У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 352

УДК 352.07

Апанасевич Володимир Володимирович, начальник управління державної служби Головного управління державної служби України в Миколаївській області, старший викладач за сумісництвом кафедри державного управління Миколаївського державного університету ім. Петра Могили. Коло наукових інтересів - державне управління

ПРО ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ У МІСЦЕВИХ ОРГАНАХ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Ця стаття присвячена питанням і проблемам впровадження системи управління якістю у місцевих органах виконавчої влади. Особлива увага приділяється заходам впровадження цієї системи в Миколаївській області.

This article is devoted to questions and problems of introduction of a control system by quality in local executive authorities. The especial attention is given to introduction of this system in the Nikolaev region.

Своєю постановою від 11 травня 2006 року № 614 Кабінет Міністрів України прийняв рішення про запровадження системи управління якістю відповідно до міжнародних стандартів КО серії 9000 в органах виконавчої влади України, схваливши відповідну Програму. У рамках виконання цієї Програми Держспоживстандарт України та Головдержслужба України спільним наказом від 31.07.06 № 273/221 затвердили План заходів щодо виконання цієї постанови і Програми та Методичні рекомендації щодо розроблення та впровадження систем управління якістю відповідно до стандарту ДСТУ ISO 9001-2000 в органах виконавчої влади. До речі, враховуючи важливість цього інструментарію в системі державного управління, цим Планом заходів передбачено розглянути можливість запровадження спецкурсу "Системи управління якістю в органах виконавчої влади" у вищих навчальних закладах, що здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю "Державна служба" в освітній галузі "Державне управління".

Схваленою урядом Програмою передбачається на першому етапі (до 2008 року включно) запровадження системи управління якістю в центральному апараті міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, апараті Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. На другому етапі (починаючи з 2009 року) передбачається запровадження та забезпечення її функціонування в територіальних органах міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, міністерствах та республіканських комітетах Автономної Республіки Крим, структурних підрозділах обласних та районних державних адміністрацій.

Виконання цієї Програми дасть змогу підвищити результативність та ефективність державного управління, зокрема, в результаті зменшення необгрунтованих витрат, в тому числі витрат часу; урахувати в діяльності органів виконавчої влади потреби споживачів у конкретних послугах та забезпечити належну якість їх надання; здійснити чітку регламентацію діяльності посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави, визначити перелік послуг, що надаються органами виконавчої влади; забезпечити прозорість прийняття управлінських рішень та підвищити їх якість; забезпечити формування позитивного міжнародного іміджу України.

Які ж передумови запровадження систем якості у державному управлінні?

У повоєнній Європі здійснювалися реформи, спрямовані на подолання кризових явищ шляхом посилення державної регламентації бізнесу. Проте вже з середини 70-х років у розвинутих країнах розпочався процес переходу до постіндустріального суспільства, який характеризується як перехід до "сервісної" моделі держави як практики надання послуг. Як свідчить міжнародний досвід, одним з найбільш ефективних механізмів підвищення якості роботи органів державної влади з точки зору потреб споживачів є впровадження у їх діяльність стандартів і процедур єдиних з бизнес-сектором. Одним із прикладів такої ефективної стандартизації є запровадження в органах державної влади стандарту управління якістю ISO 9001-2000. ISO (Міжнародна організація зі стандартизації - це всесвітня федерація національних органів стандартизації (комітетів - членів ISO). Прийняті комітетами проекти міжнародних стандартів розсилають комитетам- членам на голосування. Опублікування їх як міжнародних стандартів вимагає ухвалення щонайменше 75% комітетів-членів, що беруть участь у голосуванні. На форумі в Давосі 25-29 січня 2006 року у доповіді Генерального секретаря ISO Алана Брідена стверджувалося, що міжнародні стандарти - "це засіб позитивної глобалізації та обміну іноваціями". Кількість членів ISO у 2005 році зросла до 156 країн.

Перший стандарт ISO цього напрямку було розроблено у 1986 році. Він визначав вимоги до внутрішньої діяльності будь-якої організації, необхідні, щоб забезпечити постійне задоволення потреб споживачів. Власне цей стандарт є моделлю процесного підходу до управлінської діяльності. Він містить вимоги до всіх процесів організації, що впливають на якість її кінцевих послуг. Цей стандарт якості є найбільш ефективним в органах, де поки що чітко не визначені споживачі, послуги, порядок виконання процесів. Його можна вважати першим етапом запровадження системи управління якістю.

В Україні першими серед органів влади почали запроваджувати систему ISO органи місцевого самоврядування, маючи безпосередній контакт з громадянами. Серед органів місцевого самоврядування сертифіковані системи управління якістю в меріях міст Бердянська (Запорізька обл.), Комсомольська (Полтавська обл.) і Макіївки (Донецька обл.). Розпочато розроблення таких систем в меріях Славутича (Київська обл.), Коростеня (Житомирська обл.) і Кам'янця- Подільського (Хмельницька обл.). Відповідна робота ведеться також у деяких місцевих органах виконавчої влади, зокрема у Волинській та Київській облдержадміністраціях.

Міжнародний досвід, зокрема Польщу, свідчить, що без жодного централізованого рішення на сьогодні системи управління якістю запроваджені у 60% центральних органів влади та у 80% органів місцевого самоврядування.

Але з урахуванням нашого відставання від країн Західної і Східної Європи нас не можуть задовольнити темпи поступового природного впровадження системи управління якістю в діяльність органів виконавчої влади. Саме тому запровадження системи управління якістю в Україні має відбуватися централізовано та послідовно - зверху вниз. Дискретне впровадження системи, зокрема, у місцевих органах виконавчої влади може призвести до втрати уніфікованості процесів


Сторінки: 1 2