У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 327 (4+477)

УДК 327 (4+477)

Сидун С.

УКРАЇНА ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ: ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВЗАЄМОВІДНОСИН

У статті аналізуються стосунки між Україною та Європейським Союзом від моменту розпаду СРСР і проголошення Україною незалежності. Відзначено, що Україна для ЄС є другим важливим партнером з країн СНД. Така ситуація виникає через географічні, економічні, військові та стратегічні відношення між ЄС та Росією. Україна є основною країною, через яку проходить транзит паливно- енергетичної сировини з Росії та країн Центральної Азії до країн ЄС-27. Україна є учасницею політичних ініціатив ЄС - Європейської Політики Сусідства та Східного Партнерства. На основі проведеного дослідження визначено, як розвивались стосунки між Україною та ЄС, які переваги отримала від цього наша країна.

Ключові слова: Європейський союз, європейська інтеграція, міжнародні відносини, європейська політика, європейське сусідство.

В статье анализируются отношения между Украиной и Европейским Союзом от момента распада СССР и провозглашения Украиной независимости. Отмечено, что Украина является для ЕС вторым важным партнером со стран СНГ. Такая ситуация возникает в связи с географическими, экономическими, военными и стратегическими отношениями между Россией и Европейским Союзом. Украина - это основная страна, через которую проходит транзит топливно-энергетического сырья из России и стран Центральной Азии в страны ЕС-27. Украина также является учасницей политических инициатив ЕС - Европейской Политики Соседства и Восточного Партнерства. На основании проведенного исследования определено, как развивались отношения между Украиной и ЕС, какие преимущества от этого получила наша страна.

Ключевые слова: международные отношения, европейская политика, европейское соседство, Европейский союз, европейская интеграция.

The article analyzes the relations between Ukraine and the European Union since the Ukraine declared independence. It is noted that Ukraine is the EU's second major partner with the CIS countries. This situation arises from the geographic, economic, military and strategic position between Russia and the European Union. Ukraine - a major country, through which the transit of fuel and energy resources from Russia and Central Asian countries in the EU-27. Ukraine is also take part in policy initiatives the EU - the European Neighbourhood Policy and the Eastern Partnership. Based on the study defined as developing relations between Ukraine and the EU, the advantages of this won our country.

Key words: international relations, European policy, European Neighbourhood Policy, European Union, European integration.

Постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими або практичними завданнями

На сучасному етапі розбудови української держави питання стосунків між Україною та Європейським Союзом стає все більш актуальним. У грудні 2009 року під час чергового саміту Україна - Європейський Союз не було підписано Угоду про асоціацію. Переговори про її підписання тривають 2 роки (з часу закінчення дії Угоди про партнерство та співпрацю). Серед основних причин відмови - висока корупція, повільний темп впровадження реформ, зростаючий зовнішній борг країни, постійні конфлікти у владі. З черговою політичною ініціативою Брюссель не подає навіть натяку на майбутній вступ нашої країни до ЄС. Проте можна стверджувати, що стосунки між Україною та ЄС розвиваються з кожним роком інтенсивніше. В якому напрямку розвиватимуться стосунки між Україною та Європейським Союзом в найближчому майбутньому: перспектива членства чи угода про асоціацію?

Аналіз останніх досліджень і публікацій, у яких започатковано розв'язання даної проблеми

Проблема стосунків між Україною та Європейським Союзом є недостатньо дослідженою в польській науковій літературі. Причина в тому, що даному питанню не приділяється значної уваги. Лише окремим аспектам даного питання були присвячені наукові праці польських науковців та політиків, серед яких слід виокремити А. 8і^ріеп- Киступєкц, А. Slowikowskiego, Р. Borkowskiego, Т. Kapusniaka, А. Szeptyckiego. В польській науковій літературі наявні і праці українських науковців (у перекладі), серед яких варто виділити М. Рябчука.

Невирішені раніше питання загальної проблеми. Україна в польській політичній літературі розглядається в контексті колишніх республік Радянського Союзу і як сфера впливу Російської Федерації.

Формулювання цілей статті. Насправді обрана автором проблема вимагає всебічного і глибокого наукового аналізу. Необхідно з'ясувати, як розвивались стосунки між Україною та ЄС, які переваги отримує наша країни від цього з політичної та економічної точки зору.

Виклад основного матеріалу

Під час чергового саміту Україна - Європейський Союз, що відбувся в Києві на початку грудня минулого року, не було підписано Угоду про асоціацію. Українські політики сподівалися, що проблем з цим не буде, і навіть завчасно проголосили про її підписання. Корупція, повільний темп впровадження реформ, зростаючий зовнішній борг країни, постійні конфлікти між Президентом та Прем' єр-міністром - причин відмови достатньо, і тривалий час вони одні й ті ж самі.

Минуло майже 20 років з часу проголошення України незалежною і вибору європейського напрямку розвитку. Що змінилось за ці 20 років, на якому рівні знаходиться співпраця, чи має Україна шанси на вступ до ЄС? Спробуємо знайти відповіді на ці питання.

Глобальна трансформація міжнародних відносин на початку 90-х років минулого століття створила умови для реалізації вікового прагнення українського народу до незалежності. Результатом став Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року і результати референдуму 1 грудня того року.

Як і більшість колишніх радянських республік, Україна була змушена пройти через значні економічні зміни. Проте порівняно з більшістю країн


Сторінки: 1 2 3 4 5 6





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕРЖАВНА ВЛАДА УКРАЇНИ В БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ В ОРГАНАХ ПРАВОСУДДЯ - Стаття - 11 Стр.
КОНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ - СУТТЄВА СКЛАДОВА СУЧАСНОЇ ДЕМОКРАТІЇ - Стаття - 12 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОДІЇ СЕНАТУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ІЗ СЕЙМОМ У ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИХ ФУНКЦІЙ - Стаття - 19 Стр.
ВИЗНАЧАЛЬНІ ФАКТОРИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОЛІТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Стаття - 14 Стр.
НЕІНСТИТУЦІАЛІЗОВАНІ СОЦІАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - Стаття - 9 Стр.
ВПРОВАДЖЕННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ДЛЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Стаття - 6 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ - Стаття - 11 Стр.