У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.439:634.8(477.73)

Макарова Г.А., Попова М.М., Кравченко К.М., Любарцев В.М., Кравченко О.В.

СТАН ВИНОГРАДНОЇ ГАЛУЗІ В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Наведені результати досліджень стану виноградної галузі та еколого-агрохімічна характеристика ґрунтів діючих виноградників Миколаївської області.

Ключові слова: виноградники, сорти, ґрунти, агрохімічні показники, банк даних.

Приведенны результаты исследований состояния виноградной отрасли и эколого- агрохимическая характеристика почв плодоносящих виноградников Николаевской области.

Ключевые слова: виноградники, сорта, почвы, агрохимические показатели, банк данных.

The results of investigation a stage of vineyard branch in Nikolaev region. A results level of comparative analysis of agro-ecological condition by working vineyard's form lands, including agrochimical analysis of soils by vineyards plantation are presented.

Key words: vineyard, sort, soils, agrohimical datas, data base.

Постановка проблеми. За останні десятиліття в галузі виноградарства та виноградного розсадництва як в області, так і в цілому по Україні відзначилась чітка тенденція до скорочення площ виноградників, погіршення сортового складу тощо.

Якщо в 1985 році площа виноградників у Миколаївський області становила 15,7 тис. га, то на 2009 рік вона зменшилась майже вдвічі.

Зі скороченням площ плодоносних виноградників майже припинено роботи із закладання молодих виноградників та вивчення впливу ґрунтово- кліматичних та екологічних умов на їх вирощування. Розробка проектів про придатність ґрунтів виділених площ під закладку виноградників на сьогодні ведеться в межах 3-5 % від можливих площ закладки. Тому постало питання визначення основних показників придатності ґрунтів під закладку виноградників.

Методика досліджень. Виконання науково- дослідних робіт проводилась згідно з положеннями «Методики суцільно ґрунтово-агрохімічного моніторингу сільськогосподарських угідь України» (Київ, 1994 рік), «Методики агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення» (Київ, 2003 рік) та ряду законодавчих актів України з виноградарства.

Результати досліджень. Основні площі виноградників розташовані у південній частині області на чорноземах південних та темно-каштанових ґрунтах.

Територія області характеризується помірно континентальним посушливим кліматом: літо жарке, довге, з малою кількістю опадів; зима коротка, помірно тепла, малосніжна; весна рання, коротка, тепла, посушлива; осінь пізня, довга, тепла і часто суха.

За даними Миколаївської гідрометеообсерваторії середньорічна температура повітря складає + 9 о С, найбільш холодний січень - 3,6 оС, а найтепліший липень + 22,9 оС. Останні весняні заморозки бувають до початку травня, а перші осінні - середина вересня. Тривалість безморозного періоду 215-217 днів. Кількість опадів 420 мм за рік.

Виноград - теплолюбива рослина. Тому при виборі місця посадки слід, головним чином, забезпечити виноградним кущам отримання найбільшої кількості сонячного тепла.

Сума середньодобових температур повітря вище 10 оС, при яких проходить активна вегетація виноградної рослини в цих районах, складає 3290-3600 оС, а безморозний період продовжується 230 днів. Заморозки бувають дуже рідко і не наносять великою шкоди виноградним кущам.

Згідно з кадастром станом на 01.01.1979 року площа виноградних насаджень у Миколаївській області складала 16 136 га. Основні масиви були зосереджені в семи районах області. За останні три десятиріччя їх площа зменшилася в 2,7 рази. Станом на 01.09.2008 року площа виноградників становить лише 5 967,2 га.

Найбільші площі виноградних насаджень зосереджені в Очаківському (40,0 %), Березанському (25,8 %), Миколаївському (21,0 %) та Вознесенському (7,1 %) районах. Вирощуванням винограду на площах більше 35 га займається 13 господарств.

У цілому питома вага господарств з площею виноградників до 100 га становить 7,6 %, 101-300 га -

За формою власності 5,4 % виноградних насаджень знаходяться в державній власності, 50,4 % - в акціонерній та 43,7 % - у приватній.

Питома вага плодоносних насаджень становить 74,6 %, з них 75,1 % зосереджені в трьох районах: Очаківському - 28,3 %, Березанському - 25,8 % та Миколаївському - 21,0 %.

Життєвий цикл виноградної лози складає 4060 років і більше. Визначним чинником тривалості життя виноградних кущів являється сортовий склад, ґрунтово-кліматичні умови, рівень агротехніки.

На сьогоднішній день до реєстру винограду України занесено в межах 128 сортів, з яких 25-30 займають 75-80 % загальної площі насаджень.

У Миколаївській області налічується 39 сортів, з них 32 сорти технічні, що займають площу 5 621,1га, або 94,25 %, та 7 столових сортів, на які припадає 343,1 га, або 5,75 %. З технічних сортів перевагу мають: Аліготе; Ізабелла; Совіньон; Каберне; Рислінг. Із столових - Шасла та Молдова.

38,6 %, 301-500 га - 15,4 %, 501-700га - 15,4 %, 701-1 000 га - 15,4 %, більше 1 000 га - 7,6 % (рис. 1).

У Миколаївській області площа молодих насаджень виноградників становить 26,3 %, у віковій групі 5-10 років - 35,1 %, 11-25 років - 15,1 %, 26-40 років - 23,5 %.

Дані обстежень свідчать, що питома вага площ виноградників віком до 10 років складає - 61,4 %. (рис. 2)

Урожайність виноградних насаджень неоднорідна, в середньому по області за останні 5 років вона становила 52,8 ц/га. Найменшу врожайність отримано в 2006 році - 6,6 ц/га, в зв'язку з пошкодженням виноградної лози морозами.

Для вирощування винограду основною складовою є придатність ґрунтів під закладку виноградників. На основі проведеного аналізу стану та тенденції розвитку виноградарства Миколаївським ПТЦ «Облдержродючість» сформований банк даних ґрунтів придатних для закладання нових насаджень з вивченням агроекологічного стану, фізичних, водно- повітряних та агрохімічних властивостей ґрунтів останнього туру агрохімічних обстежень (табл. 1)

Також сформований банк даних площ ґрунтів з їх агрохімічною характеристикою діючих виноградників


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВПЛИВ ФАКТОРІВ ВИРОЩУВАННЯ НА ВРОЖАЙ ЗЕРНА СОРИЗУ В ПІВДЕННОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ - Стаття - 5 Стр.
КОНСОЛІДАЦІЯ СТВОРЕНИХ ПОРІД ВРХ В ГОСПОДАРСТВАХ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Стаття - 4 Стр.
РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL. В АГРОЦЕНОЗАХ КРИМУ ТА БІОТЕХНОЛОГІЧНІ СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ ОЗДОРОВЛЕНОГО ПОСАДКОВОГО МАТЕРІАЛУ - Стаття - 10 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ - ОСНОВА ЗБЕРЕЖЕННЯ РОДЮЧОСТІ ҐРУНТІВ ТА ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР В УМОВАХ ЗРОШЕННЯ - Стаття - 7 Стр.
СЕЛЕКЦІЯ НА ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СВИНЕЙ ЧЕРВОНОЇ БІЛОПОЯСОЇ ПОРОДИ ЗА ДОПОМОГОЮ ГЕНЕТИЧНИХ МАРКЕРІВ ПЛОДЮЧОСТІ - Стаття - 6 Стр.
РОДЮЧІСТЬ ҐРУНТІВ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ - МИНУЛЕ І СЬОГОДЕННЯ - Стаття - 7 Стр.
МОНІТОРИНГ ҐРУНТІВ ІЗ КИСЛОЮ РЕАКЦІЄЮ ТА ЗАХОДИ ЇХ ПОЛІПШЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ДЕФЕКАТУ - Стаття - 9 Стр.