У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 352

УДК 352.083.5Кальниш Ю.Г.

МЕХАНІЗМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ВИКОНАВСЬКОЇ ДИСЦИПЛІНИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ ТА ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (ВІТЧИЗНЯНИЙ І ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД)

У статті окреслено базові механізми забезпечення виконавської дисципліни державних службовців, зокрема: планування роботи органів виконавчої влади та їх посадових осіб, контроль виконавської дисципліни, організація праці, оцінювання персоналу на державній службі, управління якістю роботи органів виконавчої влади та державних службовців, оплата праці державних службовців. З урахуванням досвіду країн Європейського Союзу, оцінено стан дієвості цих механізмів в Україні та запропоновано практичні рекомендації щодо його поліпшення.

Ключові слова: державне управління, державна служба, виконавська дисципліна.

В статье отображены базовые механизмы обеспечения исполнительской дисциплины государственных служащих, в частности: планирование работы органов государственной власти и их должностных лиц, контроль исполнительской дисциплины, организация труда, оценивание персонала на государственной службе, управление качеством работы органов исполнительной власти и государственных служащих, оплата труда государственных служащих. С учетом опыта стран Европейского Союза, оценено состояние действенности этих механизмов в Украине и предложены практические рекомендации по его улучшению.

Ключевые слова: госу

дарственное управление, государственная служба, исполнительская дисциплина.

The article deals with the basic mechanisms of maintenance of performing discipline of civil servants, in particular: planning of work of the government bodies and government officials, control of the performing discipline, organization of work, evaluation of the personnel involved in public service, management of the work quality of executive authorities and civil servants, remuneration of the civil servants' labor. The condition of effectiveness of these mechanisms in Ukraine was evaluated and practical recommendations on its improvement were offered taking into consideration the experience of the European Union member-countries.

Key words: the government, public service, performing discipline.

Актуальність наукової проблеми. Аналіз наявних тенденцій сучасного соціально-політичного та економічного життя країни свідчить, що процес підтримки системи державного управління в стабільному та дієвому стані є складним і відповідальним, адже існує багато чинників, що здійснюють дестабілізуючий вплив на систему державного управління. Це як зовнішно-, так і внутрішньо іманентні чинники. Що стосується безпосередньо органів державної влади (ОДВ) різного рівня, то такими руйнівними чинниками можуть стати порушення виконавської дисципліни та відсутність належного її контролю, відсутність чіткої системи планування та моніторингу результативності. На жаль, основна нормативно- правова база забезпечення виконавської дисципліни державних службовців в Україні сформована переважно ще в 2003-2004 роках і суттєво застаріла [1]. Її основою є чинний Закон України «Про державну службу», прийнятий ще в 1993 р. Останній же варіант нової редакції цього Закону [2] Верховною Радою України обґрунтовано відхилений, оскільки вимагає детального доопрацювання.

Аналіз стану розробленості наукової проблеми. Проблема пошуку ефективних механізмів підвищення виконавської дисципліни в органах державної влади та місцевого самоврядування не є новою для вітчизняної державно-управлінської науки. Над її розв'язанням в останні роки досить успішно працювали такі провідні науковці, як В.Б. Авер'янов [9; 7], В.Д. Бакуменко [5], Л.Р. Біла [6], С.Д. Дубенко [12], В.Я. Малиновський [13], Т.В. Мотренко [14], Н.Р. Нижник [7; 8; 9; 11], О.Ю. Оболенський [10; 11], С.М. Серьогін [16] і багато інших. Однак, окремі аспекти зазначеної проблеми лишаються мало дослідженими, а її комплексного теоретико-методологічного висвітлення у науковій літературі не існує й досі.

Мета і завдання дослідження, результати якого викладено в цій статті, полягали в тому, щоб комплексно окреслити базові механізми забезпечення виконавської дисципліни державних службовців, зокрема: планування роботи органів виконавчої влади та їх посадових осіб, контроль виконавської дисципліни, організація праці, оцінювання персоналу на державній службі, управління якістю роботи органів виконавчої влади та державних службовців, оплата праці державних службовців.

Виклад основного матеріалу.

1. Планування роботи органів виконавчої влади та державних службовців. З метою підвищення ефективності роботи системи державного управління необхідно запровадити планування результатів роботи, управління їх досягненням та оцінку результатів порівняно з запланованим, що мають відповідати як завданням конкретної організації, так і завданням державної політики. Діяльність органів виконавчої влади (ОВВ) плануватиметься, виходячи з необхідності досягнення цілей Уряду на середньострокову перспективу з обов'язковим врахуванням фінансових можливостей та встановленням чітких критеріїв їх виконання. Стратегічний план та річний план, які будуть основою запровадження системи стратегічного планування, забезпечать послідовність та логічність при виконанні завдань, покладених на відповідний орган виконавчої влади.

Основою для діяльності системи виконавчої влади має стати не «злива» доручень, яка щодня «падає на голову» пересічного бюрократа, і не дозволяє йому ефективно використовувати свій час, якісно працювати, а чітка система планування, яка має формувати стратегічні плани органів виконавчої влади на основі визначених політичних пріоритетів, що сформульовані у Програмі діяльності Уряду. На основі стратегічних планів органів виконавчої влади, формуються плани роботи структурних підрозділів, які мають об' єднати індивідуальні плани роботи кожного державного службовця.

Для прикладу, Польщі на сьогодні, ще також існує такий управлінський інститут, як доручення. Але доручення, як правило, носять характер інформаційного запиту або адміністративного рішення суду. В Польщі, доручення є інструментом найнижчої нормативної сили в порівнянні з іншими актами. Найчастіше доручення Прем'єр- міністра можуть виникнути у відповідь на поточні запити з боку законодавчої гілки влади, але в будь-якому випадку вони носять інформаційний, а не розпорядчий характер. Розгляд доручення вносить зміни до роботи уряду та окремо взятого міністерства


Сторінки: 1 2 3 4 5 6