У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 342

УДК 342.95:35.076(477)

О.В. ДЖАФАРОВА

ЮРИДИЧНІ ГАРАНТІЇ ЗАКОННОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ

Проаналізовано теоретичні та практичні проблеми реалізації юридичних гарантій діяльності Антимонопольного комітету України. Сутність юридичних гарантій законності складають: норми права (матеріальні та процесуальні), діяльність відповідних суб'єктів по застосуванню цих норм та способи забезпечення законності (контроль та нагляд).

The article describes theoretical and practical problems of the use of legal guarantee inactivity of Antimonopoly Committee. The author of article researches elements of a legal guarantee in activity of the Antimonopoly Committee the norms of material and trial law, way of maintenance to legal regime and subject of legal relations.

Розглядаючи гарантії законності в діяльності Антимонопольного комітету України, необхідно вказати на те, що всі норми права утворюють єдину, цілісну, ієрархічно розгалужену систему, між елементами якої існують структурні, функціональні й інші зв'язки. Завдяки наявності таких зв'язків реалізація кожної конкретної правової норми безпосередньо залежить від дієвості інших норм права, які тим чи іншим способом з нею пов'язані. До гарантій законності вчені відносять різні за своїм змістом нормативно-правові засоби, окремі з яких, на наш погляд, не можуть розглядатися в якості таких. Існує думка, що всі процесуальні норми, які встановлюють визначений порядок процесуальних дій, є гарантіями законності [4, с. 44]. Однак при цьому не враховується те, що далеко не всі адміністративно-процесуальні норми виступають як гарантії законності. При цьому ми виходимо з того, що призначення адміністративно - процесуальних норм полягає в тому, щоб забезпечити реалізацію відповідних матеріальних адміністративно-правових норм. Разом з тим забезпечення реалізації матеріальних норм ще не означає забезпечення законної реалізації самих адміністративно-процесуальних норм. Завдання ж гарантій законності полягає не тільки в тому, щоб забезпечити за допомогою встановлення процесуальних норм законну реалізацію норм матеріальних (це в більшій мірі властиво процесу правотворчості), але й у забезпеченні законного застосування самих процесуальних норм.

Слід при цьому звернути увагу на те, що адміністративно - процесуальні норми в діяльності Антимонопольного комітету України часто уявляють собою первинні установлення, які фіксують визначені обставини, що мають значення у вирішенні справ про адміністративні правопорушення. Такі процесуальні норми не мають об'єкта гарантування (того, на забезпечення чого вони спрямовані), адже вони самі є об'єктом гарантій законності, тобто мають потребу у відповідному забезпеченні. Так, ст. 247 КУпАП встановлює обставини, які виключають провадження у справі про адміністративне правопорушення, не може виступати як гарантія законності, тому що самі по собі зазначені обставини є первинними установленнями. Призначення ж гарантій законності не в установленні порядку реалізації (застосування) норм, а в забезпеченні вже заданого, що міститься в адміністративно-правових нормах порядку. Наприклад, процесуальні гарантії діяльності Антимонопольного комітету України полягають у праві прийняття загальнообов'язкових рішень, та його діяльність і процедура повинні бути абсолютно прозорими для підприємців, для пересічних громадян, юристів, адвокатів, які представляють ті чи інші інтереси. Серед цих процесуальних гарантій - право на ознайомлення з матеріалами справи, на заявлення клопотання про призначення експертизи і право брати участь у прийнятті рішення Антимонопольним комітетом України, участь в обговоренні рішень осіб, які є заявниками або відповідачами. На наш погляд, це призведе до того, що рішення будуть більш професійними, виваженими і відповідатимуть тим юридичним фактам, які досліджуються Антимонопольним комітетом України. Вважаємо, що така юридична гарантія законності в прийнятті рішення має бути запроваджена стосовно всієї гілки органів виконавчої влади.

Одночасно, на наш погляд, необхідно відзначити, що деякі матеріальні правові норми є гарантіями законності. В якості такої, наприклад, виступає ст. 19 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" [1], що передбачає неприпустимість втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та суб'єктів господарювання, а також політичних партій та інших об' єднань громадян чи їх органів у діяльність Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень забороняється, за винятком випадків, визначених законами України.

Варто вказати і на те, що юридичні гарантії законності в діяльності Антимонопольного комітету України визначають межі повноважень посадових осіб. Так, у ст. 255 КУпАП відзначається, що посадові особи Антимонопольного комітету України уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, можуть накладати стягнення тільки в межах наданих повноважень.

Як бачимо, розглянуті гарантії спрямовані на забезпечення як інтересів працівника Антимонопольного комітету, так і інших осіб. Вони націлені на правомірну і повну реалізацію всіх необхідних у кожному конкретному випадку адміністративно-правових норм і можуть бути здійснені тією чи іншою мірою всіма учасниками відповідних правовідносин. Наприклад, ст. 29 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" [Там само] зазначає, що працівники Антимонопольного комітету України при виконанні службових обов'язків є представниками державної влади, їх особисті і майнові права охороняються законом нарівні з працівниками правоохоронних органів. Життя і здоров'я працівників Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень, службові обов'язки яких полягають у безпосередньому виконанні функцій, визначених ст. 2 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" підлягають обов'язковому державному страхуванню за рахунок коштів з Державного бюджету.

Крім того, до норм, що визначають юридичні гарантії законності в діяльності Антимонопольного комітету, відносяться норми, які закріплюють відповідальність, що є одним із засобів правового гарантування. Наприклад, ст. 18 Закону України "Про Антимонопольний комітет


Сторінки: 1 2 3