У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.242

А.О.Олексієнко, ст. викл.

ПВНЗ «Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки

Політика державної підтримки сільського господарства в умовах COT

Охарактеризовано сучасний стан державної підтримки сільського господарства в Україні відповідно до класифікації COT. Проаналізовано досвід державної підтримки аграрного сектору країн-членів COT. Визначено останні зміни аграрної політики, зумовлені виконанням зобов'язань в Організації. Окреслено пріоритетні напрямки підтримки для українського сільського господарства з урахуванням світового досвіду, політика державної підтримки сільського господарства, Світова організація торгівлі, «зелена скринька», «блакитна скринька», «жовта скринька», Сукупний вимір підтримки

Важливу роль в економіці України традиційно відіграє аграрний сектор, ґрунтово- кліматичні умови, природно-ресурсний потенціал та трудові ресурси якої дозволяють створити ефективне конкурентоспроможне на міжнародному рівні сільське господарство. Забезпечення зростання виробництва сільськогосподарської продукції та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних аграрних підприємств неможливо без державного регулювання та економічної підтримки сільського господарства.

Різні аспекти формування та функціонування механізму державної підтримки аграрного сектору досліджувались провідними вченими економістами -аграрниками, серед яких М.Я. Дем'яненко, П.Т. Саблук, П.А. Лайко, О.М. Бородіна, І.В. Кобута, В.М. Онєгіна, А.Д. Діброва, О.Є Гудзь, О.В. Олійник, Т.О. Оташко та інші.

Після вступу до COT Україна приєдналась до групи країн RAM/VRAM (країн, що нещодавно приєдналися до Організації). Завдяки цьому питання впливу домовленостей COT на політику державної підтримки сільського господарства окремих країн - членів потребує детального вивчення.

Метою статті є визначення загального обсягу фінансування та динаміки структури державної підтримки сільського господарства України відповідно до класифікації COT та проведення загального аналізу досвіду державної підтримки сільського господарства основних конкурентів України на світових ринках сільськогосподарської продукції (Австралії, ЄС, Канади, США) для визначення стратегічних напрямків реформування механізму здійснення державної підтримки в Україні.

Усі питання стосовно сільського господарства регулюються Угодою про сільське господарство, що була укладена під час Уругвайського раунду та набула чинності з 01.01.1995 року. Тобто всі країни при вступі до COT мають прийняти на себе зобов'язання щодо скорочення внутрішньої підтримки сільського господарства в тій частині, яка справляє спотворювальний ефект на торгівлю. Варто зазначити, що за Угодою не вся підтримка сільського господарства за рахунок бюджету підлягає скороченню. Усі заходи такої підтримки прийнято класифікувати за двома основними категоріями:

внутрішня підтримка, яка звільнена від зобов'язань щодо скорочення обсягів бюджетної підтримки;

внутрішня підтримка, яка є предметом зобов'язань щодо скорочення обсягів бюджетної підтримки.

Внутрішня підтримка, яка звільнена від зобов'язань щодо скорочення обсягів виробництво і торгівлю сільськогосподарською продукцією. До такої підтримки належать: бюджетні видатки на загальні науково-дослідні роботи, на розвиток інфраструктури села невиробничого призначення, на боротьбу зі шкідниками і хворобами, на розвиток аграрного ринку, на підготовку та перепідготовку кадрів для села, на створення державного резерву для продовольчої безпеки, на надання продовольчої допомоги бідним верствам населення та інші. Не підлягають скороченню також заходи з програм обмеження перевиробництва сільськогосподарської продукції, що мають назву «блакитної скриньки» (bly box policies).

Внутрішню підтримку, яка є предметом зобов'язань щодо скорочення обсягів бюджетної підтримки, прийнято називати Сукупним виміром підтримки, або СВП (Aqqreqate Measurement of Support, AMS). СВП називають заходами «жовтої скриньки» (amber box policies). Сукупний вимір підтримки включає в себе як підтримку у грошовому виразі, що надається на певний сільськогосподарський товар на користь виробників (продуктова підтримка), так і на підтримку, не пов'язану з конкретним товаром, яка надається на користь виробників сільськогосподарської продукції взагалі (не продуктова підтримка). СВП для кожного окремого товару включає такі складові (всі три або окремі з них): підтримка ринкової ціни; прямі виплати виробникам (тільки ті, які не є винятком); інші субсидії, які не є винятком. При цьому до СВП включаються як бюджетні витрати, так і ті доходи, від одержання яких держава відмовилась.

Заходи «жовтої скриньки» визнаються такими, що викривлювально впливають на торгівлю, оскільки ці заходи передбачають перерозподіл коштів, або пов'язані з виробництвом особливих товарів. До зазначених заходів, зокрема, належать: цінова підтримка, окремі кредитні програми, виплати з розрахунку площі сільгоспугідь, виплати з розрахунку кількості поголів'я сільськогосподарських тварин, субсидії щодо засобів виробництва (насіння, добрив тощо).

Членство України в COT передбачає розподіл державної підтримки сільського господарства за видами «скриньок».

Як бачимо, в Україні від 75 до 80% сукупної підтримки приходиться на програми «жовтої скриньки», на «зелену» - відповідно 20-25%. У країнах світу з розвиненим сільськогосподарським виробництвом це співвідношення абсолютно зворотнє. Так в Австралї на програми, що звільнені від зобов'язань щодо скорочення, тобто «зелені» та розвитку, направляється 91% коштів держави, у США - 78%, країнах ЄС - 59%, Бразілії та Канади - по 53% [5 с.36].

Надамо експрес-огляд досвіду державної підтримки в країнах-членах COT та останніх змін, пов'язаних з виконанням зобов'язань цих країн у COT.

Вплив членства країн-членів у COT на реформування сільського господарства є суттєвим. Як нами зазначалось вище, широкого розвитку набувають програми «зеленої скриньки».

Разом з тим в Австралії за показником поточного СВП підтримка останніми роками знизилась. Продуктово-специфічні СВП, пов'язані з виробництвом, використовуються для молока, пшениці та цукру. У витратах на заходи «зеленої скриньки» превалюють загальні послуги (зокрема дослідження і маркетинг - 60,1%), екологічні програми (18%) та виплати на подолання природних лих (14%). Цей вид витрат («зелена скринька») становив 1,8 млрд австр. дол.( AUD), що майже в 9 разів більше, ніж поточний


Сторінки: 1 2 3 4