У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА РАБОТЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СОЛОДОВА Ольга Олександрівна

УДК 658.5.012.41

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ РІШЕНЬ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ З УРАХУВАННЯМ РИЗИКУ

Спеціальність 08.03.02 - Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному технічному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Хобта Валентина Михайлівна,

Донецький національний технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємства (м. Донецьк)

Офіційні опоненти :

доктор економічних наук, професор Клебанова Тамара Семенівна, Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Харків)

кандидат економічних наук Лепа Роман Миколайович, Донецький інститут економіки та господарського права, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій (м. Донецьк)

Провідна установа – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Харків)

Захист дисертації відбудеться 29 грудня 2001 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 27 листопада 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах перехідного періоду, який характеризується високим ступенем невизначеності та безперервною зміною економічного середовища, підприємства змушені працювати в зоні підвищених виробничих, фінансових, комерційних і соціальних ризиків. Це пов'язано, передусім, з соціально-економічною нестабільністю, застарілими технологіями і устаткуванням, низькою культурою менеджменту та маркетингу, нерівністю темпів інфляції, кризою у взаємоплатежах тощо. В результаті виникає небезпека втрати матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних ресурсів та недоотримання прибутків, що призводить в деяких випадках до повного банкрутства підприємства.

Проблеми господарювання на підприємствах є складними і багатосторонніми. Вони залежать від великої кількості різних чинників ризику, які можуть надавати різнонаправлений вплив на економічну ефективність підприємства та швидко змінюватися у часі. У той же час у більшості підприємств відсутній теоретичний і практичний досвід по управлінню ризиком, що знижує ефективність їх господарської діяльності. Для підвищення стійкості та ефективності їх роботи повинен створюватися механізм управління ризиком. При цьому кількісна оцінка ризику рішень повинна проводитися з урахуванням специфіки підприємств, стану зовнішнього і внутрішнього середовищ, а її результати повинні використовуватися при плануванні господарської діяльності. Це дозволить розробити стратегію поведінки підприємств в умовах ризику, вибирати і використовувати найбільш ефективні методи управління ризиком в залежності від його ступеня та специфіки обумовлюючих чинників, і тим самим підвищити стійкість роботи підприємств.

Становище, що склалося, вимагає створення і застосування адекватних математичних моделей, які відображають сучасні умови господарювання вітчизняних промислових підприємств і враховують як сукупний вплив різних взаємопов'язаних чинників ризику на результат господарських рішень, так і диференційований, що дозволить підвищити якість рішень, які приймаються, і розробити заходи щодо зниження ризику.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематики науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету: "Розвиток теорії управління та створення методів регулювання інвестиційної діяльності в регіоні в умовах зон економічного сприяння" (номер державної реєстрації 0100V001047), "Розробка науково-теоретичних основ удосконалення організаційно-економічного механізму управління лізінгом в Україні" (номер державної реєстрації 0199V001141).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка моделей формування господарських рішень на промислових підприємствах з урахуванням ризику.

Для досягнення поставленої мети було поставлено і вирішено такі задачі:

проаналізовано технологію розробки господарських рішень з урахуванням ризику та невизначеності, методи оцінки і компенсації господарського ризику діяльності підприємства, моделі та методи обгрунтування господарських рішень на підприємстві, чинники формування прибутку підприємства;

розроблено моделі формування прибутку з урахуванням ризику, моделі визначення обсягу виробництва продукції в умовах ризику та невизначеності, моделі формування інвестиційних рішень в умовах динаміки внутрішнього та зовнішнього середовищ реалізації проектів;

розроблено інформаційне забезпечення формування господарських рішень на промисловому підприємстві з урахуванням ризику;

проведено аналіз господарського ризику діяльності підприємств;

розроблено метод планування обсягу виробництва підприємств в умовах ризику та невизначеності;

досліджено вплив динаміки ринкових і виробничих чинників ризику на економічну ефективність інвестиційних проектів.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процес формування господарських рішень на промислових підприємствах в умовах ризику.

Предметом дослідження є економіко-математичне моделювання процесу формування господарських рішень на промислових підприємствах в умовах нестабільного внутрішнього і зовнішнього середовищ.

Методологія і методика дослідження. Методологічну і теоретичну основу дослідження склали методи системного аналізу, математичного моделювання, дослідження операцій, теорії ймовірностей, математичної статистики, математичного аналізу і чисельні методи.

Інформаційною базою дослідження стали дані річної і періодичної звітності державних органів статистики, дані підприємств Донецької області, вихідні дані розробки конкретних інвестиційних проектів.

Наукова новизна результатів дослідження. У рамках проведеного дослідження автором одержано нові наукові положення:

1.

Розроблено концепцію формування господарських рішень на промислових підприємствах з урахуванням ризику, що забезпечує підвищення рівня їх обгрунтованості.

2.

Систематизовано моделі формування господарських рішень в умовах ризику та невизначеності відповідно ступеня надійності інформації, характеру цільових установок та обмежень, структури реалізації рішень і ставлення до ризику осіб, які приймають рішення, що забезпечує прийняття оптимальних рішень.

3.

Розроблено моделі формування прибутку, визначення обсягу виробництва, оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів, які дозволяють враховувати ринкові і виробничі чинники ризику в залежності від специфіки промислових підприємств та ситуацій їх господарської діяльності.

4.

Розроблено методи реалізації системи інформаційного забезпечення розроблених моделей, використання яких на підприємствах дозволяє скоротити термін обгрунтування та здійснення рішень, що забезпечує підвищення ефективності функціонування системи управління підприємством.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації моделі та методи формування господарських рішень з урахуванням ризику мають як теоретичну, так і практичну значущість, оскільки вони дозволяють підвищити якість господарських рішень, що приймаються в умовах динаміки ринкового середовища та підвищеного виробничого ризику підприємств.

Розроблені моделі для визначення величини прибутку, обсягу виробництва, оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів з урахуванням ризику можна застосовувати для підприємств різних галузей промисловості.

Викладені в дисертації розробки пройшли практичне випробування, впроваджені і використовуються в Головному управлінні економіки Донецької обласної державної адміністрації та на підприємствах ВАТ "Донецький металургійний завод", ОП "Шахта ім. О.Ф.Засядька". Економічний ефект від впровадження розробок автора становить 215 тис. грн., що підтверджується актами впровадження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження обговорювалися та отримали позитивну оцінку на: I Міжнародній конференції молодих вчених-економістів "Проблеми теорії і практики управління в сучасній економіці" (м. Донецьк, 28-30 січня 1999 р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми технології, управління та економіки" (м. Краматорськ, 15-16 грудня 1999 р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Підприємництво в Україні: проблеми, шляхи розвитку" (м. Львів, 23-26 березня 2000 р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми планування промислового виробництва в умовах ринкової економіки" (м. Алушта, 27-29 вересня 2000 р.); II Міжнародній науково-практичній конференції "Місто, регіон, держава: проблеми розподілу повноважень" (м. Донецьк, 5-7 жовтня 2000 р.); ІІ Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених "Економіка і маркетинг в XXI сторіччі" (м. Донецьк, 20-22 квітня 2001 р.).

Публікації результатів дослідження. Основні положення дисертації опубліковано в 10 наукових роботах загальним обсягом 4,88 д.а., з них особисто автору належить 4,05 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 119 найменувань і 1 додатка, викладених на 179 сторінках машинописного тексту, що містить 10 рисунків, 21 таблицю.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

1. Теоретичні основи формування господарських рішень в умовах ризику. Господарювання є цілеспрямованим процесом прийняття рішень по використанню обмежених ресурсів. У основу раціональних рішень на підприємстві повинен бути закладений принцип ефективності, згідно з яким оцінка результату господарювання повинна включати не тільки досягнення поставленої мети за допомогою господарської діяльності, але і ступінь досягнення мети з точки зору оптимальності вибраних рішень. При прийнятті рішення розрізнюють три ситуації в залежності від надійності інформації: прийняття рішень в умовах визначеності; прийняття рішень в умовах визначеного ризику; прийняття рішень в умовах невизначеного ризику (невизначеність).

Управління ризиком господарської діяльності підприємства потрібно розглядати як підсистему управління підприємством. Для дослідження функціонування підсистеми управління ризиком потрібно виділити основні її елементи і структуру, передбачивши взаємозв'язок з іншими підсистемами управління та інформаційною системою підприємства. Багато вчених представляють структуру системи управління ризиком ізольовано, не вказуючи взаємозв'язок її елементів з інформаційним забезпеченням, підсистемами управління підприємством та зовнішнім середовищем. Деякі вчені цей взаємозв'язок передбачають. Однак вони передбачають, що з підсистем управління підприємством в підсистему управління ризиком передається пробне рішення для оцінки його ризику і розробки заходів щодо зниження ступеня ризику цього пробного рішення.

У даній роботі пропонується концептуальна схема формування господарських рішень з урахуванням ризику, яку представлено на рис. 1. Вона передбачає передачу із загальної системи управління підприємством в підсистему управління ризиком не пробного рішення для оцінки його ризику, а мети господарювання, обмежень на область можливих рішень і критеріїв вибору рішень для досягнення поставленої мети. У підсистемі управління ризиком розробляються всі альтернативні рішення і оцінюється ступінь їх ризику при різних станах реалізації рішень з урахуванням можливості зниження ступеня ризику. Рекомендації для остаточного прийняття рішення, що розроблено на основі аналізу всіляких допустимих варіантів рішень при різних станах чинників ризику, з підсистем управління ризиком передаються в систему управління підприємством. При побудові схеми враховано специфіку і характер взаємодії підсистеми управління ризиком з підсистемами управління, інформаційною системою та зовнішнім середовищем підприємства.

Як показав аналіз наукової літератури для обгрунтування господарських рішень підприємства в умовах ризику та невизначеності можуть використовуватися різні моделі.

Для полегшення орієнтування в цих моделях запропоновано класифікацію, яку представлено на рис. 2, згідно з якою моделі систематизовано в залежності від ступеня надійності інформації, характеру цільових установок та обмежень, структури реалізації господарських рішень і ставлення до ризику осіб, які приймають рішення.

2. Моделювання процесу розробки господарських рішень з урахуванням ризику. На підприємствах формується безліч різноманітних господарських рішень. Одними з найбільш важливих є рішення відносно прогнозування величини прибутку, визначення обсягу виробництва та оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів в умовах ризику, оскільки від їх правильного обгрунтування в значній мірі залежить ефективність і стійкість роботи підприємства у цілому.

Для визначення величини прибутку з урахуванням ризику розроблено параметричні, ймовірнісно-параметричні та ймовірнісні моделі. При їх розробці передбачувалось, що всю вироблену продукцію буде реалізовано, а ціна її реалізації визначається на основі ринкової схеми ціноутворення.

Параметрична модель формування прибутку. Прибуток від виробництва і реалізації продукції в періоді часу , що аналізується, розраховується по формулі:

,

Коефіцієнт зміни ціни представлено у вигляді такої залежності:

, (),

Індекс відповідає випадку, коли підприємство виробляло дану продукцію в базисному періоді, а , коли не виробляло.

Таке представлення величини прибутку дозволило отримати ймовірнісно-параметричні моделі формування прибутку, що враховують крім ринкових чинників ризику випадковий характер поведінки виробничих чинників.

Ймовірнісно-параметричні моделі формування прибутку. У випадку, коли величина обсягу виробництва має випадковий характер поведінки, що спричиняється наявністю простоїв у виробництві в зв'язку з аварійністю, відсутністю електроенергії, збоями постачання сировини і матеріалів та іншими причинами, статистичні характеристики величини прибутку приймуть вигляд:

, (),

, , ,

де , ,

,

,

, ,

Якщо відомо, який тип розподілу імовірностей має випадкова величина прибутку, то на основі отриманих статистичних характеристик будується її функція щільності розподілу імовірностей. У іншому випадку, імовірність відхилення випадкової величини прибутку від її математичного сподівання здійснюється за допомогою нерівності Чебишева:

.

У випадку, коли необхідно враховувати, крім вищеперелічених чинників, випадковий характер поведінки таких виробничих чинників, як брак продукції, матеріалів і комплектуючих, перевитрату електроенергії та палива, модель формування прибутку буде мати такий вигляд:

, (1)

Моделі визначення обсягу виробництва. Одним з головних господарських рішень є прийняття плану обсягу виробництва. В залежності від специфіки виробництва, злагодженості та надійності технологічного процесу, дій партнерів-постачальників величина обсягу виробництва підприємства може бути випадковою або детермінованою. Якщо величина обсягу випуску продукції не є випадковою, то вона визначається з умови максимума прибутку або максимума середнього сподіваного прибутку в залежності від характеру поведінки величини прибутку.

Якщо всі чинники, що впливають на величини прибутку та обсягу виробництва, залежать від часу і не є випадковими, то для визначення оптимального обсягу виробництва використовується така параметрична модель:

, при ,

У цьому випадку величина оптимального обсягу виробництва дорівнює:

.

При випадковому характері поведінки таких виробничих чинників, як брак виробів, матеріалів і комплектуючих, перевитрата електроенергії та палива, величина оптимального обсягу виробництва визначається з умови максимума середньої сподіваної величини прибутку:

при .

Значення і визначаються за допомогою залежностей (2). У цьому випадку оптимальний обсяг виробництва визначається по формулі:

.

При випадковому характері обсягу виробництва продукції рішення відносно його величини приймається або на основі статистичних характеристик чи то функції щільності розподілу цієї величини, або на основі функції ризику.

Щільність розподілу імовірностей величини обсягу виробництва частіше за все відноситься до типу -розподілу імовірностей. Для визначення величини обсягу виробництва гірничодобувного підприємства запропоновано метод побудови її функції щільності розподілу імовірностей, що враховує специфіку підприємства. На основі цього методу отримано функцію -розподілу імовірностей величини обсягу видобутку вугілля шахти:

, , , ,

Імовірність того, що величина обсягу видобутку буде не більше деякої величини розраховується по формулі:

=.

Надійність виконання обсягу видобутку розраховується по формулі:

.

Розподіл прийнятого плану гірничодобувного підприємства по добувних дільницях з урахуванням ризику здійснюється за допомогою такої оптимізаційної моделі:

, (3)

Величина приймається рівною значенню математичного сподівання величини обсягу видобутку вугілля на -й добувній дільниці, якщо воно відоме, або визначається з умови Гурвіца:

,

Моделі оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів.

Параметрична модель. Необхідність адаптації до процесів трансформації економіки України вимагає від підприємств освоєння нових видів конкурентноспроможної продукції, нових видів технологій, модернізації та реконструкції діючих структур, розширення виробництва. Ці процеси економічного оновлення і зростання пов'язані з інвестиційними процесами. Основними показниками при оцінці економічної ефективності інвестиційного проекту є чиста приведена вартість () і термін окупності () , які розраховуються таким чином:

, ,

Для урахування ризику пропонується додавати до ставки дисконту коефіцієнт, що враховує темп інфляції національної валюти, а вплив всіх інших чинників ризику враховувати при формуванні доходів і витрат від реалізації проекту, під безпосереднім впливом яких вони формуються. Ставка дисконту в цьому випадку представляється у вигляді:

,

Якщо доход від реалізації проекту та експлуатаційні витрати залежать від ринкових і виробничих чинників, що є параметрами від часу, то вони представляються у такому вигляді:

, , ,

Параметр характеризує сукупну норму витрати сировини і визначається таким чином:

,

Оптимальний обсяг виробництва при кожному фіксованому значенні визначається з умови максимума прибутку:

, при ,

Ймовірнісно-параметричні моделі. При випадковій поведінці величини обсягу виробництва і статистичні характеристики величини чистої приведеної вартості проекту виражаються таким чином:

, ,

,

Статистичні характеристики величини чистої приведеної вартості проекту при випадковому характері поведінки величин обсягу виробництва, браку матеріалів, браку виробів, браку комплектуючих виробів, перевитрати електроенергії та палива виражаються таким чином:

, ,

Проект доцільно приймати, якщо величина позитивна. Ризик проекту оцінюється на основі отриманих статистичних характеристик величини . Для порівняльної характеристики проектів по ступеню ризику використовуються: середнє сподіване значення ; середньоквадратиче відхилення і коефіцієнт варіації . Є різні критерії вибору проекту з декількох альтернатив, які спираються на співвідношення цих величин і залежать від ризикованості інвестора.

3. Практична реалізація моделей формування господарських рішень з урахуванням ризику. Для кожного підприємства надзвичайно важливе значення набуває стан його інформаційної інфраструктури, яка має дві сторони. Перша відноситься до вмісту і якості інформації. Друга пов'язана з технічною оснащеністю і супроводженістю інформації. Негативний вплив низької якості інформації на господарське рішення виявляється через два діючих чинники. Перший з них пов'язаний з прийняттям рішення в умовах скривленого уявлення про стан об'єкта. Другий чинник полягає, як в тому, що розробка методів прийняття рішення або їх застосування в умовах інформаційної незабезпеченості не має значення, так і в нераціональності розвитку інформаційної інфраструктури при відсутності методів підготовки рішень на її основі.

Для реалізації отриманих моделей розроблено інформаційне забезпечення формування господарських рішень в умовах ризику. Описано структуру необхідних баз даних, які містять інформацію про ринкові і виробничі чинники ризику; розроблено програмне забезпечення обробки статистичних даних, реалізації методів оцінки ризику рішень, що приймаються, та методів формування господарських рішень. Використання інформаційного забезпечення дозволяє підвищити якість господарських рішень, що приймаються в умовах ризику.

Згідно з розробленою моделлю планування обсягу виробництва гірничодобувного підприємства в умовах ризику та невизначеності отримано функцію щільності розподілу імовірностей величини обсягу видобутку вугілля для шахти ім. О.Ф. Засядька (рис. 3):

, .

Тоді імовірність буде визначатися по формулі:

= .

З табл. 1 видно, що імовірність виконання та перевиконання плану видобутку вугілля таких обсягів, як 120, 140, 160, 180, 200 і 220 тис. т/міс., дорівнює 0,8811, 0,7619, 0,5942, 0,3917, 0,1902 і 0,0429, відповідно. За допомогою моделі (3) виконано оптимальний розподіл прийнятого планового обсягу видобутку вугілля 117 тис. т/міс. по добувних дільницях. Результати розрахунків приведені на рис. 4.

На основі отриманих моделей формування інвестиційних рішень оцінено економічну ефективність інвестиційного проекту по модернізації електросталеплавильного цеху ВАТ "Донецький металургійний завод" і досліджено вплив чинників ризику на показники економічної ефективності проекту. Оцінка економічної ефективності даного проекту проводилася в період створення спеціальної економічної зони та спеціального режиму інвестиційної діяльності в Донецькій області. У зв'язку з цим розрахунок виконувався для звичайного та пільгового режимів оподаткування. Основні результати розрахунків приведені в табл. 2, 3 і на рис. 5, 6.

Таблиця 2.

Оцінка ефективності інвестиційного проекту

Показники ефективності проекту | Звичайний податковий режим | Пільговий податковий режим

Чиста приведена вартість проекту (), $ | 57628216 | 79217984

Термін окупності (), років | 9,1 | 7,1

 

Таблиця 3.

Оцінка впливу чинників на величину чистої приведеної вартості () та терміну окупності () при пільговому податковому режимі

Чинники | Зміна чинника, % | Базове значення NPV, $ | Нове значення NPV, $ | Зміна NPV, % | Зміна NPV при зміні чинника на 1%, % | Рейтинг чинника | Базове значення Tк, років | Нове значення Tк, років | Зміна Tк, років | Зміна Tк при зміні чинника на 1%, % | Рейтинг чинника

| 10 | 79217984 | 163848480 | 106,83 | 10,68 | 2 | 7,1 | 4,1 | - 42,25 | - 4,23 | 4

10 | 79217984 | 117591536 | 48,44 | 4,84 | 5 | 7,1 | 5,2 | - 26,76 | - 2,68 | 5

10 | 79217984 | 299678560 | 278,3 | 27,83 | 1 | 7,1 | 2,2 | - 69,01 | - 6,9 | 3

10 | 79217984 | 87053200 | 9,89 | 0,99 | 7 | 7,1 | 7,2 | 1,41 | 0,14 | 9

10 | 79217984 | 76804344 | -3,05 | -0,30 | 10 | 7,1 | 7,3 | 2,82 | 0,28 | 8

10 | 79217984 | 83300216 | 5,15 | 0,52 | 9 | 7,1 | 7,0 | - 1,41 | - 0,14 | 9

10 | 79217984 | 12457496 | -84,27 | -8,43 | 3 | 7,1 | 15,5 | 118,31 | 11,83 | 1

10 | 79217984 | 27323976 | -65,51 | -6,55 | 4 | 7,1 | 12,8 | 80,28 | 8,03 | 2

10 | 79217984 | 78693280 | -0,66 | -0,07 | 11 | 7,1 | 7,3 | 2,82 | 0,28 | 8

10 | 79217984 | 74217984 | -6,31 | -0,63 | 8 | 7,1 | 8,0 | 12,68 | 1,27 | 6

10 | 79217984 | 69827760 | -11,85 | -1,19 | 6 | 7,1 | 7,5 | 5,63 | 0,56 | 7

Результати розрахунків показують, що найбільш впливовими чинниками на економічну ефективність проекту є якість продукції, доход споживачів, пропозиція продукції конкурентами, змінні витрати, ціна взаємозамінної продукції. Ці чинники спричиняють найбільше відхилення і від середньої сподіваної величини внаслідок можливої зміни чинника на 1%.

Як видно з рис. 5 і 6, відхилення обсягу виробництва від оптимального значення, як у бік збільшення, так і у бік зменшення, приводить до зниження чистої приведеної вартості і збільшення терміну окупності проекту. Якщо відхилення обсягу виробництва від оптимальної величини не буде перевищувати 30%, то термін окупності проекту при звичайному та пільговому режимах оподаткування наступить, відповідно, на восьмому і на десятому році реалізації проекту; при відхиленні від 30% до 43% – на дев'ятому і одинадцятому році; при відхиленні від 43% до 52% – на десятому і дванадцятому році реалізації проекту.

Таким чином, використання розроблених моделей формування господарських рішень з урахуванням ризику дозволяє оцінити ступінь як сукупного впливу ринкових і виробничих чинників ризику, так і ступінь впливу кожного з них окремо на результат рішень, що приймаються, а також виявити найбільш впливові чинники та розробити заходи щодо зниження ступеня ризику. Реалізація цих моделей дозволяє підвищити надійність і достовірність рішень, що приймаються, та підвищити ефективність функціонування системи управління підприємством.

ВИСНОВКИ

Дисертаційне дослідження дозволило зробити такі висновки:

1.

Проаналізовано за допомогою експертного методу господарський ризик діяльності промислових підприємств Донецької області. Виявлено, що підприємства здійснюють свою господарську діяльність в умовах підвищеного ризику. Результат їх діяльності залежить від великої кількості різних чинників ризику, які можуть надавати різноспрямований вплив і швидко змінюватися у часі. Для найбільш повного урахування цих чинників при формуванні господарських рішень необхідне створення і застосування адекватних математичних моделей, що відображають специфіку діяльності підприємств і особливості стану їх внутрішнього та зовнішнього середовищ.

2.

Вдосконалено структуру формування господарських рішень в умовах ризику, яка дозволяє представити процес функціонування підсистеми управління ризиком у взаємозв'язку з іншими підсистемами управління підприємством та інформаційною системою.

3.

Систематизовано моделі формування господарських рішень в умовах ризику та невизначеності відповідно ступеня надійності інформації, характеру цільових установок та обмежень, структури реалізації рішень і ставлення до ризику осіб, які приймають рішення.

4.

Розроблено параметричні, ймовірнісно-параметричні, ймовірнісні моделі прогнозування прибутку, визначення обсягу виробництва та оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів з урахуванням ринкових і виробничих чинників ризику та специфіки діяльності підприємств.

5.

Розроблено метод визначення функції щільності розподілу імовірностей величини обсягу виробництва гірничодобувного підприємства, на основі якої приймається план обсягу видобутку вугілля. Розроблено модель раціонального розподілу планового обсягу видобутку вугілля шахти по добувних дільницях з урахуванням виробничого ризику за умови мінімуму собівартості.

6.

Розроблено методи та інформаційне забезпечення реалізації отриманих моделей, що дозволяє дослідити як сукупний вплив ринкових і виробничих чинників ризику, так і вплив кожного з них окремо на результат рішень, що приймаються, а також виявити найбільш впливові чинники, розробити заходи щодо зниження ступеня ризику і підвищити ефективність функціонування системи управління підприємством.

Викладені в дисертації розробки пройшли практичне випробування, впроваджені і використовуються в Головному управлінні економіки Донецької обласної державної адміністрації, на підприємствах ВАТ "Донецький металургійний завод" та ОП "Шахта ім. О.Ф. Засядька". Економічний ефект від впровадження розробок становить 215 тис. грн., що підтверджується актами впровадження.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

в провідних фахових виданнях:

1.

Евдокимов Ф.И., Солодова О.А. Планирование объёма производства в условиях неопределённости // Труды Донецкого государственного технического университета. Серия: экономическая. Выпуск 9. – Донецк, ДонГТУ, – 1999. – С. 231-243. (Особистий внесок автора: розроблено метод опису функції щільності розподілу імовірностей величини обсягу видобутку вугілля гірничодобувного підприємства і модель оптимального розподілу плану видобутку вугілля по виробничих підрозділах в умовах ризику).

2.

Солодова О.О. Врахування ризику при оцінці ефективності інвестиційних проектів // Фінанси України. – 2000. – №9. – С. 101-106.

3.

Солодова О.О. Облік впливу виробничого ризику при інвестиційному проектуванні // Вісник Технологічного університету Поділля. Серія: економічні науки. – 2000. – Ч.3. – С. 172-177.

4.

Хобта В.М., Солодова О.А. Исследование влияния динамики рыночной среды на эффективность инвестиционных проектов // Економіка промисловості. – 2000. – №2. – С. 97-104. (Особистий внесок автора: розроблено моделі оцінки економічної ефективності інвестиційного проекту з урахуванням динаміки ринкового середовища).

5.

Солодова О.А. Методы обоснования хозяйственных решений на промышленном предприятии в условиях риска и неопределённости // Наукові праці Донецького державного технічного університету. Серія: економічна. Випуск 19. – Донецьк, ДонДТУ, 2000. – С. 113-120.

6.

Хобта В.М., Солодова О.А. Оценка и учёт риска при планировании работы предприятия // Экономика промышленности: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-ти; Редкол.: Амоша А.И. (отв. ред.) и др. – Донецк, 2000. – С. 5-19. (Особистий внесок автора: класифіковано чинники ризику по сфері їх виникнення, визначена ступінь ризику промислових підприємств Донецької області, виявлено найбільш впливові чинники ризику і виконано аналіз методів впливу на ступінь ризику промислових підприємств).

7.

Солодова О.О. Вибір інвестиційних проектів з урахуванням ризику // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та розвитку (Вісник національного університету "Львівська політехніка"). – Львів, Національний університет "Львівська політехніка", – 2001. – № 417. – С. 355-359.

за матеріалами конференцій:

8.

Солодова О.А. Оценка эффективности инвестиционных проектов с учётом риска // Проблемы технологии, управления и экономики. Часть 1. – Краматорск. 1999. – С. 104-106.

9.

Солодова О.А. Влияние факторов риска на объём производства // Материалы II международной научной конференции молодых учёных-экономистов "Проблемы теории и практики управления в современной экономике". Том 1. Управление экономическими процессами на микроуровне. – Донецк: ДонГТУ Минобразования Украины, ИЭП НАН Украины, ИЭПИ НАН Украины, Юго-Восток, 1999. – С. 138-144.

10.

Тищенко Т.А., Чердакли Е.Ю., Солодова О.А. Влияние факторов риска на прибыль предприятия // Матеріали 2 міжнародної конференції студентів і молодих вчених "Економіка і маркетинг в XXI сторіччі". Донецьк: РВА ДОДТУ, 2001. – С. 148-149. (Особистий внесок автора: обгрунтовано чинники ризику, що впливають на прибуток промислового підприємства).

АНОТАЦІЯ

Солодова О.О. Моделювання процесів формування господарських рішень на промислових підприємствах з урахуванням ризику. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2001.

Дисертацію присвячено дослідженню процесів формування господарських рішень на промислових підприємствах в умовах невизначеності та мінливості внутрішнього і зовнішнього середовищ господарювання. У роботі проаналізовано методи оцінки господарського ризику та методи управління їм. Вдосконалено структуру формування господарських рішень в умовах ризику та невизначеності. Проведено систематизацію моделей формування господарських рішень по виду математичного апарату, що використовується.

Розроблено комплекс економіко-математичних моделей визначення величини прибутку, величини обсягу виробництва та оцінки економічної ефективності інвестиційних проектів з урахуванням ринкових і виробничих чинників ризику для промислових підприємств різної специфіки господарської діяльності.

Ключові слова: економіко-математичні моделі, господарське рішення, господарський ризик, управління ризиком, промислове підприємство.

АННОТАЦИЯ

Солодова О.А. Моделирование процессов формирования хозяйственных решений на промышленных предприятиях с учётом риска. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2001.

Диссертация посвящена исследованию процессов формирования хозяйственных решений на промышленных предприятиях в условиях риска с использованием экономико-математического моделирования. В работе проанализированы методы оценки хозяйственного риска и методы управления им. На основе анализа научных работ по проблеме управления усовершенствована структура формирования хозяйственных решений, в которой учтены специфика и характер взаимодействия подсистемы управления риском с общей системой управления предприятием, информационной системой и внешней средой.

Проведен анализ моделей обоснования хозяйственных решений и предложена их систематизация в зависимости от степени надёжности информации, характера целевых установок и ограничений, структуры реализации решений и отношения к риску лиц, принимающих решение.

В работе выявлены и систематизированы факторы риска и причины их возникновения, которые оказывают влияние на величину прибыли. Разработаны параметрические и вероятностно-параметрические модели формирования прибыли с учётом рыночных и производственных факторов риска.

Рассмотрены задачи формирования решений относительно объёма производства при детерминированном и случайном характере его поведения. При детерминированном характере на основе критерия максимума ожидаемой прибыли получены параметрические и вероятностно-параметрические модели определения оптимального объёма производства с учётом рыночных и производственных факторов риска.

При случайном характере поведения величины объёма производства её значение определяется с помощью вероятностных моделей на основе статистических характеристик или функции плотности распределения вероятностей. Для горнодобывающего предприятия разработаны метод построения функции плотности распределения вероятностей величины объёма добычи угля и модель рационального распределения планового объёма добычи угля шахты в условиях риска и неопределённости по добычным участкам из условия минимума себестоимости.

Рассмотрены задачи оценки экономической эффективности инвестиционных проектов в условиях риска. Влияние факторов риска учитывается при формировании доходов и затрат, на основании которых рассчитываются показатели экономической эффективности проектов. Получены параметрические и вероятностно-параметрические модели определения показателей экономической эффективности инвестиционных проектов с учётом рыночных и производственных факторов риска.

Разработанные модели формирования хозяйственных решений дают возможность исследовать влияние рыночных и производственных факторов риска на результат принимаемых решений, что позволяет повысить их качество и разработать мероприятия по снижению или компенсации степени риска.

На основе полученных моделей разработано информационное обеспечение формирования хозяйственных решений предприятия в нестабильных условиях внешней и внутренней среды, позволяющее повысить обоснованность и надёжность принимаемых решений, разработать рекомендации по снижению степени риска и повысить эффективность функционирования системы управления предприятием.

Изложенные в диссертации разработки прошли практическую апробацию, внедрены и используются в Главном управлении экономики Донецкой областной государственной администрации и на предприятиях ОАО "Донецкий металлургический завод", АП "Шахта им. А.Ф. Засядько".

Ключевые слова: экономико-математические модели, хозяйственное решение, хозяйственный риск, управление риском, промышленное предприятие.

ANNOTATION

Solodova O.A. The Simulation of the economic decision-making processes at the industrial enterprises with risk taken into account. – Manuscript.

Thesis for obtaining a degree on candidate of economic sciences in speciality 08.03.02 - Economic-mathematical modelling. Donetsk National University Ministry of education and science of Ukraine, Donetsk, 2001.

The thesis is devoted to studying the processes of economic decision-making at the industrial enterprises under conditions of internal and external economic environment being indefinite and unstable. The research analyzes the procedures of evaluating the economic risks and methods of their management. The structure of the business decision making under risk and uncertainty was improved. The models of business decision-making were systematized according to the mathematical tools applied.

The thesis works out the comprehensive set of economic-mathematical models to determine the profit value, the values of the output and of estimating the economic efficiency of the investment projects with the regard for the market and production risk factors for the industrial enterprises with various business profile.

Key words: economic-mathematical models, business decision, business risk, risk management, industrial enterprise.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК СЕЛА В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІКИ (на прикладі Черкаської області) - Автореферат - 25 Стр.
ВІЛЬНІ АМІНОКИСЛОТИ ЗЛАКІВ НА ПЕРШИХ ФАЗАХ ПРОРОЩУВАННЯ ПІД ВПЛИВОМ ДЕЯКИХ ФАКТОРІВ - Автореферат - 22 Стр.
РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ АНТИСЕПТИЧНОГО ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНОГО ЗАСОБУ - Автореферат - 22 Стр.
ВИБІР ЦІЛЬОВОГО РИНКУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 31 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ АНТИФРИКЦІЙНИХ НАПЛАВОЧНИХ ШАРІВ З КОМПОЗІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ОСНОВІ Fe-Cu ПРИ ДІЇ ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Автореферат - 18 Стр.
ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНИХ СТАВЛЕНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ ШКОЛИ ТА СІМ’Ї - Автореферат - 32 Стр.
УПРАВЛІННЯ ЕКСПОРТОМ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ЗАСАДАХ МАРКЕТИНГУ (на матеріалах українських товаровиробників-експортерів) - Автореферат - 28 Стр.