У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Талал Махмуд Абед Рахман Аль-Кататбех

УДК 687.[658.562.658.568]

ТИПІЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ЕЛЕМЕНТА СИСТЕМНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО КОМПЛЕКСУ ЯКОСТІ В ISO 9000

05.01.02 – Стандартизація і сертифікація

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському державному університеті технологій та дизайну Міністерство освіти та науки України.

Науковий керівник | доктор економічних наук , професор

Мартиненко Микола Мефодійович,

проректор з наукової роботи

Київського економічного інститут менеджменту.

Офіційні опоненти | доктор технічних наук, професор

заслужений діяч науки і техніки України,

Орловський Броніслав Вікентійович,

Київський державний університет технологій та дизайну,

завідувач кафедрою машин легкої промисловості

кандидат економічних наук, доцент

Маматов Валерій Петрович,

Дніпропетровський Державний центр стандартизації, метрології та сертифікації Держстандарту України,

директор

Провідна установа | Національний університет “Львівська політехніка” Міністерства освіти та науки України

Захист відбудеться “05” червня 2001 року о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К26.102.01 при Київському державному університеті технологій та дизайну за адресою: 01011, Київ-11, вул. Немировича-Данченка, 2, конференцзал головного корпусу.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського державного університету технологій та дизайну.

Автореферат розісланий “04” травня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат технічних наук, доцент Хімічева Г.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Конкурентоспроможність продукції, що випускається підприємствами держави є головним напрямком успішної їх діяльності на внутрішньому та світовому ринках. Дуже актуальною є ця проблема для підприємств легкої промисловості. Основним напрямком, якого приймаються підприємства, що успішно діють на конкурентних ринках, є узгодження своєї діяльності з принципами TQM (Total Quality Management) або застосування міжнародних стандартів ISO серії 9000. Актуальною проблемою для підприємств, які тільки розпочинають роботу по створенню систем управління якості (СиУЯ) є вдале поєднання національних стандартів з системою ISO серії 9000.

Тому, для підприємств легкої промисловості України, а також країн , що розвиваються шляхом освоєння світових конкурентних ринків є проектування та впровадження систем управління якістю “стандарти ISO серії 9000: 2000”.

У відповідності до стандартів ISO 9000 СиУЯ є сукупність організаційної структури (організаційної структури управління) методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення управління якістю.

Аналіз таких систем показує, що головною проблемою при їх створенні та запровадженні є ефективний синтез елементів, параметрів організаційної структури управління (ОСУ) в СиУЯ підприємства.

Організаційна структура управління в СиУЯ є тією підсистемою за допомогою, якої підприємство може задовольняти головній вимозі створення якісного продукту – забезпечувати швидке безперервне адекватне реагування на внутрішні та зовнішні ситуації, що стосуються якості продукції.

В дисертації ОСУ підприємством розглядається із двох боків. З одного боку ОСУ є складовою частиною СиУЯ і є об‘єктом дослідження, а з іншого боку ОСУ є об‘єктом стандартизації, без проведення якої витрати на розробку та впровадження СиУЯ будуть збільшуватись. При цьому проектування СиУЯ і розробка ОСУ мають загальну методологічну основу.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація має безпосередній зв‘язок з планом робіт бюджетної теми: “Розробка теоретичних основ економічного механізму розвитку підприємств легкої промисловості, автоматизованого проектування і управління виробництвом високоякісної продукції в умовах ринкової економіки” шифр 6.13.ДБ., яка використовувалась на кафедрі управління та економіки виробництва ДАЛПУ. Робота відповідає концепції державної програми “Якість в Україні – 2000”. Окремо елементи роботи використовувались при розробці проектів державних стандартів освіти, напрямку “Менеджмент”, в розділі “Освітньо-кваліфікована характеристика ” при визначенні типових задач і складу умінь, а також при розробці системи якості ВАТ “Київпроект”.

Мета і задачі дослідження. Робота спрямована на комплексне дослідження взаємозв‘язків між СиУЯ і ОСУ, а також розробку теоретичних положень та методико-практичних рекомендацій по проектуванню ОСУ в СиУЯ та стандартизацію їх елементів.

Для реалізації поставленої мети в процесі досліджень були поставлені та вирішені наступні задачі:

·

теоретичне обґрунтування процесу розробки ОСУ в СиУЯ на основі поєднання вимог споживачів продукції, моделі систем якості по ISO 9000, петлі якості та потенціалу підприємства;

·

виявлення загальних закономірностей та взаємозв‘язків при аналізі і синтезі елементів ОСУ в СиУЯ підприємств легкої промисловості на базі концептуальної моделі проектування ОСУ;

·

узагальнення і теоретичне обґрунтування структури та складу об‘єктів стандартизації та проектування ОСУ підприємством;

·

розробка рекомендацій по використанню стандартних рішень та типових модулів в процесі проектування ОСУ в цілому, а також в СиУЯ;

·

апробація теоретичних положень та методичних рекомендацій;

·

об’єктом дослідження є ефективне забезпечення функціонування системи управління якістю підприємств легкої промисловості .

Предмет дослідження. Предметом дослідження є ОСУ як складова частина СиУЯ підприємств легкої промисловості.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в установленні нових закономірностей у взаємодії ОСУ підприємством та СиУЯ, виявлені та систематизації загальних елементів, що відповідають стандартам ISO серії 9000:2000. При цьому одержані наступні оригінальні результати:

1.

Визначено загальні принципи проектування та впровадження ОСУ та СиУЯ підприємства, за якими зміни в умовах споживачів та зовнішньому середовищі повинні супроводжуватись зміною тих елнментів ОСУ, що виробляють відповідну реакцію СиУЯ. При цьому елементи ОСУ повинні мати властивості гнучкості.

2.

Розроблено організаційну модель системи управління якістю, що дозволяє поєднати при проектуванні СиУЯ вимоги споживачів, моделі якості, згідно стандартів ISO 9000, петлі якості та ОСУ підприємства.

3.

Розроблено методику системного синтезу елементів ОСУ в СиУЯ.

4.

Встановлено склад об‘єктів стандартизації процесу проектування ОСУ підприємством, та розроблені пропозиції щодо їх стандартизації.

5.

Розроблено методику проектування ОСУ на основі функціонально-модульного підходу та склад організаційних модулів (блоків), комбінування яких забезпечить гнучкість та динамічність СиУЯ.

6.

Запропоновані критерії та розрахункові формули для оцінки гнучкості та динамічності ОСУ в СиУЯ.

Методи та засоби дослідження. Дослідження базувалось на системному підході з використанням різних математичних методів. У ході досліджень використовувався математичний апарат теорії графів та матриць, а також методи експертних оцінок, переборів, анкетування.

Практичне значення одержаних результатів. Для проектувальників систем управління якістю розроблена методика системного аналізу і синтезу елементів ОСУ в СиУЯ у відповідності до стандартів ISO серії 9000:2000.

·

Для спеціалістів підприємств, відповідальних за впровадження і функціонування СиУЯ на підприємстві, розроблена методика удосконалення існуючої ОСУ на основі функціонально-модульного підходу.

·

Для керівників підприємств, відповідальних за узгодженість СиУЯ підприємства змінним вимогам споживачів продукції та зовнішнього середовища, розроблені рекомендації щодо гнучкості ОСУ.

·

Розробникам стандартів на базі стандартів ISO серії 9000:2000 запропонована нормативна база щодо стандартизації процесів проектування ОСУ.

Особистий внесок здобувача полягає в теоретичному обґрунтуванні основних наукових положень, пов‘язаних з системним аналізом і синтезом елементів ОСУ підприємством в єдиний технологічний комплекс СиУЯ у відповідності зі ДСТУ ISO серії 9000, а також в експериментальній перевірці результатів дослідження на підприємствах Йорданії, практичній апробації й опубліковані отриманих результатів в наукових фахових виданнях.

Впровадження результатів роботи. Теоретичні і практичні результати, одержані в дисертаційній роботі, були використані:

- при виконанні держбюджетної теми НДР 6.13.ДБ 1986 – 2000 рр. – виконавець кафедра “Менеджменту” Київського державного університету технологій та дизайну;

- в розробці комплексу задач управління “Освітньо-кваліфікаційної характеристики” державного стандарту з напрямку “Менеджмент” – виконавець Київський економічний інститут менеджменту;

- в розробці пропозицій для впровадження системи управління якістю ВАТ “Київпроект” – пропозиції щодо створення ОСУ центру управління якістю.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи доповідалися і одержали позитивну оцінку на розширеному міжкафедральному семінарі кафедри “Метрології, стандартизації і сертифікації” Київського державного університету технологій та дизайну; науково-технічних конференціях молодих вчених та викладачів КДУТД в 1997-2001 рр.; 6-ій, 7-ій міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні та енергозберігаючі технології життєзабезпечення людини” (м. Харків, 6-10 грудня 1999 р., м. Вінниця, 12 – 15 червня 2000 р.).

За матеріалами дисертації опубліковано друкарських статей 6 серед яких 3 одноосібно.

Структура та об’єм роботи. Дисертація складається із вступу, 4-ох розділів, висновків по роботі, списку використаних літературних джерел в кількості 143 найменувань. Робота має 176 сторінки тексту, в тому числі 30 ілюстрацій на 18 сторінках, 13 таблиць на 26 сторінках, 3 додатків на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і задачі досліджень, визначено наукову новизну роботи та практичну значущість отриманих результатів.

У першому розділі проведено літературно-аналітичний огляд та системний аналіз проблеми розробки ОСУ, як складової СиУЯ та процесу стандартизації проектування ОСУ підприємства. Визначено стан розробки проблеми проектування ОСУ в цілому, а також в складі СиУЯ. Встановлено, що на даний час немає єдиного науково-методологічного підходу та методичних розробок щодо взаємозв’язку між вимогами споживача, моделлю якості у відповідності до стандартів ISO серії 9000, “петлею якості” та організаційною структурою управління підприємством. Ці складові розглядаються в сучасній літературі лише на рівні морфологічного аналізу. ОСУ підприємства розглядається лише як складова підсистеми СиУЯ без детального аналізу її елементів та параметрів. Відсутність такого аналізу знижує ефективність СиУЯ, що впроваджують підприємства. Тому розроблено теоретичні основи проектування ОСУ в СиУЯ. При цьому проектування ОСУ в СиУЯ проводиться на базі загальних принципів: цільової направленості, ієрархічності, типізації та різновидності, динамічності.

Організаційна структура управління в СиУЯ є системою розподілу задач управління між взаємопов’язаними рівнями та підрозділами, діяльність яких забезпечує досягнення визначених цілей. Відповідно до наведеного визначення в ОСУ виділяються елементи, які визначають її властивості: внутрішню побудову, функціонування як взаємодії цих елементів, динаміку їх зміни під впливом зовнішніх та внутрішніх чинників.

У відповідності до визначення, що наведено в ДСТУ, ОСУ розглядається як обов’язки, повноваження і взаємовідносини, подані у вигляді схеми, за якою організація виконує свої функції. Такий склад елементів не забезпечує виконання основної умови СиУЯ швидкої, безперервної реакції підприємства на внутрішні і зовнішні ситуації, що стосуються якості продукції. Тому в запропонованій концепції ОСУ в СиУЯ виділяються такі елементи, як задачі управління, рівні управління, підрозділи та види взаємозв’язків.

Елементом, який забезпечує динамізм СиУЯ є задачі управління. Сукупність задач управління створюють цикл управління якістю продукції в СиУЯ, що визначається наступним виразом.

{Z F}U Zfя={Zпя, Zoя, Zуя, ZAя, ZKЯ, Zря, Zcя}, | (1)

де Zfя - множина задач управління, які створюють об’єктну Fя функцію управління якістю; Zпя, Zоя, Zуя, Zая, Zкя, Zря, Zся - підможити задач управління планування, організації, обліку, аналізу, контролю, регулювання, стимулювання, які створюють цикл управління якістю.

Елементом, що визначає пріоритети в СиУЯ є рівні управління. Вони визначаються розподілом задач управління у відповідності до рангу важності. Цей елемент можна представити таким чином: |

(2)

, | (3)

{Z}, . | (4)

СиУЯ може мати п’ять типових рівнів управління; 1) управління процесами забезпечення якістю продукції; 2) управління сукупністю підрозділів, що забезпечують якість продукції; 3) управління ефективністю якості, 4) управління зв’язками із зовнішнім середовищем яке впливає на якість продукції; 5) загальне керівництво , розробка стратегії та політики якості.

Структурні підрозділи є місцем концентрації спеціалізованих та координаційних задач управління, рішення яких впливають на поведінку окремих об’єктів, що забезпечують якість продукції. Тому структурний підрозділ можна записати виразом:

Q= (Цi, Zi,Xi, ,Yi) i=1,

: ; |

(5)

де, - множина внутрішніх входів та виходів задач управління: , - множина внутрішніх та зовнішніх виходів задач управління.

Система зв’язків забезпечує взаємодію структурних підрозділів в процесі управління якістю продукції. Вони представлені економічними та технічними показниками ij одні із них є входами Хij, а інші виходами Yij, |

(6)

де m - кількість задач управління, що взаємодіють між собою.

Для проектування ОСУ в СиУК і подальшої розробки математичних моделей розподілу задач управління якістю між рівнями та підрозділами ОСУ обрано системний технологічний комплекс (СТК). Він базується на системному аналізі вихідних даних та синтезі елементів ОСУ в СиУЯ. Модель СТК об’єднує зовнішнє середовище (Зс), що впливає на якість продукції (в .ч. вимоги споживачів); стандарт ІSO серії 9000, що визначає модель якості (МЯ), політику підприємства з якості (ПГЯ), потенціал підприємства (ПП), який визначає можливість підприємства забезпечувати необхідну якість продукції; “петлю якості” (ПЯ), модель СиУЯ по ISO 9000, (СиУЯ), ОСУ в складі задач управління (ЗУ), рівнів управління (РУ), структурних підрозділів (СП) та взаємозв’язків (ВЗУ) і мережу процесів, що забезпечують якість продукції (МПУ).

Таким чином СиУЯ представляється як п’ятирівнева сукупність систем різної системи значущості в досягненні якості. Вони взаємодіють і координуються між собою. Елементом, що забезпечує її взаємодію та об’єднує в СиУЯ є задачі управління. Відповідно зміна складу задач управління якістю забезпечує гнучкість та адаптивність СиУЯ до змін зовнішнього та внутрішнього середовища.

Такий підхід до проектування ОСУ в СиУЯ забезпечує ефективне функціонування системи якості продукції.

У другому розділі визначені теоретичні основи проектування ОСУ підприємства в СиУЯ по ISO серії 9000.

Головною умовою ефективного функціонування СиУЯ є оперативне пристосування діяльності підприємства до ситуацій, що постійно виникають в сфері якості продукції. Ці процеси потребують швидкої зміни елементів та параметрів ОСУ. Для цього вони повинні мати властивості гнучкості та адаптивності. В роботі досліджено характер змін ОСУ та склад чинників, що викликають ці зміни. В узагальненому вигляді зовнішні та внутрішні чинники можна звести до трьох груп: ринкові, стан та якість продукції, технологічні. Характер змін чинників відповідають вимогам моделі якості в ІSO 9001-9003. У відповідності до цих вимог в роботі розроблена циклічна модель удосконалення (зміни) ОСУ в СиУЯ підприємства. Основою моделі є утвердження, що ОСУ в СиУЯ повинна створюватись не на типових схемах (що пропонуються ДСТУ), а на основі типових структуроутворюючих елементів та їх системного синтезу в конкретну ОСУ. При цьому використовуються функціональна, структурна і об’єктна типології.

Для проектування таких ОСУ в СиУЯ розроблена методика, яка базується на таких системних представленнях: мікроскопічному, макроскопічному, функціональному, ієрархічному, інформаційному. Ці представлення дозволяють зробити функціональне представлення петлі якості в ОСУ.

Розроблена графічна модель та розкритий зміст 4-х стадій проектування ОСУ в СиУЯ. До них віднесено: діагностичну, аналітичну, конструювання, синтезу і оцінки якості. В існуючих підходах при проектуванні ОСУ використовувалось тільки три стадії.

Діагностична стадія представляє собою системний аналіз і синтез вихідних даних проектування ОСУ в СиУЯ. В роботі обґрунтовано три рівні вихідних даних, що охоплюють ринкові фактори, вимоги стандартів ISO серії 9000, щодо якості продукції та внутрішні фактори, що визначають потенціал (можливості) підприємства забезпечувати необхідну якість продукції.

Розроблена концептуальна модель аналізу вихідних даних та алгоритм їх синтезу в ОСУ з використанням матричних методів виду:

. | (9)

Синтезовані вихідні дані є вимогами, що визначають параметри елементів (склад задач управління, структурні підрозділи, систему зв’язків) в ОСУ.

Аналітична стадія виконується для вибору типової ОСУ у відповідності до потенціалу підприємства, співставлення (аналізу) її параметрів з вимогами моделі якості в ISO серії 9001-9003.

Аналіз вибраної типової схеми ОСУ проводиться по двом ознакам:

1) з точки зору типів задач управління, що виникають у зв’язку з запровадженням стандартів ISO cерії 9000;

2) з точки зору переваг і недоліків типової ОСУ по відношенню до діючої на підприємстві.

Результатом такого аналізу є формування вимог-завдань щодо проектування ОСУ в СиУЯ.

Стадія конструювання забезпечує системний синтез елементів ОСУ в СиУЯ. Розглядаються компоненти 2-го, 3-го та 4-го рівнів процесу проектування ОСУ (рис.2). Для цього в роботі розроблена модель синтезу елементів ОСУ в СиУЯ, що має вигляд:

,

Z = (Zi, Хi, Yi, Ti) , | (10)

де Z - множина задач управління якістю продукції, що включена до ОСУ цільовою підсистемою (ОБ), лінійними (СПл) та функціональними (СПФ) підрозділами, що забезпечують якість продукції, Хі, Yі - входи та виходи (показники) до задачі управління; Ті - трудоємкість рішення Z-x - задачі управління.

Використовуючи теорію графів модель синтезу ОСУ в СиУЯ можна записати у вигляді:

, , | (11)

 

при цьому

, | (12)

де - вихідний граф, відтворюючий типову ОСУ,

G2(ZOБ, ГОБ) - граф задач організаційного блоку управління якістю;

G3(Z СП, ГСП) - граф задач структурних підрозділів, що забезпечують якість продукції, G4(ZДП, ГДП) - локальний граф задач, що закріплені за окремою посадовою позицією. GОСУ - об’єднання вихідних графів.

Треба розподілити задачі управління (Z) по ОБ, РУ та СП таким чином, щоб координаційних зв’язків між підрозділами одного або різних ОБ була мінімальна кількість. Велика кількість таких зв’язків збільшує вартість затрат на вирішення задач управління, а також ускладнює функціонування СиУЯ.

В роботі розроблено алгоритм розподілу задач управління для всіх рівнів ОСУ в СиУЯ на основі матриць синтезу компонентів цих рівнів.

При синтезі ОСУ в СиУЯ необхідно додержуватись таких умов:

Умова 1. Загальне число посадових позицій в ОСУ визначається трудоємкістю задач управління, що раціонально розподілені по рівням (РУ) і підрозділам (Qi):

, | (13)

де - кількість посадових позицій в q-м підрозділі; - кількість посадових позицій, які забезпечують якість продукції; Q - кількість підрозділів; Тzvkf - трудоємкість рішення і-ї задачі v-ї складності, що включена в к-й цикл управління якістю в j-й функції управління; v - індекс групи складності задач управління; к - кількість циклів управління; F - кількість об’єктних функцій, що забезпечують якість продукції; - річний фонд робочого часу посадової позиції; - оператор округлення цілого числа посадових позицій в підрозділі.

Умова ІІ. За однією посадовою позицією (qі) в підрозділі закріплюються спеціалізовані задачі управління, трудоємкість якої не перевищує нормативну (Тн) і не перевищує фактичний фонд часу (Т).

0,75Тн Тq Т. | (14)

Умова ІІІ. Кількість зв’язків між підрозділами визначається кількістю міжмодульних зв’язків, що існують між задачами об’єктної функції:

=, | (15)

де - кількість зовнішніх зв’язків q-го підрозділу; - кількість зовнішніх зв’язків к-ї об’єктної функції управління.

Умова IV. Кількість посадових позицій на кожному рівні (РУ) управління відповідає складності задач управління, що вирішуються на цьому рівні:

, | (16)

де v- умовна вартість однієї трудогодини при рішенні Z-ї задачі управління v-ї групи складності; р - величина посадового окладу q-ї посадової позиції.

Умова V. Збільшення складності процесів СиУЯ, яка задається моделлю якості стандартів ISO серії 9001-9003 призводить до збільшення складу задач управління якістю і відповідних зв’язків координації.

Умова VІ. Міра упорядкованості (координованості) СиУЯ збільшується при зменшенні кількості зв’язків координації в ОСУ.

Виконання даної умови дозволяє зменшити витрати на функціонування СиУЯ.

В роботі поставлена математична задача та розроблено алгоритм розділу задач управління в СиУЯ.

В третьому розділі розроблені теоретичні основи та практичні пропозиції щодо стандартизації процесу проектування ОСУ підприємством. Науково обґрунтовані об’єкти стандартизації, що мають відношення до ОСУ в цілому і до ОСУ в СиУЯ зокрема. Доведено, що основою стандартизації ОСУ повинні бути не типові схеми ОСУ, а стандартизовані (типові) структуроутворюючі елементи і методи їх синтезу в конкретній структурі підприємства. Для стандартизації об’єктів використано три типології.

1)

Функціональна типологія описує такі об’єкти стандартизації: терміни, визначення та позначення; вимоги до проектування та функціонування ОСУ; стадії технології проектування ОСУ.

2)

Структурна типологія визначає склад та призначення методів, що використовується для проектування ОСУ.

3)

Об’єктна типологія визначає наступні об’єкти стандартизації: склад цілей діяльності підприємства; склад і структуру об’єктів управління; склад та властивості структуроутворюючих елементів; вимоги до елементів ОСУ; параметри, що описують властивості елементів ОСУ. Доведено, що стандартизація проектування ОСУ забезпечується лише при використанні всіх трьох типологій.

Розроблені пропозиції щодо виділення типових організаційних блоків, синтез яких дає можливість створювати ОСУ, що відповідає вимогам ДСТУ ISO серії 9000:2000.

Застосування стандартизованих об’єктів дозволяє спростити процес проектування ОСУ. Для цього в роботі розроблена модель та методика блочно-модульного проектування ОСУ в СиУЯ підприємства. Такий підхід відповідає вимогам, щодо розробки СТК СЯ, визначених п.7.2.4. ДСТУ 2926-94.

Використання блочно-модульного підходу проектування ОСУ вимагає розробки методів системної ув’язки організаційних блоків (модулів) в єдину ОСУ. В роботі розроблено модель та запропонована методика використання матричних методів для ув’язки ОБ.

Взаємозв’язки в ОСУ мають такі рівні:

1) міжлінійними, функціональними та цільовими організаційними блоками (ОБ);

2) міжорганізаційними рівнями в організаційному блоці (УВ);

3) міжструктурними підрозділами, що знаходяться на одному організаційному рівні (ВП);

4) внутрішні зв’язки, що виникають при рішенні задачі управління виконавчими органами (посадовими позиціями) в одному підрозділі.

Матриця, що відповідає визначеним рівням представлена на рис.3.

Виконання цієї роботи дозволяє перевірити замкнутість (присутність зворотного зв’язку) маршрутів проходження інформації, відсутність тупиків (невикористання показників) та розривів інформаційних зв’язків між задачами управління в ОБ та підрозділах.

В четвертому розділі розроблена нормативна база, що може бути основою розробки стандарту проектування ОСУ підприємства. До складу нормативної бази входять: цілі, задачі, класифікаційні структури об’єктів стандартизації ОСУ; загальні організаційно-технічні положення щодо проведення робіт по проектуванню ОСУ; терміни та визначення, що мають відношення до ОСУ; умовні позначення для об’єктів стандартизації ОСУ.

Проведена експериментальна перевірка запропонованої моделі аналізу і синтезу елементів ОСУ в СиУЯ підприємства. Для перевірки вибрана найбільш типова підсистема управління –матеріально технічне забезпечення. Вона також є складовим етапом “петлі якості” в СиУЯ.

В результаті виконаної роботи були отримані відповіді на такі питання:

§

які задачі, мають відношення до забезпечення якості матеріально-технічного забезпечення, що існуючими підрозділами не виконуються?

§

чи можливо координаційні зв’язки між задачами, що вирішуються різними підрозділами розірвати? Чи можливо зменшити кількість таких зв’язків?

§

як зменшуються при цьому трудоємкості на рішення таких задач?

§

які документи або показники, що входять або виходять з відділу матеріального забезпечення є зайвими?

§

які дані, що необхідні для ефективної роботи відділу не надходять? Аналіз показав, що тільки за рахунок скорочення кількості зв’язків координації трудоємкість рішення задач управління матеріально- технічним забезпеченням зменшилось на 1149.8 люд./годин. Цей показник підтверджує теоретичне обґрунтування моделі і методики аналізу і синтезу ОСУ в СиУЯ.

Ефективне функціонування СиУЯ може бути тільки при умові виділення в ОСУ відповідного організаційного блоку. В результаті проведеного дослідження розроблено та запропоновано для використання в СиУЯ типовий організаційний блок цільового центру управління якістю, комбінування елементів якого забезпечує гнучкість та динамізм СиУЯ.

Ефективність ОСУ в СиУЯ в роботі запропоновано вимірювати по стану єдиного технологічного процесу “виробництво-споживання”.Такими критеріями є: гнучкість, маневреність та адаптивність.

Основні результати роботи та ВИСНОВКИ:

1.

Проведений інформаційно-аналітичний огляд проблеми виявив відсутність наукового обґрунтування проектування та стандартизації ОСУ в СиУЯ у відповідності до вимог, стандартів ISO серії 9000, для підприємств легкої промисловості.

2.

Обґрунтовано, що теоретично базою проектування ОСУ в СиЯУ є узагальнені структуроутворюючі елементи, які обєднують вимоги споживача, модель якості у відповідності до ISO серії 9000, петлю якості та ОСУ підприємства. Такими елементами є задачі управління, та рівні ієрархії. Вони забезпечують гнучкість СиУЯ.

3.

Виявлено закономірності циклічних змін елементів ОСУ та її типів, що відбуваються під впливом факторів зовнішнього середовища та накопичення критичних внутрішніх ситуацій. Ці закономірності змін дозволяють СиУЯ швидко адаптуватись до нових потреб та інших факторів зовнішнього середовища щодо якості продукції.

4.

Розроблено узагальнену математичну та графічну організаційну модель системного технологічного комплексу, що поєднує вимоги спожив, стандарт ISO серії 9000, політику підприємства з якості та його потенціал (можливості) щодо забезпечення необхідного рівня якості, петлю якості, модель СиЯУ та ОСУ. В моделі структуризовано інформаційні потоки, які дозволяють проводити системний аналіз і синтез елементів ОСУ в СиУЯ.

5.

Встановлено склад факторів та характер їх впливу на ОСУ в СиУЯ. У відповідності до них розроблено циклічну модель змін ОСУ в СиУЯ підприємства. Для проектування ОСУ в СиУЯ розроблена методика системного аналізу та синтезу структуроутворюючих елементів на пятьох рівнях: загального (1-й рівень), загальноцільового (2-й рівень), цільового (3-й рівень) та інтегрального призначення (4-й рівень).

6.

Розроблена модель та методика проведення синтезу елементів ОСУ в СиУЯ, яка базується на теорії графів. Визначено шість умов розподілу і синтезу задач управління в ОСУ та СиУЯ.

7.

Виявлені та науково обґрунтовані обєкти стандартизації, що мають відношення до процесу проектування ОСУ в цілому та ОСУ в СиУЯ зокрема. Доведено, що основою стандартизації ОСУ повинні бути типові (стандартизовані) структуроутворюючі елементи і методи їх синтезу в СиУЯ.

8.

Для практичного використання при проектуванні ОСУ в СиУЯ розроблені організаційні структурні модулі (блоки). Використано матричні методи для забезпечення раціонального взаємозвязку організаційних модулів в ОСУ. Результати експериментальних досліджень підтверджують отримані теоретичні результати, а також доводять ефективність застосування методики синтезу ОСУ в СиУЯ.

9.

Розроблена нормативна база дозволяє стандартизувати процес проектування ОСУ в СиУЯ, що дає можливість скоротити витрати та підвищити ефективність функціонування СиУЯ. Вона може бути покладена в основу проектування СиУЯ підприємств.

Список публікацій за темою дисертації:

1. Аль Катабех Талал Зміна організаційних структур управління підприємством // Легка промисловість. – 1999.- № 1 – 2. – С. 64 – 65.

2. Аль Катабех Талал Основи стандартизації організаційних структур управління підприємством // Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. – 1999. - № 15. – С. 30 – 31.

3. Аль Катабех Талал Типізація розробки організаційної структури управління підприємством // Легка промисловість. – 1999.- № 4. – С. 62 – 63.

4. Мартыненко Н.М., Аль Кататбех Талал Организационная структура управления качеством // Збірник наукових праць СИЭТ. – 1999. - № 6. – С. 348 – 351.

5. Мартиненко Н.М., Аль Кататбех Талал Проблеми типізації організаційних структур управління підприємствами легкої промисловості // Легка промисловість. Наукові праці молодих вчених та студентів. – 1998. – Частина 4 – с. 50-51.

6. Мартыненко Н.М., Аль Кататбех Талал Стандартизация проектирования ОСУ в системе управления качеством // Збірник наукових праць СИЭТ. – 2000. - № 7. – с. 359 - 362.

АНОТАЦІЯ

Талал Махмуд Абед Рахман Аль-Кататбех. Типізація організаційних структур управління підприємства як елемента системного технологічного комплексу якості в ISO 9000. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.01.02 – стандартизація та сертифікація. – Київський державний університет технологій та дизайну, Київ, 2001.

Дисертацію присвячено розробці теоретичних основ і практичних рекомендацій проектування ОСУ в Системі управління якістю та стандартизації процесу проектування ОСУ підприємством. У дисертації запропонована модель проектування ОСУ в СиУЯ, що обєднує вимоги споживачів, політику керівництва, вимоги стандартів ISO серії 9000, “петлі якості” і ОСУ. Розроблені та запропоновані методики аналізу вихідних даних структурно утворюючих елементів та їх системного синтезу в ОСУ. Розроблені методичні основи стандартизації процесу проектування ОСУ в СиУЯ. Вони можуть бути використані для розробки відповідних стандартів. Розроблені пропозиції щодо виділення типових організаційних блоків синтез яких дає можливість створювати ОСУ в СиУЯ.

Ключові слова: організаційна структура управління, система управління якістю, модель, методи, елементи, цикли, задачі управління, трудоємкість, сиcтемний технологічний комплекс.

АННОТАЦИЯ

Талал Махмуд Абед Рахман Аль-Кататбех. Типизация организационных структур управления предприятия как элемента системного технологического комплекса качества в ISO 9000. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.01.02 – стандартизация и сертификация. – Киевский государственный университет технологий и дизайна. Киев, 2001.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ и практических рекомендаций проектирования ОСУ в Системе управления качеством СиУК и стандартизации процесса проектирования ОСУ предприятием.

Для увязки элементов ОСУ с СиУК разработана концепция динамизма СиУК, основанная на общности элементов. Такими элементами являются: задачи управления, уровни, структурные подразделения и взаимосвязи.

В диссертации разработана и предложена для практического использования организационная модель проектирования ОСУ в Системе качества, объединяющая следующие компоненты: требования потребителей продукции, политику предприятия в области качества, условия стандартов ISO серии 9000, “петли качества”, ОСУ предприятия. В основу модели положена концепция изменения параметров ОСУ в СиУК, как быстрой беспрерывной реакции предприятия на внутренние и внешние ситуации, влияющие на качество продукции.

Выполнен системный анализ СиУК для стадий регламентируемых МС ISO серии 9000. Внесены связи СиУК и ОСУ, что делает возможность их совместного проектирования при внедрении Системы качества.

Разработана методика анализа входных данных, структуро образующих элементов и их системного синтеза в ОСУ.

Исследован состав факторов, а также характер их влияния на процесс изменения ОСУ. На этой основе разработана цикличная модель совершенствования ОСУ в СиУК. Для проектирования гибких, быстро приспосабливающихся к изменениям факторов ОСУ в СиУК разработана методика. Разработана графическая модель и обосновано содержание 4-х стадий проектирования ОСУ в СиУК.

Разработана модель синтеза элементов ОСУ в СиУК, которая базируется на теории графов. Данная модель позволяет эффективно распределить задачи управления по уровням управления и структурным подразделениям.

Разработаны методические основы стандартизации процесса проектирования ОСУ в СиУК.

Выполнен анализ состава объектов стандартизации ОСУ в СиУК. Для каждого из объектов разработаны предложения по стандартизации на основе системных типологий. Такой подход позволяет значительно упростить процесс внедрения СиУК и усовершенствования параметров ОСУ предприятия. Разработаны предложения и методика по использованию блочно-модульного проектирования ОСУ в СиУК, а также модель их взаимосвязи в ОСУ предприятия.

Основной для стандартизации проектирования ОСУ в СиУК является нормативная база, разработанная в диссертации. Нормативная база позволяет стандартизировать процесс проектирования ОСУ, а также может быть использована при разработке стандарта предприятия в системе ISO серии 9000.

Проведена экспериментальная апробация методики распределения задач управления по уровням иерархии и структурным подразделениям, обеспечивающим управление качеством продукции.

Для обеспечения эффективного функционирования СиУК предприятия разработан типовый организационный блок целевого центра управления качеством.

Эффективность разработанных методик обосновано теоретически и подтверждено апробацией и внедрением в практику.

Ключевые слова: организационная структура управления, система управления качеством, модель, циклы, задачи управления, трудоемкость, системный технологический комплекс.

THE SUMMARY

Talal Mahmud Abedrahman Al – Katatbeh. Standard formation of organizational structures of enterprise management as an element of system technological quality complex in ISO 9000. - The manuscript.

The thesis for obtaining the scientific degree of engineering sciences Doctor on specialty 05. 01. 02 - Standardization and Certification - Kiev State University of Technologies and Design, Kiev, 2001.

The thesis is devoted to the development of the theoretical basics and practical recommendations for a design of the organizational structures of management in the system of quality management and standardization of the design process of organizational structures of enterprise management. The thesis suggests a model for design of the organizational structures of management in the system of quality management which combines the consumers' requirements, governmental policy, standards requirements of ISO 9000 family, "Quality loops" and the organizational structures of management. The methodics of the primary data analysis, structure forming elements and their systems analysis in the organizational structures of management have been developed and suggested. The methodical basics of standardization of design process of the organizational structures of management in the system of quality management have been developed. They can be used for the development of the appropriate standards. The suggestions concerning the picking out of the standard-type organizational units, the synthesis of which enables the possibility to create the organizational structures of management in the system of quality management have been developed.

Key words: organizational structure of management, system of quality management, model, methods, elements, cycles, management tasks, labour-intensiveness.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Стан НПY-синтезуючої системи гіпоталамусу і острівців Лангергансу і вплив синтетичного НПY на ендокринну функцію підшлункової залози в нормі і при експериментальному цукровому діабеті - Автореферат - 28 Стр.
МIФОПОЕТИЧНИЙ АСПЕКТ СЕМАНТИКИ оповiдань А. Платонова - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК ПАСАЖИРСЬКИХ КОМПЛЕКСІВ НА ОСНОВІ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ ПАСАЖИРОПОТОКІВ - Автореферат - 23 Стр.
Великомасштабне аерокосмічне картографування території з метою пошуку нафти і газу (теорія і практика робіт в Україні) - Автореферат - 29 Стр.
ЦІНОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ МАРКЕТИНГУ - Автореферат - 27 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Автореферат - 22 Стр.
ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ОРЕНДНИХ ВІДНОСИН У МОРСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОРТАХ - Автореферат - 18 Стр.