У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реєстраційно-облікова картка

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Сільченко

Сергій Олександрович

УДК 349.2

СТРОКОВИЙ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР

Спеціальність 12. 00. 05 – трудове право;

право соціального забезпечення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

ХАРКІВ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого Міністерства освіти і науки України (м. Харків).

Науковий керівник кандидат юридичних наук, доцент Гончарова Галина Степанівна, доцент кафедри трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого Міністерства освіти і науки України

Офіційні опоненти:

Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Академії правових наук Лазор Лідія Іванівна, декан юридичного факультету Східноукраїнського Національного Університету Міністерства освіти і науки України

Кандидат юридичних наук, доцент Зуб Ігор Володимирович, завідуючий відділом з соціальних проблем та підприємництва Науково-експертного управління Секретаріату Верховної Ради України

Провідна установа - Національний Університет внутрішніх справ, кафедра трудового, аграрного і екологічного права, Міністерство внутрішніх справ України (м. Харків)

 

Захист відбудеться “27” червня 2001 р. о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64. 086. 03 у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого за адресою: 61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого за адресою: 61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77

Автореферат розіслано “25” травня 2001 р.

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради П.І. Жигалкін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Соціально-економічні зміни, що відбулися в нашій державі протягом останніх років, суттєво вплинули на розвиток трудових відносин. Здійснення соціальної політики держави щодо посилення мобільності робочої сили, територіального її перерозподілу, як засобу подолання безробіття, відмова від позадоговірних засобів залучення працівників до роботи, впровадження трудового контракту – ось далеко не повний перелік передумов поширення строкових трудових договорів. Реалізація права громадян на працю вимагає забезпечення ефективного використання трудового потенціалу та постійної зайнятості. Працівники зацікавлені в укладенні трудових договорів на невизначений термін. Строковість трудових відносин іноді створює напругу у стосунках працівника та роботодавця. Працівник не може почувати себе впевненим у завтрашньому дні, адже по закінченню строку договору він може залишитись без роботи.

Строковий трудовий договір традиційно сприймається як такий, що значно погіршує становище працівників порівняно з тими, хто працює за договорами, укладеними на невизначений строк. Важливим завданням сучасного трудового права України в цьому зв’язку є підвищення гарантій для працівників із тимчасовою зайнятістю. З ратифікацією Верховною Радою України Конвенції Міжнародної Організації Праці № 158 “Про припинення трудових відносин з ініціативи підприємця”, впровадженням у правозастосовчій практиці положень цієї Конвенції та Рекомендації МОП № 166 до неї, внесенням змін до Кодексу законів про працю зроблено перші кроки в цьому напрямку.

Строковий трудовий договір є поширеним явищем. Не можна взагалі відмовитись від його застосування. Він надає можливість проводити роботи, які з об’єктивних причин не можуть виконуватись постійно. Тому важливо неухильно дотримуватись законних меж його застосування.

Наведене свідчить про існування нагальної потреби переосмислення концептуальних підходів до правового регулювання строкового трудового договору, дослідження теоретичних та практичних питань його застосування, що сприятиме подальшому розвитку законодавства про працю, забезпеченню балансу інтересів найманих працівників та роботодавців. Актуальність теми дисертації обумовлена й тим, що увага науковців традиційно була спрямована на дослідження трудового договору, укладеного на невизначений строк. Єдиним дисертаційним дослідженням, предметом якого був строковий трудовий договір, є праця А. І Ставцевої, що захищена в 1951 році. У працях В.С. Андрєєва, С.В. Вишновецької, П.І. Жигалкіна, В.Д. Мордачова, Ю.П. Орловського, О.С. Пашкова, Є.А. Суботіна, висвітлюються окремі аспекти правового регулювання строкового трудового договору, які мають важливе значення.

Поряд із цим, не применшуючи значення наукових праць названих вчених, слід відзначити, що комплексного дисертаційного дослідження, присвяченого всебічному аналізу строкового трудового договору в умовах формування державності та становлення ринкової економіки в Україні, ще не проводилось, що й зумовило вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана на кафедрі трудового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого відповідно до комплексної цільової програми “Проблеми удосконалення гарантій реалізації права на працю в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0186.0.070864).

Мета й задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у виявленні сутності строкового трудового договору, визначенні сфери його застосування, особливостей правового статусу працівників, що укладають відповідні договори, і розробці пропозицій, спрямованих на удосконалення чинного законодавства.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі задачі:

1.

Визначити порядок та законні межі застосування строкового трудового договору в сучасних умовах.

2.

Дослідити поняття, які стосуються природи даного трудового договору.

3.

Класифікувати строкові трудові договори і виявити найбільш істотні особливості кожного з них.

4.

Виявити, наскільки сучасний стан законодавства України про працю відповідає інтересам роботодавців та працівників, які виконують роботу за строковими трудовими договорами.

5.

Визначити місце строкового трудового договору в системі заходів, спрямованих на мінімізацію безробіття у державі.

6.

Розробити пропозиції щодо вдосконалення правових гарантій для працівників, які працюють на підставі строкових трудових договорів.

7.

Виявити недоліки в правовому регулюванні строкового трудового договору та розробити обґрунтовані пропозиції по удосконаленню нормативно-правових актів, які спрямовані на їх усунення.

Об’єкт дослідження становлять трудові правовідносини, які виникають при укладенні строкових трудових договорів.

Предметом дослідження є строковий трудовий договір як основа виникнення та форма існування трудових відносин, його види, умови, функції, перспективи розвитку, а також система нормативних актів і судова практика, пов’язана із його застосуванням.

Методологічну основу дослідження складає діалектичний метод пізнання правових явищ. Трудові відносини, що виникають на підставі строкових трудових договорів, розглядаються як складова частина предмету трудового права та пізнаються в процесі їх темпорального руху та розвитку, що дозволило виявити притаманні їм зв’язки, наявні в них суперечності, оцінювати їх з кіль--кісного та якісного боків.

В роботі також використовувалися формально-логічний, системно-структурний, порівняльно-правовий та історичний методи дослідження. Наведені в дисертації висновки та рекомендації ґрунтуються на вимогах логіки щодо визначеності, послідовності та несуперечності суджень. Засоби формальної логіки, поєднані з використанням системно-структурного методу дослідження, надали можливість проаналізувати строковий трудовий договір як цілісне правове явище, в межах якого існують окремі види даної угоди, визначити специфічні риси та загальні ознаки, що дозволяють згрупувати ці види в рамках окремого правового інституту. Під час аналізу порівняльно-правових аспектів проблеми аналізується досвід правового регулювання строкового трудового договору в інших державах. Сучасний стан нормативного регулювання окремих видів вказаної угоди розглядається як результат історичного розвитку національного права, що дозволяє визначити найбільш прийнятні для вітчизняної правової системи засоби правового впливу на строкові трудові відносини, дослідити перспективи розвитку інституту строкового трудового договору.

Основні положення та висновки, подані в роботі, ґрунтуються на аналізі чинного трудового законодавства, особливостей його застосування, досягнень загальної теорії права, трудового права, інших галузей юридичної науки України та інших країн, узагальнень судової практики.

Емпіричною основою дослідження є практика застосування різних видів строкового трудового договору на підприємствах різних форм власності та господарювання, судова практика, пов’язана з використанням даного договору. Теоретичну базу дослідження становлять праці таких вчених, як В.С. Андрєєв, В.М. Артеменко, С.В. Вишновецька, В.С. Венедиктов, Є.А. Голованова, В.П. Грибанов, К.М. Гусов, С.В. Дріжчана, В.В. Жернаков, П.І. Жигалкін, І.В. Зуб, К.В. Кейна, О.А. Красавчиков, Л.І. Лазор, Ф.М. Левіант, Р.З. Лівшиць, В.В. Луць, А.В. Малько, Н.І. Матузов, М.В. Молодцов, В.Д. Мордачов, Ю.П. Орловський, О.С. Пашков, В.І. Прокопенко, В.Г. Ротань, З.К. Симорот, О.В. Смірнов, В.Г. Сойфер, А.І. Ставцева, Є.А. Суботін, О.С. Хохрякова, Д.М. Шиннік.

Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що ця робота є першим в українській правовій науці комплексним дослідженням теоретичних і практичних проблем застосування строкового трудового договору, виходячи з концептуальних засад обов’язковості для держави та суспільства забезпечення прав і свобод людини, в тому числі права на працю, створення гарантій для його забезпечення, у тому числі для тих працівників, трудові відносини яких мають строковий характер.

У дисертації містяться такі нові науково-теоретичні положення:

1.

Вперше визначено поняття строку трудового договору як певного проміжку часу, визначеного сторонами з метою обмеження існування трудових відносин у тих випадках, коли вони не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

2.

Ретельно досліджено правовий статус працівників, які працюють за строковими трудовими договорами. Він суттєво відрізняється від статусу постійних працівників саме завдяки строковості трудових правовідносин.

3.

Визначено сферу застосування строкового трудового договору та перелік обставин, за яких можливе його укладення .

4.

Обґрунтовується новий підхід до порядку визначення тривалості строку трудового договору і сформульовано висновок про необхідність скасування тих положень законодавства, які встановлюють обмеження строку контракту з деякими категоріями працівників як такі, що суперечать принципам верховенства права і свободи трудового договору.

5.

Обґрунтовано пропозиції про розширення переліку сезонних робіт.

6.

Сформульовано пропозиції про недоцільність розірвання строкового трудового договору за ініціативою роботодавця з підстав, передбачених

пунктами 1 та 2 ст. 40 КЗпП України.

7.

Вперше визначено порядок і способи трансформації строкового трудового договору в договір на невизначений строк, як важливої правової гарантії стабільності трудових відносин.

8.

Зроблено висновок щодо необхідності впровадження попередження іншої сторони про припинення трудових відносин у зв’язку із закінченням строку трудового договору.

9.

Запропоновано проекти положень “Про умови праці тимчасових працівників” та “Про умови праці сезонних працівників”.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони дають змогу поглибити розуміння юридичної природи строкового трудового договору та механізмів його застосування з точки зору вдосконалення чинного трудового законодавства. Зроблені висновки та пропозиції спрямовані на подальше вдосконалення правових гарантій реалізації права на працю, забезпечення надійної їх охорони, дотримання законності в трудових відносинах.

Окремі пропозиції та висновки, запропоновані автором, можуть бути використані у процесі законотворчої діяльності, при розробці нового Трудового кодексу України, інших нормативно-правових актів.

Крім того, основні положення дисертації можуть застосуватися під час підготовки нових підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій з курсу “Трудове право України”, підготовці коментарів до законодавства України про працю.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним науковим дослідженням, виконаним автором особисто. Сформульовані й обґрунтовані автором висновки, положення та пропозиції базуються на власних дослідженнях, критичному осмисленні більш ніж 250 наукових і нормативних джерел, узагальненнях судової практики щодо застосування норм трудового законодавства Деякі питання досліджуються в роботі вперше, інші розглядаються з урахуванням змін у державі та суспільстві.

Апробація результатів дисертації. Дисертація виконана й обговорена на кафедрі трудового права Національної юридичної академії Україні імені Ярослава Мудрого. Результати дослідження доповідались автором на наукових конференціях молодих вчених та аспірантів, що відбувались в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого: “Становлення правової системи демократичної України та юридична наука” (м. Харків, 1998 р.), “Актуальні проблеми юридичної науки” (м. Харків, 2000 р.). Теоретичні висновки використовуються автором у процесі викладання навчального курсу “Трудове право України”, зокрема, при проведенні семінарських та практичних занять за темами “Предмет трудового права”, “Трудовий договір”, “Індивідуальні трудові спори” та ін.

Структура дисертації визначена метою та завданнями дослідження. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, які поділені на 10 підрозділів, висновків та списку використаних джерел (253 найменувань). Загальний обсяг дисертації 212 сторінок, із яких основного тексту – 187 сторінок.

Публікації. За темою дисертації автором опубліковано 5 наукових статей та 3 тез.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначається об’єкт, предмет та мета дослідження, вказується на його методологію, формулюється теоретичне та практичне значення основних положень дисертації, її наукова новизна, ступінь апробації результатів дослідження.

Розділ 1 “Засади вчення про строковий трудовий договір” складається з чотирьох підрозділів і присвячується загальнотеоретичним питанням правового регулювання строкового трудового договору.

У підрозділі 1.1. досліджується строк як визначальний елемент змісту строкового трудового договору.

Відзначається, що право часто використовує часові рамки як засіб впливу на поведінку суб’єктів суспільних відносин. Суб’єктивні права та юридичні обов’язки учасників правових відносин виникають, розвиваються та припиняються у визначених проміжках часу. У сфері правового регулювання засобом впливу на поведінку людей є не філософська категорія “час”, а правова – “строк”. Строки покликані створювати стійкість та стабільність правовідносин, дисциплінувати їх суб’єктів, забезпечувати своєчасну реалізацію та захист прав, виконання обов’язків.

В юридичній літературі не склалось єдиного поняття строку та розуміння його правової природи. Проаналізувавши найбільш відомі погляди, автор підтримує позицію В.В. Луця, яка полягає у визнанні службової ролі строків в системі права. Вони є часовою формою руху правовідносин, формою існування і розвитку суб’єктивних прав і обов’язків, що складають їх зміст. Настання або закінчення строку набуває значення не само по собі, а в сукупності з подіями або діями, для вчинення або утримання від яких цей строк встановлено. Строк не належить ні до дій, ні до подій, як і не посідає самостійного місця в загальній системі юридичних фактів. Він породжує певні юридичні наслідки лише у зв’язку з певними діями і подіями і завжди встановлюється для досягнення певної мети. Нею, у свою чергу, є реалізація права, виконання обов’язку, захист порушеного права чи законного інтересу. Поведінка особи, де знаходить прояв її воля, при досягненні поставленої мети також впливає на характер строку, його перебіг. Строк як правове явище має сенс остільки, оскільки протягом його існування здійснюються дії та відбуваються події, задля яких він і встановлюється.

Для з’ясування сутності строку трудового договору автор досліджує етимологію цього слова і робить висновок, що він може визначатись як проміжок часу, який має початкову і кінцеву межі та встановлюється для досягнення певної мети. Строк займає чільне місце серед умов, що складають зміст строкового трудового договору і є однією з його необхідних умов.

Отже, строк трудового договору - це певний проміжок часу, визначений сторонами з метою обмеження існування трудових відносин у тих випадках, коли вони не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

У підрозділі 1.2. визначаються ключові моменти, пов’язані як з початком, так і закінченням строку трудового договору. Дисертант вважає, що доповнення КЗпП України статтею 241-1 не зняло всіх питань щодо порядку обчислення строків у трудовому праві. Встановлені правила не можуть повною мірою застосовуватись щодо строку трудового договору. На думку автора, початок обчислення строку збігається з початком роботи за трудовим договором, що відбувається зазвичай безпосередньо за його укладенням. Тому його треба обраховувати з дня, коли відбувся юридичний факт, що є підставою для виникнення трудових відносин, а не з наступного. Про існування трудових відносин свідчить факт початку виконання працівником роботи. Тому пропонується частину 5 статті 241-1 КЗпП України доповнити новим реченням: “Строк трудового договору обчислюють з дня, коли працівник фактично приступив до виконання своїх трудових обов’язків”.

Важливим етапом в існуванні строку трудового договору є момент його закінчення. На думку автора, положення ст. 241 - 1 КЗпП України щодо порядку визначення кінцевої межі строку трудового договору можуть застосовуватись до трудового договору на визначений строк, трудового контракту та договору про виконання тимчасової роботи, бо в цих договорах, як правило, точно визначається календарний період їх дії. Строк трудового договору на час виконання певної роботи та договору про сезонну роботу закінчується в останній день такої роботи.

У підрозділі 1.3. розглянуто властивості, які притаманні строковому трудовому договору. Автор відзначив, що в літературі не сформовано єдиної позиції щодо термінології та кола угод, що належать до цієї категорії.

Аналіз законодавчих та інших нормативно-правових актів та практики їх застосування свідчить про поширене використання даного договору. На думку автора, строковими трудовими договорами є:

1. Трудовий договір, укладений на визначений строк, встановлений за погодженням сторін (п. 2 ст. 23 КЗпП України).

2. Трудовий договір, що укладається на час виконання певної роботи (п. 3 ст. 23 КЗпП України).

3. Трудовий договір про виконання тимчасової роботи.

4. Трудовий договір про виконання сезонної роботи.

5. Трудовий контракт.

В сучасній юридичній літературі підкреслюється, що правовий статус працівників, які уклали строковий трудовий договір, майже зовсім не відрізняється від становища працюючих на підставі трудового договору на невизначений строк. Але в той же час деякі фахівці підкреслюють, що строкові трудові договори не є типовими. Встановлено такі особливості правового положення працюючих на підставі строкових трудових договорів.

По-перше, обов’язковим елементом змісту цієї угоди є строк її дії; тривалість цього строку визначається узгодженими діями суб’єктів трудових правовідносин. По-друге, працівник, який уклав строковий трудовий договір, за загальним правилом, не має права розірвати його достроково за власним бажанням. Це породжує спеціальну процедуру його розірвання за наявності у працівника поважних причин для цього. По-третє, будь-яка сторона даної угоди має право припинити трудові відносини у зв’язку із закінченням строку дії договору без наведення жодних причин для цього (п. 2 ст. 36 КЗпП України). По-четверте, при звільненні у зв’язку із закінченням строку чинності трудового договору працівникові не виплачується вихідна допомога, це звільнення не потребує погодження в профспілковому органі. Враховуючи те, що строковий трудовий договір певною мірою обмежує право працівника на зміну місця роботи, хоча і за його згодою, автор робить висновок про необхідність створення умов для усунення деяких невиправданих відмінностей статусу постійних і тимчасових працівників. Для досягнення цієї мети потрібно встановити такі правові гарантії, які б реально компенсували працівникам їх тимчасову зайнятість.

Підрозділ 1.4. присвячений дослідженню суміжних зі строковим трудових договорів з елементом строковості. Вони укладаються, як правило, на невизначений термін. Елемент строковості виявляється у їхньому змісті завдяки існуванню спеціальних юридичних фактів, які впливають на правовий статус однієї чи обох сторін трудового договору протягом певного строку, встановлюючи для них, як правило, деякі зобов’язання, виконання або припинення яких скасовує елемент строковості трудових відносин.

Розглянуто такі їх види: трудові договори з молодими фахівцями, учнівські договори та трудові договори з особами, які тимчасово виконують обов’язки за вакантною посадою до їх призначення на цю посаду.

Трудові договори з молодими спеціалістами укладаються, як правило, на невизначений термін. Але протягом певного строку з моменту укладення трудового договору зберігає чинність й угода про підготовку спеціаліста, яку було укладено під час навчання, в частині обов’язку відпрацювання у замовника-роботодавця. Протягом цього строку право працівника на розірвання трудового договору за власним бажанням є обмеженим. Особливістю припинення трудового договору є те, що орган, який розглядає заяву працівника, встановлює як обставини – підстави припинення трудового договору, так і обставини, наявність яких припиняє чинність угоди про підготовку фахівця в частині встановлення строку відпрацювання за направленням на роботу.

Розглядаючи відносини, що виникають в процесі набуття професії безпосередньо на виробництві, автор підтримує думку про те, що учнівський договір є формою реалізації права на працю, а праця в даному випадку має навчальний характер. Отримання певного обсягу знань за спеціальністю та професією вимагає певного часу. В більшості випадків цей строк відомий ще до укладення учнівського договору. Приймаючи відповідні зобов’язання, сторони узгоджують строк навчання, котрий не впливає на долю трудових відносин, які виникають з початку укладення учнівського договору.

Іншим випадком існування трудових відносин з елементом строковості можуть бути визнані правовідносини з особами, які тимчасово виконують обов’язки за вакантною посадою. Трудові відносини виникають в повному обсязі з моменту укладення трудового договору. Але протягом певного строку окрім юридичного факту, що спричинив виникнення трудових відносин – укладення трудового договору, має відбутись ще один юридичний факт – акт затвердження на посаді. Строковий трудовий договір не може бути укладено з тимчасово виконуючим обов’язки за вакантною посадою, тому що на відміну від моменту закінчення строку договору, котрий обов’язково має настати, щодо факту призначення не відомо, відбудеться він чи ні. Елемент строковості цих правових відносин зникає у разі затвердження працівника на посаді або його звільненні чи переведенні на іншу роботу через відхилення його кандидатури.

Розділ 2 “Види строкового трудового договору” складається з трьох підрозділів і присвячений дослідженню окремих його різновидів. Намагання дослідити як загальні, так й специфічні ознаки, що характеризують ці види, не дозволяє в рамках єдиного критерію класифікації побудувати процес дослідження. Виходячи з мети укладення, особливостей змісту та способу визначення строку трудового договору, можна вирізнити три основні групи строкових трудових договорів:

1.

Трудові договори, що укладаються на визначений строк та на час виконання певної роботи.

2.

Трудові договори з тимчасовими та сезонними працівниками.

3.

Трудові контракти.

Дослідження відбувалось в межах визначених груп і базувалось на пошуку спільних рис і відмінностей, що дозволило найповніше осягнути природу та особливості кожного виду строкового трудового договору.

Підрозділ 2.1. присвячений дослідженню трудових договорів, що укладаються на визначений строк та на час виконання певної роботи.

Автор відзначає схожість, але не тотожність зазначених трудових договорів. Вони різняться, по-перше, за способом визначення тривалості строку, по-друге – за предметом. Тривалість трудового договору, що укладається на період виконання певної роботи обмежується часом, що є об’єктивно необхідним для її виконання, а сама ця робота носить індивідуальний, непостійний для роботодавця характер. Якщо виконується значна кількість дрібних робіт, то останні не можуть бути визнані у своїй сукупності певною роботою. Вона завжди є складовою частиною трудової функції працівника, прийнятого для її виконання.

Тривалість трудового договору на визначений строк визначають його сторони в момент укладення. За таким договором працівник має виконувати будь-яку роботу, що належить до його трудової функції.

Враховуючи певний дисбаланс захисної та виробничої функцій вказаних договорів, автор пропонує впровадження певних гарантій для відповідних працівників: стимулювання їхнього професійного навчання та підвищення кваліфікації, обмеження можливості їх звільнення за пунктами 1 та 2 статті 40 КЗпП України. Коли можливість працювати та отримувати заробітну плату для особи обмежена певним проміжком часу, роботодавець має забезпечити її роботою протягом усього строку чинності договору, а не відправляти у вимушені відпустки або встановлювати неповний робочий час.

Дисертантом проаналізовано такі випадки застосування трудових договорів на визначений строк та на час виконання певної роботи, як-то: прийняття тимчасових заступників у випадку, коли за постійними працівниками зберігається місце роботи, а також працевлаштування у разі проведення організованого набору працівників і запропоновано рекомендації щодо застосування правових норм, а також нові ринкові підходи до проведення організованого набору працівників.

У підрозділі 2.2. проаналізовано особливості правового режиму праці сезонних та тимчасових працівників. Враховуючи попередній досвід правового регулювання та результати наукових досліджень, правовий статус зазначених працівників розглядається в контексті таких основних моментів.

Вихідним положенням дослідження трудових договорів з сезонними й тимчасовими працівниками є визнання їх самостійними видами строкового трудового договору. Працівник стає тимчасовим або сезонним саме завдяки укладенню відповідного договору, а не лише виконанню сезонної чи тимчасової роботи, адже вона може виконуватись і постійними працівниками. Правове регулювання праці вказаних працівників має певну специфіку, яка зумовлена, в першу чергу, диференціацією відповідного спеціального законодавства. Фактором диференціації є характер правового зв’язку працівника й роботодавця, його незначна тривалість, а для сезонних працівників ще й залежність сезонних робіт від природних та кліматичних умов.

На думку дисертанта, сезонними є працівники, прийняті за трудовим договором для виконання сезонних робіт, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду, що не перевищує шести місяців. Для визнання договору сезонним необхідно, щоб він обов’язково відповідав двом вимогам: кількісній – щодо тривалості строку і якісній – його предметом має бути сезонна робота, передбачена відповідним переліком. Чинний список сезонних робіт потребує розширення із врахуванням кліматичного становища України, потреб розвитку сільського господарства та малого бізнесу. Узагальнивши досвід правового регулювання праці сезонних працівників, враховуючи потребу подальшого його вдосконалення, автор пропонує прийняти Положення “Про умови праці сезонних працівників”, текст якого наведений у висновках.

Досліджуючи правовий статус тимчасових працівників, автором зроблено висновок про необхідність уніфікації спеціального законодавства, що регулює їхню працю у частині визначення тривалості тимчасової роботи. Тимчасовими працівниками необхідно вважати всіх осіб, прийнятих на роботу на строк до двох місяців (у тому числі й для заміни тимчасово відсутніх працівників), незалежно від того, чи були вони при прийнятті на роботу попереджені про тимчасовий характер роботи.

Пункт 2 частини 1 статті 23 КЗпП України слід викласти в такій редакції: “2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, але не менше ніж на два місяці”. Статтю 23 Кодексу необхідно доповнити частиною 3 такого змісту: “До працівників, прийнятих на роботу відповідно до пункту 2 частини першої цієї статті на строк менше двох місяців, застосовується законодавство про тимчасових працівників”. Автор вважає за доцільне відмовитись від формального по суті акту попередження про прийняття працівника як тимчасового, запровадивши обов’язкову письмову форму трудового договору як із тимчасовими, так і сезонними працівниками.

На підставі проведеного дослідження дисертантом розроблено проект Положення “Про умови праці тимчасових працівників”, який враховує сучасний стан правового регулювання праці цих працівників.

У підрозділі 2.3. розглянуто особливості трудового контракту.

Дисертантом обґрунтовується теза про те, що трудові відносини, які виникають на підставі контракту, мають виключно строковий характер, що унеможливлює його трансформацію в безстроковий трудовий договір. Він випливає з більш важливої ознаки контракту - індивідуалізації трудових правовідносин. Сторони самостійно мають визначати його зміст, в тому числі щодо строку чинності, а тому жодний інший суб’єкт не повинен мати права встановлювати мінімальну чи максимальну його тривалість. Контракт створює певну “адресність” його умов. Якщо сторони виконали прийняті зобов’язання, то працівник не вправі претендувати на подальший підвищений соціальний захист без відповідної згоди на це іншої сторони. Саме тому контракт і має бути строковим, тим більше, що це створює певну впорядкованість відносин сторін та унеможливить зміну його умов в односторонньому порядку.

Індивідуальність умов контракту зумовлює те, що умови оплати праці за контрактом можуть значно відрізнятись від встановлених для інших працівників підприємства. Автором зроблено акцент на пошуку такої моделі оплати праці, яка б спонукала сторони до належного виконання прийнятих зобов’язань, мала забезпечувальний характер щодо інших обов’язків, в тому числі щодо дотримання терміну роботи за контрактом.

Останні новели щодо сфери застосування контракту поставили питання про визначення змісту трудових договорів, які мають змінити контракти там, де їхнє застосування заборонено. Автор вважає, що всі контракти, укладені до набуття чинності Законом України “Про внесення мін до Кодексу законів про працю України” від 24.12.99 р. № 1356-XIV Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 6-7. - ст.41., сфера застосування яких визначена іншими нормативними актами, аніж законами, мають бути трансформовані у звичайні трудові договори на невизначений або, за наявності необхідних умов, у строкові трудові договори. При цьому пільги та переваги, що були надані працівникові у зв’язку з укладенням з ним контракту, не можуть зберігатись, якщо на цьому наполягає роботодавець. Якщо всі умови контракту були змістом угоди, то зі зміною характеру угоди має змінюватись відповідно й її елементний склад. Збереження пільг та переваг є предметом угоди сторін контракту, а тому жодні приписи нормативного характеру не можуть спонукати роботодавця до цього.

Розділ 3 “Правові гарантії для працівників, які працюють на підставі строкового трудового договору” складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 3.1. досліджуються законні межі використання строкового трудового договору як найважливіша гарантія при його укладенні, які визначено частиною 2 статті 23 КЗпП України.

Однією з умов, що надають можливість укладати строкові трудові договори, є характер наступної роботи. Це об’єктивна ознака, яка не залежить повністю від волі людини, характеризує роботу, обумовлену при укладенні трудового договору та унеможливлює її виконання постійно. Інакше кажучи, за своїм характером робота має бути непостійною саме для даного роботодавця і тривати певний проміжок часу, тривалість якого в момент укладення трудового договору сторонам точно ще не відома. У кожному випадку роботодавець має достовірно визначити характер подальшої роботи, для виконання якої необхідно укласти строковий трудовий договір.

Наступним критерієм є умови виконання роботи за цим договором. Вони вже характеризують не саму роботу (вона, як правило, є постійною), а зовнішні фактори: виробничі, соціальні, за яких вона має виконуватись. Цю сукупність факторів можна розподілити на окремі групи:

1. Зовнішні виробничі умови, які не залежать від сторін трудового договору. Вони визначаються або особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я, або зумовлені сучасним станом розвитку виробничих сил суспільства.

2. Внутрішні виробничі умови, що виникають на окремо взятому підприємстві внаслідок певних дій суб’єктів трудових правовідносин або внаслідок подій, які стосуються цих же суб’єктів. Це, наприклад, відсутність працівника, який постійно виконує певну роботу, що зумовлює потребу укладення строкового трудового договору з тимчасовим заступником. Залежно від умов виконання роботи строковий трудовий договір має укладатись також з працівниками, повноваження котрих є обмеженими у часі законом або внутрішніми нормативними документами роботодавця, а також у разі працевлаштування іноземців в Україні.

Обставиною, що обумовлює потребу укладення строкового трудового договору, є також наявність фінансування певних робіт: науково-дослідної діяльності, інвестиційних проектів, будівництва господарським способом, концесій та інших заходів, що мають обмеження у часі та визначені рамки фінансової підтримки.

Наступним фактором, що зумовлює можливість укладення строкового трудового договору, є інтерес працівника. На думку дисертанта, цей критерій є найменш чітким, тому що інтерес знаходить прояв у будь-якому випадку укладення трудового договору. Тому слід додатково визначати ті причини, що слугують унеможливленню встановлення трудових відносин на невизначений строк. Автор вважає, що надання додаткових соціально-економічних пільг для працівника за строковим трудовим договором може спонукати його укласти таку угоду, і це відповідатиме вимогам ч. 2 ст. 23 КЗпП України. При розгляді спорів слід встановлювати, чи були фактично надані ці пільги, чи виконав свої зобов’язання роботодавець в повному обсязі. Зацікавленість працівника може бути викликана також іншими причинами, наприклад, побутовими, сімейними обставинами, наявністю певних чинників, які перешкоджають постійному проживанню в даній місцевості (стан здоров’я, кліматичні умови, тощо).

Автор вважає за доцільне запровадити обов’язкову письмову форму строкових трудових договорів для безпосереднього внесення в текст договору обставин, що зумовлюють потребу застосування цієї угоди.

Частина 2 статті 23 КЗпП України передбачає можливість укладення строкового трудового договору в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Виникає потреба з’ясувати, які нормативно-правові акти, вказані в даній нормі, є законодавчими. Вважаємо, що за основу слід взяти роз’яснення терміну “законодавство”, наведене в Рішенні Конституційного Суду України від 09.07.98 р. № 12-рп/98 у справі за зверненням Київської міської ради професійних спілок щодо офіційного тлумачення частини третьої статті 21 Кодексу законів про працю України (справа про тлумачення терміну "законодавство"). Виходячи з цього, було визначено коло нормативно-правових актів, які надають можливість укладати строкові трудові договори.

Підрозділ 3.2. присвячено дослідженню гарантій у випадку перетворення строкового трудового договору в договір на невизначений строк. Ця трансформація розглядається як важлива гарантія стабільності трудових відносин, забезпечення права працівників на постійну зайнятість. На думку автора ст. 39-1 КЗпП України не охоплює усіх випадків трансформації строкового трудового договору, що потребує спеціального їх дослідження. В роботі виділено такі способи:

1.

Продовження трудових відносин після закінчення строку трудового договору.

2.

Переукладення один або декілька разів трудового договору з тим самим працівником.

3.

Переведення працівника на іншу постійну роботу без зазначення строку такого переводу.

4.

Укладення між сторонами трудового договору угоди про перетворення строкового договору в трудовий договір на невизначений строк.

5.

Визнання умови про строк чинності трудового договору недійсною у випадку, коли її включено до змісту договору неправомірно, з порушенням трудових прав працівників.

6.

Трансформація строкових трудових договорів у випадку внесення змін до чинного законодавства.

У підрозділі 3.3. досліджуються гарантії у разі припинення строкового трудового договору.

Автор поділяє думку тих вчених (З.К. Симорота, О.І. Процевського, В.І. Прокопенка), які вважають, що угода сторін, як самостійна підстава припинення трудового договору, може застосовуватись щодо будь-якого з його різновидів. Провідне значення при цьому має воля сторін, яка має бути узгодженою щодо необхідності припинення договору, застосування саме цієї підстави припинення та його строку. Але тільки за угодою сторін може бути припинений строковий трудовий договір за відсутності у працівника поважних причин для його одностороннього розірвання, передбачених ст. 39 КЗпП України.

Спеціальною підставою припинення строкового трудового договору є закінчення його строку (п. 2 ст. 36 КЗпП України). Закінчення строку трудового договору належить до юридичного факту – події, настання якої є необхідною умовою для припинення строкового трудового договору, але не єдиною. Визначено необхідний фактичний склад, наявність якого неминуче припиняє трудові відносини. Це, по-перше, закінчення строку трудового договору, а, по-друге, наявність висловленої чи доведеної іншим способом, який гарантує адресність звернення, вимоги про розірвання трудового договору. У зв’язку з цим дисертант вважає за доцільне запровадити попередження ініціатором припинення трудового договору іншої сторони про своє рішення. Попередження має бути письмовим, аби достовірно свідчити про намір сторони. Строк попередження має становити, щонайменше, один тиждень. Але слід зберегти можливість трансформації строкового трудового договору в безстроковий у тому разі, якщо ініціатор звільнення в письмовій формі відкличе або скасує таке попередження за наявності згоди контрагента.

Досліджуючи порядок розірвання строкового трудового договору на вимогу працівника, автор дійшов висновку, що воно відбувається на підставі кількох юридичних фактів, які складають фактичний склад:

1

Наявність поважної причини для звільнення працівника.

2

Наявність згоди роботодавця з вимогою працівника про дострокове припинення трудових відносин.

У разі недосягнення згоди з цього питання спір має вирішуватись в порядку, встановленому для вирішення трудових спорів.

Розглядаючи питання про можливість припинення контракту, як особливого виду строкового трудового договору, автор вважає, що право самостійно визначати підстави для припинення трудових відносин є одним із найважливіших проявів подальшого розвитку принципу свободи трудового договору, відходу від сприйняття його тільки як підстави виникнення трудових відносин. Протягом багатьох десятиліть питання про підстави припинення трудових відносин вирішувалось в централізованому порядку. Необхідність реагування на кон’юнктурні процеси ринку, забезпечення прав та законних інтересів сторін контракту як при його укладенні, так й під час припинення, обумовили внесення відповідних змін до законодавства. Укладаючи контракт, сторони, враховуючи специфіку трудових відносин, що виникатимуть згідно цього контракту, мають можливість встановити й додаткові підстави його припинення, не передбачені законодавством. Але вони мають бути пов’язаними лише з трудовою діяльністю працівника і не посягати на особисту свободу, права громадянина та суперечити цілям використання чужої праці.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що полягають у визначенні сутності строкового трудового договору на сучасному етапі розвитку правової системи, його місця та значення в системі способів здійснення права людини на працю. У заключній частині дисертації на підставі проведеного дослідження сформульовано наукові та практичні результати роботи, зокрема:

1.

Слід впровадити дотримання письмової форми при укладенні будь-якого строкового трудового договору, а не лише контракту. Порушення цієї форми має спричиняти визнання його укладеним на невизначений строк.

2.

Запропоновано проекти нормативних актів щодо регулювання праці тимчасових та сезонних працівників із врахуванням змін, що відбуваються в законодавстві України.

3.

Пропонується вдосконалити порядок припинення строкових трудових договорів шляхом запровадження обов’язкового попередження про наступне їх
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Конкурентоспроможність підприємств споживчої кооперації в умовах відкритої економіки - Автореферат - 31 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОЦІННИХ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ГОСПОДАРЮЮЧОГО СУБ'ЄКТА (на прикладі рибної галузі Криму) - Автореферат - 25 Стр.
ФОРМУВАННЯ ИНВЕСТИЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА (НА ПРИКЛАДІ МАШИНОБУДУВАННЯ) - Автореферат - 21 Стр.
ФАРМАКОЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ АНТИБАКТЕРІАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ ПОЗАЛІКАРНЯНОЇ ПНЕВМОНІЇ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СТРОКОВОЇ СЛУЖБИ - Автореферат - 26 Стр.
РЕПРОДУКТИВНА БІОЛОГІЯ РЯДУ ЦІННИХ СУБТРОПІЧНИХ ПЛОДОВИХ ТА ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН КРИМУ - Автореферат - 52 Стр.
Розробка технології та обладнання для нанесення детонаційних покриттів на деталі авіаційних двигунів та технологічне оснащення - Автореферат - 21 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ПОМ’ЯКШЕННЯ ПОКАРАННЯ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ - Автореферат - 24 Стр.