У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 354:[352+353]

УДК 354:[352+353]

Фуртатов В.С.

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ

У статті розглядаються основні напрями взаємодії органів виконавчої влади та міс цевого самоврядування, існуюче розмежування повноважень і шляхи його вдосконалення.

Ключові слова: органи виконавчої влади, обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування, обласна рада, демократія, централізація влади, виконавчі комітети органів місцевого самоврядування, розмежування повноважень.

В статье рассматриваются основные направления взаимодействия органов исполнительной власти и органов местного самоуправления, действующее разграничение полномочий и пути его совершенствования.

Ключевые слова: органы исполнительной власти, областная государственная администрация, органы местного самоуправления, областной совет, демократия, централизация власти, исполнительные комитеты органов местного самоуправления, разграничение полномочий.

The article highlights main directions of interaction between the bodies of executive power and local governance, existing delimitation of authority, as well as the ways of its improvement.

Key words: the bodies of executive power, regional (oblast) state administration, the bodies of local governance, regional council, democracy, centralization of power, executive committees of local governance bodies, delimitation of authority.

Становлення і розвиток системи державного управління, взаємодії всіх гілок влади є одним з найважливіших напрямів розбудови демократичної держави, формування свідомого громадянського суспільства.

Проблема вибору моделі державного управління в Україні, що прагне стати демократичною, правовою і соціальною державою, є надзвичайно складною, оскільки потребує поєднання двох протилежних витоків - державного (централізованого) управління і управління в децентралізованій формі, тобто розвитку самоврядування. Перед державною владою стоїть завдання досягти рівноваги між центральною і місцевою владою, між центральним і місцевим управлінням, рівноваги політично-інституційних повноважень у державі.

Актуальність теми полягає в тому, що система державного управління досі ще потребує вдосконалення у сфері розмежування повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, адже наразі фактично немає чіткого механізму розподілу державних та самоврядних послуг, і при цьому обидва владні центри є відповідальними перед мешканцями регіону, і це примушує їх шукати певних форм та методів співпраці.

Питання про розмежування функцій і повноважень та напрямки взаємодії місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування виникають тому, що ці органи часто вступають у конфлікти між собою через різне розуміння межі виконання своїх функцій та повноважень.

Мета статті полягає у спробі вивчення механізму взаємовідносин органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на регіональному рівні, визначення шляхів удосконалення та підвищення співпраці владних органів.

Аналіз останніх досліджень і публікацій свідчить, що дана тематика розглядається широким колом дослідників з різних вимірів регіонального управління: політичного, економічного, культурного тощо. Зокрема, В. Куйбіда [1; 2] досліджує формування економічної політики. П. Надолішній [3] займається культурним, етнічним аспектами та розробляє шляхи вдосконалення взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Дослідники О. Лялюк [4] та В. Нудельман [5] займаються розробкою реформування адміністративно- територіального устрою України.

Також у статті використані аналіз нормативно- правові чинники, які забезпечують функціонування органів державної влади, зокрема, Конституції України [6], Законів України «Про місцеві державні адміністрації» [7] і «Про місцеве самоврядування в Україні» [8] та інші.

Забезпечення оптимальної взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування є одним із пріоритетних напрямів організації публічної влади на місцях, має істотне значення для ефективного вирішення проблем на регіональному рівні.

Взаємний зв'язок органів виконавчої влади обласного рівня з органами місцевого самоврядування очевидний насамперед тому, що у сукупності вони виконують загальну, єдину функцію - управління на регіональному рівні в Україні. Для ефективного здійснення цієї функції необхідна взаємна підтримка цих органів, погодженість і єдина спрямованість їхніх дій. Тільки в цих умовах можливе демократичне управління територією. Таким чином, під взаємодією органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування ми розуміємо визначену та регламентовану законодавством діяльність самостійних органів публічної влади, що спрямована на консолідацію, кооперацію зусиль щодо узгодженого, дійового й ефективного управління на регіональному рівні [9].

Коли вирішення значної частини місцевих справ покладається на населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць та обрані ними за дотриманням законодавчих вимог органи, тоді діє демократична система управління, яка й дістала назву місцевого самоврядування. А коли управління здійснюється призначеними урядом органами чи іншими посадовими особами, діє система прямого державного управління. Методологічну продуктивність такого розуміння взаємин між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на обласному рівні аналізує у своїх працях А. Крусян, яка розглядає їх як «взаємний зв'язок місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, очевидний уже внаслідок того, що в сукупності вони є органами публічної влади, які виконують спільну функцію управління на місцях» і пропонує використовувати дефініцію «місцеве управління», що містить у собі як «місцеве самоврядування», так і управління» [9, с. 15].

Багатоаспектність проблеми розмежування повноважень вимагає додаткових системних досліджень, а також змін до нормативно-правових актів. Це передусім стосується законів України «Про місцеве самоврядування Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», в тому числі і щодо питань виникнення непорозумінь і навіть конфліктів між суб' єктами місцевої влади. Науковці розглядають різні шляхи вирішення таких колізій. Цікавою в цій площині є точка зору В. Карнауха стосовно усунення компетенційних спорів шляхом укладання договорів та угод про спільну діяльність у різних сферах життя, які можуть конкретизувати відповідно до закону їхні взаємні права та обов'язки [10]. Компетенційні суперечки


Сторінки: 1 2 3 4