У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 342

УДК 342.03

А.В. ЩЕРБА

РОБОТА ЗІ ЗВЕРНЕННЯМИ ГРОМАДЯН ЯК НАПРЯМ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ

Проаналізовано адміністративні процедури звернень громадян до виконавчих органів місцевого самоврядування, розглянуто тенденції реалізації цього права. На базі чинного законодавства обґрунтовано положення, що адміністративні процедури, які пов 'язані зі зверненнями, є дієвим засобом захисту прав і свобод громадян.

Administrative procedure of the references of citizens in organs of local management of Ukraine is analyzed, tendencies realization of this right are covered. On the basis of analysis of current legislation position is grounded that administrative procedure concerning with references of citizens is the most effective way of the guarantee people's rights and freedoms.

Закріплення Конституцією України права доступу до інформації є однією з ознак демократичної держави. Немає необхідності доводити, що наша країна, що є суверенною та незалежною, соціальною і правовою, сьогодні ще знаходиться на етапі свого становлення. Це обумовлено перш за все тим, що законодавство щодо звернення громадян до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування залишається недосконалим. Раціонально побудована і детально визначена законом процедура щодо розгляду заяв, скарг і пропозицій фізичних осіб - це майже єдина ефективна гарантія забезпечення під час цього розгляду неупередженого, об'єктивного, відповідального і прозорого ставлення державних службовців та посадових осіб до правомірних вимог громадян. Процедурні норми, які закріплені в Законі України "Про звернення громадян", не в повному обсязі гарантують такий розгляд.

Адміністративно-процедурна діяльність щодо розгляду звернень громадян органами місцевого самоврядування має свої особливості, пов'язані із загальною компетенцією цих органів. Так, питання, що ставляться в заявах, пропозиціях і скаргах, стосуються різноманітних сфер суспільного життя, а їх кількість сягає щорічно 1 - 1,5 млн звернень громадян.

В Україні проблемам звернень громадян до органів місцевого самоврядування до останнього часу не приділялося належної уваги. Окремі питання звернень громадян як засобу забезпечення законності досліджували у своїх роботах В. Авер'янов, Н. Александрова, В. Антипов, Бандурка, Ю. Битяк, А. Васильєв, І. Голосніченко, С. Гончарук, Залюбовська, С. Кисіль, В. Колпаков, В. Перепелюк, В. Полюхович, В. Столбовий, М. Тищенко, В. Шамрай, В. Шишкін, В. Шкарупа та ін. Але системне дослідження проблеми розгляду звернень як засобу забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування, поки що відсутнє.

Метою даної роботи є аналіз адміністративної процедури звернення громадян до органів місцевого самоврядування в Україні. Відповідно до положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні повноваження щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, а також делеговані, серед яких - забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності [4, ст. 38].

Конституцією України визначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, які зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь в установлений законом термін (ст. 40) [1]. Більш детально право громадян на індивідуальні або колективні звернення окреслено в Законі України "Про звернення громадян" (ч. 1 ст. 1) [3], проекті Закону України "Про відкритість і прозорість діяльності державних органів влади та органів місцевого самоврядування" [7], указах Президента України "Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян на звернення" [6] і "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення" [5] та Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органи державної влади і місцевого самоврядування, об'єднання громадян, на підприємства, в установи, організації незалежно від форм власності, у засоби масової інформації [9], а також низка підзаконних актів відомчого характеру. Ці правові акти закріплюють право громадян на адміністративний (позасудовий) захист їх прав і свобод.

"Інструкція з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, у засобах масової інформації" не врегульовує повністю адміністративну процедуру розгляду звернень та прийняття рішення по них, а є скоріше документом, що врегульовує організацію особистого прийому та роботу з письмовою кореспонденцією. Назріла необхідність детальної регламентації розгляду посадовими особами виконавчих органів місцевого самоврядування звернень та прийняття ними актів індивідуального призначення. Указом Президента України "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення" з метою прискорення створення належних умов для реалізації конституційного права громадян на звернення та судовий захист їх прав і свобод, поряд з іншими, поставлена вимога забезпечення підготовки та внесення Кабінетом Міністрів України проектів Адміністративно - процедурного, а також Адміністративно-процесуального кодексів та проектів інших нормативно-правових актів, необхідних для створення в Україні системи адміністративних судів та забезпечення їх діяльності [5, п. 4].

Обсяг прав та обов'язків сторін при розгляді заяв і скарг, визначений ст. 18 і 19 Закону України "Про звернення громадян". Так, громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою, має право: особисто викласти аргументи особі, що перевіряє заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої заяви чи скарги; знайомитись із матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або


Сторінки: 1 2 3 4