У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 352

УДК 352.331.5

В. БРАЖКО

СИСТЕМА РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ

Досліджено вдосконалення регіонального управління у сфері зайнятості, децентралізація регіонального управління зайнятістю, основні напрями реалізації політики зайнятості, запропоновано заходи забезпечення рівноваги ринку праці та створення агентств регіонального розвитку зайнятості.

The author probes the improvement of regional management in the field of employment, decentralization of regional management employment, basic directions of realization of policy of employment, the measures of providing of equilibrium of labour-market and creation of agencies of regional development of employment are offered in the article.

Початкове формування регіональних ринків праці в Україні характеризується стійким зростанням пропозиції робочої сили, значними обсягами прихованого безробіття та неформальної зайнятості, суттєвою регіональною диференціацією рівня і структури зайнятості та безробіття. Відтак, подолання зазначених наслідків економічної кризи та виведення економіки регіонів на траєкторію сталого зростання є надзвичайно актуальною проблемою.

Завданням роботи - дослідити систему регіонального управління сфери зайнятості.

Слід зауважити, що проблеми зайнятості населення завжди були в центрі уваги вітчизняної науки, сучасних учених-економістів і управлінців. Вагомий внесок у розвиток управлінської науки про зайнятість населення, трудовий потенціал, ринок праці зробили С. Бандур, Д. Богиня, Н. Борецька, В. Васильченко, Г. Губерна, М. Данюк, В. Дорофієнко, Ф. Заставний, К. Зайцева, О. Новікова, В. Оніщенко, Петрова, В. Петюх, С. Пирожков, Н. Юрлова та ін.

Підприємства, установи й організації різних форм власності надають статистичні дані про наявність вакантних робочих місць, умови праці, інформацію про прийнятих і звільнених працівників, а також відомості про можливі зміни в організації виробництва й праці, що, у свою чергу, складає основу інформаційного забезпечення діяльності служб зайнятості. Тому актуальності набуває питання досягнення балансів інтересів на принципах соціального партнерства між різноманітними суб'єктами [2].

Вибору варіантів регіонального розвитку сфери зайнятості дотримується також більшість країн світу, у т.ч. постсоціалістичних (зокрема, спостерігалося це при вивченні моделі ринку праці Польщі). Отже, пропоновані матеріали з питання децентралізації механізму вдосконалення регіонального управління у сфері зайнятості являють собою адаптований варіант зарубіжного досвіду.

Проте організація процесу управління сферою зайнятості може бути здійснена не єдиним актом, і тому спочатку проектується структура керованої системи, а потім регіональне сполучення всіх видів діяльності в цій сфері [1]. Виходячи з цього, а також враховуючи результати проведених нами досліджень, децентралізовану структуру регіонального управління у сфері зайнятості можна представити так (рисунок).

Така структура децентралізації регіонального управління зайнятістю, на нашу думку, ілюструє співробітництво між багатьма місцевими організаціями (державний і приватний сектор, уряд, органи місцевого самоврядування, недержавні організації) та агентством регіонального розвитку зайнятості у справі формування механізму партнерства й розроблення стратегії розвитку, спрямованої на залучення підтримки всіх партнерів, у т.ч. уряду, та забезпечення сталих дій щодо кращого майбутнього громадян, а головне - на створення умов надання цим громадянам можливості докласти власних зусиль для наближення цього майбутнього.

Рис. 1. Децентралізована структура регіонального управління зайнятістю

Правову основу децентралізованої структури складає нормативно-правова база сфери зайнятості Україні, яка має також передбачити закон про агентство регіонального розвитку зайнятості. Відповідно до нього, створення агентства може відбуватися на бізнесовій основі в кожному регіоні України з метою сприяння подальшому впровадженню політики зайнятості, відродженню й заохоченню ділової та трудової активності й конкурентоспроможності громадян на ринку праці регіону. Агентство призначено бути керівним органом місцевого рівня, який займається координацією процесів на ринку праці.

Діяльність агентств регіонального розвитку зайнятості передбачає розробку та використання регіональної стратегії, яка забезпечить прийняття управлінських рішень у визначенні власних завдань сфери зайнятості цього регіону. Стратегія може враховувати сильні й слабкі сторони регіональної політики зайнятості та визначати пріоритети діяльності. Крім того, функціонування агентства пов'язується із координацією різних програм регіону, що стосуються сфери зайнятості. Агентство регіонального розвитку зайнятості може взяти на себе й управління єдиним бюджетом сфери зайнятості разом з регіональними обов'язками організатора соціального партнерства (форма співробітництва всіх суб'єктів ринку праці). Цілі агентства регіонального розвитку зайнятості пов'язані з виконанням програм, що стосуються сфери зайнятості, під безпосереднім контролем місцевого населення, а його робота спрямовується на заохочення громадян щодо здобуття освіти, на забезпечення навчальних можливостей та ініціатив зі створення нових робочих місць.

Отже, отримані висновки свідчать, що за сучасних умов дія механізму вдосконалення регіонального управління у сфері зайнятості забезпечується основними чинниками державного управління (законодавчо-правовий, економічний тощо). Тільки в такий спосіб можливе запровадження системи ефективного використання людських ресурсів та її динамічне вдосконалення. Тому до шляхів оптимізації регіонального управління відносимо децентралізацію державної влади, що має як переваги, так і недоліки. Ефективність системи управління зайнятістю залежить від створення стимулів, наявних можливостей, а також від пов'язаних з нею витрат. Відтак, з метою забезпечення стимулюючого впливу державного (регіонального) управління на процеси децентралізації необхідно здійснювати загальний контроль. Досягти цього можна посиленням відповідальності на місцях, обранням управлінського персоналу на місцевому рівні, запровадженням місцевого фінансового контролю тощо. Таким чином, децентралізація регіонального управління зайнятістю є одним з головних важелів забезпечення повної, продуктивної та вільно обраної праці в Україні, що, у свою чергу, передбачає здійснення низки заходів:

· чітке розподілення повноважень і компетенцій між органами регіонального управління для вирішення фінансово-бюджетних завдань у сфері зайнятості;

· реформування та вдосконалення системи місцевих податків і зборів;

· створення багатоканальної системи


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - Стаття - 10 Стр.
ПЕРЕДВИБОРЧІ ПРОГРАМИ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ І БЛОКІВ НА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ ЯК ВІДБИТТЯ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ - Стаття - 11 Стр.
ДЕРЖАВА НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ - Стаття - 13 Стр.
ПЕРЕДВИБОРЧІ ПРОГРАМИ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ: СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Стаття - 13 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЦИВІЛЬНИМ ЗАХИСТОМ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ: НЕДОЛІКИ ТА ШЛЯХИ ЇХ УСУНЕННЯ - Стаття - 13 Стр.
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЙ ЗОВНІШНЬОГО ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА НИХ - Стаття - 11 Стр.
ОСНОВНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ - Стаття - 16 Стр.