У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Одеський державний морський університет

ТРОСТЯНЕЦЬКА ЕЛІНА ВАЛЕРІЇВНА

УДК 338.9:627.2

ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ

ОРЕНДНИХ ВІДНОСИН

У МОРСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОРТАХ

Спеціальність 08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2001

Дисертація є рукопис.

Робота виконана на кафедрі “Економіка підприємства і підприємництво” Одеського державного морського університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор Чекаловець Віктор Ігнатович, завідувач кафедри “Економіка підприємства і підприємництво” Одеського державного морського університету.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Якушенко Володимир Григорович, завідувач кафедри “Облік, фінанси і аудит” Одеського державного морського університету.

доктор економічних наук, професор Загорулько Валентин Миронович, професор кафедри “Маркетинг і ресурсозабезпечення” Київського національного авіаційного університету.

Провідна установа: Харківський державний автомобільно-дорожній технічний університет, кафедра “Менеджменту”, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист дисертації відбудеться 5 липня 2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.060.02 в Одеському державному морському університеті за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Мечнікова, 34.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Одеського державного морського університету (65029, м. Одеса, вул. Мечнікова, 34).

Автореферат розісланий 4 червня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 41.060.02,

кандидат економічних наук, доцент А.М. Холоденко

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Одним з основних напрямків реформування економіки України є удосконалення форм і методів здійснення виробничої діяльності у всіх галузях народного господарства і, в першу чергу, у галузях стратегічно важливих для держави, до числа яких відноситься морський транспорт.

Пошук нових організаційно-господарських форм і адаптація існуючих до вимог сучасної економічної ситуації привертає увагу до наукового вивчення проблеми орендних відносин, які з успіхом використовувалися на різних етапах розвитку людського суспільства.

У той же час перехід економіки України до ринкових відносин стримується різким спадом інвестицій і обмеженими кредитними можливостями українських банків. Для виходу з ситуації, що склалася в народному господарстві необхідне використовувати сучасні види орендних відносин, такі як лізинг, в якості нетрадиційних джерел фінансування розвитку підприємств морського транспорту.

Відомо, що нові наукові результати і раніше накопичені знання перебувають у діалектичній взаємодії. Краще і прогресивне зі старого переходить у нове і додає йому сили і дієздатності.

Проблеми розвитку й удосконалювання орендних відносин досліджувалися такими іноземними і вітчизняними вченими, як Н.Н. Внукова, В.А. Горемикін, В.Д. Газман, М.І.Лещенко, О.В. Ольховиков, С.Е.Пивоваров, Н.Г.Слов'янська, В.М.Рутгайзер, Є.В. Кабатова та ін. Але в роботах цих учених відсутнє визначення поняття орендних відносин, не чітко проведене розмежування між різновидами орендних відносин, не розглядаються питання удосконалення економіко-організаційного механізму реалізації сучасних форм орендних відносин на морському транспорті, а економіко-організаційні основи орендних відносин стосовно такої специфічної сфери господарської діяльності як портова, економічною наукою взагалі не розроблені, що не сприяє широкому використанню цих відносин у практичній діяльності морських торговельних портів для підвищення ефективності їхньої роботи. Тому наукове обґрунтування названих основ допоможе вирішити складні задачі використання сучасних видів орендних відносин та їх різновидів у морських торговельних портах, що дозволить народному господарству України одержати значний економічний ефект.

Перераховане свідчить про високий рівень актуальності теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася в рамках досліджень за темами “Розробити економіко-організаційну концепцію забезпечення конкурентоздатності національного флоту України на світовому фрахтовому ринку” (0197 U014069, категорія 1, ГБ 37-97), “Удосконалювання системи управління морським транспортом на основі використання маркетингу”, “Розробити теоретичні основи функціонування морського транспорту України в ринкових умовах (економічний аспект)” (01-01 ДБК), що приводилися і проводяться на кафедрах “Менеджмент, маркетинг і економіка водного транспорту” і “Економіка підприємства і підприємництво” відповідно до планів науково-дослідних робіт Міністерства освіти і науки України й Одеського державного морського університету.

Теми мають прямий зв'язок з державною програмою “Стабілізація і розвиток морського і річкового транспорту України до 2005 року” і Цільовою комплексною програмою розвитку й удосконалювання транспорту до 2005 року – “Транспорт”.

Мета і задачі дослідження. Основною метою дисертації є теоретичне обґрунтування економіко-організаційних основ орендних відносин і розробка методичних рекомендацій з організації і розвитку сучасних видів орендних відносин у морських торговельних портах. Реалізація поставленої мети повинна забезпечити підвищення господарської діяльності морських торгових портів України

Відповідно до мети дослідження в дисертації поставлені і розв`яуються наступні задачі:

·

виявлення тенденцій розвитку орендних відносин і особливостей їхнього використання з урахуванням специфіки портової діяльності в Україні;

· визначення суті, місця і ролі орендних відносин у системі власності і виробничих відносин;

· вивчення існуючих класифікацій орендних відносин, можливостей їх удосконалення і використання в морських торгових портах;

· удосконалення теоретичних положень методики розрахунку розмірів лізингових платежів з урахуванням інтересів всіх учасників лізингової угоди;

· розробка методичних підходів до застосування сучасних видів орендних відносин у морських торгових портах;

· обґрунтування організаційних форм використання сучасних видів орендних відносин стосовно портової діяльності в Україні.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є орендні відносини в морських торговельних портах. Предметом дослідження є економіко-організаційні основи використання орендних відносин в сучасних умовах розвитку морських торговельних портів України.

Методологія і методика дослідження. Теоретичною і методологічною базою дослідження є об'єктивні закони економіки, наукові праці вітчизняних і іноземних учених – економістів. У дисертації застосований системний підхід до розвитку проблеми, використовувалися теоретичні й емпіричні методи дослідження, такі як системний аналіз, аналогія, абстрагування, індукція і дедукція, побудова теорії.

Наукова новизна отриманих результатів.

Основним результатом дисертаційного дослідження є систематизація матеріалу про орендні відносини в сучасних умовах розвитку економіки України, розробка теоретичних і методичних положень, а також практичних рекомендацій з використання нових їх видів у морських торговельних портах.

Наукова новизна результатів, отриманих особисто здобувачем, полягає в наступному:

·

уперше з теоретичних позицій визначене поняття “орендні відносини”;

· додатково обґрунтоване положення про місце орендних відносин у системі виробничих відносин на основі виявлення, на яких стадіях руху суспільного продукту вони використовуються;

· уперше при вивченні зв'язку орендних відносин з відносинами власності запропонований методичний підхід, який передбачає їх розщеплення на економічну і юридичну складові;

· одержала подальший розвиток класифікація лізингу, як різновиду орендних відносин, за рахунок уведення додаткової ознаки класифікації – галузевої приналежності та її особливості;

· уперше проведене узагальнення і систематизація матеріалу про використання орендних відносин у морських торговельних портах і визначені напрямки їхнього подальшого розвитку;

· одержала подальший розвиток методика оцінки економічної ефективності лізингових операцій шляхом уведення роздільного її розрахунку з погляду лізингодавача і лізингоотримувача;

· уперше розроблений і обґрунтований методичний підхід до використання франчайзінгу в морських торговельних портах;

· запропоновані й обґрунтовані оригінальні альтернативні варіанти створення спеціалізованого морського лізингового центра.

Теоретичне і практичне значення отриманих результатів.

Теоретичні результати дослідження, що опубліковані в наукових статтях здобувача і викладені в дисертації, є істотним внеском у розвиток теорії орендних відносин, як складової частини економічної теорії, і використовуються в навчальному процесі Одеського державного морського університету в дисциплінах “Економіка морського транспорту”, “Підприємництво” і “Менеджмент портової діяльності”.

На підставі результатів дисертаційного дослідження здобувачем підготовлені методичні матеріали з оцінки економічної ефективності лізингових операцій, що готові до практичного використання і направлені до Державного департаменту морського і річкового транспорту та морські торговельні порти України.

Крім того, частина розробок носить універсальний характер і може бути використана в навчальному процесі різних навчальних закладів, роботі українських підприємств і організацій при розв'язанні питань розвитку орендних відносин і використання їх нових видів - лізингу і франчайзінгу, а також в системі підвищення кваліфікації і перепідготовки керівного складу підприємств морського транспорту.

Особистий внесок здобувача. Усі результати, що викладенні в дисертації та друкованих наукових працях здобувача, отримані ним самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження обговорювалися і були схвалені на науково-методичних конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного морського університету (1997–2001р.), Харківського державного автомобільно-дорожнього університету (2000 р.), Київської державної академії водного транспорту (2000 р.), Одеського державного економічного університету (2000 р.), а також на науково-практичному семінарі “Конкурентноздатність порту. Загальні джерела її підвищення” в Одеському морському торговельному порту .

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано шість наукових статей у спеціальних наукових виданнях, що входять у переліки ВАК України, загальним обсягом 3,4 д.а. і навчальний посібник обсягом 1,5 д.а.

Структура роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел з 120 найменувань і додатків. У роботі, загальний обсяг якої складає 190 сторінок, наведено 14 таблиць, у тому числі 5 на окремих аркушах, 27 малюнків, у тому числі 9 на окремих аркушах.

Основний зміст роботи.

У вступі розглянута доцільність розробки наукової проблеми, обґрунтована її актуальність, сформульовані мета і задачі дослідження, наведені основні результати дисертаційної роботи та рівень їх наукової новизни, представлене теоретичне і практичне значення отриманих результатів.

Перший розділ – “Теоретичні основи й економічна сутність орендних відносин” - присвячений дослідженню теоретичних основ орендних відносин, які виникають під час проведення певних господарських операцій, і визначенню їх економічної суті.

Орендні відносини мають тривалу історію і є важливою частиною в економічній структурі цивілізації. Розвиваючись разом з еволюцією суспільства, орендні відносини органічно вписувалися в різні соціальні структури. Сучасний період в історії орендних відносин не є винятком. Після виходу Закону України “Про оренду майна державних підприємств і організацій” від 10 квітня 1992 року процес використання орендних відносин в Україні активізувався.

Специфічною особливістю орендних відносин є поділ функцій власності на юридичну й економічну складові. В орендних відносинах реалізуються відносини власності шляхом часткового перерозподілу правових можливостей.(рис.1).

Рис. 1. Поділ функцій власності при використанні орендних відносин

У дисертаційній роботі досліджені існуючі класифікаційні ознаки різних видів орендних відносин (оренда, найм, прокат, лізинг, франчайзінг) і наведена їх порівняльна характеристика. Було виявлено, що в існуючій практиці відсутній поділ такого виду орендних відносин як лізингу за галузевою ознакою, що робить його класифікацію, як і орендних відносин взагалі, не повною. Оскільки визначальним моментом лізингового контракту є вартість об'єкта лізингу (розмір позикових коштів, амортизація, страхування), а вартість основних фондів у різних галузях народного господарства істотно розрізняється, удосконалення цієї класифікації є доцільним.

Розгляд різноманіття видів орендних відносин і проведення їх класифікації виявив наступну закономірність: кожна з господарських операцій, під час проведення якої виникають орендні відносини, володіє низкою загальних специфічних рис, до яких відносяться:

1. Наявність орендаря й орендодавця, тобто особи, яка володіє майном, і особи яка бажає взяти це майно в тимчасове користування.

2. Необхідність відшкодування вартості майна шляхом виплати періодичних платежів (орендної плати, лізингової плати, роялті).

3. Можливість викупу майна після завершення дії угоди.

4. Поділ функцій власності між суб'єктами угоди.

5. Укладання угод на основі принципів терміновості, платності, зворотності і забезпеченості.

Таким чином, проведення будь-якої господарської операції, що володіє перерахованими рисами, приводить до виникнення орендних відносин.

В зв`язку з цим, в роботі пропонується наступне визначення орендних відносин. Під орендними розуміються відносини, які виникають під час проведення господарських операцій, при яких власник майна або особа, яка його замінює, передає майно іншій особі у тимчасове користування на принципах терміновості, платності, зворотності і забезпеченості.

Другий розділ – “Стан і тенденції розвитку орендних відносин у морських торговельних портах” - присвячений аналізу особливостей і тенденцій застосування оренди в морських торговельних портах, формуванню ринку лізингових послуг в Україні і перспективам використання лізингу і франчайзінгу в морських торговельних портах.

Використання орендних відносин в діяльності морських портів України можна поділити на два періоди: перший період тривав з 1989 по 1991 рік, другий триває з 1992 року до сьогодення.

До особливостей першого періоду слід віднести:

·

одночасне застосування оренди і найму. Однак, цей факт не знайшов відображення в науковій літературі в зв'язку з недостатнім теоретичним обґрунтуванням економічної сутності орендних відносин і різноманітності їх видів;

·

висока капіталомісткість об'єктів оренди;

· наявність технологічних обмежень. Застосування оренди і найму повинне було узгоджуватися з технологічними особливостями портової діяльності.

Особливостями другого етапу є:

·

зміна методологічних підходів до використання оренди в портовій діяльності;

· зміна масштабів застосування оренди;

· поява відповідності між практикою застосування оренди в українських портах і світовими тенденціями її використання для розвитку портового господарства.

На підставі дослідження особливостей першого і другого етапів застосування оренди в морських портах в роботі проведена їх класифікація, що дозволяє наочно представити їх різноманітність і взаємозв'язок (рис.2). За своїм впливом на виробничі процеси в порту можуть бути поділені на прямі і непрямі. Прямі класифікуються за видами і технологічними обмеженнями. Якщо об'єктом угоди є певна територія порту і/або устаткування, то це оренда. У тому випадку, якщо об'єктом угоди є складські площі, виробничі і службово-побутові приміщення – це найм. Серед непрямих особливостей виділяються термінові і вартісні.

Рис. 2. Класифікація особливостей застосування оренди в морських торговельних портах.

Одним з нових напрямків бізнесу в Україні є франчайзінгова діяльність. Закордонний досвід використання франчайзінгу обмежується сферою обслуговування (ресторани, продуктові магазини, автосервіс). Франчайзінг також широко використовується в будівельній діяльності, а також при наданні різного роду послуг (бухгалтерських, аудиторських, юридичних, туризму і готельного господарства).

Однак, франчайзінг може поширюватися на будь-яку господарську діяльність, для якої розроблені способи виробництва, переробки і продажу товарів або послуг. Це дозволяє зробити висновок про можливість використання франчайзінгу в портовій діяльності. Оскільки основним видом діяльності морських портів є перевантаження товарів, під час якого важливо дотримання визначеного виробничого циклу, то найбільш оптимальним для портів є виробничий франчайзінг (processing franchise). Виступати в ролі франчайзера порт може в тому випадку, якщо він передає іншим портам, підприємствам та організаціям спеціалізовані послуги, тобто послуги, що на ринку є дефіцитними чи узагалі відсутні, наприклад, унікальна технологія вантажоперевалки, організація специфічного стивідорного обслуговування, нові форми організації виробництва і праці у портовій зоні.

Застосування портами принципових нововведень дозволяє активно впливати на ринок портових послуг шляхом радикального перетворення вже існуючих ринкових сегментів або створення нових. Використання франчайзінгу активізує цей процес. Для цього порту-новатору необхідно (рис.3):

·

створити і зареєструвати торгову марку;

· отримати патент на технологію чи організацію вантажопереробки або іншого виду портової діяльності;

· оформити необхідні документи, що дозволяють надалі займатися продажем франшизи.

Виконання цих заходів захистить порт від конкурентів. У той же час використання портом-новатором передових форм бізнесу, широко розповсюджених у розвинутих країнах, а також широка популяризація портової торгової марки в рекламній продукції, на спеціалізованих міжнародних морських виставках і конференціях, безсумнівно приверне увагу судно- і вантажовласників.

Рис.3. Схема застосування франчайзінгу в морських торговельних портах

У третьому розділі – “Удосконалювання форм і методів організаційно – економічного забезпечення лізингової діяльності в морських торгових портах” - розглянутий економічний механізм стимулювання лізингу в портовій діяльності, розроблені методичні підходи до удосконалення процесу оцінки економічної ефективності лізингових операцій, розроблені дві альтернативних схеми створення спеціалізованих морських лізингових компаній на базі найбільших українських банків та морських торгових портів.

Однією з умов високої ефективності лізингового механізму є надійне правове забезпечення усіх взаємодіючих суб'єктів з урахуванням їх інтересів на тлі активно здійснюваної державної підтримки.

У сучасних умовах для швидкого розвитку лізингових відносин на морському транспорті необхідно розробити і реалізувати систему організаційно-економічних заходів стимулювання і державної підтримки лізингу в Україні, яка включає: прийняття Закону “Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про лізинг”; створення реального механізму податкового стимулювання суб'єктів лізингу, які беруть участь у реалізації як внутрішніх, так і міжнародних лізингових операцій (зниження ставки податку на прибуток лізингодавача, звільнення суб'єктів лізингу від сплати ПДВ і мита); економічне й адміністративне стимулювання банківських структур у прямій чи непрямій участі в лізингових операціях; створення необхідної інфраструктури для широкого застосування лізингу, що базується на різних організаційним та ієрархічних рівнях.

Серед заходів стимулювання розвитку лізингу в морських портах слід виділити:

·

надання державних гарантій для реалізації галузевих лізингових проектів з урахуванням необхідності розвитку морських портів як стратегічних підприємств;

· надання учасникам лізингових операцій права самостійно визначати терміни амортизації устаткування і нагромадження амортизаційних відрахувань з напрямком отриманих засобів на їхню діяльність;

· надання інвестиційних кредитів для реалізації галузевих лізингових проектів;

·

внесення устаткування для морських портів у перелік критичного імпорту при здійсненні операцій міжнародного лізингу.

Дослідження теоретичних і практичних розробок вітчизняних і іноземних авторів з питань лізингу дозволяють зробити висновок, що правильне визначення ефективності лізингової операції є основним критерієм доцільності участі лізингодавача і лізингоотримувача в лізинговому процесі.

Процес оцінки економічної ефективності лізингових операцій має дві особливості: перша полягає в тім, що для оцінки економічної ефективності лізингових операцій не існує універсальної методики; друга передбачає, що процес оцінки економічної ефективності лізингових операцій повинен проводитись з двох позицій - лізингоотримувача і лізингодавача. Оскільки в існуючій практиці немає єдиного підходу до розрахунку економічної ефективності лізингових операцій в роботі обґрунтовується методологічний підхід, який полягає у наступному.

Оцінку економічної ефективності лізингової угоди для лізингоотримувача слід визначати за рівнянням

, (1)

де NPV- повний грошовий потік;

ЛПt - лізингові платежі на t - ом кроці;

Ла - лізинговий аванс, який рекомендується брати в межах 5% - 30% від вартості устаткування;

Т - термін лізингового контракту;

Bt - виторг від реалізації продукції (послуг) на t - ом кроці;

Рэt - експлуатаційні витрати;

Нt - податки на t-ому кроці.

Економічна ефективність лізингових операцій з позиції лізингодавача

(2)

де Тооt - витрати на техобслуговування устаткування на t-ом кроці;

Цо - ціна устаткування.

Оскільки одним з основних елементів, що використовується у розрахунках, є загальна сума лізингових платежів, пропонується здійснювати її корегування, орієнтуючись на показник, який об'єктивно відбиває очікувану на період дії лізингового договору інфляцію в країні. Зараз в такій якості використовується ставка рефінансування. Однак, вона дає лише приблизний результат. Тому при здійсненні розрахунку лізингових платежів рекомендується оцінювати відсоток відхилення ставки рефінансування від фактичних темпів інфляції, вибравши за базу розрахунку відхилень попередні кілька років (орієнтовно 3 роки). Середній відсоток відхилень може бути використаний як шуканий показник рівня інфляції. Індексувати вартість лізингової угоди рекомендуєтьсяі щорічно. Для розрахунку пропонується використовувати наступні формули:

Rinf = aр-aо.порівн. (3)

де aр - реальний рівень інфляції;

aо.порівн. – очікуваний середній рівень інфляції.

aо.порівн.= , (4)

де ai – ставка рефінансування НБУ за місяць;

n – кількість місяців.

Визначальним моментом для реалізації лізингових відносин у морських торговельних портах є створення спеціалізованих морських лізингових компаній. Проведене дослідження ринку лізингових послуг в Україні дозволяє зробити висновок, що в даний момент таких компаній немає. У дисертації запропоновані два варіанти створення спеціалізованих лізингових морських компаній. У першому випадку компанію пропонується створити на базі тільки українських банків (рис.4).

Рис. 4. Схема створення спеціалізованої морської лізингової компанії (варіант 1)

Рис. 5. Схема створення спеціалізованої морської лізингової компанії (варіант 2)

У другому випадку компанію пропонується створити у ВЕЗ “Порто-Франко” Одеського порту із залученням як іноземних інвестицій, так і коштів найбільших морських торговельних портів (рис.5)

Переваги створення компанії другого типу містяться у більш високому рівні її економічної привабливості в зв'язку повного або часткового виводу з оподаткування. Тому саме цей тип компанії може створити передумови активізації лізингової діяльності в сфері морського транспорту України.

ВИСНОВКИ

Проведено в дисертації теоретичне узагальнення орендних відносин та дослідження різних аспектів їх економіко-організаційних засад дозволяє зробити слідуючи висновки.

1. Орендні відносини маючи тривалу історію розвитку, залишаються актуальною формою господарювання і вимагають постійного дослідження особливостей їх використування з урахуванням постійного розвитку ринкових механізмів і потреб пошуку нових шляхів підвищення ефективності підприємницької діяльності.

2. Однією з основних теоретичних і прикладних проблем, розв'язання якої дозволить правильно вирішувати питання використання орендних відносин, є визначення поняття орендних відносин. Запропоноване в дисертації визначення дозволить більш ефективно проводити роботу з удосконалення правового і нормативного забезпечення всіх різновидів орендних форм господарювання та інвестування.

3. Існуюча класифікація орендних відносин потребує подальшого удосконалення, зокрема, за рахунок використання нових ознак класифікації лізингу, таких як галузева приналежність та її особливості.

4. Теоретичні засади орендних відносин розроблені ще в неповному обсязі, Необхідно більш ретельно досліджувати зв'язки між орендними відносинами і відносинами власності. В дисертаційній роботі зроблені певні кроки у цьому напрямку, зокрема запропоновано враховувати розщеплення орендних відносин на економічну і юридичну складові.

5. Діючі методичні оцінки економічної ефективності лізингових операцій потребують подальшого теоретичного розвитку. В дисертаційній роботі в цьому напрямку запропонований роздільний розрахунок економічного ефекту - з точки зору лізингодавача і з точки зору лізингоотримувача.

6. Новим ефективним видом орендних відносин є франчайзінг, який стосовно морських торгових портів зовсім не використовується. Проведене дослідження підтверджує необхідність, можливість і необхідність використання франчайзінгу в морських торговельних портах України.

7. В портовому господарстві України відсутні організації, які б сприяли розвитку такого сучасного виду орендних відносин, як лізинг, для інвестування коштів в його розвиток. Запропоновані в дисертації варіанти створення морської лізингової компанії створює можливість в певній мірі ліквідувати цей недолік і сприяти появі господарської структури, яка дозволить підвищити темпи впровадження досягнень науково-технічного прогресу в морських портах.

8. Виконане дисертаційне дослідження дозволяє сформувати подальші напрямки вивчення проблем розвитку орендних відносин. В першу чергу слід поглиблювати дослідження особливостей використання в морських торговельних портах нових форм орендних відносин, а саме різновидів лізингу і франчайзінгу.

ПЕРЕЛІК НАУКОВИХ ПРАЦЬ, ЩО ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ.

1. Тростянецкая Э.В. Лизинг как особый вид арендных отношений // Развитие методов управления и хозяйствования на морском транспорте: Сб. науч. трудов. - Выпуск 1. - Одесса: ОГМУ, 1996. - С. 32 - 38.

2. Тростянецкая Э.В. К вопросу о классификации арендных отношений // Развитие методов управления и хозяйствования на морском транспорте: Сб. науч. трудов. - Выпуск 1. - Одесса: ОГМУ, 1996. - С. 105 - 110.

3. Тростянецкая Э.В. К вопросу о развитии арендных отношений в Украине // Развитие методов управления и хозяйствования на морском транспорте: Сб. науч. трудов. - Выпуск 2. - Одесса: ОГМУ, 1997. - С. 129 - 132.

4. Тростянецкая Э.В. Арендные отношения в морских портах. - Одесса: ОГМУ,1998. - 22 с.

5. Тростянецкая Э.В. Методологические основы развития лизинга на морском транспорте // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. - Випуск 4. - Одеса: ОДМУ, 1999. - С.28-38.

6. Тростянецкая Э.В. Организационные формы реализации лизинга на морском транспорте // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць.- Випуск 5. - Одеса: ОДМУ, 1999. - С.41-55.

7. Тростянецкая Э.В. Методические основы определения экономической эффективности лизинговых операций // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. - Випуск 6. - Одеса: ОДМУ, 2000. - С.184 - 192.

Анотація

Тростянецька Е.В. Економіко-організаційні засади орендних відносин у морських торговельних портах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 07.08.04 – “Економіка транспорту і зв'язку”. – Одеський державний морський університет, Одеса, 2001.

Дисертація присвячена розв'язанню проблеми підвищення економічної ефективності діяльності морських торговельних портів України за рахунок використання нових видів орендних відносин. Розглядаються теоретичні основи орендних відносин, еволюція їх розвитку, особливості використання в морських портах.

Обгрунтовані методичні засади використання франчайзінгу в портах, пропонуються заходи з удосконалення методичних положень з розрахунку лізінгових платежів з урахуванням інтересів лізингодавача і лізингоотримувача. Пропонуються альтернативні варіанти організаційного забезпечення лізингових операцій шляхом створення морської лізингової компанії.

Ключові слова: морський порт, оренда, лізинг, франчайзінг, інвестиції, ефективність.

Аннотация

Тростянецкая Э.В. Экономико-организационные основы арендных отношений в морских торговых портах. – Рукопись.

Диссертация на соискании ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – Экономика транспорта и связи, Одесса, 2001.

Диссертация содержит результаты исследования по проблеме повышения эффективности портовой деятельности за счет широкого внедрения новых видов арендных отношений. Исследование теоретических основ показало, что в настоящее время имеются существенные пробелы в теоретическом освещении отдельных положений арендных отношений. В связи с этим в диссертационной работе сформулировано понятие “арендные отношения”, выявлена тенденция развития арендных отношений и особенности их использования с учетом специфики портовой деятельности в Украине.

Проведено исследование существующих классификаций арендных отношений с учетом появления их новых видов – лизинга и франчайзинга, определены возможности их дальнейшего совершенствования и использования портовой деятельности. В частности, введен новый классификационный признак для лизинга – отраслевая принадлежность и ее особенности.

Проведен анализ существующей законодательно базы и выполнена оценка состояния и тенденций развития лизинга на морском транспорте, что позволило разработать предложение по более широкому использованию лизинга. Проведено совершенствование теоретических положений методики расчета размеров лизинговых платежей с учетом всех участников лизингового соглашения. Предложены формулы оценки экономической эффективности лизингового соглашения с точки зрения лизингополучателя и лизингодателя, предложено осуществлять корректирования результатов расчета экономической эффективности, ориентируясь на показатель, который объективно отражает ожидаемую на период действия лизингового договора инфляцию в стране. Индексировать стоимость лизингового соглашения рекомендуется ежегодно.

Проведено исследование методических основ франчайзинга и определены возможности его использования в портовой деятельности. Предложено организационная схема использования франчайзинга в морских торговых портах. Определено, что выступая в роли франчазера порт может под своей торговой маркой передавать другим портам и организациям, которые занимаются погрузочно-разгрузочными работами в виде франшизы уникальные технологии перевалки грузов, новые формы организации стивидорного обслуживания, новые формы организации производства и труда в портовой зоне.

Для более широкого использования лизинга в качестве средства инвестирования в оборудование и сооружение портов в работе обоснованы две альтернативных схемы создания специализированной морской лизинговой компании. Первая предусматривает создание такой компании на базе только украинских банков под финансовым контролем Министерства финансов Украины при координации ее работы со стороны Министерства транспорта. Вторая схема предусматривает участие в создании названной компании не только украинских банков, но и крупнейших портов Украины, а также зарубежных инвесторов.

Размещение такой компании рекомендуется осуществить в свободной экономической зоне, например, “Порто-франко” в Одесском порту.

Изложенные в диссертации результаты исследования могут быть использованы как при разработке экономической теории арендных отношений, так и в практической деятельности морских торговых портов.

Ключевые слова: морской порт, аренда, лизинг, франчайзинг, инвестиции, эффективность.

Summary

Trostyanetskaya E. V. Economic and organization foundations leasing relationships in commercial sea ports. - Manuscript.

Dissertation for obtaining scientific degree of the Candidate of Economics in specialty 07.08.04 - Economics of Transport and Communications. - Odessa State Maritime University, Odessa, 2001.

The dissertation is dedicated to the solution of the problem of increasing of economic efficiency of Ukrainian Merchant sea port's activity owing to the use of new kinds of leasing relationships. The paper deals with theoretical foundations of leasing relationships, evolution of their development, peculiarities of their use in Marine ports.

Methodical approaches towards the franchising use in the ports have been grounded, the ways of improving of methodical statements on leasing payments calculations with consideration of the lessee's and the lessor's interests, are suggested.

Alternative variants of organization provisions of leasing operations by means of Marine leasing company establishment are suggested.

Key words: sea port, leasing, franchising, investments, efficiency.