатоквітковий, Білкове гроно).

Таблиця 3

Продуктивні та якісні сортозразки гороху, 1997-1999 рр.

Назва сортозразка | Вегетацій-ний період, | Висо-та рос-лин, |

Урожайність, г/м2 |

Продук-тивнiсть 10 рослин, | Маса 1000 насі-нин,

діб | см | 1997 | 1998 | 1999 | Х | г | г

Харківський 85,

стандарт |

77 |

87 |

56 |

72 |

344 |

157 |

162 |

55,9 |

227

Молдавський 88 |

80 |

69 |

106 |

151 |

316 |

191 |

111 |

71,1 |

214

Бельцький янтарний |

79 |

69 |

57 |

112 |

440 |

203 |

207 |

74,7 |

197

Першоцвіт | 75 | 80 | 113 | 183 | 405 | 233 | 152 | 84,3 | 199

Рапорт | 82 | 66 | 158 | 89 | 343 | 196 | 132 | 69,4 | 247

Красноград-ський 8 |

78 |

104 |

133 |

111 |

412 |

219 |

168 |

75,0 |

188

Куйбишевський | 80 | 64 | 52,4 | 106 | 425 | 194 | 201 | 66,9 | 225

БМ-2-2-231/1 | 79 | 60 | 135 | 119 | 393 | 219 | 155 | 72,4 | 235

ЛІХ-84-744 | 80 | 71 | 115 | 98 | 355 | 202 | 144 | 66,9 | 216

Акацієвидний 1 | 83 | 89 | 151 | 85 | 458 | 231 | 199 | 79,8 | 206

Надійний | 76 | 61 | - | 107 | 362 | 216 | 180 | 71,4 | 276

Бітюг | 74 | 53 | - | 63 | 346 | 204 | 200 | 65,8 | 251

Харківський 317 | 77 | 66 | - | 97 | 331 | 214 | 166 | 68,6 | 266

Світязь | 75 | 68 | - | 81 | 336 | 208 | 181 | 66,8 | 249

Харківський янтарний |

75 |

65 |

- |

63 |

367 |

215 |

215 |

65,8 |

302

НІР | 37,4 | 24,6 | 17,8

- середнє квадратичне відхилення

Сортозразки Норд, Полтавець 2, Зубр, БМ-2-2-231/1, Орловчанин мають детермінантний та напівдетермінантний тип росту. Це сприяє більш дружньому дозріванню насіння і запобігає переростанню рослин в умовах надмірного зволоження.

Під впливом погодніх умов насіннєва продуктивність рослин гороху характеризується високою фенотипічною мінливістю (Родін Є.А., 1979). За роки досліджень відносно стійкою (стабільною) урожайністю характеризувались сорти Молдавський 88, Першоцвіт, Ювіляр, Рапорт, Зубр, Красноградський 8, БМ-2-2-231/1, ЛІХ-84-744, Льговський 288, Харківський 317 ( = 111 - 168 г).

Основні елементи комбiнацiйноi та аналiтичноi селекцii

Гібридизація і характер успадкування господарськи цінних ознак. Важливою умовою успішної селекційної роботи є правильний підбір компонентів гібридизації і створення відповідного вихідного матеріалу. При проведенні гібридизації за батьківську форму (а в окремих комбi-нацiях i за материнську) ми взяли зареєстрований сорт Красноградський 8, а за материнські - кращі номери із колекційного розсадника і контрольного випробування (табл. 4). Вони різноякісні за генетичною природою, еколого-географічним походженням, відрізняються за морфо-логією. Це дало можливість визначити ступінь успадкування господар-ськи цiнних ознак гібридами гороху і більш ефективно провести добір.

Таблиця 4

Ступiнь успадкування ознак продуктивності в F2 , 1999 р.

Господарськи цінна ознака | Спрут х Красноградський 8 | Орлус х

Красноградський 8 | Красноградський 8 х Харківський 85

P1 | F2 | P2 | hp | P1 | F2 | P2 | hp | P1 | F2 | P2 | hp

Довжина головного стебла, см |

88 |

85 |

82 |

0 |

56 |

90 |

82 |

1,6 |

82 |

87 |

82 |

5

Кущистість, шт. |

1,3 |

2,3 |

1,9 |

2,3 |

1,9 |

1,4 |

1,9 |

0 |

1,9 |

0 |

1,9 |

-0,2

Плідних вузлів на головному стеблi, шт |

4,3 |

3,9 |

4,3 |

0 |

4,9 |

4,8 |

4,3 |

0,7 |

4,3 |

4,4 |

3,8 |

1,5

Бобів на рослині, шт. |

9,7 |

12,7 |

11,6 |

2,2 |

10,4 |

10,9 |

11,6 |

0,2 |

11,6 |

11,3 |

10 |

0,6

Насінин на рослині, шт. |

44,6 |

55,4 |

56,8 |

0,7 |

44,1 |

57,8 |

56,8 |

1,2 |

56,8 |

57,1 |

46,1 |

1,1

Маса рослини з насінням, г |

19,2 |

25,7 |

20,3 |

11,8 |

18,9 |

21,2 |

20,3 |

2,3 |

20,3 |

23,8 |

21,7 |

4

Маса насіння з рослини, г |

10,3 |

14,5 |

11,9 |

4,3 |

9,6 |

12,7 |

11,9 |

1,7 |

11,9 |

13,8 |

12,2 |

9

Маса 1000 насінин, г |

221 |

262 |

210 |

8,1 |

218 |

220 |

210 |

1,5 |

210 |

242 |

265 |

0,2

Маса насіння з ділянки, г |

207 |

291 |

239 |

4,5 |

154 |

242 |

239 |

1,1 |

239 |

262 |

195 |

1,3

Серед вивченого гiбридного матерiалу найвищі показники домінування за таким важливим елементом продуктивності як маса насіння з рослини було отримано в гібридних комбінаціях Спрут х Красноградський 8 (коефіцієнт наслідування hp = 4,3), Орлус х Красноградський 8 (1,7) і Красноградський 8 х Харківський 85 (9). Кожна з цих комбінацій має позитивне наддомінування за даною ознакою і є реальна можливість відібрати з них трансгресивні форми.

Взаємозв,язок елементів продуктивності та їх мінливість. Для більш ефективного добору кращих генотипів було вивчено зв,язок між наcіннєвою продуктивністю і морфологічними та біологічними ознаками гороху. Аналіз рослин проводили при повній стиглості зерна за такими ознаками: довжина стебла загальна (Дз), кущистість (К), кількість продуктивних вузлів на головному стеблi (Вп) і непродуктивних (Вн), кількість бобів (Б) і насінин (Н) на рослині, маса сухої рослини з насінням (Мр), маса бобів (Мб), маса насіння з рослини (Мн), маса насіння з ділянки (Мнд), маса 1000 насінин (М1000).

Розглядаючи в комплексі елементи продуктивності, ми прийшли до висновку, що урожайність, головним чином, залежить від кількості і маси бобів на рослинах, кількості насінин на рослині, маси сухої рослини з насінням і маси насіння з рослини (табл. 5).

Таблиця 5

Коефіцієнти кореляції між елементами продуктивності у гороху

(1997-1999 рр.)

Е п* | К | Дз | Вн | Вп | Б | Мб | Н | Мн | Мнд | М1000

Мр | 0,629 | 0,412 | -0,041 | 0,495 | 0,766 | 0,906 | 0,862 | 0,869 | 0,334 | 0,295

К | - | 0,172 | 0,148 | 0,205 | 0,658 | 0,582 | 0,588 | 0,551 | 0,416 | 0,415

Дз | - | - | 0,193 | 0,455 | 0,333 | 0,414 | 0,407 | 0,412 | 0,320 | 0,207

Вн | - | - | - | -0,128 | -0,090 | -0,027 | -0,032 | -0,034 | -0,012 | -0,003

Вп | - | - | - | - | 0,445 | 0,456 | 0,435 | 0,427 | 0,198 | 0,162

Б | - | - | - | - | - | 0,807 | 0,817 | 0,761 | 0,224 | -0,004

Мб | - | - | - | - | - | - | 0,942 | 0,964 | 0,531 | 0,345

Н | - | - | - | - | - | - | - | 0,931 | 0,318 | 0,142

Мн | - | - | - | - | - | - | - | - | 0,541 | 0,413

Мнд | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 0,383

Е п* - елементи продуктивності

Визначальним показником урожайності з одиниці площі є маса насіння з рослини (r = 0,541). Але корективи в цей показник вносить кількість рослин, які збереглися до часу збирання. Помилку даного коефіцієнта визначає те, що ми пов’язуємо з поняттями “реалізація генотипу в даних умовах”, “взаємодія генотипу і середовища”.

Найбільшою мінливістю (V = 24,1 - 56,2 %) за основними ознаками продуктивності характеризувались складні гібридні популяції за участю батьківських форм: Красноградський 8, Харківський 85, Узбецький 71, Вікторія Українська, Віртус, Пондерозум, а також парні гібриди Акаці-євидний 1 х Красноградський 8, Красноградський 8 х Харківський 671.

Комплексний аналіз характеру мінливості ознак рослин гороху в пізніх поколіннях гібридів (F6) свідчить, що за кількістю бобів на рослині найбільші інтервали мінливості і коефіцієнт варіації спостерігались у гібридної популяції Орловчанин х Флаванда (max-min = 7 - 1; V = 34,8), за кількістю насінин на рослині - у популяції ВС2 Орловчанин х Флаванда (max-min = 22 - 4; V = 53,4) (табл. 6).

Таблиця 6

Показники мінливості ознак продуктивності рослин гороху в гібридних популяціях шостого покоління, 1998 р.

Елементи продуктив-ності рослин |

Гібридні популяції | Середні

дані, М+m | Інтервали мінливості,

max-min |

Коефіцієнти варіа-ції, V, %

Висота рослин (довжина головного стебла), см | Норд х Флагман

ВС2Орловчанин х Флаванда

Орловчанин х Флаванда | 40,1 + 0,9

39,5 + 0,7

39,9 + 1,0 | 51-32

49-31

54-24 | 4,9

4,5

6,6 | 12,4

11,4

16,4

Бобів на рослині, шт. | Норд х Флагман

ВС2Орловчанин х Флаванда

Орловчанин х Флаванда | 3,1 + 0,09

3,1 + 0,08

3,3 + 0,2 | 4-2

5-1

7-1 | 0,5

0,5

1,6 | 16,7

16,7

34,8

Насінин на рослині, шт. | Норд х Флагман

ВС2Орловчанин х Флаванда

Орловчанин х Флаванда | 9,2 + 0,4

11,0 + 1,4

11,0 + 0,.7 | 14-6

22-4

22-3 | 2,1

9,1

4,6 | 23,0

53,4

41,6

Маса насіння з рослини, г | Норд х Флагман

ВС2Орловчанин х Флаванда

Орловчанин х Флаванда | 2,6 + 0,.2

2,8 + 0,1

3,0 + 0,2 | 4,2-1,5

6,7-1,0

6,8-0,9 | 1,5

1,1

1,4 | 57,6

39,2

45,6

Маса 1000 насінин, г | Норд х Флагман

ВС2Орловчанин х Флаванда

Орловчанин х Флаванда | 283 + 13

260 + 7,4

262 + 10 | 343-210

475-211

322-186 | 68,8

45,1

67,8 | 24,1

17,3

25,9

Високі коефіцієнти варіації за масою насіння з рослини виявлено у гібридних популяцій Норд х Флагман (V = 57,6) і Орловчанин х Флавнда (V = 45,6). Це вказує на можливість доборів кращих рослин iз цих комбінацій.

Оцінка відібраних форм у селекційному розсаднику і контрольному випробуванні. Добір кращих потомств за оцінками морфолого-біоло-гічних ознак дозволив виділити найбільш продуктивні лінії (родини) з таких гібридних комбінацій: №12 х Флагман, Уладівський 10 х Топаз, Красноградський 7 х Топаз, Аграрій х Красноградський 8, Інтенсивний 92 х Красноградський 8, Таловець 55 х ДТР ВСГІ. Вони на рівні стандарту за тривалістю вегетаційного періоду, відносно короткостеблі - висота рослин 68-82 см. За урожайністю з одиниці площі (м2) кращі лінії перевищили стандарт на 25-52 г (15-32 %), а за продуктивністю 10 рослин лінія з гібриду Таловець 55 х ДТР ВСГІ-на 59,2 г (106 %).

Відібрані родини були висіяні в 1999 році у контрольному випро-буванні. Найкращою серед них була лінія № 426, яка створена шляхом індивідуального добору в F3 гібриду, одержаного від схрещування сортів Красноградський 8 х Харківський 671. Вона суттєво (на 3,2 ц/га) перевищила стандарт за урожайності зерна 21,2 ц/га. Насіння крупне, світло-рожеве. Стійкість до вилягання у передзбиральний період висока (4 бали). Ушкодженість весняними заморозками становила 3 бали. Сорт пiд назвою Красноградський 10 знаходиться у попередньому розмноженні.

Таблиця 7

Характеристика кращих номерів контрольного випробування (1999 р.)

Польові но-

мери |

Назва сортів (номерів),

походження | Вегета-ційний

період,

діб | Висо-та ро-

слин,

см | Тип рос-лин | Урожай

ність

зерна

ц/га | Відхилення від

стандар-ту, ц/га | Маса 1000 насі-

нин,г

427 | Харківський 85, ст. | 70 | 86,3 | зв. | 18,0 | - | 246

422 | (ВІРк.6074 х Ауралія) х (Дола х Тип VIII) |

72 |

68,3 |

б/л. |

16,8 |

-1,2 |

228

423 | (Неосипаючий 1 х Миронівський 186) х Флагман |

71 |

77,0 |

н/дт |

20,8 |

2,8 |

256

424 | (Миронівський 186 х Анвенд) х Топаз |

70 |

109,7 |

зв. |

20,8 |

2,8 |

254

425 | Надійний х Красноградський 8 |

70 |

75,3 |

зв. |

20,0 |

2,0 |

230

426 | Красноградський 8 х Харківський 671 |

70 |

77,0 |

зв. |

21,2 |

3,2 |

244

429 | Красноградський 8 х (6733 х Зерноградський 6) |

69 |

68,8 |

н/дт. |

18,0 |

0 |

281

НІР 0,05 | 2,7

Високою урожайністю (20,8 ц/га) характеризувався також № 423 з напівдетермінантним типом росту.

Нами не виявлено конкурентноздатних номерів серед безлисточко-вих форм. Краща серед них лінія (№ 422) із гібриду (ВІРк. 6074 х Ауралія) х(Дола х Тип VIII) з “вусатим” типом листа поступилася стандарту на 1,2 ц/га.

ВИСНОВКИ

1. На основі вивчення колекції сортозразків гороху виявлена тенденція до позитивної залежності рівня продуктивності від тривалості міжфазних періодів “сходи - цвітіння” і “сходи - стиглість” (r = 0,385; 0,298).

2. Виділені толерантні до посухи сортозразки із стабільною урожайністю (157 -233 г/м2) і крупністю насіння (188 - 302 г): Харківсь- кий 85, Молдавський 88, Зубр, Першоцвіт, БМ-2-2-231/1, Льговський 288, Білкове гроно, Миронівський 186, Богатир чеський, Огоньок, Уладівський ювілейний, Красноградський 8, Харківський 302.

3. За рівнем пошкодження вегетативних і генеративних органів весняними заморозками між сортозразками гороху встановлено значні відмінності. Найбільш стійкими виявились сортозразки західно-європейського походження: Countess, Finale, Cebeco, Solara, а також Норд, Дамир 2, Уладівський харчовий, Аксайський вусатий, переважна більшість із яких характеризується безлисточковим типом.

4. Стійкістю до ураження темно-плямистистим аскохітозом та іржею характеризувалися сортозразки гороху західно-європейського походження: Triplex, Ballet(Франція), Filby (Великобританія), Hja 51824 (США). Толерантними до цих захворювань були також сорти Ула-дівський харчовий, Уладівський напівкарликовий, Красноградський 8, Харківський 85, Льговський 288.

5. До ушкодження гороховим зерноїдом більш сприйнятливі вітчизняні сортозразки, особливо сорти зеонового типу, які харак-теризуються високою енергетичною цінністю. Слабо пошкоджувались (до 10 %) зеленозерні овочеві сорти мозкового типу: Каскад, Овочевий 76, Ledi grun, Misog.

6. За продуктивністю кращими були сортозразки гороху із звичайним типом рослин (Красноградський 8, Молдавський 88, Бельцький янтарний, Неосипаючий 1, Першоцвіт, Ювіляр, Куйбишев-ський), безлисточкові (Норд, Аксайський вусатий, Орлус, Полтавець 2) і з непарнопірчастим листком (Акацієвидний 1).

7. Стійкість до вилягання у передзбиральний період властива сортозразкам безлисточкового (вусатого) типу. Сортозразки цього типу Полтавець 2, Норд, Countess, Дамір 4, Інтенсивний 92, Менгір характеризуються також високою урожайністю зерна.

8. Між продуктивністю і вмістом білка встановлена тенденція до від,ємної кореляційної залежності (r = -0,028). Але у окремих сортів, таких як Акацієвидний 1, Овочевий 76, Харківський янтарний, Уладівський харчовий має місце поєднання підвищеної урожайності і білковості насіння. При збільшенні тривалості вегетаційного періоду у окремих сортів під впливом метеорологічних факторів вміст білка в зерні знижувався (Норд, Люлинецький короткостеблий, Уладівський напівкарликовий).

9. Найвищі показники успадкування за такими основними ознаками продуктивності як маса насіння з рослини, кількість бобів і насінин на рослині було отримано в гібридних популяціях Спрут х Красноградський 8 (hp = 0,7-4,5), Орлус х Красноградський 8 (hp = 1,2-1,7), Красноградський 8 х Харківський 85 (hp =1,1-9) і Штамбовий 2 х Красноградський 8 (hp = 0,4-18,2).

10. Урожайність зерна визначається, перш за все, масою бобів на рослині, числом насінин на рослині, масою рослини з насінням і масою насіння з рослини (r = 0,334-0,931). Оскільки між масою 1000 насінин і урожайністю недостатньо тісний зв,язок, (r = 0,383), то маємо можливість одержувати високоурожайні сорти із крупним насінням і насінням середнього розміру.

11. Найбільшою мінливістю (V = 24,1 - 56,2 %) за основними ознаками продуктивності характеризувались складні гібридні популяції за участю батьківських форм: Красноградський 8, Харківський 85, Узбецький 71, Вікторія Українська, Віртус, Пондерозум, а також парні гібриди Акацієвидний 1 х Красноградський 8, Красноградський 8 х Харківський 671.

12. Максимальне варіювання за масою насіння з рослини (V =23-57,6 %) спостерігалось у гібридних популяціях пізніх поколінь Норд х Флагман і Орловчанин х Флаванда, на основі яких відібрано продуктивні форми.

13. В результаті проведених досліджень із гібридних популяцій в селекційний розсадник відібрано 17 кращих (ліній) з високою продук-тивністю, стійкістю до вилягання і осипання насіння.

14. У контрольному випробуваннi найурожайнiшим виявився № 426 (iндивiдуальний добiр з гiбрида Красноградський 8 х Харкiвсь- кий 671), який включено в попереднє розмноження пiд назвою сорт Красноградський 10.

РЕКОМЕНДАЦII ДЛЯ ПРАКТИЧНОI СЕЛЕКЦII

1. Для підвищення результативності селекції гороху рекомендується ширше використовувати складно-ступінчасту гібридизацію з метою поєднання в одному організмі продуктивності, посухостійкості, морозостійкості і стійкості до хвороб та шкідників.

2. Для одержання форм гороху, стійких до зерноїда, слід залучати в гібридизацію географічно-віддалені форми із зеленим забарвленням насіння зморшкуватої та округлої форми: Каскад, Овочевий 76, Ledi grun, Misog.

3. Сортозразки Полтавець 2, Ювіляр, Аксайський вусатий, Інтен-сивний 92, Бітюг, Уладівський харчовий слiд використовувати в селекції на продуктивність і холодостійкість.

4. В селекційний процес доцільно залучати морфологічні форми з наявністю таких ознак як напівкарликовий ріст стебла (Уладівський напівкарликовий, Зубр, Люлинецький короткостеблий), детермінантність (БМ-2-2-231/1, Вусач детермінантний, Овочевий 76), неосипання насіння (Неосипаючий 1, Харківський 85, Зерноградський неосипаючий), стійкість до вилягання (Полтавець 2, Норд, Дамир 4), безлисточковість (Аксайський вусатий, Спрут, Беркут), які забезпечують технологічність культури.

5.При селекції на толерантність до посухи включати в гібридизацію сортозразки Харківський 85, Харківський 302, Красноградський 8, Молдавський 88, Огоньок, Білкове гроно, Уладівський ювілейний, Льговський 288, які характеризуються стабільною урожайністю в посушливі умови вирощування.

СПИСОК ОПУБЛIКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦII

1. Клыша А.И., Розвадовский А.М., Шокало Н.С. Элементы продуктивности и новый сорт гороха Красноградский 8 // Инфо-рмационный листок Министерства Украины по делам науки и технологий. - Харьков: ХАРПНТЭИ, 1998 .- № 46. - С. 1-2.

2. Клыша А.И., Шокало Н.С. Отбор форм гороха, не повреж-даемых зерновкой // Информационный листок Министерства Украины по делам науки и технологий. - Харьков: ХАРПНТЭИ, 1998. - № 92. - С.1-3.

3. Клиша А.І., Шокало Н.С. Елементи продуктивності і селекція гороху // Бюлетень Інституту зернового господарства. - Дніпропетровськ, 1999. - № 9. - С. 19-22.

4. Шокало Н.С. Продуктивні сортозразки гороху як вихідний матеріал для селекції // Бюлетень Інституту зернового господарства.-Дніпропетровськ, 1999. - № 11. - С. 45-47.

5. Клиша А.І., Шокало Н.С. Кореляції елементів продуктивності з урожайністю і новий сорт гороху Красноградський 8 // Аграрний вісник Причорномор,я. - Одеса, 1999. - Вип. 3. - С. 215-218 .

6. Шокало Н.С. Ушкодження сортозразків весняниими заморозками // Вісник Полтавського державного сільсько-господарського інституту. - Полтава, 1999. - № 6. - С. 21-22.

7. Клыша А.И., Шокало Н.С. Сортообразцы гороха, ценные для селекции // Информационный листок Государственного комитета Украины по вопросам науки и интеллектуальной собственности. - Харьков: ХАРПНТЭИ, 1999. - № 55. - С. 1-3.

8. Шокало Н.С. Цінні для селекції сортозразки гороху // Наукові основи стабілізації виробництва продукції рослинництва. Міжн. конф. до 90-річчя Інституту рослинництва ім. В.Я.Юр’єва. - Харків, 1999. - С. 316-317.

9. Клиша А.І., Шокало Н.С. Стратегія культури гороху // Хранение и переработка зерна. - Днепропетровск, 2000. - № 4. - С. 20-21.

10. Клиша А.І., Шокало Н.С., Підгорний О.В. Вихідний матеріал, селекція та особливості технології вирощування гороху Красноград-ський 8 // Бюлетень Інституту зернового господарства. - Дніпропетровськ, 2000. - № 14. - С. 72-74.

11. Клыша А.И., Шокало Н.С. Продуктивные и холодостойкие сортообразцы гороха // Информационный листок Министерства образования и науки Украины. - Харьков: ХАРПНТЭИ, 2000. - № 6. - С. 1-2.

Анотація

Шокало Н.С. Селекційна цінність форм гороху з різним типом стебла , листків і суцвіть в північному Степу України. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільсько-господарських наук за спеціальністю 06.01.05 - селекція і насінництво.-Інститут зернового господарства УААН, Дніпропетровськ, 2001.

В дослідженнях, проведених у 1997-1999 рр. на Красноградській дослідній станції ІЗГ УААН вивчено 135 сортозразків гороху різного морфотипу з комплексом господарськи цінних ознак. Виявлено сортозразки та комбінації схрещувань, які використовуються при селекції на продуктивність, холодостійкість, стійкість до ураження хворобами i шкідниками, а також до вилягання. Проведено оцінку ліній в гібридному і селекційному розсадниках, видiлено кращі за продуктивнiстю для подальшоi селекцii. Лінію № 426 включено в попереднє розмноження пiд назвою сорт Красноградський 10.

Ключові слова: форми гороху, морфологія рослин, холодостійкість, гороховий зерноїд, кореляційні ознаки, продуктивність.

Аннотация

Шокало Н.С. Селекционная ценность форм гороха с различным типом стебля, листьев и соцветий в северной Степи Украины. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельско-хозяйственных наук по специальности 06.01.05 - селекция и семе-новодство. - Институт зернового хозяйства УААН, Днепропетровск, 2001.

Работа выполнена на Красноградской опытной станции Института зернового хозяйства УААН (1997-1999 гг.).

Диссертация посвящена вопросам изучения сравнительной про-дуктивности сотообразцов гороха с различным морфологическим типом стебля, листьев и соцветий в условиях северной Степи Украины. Изучены особенности роста и развития растений, а также формирования урожая в зависимости от погодных условий. В 1999 г. коллекция была оценена на устойчивость к весенним заморозкам. Установлено, что наиболее холодостойкие – сортообразцы западно-европейского происхождения безлистного типа.

Проведен учет и анализ наиболее вредоносных и распространенных болезней гороха, которыми являются темно-пятнистый аскохитоз и ржавчина. Установлена зависимость интенсивности развития болезней от погодных условий во время вегетации растений гороха.

По повреждаемости гороховой зерновкой наиболее восп-риимчивыми оказались отечественные сортообразцы с высокой энергетической ценностью зерна. Слабо повреждались овощные сорта.

Наиболее устойчивыми к полеганию в предуборочный период были сорта Полтавец 2, Норд, Countess, Дамир 4, Интенсивный 92, Менгир, характеризующиеся безлисточковым (усатым) типом листа.

Проведен биохимический анализ наиболее продуктивных сортообразцов, в результате которого было выявлено взаимодействие метеорологических факторов и сорта, а также их влияние на изменчивость содержания белка, жира и клетчатки в семенах.

Отобраны лучшие родительские формы для гибридизации и уже получены продуктивные гибридные потомства. Для выявления особенностей наследуемости признаков продуктивности был проведен дисперсионный анализ гибридного


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГУМАННИХ ВЗАЄМИН ПІДЛІТКІВ (на заняттях аматорського музичного колективу) - Автореферат - 28 Стр.
ВИВЧЕННЯ ПОШАРОВОЇ СТРУКТУРИ ПАКОВКИ ХРЕСТОВОЇ НАМОТКИ МЕТОДОМ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Автореферат - 18 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ ГЕМОПОЕТИЧНИХ КЛІТИН ЕМБРІОНАЛЬНОЇ ПЕЧІНКИ ЛЮДИНИ В ЛІКУВАННІ ЦИТОСТАТИЧНОЇ МІЄЛОДЕПРЕСІЇ У ОНКОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ - Автореферат - 28 Стр.
Формування угруповань наземних молюсків (Gastropoda, Pulmonata) в урбанізованому середовищі - Автореферат - 22 Стр.
ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ПО ЗНИЖЕННЮ СОЦІАЛЬНОЇ НАПРУЖЕНОСТІ У ПЕРЕХІДНОМУ СУСПІЛЬСТВІ (СФЕРА ТРУДОВИХ ВІДНОСИН) - Автореферат - 26 Стр.
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ФЕТАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ПЛАЦЕНТИ ПРИ РІЗНОМУ СТУПЕНІ ПРЕНАТАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТЕЛЯТ - Автореферат - 27 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ ОСВІТОЮ В УКРАЇНІ (1917-1941 рр.) - Автореферат - 26 Стр.