У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН ПЛОЩ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВАМИ

ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН ПЛОЩ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ СІЛЬГОСППІДПРИЄМСТВАМИ

Здійснено аналіз площ земель, які є в користуванні середніх та великих сільгосппідприємств. Визначено першочергові заходи, спрямовані на підвищення культури землеробства та ефективне використання сільськогосподарських угідь.

The analysis of the areas of grounds which are used by average and big agricultural productions is carried out. The certain prime measures the standards of farming directed on increase and an effective utilization of

Нині в Миколаївській області, як і в Україні, реально існує різноманітність організаційно-правових форм господарювання. Підприємства внаслідок децентралізації виробництва самостійно обирають напрям діяльності, ведуть виробництво, фінансують його за рахунок власних та коштів інвесторів, кредитів банків, забезпечують матеріально- технічними ресурсами, реалізують продукцію, будують взаємовідносини з підприємствами- партнерами на договірних засадах. Виникла і загострюється конкуренція. Колишні

колгоспники, працівники радгоспів, а нині члени нових сільськогосподарських формувань, працівники соціальної сфери, що проживають на селі, є власниками земельних часток (паїв), мають державний акт (свідоцтво) на право власності на землю.

Станом на 01.01.2007 року земельний фонд України складав 60,3 млн. га, в тому числі сільськогосподарські землі - 42,9 млн. га. Розподіл сільськогосподарських угідь за видами виглядає таким чином: усього - 41,6 млн. га, з них рілля - 32,4 млн. га, перелоги - 392,2 тис. га; багаторічні насадження - 898,7; сіножаті - 2423,1; пасовища - 5515,7 тис. га.

Користування землями сільськогосподарського призначення в державі здійснювали 25,1 млн. чоловік власників землі та землекористувачів, у тому числі всі сільгосппідприємства та громадяни - 24,8 млн. чол.; з них: громадяни - 24,7 млн. чол.; сільгосппідприємства - 19,9 тис. формувань та 47,5 тис. фермерських господарств. В обробітку сільгосппідприємств і громадян знаходиться 38,3 млн. га, з них 18,4 - сільськогосподарськими формуваннями (48,0 %); 16,1 - громадянами (42,0 %) та 3,8 млн. га - фермерськими господарствами (10,0 %).

В таблиці 1 наведено дані щодо площ земель у користуванні середніми і велико- товарними сільгосппідприємствами в державі.

Матеріали таблиці 1 свідчать про зростання середнього розміру угідь з 10 га до 7,8 тис. га в підприємствах, що використовують землі від 10012500 га до земель агроформувань з площею понад 15 тис. га. За даними В. Лапи, в Україні 25 агрохол- дингів контролюють обробіток 2,5-3,0 млн. га земель, 75-80 сільгосппідприємств обробляють 1,52,0 млн. га земель [2]. У середньому по Україні с е редній розмір угідь для одного підприємства за категоріями протягом 2005-2006 років зріс на 96 га (з 1908 до 2004 га).

Станом на 01.01.2008 р. 200,5 тис. громадян Миколаївської області набули права на земельну частку (пай) та 199,5 тис. осіб отримали відповідний сертифікат. Оформлено 191,2 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку взамін сертифікатів, та 181,6 тис. громадян отрима-

На 1 січня 2007 року з 1692,0 тис. га ріллі області 851 великотоварне сільськогосподарське підприємство використовує 760,1 тис. га (44,9 % до всієї ріллі); 58,0 тис. одноосібників - 411,4 тис. га (24,3 %); 4,8 тис. фермерів - 232,9 (13,7) та ли державні акти. Середній розмір земельної частки (паю) складає 6,9 умовного кадастрового гектара. Дані розподілу сільськогосподарських угідь по землевласниках і землекористувачах Миколаївської області у 2006 році наведено в таблиці 2 [4].

503,6 тис. інших землекористувачів - 288,2 тис. га (17,0 %). У середньому на одне великотоварне господарство припадає 893,2 га, одноосібника - 7,1 га, фермера - 48,0 га та іншого суб'єкта землекористування - 0,6 га [3]. На відміну від структури сільського господарства України в зарубіжних державах у його структурі переважають набагато менші за розмірами господарства. Наприклад, у США середній розмір ферм становить 187 га. У 12-ти країнах Західної Європи, що входять до ЄС, із 7 млн. ферм (без урахування господарств з площею менш як 1 га) близько половини мають площу меншу за 14 га.

Нині вже чітко простежується тенденція розмежовування функціонуючих агроформувань на дві групи, незалежно від форми власності. До першої відносяться ті, що виробляють товарну продукцію, працюють рентабельно, шляхом інвестування стимулюють розвиток виробництва конкурентоспроможної продукції (приклад роботи ТОВ "Союз-Агро" Новоодеського, ТОВ "Авіатор" Вознесенського та ТОВ "Агрофірма "Корнацьких" Первомайського районів Миколаївської області). До другої групи відносяться господарства здебільшого збиткові, працюють, власне, на самозабезпечення, потребують допомоги щодо створення об'єднань на корпоративних засадах, спеціалізації на виробництві продукції, необхідної в невеликих кількостях і недоцільної у виробничому процесі для великих агроформувань. Це підтверджується тим, що приклади високоефективного ведення землеробства в сучасних умовах є скоріше винятками, ніж правилами. Адже в переважній більшості господарств зафіксовані порушення елементарних вимог щодо підтримання родючості грунтів, організації і технології вирощування сільськогосподарських культур.

Економічний механізм ефективного землекористування передбачає сукупність методів, способів, стимулів і важелів регулювання процесу використання земельних ресурсів. Організаційно-економічний механізм забезпечення ефективного землекористування розглядається як внутрігосподарський, який, з одного боку, спрямований на створення раціональної організації технологічного процесу використання земель, з іншого - на формування виробничих витрат, що його забезпечують. З урахуванням різноманітності форм аграрного підприємництва та стану їх матеріально-технічного забезпечення очікується, що ефективне і раціональне використання земель сільськогосподарського призначення має здійснюватися великотоварни- ми за розмірами земельних площ агроформу- ваннями, адже вони в технологічному і фінансовому


Сторінки: 1 2