У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.8: [334.012.64:330.35]

КОНЄВА Т.А.

Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили, м. Миколаїв

МЕХАНІЗМ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ: ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПЦІЙ

Стаття присвячена аналізу існуючих наукових підходів до розкриття механізму взаємозв'язку малого бізнесу та економічного зростання. За допомогою принципу історизму та взаємозалежності економічних явищ, методів синтезу, аналогії, порівняльного аналізу, табличного методу в роботі досліджено еволюцію сутності поняття "малого бізнесу", його типів та ролі в економіці; виявлено особливості та основні недоліки розкриття механізму взаємозв'язку малого бізнесу та економічного зростання в існуючих наукових концепціях закордонних та вітчизняних вчених як основи для його подальшого дослідження та вдосконалення в сучасних економічних умовах України.

This article is devoted to the analysis of existent scientific approaches to understanding the small business and economic growth interconnection mechanism. By principle of historical method and interdependence of the economic phenomena, methods of synthesis, analogy, comparative analysis, tabular method the evolution of "small business" essence, its types and role in an economy are investigated; the features and basic lacks of existent scientific concepts of the small business and economic growth interconnection are discovered as a bases for its subsequent research under the current economic conditions in Ukraine.НА ВІДМІНУ від багатьох країн світу, де малий бізнес є основою економічної стабільності, зростання та розвитку, в Україні протягом тривалого часу його вплив на економічне зростання залишається несуттєвим. Однією з причин є брак відповідних вітчизняних наукових досліджень. У зв'язку з цим проблема взаємозв'язку малого бізнесу та економічного зростання в умовах ринкової трансформації економіки України залишається актуальною та потребує подальших досліджень, основою чого, в першу чергу, є узагальнення існуючих наукових підходів до визначення особливостей взаємозв'язку зазначених економічних явищ.

З огляду на це метою статті є аналіз існуючих наукових концепцій механізму взаємозв' язку малого бізнесу та економічного зростання як основи його подальшого дослідження та вдосконалення в сучасних економічних умовах України. За допомогою принципу історизму та взаємозалежності економічних явищ, методів синтезу, аналогії, порівняльного аналізу, табличного методу в роботі передбачається дослідити еволюцію сутності поняття "малий бізнес" та його ролі в економіці; виявити особливості розкриття механізму взаємозв'язку малого бізнесу та економічного зростання в наукових концепціях закордонних та вітчизняних учених.

Протягом всієї історії свого існування малий бізнес (МБ) неодноразово еволюціонував, що змінювало його поняття, форму, функції, призначення, приналежність відношення до цього сектора тощо.

Так, вперше слово "підприємець" було зафіксоване у французьких джерелах XVI ст. і означало "капітан удачі" [9, 8], який вербував вояків-найманців на службу великим феодалам і містам за плату. Тільки у XVШ ст. це поняття стало застосовуватися щодо суб'єктів господарювання, які або укладали контракти на проведення громадських робіт, або впроваджували на своїй землі нові сільськогосподарські технології, або ризикували власним капіталом у промисловості. За оцінками науковців [9, 27], МБ є продуктом тривалої еволюції товарного виробництва. Його зародження та становлення - результат розвитку суспільного поділу праці - відокремлення ремесла від землеробства (саме з ремесла виростає МБ), нерозривно пов'язаного із виникненням приватної власності, індивідуального приватного інтересу. Зростання міст і торгівлі, майнова диференціація ремісників, становлення нових капіталістичних умов господарювання із новими формами - проста кооперація, мануфактура - ще більше сприяли МБ.

Історична еволюція МБ дозволяє представити відмінну від загальноприйнятої класифікацію його типів залежно від:

Стадії суспільного розвитку:

тип, що передував появі ринкової економічної системи і сприяв її становленню;

тип, притаманний ринковій економіці на індустріальній стадії, стадії великого машинного виробництва, ринковій економіці вільної конкуренції ("чистому капіталізму"). Саме до цього типу відносять і МБ України;

тип, властивий сучасній ринковій економіці, що перебуває на стадії постіндустріального суспільства [9, 28]. До речі, за оцінками науковців, для МБ XXI ст. характерним буде застосування передових технологій, високий інтелектуально-освітній рівень персоналу, використання сучасних комунікаційних систем [17, 36]. Незважаючи дивлячись на тривалу історію існування, мале підприємництво вважається феноменом саме XX ст. [17, 3], оскільки до цього часу цей сектор ще не був органічним елементом економічної системи.

Особливостей економічної системи: МБ в розвинутій ринковій економіці; в традиційній економічній системі (країни, що розвиваються) та МБ в країнах, що переживають етап посткомуністичної трансформації.

При цьому уявляється, що МБ найбільш поширений за економіки вільної конкуренції та змішаної економіки, а у традиційних та командних економіках він функціонує у дещо спотворених формах [17, 33].

Окрім того, існує ще декілька ознак класифікації МБ, що виникли на різних етапах його історичного розвитку [17, 58]:

Ступеня підпорядкованості:

незалежні - фірми, які не є частиною більшого підприємства, і їхні власники або співвласники позбавлені зовнішнього контролю під час прийняття управлінських рішень;

підпорядковані. В сучасних економічних умовах, коли співпраця із великим бізнесом дуже щільна, практично всі малі підприємства тим чи іншим чином підпорядковані великим корпораціям. У зв' язку з цим, такі залежні малі підприємства поділяють на аутсайдерів (незалежні малі та середні підприємства, які виробляють однотипну з великими компаніями продукцію і тим самим конкурують із ними на ринку) та сателітів (малі підприємства, що пов' язані із гігантами виробничою та фінансовою залежністю). Сателіти можуть бути дилерами (збувають продукцію великих компаній), та субпідрядниками - (виробляють продукцію для великих компаній).

Моделі розвитку малих підприємств: просте відтворення


Сторінки: 1 2 3 4